Venezuela, Nicaragua és Bolívia menedékjogot kínált Snowdennek

A The Guardian szerint Venezuela, Nicaragua és Bolívia menedékjogot kínált a PRISM balhét kirobbantó, az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolt Edward Snowdennek. Snowden körülbelül két hete tartózkodik - feltehetően - a moszkvai seremetyjevói repülőtér tranzitjában. Eddig több mint 20 országtól kért menedékjogot, de kevés sikerrel. A venezuelai és nicaraguai elnök, Nicolas Maduro és Daneil Ortega pénteken tette meg ajánlatát Snowdennek. Maduro visszautasította az USA kiadatási kérését. A venezuelai ajánlat után az orosz parlament egyik befolyásos tagja örömének adott hangot. Alekszej Puskov, a duma (az orosz parlament alsóháza) külügyi bizottsági elnöke egy tweetben azt írta, hogy egy venezuelai menedékjog Snowden számára a legjobb megoldás lenne.

Részletek itt.

Hozzászólások

szomorú, hogy európában senki nem meri ezt meglépni. és nem gondolom, hogy azért, mert azt gondolják az a helyes, hogy ha nem kap menedék jogot, hanem szimpla vélt érdekből, esetleg gyávaságból.

Most őszintén...ezt az uniot melyik ország veszi komolyan? Még a benne tagságot képviselők sem. Azért ez sokat elárul nem?
Ez az egész egy baromi nagy kabaré. És a fickó benne a konferanszé. A nemzetvédelmi hivataloknál a belső ellenőrzés tehetetlen lenne? Ugyan...
Hány eset volt, amikor diplomáciai engedély nélküli műveletet hajtottak/hajtattak végre? Számtalan. (Pl.: 1976os ugandai eset az air france utasainak kiszabadítása, 2011 a pakisztáni rajtaütés és osama megölése)
És pont ezt a senkit nem merik visszarángatni az országába?
Matiné.

Nem gondolom, hogy van olyan ember, aki nem menne haza, ha kapna egy fotót, amin egy amerikai katona épp az anyja torkán térdel, egy zsalubeton szobában, egyirányú megvilágításban.
És ez csak így este lefekvés előtt. Vannak, akiknek az a dolguk, hogy ezen munkaidőben agyaljanak, majd kiadják a szellemi terméket megvalósításra.

Ezt Oroszország sem merte meglépni. Egy cikk szerint kedvesen megkérték Snowdent, hogy most már húzzon el, mert ronthatja a kapcsolatukat Washingtonnal. Oroszország csak akkor fontolta volna meg Snowden befogadását, ha az ígéretet tett volna, hogy felhagy az USA-nak ártó tevékenységével. Miután Snowden hallotta az orosz feltételeket, visszavonta a menedékjog iránti igényét.

--
trey @ gépház

Igazából a helyzetnek nincs jó megoldása, lebuktak, ráadásul úgy, hogy még csak nem is tagadják, mintha normális lenne, hogy szövetséges országokat lehallgatnak,
és a saját cégeiket támogatják ezekkel az információkkal. A nagy közös EU-Amerikai piacot első körben szerintem bukták, de legalábbis jegelték. Ezek után inkább
az arcmentéssel lenne érdemes foglalkozni, lehet példát statuálni a sráccal, de sok értelme nincs, az aktuális kormányzatnak inkább az lenne a hasznos, ha valahogy
arcvesztés nélkül ki tudnának jönni a helyzetből.

