A diabéteszesek életét megkönnyítő smart kontaktlencsén dolgozik a Google

Címkék

Smart kontaktlencse a Google-től

A Google nem titkolja, hogy a színfalak mögött dolgozik olyan projekteken, amelyek első látásra furcsának, meglepőnek vagy elméletinek, spekulatívnak látszhatnak. Ilyen lehet első látásra a smart kontaktlencse is, amely a cukorbetegek életét teheti a jövőben könnyebbé. A cukorbetegség kordában tartásának egyik fontos követelménye a vércukorszint folyamatos ellenőrzése. A vércukorszint hirtelen jelentős kiugrása vagy esése veszélyes és nem szokatlan jelenség.

A Google most azon dolgozik, hogy a cukorbetegek vércukorszintje folyamatosan ellenőrizhető legyen egy okos kontaktlencse viselésével. A kontaktlencse egy apró glükóz-szenzort és egy wireless chipet tartalmaz. A szenzor a könnyből állapítja meg a beteg glükózszintjét. A prototípus a mintavételezést másodperces gyakorisággal végzi. A cég vizsgálja egy figyelmeztető-rendszer integrálásának lehetőségét is. Azt vizsgálják, hogy lehetséges lenne-e olyan apró LED integrálása, amely jelezhetné a viselőnek, ha a vércukorszint alul vagy felül átlép egy megadott küszöböt.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Ha koffeinszintre is csinálnak egy ilyet, talán kevesebbet fogom szidni őket. :)

BlackY

Bizonyos, konteos elméletek szerint ezek a komoly pénzek leginkább a betegek életben tartására irányuló kutatásokra mennek el, nem az esetleges gyógyításra. ;)
(hangsúlyozom: konteo! Amikor kikerültem a kórházból, kis híján belemásztam egy izraeli gyógyszerkísérletbe, aminek a célja az volt, hogy az I-es tip. betegeknél megállítsák az inzulintermelő sejtek további pusztulását)

Ha valakinél elhaltak a béta sejtek, azzal - legjobb tudomásom szerint - egyebet már nem lehet csinálni, mint hogy ennek ellenére életben tartják. Egyszóval másra nem mehet el az a pénz, csak erre. Az viszont nem mindegy, hogy emellett az illetőnek milyen életminőséget tudnak biztosítani. Mivel pedig a cukorbetegség jelenleg a világ leggyakoribb emberi megbetegedése, ezért értelemszerűen üzletnek is nagy.

És ezt nyilván a Google is tudja.

---
Science for fun...

Egyrészt (nem véletlenül emlegetek konteot :) ) vannak kísérletek, amennyire tudom, némelyik elég bíztató, hogy új inzulintermelő telepeket hozzanak létre a betegben.
Másrészt a kezdeti stádiumban talán meg is lehet állítani az autoimmun folyamatokat.
Harmadrészt a leggyakoribb a II-es típus, amit első menetben nem az inzulintermelő sejtek pusztulása okoz, hanem a szervezet inzulinnal szembeni "ellenállása" (alias inzulin rezisztencia).

Hülyeség amit írsz, de mindegy.
Nem lesz minden elhízott automatikusan cukros.
Illetve a másik véglet: apám pl. világéletében fizikai munkát végzett, nyugdíjas korára sem hízott el, mégis cukorbeteg lett.
(az már mellékes, hogy a 190 centimhez voltam úgy 90 kiló, mikor kórházba kerültem, tehát én sem úgy néztem ki, mint a vágósúlyba ért hízó :D)

Szerintem tökmindegy, hogy rizikófaktor vagy nem. A dohányzással kapcsolatban is sokáig ment a vita, de mostanában már egyre többen jönnek rá, hogy jobb abbahagyni. Annak ellenére, hogy sokan jönnek olyan történetekkel, hogy az ismerősük nagyapja 90 évesen is dohányzik. Ugyanez a helyzet a cukorbetegséggel is. Ha nem mozogsz és olyanokat eszel, amik az egekbe röpítik a vércukorszinted, akkor szerintem jobb ezen változtatni. Én mindenesetre inkább megtettem. És sokkal jobban vagyok, pedig még nem voltam beteg orvosi értelemben.

Tudják, legfeljebb olyanokkal konzultáltál, akinek nem érdeke, hogy visszaforduljon.

A 2-es típusú tudomásom szerint viszafordítható:

Szendi Gábor: A cukorbetegség gyógyítható? Hát persze!

Nuttall FQ; Gannon MC: A II-es típusú cukorbetegség étrendi kezelése: egy személyes odüsszeia

Ismerek egy vitaminárust, hasonló stílussal. :)

Én nem tudok olyan, hivatalosan is elismert, igazolt esetről, hogy valaki kigyógyult volna a cukorbetegségéből (kivéve a terhességi diabeteszt)

Amikor meg ilyen stílusban támadja valaki en bloc az orvosokat, ahogy Szendi úr... Na inkább nem kommentálom.

Esetemben például -20 kiló elég volt ahhoz, hogy a laborleletem megegyezzen egy egészséges emberével. Épp csak ott a gond, hogy ha csináltak volna egy terheléses tesztet, akkor valahol 14-16 körüli cukrot produkáltam volna, szemben az egészséges ember max. 8-9-es értékével (ezt a terheléses vizsgálatnál elérhető 8-9 körüli értéket az az egyetlen diabetológus mondta nekem, akiben valaha meg tudtam bízni)

Én nem tudok olyan, hivatalosan is elismert, igazolt esetről, hogy valaki kigyógyult volna a cukorbetegségéből (kivéve a terhességi diabeteszt)

Nem tudom, milyen hivatal számít nálad, de a szakirodalomban rengeteg ilyet lehet találni, igaz csak az utóbbi 10-15 évben kezdték az étrendi változtatásokat tudományos módszerekkel is vizsgálni.
A google tudományos hírkeresőjével érdekes dolgokat lehet megtudni, amiről az orvosok is ritkán tudnak. Náluk sajnos el lehet lenni nyugdíjig szakirodalom-olvasás nélkül.

