Bejelentette első nyílt hardverét az Ubuntu projekt

 ( trey | 2012. május 11., péntek - 10:12 )

Ubuntu VGA bareboard Az Ubuntu Developer Summit (UDS) rendezvényen Mark Shuttleworth bejelentette az Ubuntu első hardverprojektjét. A Canonical egy VGA switch-et (VGAS-01) tervezett, amely lehetővé teszi azt, hogy egy gombnyomással leválaszthassuk az adott rendszerről a VGA kijelzőt.

Ez hasznos lehet szoftverfejlesztők számára a tesztelési fázisban, amikor VGA hotplugging-et kell szimulálni. Használatával megelőzhető a hardverek sorozatos széthúzkodásból származó meghibásodása, értékcsökkenése. Illetve kényelmesebbé válik a tesztelés azáltal, hogy a fejlesztőknek nem kell folyamatosan kábeleket dugdosniuk.

A lap összes dokumentációja, specifikációja elérhető Apache 2.0 licenc alatt az Ubuntu Open Hardware git tárolóból.

A dokumentációban megtalálható a kapcsoló házának terve is, amelyet felhasználva a ház 3D nyomtatóval kinyomtatható.

A részletek itt és az Ubuntu Wiki-ben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

kis lépés az emberiségnek, nagy lépés az ubuntunak
covox, dzsojsztik, egérpad lesz?

mit egérpad, egér is van

Igy 2012-ben a DVI, HDMI, DP es Thunderbolt koraban komolyan hardvert kell azert fejleszteni, h a VGA hotplug vegre hasznalhato legyen a szoftverben ?

---
pontscho / fresh!mindworkz

DisplayPort, ThunderBolt nem túl elterjedt pécé körökben, HDMI is csak a vadiúj videokareszokban van.
Mondj 5 olyan alaplapot, amin integrált videokártya van, de nem dsub csatis hanem DVI-I-s.

Ja, jó lenne ha pár ilyenbe beruháznának microsoftéknál is, mert win7 alatt jelenleg rosszabb a képernyőkezelés mint vista alatt volt.

Meghajlok ezen erv elott mindazok ellenere, h 5-6 eve nem jart a kozelemben olyan gep amin ne minimum DVI lett volna. DSub mar nem is tudom mikor jart errefele utoljara. Ettol fuggetlenul egy vicc, h evtized multan is meg ott tart az X, h a monitor valtassal szop.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Köszönöm elismerő szavaid. Legújabb Dell laptopok amikre rá tudtam tenni a mocskos kezem, hdmi és :dobpergés: dsub csatival volt ellátva. Oppá.
Vicc? Nem tetszik? Küldj be patch-et.

+1

Viszont a dokkolón van DVI.

Küldj be patch-et.

Kiraj ez a vegso erv. :)

Hala isten ahol X-re van szuksegem, ott a monitor csak felesleges nyug lenne es igy nincs is ra szuksegem, h agyon pecselgessek egy tulbonyolitott elavult valamit.

---
pontscho / fresh!mindworkz

De FR4-re írd a patch-et! :D

Neeem, a végső érv a "ha nem tetszik ne használd" utáni "anyádhogyvan", ettől még messze vagyunk :-)

Mivel nekem is van edes anyam, alap h nem szidom a maset. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Igaz, mennyivel jobb az OSX, sőt, ott még a jelszavad is megvan cleartextben a merevlemezen, ha elfelejtenéd!!

Ezuton szeretnek gratulalni a relevans hozzaszolasert. Koszonjuk szepen, az utokor neveben is.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nincs mit. Savazol valamit, aztán meg amit használsz, az is ugyanakkora kalap szar.
Sőt. De savazni azt lehet. Vannak természetesen olyanok, akik tudják, hogy mindennek ára van, és a divat az nagyon jó, meg a használhatóság az fontos, több ilyen ismerősöm van. Legtöbben 18-29 év közötti csajok.
Aztán vannak a grafikusok, akik ezt szokták meg, és, hát divatos, de azért tudják a limiteket.
Vannak a szakemberek, akik tudják, hogy ez sem jobb, mint a többi.
Aztán vannak a szakemberek, akik között bár lehetnek jók, de akkora arcuk van, hogy a banán keresztbe befér a szájukba.

Természetesen ezt nem rád írtam, csak úgy, hogy ne legyen releváns ez sem...

"Vannak a szakemberek, akik tudják, hogy ez sem jobb, mint a többi."

Csak az a baj, hogy vannak a Desktop OS-ek és van a Linux :(

Több embert is ismerek, akik kitünően tudják desktopra használni a linuxot. Például itt vagyok én. Sőt, olyan ember is, aki a Windowsos világból jött, elsőnek ott volt, de a laptopján végül linuxra cserélte a desktopot. Arra használja amire kell. Nem mindenre tökéletes, de a mindennapi munkára, és alapvető szórakoztatásra gyakorlatilag hibátlan. Az, meg, hogy nem multimédiás, érdekes annak fényében, hogy a Samsung TV-k, meg gyakorlatilag azt hiszem a Panasonicon kívül mindegyik Linux alapú, ami multimédiás/netes/stb. :) persze sikerül abba is belegányolni néha, a múltkori Sony Bravia DoS támadadhatósága szánalmas volt.

