Project Loon - ballonos internet mindenkinek

Címkék

A Google Project Ballon kísérlete azzal a céllal indult, hogy elérhetővé tegye az internetet azok számára is, akik még csak álmodnak róla. A Google-nél hisznek abban, hogy képesek egy olyan ballonhálózat összeállítására, amely a kereskedelmi repülőjáratok utazómagasságánál kétszer magasabban száll a széllel és internettel látja el a lent levőket. Az ötlet őrülten hangozhat, de esküsznek rá, hogy komoly tudomány áll mögötte. Persze sokat kell még kísérletezni addig, hogy egy nap (ha egyáltalán) az ötletük kiforrott szolgáltatássá nője ki magát.

A Google blogbejegyzése itt olvasható.

Hozzászólások

érdekes elképzelés, kíváncsi vagyok, hogy mennyire fog bevállni!

Tök jó lenne, ha április 1 lenne, mert egy mosollyal elintézhetném

Ha meg tudják oldani, hogy többé-kevésbé helyben lebegjen a lufi, akkor nem lehetetlen. Nézd meg a Thuraya-t. Ott gyakorlatilag mobiltelefon méretű eszközöket használnak és a műholdak geoszinkron pályán mozognak.
A másik, hogy GSM-nél is gyakorlatilag max. 25-30 km-es egy makrocella és ott azért mozoghatsz a bázisállomáshoz képest.

arpi, egy horgászbotba belehúzott, RG58 szelvényekből álló körsugárzó antennával földfelszínen is át lehet szelni 60km-t, 2 méteres hullámhosszon, <5 watt teljesítménnyel. egy alufóliából és fadarabokból összeszögelt 7-8 elemes Yagi irányított antennával többszáz km az alap. "3G-like" sebességhez (amit írnak) nem kell sokminden.

Hát annyiban, hogy számít az eszköz fogyasztása is, nem csak magának a wifi vagy akármilyen jelhez szükséges energia.
Egyébként, amennyire én tudom, a mobil 2-3W-tal képes sugározni (maximum), és ezzel ugye elvileg képes 20-25km-re lévő bázisállomással kommunikálni. Ehhez hozzáveszel egy rpi-t, ami ha jól emlékszek valami 7W körül eszik, durva számolás után összesen esznek 10W-ot. Egy 10Wh teljesítményt előállítani képes cuccot nem hiszem hogy manapság nagy probléma lenne. Fent ott a nap meg szélenergia.
--
The Community ENTerprise Operating System

A veszteséggel nem számolsz. Egyébként épp ezt mondtam egy másik szálon: nem kis felület kell kb. 0.5-1 wattórához. Ha feltesszük, hogy geoszinkron pályán van a lufi, akkor vagy követed folyamatosan merőlegesen a Napot (amíg tudod) vagy belekalkulálod a termelésbe azt is. Meg ugye éjszaka nem sok napsütés van, tehát jó lenne lepakolni akkuba is a napi termelés egy részét. De 25 km-en már elég hűvös van, még napközben is, amit meg az akkuk nem igazán szeretnek.

Ami a szélenergiát illeti: hatékonyan talán akkor lehetne kihasználni, ha tudnád rögzíteni, de az meg nem triviális abban a magasságban. Bár vedd hozzá azt is, hogy 25 km magasan elég ritka a levegő.

Szóval azért nem annyi a dolog, hogy pár lufit felengedünk és jól van.

Nem mondtam, hogy könnyen megvalósítható. :-)

A Föld kerülete egyébként addig számít, ha az Egyenlítőn akarsz szolgáltatni. De ha mondjuk a finneknek, akkor szerintem már sokkal kisebb lesz a körív. Nyilván még akkor is elég nagy sebesség jönne ki.