Példa:
http://diabetes.diabetesjournals.org/content/53/9/2375.short
20:30:50 szénhidrát:fehérje:zsír arányú étrend 5 hét alatt drámaian csökkentette a vér cukorszintjét férfiakon.

A visszafogott kalóriájú ketogén étrend egyébként még durvább tud lenni, mint a fenti, de most nincs időm cikkeket keresni.

Sajnos van egy rokonom, aki a cukorbetegségére tablettás inzulint kapott. Lehetséges mellékhatása a tablettának infarktus és veserák. Neki mindkettőbe sikerült beleszaladni. Az orvosok bénázásai kapcsán rengeteget olvastam a neten tudományos cikkeket és megdöbbentő, hogy mi mindenre van már megoldás, amiről nálunk nem is hallottak. Sokszor az orvos az ellenkezőjét javasolja a tudományosan évek óta bizonyított terápiának.

Ezért azt gondolom, hogy érdemes odafigyelni az egészségünk megóvására.

Attól, hogy diétával valamennyire rendbejön a vérképe, még nem gyógyul meg az ember.
C-peptid pl. mennyiben változott? Hogy áll a valóban egészséges emberekéhez képest?
Annyira nem tudok angolul, hogy az egészet megértsem, de már a domain (.org) is ad okot némi gyanakvásra, de később előszedem a gépem és megnézem alaposabban a cikket is es a forrását is.

de már a domain (.org) is ad okot némi gyanakvásra, de később előszedem a gépem és megnézem alaposabban a cikket is es a forrását is.

Amerikában hagyományosan a nonprofit szervezetek domainneve végződik .org-gal.
A hivatkozott domain az amerikai diabetológusok hivatalos szervezetének szakfolyóirata.
Tehát nem kifejezetten a publikumnak szól, hanem szakembereknek. A szervezet weboldalán is hivatkoznak rá lent, mint "Journals for Professionals".

Amúgy meg nem ez az egy cikk fog meggyőzni semmiről, hanem ha megtanulsz angolul (szerintem fél-1 év olyan szinten, hogy értsd a cikkeket) és átnézed a találatokat a google tudományoshír-keresőjével, ami csak a tudományos szaklapokban keres. Ezekben általában meg lehet bízni, bár azért nem árt megnézni, hogy ki finanszírozta az adott kutatást.

Tudok olyan magyar oldalról, ami külső szemlélődő számára olyan, mintha szaklap lenne. Ehhez képest... inkább nem kommentálom.
(.org -> túl sok pénisznövelő reklámot kapok, amelyek .org, .net domainekre hivatkoznak :) )

Elnézve a diabetes.org "who we are" szövegét, ez nem tűnik tudományos szervezetnek. Inkább valami civil szerveződés, mint szakmai társulat. De javíts ki, ha rosszul látok valamit!

> (.org -> túl sok pénisznövelő reklámot kapok, amelyek .org, .net domainekre hivatkoznak :) )
Persze, barki regisztralhat barmilyen domain-t. Ettol meg a ".org" domain-nel nincs semmi baj. A ".tk"-tol viszont lehet tartani. ;)
A ".org" domain-eket az USA-ban altalaban non-profit szervezetek hasznaljak. Az American Diabetes Association (ADA) is az igy ertheto, hogy nem ".com"-ot hasznalnak.

> Inkább valami civil szerveződés, mint szakmai társulat. De javíts ki, ha rosszul látok valamit!
Az ADA egy 1940 ota letezo szervezet aminek eredetileg csak orvosok es vallalatok lehettek tagjai. Kesobb a feladataik kibovultek es ezzel egyutt most mar "barki" lehet onkentes. Ez nem erinti a szakmai feladataikat. Tovabbra is szponzoralnak kutatasokat, publikaljak az eredmenyeket, es minden evben tartanak egy talalkozot a kutatoknak es orvosoknak. Mondhatnank azt is, hogy ha cukorbetegsegrol van szo akkor ok a megbizhato forras az USA-ban.

Miután a túlsúly önmagában nem jelent automatikusan cukorbetegséget is, csak plusz rizikófaktort, attól, hogy valaki lefogyott és látszólag rendbe jött a vérképe, még nem lesz automatikusan egészséges.

A II.-es típus enyhébb eseteiben nem adnak gyógyszert sem, csak diétázni kell.
És nem "szemétevésről" van szó, mert ha szerinted a kenyér, péksütemény (akár a házi készítésű is) szemét, akkor te szimplán hülye vagy. Ha meg nem, akkor fogalmad sincs, mi mindenben van szénhidrát, miben van gyorsan felszívódó, ami jobban és gyorsabban emeli a vércukorszintet stb.

Az említett C-peptid egyébként az inzulintermelés mellékterméke. Pl. meg lehet állapítani belőle, hogy a normálisnak látszó vércukorszinthez mennyi inzulint kell a szervezetnek gyártania.
Ha ebből sok van, az azt jelentheti, hogy hiába lett jó a vércukorszint, előbb-utóbb vissza fog térni a betegség, mert kimerülnek az inzulintermelő telepek.

Nem kéne szerintem összekeverni az 1-es és a 2-es típust mert teljesen másról van szó.
Az 1-es típussal nem nagyon tudnak még mit kezdeni, mert ez az, amikor az inzulintermelés elégtelen, az inzulintermelő szigetek száma csökken le a hasnyálmirigyben.