De mondok jobbat: a Creative Suiteon, és az elterjedt CAD programokon kívül gyakorlatilag minden van, ami szükséges. Meg persze biztos van még egy két másik dolog, de a userek 90%-a simán válthatna Linuxra.

A problémákon természetesen az én agyam is leakad, de nem hiszem, hogy több problémája lenne, mint a Windowsnak, csupán más. És azért tűnik fel, mert mást szoktak meg a legtöbben.

Megtehetem, h savazok valamit, ugyanis pro-es-kontra dontottem arrol - es nem erzelmi alapon -, h melyik iranyba orientalom a szakmai eletem, ami koszoni szepen eleg jol van. Sokan meg is lepodnenek ha tudnak mennyire, csakhogy nem erdekel, h errol ki mit (nem) tud. Annyit azert hadd aruljak el, h a paletta nem egy szuk teruletre korlatozodik, eleg tag korben mozgom a mai napig, ebbe a linux ugyanugy beletartozik, mint a bsd-k es/vagy az osx. Satobbi.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ez a küldj be patch-et hozzáállás a legfőbb oka a linux desktop sikertelenségének. Igaz, hogy szar, de mivel open source, hát a user a hibás hogy nem javítja meg. :)

Na, még egy "az X a Linux bűne" troll. Mi lenne, ha egy kis történelmet olvasnál?

--
trey @ gépház

Ejnye ejnye! Személyeskedünk?
:-)

Szidta anyádat? nem.
Személyeskedett? nem.

Letrollozta vizslat? Igen
Volt rá oka? Nem
Akkor személyeskedett? Igen

oh god

Igen
Igen
Nem

személyeskedésért olvas olyan flémeket, ahol sj is ott van :) na őt szokták osztani és viszont. egy rtfm nem személyeskedés.

Az 'egy kis történelmet olvasnál' mióta rtfm??? Nálad a történelem = manual??
Miért kevered ide sj-t amikor arról van szó, hogy trey ok nélkül le-troll-ozta vizslat? A következő posztodban már lesz ugye Hitler és Osama bin Laden is? :-)
És valóban azért van a szinte mérhetetlen 1% alatt a Linux desktop mert valóban megoldás helyett kioktatást kap az egyszeri felhasználó ha problémája van. Ha ezt valaki szóvá meri tenni az egyből troll, ahogyan ezt ez az eset is mutatja. Aki ellenvéleményt fogalmaz meg azt pedig leugatják a ópenszósz elvtársak. Stabil út ez egy újabb sikertelen évtizedhez!

orvost ajanlok

lehetoleg olyat, amelyik olyan franko hosszuujju kabatot is visz :-)

(fyi ez kezd szemelyeskedes lenni.)

Ne magadból indulj ki te félcédulás kretén. Olvasni sem tudsz te diszlexiás idióta! Maradtál volna a kisegítőben.

Mindenokéééééé?

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Ban?
(Szerk: korábbi hasonlók fényében kérdezem)
Vagy szál törlése legalább?

F**yeah! Ban! A free culture nevében! Mindenki dögöljön meg, aki máshogy értelmezi! :)

Vannak dolgok, amiket más emberre nem kéne mondani. Szabadni szabad lenne, de legyen már annyi önuralmad, hogy nem kreténezel le mást. Vagy ha nincs annyi, legalább ne te kezdjed el.
Timi hozzászólásai - bár továbbra sem látom indokoltnak az OS-fanatizmusát - nem a tartalom, hanem a stílus miatt vágják ki nálam a biztosítékot. Ilyen durvát nem írunk elsőre.

Más: valami infó van arról, mekkora felbontást visz?

Illetve lazán kapcsolódik: a happypenguinen napokban megjelent cubetrains-t érdemes megnézni. Nekem a többrétegű PCB tervezés ugrott be róla.
Egy lehetőség lenne a bonyolult tervezési feladatoknak: tervezz egy népszerű játékhoz olyan pályát, amelynek a megoldása a feladatod megoldása, aztán a játékosok kihozzák az optimumot :-).

Egyetértek, nem kéne kreténezni. De ban-elni se kéne minden apróságért, főleg free culture-related dolgok védelmében, mert az nem kicsit lenne ellentmondás.

+1

te vagy az uj faszkalap nagypofaju baromarcu monitorhuszar a hup-on?

ünnepélyesen esküszöm, nem az én trollnickem.

+1

Az is intelligens módszer, hogy letrollozod aki kritizálni meri a Linuxot.

Egy szót sem szóltam az X-ről, bár tény hogy szar, azt pedig végképp nem mondtam, hogy ez a Linux bűne. Én a patchküldésre reagáltam. Egyébként pedig a júzert marhára nem érdekli a hülye történelmi egymásra mutogatás, ugyanúgy, ahogy a "küldjél patch-et" duma sem hatja meg.