Egyébként kíváncsi leszek, hogy hogyan is lesz végül megoldva.

addig ok hogy a mobilok tudnak 1W-al is adni, de nagyon rovid ideig, impulzusokat. ha egy mobilon folyamatosan nyomod 3g/4g-n a speedtestet, eleg hamar le fog merulni. plane ha mindezt a puszta kozepen teszed ahol tenyleg 10km-ekre van a cella. de mondjuk ott nem is lesz gyors. meg 3g se. 4g meg foleg nem. volt szerencsem meg a bevezetes elott tesztelgetni lte-t, hat ott meterekben lehet szamolni a max tavolsagot, nem km-ben.

A'rpi

van itt még egy szempont: a mobilhálózat nem szimmetrikus. A bázis állomás nagyobb teljesítménnyel ad, hogy a mobiltelefon pici antennája és kevésbé érzékeny elektronikája vehesse. Közben a a mobiloktól származó nagyon gyenge jeleket kell vennie nagyobb antennáival és feldolgoznia az érzékenyebb elektronikájával.
Na most itt ezt az érzékenyebb és drágább és nagyobb fogyasztású elektronikát kellene felküldeni. Feltéve persze, hogy 3G-ben, LTE-ben vagy valami hasonlóban gondolkodunk.

A google nagyon is komolyan gondolja az ilyesmit. Gondold el, hogy hány százmillió ember nem fér még hozzá (vagy nem olyan szinten) az Internethez, ahogy a fejlett országokban élők. Ha hozzájuk eljuttatja az infrastruktúrát és ezáltal több emberhez jutnak el a google felületein eladott reklámok, máris profit van.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

A piaci elsőbbség felbecsülhetetlen értékű haszon! A google egy ilyen rendszer kiépítésével megvetné a lábát egy új piacon, hamar megkezdődne a márka imprinting. Ez egy ekkora cégnek hatalmas pénzeket megér éveken keresztül. Szóval simán elképzelhető, hogy közvetlenül vagy rövid távon egy fillér haszna sincs belőle, csak jótékonykodik.

(Afrikát kicsit túl értékeled.)

Oktatás esetén a reakció:
Kínainak mutatsz "aranyórát" és erre elkezd dolgozni, hogy legyen neki is.

Oktatás nélkül a reakció:
Afrikai arc meglátja a kezeden az "aranyórát", majd nádvágóval elveszi tőled csuklóstul.

/írhattam volna hazai példát és csak erősen rasszistának tűnt volna itt :)/

Nem egy cégnek kellett már kivonulnia az afrikai piacról hasonló gondok miatt. Az ilyen társadalmi rétegekkel és nációkkal, csak akkor lehet valamit kezdeni, ha az oktatást felhúzzák a világ fejlettebb részén lévő szintre. Hazánkban se lenne cigány-probléma, ha az oktatásban aktív lenne a részvételük. Előbb-utóbb lennének cigány vállalkozások, cigány alkalmazottak, ami jó kitörési lehetőség lenne nekik. Válság előtt az építkezés (magánházak) már 80%++ cigány-üzlet volt. Fehér ember lakóparkot épített és hidakat, na meg üzemi épületeket.

"Válság előtt az építkezés (magánházak) már 80%++ cigány-üzlet volt."
Jópár évvel ezelőtt kerestünk házat. Kívülről volt csak kép a hirdetésben, ott még nem volt gyanús. Mikor megérkeztünk már egyértelmű volt a helyzet, bent méginkább azzá vált.
Új ház, belül tiszta giccs, tele barna (seggű :-O) gyerekekkel, és ki tudja milyen rokonsági szálak képviselőivel, meg egy akkor ránézésre >2M értékű pingpongasztal méretű TV-vel.
Udvariasságból végignéztünk mindent, pedig ott, amikor a karnyi vastagságú aranyláncot hordó családfő bizonygatta, hogy ő cigánytól sosem venne házat éreztem, hogy lépni kellene. :)
--
zsebHUP-ot használok!