Én végig 2-es típusról beszélek, ahol a szervezet termel elég inzulint, de a rendszeresen túl magas vércukorszint miatt a sejtek már képtelenek több cukrot felvenni, hiába termeli a hasnyálmirigy az inzulint, mint az őrült.

A sejtek egyébként a saját glikogénraktáraikat töltenék a cukorral, de nem tudják mert tele vannak.
Akkor nem lennének tele, ha végezne a test izommunkát, mivel az izmok energiaellátása nagyrészt a glikogénraktárakból történik.

A tudomány mai állása szerint két dolgot tehesz 2-es típusú cukorbetegség ellen:
1. mozogsz
2. nem eszel olyan dolgokat, amik hirtelen magas vércukorszintet okoznak (cukor, pékáru, sültkrumpli, stb.)
A legjobb, ha mindkettőt alkalmazod.

Az elhízás egyébként csak a probléma mellékterméke és nem mindenkinél alakul ki.

"ha szerinted a kenyér, péksütemény (akár a házi készítésű is) szemét, akkor te szimplán hülye vagy"
Gratulálok!

Nem keverem, én is a kettesről beszélek elsősorban.

Viszont jó lenne, ha eldöntenéd végre: gyógyíthatóságról beszélsz (=bármit eszel, nincs jelentős vércukorszint emelkedés) vagy tünetmentességről, hogy pl. amennyiben van miből, lefogyni és sokat mozogni?

Ami a mozgást illeti: pár éve már ott tartottam, hogy gyógyszeres kezelés mellett is feljebb vitte a sport a cukromat, nem lefelé, ahogy az elvárható lett volna.
Szóval az 1. pont is eléggé egyén függő.

A második pontod meg... jobb ha tudod, hogy a szénhidrátokra is szüksége van a szervezetnek, teljesen nem lehet elhagyni az étrendből, márpedig azok felnyomják a cukrot.
Nekem volt olyan időszakom, hogy egy nyomorult vajas zsömle 5.8-ról 9 fölé vitte reggel...

De a kedvedért megkérdeztem egy belgyógyászt, várom a válaszát, hogy mit tud a cukorbetegség gyógyíthatóságáról. :)
(úgy 5-10 éve volt egyszer hír, hogy sikerült valakit kigyógyítani egy drasztikus fogyókúrával. Csak az a gáz, hogy nem derült ki: mi lett vele pár évvel később)

"jobb ha tudod, hogy a szénhidrátokra is szüksége van a szervezetnek"
Igen, ezért tudja fehérjéből és zsírból is előállítani. Különben például az eszkimók simán kihaltak volna.

Persze vannak emberek, akik egész jól bírják, hogy zsömlén, kólán, sült krumplin (nagyon gyors felszívódású szénhidrátokon) élnek mozgás nélkül.
Ha szerinted meg kell gyógyítani azokat, akik ezt nem bírják, akkor nincs mit hozzátennem.

Az emberiség az utóbbi 100-200 évben eszi ezt a szemetet úgy hogy ráadásul nem mozog semmit. Szerinted ennyi idő elég egy fajnak, hogy korábbi évmilliók alatt kialakult tápanyagcseréjét megváltoztassa?

Amúgy meg ragaszkodj nyugodtan ahhoz, hogy beteg vagy, akit nem lehet meggyógyítani és akkor igazad is lesz. Tudom, az a legfontosabb, hogy igazunk legyen.

Ahhoz, hogy az emberek felfogjanak valamit, szenzációként kell tálalni, különben el sem jut a tudatukig. Vagy reklámozni kell milliárdos költségvetéssel.
Az, hogy mozogj és táplálkozz normálisan, senkinek nem áll igazán érdekében. A kólagyár a kólát akarja eladni, a gyógyszergyár a gyógyszereit, a csipszgyár pedig a saját szemetét.
Szerintem örüljünk neki, ha bármi megjelenik a sajtóban, ami az embereket ráveszi, hogy mozogjanak és táplálkozzanak normálisan (pl. kevés gyorsan felszívódó szénhidráttal, sok zöldséggel, stb.).

Közben megjött a válasz: az orvos, akitől kérdeztem, nem tud róla, hogy a diabétesz bármely formája gyógyítható lenne.

Hogy mozogj, diétázz, ezt elmondja az összes orvos, akivel a cukros kapcsolatba kerül. Sok helyen adnak listát is, hogy milyen ételek azok, amiket kerülni kell, mi az, amit szabad enni stb.
De azon túl, hogy gyógyszert adnak, esetleg inzulint, nem sokat tudnak tenni. A betegség okozta károkat lehet csökkenteni, a szövődmények kialakulását lassítani, de egyelőre nem lehet magát a betegséget visszafordítani.

"a kenyér, péksütemény (akár a házi készítésű is) szemét"

túlzott fogyasztás esetén olyan mint a méreg, igen szemét! Ahogy szemét a sok cukor is, vagy egyáltalán a kristálycukor formájában fogyasztott plusz cukor, az is szemét, ahogy az üdítők is azok, és az édességek is. Lehet kifogásokat találni, de attól még a sok cukor és rossz szénhidrát fogyasztás szemétbevitelnek számít!

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Pontosan tudom miből, mennyit és mikor kell ennem. Az, hogy te mit gondolsz az én táplálkozási szokásaim mögött rejlő tudásról, konkrétan leszarom... nem nagyon érdekel, hogy mi a véleményed. Mozgás és helyes táplálkozás nélkül minden betegségre fogékonyabb az ember. Aki ezt a kettőt képtelen követni, az lusta, vagy igénytelen, esetleg súlyosabb esetben vele született betegség akadályozza, vagy egyéb fogyatékosság, vagy rajta kívül álló ok, ami ellen nem tehet. Minden más kifogáskeresés, panaszkodás, sírás rívás és szánalmas nyavalygás nem több!

