Újabb remény a nyílt forrású Skype kliensre

Címkék

Tavaly nyáron jött a hír, hogy Efim Bushmanov a Skype protokoll visszafejtésével nyílt forrású Skype klienst akar létrehozni. A bejelentés után nagyobb csend következett, de március 25-én ismét eredményről számolt be a skype-open-source blog. A bejelentés szerint sikerült teljesen deobfuszkálni a Skype 5.5-t. A munkát Vilko <vilco () jabber ! org> végezte. A projekt letölthetővé tett egy csomagot a munka eredményével.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

MI a szösz? ..... (tudom az öregek tudják, hogy pihe a.....) Úgy legyen!!!

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Igazabol akkor csak most indulhat a munka ... De ez is hatalmas teljesitmeny.

szóval most valaki szétszedett egy melegvizet, hogy tudja, hogy mitől melegvíz.

ezért nem lehetnek szép dolgaink.

a problémám azzal van, hogy időpazarlás visszafejteni kódot, ezt az időt hasznosabb dolgokra is lehetne fordítani. itt mutatnék rá továbbá, hogy nem én kezdtem a személyeskedést, valamint hangsúlyoznám, hogy már megint igazam van, mindjárt kétszer is egymásután.

sőt. háromszor.

^ ezzel együtt négy.

etc.

"a problémám azzal van, hogy időpazarlás visszafejteni kódot, ezt az időt hasznosabb dolgokra is lehetne fordítani"

Én csak azt nem értem, hogy mi alapján döntöd te el, hogy valaki más az idejét mivel töltse.
Pl ha modellrepülőket építettek volna ehelyett az jobb lenne neked? Vagy túráztak volna a barátaikkal a Machu Picchu-n?

Nincs olyan, hogy egyetemes hasznosság, így az egész feltevésed marhaság.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

WTF?! Meg akarod mondani, hogy XYZ ember sajat idejeben mit csinaljon es mit ne? Ilyen szinten mondhatnad, hogy a belyegek gyujtese idopazarlas, mivel hasznosabb dolgokra is el lehetne tolteni az idejet az embereknek. Hadd dontse mar el az ember gyereke, hogy neki mi a szorakozasa, ha szerinted nincs ertelme OK, amde ez az erv, hogy massal kene tolteni az idejet ez azert eleg meredek; gondolom te sem orulnel, ha mas irna elo, hogy szerinte mivel kene toltened az idodet, ami mas szerint "hasznosabb".

Ettol is eltekintve: ez miert idopazarlas? Szerintem nagyon is hasznos, es erdekes. Itt is latszik, hogy kinek mi a hasznos es mi nem :)

"Léccineeeee... Egy ilyen reverse engineering melónak 1000000x több értelme van, mint egy n+1. Linux distronak."

Egyrészt. Másrészt én rá vagyok kényszerülve néha a gyári Skype kliensre OpenSuse alatt, XFCE-vel. Ennek az a kellemes mellékhatása, hogy random(100) %-ban elsőre kifagy, majd minden hibajelzés nélkül elszáll. Olyanról meg már álmodni sem mertem, hogy egyszer talán Pidginben egyben kezelhetném az összes accountomat, beleértve a Skypeot is.

====================================================================
#include "alairas.h"

Ízlés kérdése, nekem eléggé hiányzik, hogy Pidginből használjam a Skype-ot (tudom, van megoldás, de hadd ne futtassak már külön egy Skype-ot amiatt, hogy Pidginből használhassam…)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Ezerszer inkább, mint a Wines. Először mondjuk idegenkedtem az új UI-tól, de azóta megszoktam, vagy fene tudja.

Viszont a wines a kikattinthatatlan reklám ablakával agyfasz (hiába kattintod ki, pár másodpercen belül tuti nyit).