Hihetetlen hogy nem fogjátok fel, pedig annyira egyszerű, Shuttleworth-nek is sikerült: ha a Linux ki akar lépni ebből a belterjes, "önmagunknak gyártunk játékszert" státuszból, akkor kénytelenek lesztek befejezni azt a gyakorlatot, hogy szándékosan összekeveritek a felhasználót az IT-történész-ideológussal és a saját rendszerét élvezettel patchelgető programozóval.

Senkit nem hibáztatok az X állapotáért, de az eredeti megjegyzés a szálon teljesen igaz: szánalmas hogy 2012-ben a vga hotplug jelentsen problémát, és az Ubuntunak hardvert kelljen fejleszteni a megoldáshoz. Nézd, mutatok neked egy kis "történelmet": http://www.youtube.com/watch?v=YoYL4R3Te2s

<skip mellébeszélés>

Ja, hogy te össze-vissza beszélsz? Abban a szálban az X-ről volt szó. Patchküldésről volt szó az _X-hez_. A Linuxot te keverted ide.

--
trey @ gépház

Valóban én kevertem ide. Tágabb kontextusba helyeztem a beszélgetést, mert ez az érvelés máshol is megjelenik, és mindenhol kontraproduktív. Ha ez össze-vissza beszélésnek számít, akkor elnézést kérek.

Szerintem semmi olyat nem mondott, hogy az X a Linux bűne, csupán azt, hogy az [X-re is jellemző] hülyeségek masszívan hozzájárul ahhoz, hogy ott tart a Linux desktop, ahol.

De az is lehet, hogy én nem értek az olvasáshoz.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Jaja, ennyi erővel jöhetett volna a bármilyen OS-sel, amihez X-et használnak. Solaris desktoppal, a BSD desktoppal, de nem, bele kellett rúgni a Linuxba. Magasról szarom le ezt, de ha valaki trollkodik, akkor miért nem viszi el a balhét?

--
trey @ gépház

Akkor írd be a felhasználási szabályzatba, hogy ezen a fórumon a Linuxot kritizálni ( != belerúgni, de sebaj.. ) trollkodásnak számít, és üldözendő. A fentebb linkelt konferenciát is biztos trollok szervezték. Egyébként igazán nem akartam senkit megbántani. Magam is Linuxot használok, de mindig elfelejtem hogy egyesek vallásos érzékenységgel viseltetnek operációs rendszerek iránt.

A Solaris és a BSD egyébként azért nem tartozik ide, mert ott tényleg lehet azt mondani, hogy "küldj patch-et", a Linux viszont tudtommal a mainstream-be próbál betörni.

Persze az érveimmel meg sem próbáltál vitatkozni, annyira futotta, hogy "troll", meg "skip mellébeszélés".

[szerk] Ja, és most esik le: Egy Ubuntu hír alatt beszélgetünk, arról, hogy miért kell nekik ez a kütyü. Akkor ki is rángatta elő a Linux témát?

Nem írok bele semmit, viszont továbbra is tartom, hogy nevetséges az érvelésed. Az X szarságának vagy nem szarságának semmi köze a Linuxhoz. Bármennyire próbálod belemagyarázni. A régi, vallásról szóló rigmusaid is gyengék. Gyerünk, talán tudsz jobbat.

--
trey @ gépház

Nagyon bal lábbal kelhettél ma. A szalmabáb-érvelést hagyjuk inkább, harmadszorra hadd ne ismételjem el, hogy nem mondtam olyat, amin rugózol.

A Hup-on minden nap többször is "belerúg" valaki a Linuxba. Ez eddig még nem tűnt fel??? Pedig már évek óta divattevékenység. Vizslanak most még igaza is volt, erre pont őt szólod le.

Juj, szegény Linux bántják.... Szerintem nem a Solaris "desktop" (van olyan fogalom egyáltalán?) éve "jött" el minden évben...

De persze, így is fel lehet fogni, hogy valaki belerúg a Linuxba. Meg úgy is fel lehetne fogni, hogy lehet ám, hogy talán mégse az usereknek kellene patchet küldeni egy termékhez.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Dehogynem, a Solaris desktop éve is el szeretett volna jönni (nem is egyszer), csak te akkor még WoW-oztál :)

Én nem mondtam, hogy a felhasználóknak kellene patchet küldeni, hanem azt, hogy szar duma ezt a Linux világhoz kötni. Olvass pl. OpenBSD levlistát, aztán megérted hogy miről beszélek.

--
trey @ gépház

"csak te akkor még WoW-oztál"

Hogy micsináltam? :)

"OpenBSD levlistát"

Ugyan az OpenBSD-s devek is igen érdekeset tudnak időnként szólni, csak a hatalmas nagy különbség, hogy nem jönnek oda hozzám folyton, hogy tefigyu, szarawindowsbezzegalinux!!!

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

"Ugyan az OpenBSD-s devek is igen érdekeset tudnak időnként szólni, csak a hatalmas nagy különbség, "

Az OpenBSD csak egy példa volt. A "send patch" gyakorlatilag a nyílt forrású fejlesztés (nem, nem csak a Linux) egyik gyakori jellemzője.

"hogy nem jönnek oda hozzám folyton, hogy tefigyu, szarawindowsbezzegalinux!!!"