El lehet viccelni, persze a vízbe is belehallhatsz ha lenyomsz egy ültő helyedben 20 litert, mert vagy megfulladsz vagy szétmegy a gyomrod, de ne bagatellizáljuk el! Amúgy meg ha már írtál a vízről, elég nagy probléma manapság, hogy víz helyett cukros szart isznak mindenhol. Az meg már csak hab a tortán, hogy nincs meg a napi minimális szükséges bevitel sem vízből! Egy átlagembernek 3 litert meg kéne inni, aki intenzíven sportol, annak meg legalább 5-öt. Lehet gúnyolódni, de táplálkozás témában nem most jöttem le a falvédőről, úgyhogy légy szíves ne nézz már hülyének meg teljesen laikusnak!
________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Látod, mondom én, hogy hülye vagy ahhoz, amit épp "szakértesz".
Nézz utána a "vízmérgezés" kifejezésnek! Nem a gyomrod robban szét és nem megfulladsz!

Több szót nem érdemes vesztegetni rád, mert nem olvasol, csak behánysz valamit és összehordasz kapitális ökörségeket.

Értem, kitérsz, és abba kötsz bele aminek semmi köze a szóban forgó témához. Ki a francot érdekel a vízmérgezésed??? A túlzott rossz szénhidrát és túlzott cukorfogyasztással kapcsolatban írtam, azzal szemben nem tudsz mit mondani, mert jelen van, és rengeteg probléma forrása, ennyi.
Amúgy meg a vízmérgezés ritka probléma és extrém kiugró eset, és nem normál körülmények közt jelentkezik, és nem is a vízmérgezést definiáltam, csak hoztam egy példát! Átlagember mégis hogy kap vízmérgezést? Sehogy, max egy sportoló, vagy egy nagyon beteg ember, akinek kiürültek a nátrium tartalékai, ez elég ritka, de egy túlsúlyos és/vagy cukros fiatal, vagy középkorú nem túl ritka! Nem kell belekötni a lényegtelen dolgokba a lényeggel foglalkozzál!

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Kitérek egy agyatlanul halandzsázó, agymosott flame-elése elől.
Igen, jól látod.
Jöttök itt az egészségesnek mondott életmóddal, meg egyéb hasonló fasságokkal, miközben ott volt élő példának a saját apám, aki el sem hízott, semmi olyasmivel nem tömte magát, ami a cukorbetegség kialakulásában rizikófaktornak számít, mégis cukros lett. Több, mint negyven éven át végzett komoly fizikai munkát, tehát még azt sem lehet ráfogni, hogy csak a lábát lógatta. Aztán mégis.
De ti okoska törpök megmagyarázzátok azt, amit még a dokik sem tudnak igazán.

A saját apád nem annyira tudományos érvelés, mit inkább egy kiragadott példa, akiről még azt sem tudjuk, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbeteg lett-e és hogy hány hónapot/évet ült otthon a 40 év munka után, mire cukorbeteg lett. A kemény fizikai munka sok szénhidrátot bír ám elégetni. Ha az ember egyszer csak abbahagyja a munkát, elég hamar tud ám sok lenni még kevesebb szénhidrát is. És mondom, az elhízás csak egy megnyilvánulása a rossz táplálkozásnak és mozgáshiánynak, de nem mindenkinél. Az 1-es típusú cukorbetegek ráadásul fogyni szoktak, mert az alacsony inzulinszint beindítja a lipolízist, azaz a zsírbontást.

Szerintem az lehet ennek az agresszív hülyézésnek a forrása, hogy még az orvosnak ezt a két egyszerű tanácsát sem vagy képes betartani, hogy
1. mozogj sokat
2. ne egyél gyors felszívódású szénhidrátokat (gondolom GI táblázatot is adott)

Ezért aztán mindenki hülye, főleg az orvostudomány, hogy nem tudnak téged meggyógyítani.

Pedig ez egy teljesen egyszerű ok-okozati rendszer. Ha nem tartod be a szabályokat, belehalsz.
Vajas zsömlét enni cukorbetegként pontosan olyan, mint fejbe lőni magad. Tudatos öngyilkosság.
És most ne köss bele abba, hogy cukorbetegséget írtam, pedig fentebb azt írtam, hogy valójában nem betegség. Tényleg nem az, hanem az emberi szervezet teljesen normális reakciója arra, hogy nem mozogsz és vajas zsömlét eszel. Persze nem mindenki ugyanolyan. Van, akinél hamarabb bekövetkezik a baj és van akinél később.

Na, akkor kicsit hosszabban: korábban írtam, hogy pár évvel nyugdíj előtt volt egy infarktusa, akkor derült ki a cukra is. Ergo egyes eleve nem lehetett, mert az fiatalokban jelentkezik.

Te írtad, hogy szerinted (is) gyógyítható a cukorbetegség, ami kapitális baromság. Nincs rá gyógymód, az állapotot lehet szinten tartani, valamelyest javítani, de maga a betegség marad a tudomány jelen állása szerint.

Sehol, senkit nem okoltam azért, mert engem nem tudnak meggyógyítani, csak azokat a barmokat hülyézem következetesen, akik megmagyarázzák, hogy minden cukros azért beteg, mert "szemetet eszik, iszik".
Te is lehetsz cukorbeteg akkor is, ha csupa, általad egészségesnek hitt szemetet tömsz magadba.

Szóval az egész hozzászólásodból süt a félműveltség, a write only üzemmód, nagyképűség és ostobaság.

