A nap képe: Tux és Ubuntu 12.04 LTS letöltési link a Steam weboldalán

Címkék

Tux és Ubuntu letöltési link a Steam-en

Nem tudni, hogy a Valve mennyire gondolja komolyan az egész Linux játékplatformosdit, mindenesetre úgy tűnik, hogy egyre nagyobb elánnal közli Steam weboldalának látogatóival, hogy a Linux létezik és nem az ördögtől való dolog. Olyannyira, hogy egy méretes Tux társaságában egy Ubuntu 12.04 LTS letöltési linket is kibiggyesztett. Hogy ez most csak egy újabb jelzés Redmond felé, vagy valóban komolyan gondolják? Majd elválik. Mindenesetre nekem tetszik!

Hozzászólások

Örült iramban jőnnek a hírek a linux portokról, steamről, ubunturól, ujabb driverekről! Kiváncsi vagyok mi lesz ennek a vége :)

Hát ahhoz, hogy az közvetlen hatásként érvényesüljön, azért ki kell tenni magukért az ubuntu fejlesztőknek. Én már annak is örülnék, ha a közvetett hatással bejön a számítás.

Szerk:
Ugyanis ne felejtsük el, hogy ez "csak" a steam, aminek a hatása akkor érvényesül igazán, ha a warez-től is el tudja csábítani a játékosokat. A linux-nak szerintem ezt a falat is meg kell ugrani ehhez.

Ez a része semmivel nem vonzóbb a fejlesztőknek, mert a 0. perctől ugyanúgy lesz warez, mint windowson, meg minden más platformon. A vonzó kizárólag az, hogy egy újabb potenciális piacot jelent. Az pedig, hogy mennyire vonzó, kizárólag a jelenlegi mérethez képest történő növekedés fogja eldönteni. Ez sem lesz különlegesebb helyzetben, mint bármely más platform. Ha lesz fizetőképes kereslet, akkor fejlesztenek rá, ha nem, akkor nem.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Ha sok játék fog megjelenni Linuxra, akkor biztos vagyok benne, hogy ezek közül warez-ek is elérhetőek lesznek, főleg ha lesz rá kereslet. Sajnos Steam sem bombabiztos, egyik csoporttársam játszik a legújabb Hitman-nel warez-zul, úgy hogy elvileg Steam-es.
---------------------------
Oszt jónapot!

Bombabiztos megoldás elvben sem létezhet.
Viszont a steam-nek megvan az a vonzereje, mint a többi Appstore-nak, hogy kényelmes, és minden ott van egy helyen. Ha ezt kombináljuk az ingyenes linux-al, akkor az jön ki, hogy viszonylag tűrhető áron össze lehet kalapálni egy masinát játékokkal, teljesen tisztán. Lehet, hogy ez egyeseket elgondolkodtat. Nyilván itt a fizetőképes rétegre gondolok, akik kicsit igényesek is.

Szerk:
Windows 8 árából van 3 átlagos játékod. Viszont vannak mindenféle akciók, úgyhogy biztos többet is ki lehet gazdálkodni.

Tudom, hogy nem egy Half Life 3, de mivel a Unity tud már Linux binárist fordítani, így lehet - kísérlet gyanánt - lefordítom a Fairy Mahjongot és kirakom az Ubuntu Software Centerbe, meg a weblapunkra. Aztán majd meglátjuk, hogy van-e értelme hosszabb távon támogatni a platformot a többi mellett.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Ez már tavaly december közepétől így van. (^^;

Valahol még van képernyőképem is, de gyanítom nem tag-eltem...

ilyen és ilyen és ilyen és ilyen nevek mellett sem sikerült megtolni az 1%-ot sosem. nem beszélve a többi kisebb-nagyobb FOSS / nem FOSS projektekről, legyen az élvezhető vagy teljesen gagyi darab. nem beszélve a Wine / WineX / Cedega megoldásokról. Carmack-ék sem túl lelkesek már. mára a Linux-Gamers és a Happypenguin is darálóban van, egyedül a linuxgames.com lézeng.