Épp hogy potenciális vevők tömegei. Ny-Európában, USÁban nem nagyon lehet terjeszkedni, lassan 12 év felett mindenkinek van valamilyen okostelefonja, legfeljebb az Apple-ösöket győzködhetik, hogy legközelebb vegyenek Androidot és viszont. Afrikában meg Ázsiában fog eldőlni, hogy melyik piaci szereplő fog győzni.

szvsz az apple az ára miatt esélytelen ilyen helyen.
egyébként van valami adat, hogy mekkora az a réteg aki hajlandó/képes fizetni ilyesmiért ezeken a területeken? elvileg az Xperia Z egyik verzióját is afrikába szánják.

off: egy 5colos hátlapra szerelt napelem vajon képes lenne érdemi energiát termelni egy ilyen készülékhez?
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Akkora felületen nem lehetetlen 0.5-1 wattot megtermelni óránként. Egy okostelefon akkuja 5-10 Wh-nál több töltést nem szokott tárolni. Teljesen lemerült állapotról tehát 1 nap alatt fel lehetne tölteni (és ugye az androidos telefonok nem túl intenzív használat mellett akár 2-4 napot is tudnak). Más kérdés, hogy mennyire buli kint hagyni a tűző napon a telefont.

köszönöm a válaszod. na igen, bár a sivatagban eltévedve jó ha valami életjelet kilehet kaparni a készülékből. meg még ha nulláról feltölteni nehézkes is, az üzem idő kitolható vele.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Még kicsi a hatásfoka, de idővel jobb lesz az ahogy fejlesztik a technológiát.
De amúgy az lenne az igazi okosság, ha a net mellett witricity átjátszó is lenne a ballon, mert akkor azon keresztül mehetne a töltés is.
De ez csak álom jelenleg. :)
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Ahol áram nincs, ott az érintőképernyő sem sokat játszik. Inkább valami háttérvilágítatlan, bélyegnyi, monokróm LCD vagy e-ink képernyő, nem pedig toucholós. Persze a kérdés az, hogy miért kéne a napelemet konkrétan belerakni a mobilba, mennyivel lenne jobb (nem lenne) mint a mobil + napelem + drót kombináció.

Puppy linux felhasználó

Bélyegnyi? Azon nem lehet a tartalom mellé reklámot tolni...
No meg azt sem lehet igazán kijelenteni, hogy sehol sincs áram. Vannak olyan települések (nem is kevés) ahol nincs áram.
Illetve emiatt ne csak telefonban gondolkodjunk. Ott vannak a laptopok, meg vélhetően sokan fognak valami tésztaszűrővel netet fogni az asztali géphez.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Nem potenciális vevők _jelen_ pillanatban. De lehet hogy elég mindössze pár év, és máris azok lennének. És nem mindegy, hogy amint elkezdenek költeni, ismerik-e / használják-e az internetet (és jelen kontextusban használják-e a google keresőt, egyéb google szolgáltatásokat vagy szimplán megjelennek-e előttük a google által kiszolgált hirdetések akárhol).
Attól hogy egy bizonyos régió szegénynek számit, még valamennyi mennyiségű jövedelme van az embereknek, amit elköltenek - tehát vannak vállalkozók, kereskedők akik erre a pénzre pályáznak.
Van a világon néhány olyan régió, ami jelenleg szegénynek számit de igencsak dinamikusan fejlődik (középosztály Kinában, Indiában erősödik, Dél-Amerika, Afrika... lehetne sorolni). Az infrastruktúra kiépitése pedig igencsak drága, ezért nagyon gyakran vontatottan halad (még itthon is találhatunk nagyon könnyen olyan helyeket ahol elmaradott a szélessávú lefedettség - éppenséggel olyan helyről irok ahol 5ezer forintért van 1 megás internet, otthon Bp-n pedig 2700 forintot fizetek 30 megáért).
Szóval a lényeg az, hogy a google rövidre akarja zárni a sztorit azzal, hogy internetet osztogat ott, ahol vélhetően gazdaságilag pénzügyileg egyre aktivabb lakosság van, de még nem épült ki az internetes elérhetőség.