Kísértetiesen emlékeztetsz egy ú.n. orvosra, aki arra is képtelen volt, hogy észrevegye: harmincévesnél idősebb embereknél nem igazán jellemző az egyes típus, simán lehetne tablettával + diétával kezelni a bajt... ennek köszönhetően két alkalommal is kis híján újra kórházba kerültem vészesen alacsony vércukor szint miatt (egyszer épp biciklin ültem... 1.2-t mértem, mikor feltűnt, hogy gáz van). Még szerencse, hogy végül találtam olyan orvost, aki értette is a dolgát.

Csak kis finomitas: a betegsegekre azt szoktak mondani, hogy altalaban x vagy y korban fordul elo. Ez nem kizaro tenyezo a tobbi korosztalyra nezve, legfeljebb viszonylag kicsi az eselye, hogy mas korosztalyban forduljon elo.

Egyebkent mindenben egyetertek.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Csak annyit kérek, hogy legalább egy tájékoztató füzetet, a wikipedia oldalt vagy valami bevezetőt olvass el a cukorbetegségről, mert így rövid időn belül kinyírod magad. Ha vajas zsömlét eszel és kimész biciklizni, teljesen normális, hogy leesik a vércukorszinted, mert a zsömle hirtelen felszívódása miatt generált hatalmas inzulinlöket után a sejtjeid villámgyorsan veszik fel a cukrot a mozgás miatt. A rengeteg inzulin viszont ottmarad cukor nélkül.

Tényleg igazad van, meg isten vagy én meg egy hülye is törp senki.

Mondd, mi lenne, ha félretennéd egy időre a write only módot?
14. éve vagyok cukros, van némi tapasztalatom, hogy mire, hogy reagál a szervezetem.
Mellesleg a zsömle nem löki meg hirtelen a vércukorszintet. Ha ilyen kell, arra van olyan, hogy banán, szőlőcukor, cukros üdítők.
A zsömle teljesen normál tempóban szívódik fel (gyorsabban, mint a diabetikus készítmények) és én sehol sem említettem a zsömle és a biciklizés kapcsolatát.
Olyanom volt, hogy éhgyomorra indultam el, útközben csak vizet ittam és így ment fel 6-ról 9-re, mire hazaértem.

Hogy ki vagy, mi vagy, nem tudom, csak remélem, hogy egészségügyhöz nem volt, nincs és nem is lesz soha közöd, legfeljebb betegként. Sajnos manapság a legtöbb orvos kb. annyira figyel arra amit a betegek mondanak, amennyire te figyelsz arra, amit itt leírtam, úgyhogy nem lennék meglepve, ha valami orvostanonc lennél...

1. Én sohasem mondtam, hogy értelmes ember vagyok. Döntse el mindenki magában, hogy mit gondol rólam. Egyébként kurvára nem érdekel.
2. Amikor valaki nem olvas (és nem azért, mert nem lát, hanem figyelmetlenségből, lustaságból, fassetuggyamér) csak ír, ráadásul agresszíven és hülyeségeket, az tőlem ne várjon normális reakciót, ezt már sokszor leírtam.
3. Ha néha néznél is, mielőtt fogadatlan prókátorként belepofázol mindenbe, akkor már rég feltűnhetett volna, hogy ok nélkül senkivel szemben nem használom ezt a stílust.

Szerintem a zsemle sokkal sokkal gyorsabban felszívódik, mint a rizs vagy a zabpehely. Kb. a cukrok után az ilyen zsemle jellegű tészták szívódnak fel a leggyorsabban, péksütemény stb. Zöldségek ugyancsak lassan szívódnak fel, ezért is egészségesebb müzli, zabpehely, főtt/párolt zöldségek.

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Én nem vércukorszint emelés szempontjából nézem a szénhidrátokat, hanem sokkal tágabb értelemben.
Minden le van írva itt pl. érdemes elolvasni mert minden igaz benne:
http://shop.builder.hu/cikkek.htm4?id=1207

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Tképp ki a ló... ez a Szendi Gábor? Egyik helyen megszakérti a cukorbetegséget, most botlottam egy pszichiátriai értekezésbe, amit egy azonos nevű egyén követett el, délelőtt valami dietetikus témában írt cikkben merült fel a neve...
Szóval tényleg komoly szakértője lehet a diabetológiának. :)

Tudnál pontos típust mondani az "egyre jobb"-ra?
Most nem a szenzoros inzulinpumpákra gondolok (az üzemeltetésük költségei egyébként is horrorba illőek), hanem csak egyszerű vércukormérőre.

Egy - viszonylag nagy vérigényű - típust leszámítva, még nem láttam olyat, amelyik képes lett volna arra a mutatványra, hogy egyszer megszúrom az ujjam és a kiszivárgó vér két cseppjéből közel azonos értéket mutasson. Az egyetlen, nagyon régi, de ebből a szempontból megbízható készülékem +/- 5% körül van, ha jól számolok. Az átlagos mérők ugyanilyen körülmények közt képesek +/- 20%-ot is tévedni. (mondjuk 7-es cukornál a 8.5 és az 5.5 is előfordulhat, méghozzá igen könnyen)
Egyébként tapasztalataim szerint ez nem is a készüléken, hanem a használt tesztcsíkon múlik.

Az ötlet nem rossz, de azért az már mekkora, ha belenézel valaki szemébe és látod az áramkört:
"Bammeg te kiborg vagy!?"

Ezért is volt szerintem tök érdekes játék a már más által is felhozott Deus Ex Human Revolution. Félelmetes, hogy bár vérbeli sci-fi (értsd: 100% kitaláció), mégis mennyire valós kérdéseket boncolgat a játék.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Energiaforrás?

