Szabad szoftverré vált a TokuDB nevű MySQL storage engine

Címkék

A TokuDB egy MySQL-hez tervezett adattároló motor, amelyet kifejezetten írás-intenzív terhelések melletti nagy teljesítmény eléréséhez fejlesztettek ki. A TokuDB ezt a Fractal Tree indexelési módszer alkalmazásával éri el.

TokuDB vs. InnoDB:

TokuDB vs. InnoDB

A TokuDB mögött álló Tokutek bejelentette, hogy a adattároló motorja legfrissebb verziójának (v7) forráskódját GNU GPLv2 alá helyezte.

Monty Widenius, a MySQL megalkotója, a MariaDB nevű MySQL fork létrehozója üdvözölte a lépést és elmondta, hogy a szoftver forrásának megnyitása lehetővé teszi, hogy a TokuDB-t a MariaDB szerves részévé tegyék.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Talán újat mondok, de a fenti reklám az innodb és a tokudb enginet hasonlítja össze. Mariadb-s build eddig is volt, amiben szintén xtradb van stock innodb helyett és mellette a toku engine. Írásra valóban gyors, de messze nem százszoros, hanem inkább másfélszeres és a többi paraméter is sajnos hasonlóképpen csak reklám. Ami csalódás volt, hogy ugyanazon a workloadon messze nem teljesített úgy, mint az xtradb (percona/mariadb).

Akkor még egyszer: a MySQL nem arra jó, mint a "nagy" DBMS-ek. Mit jelent ez? Hogy nem ugyanaz az optimális felhasználási területe. Attól még lehet jó valami másra, de nem kiváltható egyik a másikkal. (Illetve igen, de attól az még nem lesz ugyanannyira hatékony.)

Hogy a facebook miért használ MySQL-t, annak is van egy története, ami nem (csak) az, hogy a MySQL olyan jó.

Félreértés ne essék, nincs bajom a MySQL-lel. Használom is, de ettől még nem raknék MySQL-t egy nagyvállalati rendszer alá, mint ahogy Oracle-t sem telepítenék egy Wordpress miatt.

+1 A MySQL tok jo, tok olcso, neha tok egyszeru hasznalni, de nem jo _mindenre_, nem csodaszer azert. Nyilvan facebook stb eseten eleg specialis korulmenyek kozott adott dologra, altaluk celiranyosan patch-elgetve jobb lehet mint barmi akar. Szinten idealis lehet egyszeru weboldalak ala, miegymas. Viszont nem feltetlen jo "altalanos celu" felhasznalasra, ahol egy query ket kepernyooldalra sem fer ra, vagy hasonlo. Mondom ezt ugy, hogy "SQL" cimszo alatt az en tudasom max MySQL-re terjed ki, tehat nyilvan nem szidni akarom. Amire/emikre nekem kell arra tenyleg tok jo.

kabathoz a gombot: nyilvan ott erdemes/lehet mysql-t hasznalni, ahova megfelel.

Engem is farasztottak mar azzal, hogy a mysql-t dobni kene, mert az nem adatbaziskezelo, de a pl. postgres az. Es az illeto meg egy felutest is bevitt a vegen, mondvan nem nyit errol hitvitat. OK, lehetek azert a baratod? :-)

Diktatorok kezikonyve

Felvállalom a troll szerepet, de csak azért, mert már rengeteg fejfájást okozott nekünk a mysql. Sajnos. De egyébként nagyon jó. A jól bevált LAMP úgyis mysql-ről szól. bárki elkezd webezni, php és mysql lesz, és ez így jó is. nekik.