emiatt én kicsit furcsállom ezeket a történéseket. elsülhet jól is, viszont ha a Valve (is) azt mondja majd, hogy ..|.. akkor a büdös életbe nem fog már belevágni senki sem. szóval nyilván ma más a dolog, mint régen - de azért akad benne rizikó.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

csak apró példa: a liflg.org külön szekcióval rendelkezett kb. 50 további A++ játékhoz, melyet egy kattintással lehetett telepíteni, a windows-os korong vagy egy programkönyvtár birtokában. akár működő és előre konfigurált Wine-t drótoztak az állományokba, hogy ne legyen akadály a hozzá nem értés. a gyárilag linuxos binárissal érkező cuccokat ismét két kattintással lehet telepíteni, ide felesleges is példát mondanom.

más korszak volt, és nem mondanám rosszabbnak. annyival volt hátrább, hogy nem digitálisan terjesztett cuccot birtokoltál, hanem kellett egy telepítő lemez. abban a korban, amikor kb. sokezer CD-d volt otthon ez általában semmilyen akadályt nem jelentett.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Én régebben szórakoztam azzal, hogy Linux alatt működésre bírjam a játékokat, amikkel éppen akartam játszani. A vége többnyire az lett, hogy nem működött, vagy volt valami idegestő hiba, amivel még épp lehetett játszani. Ezzel a liflg.org-gal egyáltalán nem találkoztam még, pedig gugliztam vadul. Az én szempontomból nagyon fontos az, hogy a kiadó eleve támogatja a Linux platformot. Mikor játszani akarok, akkor nem parancssorban akarok szívni órákat. A vége az lett, hogy van egy Windowsom, amit csak játékhoz bootolok, és tökéletesen elégedett vagyok.

Amúgy érdekes módon a Steam for linux-szal is vannak még problémák. Letöltöttem egy stratégiai játék demóját is, ami tetszett volna, de egy ponton elszáll a program. Ha jól működött volna, megvettem volna, így nem. Kiváncsi vagyok, hogy ez valami speckó HW probléma lehet, vagy másnál is elszállt volna-e?

A TF2 szépen ment, de nem az én világom sajnos.

aki Linuxon akart játszani az tudta, mit és hol kell keresnie. néhány apróság:

-pl. egyszerű cégeknél HUF fizetőeszközzel vehettél linuxos játékot, akár egy szimpla "könyvesboltban". lásd swsbooks esete.
-pl. itt Debrecenben az Egyetem sgt.-on az Egyetem Kávéház mellett egy éktelen nagy SuSE logóval jelzett boltba bementél és szintén vásárolhattál.
-pl. hazai fejlesztő is ?érdekelt? volt a linuxos bináris elkészültében, lásd Vámosi Zsoltiék a Philosnál.
-nem folytatom, jószerint az első hozzászólásomban írtakat horgolnám tovább és mélyebben.
*illetve még egy, nem a legszebb témával, de mint lehetőséget vázolnám: jószerint védelemmel el nem látott linuxos korongokat DC-n vagy más forráson keresztül magadhoz szívtad és mehetett a setup.sh. ha kellettek a játékok, hozzáfértél minden verzióban.

az, hogy a Valve miatt jut el az emberek fülébe az lehet, legfőképpen, hogy a kettővel fentebb írt linuxos játékoldalak már régen a kukában vannak. nem azt mondom, hogy ez rossz, de van benne némi rizikó. idővel elválik, de a Valve lesz szíves nem bedobni a törölközőt egy év múlva.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

"ma más a dolog"
Igen, ma a frissítgető online világban a steam könnyebben tudja majd követni a Linux változásait, de az sem rossz, hogy Linux-ra is könnyen megérkeznek a javítások. Nem véletlenül választottak 5 éves ciklust.

Akkor nem volt egységes keretrendszer sem, amit megéri toldozgatni. Valószínűleg ez még a CD-s linux korszak volt nem? Nem lehetett túl hosszútávú megoldás egy linuxos binárist legyártani.

Sok játékkal lehet linuxon próbálkozni, és kb. 80% el is indul. Csak ugye macerás mire az ember eljut odáig. Ezért szoktam az előadásokon elmondani, hogy aki dolgozik,családja van, esetleg gyerkőc, annak jobb egy konzol. Wine jól fejlődik, de a Steamlinux is szépen fut, és sajnos könnyedén lehet a pénzt elkölteni :-)
Mondjuk az hogy Ubuntu van kint megértem, hiszen arra fejlesztették első körben. Azonban megy szépen Fedora-n, és Suse-n, és Mint-en is.....

--
r@g3
jáTék0s l1NuX [http://www.youtube.com/user/gerig0d]>

elég komolyan leforditották magyarra :)