Te most tulajdonképpen kikről beszélsz? Hogy jön ide most már a Windows is? Mesélj róla. Báncsák a Windows-t és így kompenzálsz?

--
trey @ gépház

"A "send patch" gyakorlatilag a nyílt forrású fejlesztés (nem, nem csak a Linux) egyik gyakori jellemzője. "

Igen, pont ezért tart a Linux, mint desktop operációs rendszer ott, ahol. Mert ez a hozzáállás ott elfogadhatatlan.

"Hogy jön ide most már a Windows is? "

Nem kell az értetlent játszani, nem az OpenBSD-sek meg a Solarisosok szoktak jellemzően azzal jönni, hogy cseréld le a Windowst, mert az mennyivel sokkal jobb. (És akkor most még csak nem is a poliverzum féle esetekről beszéltünk.)

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

"Igen, pont ezért tart a Linux, mint desktop operációs rendszer ott, ahol. Mert ez a hozzáállás ott elfogadhatatlan."

Igen, mert a "send patch" egy olyan mágikus valami, ami csak kimondottan a _____desktop_____ Linuxot hátráltatja. Semmi más területet nem, ahol a Linux sikeres. Ne röhögtess már :)

"Nem kell az értetlent játszani, nem az OpenBSD-sek meg a Solarisosok szoktak jellemzően azzal jönni, hogy cseréld le a Windowst, mert az mennyivel sokkal jobb. "

Hanem kik? Ez kezd egyre jobb lenni :)

--
trey @ gépház

Az feltűnt-e, hogy a téma az, hogy a "desktop Linuxot hátráltatja", nem pedig "csak kimondottan a desktop Linuxot hátráltatja". Nem emlékszem, hogy tettem kizárólagos desktop kikötést.

"Hanem kik?"

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1 ;)

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Nem, nem tűnt fel, mert nem is tűnhetett. Akkor máshogy kellett volna fogalmazni.

"https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1 ;)"

Biztos leveszítetted a humorérzékedet :))

--
trey @ gépház

"Ez a küldj be patch-et hozzáállás a legfőbb oka a linux desktop sikertelenségének."

A sikertelenség oka inkább az új, szép játékok hiánya. Ezenkívül az "egyébkörnyezetben" népszerű felhasználói programok teljes hiánya.

Egyetértek. Valamint a piacvezető és a gyártók sokszor kifogásolható összejátszása (rebate-ek, XY ezt, meg azt ajánlja (vajon miért)), valamit az erőfölénnyel való visszaélések azok, amik jelentősen korlátozzák a desktop Linux terjedését.

--
trey @ gépház

Én sokkal egyszerűbb indokra gondolok, két oprendszerre fejleszteni, karbantartani .... kicsivel több pénzért? Szerintem inkább önvédő technika a cégek részéről. De lehet, hogy csak naiv vagyok....

OpenGL milyen fasza cucc volt, ráadásul crossplatform. Microsoft rögtön ki is találta helyette a DirectX ökoszisztémát. Pénz nagy úr. De tudnám ajánlani az ODBC körüli botrányt is.
(Ne legyen már minden az X hibája.)

Ez egy szep targyi tevedes. Nem azert nyert a dx mert az ms megtamogatta penzzel (nyilvan, az elejen ez is szerepet jatszott benne), hanem mert idovel igen kemenyen lekorozte mind grafikai, mind teljes okoszisztema tekinteteben az OpenGL-t. Ugyanis a dx nem csak egy 3d raszterizalo api, hanem teljeskoru tamogatast ad minden szukseges komponenshez. Nem veletlen, h az OpenGL 3.0 es 4.0 korul akkora az orjonges, kozel fel-egy evtizedes lemaradast hozott be akkor a Khronos, de meg mindig csak a 3d megjelenitesrol beszelunk. Dx eseteben viszont a Direct3D mellett ott figyel a DirectCompute, a DirectSound, halozat kezeles, meg a kaszas se emlekszik ra, h micsoda.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ha már itt tartunk: OpenAL, OpenCL, stb. mennyire érettek már? Elegek lennének a dx kiváltására? (Elfogulatlan vélemény van róla?)

OpenAL turheto, de a buffer kezelese szar, emiatt nehez vele rendesen idoziteni es hajlamos feleslegesen elzabalni a memoriat.

OpenCL erosen vendorfuggo, az nVidia verzioja a legjobb jelenleg, bar azzal is volt baj mielott LLVM backendre nem alltak. (Pl. forditaskor hajlamos volt gigabyte mennyisegu memoriat elleakelni es a leforditott PTX minosege sem volt az igazi.) Az ATI-t, Intelt hagyjuk, az egy vicc, bar teny, h jonnek fel. Az OpenCL hulyesegeit a legujabb szabvany korul fogja kinoni, miutan vegre normalisan atjarhatova valik az OpenGL fele.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Szóval nem annyira álom, hogy egyszer lesz egy teljes Open?L könyvtárgyűjtemény? Igaz, csak hobbiból használtam eddig ezeket, de nem lenne rossz, ha lenne.

Nem allitottam, h lehetetlen ilyen libek letrehozasa, hanem azt, h a dx miert jobb, de attol, h van OpenGL, OpenCL es OpenAL, meg marha messze van az, h utolerje funkcionalitasban a dx-et. A DirectVideo-nak, a DirectInputnak, a DirectMusicnak, a DirectPlaynak es az osszes tobbi komponensnek nyoma sincs Open?L formaban.

Arrol nem is beszelve, h jelenleg a nagy jatekgyarak es a dx az ami elso sorban meghatarozza a grafika tovabb fejlodesenek iranyat es nem a Khronos, ez utobbi csoport az utobbi evekben a felzarkozas ellene meg mindig csak hatul kullog.

---
pontscho / fresh!mindworkz

<irony>Van SDL.</irony>

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

directmusic, directplay deprecated

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

"Arrol nem is beszelve, h jelenleg a nagy jatekgyarak es a dx az ami elso sorban meghatarozza a grafika tovabb fejlodesenek iranyat"

Konzolok, okostelefonok?

Nezd meg a bennuk levo hardvert es csodalkozz ra a megoldasra.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Szóval nem annyira álom, hogy egyszer lesz egy teljes Open?L könyvtárgyűjtemény? Igaz, csak hobbiból használtam eddig ezeket, de nem lenne rossz, ha lenne.

Welcome :)

Olvastam már, amikor kiraktá(to)k, de ez azért nem teljesen annak tűnik. Amennyire látom, ez inkább csak OpenCL-jellegű akar lenni,

es nyilvan azert lett a directx nepszerubb, mert a gonosz ms platformokon nem elerheto az opengl :(

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Örülök, hogy végre ontopic lettél, ámbár a szöveget még nem sikerült a kielégítő, 60%-os fedésben értelmezned :-)

Olyanok megvannak, hogypl opengl módba váltáskor az aero kikapcsolja magát, mert csak? mit mond az egységsugarú júzer? "ez a program elbaszta a gui-t, nem használom többet" problem?

akkor a gépemben szar a videókártya?

Pedig ez egy sokat szidott ATI... (4850)

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

>> opengl módba váltás

dafuq did i just read

Jó rég juthattál Dell közelébe, mert Dell elég elközelezett a DP irányában.
Az én kb. másfél éves Dell notimon DP van, és legacy-nak tettek rá egy hdmi-t is.
(+ az egyik jack-jébe van --gondolom optikai-- spdif is rejtve)

Vagy Apple cuccok. A late 2009-es minimen es a 2011-es MBP-men is DP volt.

A nem tudom hany eve vasarolt HD2600XT-m DVI kimenete is mar kepes volt HDMI-kent mukodni egy passziv DVI-D->HDMI atalakitoval, hangall, mindennel. Lassan a DVI lesz a veszelyeztetett faj, nem a VGA.

(Az egyetlen terulet, amit viszont az uj csatlakozok elkerultek eddig, az a szerverek, amennyire en lattam. De ott jellemzoen eleg is egy VGA)

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

A HDMI -nek részhalmaza a DVI (leegyszerűsítve), így nincs miről beszélni. A HDMI ugyanaz, csak több, mert multimédia port, nem csak képernyő.

--
http://neurogadget.com/

Ez így tévedés. A DVI digitális és analóg jelet is átvisz. A HDMI csak digitálist. Tehát ilyen szempontból több a DVI. A HDMI viszont viszi a hangot is amit a DVI elvileg nem vinne. Emiatt a HDMI lenne több, azonban mivel ehhez nincs szükség több pinre, ezért ez a funkció néhány gépen belekerült a DVI-ba is. Tehát a DVI végeredményben képes teljes HDMI kép+hang anyagot vinni + VGA analóg jelet is.

Tegyük hozzá: néhol azért már látni példát arra is, hogy csak DVI-D/HDMI jelet ad ki a DVI kimeneten és nem rakják rá a teljes DVI-I-t.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Régen is lehetett látni, lásd ATI Radeon 9200SE körüli kártyák, amelynél a DVI kimeneten nem volt analóg jel.

aha, hmm, mikoris volt? tegnap! és ma is!

2 éves Dellemen csak DSUB van. Just sayin'

Gyakorlatilag az osszes uj alaplap ilyen. Az evekkel ezelott vett Intel deszkamon is HDMI van (VGA nincs is, ha jol emlekszem).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

A tiéden lehet, de ne mondjad ebből kiindulva, hogy gyakorlatilag az összesen. Az én munkahelyemen van néhány relatív új gép (1 éven belül lettek véve) és amelyik tud integrált videót az VGA-n keresztül tudja, de a vásárolt videókártyákon is DVI-VGA páros, vagy DVI-HDMI-VGA trió van. Az itthoni asztali gépemen utóbbi. a vadiúj laptopomon is ott figyel a VGA port.

Én is juthatnék arra a következtetésre, hogy gyakorlatilag minden gépen van VGA, de nem jutok, mert nem láttam minden gépet. Viszont azt látom, hogy azért nem felejtették még el teljesen. Ami talán nem is baj.

Sokkal inkább azt nem értem, hogy miért van ennyi új display csatoló szabvány?

Mondj 5 olyan alaplapot, amin integrált videokártya van, de nem dsub csatis hanem DVI-I-s

Asus AT5IONT-I
Intel DH67BL
Zotac FUSION350-A-E
Gigabyte GA-B75M-D3V
Asrock Z77E-ITX
MSI H61-P25
Asus P8BWS
BCM MX965GME
Zotac IONITX-T-U
Gigabyte H61N-USB3
AAEON EMB-A50M
Zotac M880GITX-A-E
Intel DH77DF
Gigabyte GA-Z77X-UD3H
Pegatron IPISB-CH
Asrock H67M
MSI G41-P25
Asus F1A55
Sapphire H67
Foxconn H55a
Gigabyte GA-A75N-USB3
Asus P8Z77-V
AAEON IMBA-967
MSI Z77A-GD65
Gigabyte GA-MA78GM-S2H
Intel DQ57TM

problem?

Ezek nagy részen van D-Sub, használhatóak VGA-val.

Hint: a hangsúly nem a VGA-n van, hanem a hotplugging-en, amit a stack túlnyomó részében attól függetlenül kell kezelni, hogy VGA, HDMI vagy bármi más.

Hint: a hangsúly nem a VGA-n van, nem a hotplugging-en, nem D-Sub-on, hanem olyan alaplapon, amelyiken van DVI-I, ezekből soroltam fel (több mint) 5-öt. HTH

Ok. Ilyen mélységben én még ontopic gondolkodtam, de már belátom, hogy hiba volt.

Az a baj, hogy legalább ugyanennyit fel lehetne sorolni amin VGA van, és újnak számít.

DP nem elterjedt, hol elsz te?

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

nem vagyok macfag, így nem érint a probléma.

szerinted a lenovo W/T szerian mi van, ha nem DP?
a Dell monitoromat mivel hajtom, ha nem mini-DPvel?

DP (TP W) laptop user reporting in.

A DP mire jó? Mármint oké, tudom mire való, de mennyivel jobb mint egy HDMI ami lassan minden TV-n, monitoron ott van bemenetként? Közöm van néhány relatív új monitorhoz, TV-hez, de egyiken se láttam még bemenetet.

Megmondom a tutit. 2003 körül kitalálták a HDMI-t, ez nyilván pénzbe került, sok pénzbe. Éves licencdíja US$10.000 körül mozog+ per device fee (negyed dodó, kb). 2006-ban kitalálták a DisplayPortot, ami ééééérdekes módon teljesen kompatibilis a HDMI-vel (jelszint lejjebbvitelét hagy ne nevezzük innovációnak, cserébe egyiknél 15m a max kábelhossz másiknál 5, tippelj melyik), viszont royalty-free. Semmi olyasmi nincs, hogy a DP tud olyat, amit a HDMI nem.

Akkor megfordítom a kérdést: Miért nincs elterjedve a DP? Ez alapján amit mondtál szimpatikus. Az kevésbé, hogy ennyi szabvány van. Egy darabig abban a hitben voltam hogy a HDMI lesz majd az.

Nézd, a DP gyártói "hiszik" (mint marketing meggyőződés), hogy a mai 2%-os elterjedésből 2014-re 90% lesz.
Mivel eléggé lemaradtak a HDMI-hez képest (mint a borravaló), itt nem volt meg az a harc, ami a hddvd és a bluray között megvolt. Jelenleg az a trend, hogy minden, nem csóringer árkategóriás tévében hdmi van. A videokártyámon (eléggé alacsony árkategóriás) egy dsub, egy duallink dvi-d és egy hdmi kimenet van. Most csak azért nem fogok venni 1) DP-s monitort 2) DP-s videokártyát 3) DP-s tévét, mert itt a hup-on valaki aszondja, hogy a DP a zsírkirály merthogy az apple is áttér rá meg különben is a hdmiazszar.

Az mindenesetre bíztató, hogy az apple nyomja, talán ad neki esélyt. Nekem amúgy tökmindegy hogy melyik szabvány "marad fent" csak ne legyen túl sok ami miatt átalakítók sokaságát kell venni ha össze akar dobni az ember egy nappalit.

Ne örülj, az Apple már a thunderbolt nevű intel találmányra tér épp át... :)
Speciel dp-ből és hdmi-ből is van vagy 5 különböző méret a csatlakozókból :)

de... eh ... megyek inkább fát vágni az erdőbe

mondd nyugodtan :)

Ne örülj, az Apple már a thunderbolt nevű intel találmányra tér épp át...

...amelyik nem mellesleg visszafele DisplayPort kompatibilis.

"...amelyik nem mellesleg visszafele DisplayPort kompatibilis."

...amelyik nem mellesleg visszafelé DVI-D kompatibilis.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

s meddig? v1.2-ig? v2-ig?

mit meddig? Thunderbolt = DisplayPort + PCI Express

Lemaradtak ezzel 1 hónapot és 10 napot.

Mi lehet az az izléses piros karikázás a képen? :)

You must place an insulator (a piece of tape will work) under the power switch body. The metal part of the switch body can short to a via on the PC board. The area that must be covered is circled in red on the photo.

Rev0 a pcb, van rajta pár tervezési hiba :)

A git szerint februárban javították, jelenleg rev2-nél tart. A kép régi.