--------------
„If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

nemsokára a lencse felületén lesz olvasható a reklám... így még elfordulni sem lehet előle, sőt talán még becsukott szemmel is élvezheted. wow. nem hülyék ezek. :)

és automatikusan elsötétít, ha firefoxot használsz chrome helyett

Nem tudom, az ott lehet inkább fűtőszál, mint áramkör.. :D
Pára ellen? Vagy ha "rosszat" csinálsz, akkor remote átégetik a szemgolyódat. :D
________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Jók ezek a "vicces" hozzászólások.... Csak kíváncsian kérdezem hogy ezek közül hányan találkoztak/éltek már cukorbeteggel együtt egy huzamosabb ideig ? Vagy esetleg láttak alacsony vércukor miatti görcsös / ájult / egyéb állapotot ? Mert ez nagyon nem az a téma, ami viccelődésre adhat okot.

A projektet jónak tartom, nagyon is, remélem sikerül nekik.

Nagyon is sok cukorbeteg van az ismeretségi körömben és a családban is akad!
Fontos terület, és nem a betegséget, vagy annak kezelését tartjuk viccesnek, hanem a cikkben szereplő eszközt.
Értem én, hogy feltételezhetjük a puszta jó szándékot, de én nem tudok naivan nem az mögöttes üzleti érdekre gondolni, és azon sírva nevetni.
Elsőre fura ez a kontaktlencsés dolog, semmi máson nem viccelődik itt senki, pláne nem a cukorbetegségen!

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Pont ezt akartam írni, ők a technikai oldalával viccelődnek, és a projectet hostoló kémóriással.
Nekem inkább az kifogásolandó, hogy manapság már igen ritkán hordanak kemény kontakt lencsét, mert kiderült, hogy nem túl higénikus. A lágy, azaz eldobhaó kontaktlencsébe ilyet kicsit költséges lenne gyártani.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

"Nekem inkább az kifogásolandó, hogy manapság már igen ritkán hordanak kemény kontakt lencsét, mert kiderült, hogy nem túl higénikus. A lágy, azaz eldobhaó kontaktlencsébe ilyet kicsit költséges lenne gyártani."

Explicite le nagy írva a cikkben, hogy lágy kontaktlencséről van szó.

"We’re now testing a smart contact lens that’s built to measure glucose levels in tears using a tiny wireless chip and miniaturized glucose sensor that are embedded between two layers of soft contact lens material."

Ezen kár aggódnod.

--
trey @ gépház

Egészen addig nem zavar, míg nem vagy életed végéig drága gyógyszerekhez kötve.
Anyám az utolsó éveiben havi húszezer körül költött csak gyógyszerre... :(

Meg amíg nem jársz úgy, hogy bár lenne gyógymód, de életedben (szó szerint!) nem kerestél összesen annyit, amennyibe a gyógyulásod kerülne.
Meg amikor valami komoly baj van, CT/MRI vizsgálat kellene, ha időben megtalálnák a baj okát, még lehetne segíteni, de hónapokba telik mire egyáltalán a vizsgálaton sorra kerülsz...

És sorolhatnám. Valahogy nagyon nem tudom egy kalap alá venni a Lamborghini gyártójának profitéhségét az egészségügyével. :(

"Tehát ne csak segítsen, de tegye ezt rögtön ingyen, vagy legalább haszon nélkül?"

Nem vagyok naiv, direkt mondom naivan, hogy: igen tegye úgy! Haszon nélkül, akár ingyen. Nyilván nem fogja, és nem működik, ahogy nyilván az sem, hogy nem kezelést meg gyógyítgatást kellene kitalálni, hanem az okok megszüntetését, és rendes gyógyszert/gyógyító eszközt tervezni kutatni, nem pedig függőség generáló drogokat, eszközöket piacra dobni.

Gusztustalan dolog a gyógyszeripar és a gyógyászati üzletágak minden formája, mert nem kell nekik az igényt generálni túlzottan reklámokkal, marketinggel (max a konkurencia miatt), mert megteszi ezt helyettük maga a betegség, eladja a gyógyszert a tünetek sokasága és a halálfélelem ill. a szenvedéstől és betegségtől való ösztönös emberi félelem! Ettől olyan undorító ez az egész, egy parazita üzletág.

Ez van, ez ugyanolyan mint az olaj biznisz, az emberélet sosem lehet fontosabb a profitnál!!!
________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Gusztustalan dolog a gyógyszeripar és a gyógyászati üzletágak minden formája, mert nem kell nekik az igényt generálni túlzottan reklámokkal, marketinggel (max a konkurencia miatt), mert megteszi ezt helyettük maga a betegség, eladja a gyógyszert a tünetek sokasága és a halálfélelem ill. a szenvedéstől és betegségtől való ösztönös emberi félelem! Ettől olyan undorító ez az egész, egy parazita üzletág.
Ez van, ez ugyanolyan mint az olaj biznisz, az emberélet sosem lehet fontosabb a profitnál!!!

(kiemelések tőlem)

Mondd csak: te ingyen dolgozol? Ha nem, akkor miért várod el ugyanezt attól a pármillió kutatótól, mérnöktől, vegyésztől, orvostól, akik a gyógyszeriparban dolgoznak?

Másrészt meg ma éppen az a baj, hogy a gyógyszeripar már nem akkora biznisz, mint mondjuk tíz húsz éve, ezért a tőke átáramlik máshova (jelenleg az IT-be). Zárnak be a gyógyszergyárak, lassulnak le az ilyen kutatások. És ez pont akkorra lesz majd probléma, amikor mi leszünk majd nyugdíjasok.