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

én meg nem. a legtöbb helyen maradtam 4.0 nál wineken pl. mert amint felrakod azokra a régebbi gépekre 5.x et, minden video, hang ocsmány minőségű lesz. memoria többszörösét eszi 5.x, tudom a programozók leszarják mai világban azt a +100MB ramot, de én meg nem.
mac en szintén egy vacak ez.

a) lassú mint a dög, függetlenül attól hogy min fut. Vannak 1GB ramos netbookok közkézen, azokat aztán gyönyörűen beakasztja (érted egy progi, amit voip -ra használunk, annyit zabál mint egy komplett game, vagy valami egyéb hasonló)
b) win7-en nem képes tray ikon mögé bújni, mindig ottmarad a taskbaron (ismerem a run vista comp mode workaroundot)
c) az user interface számomra egy agyhalál (bár ez már szubjektív). Szeretem a minimalista, funkcióra törekvő ui -kat, amiken gyorsan átszáguldva megcsinálom a dolgot amit szeretnék, ellentétben a Skype egy olyan csillivilli dzsungelt varázsol elém, hogy bántja a szememet

--
http://neurogadget.com/

a) Jelenleg 115MB-ot eszik és alaphelyzetben 47 szálat futtat. Szerintem sem normális és én sem szeretem, de:
b) Beállítások/ Speciális/ Haladó/ Bejelentkezett állapotban a Skype ikon a jobb alsó sarokban. (Fordítva működik, nem tudom hogy a program vagy a fordítás rossz. Ha nem ikszeled be, a trayen fut.)
c) Nekem pont úgy néz ki, mint a 2.x. Egy lista, csak online userek, semmi felesleges nincs a felületen.

Alap problema az, h nagyon szepen latszik a trend, h minden fejleszto igy gondolkodik es jutunk el odaig, h egy bongeszo also hangon megeszik 1GB ramot 4 nyitot tabbal esatobbi. Nincs bajom azzal ha memoria igenye van, azzal van bajom, h a programozok/leadek/fonokok tobbsege kreten es igy egy pillanat alatt eljutunk odaig, h 4GB ram semmire nem eleg, mert a t. kartarsaknak gozuk sincs a resource managementrol. Pedig a fejleszto eszkoz gyartok nem gyoznek egyre jobban seggkinyalos eszkozoket a fejlesztok segge ala tolni, h az ilyen baromsagokat el tudjak kerulni nulla befektetessel.

Aztan marad az, h naponta ketszer bezarsz minden appot azert mert a gyokerek altal irt kod felzabalta a gepben levo 4/8/16GB ramot.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Mert az I/O költséges (rohadás lassú merevlemezek, és szanaszétkopó Flash tárolók, meg ezeket a külső tárolókat költségesebb elérni, mint a rendszermemóriát) a memóriahasználattal szemben ha van elegendő szabad memória.

Alkalmazásfejlesztéskor sok esetben a platform és az alkalmazásod nem általad fejlesztett komponensei is megkötik a kezedet, hogy mire és milyen mértékben optimalizálhatsz.

De még ha nincs is megkötve a kezed nem az alacsonyabb memóriahasználat, hanem a magasabb teljesítmény a cél, persze rugalmasnak és kompromisszumkésznek kell lenni.

Lehet, hogy nem fogadok 42 másodpercenként 8 megás fájlokat, de a Skype mellett még fut vagy 100-120 másik alkalmazás, ami szintén szeretne magának valamennyi erőforrást allokálni. Na most, gondold el, ha mind lazán kihasítana magának 100-400 megányit folyton.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Ha a libek miatt kell több mint 100MB akkor az sem normális.
Most kicsit túlzó leszek de remélem rávilágít a mondandóm lényegére.
Pl. a postgresql szerver a klienssel és az összes függőségével együtt kb 20MByte. A acroread (Adobe Reader) ami egy dokumentum nézegető 143MByte (függőségek nélkül) a csomagkezelő szerint.

--
maszili

Cáfolnék.

MacBook early 2008, 2 Gb alapból, 4 Gb-ra bővítettem. Baromira szeret kifogyni a RAMból, és ekkor elkezd pagelni az 5400-as wincsire és leáll az élet. Most ott tartok, hogy vennem kell egy SSD-t is, hogy használható legyen a gép, merthiszen a RAM azért van, hogy használjuk. De az enyém NEM! Az azért van, hogy mindig legyen elég belőle!

ulimit nehany parametere (illetve a setrlimit(RLIMIT_RSS|RLIMIT_DATA)) 2.4.30 ota nem ertelmezett, nincs hatasuk a rendszerre. Helyette cgroups van, vagy cimter limitalas. Elobbi nagyon jaj, utobbi nem tul szerencses. Eljen a fejlett eroforras kezeles. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

A "nagyon jaj" és a "nem túl szerencsés" kifejezéseket kifejtenéd ebben a kontextusban? Érdekel!