--
trey @ gépház

A képről olvastam a Rev0-át.
Nálunk kis piros nyíl alakú matricákat használnak erre :-)

Csak azt nem értem, ha OPEN HW, akkor miért EAGLE-ben van? Stílszerű lenne gEDA gschem és pcb, nem? :D

--
RowCol

stílszerű lenne, ha nagyságrendileg hasonló lenne a használhatóságuk... de sajnos még nem.

Na igen, ebben igazad van, de ennyi erővel lehetne OrCAD, vagy Protel is.
Ehhez a "high-end" projekthez meg elég egy kockás papír is. :D (Természetesen képletesen szólva)

--
RowCol

Ez egy 8db relét egyszerre kapcsolgató túlbonyolított kütyü. Ezt bárki megépíti, fejből már a műszerész óvoda első féléve után.

Ez aztán a hardver :-)
Nevetséges.....

+1. Ráadásul ahogy nézem autorouter és rá sem nézett utána. Gusztustalan 90°-k, és társai. :D

--
RowCol

Szerintem ebben nem az a hírértékű, hogy az ubuntu meg tudott építeni egy ilyen primitív cuccot, hanem hogy elkezdett hardware-rel foglalkozni. Ha nem lennének ilyen irányban komolyabb terveik hosszú távon, akkor nem szórakoztak volna ezzel szerintem.

Ha komolyabb terveik vannak, akkor nem világbajnok ötlet leégetni magukat az első eszközükkel...
Kíváncsi volnék, nagyobb felbontáson mennyire kavarnak be a PCB "tervezési" problémák.

Az a ciki, hogy inkább szoftveres villamosmérnök lettem, de a 90 fokos törés kerülését még én is tudom...

Én a 90 fokos törés kerüléséről sem tudtam, úgyhogy nekem az jött le ebből a hírből, hogy ez egy hello world szintű példa ubuntu open hardware re, ami szerintem nagyon jó kezdeményezés. A gyerekbetegségek, a céltalanság, meg amatőrség a tervezésben nem rontja el azt, ami a célja a kezdeményezésnek. Meglátjuk, hogyan tovább. Nem gondolom, hogy elsőre processzort kellett volna tervezni.

Igen, ha ebből a szemszögből nézzük, akkor teljesen pozitív kezdeményezés.
Várjuk meg, mikbe fognak még bele, aztán ítéljünk. :D

--
RowCol

Sztereó 3,5 jack elosztó, fülhalhatókhoz. Persze, szigorúan Open Hardware keretek között.

Várj, a sztereó hanglejátszásra nincs valami patent?? :P

int getRandomNumber() { return 4; } // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű. xkcd

PSSZT!!! még meghallja valaki!

Hasonló minőségű hello world:

#include "stdio.h"
int main() {
 char s[8] = "Hello world!";
 printf("%s\n", s);
 return 0;
}

Vagy még "szebben":

#include "stdio.h"
int main() {
 int i;
 char s[8] = "Hello world!";

 for ( i = 0; i < 8; i++ ) {
  printf("%c\n", s[i]);
 }

 printf("\n");

 return 0;
}

--
RowCol

Bugot jelentenék:
A fenti kód "hello.c:3: warning: initializer-string for array of chars is too long" -ot dob, és a string nincs terminálva.
Javításként az alábbi patchet javaslom:
-- char s[8] = "Hello world!";
++ char s[13] = "Hello world!\0";

Amennyiben a patchem nem kerül be a mainlineba, forkolni fogom az egész projectet és egy új, sokkal jobb, gyorsabb és szebb helloworld projectet indítok, hello_world néven! ;) :)
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ugyan kerem, c alatt a terminalo \0 jelenletere nincs szukseg, azt a compiler automatikusan odagondolja.

Valamint ez uton szeretnem jelezni, h ha ez a cosmetic fix nem kerul be a mainline foltodba, akkor elforkolom a forkod helloworld2-ng neven es vilaguralomra fogunk torni!

---
pontscho / fresh!mindworkz

Szerintem Erlang actorokkal határozottan jobban skálázódna. :/

A cosmetic fixed csakis STP patchenek implementalasa utan kerulhet bele a mainline foltba, mert a \0 elhagyasa eseten, fix meretu char tomb nem kerul automatikusan compiler altali terminalasra, es ez futasnal a kod forditasanal hasznalt optimalizacios szinttol fuggo garbaget eredmenyez.

Azt javaslom, az eredeti kod minosegi problemai miatt, hivjunk ossze egy fejlesztoi konferenciat es a fork helyett irjuk ujra a projectet helloworld-nxg neven. :))
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hatarozottan nem ertek egyet a compiler terminalasi eljarasanak kerdeseben, ugyhogy valoban szukseg lesz a konferencia osszehivasara. Javaslom kezdjunk gyujtesbe szigorian a project erdekeben, mert a Hotel Hilton egyik konferenciatermeben kell megtartanunk eme fontos diszkusziot, ez az egyetlen egy hely az ami illik a project es a tema fontossaganak megvitatasahoz! Nem mellesleg es nem utolso sorban meg kell egyeznunk a license es a compiler kerdeseben is amellett, h eldontjuk ki fogja a githubra beregisztralni a honlapot.