Csaba

Egész közelről látom a folyamatot. Pont a rákgyógyszerek kifejlesztése tényleg nagyon sokba kerül.
Szerintem nem gusztustalanul drágák, pont azért, mert nagyon rizikós hatóanyag fejlesztésbe fektetni a pénzt. (Ha a szokásos utáljuk a gyógyszergyárakat-nál kicsit mélyebben is érdekel a téma, akkor lásd pl itt.)
Csaba

Akkor mit javasolsz? Ki fizesse a drága gyógyszereket? Járjon minden hasnyálmirigyrákosnak olyan kezelés, mint Steve Jobsnak? Ez esetben néhány eset kimerítené a teljes TB kasszát. Legyenek olcsók a gyógyszerek? Ha a drága fejleszésű gyógyszerek ára a befektetőknek nem hozza vissza a pénzüket, akkor szimplán kivonulnak a területről (ahogy most is történik).
Szóval mi a megoldás azon kívül, hogy utáljuk a gyógyszergyárakat?
Csaba

Ezen majd akkor gondolkodj el, amikor tudod, hogy lenne gyógymód a betegségedre, de nem tudod megfizetni és a biztosításod sem fedezi!

Csak egy nem is túl durva példa: inzulinpumpa, folyamatos vércukorméréssel. (Műhasnyálmirigynek is szokták csúfolni)
Rengeteget segíthetne az inzulinos cukorbetegeknek. Szerinted hányan engedhetik meg maguknak?

A projektet én sem tartom teljesen hülyeségnek. Már csak a technikai megvalósítás miatt sem.

Anyám cukorbeteg, nem méri a cukrát, nem szed rá semmit, nagyjából egészségesen eszik. Heti rendszerességgel édességet is. Semmi baja.
Lehet nem mindenki ilyen szerencsés, de ami példát láttam az ilyen volt.

Szóval megkérdőjelezném azt, hogy még egy gépi alkatrész jóra nevel-e.
Akinek nincs baja, annak is inkább odakéne figyelni a szervezetére mindig. Bár ez a műszer talán még ebben is segíthetne.

Nem ilyen egyszerű ez. Pl. sokat számít, hogy az illető egyes vagy kettes típusú cukorbeteg, a kettes típusúaknak jóval könnyebb dolguk van. Az egyes típusúaknak rendszeresen kell inzulint adagolniuk, és nem olyan egyszerű eltalálni a megfelelő mennyiséget. Pl. függ attól, hogy mikor, mennyit és mit evett vagy fog enni, hogy mozgott-e, talán még az időjárástól is, stb. Sőt, függ attól, hogy milyen inzulint használ. Nekem is édesanyám cukorbeteg, egyes típusú. Olyan egy éve megszigorították a gyógyszer támogatást, az addig bevált inzulinra nem kaphatott többet támogatást, ezért az orvosával egyeztetve úgy döntött, átáll egy másik, támogatott típusra. Viszont a szervezete másképp gondolta, egyszerűen nem tartotta stabilan a vércukor szintjét, többször volt rosszul is miatta. Ezért végül megkaphatta az eddig bevált inzulint támogatásra, mert az orvosa igazolta, hogy csak az felel meg neki.

Attól függ, hogy mit használ.
Én kettes vagyok, de a kórházból inzulinosként jöttem haza.
Szerencsére találtam dokit, aki átállított tablettára, ami nem okoz hipot (amit volt alkalmam megtapasztalni inzulinnal :( ).
És tablettától is van olyan, ami okozhat hipot.
Ettől függetlenül én kissé szkeptikus vagyok a könnyből mért érték pontosságát illetőleg.
Meg egyre kevésbé szeretem ezeket a bigbráneres kütyüket.

Tisztítókúrákat nem próbáltál?
Tudom, hogy ilyenkor az ember az életével "játszik", de én amondó vagyok, ami gyógyszert el lehet hagyni, azt el kell hagyni.

Kicsit más példa, de talán jól leírja az nyugati orvoslást:
Legutóbb én is elmentem orvoshoz, hogy valami gond van a torkommal, mert valami folyton képződik ott, a fél fülemre nem hallok, mert be van gyulladva.

2 szert írt fel: egy fülcseppet (területi kezelés) és egy általános antibiotikumot.

Elöbbit tényleg használtam. Utóbbira viszont rákérdeztem, hogy esetleg valami alternatíva ahelyett? Mert nem szívesen szedném, blablabla.
Erre mondta, hogy öblögessek napi 2-3 szor sós vizzzel, ha nem javul, akkor...
2-3 napig öblögettem, rendbejöttem.

Anyámnak is felírtak tablettát (ha jól emlékszek), az ő orvosa mondjuk nem javasolta az alternatív gyógykezelést, mégis hatásos volt.

Azért taglaltam ezt ilyen szinten, mert tényleg nem csak a gyógyszeres orvoslás létezik. Kúrák, gyógyhatású növények és kis millió más is van még.

Egy éve alig eszem (nem a cukrom miatt, valami allergiás izét sikerült összeszednem és elég nehéz eltalálni, mi az a kaja, amitől nem jön rám a szapora :D), így egy év alatt megszabadultam húsz kilótól és a cukrom is valamelyest javult.
(amikor utoljára néztem, a korábbi 7-8-as reggeli értékek 6 körülire álltak be, ami elég szép javulás volt a korábbiakhoz képest)

Sajnos a cukorbetegség, ha elér egy bizonyos szintet, már nem kezelhető szimplán diétával.
Most én is csak annyit értem el, hogy talán pár évvel később kell mégis inzulinra állnom.

Azért remény akad még. Anyámnál 10 éve diagnosztizálták, azóta semmi inzulin, tabletta..
Szerintem érdemes utánajárnod az ételallergiádnak és alternatív gyógymódoknak.

Ez is egy olyan betegség, hogy amíg lehet nem a tünetet kell enyhíteni, megszüntetni, hanem az okot.
Persze kívülállóként, messziről, tények nélkül könnyű okosnak lennem. :)

Igen, csakhogy tatong egy baromi nagy szakadek egy egyszeru torokbizbasz meg egy cukorbetegseg kozott. Nem ugyanolyan bonyolultsagu problemarol beszelunk.

