Érkezik a Wayland Raspberry Pi-re

Címkék

Aki látott már Raspberry Pi-n grafikus környeztet futni, azt minden bizonnyal észrevette, hogy az ablakok lassabban mozognak, mint például laptopon vagy hagyományos desktop számítógépen. Ez azért van, mert az X nem tudja kihasználni a BCM2835 chip grafikus core-jában rejtő lehetőségeket. Emiatt az összes munkát az ARM chip végzi, a grafikus alrendszer pedig unatkozik.

Mivel a grafikus alrendszer "szerfelett hatékony", a Raspberry Pi Foundation szponzorál egy fejlesztést, amelynek célja, hogy a Wayland megérkezhessen az apró számítógépre. A fejlesztést a Collabora végzi. A cél, hogy az X-et teljes mértékben kiválthassák. Hogy mit nyernének ezzel? A videó magáért beszél:

A fejlesztés hónapok óta folyik. Egyelőre még messze van az, hogy a Wayland lecserélje az X11-et Raspberry Pi-n, de erre akár az év későbbi szakaszában már sor kerülhet. Addig is tesztelhető lesz majd a munka eredménye technológiai előzetes formájában a következő Raspbian kiadásban.

Addig is néhány link:

Hozzászólások

a fenti szovegben a marhas^Wtargyi tevedesek szama: 0

Epp most huztam fol magam azon hogy az X-ben nem mukodik az eger wheezy upgrade utan (mondjuk ez nem a Pi-hez kapcsolodik), ugyhogy ez jo hir :)

Lehet, hogy rosszul értelmezek valamit, de nem lenne egyszerűbb egy X drivert írni hozzá?

Az lehet, hogy a "wayland a linuxos grafika jövője" (kivéve ha nem), ellenben az X a jelenje, és még az is lesz pár évig.
Pl. nehéz komolyan venni a wayland-ot (bár ez lehet, hogy a weston hibája), amíg az sincs megoldva, hogy a gedit ablakának sarkán megjelenjen az "x".

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Elvileg egy magányos harcos dolgozik rajta. A legutolsó hírek szerint licenszeléssel kapcsolatos problémákba ütközött:
http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewtopic.php?f=63&t=4649&start=375
http://elinux.org/RPi_Xorg_rpi_Driver
Magam nem próbáltam, mert kész image helyett sok lépéses útmutatás van, hogyan gányoljuk össze a még kezdetleges és bugos rendszert.

Elvileg az alapítvány fizet egy saját fejlesztőnek is ezért, de lehet teljesen más úton vannak már:
http://www.raspberrypi.org/phpBB3/viewtopic.php?p=194400#p194400
"liz wrote:Accelerated X will be a solved problem soon; we've put engineering resource on it, and it's actively being worked on."

Kommunikációból elég gyengék, sok ígéret volt már sok mindenre, ami azóta sem teljesült. De hát brittek.

Az X driveres szállal kapcsolatban írtam a kommentet, hogy elvileg dolgozgatnak rajta. De lehet az alapítvány gondolt egyet és ahelyett inkább a Wayland-ot szponzorálják. Végül is mindegy mi lesz, csak legyen használható. Gyorsítás nélküli X még egy 1.7GHz-es 4 magos + Mali-400 MP4 -en (Exynos 4412, Odroid X2) is kínszenvedés.

Ugyanarról a Wayland-ről van szó.

A cikkben szereplő fejlesztés csak azt célozza, hogy a Raspberry Pi-on menjen a Wayland. Azaz csak egy backend fejlesztést végeznek, valószínűleg azon is csak annyit, hogy a VideoCore GPU OpenGL-ES 2-es driverén menjen a cucc akadás nélkül.