---
pontscho / fresh!mindworkz

El nem tudnék képzelni pontosabb leírását az opensource hozzáállásnak :D

--
deejayy DOT hu

Szerintem rég át kellett volna állni Java-ra, az úgy is ingyen van és akkor menni fog Linux alatt is!

public class HelloWorld {

  public static void main(String[] args) {
    System.out.println("Hello world!");
  }
}

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Javaslom a BF-et, annak az utasításkészlete is egyszerűbb.

Ez már fent is bökte a csőröm az ANyK-s topikban, de látom itt humorosabb a légkör, úgyhogy csak odabököm, hogy a C-s hello world hordozhatóbb, mint a Javas.
----
Hülye pelikán

Teljességgel elfogadhatatlan! A kódnak platformfüggetlennek kell maradnia, nem engedhetjük meg még egy ilyen szoftver létrejöttét, mint az eredeti abev!

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

A patched meg xar, mert újabb hibák melegágya lehet. :)
Én ezt javaslom:
-- char s[8] = "Hello world!";
++ char s[] = "Hello world!";

Processzort nem is, de legalább egy routert. Olyat amit kb. műszerész végzettséggel, meg leget építeni.

-

Hogy bővüljön a kínálat, a pöttyöspanel fel van találva az ilyen egyszerű tesztáramkörökhöz. Szinte bármely elektronikai boltban "próbanyák" néven beszerezhető.
http://fipevill.unas.hu/shop_ordered/6529/shop_pic/45581.jpg

Annyira egyszerű, hogy most már tényleg csak egy darab forrasztópákára van szükség. :)

Teljesen jogos, de azért azt megnézném, hogy egy akármilyen, kapható próbanyákra hogy forrasztasz fel egy beültethető vga csatlakozót. Vagy kettőt. :)

Fogom a próbanyákot, a csatlakozót és a pákát, aztán... XD

...aztán rájössz, hogy nincs* olyan beültethető vga csatlakozó, ami ráillene a hétköznapi próbanyákok likaira.

*:lehet, hogy létezik ilyen.

Próbanyákon nem szokott ez nekem problémát okozni. Egyenes veszel (tehát nem 90 fokost) és a két sora közé nyomod a próbanyákot. Alul a rézoldalon megforrasztod az 5 lábat, ez adja a mechanikai stabilitást. A nyák feletti sort és a levegőben levő sort pedig kivezetékeled a NYÁK-ra. Semmi gond vele.

DB9 és DB25 esetén is ugyanez a módszer, annyi különbséggel hogy ott nincs levegőben lógó harmadik lábsor, csak NYÁK nem rezes oldalán levő másik sor, amit ugyanúgy drótoznod kell.

Nyertél. :) (Szvsz azért picit++ gányolás, de végülis próbanyák.)

Lengő 3 soros 15 lábú sub-d csati + rövid szalagkábel + szalagkábel csatlakozó + tüskesor a próbanyákba. De ez már tényleg túlzás. ;)

Relétemető? Nem értem a dolgot. Pár ojróért erre van már céláramkör. Pl.:
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX4885E.pdf
http://www.pericom.com/pdf/databriefs/PI3V712-A_db.pdf

Olcsóbbnak tűnik egy ilyennel megoldani a dolgot mint 8db relével.

Deez nem Open!

Ja. De egyszer az Indexen mintha lett volna egy cikk a rézbögyörőjű baglyok készítésével kapcsolatban. ;)

De aki nem akar vacakolni a tervezéssel készen, megépítve megveheti a Maximos fejlesztőpanelt:
http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX4885EEVKIT.pdf

Mindössze 30 euróért. Sok érte?
http://hu.mouser.com/ProductDetail/Maxim-Integrated-Products/MAX4885EEVKIT+/?qs=g%252bEszo6zu8Mn1cnbEPyitQ%3d%3d

Ráadásul ezzel a kis panellel 1 gépre 2 monitort vagy 2 gépre 1 monitort is lehet rakni, nemcsak ki-be kapcsolgatásra szolgál.

az a baj, hogy a sozftvereket is ilyen igenyesseggel rakjak ossze mint ezt a szart

A'rpi

"A Canonical egy VGA switch-et (VGAS-01) tervezett, amely lehetővé teszi azt, hogy egy gombnyomással leválaszthassuk az adott rendszerről a VGA kijelzőt. "

Ez szánalmas... Kb. egy gimnáziumi elektronika szakkörben komolyabb munkák születnek 15 éves gyerekektől... Anno az első 4 órás foglalkozáson, időzíthető futófényt csináltam morzejefogókból. Akkor voltam 13 éves, ma 3x több vagyok. :)

---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

De az Ubuntu most már hardvert is tervez!!!

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Már csak a kickstarter project hiányzik hogy végül egy pendrive-ot tervezzenek vagy valami. :DDD

És a futófényed leválasztotta a VGA-t? Na ugye!!! Ez határozottan jobban meg van valósítva! :-)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Ez a civilizáció megérett a pusztulásra. :))

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

-