Nekem a Skype-ot indító wrapper scriptemben található

ulimit -Sv 524288

működni látszik. Lehet, Te egy glibc ulimit() függvényről beszélsz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem. Az ulimit, mint shell parancs is a setrlimit() (es tarsai) fuggvenyt hasznalja a maximumok beallitasara. Es igen, a -Sv a cimter limitalasat jelenti. Nem szerencses, mert nem csak a memoria allokalasra van hatasa, hanem mindenfele file es egyeb mappingre is. Ha mar ilyen limitacio kell, akkor cgroups. Viszont ha ez utobbit elkezded hasznalni, akkor megerted a "nagyon jaj" jelenteset. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Altalanossagban lehet, hogy igazad van, de mennyire eletszeru mar, hogy 5-700 MB-s allomanyokat kuldozgessen az ember Skype-n keresztul? Sztem semennyire. A jelenlegi problema megoldasara pont megfelel a megoldas.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Ez így van. Tehetek én arról, hogy bugos a Skype? Az egész szál onnan indult, hogy leírtam, én milyen workaround-ot használok arra, hogy olykor a Skype belekerül egy memóriafoglalásos végtelen ciklusba. Nem gyakran, de előfordul. Aztán erre jött, hogy nem jó, mert mindent limitál. Workaround-tól mit vársz? A megoldás nyilván az, ha kijavítják a bugot a Skype-ban.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt értem. A kolléga azt írta, hogy ez a workaround a mindennapi gyakorlatban jó. Nem általános, ez igaz, de ettől az esetek jelentős részében használható marad a Skype.

Különben nem értek hozzá, nem igazán tudom, hogyan működik az ulimit, mindenesetre teszteltem úgy, hogy írtam egy szándékos memleak-et. Működött. Aztán arról sem vagyok meggyőződve, hogy sok száz megabyte küldésekor az egész file-t be kell rántani RAM-ba. Mégis minek?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

- Bedobod a fájlt az ablakba

vs.

- Nyitsz egy torrent programot (ugye most tekintsünk el attól, hogy nem lenen hátrányos, ha a NAT-on kilátna)
- Készítesz egy torrent fájlt
- Torrent fájlt átküldöd
- Másik oldalon is kell torrent program
- Át kell küldeni a torrent fájlt vagy a hasht legalább
- És akkor imádkozz, hogy DHT/stb. alapján megtaláljon vagy használsz valami trackert köztes megoldásként.

Ennél már a HTTP/FTP szerver is egyszerűbb egy átlagfelhasználónak.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Nem azt mondtam, hogy ubermegoldas, de mivel nem orankent kell ezt vegigjatszani altalaban, es aki meg surubben jatszik ilyet, az uresben ugyis futtatja a torrent progit, mert amugy nem fogyaszt semmit.
Egyebkent pedig van egy csomo free tracker, pont az ilyenek miatt. Raadasul ma mar a legtobb progibol ket kattintassal tudsz barmely fajlbol torrentet csinalni.

--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

FYI: tokeletesen eletszeru. Ennel nagyobb fajlokat is masoltunk mar at skype-on. Es nem, nem csak en, mindenki kihasznalja ezt. Ugyanis sokkal egyszerubb - foleg ha azonos lan-on van a ket kliens - mint http-vel, ftp-vel es egyeb ilyen kretensegekkel baszakodni, mikor skype-bol csak oda rantom annak akinek kell es vigye. Es nem lassabb, mint a konkurens megoldasok. Az mar feltunt, h ami "szted eletszerutlen" az a valosagban bevalt megoldas. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Na igen... nem tudom, en eleg sok embert ismerek annyira, hogy tudjam, altalaban miket hasznalnak, es o volt az elso akitol hallottam ilyet. Ami 30M-nal nagyobb azt altalaban emberek vagy torrenten vagy legfeljebb emailen at kuldik el egymasnak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Akár az is lehetne ha lenne rá igény,lenne sávszél,fejlettebb email szolgáltatás.
Még mindig egyszerűbb dropboxra (hasonlókra)feldobni és belinkelni.Mivel adott szerver gyorsabb feltöltést/letöltést tesz lehetővé mint mondjuk valami dzsunka email szolgáltató.2 mivan ha nem tudja fogadni lásd freemail "óriás fájl"mizéria.

Ujabban az smtp szerverek jo resze nehany 10MB-re limitalja (base64-gyel egyutt ugye...) a maximalisan elkuldheto level hosszat.

Az, h tolem hallottal eloszor ilyet, az nem jelenti azt, h ilyen nincs. Sot... anno volt olyan projectem aminel a cel egy olyan Skype-bot letrehozasa volt a cel ami alkalmas lett volna akarmilyen meretu file-ok anonym tarolasara es eleresere akarhonnan a vilagbol. Pont mint a kemregenyekben is olvashato dropboxok.

Ennyire nincs igeny a Skype file transzferre. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Azt mondjak a wines ismerosok, hogy "ez tul regi, a wines legutolso klienssel van szuper video minoseg" es hasonlok. Ez nem tudom igaz-e mondjuk. Amugy, konkretan a google gtalk chat extension (vagy mi is a rendes neve) felpakolva szamomra valahogy jobb/szebb video es audio elmenyt ad, es toredeke a gep terheltsegenek hasznalata kozben, en mar atszoktam arra :) Persze, ez csak akkor lehetseges, ha errol meg lehet gyozni az elerni kivant szemelyt, ha neki skype kell, akkor ez nem segit, nyilvan.

Lehet, hogy én nem értem, de szerintem az történt, hogy a srácok sikeresen kibányászták egy külön lib-be a Skype kliens kommunikációért felelős részeit.
Ez technikailag ugyanaz, mintha a Skype kiadta volna a sokat ígérgetett Skype lib-et. Ez egy bináris csomag annak minden hátrányával, plusz bónuszként semmi biztosíték nincs rá, hogy a következő verzióból is ki lehet nyerni.

Nem mondom, hogy haszontalan, de a protokoll visszafejtésétől és az OpenSource klienstől még mindig fényévekre vagyunk...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Azt mondjuk nem tudom, ez az MS-nek mennyire fog tetszeni...patent-ek, biztonság kérdésében biztos nem. Igen, tudom, hogy egy protokol használata, dokumentálása nem teszi azt nem-biztonságossá, de nem is engem kell meggyőzni, hanem azt a rakás ügyfelet, akinek az a cool, hogy még a titkosszolgálatok se tudják visszafejteni a skype hívásokat.

nanto, én kizártnak tartom, hogy mondjuk Irán, vagy Kína már régen ne szabadított volna rá egy rakás programozót feltörni.

Ha nem írják meg az újságok, hogy feltörték, még nem jelenti automatikusan, hogy biztonságos is.

Most XY hobbiprogramozó is eljutott arra a szintre, hogy feltörje, ezt leírták. Azt nem írták, hogy vannak emberek, akiket azért fizetnek 8 órában, hogy...

Van valakinek információja arról, hogy a telefonok átállíthatóak-e lehallgató készülékké a központból?

Mármint:
- beszól a központ, hogy küldj adatokat
- a telefon automatikusan felébred
- és elkezdi küldeni ami a mikrofonjára érkezik

Mert technikailag ugye nem különösebben nehéz feladat megoldani.

Infóm nincs, de kiszúrnád, mert hamar lemerülne az akksi, valamint azt nem túl nehéz észrevenni, ha adásba megy egy telefon. A közelben lévő, nem árnyékolt erősítők nemlineáris alkatrészein demodulálódik az adás, s lehet hallani a cicergését.

Reálisabb problémának azt érzem, hogy pontosan tudják, mikor hol tartózkodsz, pontosabban a telefonod. Gondoltam már arra, hogy leszokok a telefon hordásáról.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tedd hozzá, hogy itthon Magyarországon.

Angliában dolgoztam egy hónapot. Bementem a boltba, hogy szeretnék egy SIM kártyát.
- tessék, XY lesz
- ennyi, nem kell útlevél hozzá?
- pénzt kell rá feltölteni és tud vele telefonálni, nem kell semmilyen irat, az az előfizetésnél fontos

Nem értette a csaj, hogy mit idétlenkedek itt útlevéllel, meg egyéb baromságokkal, amikor igazából csak fizetnem kellene...
A magyar "demokrácia" után sokkolt engem az angliai valóság.

Most biztos mégjobban hülyének néztek mint eddig, de mi a halál az a "deobfuszkálni"? -remélem jól írtam- :) .
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

(bár ezek a szoftver obfuszkálásával foglalkoznak, fentebb pedig a kommunikációéról van szó ha jól rémlik)

Nem.

A Skype binárisa van obfuszkálva, exepackerrel titkosítva, anti-debug trükkökkel és egyéb szoftver védelmekkel került nehezítésre a reverse engineering.

Ezért kellett deobfuszkálni.

Az "sz" miatt bennem fel sem merült hogy angol szó, ráadásul eddig nem találkoztam vele. Neten meg azért nem kerestem rá, mert operaminivel a kezemben egyszerűbb volt lexikonokhoz fordulni. De köszönet, mostmár kihoztatok a "ködből" :)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

+1 :) En se tudom, mit jelent, csak a szovegkornyezetbol sejtem. Vagy meg azt sem, ez esetben ignoralom.
Tisztara, mint gyerekkoromban, amikor pl. nem ertettem, mit jelent az "orgia" es megkerdeztem anyamat, O meg csak huledezett, hogy hol olvastam (Tom Sawyer kalandjainak vegen, mikor rablok lesznek). Aztan par ev mulva megertettem :)

--
http://www.micros~1

Grat. Amúgy mi lett azzal a sztorival, hogy a skype felzabálja az összes hálózati erőforrást, merthogy minden egyes kliens node-ként is működik?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Inkább lehetne végre valamilyen Skype alternatíva Linuxra. Nyílt forrású, olyan, amelyet nem kell konfigurálni NAT mögött sem, csak használni. SIP kliens van, az általam írt probléma megoldására a sipwitch-et ígérték, aztán valamiért az az érzésem, itt is órákig olvashatok dokumentációt, ha akarok valamit kezdeni vele. :(

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Trey: szerintem az a sracnak nem e-mail cime, csak XMPP cime, de ha gondolod, megkerdezem a jabber.org rendszergazdajat, csak ismerve epp alszik - odairnal ele / utana valamit?

(jabber.org-on nem szoktunk kiadni e-mail cimeket, az egy xmpp szerver, abbol viszont openreg)

A Skype kliens Delphi-ben van irva ezek szerint...

Szerintem ez sokunknak sokmindent megmagyaraz, akik kenytelenek vagyunk hasznalni windows alatt...

gratulalok neki(k), le a kalappal!
tudom mekkora szopas az ilyen melo, anno vegigcsinaltuk a quicktime es wmv codecek viszafejtesekor ugyanezt...

a nehezen mar tulvannak, innen mar gyorsan megy es ami a legfontosabb, innentol mar nem annyira unalmas.

A'rpi

Igaz hogy mindenki azzal bütyköl amivel akar, nem is akarom elvitatni ezt senkitől. De én azért sajnálom hogy ilyen sok tehetséges ember azzal tölti az idejét, hogy létező és használható termékeket reprodukáljon. A gnash projekt is ilyen, gyakorlatilag semmi értelme nincsen, és mégis keményen dolgoznak rajta. :)

Egy ilyen cucc sose lesz olyan jó mint az eredeti, hiányozni fognak belőle feature-ök, stb, de legalább folyamatos munkát igényel majd, mert közen a skype is változik meg fejlődik. Ki érti ezt?

Kösz az infót, erről lemaradtam.

De ez semmit nem változtat a tényen, hogy tökéletesen értelmetlen mások termékének középszar utángyártásával foglalkozni.

A flash megy linuxon, az Adobe még 5 évig szállít biztonsági frissítéseket, és ha az nem elég, lehet használni chrome-ot. A gnash pedig egy használhatatlan instabil vicc volt, mikor utoljára teszteltem, ráadásul egy kifutó technológiát reprodukál. Gyanítom hogy pontosan ugyanez lesz a sorsa a skype kliensnek is, és szerintem igazán kár azért a sok-sok munkaóráért, amit rég megoldott problémák ismételt megoldására fordítanak.

Nem azt mondtam hogy halott, hanem azt hogy kifutó.
Lehet hogy csak lassan fut ki, de az egészen biztos, hogy mire a gnash felzárkózna, addigra nem lesz már hova.
Vagy szerinted az, hogy sorra vonul ki az Adobe a fejlesztéssel a kisebb platformokról, és ő maga is elkezdett html5 alapú megoldásokkal kisérletezni, az annak a jele hogy a flash felfelé ívelőben van? :)

Valójában arról van itt szó, hogy ki kéne végre törni ebből a követő magatartásból, mert így soha nem jut egyről a kettőre a FOSS világ.

Az van, hogy Stallman atyánk kiadta a parancsot hogy legyen minden szoftver szabad, és ebből az lett, hogy szorgos hangyák másolgatják az innováció előző generációs, bevált termékeit, csak mire végeznek a másolással, az innováció átlép rajtuk, és már nem is azt kéne másolni, amit elkezdtek.

Nem nehéz belátni, hogy örökre a harmadvonalban marad, aki ezt az utat választja.

(a vicc az, hogy aki meg megpróbál innovatív lenni, abba belerúg a közösség, lásd Novacut projekt)

Hat, a fene tudja. Sok szoftvernek egyaltalan nincs Linuxos alternativaja (nem nyiltforrasu, kifejezetten Linuxos). Itt van pl. a Silverlight. Terjedo technologia (bar az MS elkepzeleseit messze alulmulta), de a Moonlight projekt csak mersekelt intenzitassal tudja kovetni. Ugyanakkor semmilyen alternativa nincsen hozza, es a legtobb helyen, ahol SL van, ott nincs kinn a link, hogy akkor ugyanez, flashben. Mert ahhoz mar kene egy olyan ember is, aki ismeri a flash-t.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Miért fájnak ennyire a tények? Téged a plugin alapú web hoz izgalomba? Valahogy dolgozd fel, hogy szépen lassan ez a múlté lesz. Nem holnap, de szépen lassan mindenképp. Az, hogy a silverlight terjedő technológia, az egy marhaság. Ez a kérdés igenis teljesen egyértelmű, nem is értem minek vitatkozol.

(edit: bocs, azt hittem a másik szálon is te mondtál ellent, különben máshogy válaszoltam volna)

Meg hogy ugyanahhoz a képi világohz ismét 2-3-4-5x több erőforrás kell.

Pl. nagyon jó példa az új hiper-modern-überszuper webes játékok egyik gyöngyszeme, az EA Travian klónja, a Tiberium Alliances..

Szerintem übergáz, hogy 2012-ben _szaggat_ a hang és a grafika. Az meg külön élmény, hogy egy 5 megabites neten azt kell látnom, hogy darabokban jön le az UI.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

"Az meg külön élmény, hogy egy 5 megabites neten azt kell látnom, hogy darabokban jön le az UI."

Ez mondjuk inkább programozói lustaság mint valódi technikai probléma, de a többivel egyetértek.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

"És igen, hulladék a platform erre a feladatra, hiszen dokumentumok leírására találták ki. Akárhogy tákolják, ezen az alapvető tényen senki nem tud változtatni már."

Azért az anim SVG javascripttel, meg a canvas (esetleg webGL) nem reménytelen, csak épp normális fejlesztő eszközök nincsenek hozzá és normális implementáció sem.

Lehet a flash-t szidni, de amire eredetileg kitalálták (animált grafikus elemek, játékok stb.), arra elég jó, és nem hiszem, hogy a fenti 3-as ennél lényegesebben jobb lehet.

A flash arra nem jó, amire eredetileg nem tervezték: videólejátszásra. Ebben nem nehéz lekörözni teljesítményben...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Svg... én nagyon szeretem a gondolatot, hogy vektorgrafika, meg minden, de amikor legutóljára foglalkoztam vele (másfél év kb), az Opera a fontokat kezelte szarul, Firefoxban az animációk nem voltak hajlandóak elindulni, IE (pluginnel) meg néhány paramétert nem volt hajlandó a szabvány szerint kezelni, csak valahogy máshogy, szerencsére azt megette a többi böngészde is.
Csini állóképekre már teljesen alkalmas, IE 9 ha jól néztem már plugin nélkül viszi, de animációzáshoz még nem.
Js-el persze megy, de az "csalás".
----
Hülye pelikán

Adj nekem egy kúl specifikációt, meg húszmillió dollárt, és megír(at)om az alternatívát. Ahogy elnézem, az embereknek vagy kedvük nincs újat alkotni, vagy pénzük, az utóbbira tippelek.

Úgy gondolod, ha jönne egy magasan kvalifikált programozó, és megírna egy jobb alternatívát, akkor nem azt használnák? Tudtommal már jelenleg is több Skype-alternatíva létezik, éppen csak a Skype hálózatára nem tudnak fellépni.

A Skype lehet, hogy egy jó rendszer, lehet, hogy bitangrossz. Mindenesetre nekik volt pár misijük arra, hogy elmondják az embereknek, hogy az jó. Most vagy követő magatartásba kapcsolunk, vagy elővesszük a mi pár misinket, hogy elmondjuk az embereknek, hogy a miénk jobb, kávét főz, újságot hoz, és még az anyósukat is meggyőzi, ha téved.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Én komolyan azt gondolom, hogy a közösség hozzáállásán sokkal több múlik, mint a pénzen.