--
http://developersideas.blogspot.hu/
http://neurogadget.com/

Igen, valóban felfuthatnak ma még fejletlennek tűnő területek is.

De még a fejletlen területeken is vannak gazdag hadurak/diktátorok/államelnökök, akik sokat adnak, ha valaki helyettük kiépíti a kémhálózatot. Nem feltétlen csak az egyes emailek lehallgatásáról való adatok érdekesek, hanem akár adott területek időben változó netes aktivitása, a felkeresett oldalak statisztikái, stb. Benne lesz a licence-ben, az X. oldal alján apróbetűben, hogy aki a Google ingyenes wifijét használja, az beleegyezik, hogy üzleti partnereknek anonimizált, területfüggő statisztikai adatokat adhatnak ki a netes szokásairól. Az üzleti partner akár a kormány/diktátor akárki lehet. Na ez már most generálhat komoly bevételeket.

(Pláne ha a léggömbök csupa szívjóságból és innovációból élő "StreetView"-t csinálnak, a pénzes előfizetőknek nagyobb felbontással és gyakoribb frissítéssel. Kizárólag a vásárlói szokások elemzése céljából.)

Nem vagyok egy paragép, de a mostani történések fényében nem teljesen hülyeség ez. Nagyon oda kell figyelni.

Az egyeb erzekelokrol nem is beszelve - ahogy wifi eseten is osszegyujtottek minden adatot (gps, mac, stb), ugyanugy meg lesz jatszva mobil radiojelekkel es barmilyen mar fellelheto jelforrassal, csak real-time. IR kamerakkal strview@night, mobile phone tracker, car tracker.

Update: termeszetesen 3G netrol van szo - igy szepen megkapnak minden mobil forgalmat, tartalmat.

A aktualis hatalom pedig epp beallitja az contry control apps-ban, hogy kuldjon smst/emailt, ha epp tuntetes van valahol, a kornyeken kapcsolja le a netet/elektromos aramot, ivovizellatast, a telefonokat a torvenyileg kozetelezo remote wipe segitsegevel iktassa ki es mozgositja az autonom jarmuveket (fegyverrel felszerelve) az oszlatasra.

Első gondolatom: És még inkább egy kézben koncentrálódnának az információk az összes emberről... Lennének a ballonokon olyan extra adatgyűjtések, mint amiket a google-autók is végeztek itt-ott?

Amúgy ki tudja. Akár reális is lehet. Nekem tetszik az ötlet, főleg azért, mert ha mondjuk a műholdjainkat agyonvágja egy napkitörés, akkor egy ilyen rendszer üzemképes vagy gyorsabban megjavítható lehet.

+1 lépés a világuralom fele
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Szerencse, hogy az SR-71-eket már nem használják, azok is pont ebben a magasságban repültek. :)

A google maps pedig élő képet ad majd.

Amikor a Wall-E első jeleneteit láttam, azt gondoltam: áááá nem olyan hülye még az ember se, hogy ennyi szarral tömje tele az eget. Persze az műholdakkal volt, de amennyit azokból is manapság fellőnek.

Egyébként tetszik az ötlet, csak félek, hogy túlzásokba esnek a népek.

Végre az AngryBirds értelmet nyer! :)

most már tudjuk ki
kezdte^^
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Ha mar ott a ballon, akkor arra sok mas dolgot is fel lehet szerelni pl.: antennakat,erzekelokkel, nagy felbontasu kamerakat (IR is).

Ez semmi mas nem lesz, csak egy massziv kemhalozat.