Jelen pillanatban a cukorbetegsegnek 3 fajtara osztjak. Ebbol a legenyhebbnel tkp. eleg egy bizonyos dietara raallni (diabetikus dieta), es ez szinten is tartja a problemat. A masik kettonel mar amennyire tudom mindenkeppen szukseges az inzulinpotlas. Ennek jelenleg ketto formaja ismert, a kozepesen sulyos cukorbetegsegnel szoktak tablettat adni, a sulyosnal pedig injekciot (FIXME!).

Az inzulinnal az a problema, hogy termeszetes formaban nem lelheto fel semmilyen elelmiszerben, a legkozelebbi dolog, amibol elo lehet allitani termeszetes uton, az a sertes-hasnyalmirigy. Nincs sem olyan termeszetes noveny, sem olyan allati eredetu elelmiszer, amiben az inzulin megtalalhato lenne.

Szoval ennel a betegsegnel nincs igazan alternativ gyogykezeles. Illetve van, ha olyan jellegu a problema forrasa, akkor lehet kuzdeni a hasnyalmirigy mukodesenek serkenteseert, de ez igazabol tippre az enyhe- es kozepsulyos cukorbetegsegnel lehet hatasos, es legfeljebb a legenyhebbnel jelenthet gyogyulast - a tobbinel az inzulinpotlas nem elhagyhato.

A cukorbetegsegnek tobb oka is lehet - es az okoknak egy pici resze az, ami az eletvitellel fugg ossze. Raadasul orokolheto is a ra valo hajlam - az pedig lutri, hogy kialakul-e vagy sem. Az eletmodvaltoztatos otletek ez esetben nem szuntetik meg az okot - csak csokkentik a kialakulas eselyet. De a nullat elerni nem lehet.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

"Anyám cukorbeteg, nem méri a cukrát, nem szed rá semmit, nagyjából egészségesen eszik. Heti rendszerességgel édességet is. Semmi baja."

Az ember észre sem veszi, azt hiszi sajnos, hogy minden oké. Közben meg a betegség durván rombol belülről.
Egyszer csak hopp lesz egy foltocska a lábon... aztán fekély... s jön a fűrész. Nekem a kezem is megtámadta, először csak nehezen mozgott, de most már fáj is. Remélem, hogy anyukád legalább méri a cukrát.

So Long and Thanks For all the Fish

Nem, nem méri. Mozog, túrázik, semmi baja testileg (látszólag, és nem is panaszkodik).
Csinált 1,5-2 évig egy diétát, amiben nagyon sok mindent nem ehetett, be is tartotta, azóta viszont már néha több édességet eszik, mint én. Heti 1-2 alkalommal.

Ez tényleg aggasztó, de így megy már hosszú évek óta. No neki jó lenne ez a kis szerkezet, de csak ijesztésből.

Mutasd meg neki az adatlapomat!
Tíz éven át leszartam a betegséget, csak a felírt gyógyszert szedtem.
És sokáig mozogtam, igaz, én biciklizgettem, meg tíz kilós fotós cuccal a nyakamban gyalogoltam napi 10-20km-eket.
Ettől függetlenül megvan az eredménye...

Ha sikerül rábeszélni a méricskélésre, elsősorban kaja után mérjen! Lehet, hogy sikerül megijeszteni és komolyabban veszi... :(

Régen próbáltuk rábeszélni.
A diétája elött elég rossz bőrben volt, azért ment el orvoshoz ahol végül kiderült, hogy mi cukorbeteg. A diétája rendbe rakta, a tünetek eltüntek. Ez az egész rokonságot megnyugtatta nagyjából, de rá fogok majd szólni.
Köszönöm a figyelmeztetést!

Az a baj a cukorral, hogy a legtöbb esetben tünetmentes. Nekem 20 körül volt a cukrom, mikor kórházba kerültem.
Hogy mióta voltam beteg, arról fogalmam sincs.
De utána - leszámítva az első fél-egy évet, amíg be voltam szarva kellőképp - nem nagyon törődtem az egésszel, 12-14 körüli cukrot meg sem éreztem (egészséges embernek 6 fölé nem sűrűn megy). Max. azt, amikor hirtelen leesett magas értékről normál szintre és hipo jellegű tüneteket produkáltam.

Akinel csak a gyanu merult fel, annak is rendszeresen mernie kell. Mert a cukorbetegseg sajnos tenyleg eszrevehetetlen (nem faj, lathato elvaltozast nem okoz), es amikor mar eszre lehet venni, akkor mar baromi nagy a baj. Szoval lehet, hogy mar most nagy a baj, de meg nem tudtok rola.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Tegnap még csak az otthoni hőfok, de ma már a vércukorszintünk is kell nekik!

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Összekötik a termosztáttal, hogy süljön ki a szemed a helyéről! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

A fejlesztőik munkájának hatékonyságát növelhetik vele és talán jó lesz még valamilyen visszacsatolásra is a felhasználóik által éppen "fogyasztott" tartalommal kapcsolatosan.

Qrva reklámokat kell majd nézni mindig és mindenhol, ez az egyetlen lehetséges jövőkép. Amint pedig eljut oda a tudomány, hogy gondolatolvasás és gondolatírás, onnantól kezdve vége a szabad emberiségnek. Remélem azt én már nem élem meg.

Nekem az egész hírről és a hozzászólásokról a black mirror angol sorozat első évadának a 2. és 3. része ugrott be. :D
2. rész ahol kényszerítenek a reklámok megnézésére. 3. rész ahol beültetett bigyó sok évnyi emléket képes eltárolni és azokat ketyerével vissza játszani és kivetíteni tv-re.