Titkosszolgálatok mindig lesznek és a szövetségesek egymás ellen is fognak kémkedni, mert senki sem kockáztatja meg, hogy átverjék. Ez mégsem házasság aminek egyik alapja feltétlen bizalom.
Arról még nem hallottam, hogy saját cégek előnyhöz juttatása is benne volt a programban. A saját cégek védelme a konkurencia játékszabályszegői ellen pedig belefér.
A terrorizmus ellen pedig elég hatékony a módszer, amiről nem szabad lemondani!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A terrorizmus ellen nem úgy harcolunk, hogy civil cégeket, illetve EU-s politikai intézményeket megfigyelünk, betörünk a rendszerükbe,
és az ott felhasznált adatokat átjátsszuk a saját (baráti) cégeknek (már az Echelon-t is erre használták). Illetve lehet ilyet játszani,
csak akkor el kell búcsúzni a közös EU-USA piac tervétől, mint ahogy be is lett ígérve, illetve ezek után nem kell meglepődni, ha amerikai
cég EU-s piacon nem fog nyerni semmit.

sőt, egy porszem is rátelepedhet egy másik porszemre, egy atom elveheti egy másik atom elektronját, anélkül hogy kovalens kötést létesítene vele. Etc. Már ha jól értem, hogy mi köze van a feleségnek egy államhoz azon kívül, hogy általálban kölcsönösen kedvező kapcsolatban állnak a férj-feleség, állam-állam.

Ahol nincs ilyen megfigyelési szerv (pl megye, mert a megfigyelést a TEK/rendőrség végzi), ott nem történik kémkedés. Szerintem ez egyszerű és logikus, ha nem gondolok valamit félre.

hát, igen.

annyira álszent a nyugat. szeret igazságosságról papolni, meg emberi jogokról, de közben amikor az érdekei azt szolgálják simán zárójelbe teszi ezeket. tényleg ez a fickó azt tette ami a jó, kockázatot vállalva egy normálisabb társadalomért és benne van hagyva a szarban egyedül. elég szomorú.

...a prism vagy valamely utod rendszer akkor is letezni fog, ugyanis az elsodleges szerepe nem a "terrorizmus elleni harc", hanem az uzemelteto helyzetbe hozasa, sajat erdekeinek tamogatasa. Mar az echelont is masszivan felhasznaltak a jenkik sajat cegeik illegalis tamogatasara. Naiv marhanak kell lenni ahhoz, h valaki bevegye ezt a "terrorizmuselleniharcmiatt" maszlagot, ez tisztan a hatalomrol es annak megorzeserol szol.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ezért kellett lehallgatni Angela Merkel hivatalától kezdve Brüsszelig minden politikust Európában, hátha őket is be akarja szervezni az Alkaida egy Aida előadáson csak még nem tudnak róla, igaz?

Pont a fordított a helyzet. Most egyértelműen kiderült, hogy az amerikai király meztelen. Az Alkaida (amit mellesleg egy volt CIA ügynök alapított és vezetett) ellen indított terrorellenes szent keresztesháború és a terror-hisztéria ürügyén szépen kiépítették a globális lehallgatórendszerüket üzleti és hatalmai érdekeik szolgálatában.
Remélem Szeptember 11. minden egyes áldozata után elneveztek egy-egy szervertermet a PRISM hálózatában.

/off
Fiatal játékosoknak...
Seremetyevó 80-as évekbeli neve a honi szlengben semerreretyó volt.
Azóta sokat változott a helyzet, hisz havas kolléga is már vagy két hete ott táborozik. Avagy csak szorulása van, ami a szituáció ismeretében nem is oly' valószínűtlen.
/on

Súlyos bénulással/halállal vagy értelmi károsodással járó betegséget/balesetet jósolok neki néhány éven belül. Befogadó országtól függetlenül.

egy a szaz kozul, fikcio "mivel Snowden nemzetbiztonsagilag kenyes informaciok birtokaban van, a NSA / CIA kenytelen volt az informator csaladjat vedelme ala helyezni hazaerkezeseig - a kulso erdekkorok esetleges eziranyu befolyasolo erejet kiiktatva". ebbol gondolom ertene. Oroszorszagban nyilvan maskeppen hangzana ez a hazahivo kod :D

tenyleg ilyen nehez ez?

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Ebben az esetben egy kis amcsi lap megszellőzteti, hogy az amerikai nemzetbiztonság elrabolta Snowden családját. A hírt átveszi az RT, itt már az megmondóemberek arról beszélnek, hogy az Egyesült Államok megbolondult, maga is terrorista állammá vált azzal, hogy állammaffia módszeréhez nyúlt. Ezek után már hajlandó feltétel nélkül menedékjogot adni Oroszország.
Ja és még miheztartás végett, élesítenek kép ballisztikus rakétát az egyikre az van írva, hogy Washington a másokra pedig New York.
Egyáltalán nem olyan egyszerű ez a valóságban mint a kémregényekben.

az a nagy helyzet, hogy a csaladjat barki elrabolhatja, nem is tunik keptelen forgatokonyvnek. a kis helyi lap teljesen mindegy mit ir, itt az lesz a mervado, amit a hivatalos csatornakon nyomnak, mivel ugy is a "terroristak ellen" felfogasban tortenik minden.

az, hogy Oroszorszag feltetel nelkul menedekjogot ad neki ill. raketakat elesit az egy olyan dolog, ami felett nehez nevetes nelkul atsiklani. ez az ember dollar es euromilliardok sorsarol dont a fecsegesevel. nem gondolod, hogyha a szemelye nem lenne meg felhasznalhato valamire, akkor nem merult volna fel, hogy "a temetok tiszta uresek, ez meg itt setal". szoval ido kerdese, es hazakerul - szerintem. menedekjog es raketak ide vagy oda.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Jelenleg a tranzitban van visszavont útlevéllel. Papírok nélkül nem megy sehova. Azt, hogy Moszkvában miért nem fog akciózni az amerikai gépezet - azt nem kell magyarázni gondolom.

Tegnap kiderült, hogy Venezuelát választotta.
Nem hiszem, hogy meg tudják védeni vagy el tudják bújtatni huzamosabb ideig.

Szerintem Oroszországban nagyobb biztonságban lenne mint Venezuelában. Elég gyengén teljesít az orosz elhárítás ellenében az amerikai és a brit titkosszolgálat. Nem véletlenül űz gúnyt Anna Chapman az amerikai nemzetbiztonságból. Ő csak egy piti alvóügynök volt még az oroszok komoly CIA beszivárgókat fogtak el.
A venezuelai titkosszolgálat viszont nem egy életbiztosítás, hacsak nem segítenek hátulról nekik az oroszok vagy kínaiak.

Monnyuk a Chapman ügyben pont az ami elhárítás és a ruszki elhárítás meccselt, vagyis pont fordítva van. Az elfogott komoly CIA beszivárgókra pedig szívesen vennék egy linket, mert így nagyon a levegőben lóg...

Amúgy túl van fújva ez a csacskaság, snowden nem mondott semmi konkrétat, valszeg nem is tud. Nyár van, ilyenkor minden lap igényli a hírt, aztán ez a gyerek csinált egy kicsit, még ha bulvárosra is sikerült. Azóta kiderült, hogy valszeg bullshit a nagyja (bizonyíték persze nincs, max. néhány vicces slide), most a "meneküléssel" adja el magát még egy kicsit, amíg teljesen rá nem unnak és már helykitöltés miatt se kerül be az újságba.
Ha az amik valóban tartanának attól, hogy tud valamit, akkor már valszeg nem élne.
Ha a kínaiak szerint tudna valamit, akkor nem utazott volna el a szíájés utcából a Seremetyovóra, hanem, ugye.
Ha pedig az oroszok szerint tudna valamit, akkor nem utazna tovább Dél-Amerikába, hanem, ugye.

Miről is szóltak kezdetben a hírek?

A nagy cégek korlátlan hozzáférést adnak az nsa-nek minden náluk tárolt adathoz, és abból bármiféle bírói felhatalmazás nélkül mazsolázhatnak. Ja, és önként.

Erre jött válaszként a tagadás mindenhonnan. Szóval az "bizonyíték" az egy szem snowden állítása. És néhány slide valami prezentációból, ami színvonalát tekintve még az összeesküvéselméletekben hívők által mutogatott "bizonyítékok" színvonalát se közelíti meg.
Aztán jött putyin (vagymi medve, mindegy) lehallgatásáról szóló történet, meg az eu-s lehallgatások, meg még amiről nem is hallottam.