Én nem bánom, de nekem adhatnának internetet, mert csak a Balaton északi partjáig jöttem, de ez botrány:

64 bytes from sportgeza.hu (217.20.130.97): icmp_req=1051 ttl=58 time=212012 ms
64 bytes from sportgeza.hu (217.20.130.97): icmp_req=1052 ttl=58 time=211058 ms
64 bytes from sportgeza.hu (217.20.130.97): icmp_req=1053 ttl=58 time=210298 ms
64 bytes from sportgeza.hu (217.20.130.97): icmp_req=1054 ttl=58 time=218941 ms
64 bytes from sportgeza.hu (217.20.130.97): icmp_req=1055 ttl=58 time=218194 ms
64 bytes from sportgeza.hu (217.20.130.97): icmp_req=1056 ttl=58 time=217403 ms
64 bytes from sportgeza.hu (217.20.130.97): icmp_req=1057 ttl=58 time=216437 ms
64 bytes from sportgeza.hu (217.20.130.97): icmp_req=1058 ttl=58 time=215516 ms
64 bytes from sportgeza.hu (217.20.130.97): icmp_req=1059 ttl=58 time=214637 ms
64 bytes from sportgeza.hu (217.20.130.97): icmp_req=1060 ttl=58 time=214217 ms

Ez is hol van, hol nincs, de inkább nincs.

--
trey @ gépház

Voltam Upponyban, ott a szalonnasütőn állva lehetett csak telefonálni. Meg kenyér is annyi volt a boltban amennyit a helyiek visznek. Talán Piroska néni volt aki átengedett fél kilót, holnapig.
Mostanában Zajtán van meló, Kisnaményban a szállás. Internetileg G a maximum amit láttam, de ha valaki rámegy akkor másnak már az sem működik. Telefonálni meg lutri. Vagy ledob, vagy nem. Megegyeztünk, hogy addig mindenki kikapcsolja a telefonon a netet, meg a syncet, és egyszerre csak egy ember telefonál. Az is a hátsó kert végében, mert ott nem annyira rossz mint elöl... :) De a jótól messze van.
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

Szerintem hihető.
Most Bodaszőlőn ülök a gép előtt, ami vezeték nélküli netet kap aranyáron, telefonilag a max net az edge, de a házban (tégla/vályog keverék) népmesei a gsm lefedettség. Vagy van, vagy nincs, vagy látja Hajdúböszörményt, Józsát, Bocskaikertet egyszerre és addig-addig határozatlankodik amíg lemerül a telefon két óra alatt a folyamatos átjelentkezésektől...
- - - - - - -
"Nagy kár, hogy az informatika abba a korba ért, hogy lehet nyugodtan pazarolni az erőforrásokat." Saxus

+1
és mikor a kedves marketinges épp telefon csomagot akar promozni elmondom neki sokkal nagyobb bajom van azzal hogy ország egyes részein nem hogy 3G de még telefonálni is alig tudok. Persze hümmögnek a városok a városok ott minden ok vidéken meg ez van.. kössz bp től 20km vidék..
és nem telo függő iphone és android is hasonlóan csinálja

szóval balatonhoz ballont elsőnek! :D

amugy érdekességnek jó, gyakorlatban ez tuti nem fog elterjedni

Ha ez úgy sikerül technikailag mint amire számítani lehet, akkor ez egy béke nobel díjas öltet. A hálózat mindenkor minden határon át és ha a felbocsátó létesítményt nem semmisítik meg, tehetetlenek ellene a legnagyobb hatalmak is.

lufinet, galambnet :)
http://en.wikipedia.org/wiki/IP_over_Avian_Carriers
:):):):)

épül a skynet :) ... lufiból, ... ha el nem fújja a jetstream // http://en.wikipedia.org/wiki/Jet_stream // amíg felér 25 ezerre, ... vagy feltolják az ariane-nel a franciák az 1enlítőről, és visszapottyanás közben fújják fel a lufikat, jóval a szeles zóna felett ...
az áramellátás sem lehet gond valamiféle napcellákkal, a lufinak elég nagy a felülete, és ezen a magasságon már nem jellemző a felhősődés, az este viszont problémás ... az aksik még mindig nehezek ehhez a játékhoz
... és ha netán pottyanhatnékja támad a cuccnak be lehet hajtogatni 1 pár ernyőt a dobozba ...
:)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu