Gabe Newell videóinterjúban említette a Linux támogatást

Címkék

Egyre inkább úgy tűnik, hogy van alapja a Phoronix Valve-os Linux támogatással és linuxos Steam klienssel kapcsolatos értesüléseinek, beszámolóinak. Főleg azután, hogy a Valve első embere, Gabe Newell egy - ugyan rövid, de érdekes - videóinterjúban konkrétan említette a Linux-ot. Transcript:

Interviewer - Gabe, how's the convention been for you so far?
Gabe - It's been great. I've been locked in a room, showing people "Big Picture" - our new 10ft UI
Interviewer - So are you getting a lot of death threats over the non reveal of HL3 yet?
Gabe - I think everybody hopes that we do good work in the future.
Interviewer - So are you guys showing off anything at all this year?
Gabe - Well the main thing we're showing our Steam partners, we're showing them the 10ft UI - sort of the living room version of Steam. And then we're talking to people a little bit about Linux and why we're supporting Linux.
Interviewer - So nothing for public as of yet?
Gabe - Not yet, no.
Interviewer - You have a good show.
Gabe - Thank you, thank you very much.

(forrás)

Hozzászólások

a Microsoft saját jövôképe szerint ilyen az új desktop, igencsak hasonlít megjelenésében az Androidos eszközökre.
de létezik hagyományos notebook vonalat követô Android eszköz is.

egyébként a Linux az egy kernel.
annak, hogy az Androidnak és olyan disztribùcióknak mint az Ubuntu a rendszermagja Linux az is következménye, hogy az Android Linux kernelét hasznàlva el lehet inditani egy ubuntut egy androidos eszközön.

Ááá, ez örökzöld :)

Amúgy lehet egyszer eljön, ki tudja. Ahogy a Google is odaállt mögé és felfuttatta egy szegmensét, ugyanúgy mögéállhat egy másik cég, hogy felfuttassa desktopon. Canonical úgy látszik azért ehhez kevés. Meg kérdés, hogy a desktopokban mennyi pénz van a jövőben.

jelenleg úgy néz ki, hogy a Google által támogatott Android elégséges, az érintőképernyőre optimalizált új desktop lesz a meghatározó a jövőben. a hagyományos egeres/billentyűzetes desktop mögül már a Microsoft is kihátrál, erre utaltam a Surface linkkel. ennek ellenére az Android jelly bean kiadásában lesz hagyományos desktop mode is.

a Cononical imho túl kicsi ahhoz, hogy önerejéből mainstream nagyságig felfuttasson egy önálló saját desktopot. bár a Unity szeritem nem rossz, sőt az Android hátán még sikeres is lehet, inkább a Dalvik x86 portolására és Ubuntus integrálására kellett volna fordítani több energiát. a hatalmas app tömeget felhalmozó Google Play 75%a Dalvikos, ha ezzel az Ubuntu kompatibilis lenne az komoly érv lenne az Ubuntu mellett.

"az érintőképernyőre optimalizált új desktop lesz a meghatározó a jövőben"

Kutyafüle! Nem fog a touchscreen elterjedni desktopon, vagy akkor öt éven belül olyan válas informatikusokkal lesz tele a szakma, hogy mindenki indulha a Mr. Universe-en. :)
Ha arra gondolsz, hogy az OS szinten egységesítik, akkor ok, de érdekes módon a Surface-en is van tapipad, tehát nem a képernyőt fogod "notebook módban" taperolni.

"Google Play 75%a Dalvikos"

Erről valami forrás, mert szerintem nincs ennyi "NDK mentes" app a store-ban?! Ha pedig nincs ennyi, akkor az x86-os Dalvik elég keveset ér...

Bocsásd meg nekem, de van egy olyan gyanúm, hogy ez egy tipp az AnandTeches srácok részéről, ráadásul egy Inteles (x) cikkben. Ez azért nem hivatalos forrás. Ha a Google mondaná, akkor ok, de így megkérdőjelezhető. Nagyon sok portolt alkalmazás van (játékok esetén szinte az összes, alkalmazások közt kevesebb), amik az NDK-t használják.

Pedig lassan kiöregszik a source engine. Egy ekkora játékot, gondolom, nem lehet nem a legmenőbb grafikával kiadni. Még idén talán, ráncfelvarrva elvitte volna a hátán, lásd pl. a Dear Esther elég szép lett (és jó is :)). Ez után már szerintem csak az utódjával fog megjelenni, ami nem most lesz.

A Source engine-t is folyamatosan fejlesztik. Eleve a 2007-es volt egy nagyobb update, meg most a Portal 2-vel változott még sok minden. (De ugyanez van pl. az UE3-mmal is: az is sokat fejlődött az UT3 óta.)

Ami inkább elavult az a toolset hozzá.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

És mennyire jól optimalizált a különböző hardverekre. Nyolc éves gépen is fut a portal2, ahogy a legújabbakon sem csúnya. Emlékszem volt egy interjú az Invictus-ékkal. Ők is mondták, ha készítenek valamit, figyelembe kell venni az aktuálisan elterjedt gépek erejét. Ha nagy tömegnek szánják, és kell a profit is, akkor nem a néhány csúcskonfig kihasználása a cél.
Egyébként sokszor hallottam már azt a mondatot, hogyha lennének játékok linuxra akkor már azt használnának. Mondjuk vannak, de ez már más téma.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

erőteljes újrapozícionálgatás van azért gaming piacon is (troll get lost: nem linux desktop-ról beszélek)

röviden (for who TL;DR):

newell-ék portolják a steam-et linuxra, mert az android, és akár a saját vasuk, bármi, az linux alapú lenne...

tippjeim:

- android az linux, android az terjed, iOS se windows, lehet jó dolog linux-ra építgetni (kernelre, nem desktop kész distrib-re)

- a steam megy, nem kicsit, szinte alap, hogy ott jelenik meg egy játék, ami nem nagykiadós, barátoznak ők mindenkivel aki el akar adni, ez is egy fajta appstore.

