Bejelentette távozását az OpenIndiana projekt vezetője

Alasdair Lumsden a napokban levelet küldött az OpenIndiana fejlesztőknek, amelyben bejelentette, hogy távozik a projektvezetői posztról. Mint írta, döntése végleges és később sem kíván visszatérni vezetői minőségben. Távozását egyrészt időhiánnyal indokolta, de hangot adott a projekt stagnálása miatt érzett frusztráltságának is. Megemlítette azt, hogy a ZFS On Linux, brtfs / dtrace-on-linux / upstart / stb. fejlődésével az Illumos-ban található szolgáltatások egyre inkább veszítenek jelentőségükből. Ugyan szerinte a Linuxban bizonyos dolgokkal itt-ott szívás van, egyes dolgok már alapjaiktól hibásan vannak megtervezve, de ez nem lényeg. A lényeg az, hogy a Linux felhasználók elégedettek az "elég jó"-val. Hiába próbálta Linuxot használó ismerőseit rávenni az OpenIndiana kipróbálása, azok képen nevették. Számukra az OpenIndiana és az Illumos halott platform. Ehhez jön még, hogy az OpenIndiana egyre inkább avul el, gyenge a hardvertámogatása stb. Reméli, hogy az Illumos nem válik teljesen jelentéktelenné...

Részletek a levélben.

Hozzászólások

Volt aki adott komolyabb esélyt annak, hogy az OpenIndiana valaha több lesz érdekességnél? Meg az olyanok, mint a SchilliX és társai, amiből ugyan nemrég jelent meg új "kiadás", de annyira érdektelennek tartottam, hogy még a cikkturkálóba se tettem be...

--
trey @ gépház

Nagyon sajnálom, hogy igazán jó rendszerek mennek így süllyesztőbe miközben egy aix 6.1 ssh jelszóban X karakter után írt többit már nem veszi figyelembe és elfogadja osért nagyon sok pénzt fizetünk. Valahol mindenki csak hátradőlni szeretne és a számlát nyomtatni egy apt-get install apache után ..

1-2 régi progi még mindig a régi crypt-re épít, ott meg ez bekavarhat, így az IBM back-compatibility-re hivatkozva nem lépte meg, jobb a békesség címszó alatt
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

6.1 óta 255 karakterig lehet skálázni a jelszó hosszt, csak ne marad meg a DES alapú jelszó hashelésnél, mert ott az implementációban benne van a 8 karakter hosszú korlátozás.
Amit egyedül felróhatsz az az, hogy a default beállítás a DES hashelés használata, de azt meg fél perc alatt át lehet állítani.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Az Oracle/Sun szépen kinyírta a ZFS/DTrace kombót. Fekete Jonatán kiállhat a nyuggerek elé, és bocsánatot kérhet tőlük az új cégében (illetve ezen már túl is vagyunk, mert megtette).
FreeBSD userként arra vagyok nagyon kíváncsi, hogy ha az Illumosba (Ill umos? Ez valami spanyolnátha?) hackelgető ex-sunos kóderek is megunják/tipliznek, mi lesz a ZFS-sel. Sajnos a BSD-k környékén nem látszik valamiért túl nagy innovációs képesség ezen a területen, a munka leginkább a portolásból áll.
De ha be is lendülnek, a ZFS már végképp fragmentálódott, megismétlődött a korai UFS-sztori, kár érte...
Másik ZFS-hez mérhető nyílt forrású (vagy akár BSD-kompatibilis) fájlrendszer meg nincs a láthatáron (vagy csak ott van, lehet, hogy délibáb :).
--
zsebHUP-ot használok!