Ha feltesszük, hogy ezek mindegyike igaz, azt akkor is elképzelhetetlennek tartom, hogy mindegyikről tudomást szerezne egy 29 éves csávó. Aki persze volt beépített CIA ügynök, dolgozott az NSA-nél, meg annak valami beszállítójánál. Ja, és volt biztonsági őr is. Pár év alatt nem kis életút. És persze kínai fennhatóság alá menekült, mert ott nagy hagyománya van a szólásszabadságnak. Meg ilyenek. És senki se bántotta, rabolta el, semmi ilyesmi.

Szerintem a lehetőségek a következők, csökkenő valség szerint:
1. kamázik a világba
2. ő az összes Marvel szuperhős szerelemgyereke
3. igazat mond...

Te vagy nagyon naiv vagy borzasztóan naiv vagy.
Első esetben azért mert felnőtt (?) fejjel még mindig elhiszed, hogy gonoszok csak a rossz mesékben vannak és a valóságban mindenki tündér akik unikornisokon lovagolnak és őszintén szeretik egymást.
A második esetben azért vagy naiv mert azt képzeled, hogy olyan segget nyalsz buzgón aminek a tulajdonosa majd megjutalmaz a szolgalelkűségedért.

Rossz hírem van. A Prism biztosan nem számol pozitív pontokat fórumagitációt folytató arcoknak. :D

Normális HUP-ot használok!

Rossz hírem van: az se hoz sok pontot senkinél, hogy ezt a megfigyelnek faszságot fossátok már 1,5 hónapja. Meg persze már korábban is, folyamatosan, csak kisebb intenzitással.

A prism ügyben egyetlen "pro" állítás van, amit ez a bowden csávó mond. Aki az eddig általam olvasott cikkek szerint volt biztonsági őr, volt beépített CIA ügynök, volt NSA tech. guy, és valami titkosszolgálati beszállítónak is dolgozott. Aztán így, 29 évesen borítja a hiperszuper titkos prism bulit, plusz még arról is tud a csávó, hogy a _brit_ szakszolgálat lehallgatta a medvét lándönben, azt is világgá fossa.

Tehát nem egy sokcsillagos tábornok, nem egy veterán szaki aki sok idő alatt magas beosztásra tett szert, hanem egy 29 éves, futottak még kategóriás "senki". Ha ez igaz, akkor valami elképesztő kupi lehet az amerikai szolgálatoknál, csak azt nem értem, hogy miért nem szivárogtatott még egy titkárnő, egy raktáros, vagy egy sofőr...

Ééééésssss.....
Miután ez a tag "borította a bilit" az amik még csak arra se veszik a fáradságot, hogy eltüntessék a csávót. És nem jut eszébe kivallatni se a kínaiaknak, se az oroszoknak. Ez annyira meseszerű, hogyha ezt egy kémregényben olvasom, akkor leteszem a faszba, mert teljesen hiteltelen...

Létezik olyan, hogy egy nagyhatalom vélt vagy valós technikai, katonai fölénye biztos tudatával elkényelmesedik és kicsit trehánnyá válik különösen a saját új technológiáinak kezelésével kapcsolatban. Taknyos baka létére Bradley Manning is igen sok kényes adathoz fért hozzá. A munkája végzéséhez biztosan nem kellett volna ilyen széles körű hozzáférés. Mégis több botránykampányra való anyagot tudott átlapátolni a wikileaks-hez. Vagy szerinted csak viccből áll most bíróság előtt?

Arról semmit sem tudhatsz mit mondott zárt ajtók mögött el Snowden a kínaiaknak és oroszoknak. De ha komolyan annyira mindenhatónak képzeled az amerikai titkosszolgálatokat, hogy szerinted az 'amiknak csak fáradtságot kellene venniük a csávó eltüntetéséhez' Kínában és Oroszország fővárosában akkor te károsan sok kémregényt olvashattál. Megsúgom halkan neked: James Bond csak egy mesehős. :-)

Csak neked, mert ennyire szereted a kémregényeket: biztos lehetsz benne, hogy most Sheremetyevo repülőtéren még a wc-t óránként felmosó takarítónéni is fedett fekete-öves kgb-s, akarom mondani efeszbés ügynök, aki ha csak Snowden várótermével szomszédos helységben meglát egy texas ranger pofát jenkiül tüsszenteni, akkor előbb töri el a nyakát mint ahogy a takony elhagyná a jenki orrlyukát. :-)

Hát a Manning téma valóban elgondolkodtató, elég nagy kupi lehetett (lehet?) az usák hadseregben. Viszont egy titkosszolgálattól azért jóval komolyabb jogosultságkezelést várnék el. Én "civilként" is komolyabban szégyellném magam, ha egy ennyire lyukas rendszer tákolnék össze.

És persze nem Seremetyovón és nem James Bond módra, de biztos vagyok benne, hogy simán el tudták volna tenni láb alól a csávót, ha tényleg akarták volna.

Az is elgondolkodtató, hogy Manning óta nem tettek semmilyen hathatós intézkedést adatkezelés biztonságával kapcsolatban.
Ez a trehányság valóban vérciki.

A második bekezdéssel továbbra sem értek egyet. Amint Snowden Kínai területre lépett az amerikai titkosszolgálatok bérgyilkosainak esélye nullára csökkent. Ma már ismert, hogy a CIA-nak számtalan merényletkísérlete volt Fidel Castro megölésére. Mérgezéstől bombamerényletig mindennel próbálkoztak, de minden ügynöküket időben elkapta a kubai elhárítás. Ha valamiban akkor titkosszolgálatok hatékonyságában bőven a nyugat előtt voltak mindig a szovjet rendszer államai, és ezeket az eredményeket a mai korban is megőrizték az utódok.

Második bekezdéssel kapcsolatban továbbra is tartom, amit mondtam. Persze ha a kínai állam többé-kevésbé hivatalos vendégszeretetét élvezte, mint most a ruszkiknál, akkor nyilván kb. érinthetetlen volt.

De ha feltételezzük, hogy igazat mondott a szállodai szobáról meg ilyesmi, akkor simán kinyírhatták volna Kínában. (Bár én ugyan nem, de sokan ettől sokkal vadabb és valószínűtlenebb dolgokat is simán elhisznek ennek a tagnak "bemondásra", szóval miért ne feltételeznénk?)
Most ne arra gondolj, hogy megáll egy busz méretű furgon, kiszáll belőle egy katona, felhúzza a zászlót, elénekli a "lend ov dö frí"-t, felolvassa az elnök parancsát, aztán agyonlövi, hanem kevésbé látványos módon. Pl. elcsúszik a fürdőszobában és szerencsétlenül veri be a fejét. Vagy épp kirabolják az utcán és közben véletlenül halálra késelik, vagy cserbenhagyásos baleset halálos áldozatává válik, ilyesmi.

Persze ezt nyilván csak akkor lehetett volna megcsinálni, ha nem a kínai szolgálatok vigyáztak rá (ahogy állította). Már ha Kínában volt (ahogy állította), mert én erre se vennék mérget...

Költői túlzás volt a ballisztikus rakéta. És legalább annyira nevetséges azt képzelni, hogy az Egyesült Államokban büntetlenül lehet zsarolni Snowden-t a családja terrorizálásával. Akkora botrány lenne belőle... de nem lesz mert nincs az a barom aki a karrierjét kockára teszi és vállalja az évtizedes börtönbüntetést egy ilyen kémregényes akcióért.

Ja, nagyon pipák voltak rá, de kinyírni nem akarták.
Ne próbáld már azt eladni, hogy nem voltak képesek meggyilkolni valakit, akit:
- elfogtak,
- elítéltek,
- börtönbe zártak és bent tartottak 9 évig,
- aztán kiengedték keletre.

Ha egy ember ilyen körülmények között nem gyilkolódik meg, akkor azt nem is akarják megölni.