Miguel de Icaza: "Felhagytunk a Moonlight-tal"

 ( trey | 2012. május 30., szerda - 9:49 )

Az InfoQ weboldal nemrég egy hosszabb interjút készített Miguel de Icaza-val. A riportban szóba került egyebek mellett az Android, a Silverlight, annak Unix rendszerek számára készített, nyílt forrású implementációja, a Moonlight stb. Az InfoQ azon kérdésre, hogy folyik-e még olyan fejlesztés, amelynek célja a Moonlight Android tableteken való működésre bírása, de Icaza azt válaszolta, hogy felhagytak a Moonlight fejlesztésével:

Idézet:
InfoQ: Before Novell was bought out, there were some people working on getting Moonlight to run on Android tablets. Is that effort still underway?

Miguel: We have abandoned Moonlight.

Arra a kérdésre, hogy munkaerőhiány volt az oka a fejlesztés leállításának, vagy az, hogy nem látnak jövőt a böngésző-alapú Silverlight/Moonlight elképzelésben, de Icaza azt válaszolta, hogy a Silverlight-nak nem sikerült a weben elég nagy mértékben elterjednie, így végül nem lett az a "must-have" technológia, mint amilyen elgondolása szerint lehetett volna:

Idézet:
InfoQ: I'm sorry to hear that, Moonlight looked very promising. Was it just a lack of manpower or do you there is no longer a future for browser-based Silverlight/Moonlight?

Silverlight has not gained much adoption on the web, so it did not become the must-have technology that I thought would have to become.

Miguel szerint a Microsoft mesterséges korlátozásai megakadályozták, hogy a Silverlight használható megoldás legyen desktop programozáshoz, ezért ma már nem hisznek abban, hogy a Silverlight megfelelő platform lenne az "írd meg egyszer, futtasd bárhol"-ra. Egyszerűen túl sok a korlátozás ahhoz, hogy hasznos lehessen.

Idézet:
And Microsoft added artificial restrictions to Silverlight that made it useless for desktop programming.

These days we no longer believe that Silverlight is a suitable platform for write-once-run-anywhere technology, there are just too many limitations for it to be useful.

Részletek az interjúban.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

MIvel a silverlight is ugyancsak kihalóban van. De ez gondolom a mono project-et nem buktatja be, hisz a .NET viszonylag jól elvan, így a klónja is életképes.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Ráadásul a WINE táján is érzek előrelépést, a 3.5 és 4.0 már telepíthető winetricks-sel.

Úgy tűnik, mintha dolgoznának az ügyön.

Ahhoz képest, hogy kihalóban van és "amúgy se fejlesztett rá senki", tudok jó néhány SL projektről. Persze, intranet mind.

Mondjuk sokat nem fog veszteni vele senki, marad a WPF. (Eleve nem értem, hogy Icaza mit akart desktopon SL-lel.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Eleve nem értem, hogy Icaza mit akart desktopon SL-lel."

Ugyanazt, mint a Microsoft.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

semmit? mert desktopra ott a wpf?

Arra celoztam, hogy a SL-t eredetileg az MS akarta nyomatni, a Mono projekt csak ebben (is) probalta kovetni a .Net-et, mivel ugy latszott, hogy terjedni fog. A lufi kipukkadt, a Mono-sok is elhelyezik a maguk keset az SL szive tajekan, nem tudom, mit nem lehet ezen erteni.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Csupán a "Silverlight" és a "destkop" egy környezetben nem érthető.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Erről tényleg az MS-t kérdezd.

Lényegében ugyan azt akarták vele mint az Adobe az AIR-rel.
Persze egy sima WPF-hez képest nehéz hova tenni, de az SL-nek voltak "mesterséges korlátozásai" (értsd.: nem tehetett meg mindent a gépen) amit security szempontból esetleg hasznosnak gondolhattak az MS-nél.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Fixme, de az MS a SilverLight-ot elsosorban desktop browserekbe szanta, ilyen ertelmu implementaciok szulettek. Mobile browserbe egy darab implementaciot nem talaltam, pedig kerestem.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

egen, a flash meg a java appletek ellen.

"desktop browserekbe"

Szóval akkor milyen desktopra?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Miert, a desktop browserek hol futnak?
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Mondcsak, webdevfan-e vagy-e, hogy ennyire nem erted a desktop alkalmazas es a webes ganyolas kozotti kulonbseget? Az SL egy plugin, amely bongeszobe epul be, HTML dokumentumokba agyazod(hat) be/melle/fole/ala/keresztbe.

.NET/WPF-fel meg rendes, normalis desktop appokat lehet fejleszteni es mindentol fuggetlenul futtatni.

Mi ezen annyira bonyolult? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Oke, de te kerdezted, hogy mit akart Icaza desktopon az SL-lel. Erre mondtam azt, hogy ugyanazt, mint az MS.
A MoonLight (a SilverLight mono-s megfeleloje) mindig is browser plugin volt. Szoval szerintem neked vannak definicios problemaid, vagy nem ertem az alapkerdesedet.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Akkor szerintem nézd meg, hogy mire szánták a Silverlightot (rich internet application, browserbe zárva). Nincs itt semmiféle Adobe Air meg miegyéb asztali felhasználás (segítek: letöltöd, telepíted, önállóan fut). Ha nem vagy képes megkülönböztetni egy böngészőbe zárt tartalmat (még ha az részben azonos funkcionalitású, mint az asztali, fullos WPF) egy önálló desktop alkalmazástól, akkor szerintem értelmetlen a vita.

Csak te képzeled azt, hogy a hagyományos értelemben vett desktopra szánta az SL-t. Azt meg végképp nem vágom, hogy honnan vetted, hogy Icaza desktop appot akart csinálni az SL-ből. Amit el tudok képzelni, az az, hogy amúgy is egyszerűbb volt nekik úgy tesztelni, fejleszteni, mint böngésző pluginként, valamint szerintem készültek arra, hogy azért felhasználják azokat a kódokat a mono-ban, ha mégis arra vetemednének, hogy implementálják a teljes WPF-et.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Érdemes a wine WPF hozzáállását megnézni a témában: "big project, not much reward".

http://bugs.winehq.org/show_bug.cgi?id=24501

A monohoz hasonlóan nagyívben tesznek az egész WPF-re wine oldalon is, valószínűleg ezért áll a dolog ott, ahol.

Mint mar tobbszor is kifejtettuk errefele: jo dolog az a Silverlight, csak nem bongeszoben ;) (A Moonlight meg tudtommal azt a reszt potolta)

Ki az a mi? A Borg?

--
trey @ gépház

Bizonyára a HUP fórumozóira gondol.

Nem mintha ez súlyt adna a dolognak, gondolom az életben nem fejlesztett Silverlight-ra vagy Moonlight-ra :)

(sub)

Valoban nem fejlesztettem, de a bongeszon kivuli dolgokkal kapcsolatban csupa jo dolgot hallottam rola (itt a hupon is beszeltek paran ezekrol emlekeim szerint), bongeszon belul viszont tenyleg csak a baj volt vele.

Rendben, de a fenti egy fejlesztői szempontból hangzó hozzászólás, ezt meg felhasználói véleménynek lehet felfogni. Nem támadásnak szánom, de néha nálam is kiborul a bili (meg én is kibillentem másnál) :)

"a .NET viszonylag jól elvan"

Hát igen, mondhatjuk. :)

"Miguel szerint a Microsoft mesterséges korlátozásai megakadályozták, hogy a Silverlight használható megoldás legyen desktop programozáshoz"

Ez sokmindent elmond :)

Nem is értem, hogy - leszámítva némi pénzmozgást - hogy sikerült annak a néhány TV adónak ezt választania a jó öreg és bevált flash helyett, amikor kirakták az élő adás nézésének lehetőségét az oldalukra...

Az még hagyján, hogy Silverlight-os, de még IIS Smooth Streaminget is használnak... Ami a külföldieket sújtó sávszél korlátozással együtt azt jelenti, hogy egyrészt streamingelve nézhetetlen, másrészt a jól bevált "megnyomom a pause-t és várok egy órát mire bebuffereli az egészet" trükk sem működik...

Persze én vagyok a hülye, hogy magyar tv műsort akartam nézni...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

épp akartam írni, hogy a streaming minden, csak nem smooth :D

Ja erre emlékszem, hogy talán az elnökválasztást (változtatás jogát fenntartom :) ) lehetett csakis silverlight pluginnel nézni. Nem mintha érdelelt volna, de ki tudtam rajta próbálni a monolight plugint :) Azt hiszem nem működött.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

"talán az elnökválasztást (változtatás jogát fenntartom :) ) lehetett csakis silverlight pluginnel nézni."

Obama beiktatását.

"Azt hiszem nem működött."

De, ment.

--
trey @ gépház

Köszi. :) úgy emlékeztem, hogy nem ment, de ezek szerint rosszul.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Az NHL nem ment, gyakorlatilag senki se tudta nezni az SL-es broadcastot. Vissza is tertek flash-re.

Akkor mégis csak jól emlékeztem, hogy valamivel komoly bajok voltak. Köszi.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

a "komoly baj" understatement :-) gyakorlatilag azon keveseken kívül, akiknek ment a Moonlight plugin, csak a vistások (asszem akkoriban még nem volt w7) tudták nézni, és az xp-s sl se vitte + ugyanaz a hardverpark ami eddig flash-es streamelést végzett, kb ötödannyi júzert bírt el. Az átállásnál az ms igen verte a mellét, a visszaállásnál meg kussoltak mint szar a fűben.

Pont erre gondoltam, vegre megnezhetem a Magyar TV musorabol nyugisan azt az evi ket musort, ami erdekel.

--
http://www.micros~1

Válság van, így költségtakarékosságból szar műsort kell adni. Mi lenne, ha mindenki reggeltől-estig silverlightos videózással bombázná az Magyar Televízió szervereit.