Kedvenc? Hát ha a sunnal kapcsolatos pozitív érzéseket kell keresnem, azt nem McNealy idején keresném. Persze azt sem mondtam, hogy személy szerint Jonatán miatt lennének ezek. :)
A Sun olyan, mint a BKV, vagy bármelyik más "gigacég" :): a menedzsmentnek ideális esetben csak két dolga lenne:
1. felvenni/megtartani az értékes embereket
2. hagyni őket dolgozni
És általában pont ez nem szokott sikerülni. Biztos minden tisztelet a nagy öregeké, de nekem úgy tűnt, hogy az új ötletek 2006(?)-tól szabadabban tudtak a megvalósulás irányába haladni.
--
zsebHUP-ot használok!

Bőven megmenthető lett volna az még akkor.
Tegyük hozzá, hogy sok jó dolgot művelt az emberünk (szkottihoz képest azért érezhető volt az irányváltás), és igen komoly bizalmat is szavaztak neki a cég dolgozói, szóval minden lehetősége meglett volna, hogy nagyot alkosson.
De egy kapitány nem rinyálhat, ha süllyedni kezd a hajó, abban az ő felelőssége is benne van. Akár azért, mert nem válogatta meg jól a munkatársait, akár azért, mert rossz koncepciót vázolt fel.

Azt is olvassuk el belole, hogy ami szamit, az az End User Experience: tokmind1, hogy melyik Un*x csipog a gepeden, az ls az ls mindegyikben, es ket linux disztro meg egy BSD kozt van akkora kompatibilitasi szakadek, hogy oda mar minden mas is befer gyakorlatilag.

Sz'al ezert megy "csakalinux" unixilag.

Habár csak hallomás szintjén ismertem, de akkor is azt mondom: kár érte.
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

"OpenIndiana egyre inkább avul el, gyenge a hardvertámogatása stb." -csak úgy mellékesen megnevezni a fő okot, ejj de szépen csinálta! :)

-
Debian Squeeze

Nekem az tetszett, hogy a levél elején leírja egy félmondatban, hogy a lemondásának oka elsősorban az időhiány. Majd elszabadul nála a pokol és ír egy Egri csillagok hosszúságú levelet arról, hogy miért frusztrált, mi szar, miért nem jutottak egyről a kettőre.

Nekem ebből az jön le, hogy neki nem az időhiány volt a fő baja.

--
trey @ gépház

Tippre, bár ezt sehol nem írta le így explicit módon, nekem úgy tűnt az a baja, hogy az olyan projektek, mint nexenta, joyent, stb. tovább forgácsolják a fejlesztést, mert náluk fizetett fejlesztők dolgoznak a rendszeren, még az openindiana-ba meg nem nagyon erőlteti meg senki, hogy visszaküldjön fejlesztéseket, mert esetleges piacvesztéstől, stb. félnek.
Kicsit olyasminek tűnik, mint ami hisztik az ubuntu-ra voltak, hogy debiantól von el fejlesztőket, és nem nagyon foglalkozik az upstreammel... (Habár, a valóság meg amennyire én látom, elég korrekt oda-vissza kommunikáció van a két rendszer fejlesztői csapata közt...)
A különbség annyi, hogy itt az openindiana nem annyira tekinthető "upstream"-nek, mert ha nagyon szigorúan nézzük az is csak egy az illumos kernelre épülő disztró. Ráadásul a nexenta ha jól emlékszem apt/dpkg alapú, dobták a pkg-t és IPS-t. Ettől függetlenül, kb. az egyetlen olyan illumos kernelre épülő disztró, ami jelenleg is, még ha döcögősen is, de fejlődik, és alkalmas arra a célra, hogy emberi kapacitást / közönséget vonzzon az illumos alapú rendszerek köré, és használható visszajelzésekhez jussanak kvázi ingyen, ti. egy alapjaiban véve szabad rendszerről beszélünk, mint amilyen pl. a Debian.
Azt gondolnám, ha meg vki. nexentázik, akkor nem fog szarakodni a visszajelzésekkel, amikor fizet érte. Szól hogy nem megy, aztán csináld meg, nem érdekel hogyan. End of story.