- én úgy sejtem, nem csak légbőlkapott pletyka volt az, hogy newellék akár saját vasat is raknának össze...ahogy a hl3-al bejuttattak egy komplett steam rendszert minden pc-re, úgy simán eladnak egy cloud végpontot otthonra, akár már okosTV-be építhetően, akár android-ra telepíthetően

- onlive és hasonló kezdeményezések okán (média szolgáltatók is idetartoznak, netflix ésatöbbi, cloud itt már minden) könnyen okafogyottá válhatnak a háztartásokba kitelepített erőgépek, megyünk vissza a "terminal van csak a végponton" irányba...simán átrakhatja az egész gaming piac a TV gyártókra, hogy na, akkor smart TV, legyen benne egy komplett gaming-internet-mediaplayer vas a TV-ben, aztán majd mindenki leteheti a voksát, hogy google-steam-windows-apple TV legyen-e otthon.

- sony se véletlen tökölt a ps vita-val annyit, amennyit, és nem véletlen jöttek ki előtte rengeteg nyilatkozattal, hogy hát, lehet nem lesz ám többet psp vonal

- mozilla példája nem az első arra, hogy software fejlesztők keresnek egy hardware-t, amire ha már van mit pakolni, könnyen üzletet lehet építeni (relative könnyen :) ), lásd még a sok kínai hardware rebrand telefon és tabletgyártót, tényleg kulcsra kész android (és-vagy x86, arm linux) ready gépek vannak már kis darabszámtól egyedi logóval, szoftverrel ellátható rendeléssel, ...

ami még érdekelne, az a piaci átlagokhoz hasonlítva egy humble bundle sikere (mérve az ottani játékok fejlesztési és marketing költségét a bundle előtt, eladásait azon kívül), egy ubuntu app store forgalma, stb...hogy mennyire esélyes, hogy ha már van linux kompatibilitás, akkor legalább úgy, ahogy némelyik xbox játéknál a pc port megtörténik, megtörténhet-e a linux desktop port is néhol.

(megjegyzem technikai szempontból, ha ideális lenne a piaci magatartás, a cloud és ez hihetetlen jó dolog lenne, francnak kell otthonra vas, jobb ha a játék is jön mint a TV adás...de most mégis a gog.com-ról és humble bundle-ből veszek játékot, eszembe se jut onlive-on 10e-t kifizetni egy játékért, amit ha leállítják azt a játékot, akkor nem játszhatok később)

Ezzel a "felhősödéssel" csak átnevezték és egyberázták az eddig külön - külön elérhető szolgáltatásokat pluszban a virtualizációs megoldások felfutásával és kiforrásával sokkal nagyobb rendelkezésreállást lehet biztosítani mint eddig. Nem mintha rossz lenne, csak túl van az egész hype-olva.

Amúgy pedig senkinek se érné meg szerintem hogy a jelenlegi asztali gépeket lecseréljék egy egyszerű cloud kliensre, majd mindenki egy szerverre dolgozna. Nagyon jó bevétele van a hardvergyártóknak az átlagemberek kb. 4 - 5 évenkénti gépcseréiből. Arról nem is beszélve, hogy hacsak nem lehet a fénynél gyorsabban utaztatni a biteket a drótban, soha nem lesz olyan közvetlen egy szimulátor mint helyi gépen.

Dehogyis.

http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_teleportation


It is useful for quantum information processing, however it does not immediately transmit classical information, and therefore cannot be used for communication at superluminal (faster than light) speed.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Szerintem a legegyszerűbb dolog következik.
A Valve megjelenik a piacon saját márkás konzollal, linux alapon, steam "desktoppal", valami hasonló kivitelben, mint az MacMini.
Ezzel együtt az sem lepne meg, ha a Steam a jelenleginél szélesebb körű tartalomszolgáltatást is végezne majd.

tartalomszolgáltatók pedig örömmel fognak odaállni, ahogy tették az amazon és a google esetében is, nem ismerem a háttércsatákat, de a bejelentésekben szinte alig kapott hangsúlyt, abból úgy éreztem mindenkinél, hogy közel minden életképes platform kap hozzáférést pl. netflix-nél, komolyabb tartalomszolgáltatóknál.

Utóbbival már kísérleteznek egy ideje, lehet egy-két videót venni (volt valami játékos vblog szerűség, meg nem rég az indie game-es film)
Amúgy: 10ft UI, linux support. Oh boy, oh boy, oh boy!
Steam konzolnak meg ha HalfLife nélkül dobják piacra, akkor is hatalmas kereslete lenne. Többször gondolkoztam már azon, hogy veszek egy xbox360-at, és az utóbbi időben első sorban a sok steames játékom tartott vissza.
Ha lenne steam konzol, vennék valami low-speed/low-noise/low-cost netezős/filmezős (tábla?)gépet, meg egy steam konzolt.

Szarok a linux desktop évére.
HL3-at AKAROK!
De HL2ep3 is megteszi.