Ha már a Microsoft sem fejleszti, akkor kb csak csökkenni fog a részesedése, ami eddig sem volt nagy. Így könnyen megkerülhetővé válik, már a html5 videó is gyakoribb.

Nagy Péter
www.devengine.hu

RTL ugye pont ezzel szivatott minket, de moonlight ide vagy oda, a hivatalos windows plugin is kegyetlen volt: 90% fölött járatta a gépem, folyamatosan tűéles képet hozott, persze úgy szakadozva, hogy néha 3mp videó, 20mp pufferelés, majd észrevette, hogy így lassú, leskálázta a képet, kaptam 20mp után egy 240x160-as képet, majd felnyomta megint a felbontást ahogy elindult. Vége az lett, ohgy szó szerint nézhetetlen volt a lejátszás.

Most, hogy már csak a Showder Klub miatt aktuális az rtlmost.hu számomra, lehet inkább bízok abban, hogy a youtube-ra csak feltölti valaki.

vagy le kell cserélni a 300 mhz-es celeronos szuperkompjutert most már

szerintem nem tudod, mire használom a gépet, és hogy megéri-e nekem erre fordítani pénzt, úgyhogy kérlek ne ítéld meg.

másik, hogy ameddig a gép hibamentesen képes lejátszani youtube-ról magasabb felbontású anyagot, mint az SL használhatatlanul szaggatva, addig lehet nem a gépemmel van a gond...vagy nyújtott valamit két képkocka közt valami atom jót az SL, amiről nem tudok, de kell nekem?

Egy 1.5ghz-es intel celeronnal, via grafikus chippel, 1.5gb rammal szerelt laptopon is megy a silverlight-os rtl most.

Akkor neked még nem kell lecserélned a celeronos szuperkompjuteredet.

Nem az enyém. Csak arra akartam utalni, hogy ahol a silverlight videó szaggat, ott nem feltétlenül a kevés erőforrással van probléma.

Ez Hunger föltételezése volt. Rossz szálba válaszoltál.

innen ugy tunik, hogy te tevedtel el. :)

Tyrael

Újraolvasva már nekem is úgy tűnik :)
Ez van.

HTML5 kéne mindenhová. Platformfüggetlen, nem kell hozzá semmilyen plugin és kicsi az erőforrásigénye.

Hát... Kérdés mihez képest. (Erőforrásigényre)
Szerintem sokkal jobb megoldás lenne, ha mindig az adott rendszer saját böngészőbe épülő videolejátszója kezelné a videókat/streameket.

HTML5-nél ez pont megvalósul, nézd meg ezt a cikket több különböző böngészővel.


=Λ=

Aham...nah persze csak ,hogy keptelen live streamre.
--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!

Ez bizony nem igaz, anno az Apple az első iPad bemutatóját online közvetítette, html5-re építve.
--
http://www.runatabor.com
Born to be alive!

Akkor valamit nagyon ügyesen csinálnak, mert hogy nekem a HTML5 YT sose tud rendesen streamrelni, az fix.

Szerk: Illetve valahogy a fullscreen se az igazi.

Pedig a HTML5 youtube-bal semmi baj nincs, de a tobbi HTML5 videonal se volt bajom a streamelessel (live stream mar mas kerdes, de annak a hianyaval jonni is csak trollkodasra volt jo, technikailag nyilvanvalo volt, hogy megvalosithato)

Hát, MacBook alatt a HTML5 vidi nem bufferel rendesen (megállítom, hogy előtöltsön valamennyit, de nem tölt semennyit), ha kirakom nagy képernyőre, leesik az FPS 2-4-re, viszont legalább a CPU-t nem pörgeti.

A Flash az frankón bufferel, fullScreen megy rendesen (talán 1080P-t nem bírja már), viszont megfőzi a procit.

Safarin csinalja mindezt? En Linux+Chrome-rol biztosan mondom hogy minden szepen mukodik

Safari, igen. De majd megpróbálom FF alatt is.

Opera. Nekem Linux alatt néha újra kell tölteni a html5 videjókat, hogy elinduljanak, itthon Windows alatt pedig néha kresselte az egész böngészőt. Azóta volt két minor frissítés, még nem próbáltam itthon.
----
Hülye pelikán

megneztem azota Firefoxon es Operan, hat Opera+Linux kombon meg sync to vblank sincs (vizszintesen elszakad helyenkent a kep), Firefoxon csak szimplan kevesebb picivel az fps, mint a folyamatos, Chrome-on viszont minden szep es jo HD-stol

Még sose láttam ilyet, de igaz ami igaz, ritkán NÉZEK youtube videókat Linux alatt, inkább az mp3-at helyettesíti :)
----
Hülye pelikán

youtube miota live stream?
--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!

itt mar nem a live-stream volt a tema, a kolleganak a youtube html5 stream se tetszett

Ja, propiertary Apple protokollal tud, igaz erosen korlatosan. Hozza kepest a flash full-feature.

Ja, de az MPEG-DASH már szabvány, erős hátszéllel, szóval ez hamar megváltozhat.