Linux Foundation tanfolyam segíti a felkészülést a Nemzetközi Űrállomás Linux migrációjára

Címkék

Keith Chuvala, a Nemzetközi Űrállomás működtetésében komoly szerepet játszó, NASA alvállalkozó United Space Alliance munkatársa, úgy döntött, hogy Linuxra vált. A Laptops and Network Integration csapatok vezetőjeként Chuvala azon fejlesztők munkáját felügyeli, akik a Nemzetközi Űrállomás OpsLAN-jához írnak szoftvereket. A OpsLAN egy laptophálózat, amely az űrállomás legénysége számára biztosít a napi munkához szükséges támogatást.

Chuvala elmondta, hogy a legfontosabb funkciókat Windowsról Linuxra migrálták, mert szükségük volt egy olyan stabil és megbízható operációs rendszerre, amely házon belüli kontrollt biztosít számukra. Vagyis ha arra van szükségük, akkor patchelhetik, módosíthatják, átdolgozhatják.

Annak érdekében, hogy csapata minél gyorsabban nekiállhasson Linux alkalmazásokat fejleszteni, Chuvala a Linux Foundation Linux tréning programjához fordult segítésért. A Linux Foundation oktatógárdája két, kifejezetten az USA/NASA csoportok számára hasznos tanfolyammal állt elő. Az egyik az "Introduction to Linux for Developers", a másik pedig a "Developing Applications For Linux".

Az LF cikkéből kiderül, hogy az USA/NASA komoly mértékben használ Debian-t, de megtalálhatók náluk a RHEL/CentOS különböző verziói is. Az is kiderül, hogy annak érdekében, hogy az asztronauták igényeit maradéktalanul kielégíthesse, Chuvala az általa felügyelt laptopokon nemrég Scientific Linux-ról Debian 6-ra váltott.

További részletek itt.

Hozzászólások

Steam már van, úgyhogy nem fognak unatkozni az asztronauták. :)

Más kérdés hogy a hiányzó függőségek miatt egy játék se indul el (a hiba nálam lehet, de nekem még egyet se sikerült működésre bírnom).

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Én egyébként meg voltam arról győződve, hogy egy ilyen "űrtechnológiás" helyen min az ISS, szinte mindenhol valami félipari/ipari megoldás fut. Talán még a feladat kritikus lapikon is. Valami *unix megoldás. Mondjuk azt láttam a videókból, hogy van néhány (de 1 biztosan) xp-s gép. Na akkor jól elmosolyodtam. Teszem fel egy galaktikus háttérsugárzás mérésekor kékhalál :-). De hogy csak most kezdenek migrálni! Ezen néztem egyet.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Korábban Windows NT és Windows 95-ök voltak.

1.3.1
File Server
The OPS LAN File Server is an IBM ThinkPad 760XD laptop computer equipped with the SSC server software load. The software load includes Microsoft’s Windows NT Server operating system. Initially, the File Server will be located and operated in the Service Module (SM). After Mission 5A, the File Server will be moved to the U.S. Lab module and attached to a 10Base2 Ethernet cable. The SSC File Server may be referred to by its assigned NetBIOS name, FServer

1.3.2
SSC Clients
SSC OPS LAN Clients, like the File Server, are IBM ThinkPad 760XD laptops. SSC Clients contain the SSC client software load, which includes Microsoft’s Windows 95b (OSR2). As early as Mission 2A.1, several network capable laptops will be left aboard the ISS. These IBM ThinkPad laptop computers will communicate via RF network adapter cards. After Mission 5A, when the majority of OPS LAN components are be moved to the U.S. Lab, clients in the Service Module (SM) and Russian FGB will continue to be serviced by RF network coverage. SSC Clients may be referred to by their NetBIOS names, SSC1, SSC2, ..., SSC9.

Operations Local Area Network (OPS LAN) Interface Control Document - International Space Station Program

--
trey @ gépház

Az ISS szamitogepes vezerlese a 80-as evek technologiaja, es nem csereltek le.
A laptopokat azert tettek bele, mert az a technologia nem alkalmas semmi uj dolog futtatasara.
Ezek a laptopok sem boltiak, hanem azok modositott valtozatai, a hutes (nincs gravitacio), es a kozmikus sugarzas az extra :)
Az emailozas volt az elso amit csinaltak rajtuk.

Eleve nem ertem, miert windows-al kezdtek.

--
Live free, or I f'ing kill you.

A gravitáció valóban kisebb egy picivel (nem sokkal), de amire gondolsz, hogy szabadesés közben súlytalanság van. És igen, valóban nem fog felfelé szállni a meleg levegő, de én valamiért csak arra gondoltam, hogy a ventillátornak aztán halálmindegy, ő ugyanúgy kotorja a levegőt súlytalanságtól függetlenül, bele se gondoltam, hogy a passzí hűtés mennyire függhet ettől. Gondolom mert nem vagyok egy nagy notebookos, az asztaliban meg folyamatos a kereszthuzat.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Én is pislogtam keményen. Bár gyanítom, ha valami gáz volna win miatt az MS a NASA nak 3 percen belül odaviszi a komplett fejlesztői gárdát. Szerintem pont az XP (Volt 10+ éve kikupálódni) egyáltalán nem rossz. Kék halált csak hardver hiba miatt láttam. Az alap XP-n igen de az SP3 óta nem volt vele semmi gondom. Ettől függetlenül sokkal jobbnak látom a nyílt forrású megoldást én is, de csak mert nyílt.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

arra kell csak vigyázni, hogy Schrödingerről ne nevezzenek el semmit