Amikor Jobsék összekalapálták fából az Apple 1-et, szerinted volt specifikációjuk, meg húszmillió dollárjuk? Amikor Somlai-Fischer Ádám editor nélkül hackelt magának egy zoomolható prezentációt az egyetemen, milliomos volt szerinted?

Amikor Jason DeRose-nak kajára kellett a Kickstarteren pénzt koldulnia miközben a Novacut-on dolgozott, akkor a használhatatlan, instabil linuxos Premiere kópiákat fejlesztő FOSS arcok ellenkampányba kezdtek, és arról győzködték az embereket blogokon és twitteren, hogy egy vasat se adjanak Jasonnak. Mindezt a szabadság nevében.

De ugyanígy fikázza a közösség a Gnome3-at is, pedig a Gnome2 egyből forkolva lett, tehát senki nem jár rosszul. Alapvetően vallási alapú reprodukálásra van beállítva a közösség, nem problémamegoldásra. És kifejezetten agresszívan reagál, ha valaki más utat választ. Én ezt egyértelműen RMS bűnének tekintem, és azt gondolom hogy elsősorban ezért nincs elég innováció Linuxon. Ha lenne is, a közösség egész egyszerűen elüldözi.

A Skype is erről szól, van linuxos kliens, ezért kizárólag vallási okokból van értelme másikat fejleszteni, probléma ugyanis nincsen, amit meg kéne oldani. Ráadásul még platformfüggetlen alternatívák is vannak, például Google Talk, vagy ha valakinek a vallás fontosabb a produktivitásnál, akkor lehet használni Ekiga-t.

Mindkettotoknek: a platformfuggetlen alternativaknak pont az az egyetlen bajuk, hogy a skype halozatat nem tudjak hasznalni. Ezek az alternativak nem osszekotnek, hanem szetvalasztanak. Mert vegyuk pl a Windows Live Messengert, ma mar szinte nincs olyan nyilt avagy zart forrasu IM kliens, amelyben ne figyelne ott az MSN protokoll egyik vagy masik implementacioja. Ezekre azt tudom mondani, hogy alternativak.

De a GTalk-ot ne tekintsuk mar a Skype alternativajanak. Egy masik, valoszinuleg ugyanolyan jo megoldas ugyanrra a problemara, igen. De nem alternativa, vagy legalabbis nem szoftverteren alternativa. Hasonlattal elve: egy lift sosem lesz mozgolepcso, es viszont, noha mindketto ugyanarra valo.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A Skype-os ismerőseimmel csak akkor tudok GTalk-on beszélni, ha meggyőzöm őket, hogy ezentúl GTalkot (is) használjanak. Ha nem sikerül mindenkit meggyőzni, akkor a gyakorlatban nem alternatíva a GTalk.

Alternatívát lehet találni például a böngészőknél. A weboldalak megjelenése az esetek többségében nem függ a böngészőtől, tehát itt a böngésző választás szabadsága a gyakorlatban is megvalósul.

Megjegyzés: Az intraneten előfordulhatnak IE6-ra „optimalizált” megoldások, de az intranet munkára van kitalálva, ott pedig a munkáltatónak joga van meghatározni, hogy milyen munkaeszközt (böngészőt) használunk az oldalak elérésére.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Azért, mert a GTalk nem ugyanazon a hálózaton működik, mint a Skype. (btw, GTalkon van konferenciabeszélgetés?)
A mozgólépcső és a lift sem „ugyanazon a hálózaton” mozog, bár szerencsére ma már sok helyen, ahol eddig csak mozgólépcső volt, valóban megjelent a mozgássérültek számára a lift is.
Abból a szempontból igazad van, hogy egy új kapcsolat kiépítésénél mindkettő megoldás, de az alapvető probléma azzal van, hogy a zemberek elég rugalmatlanok szoftvermegoldások váltásánál. Ahhoz, hogy átszokjak MSN-ről, az kellett, hogy mindenki más, akivel ott beszélek, fent legyen GTalkon vagy Facebookon.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Bevásárlóközpontokban rendszeresen használok liftet a mozgólépcső alternatívájaként.

Ilyen alapon a kocsmák se alternatívái egymásnak, mert meg kell győznöm a haverokat hogy a másikba menjünk. A gtalk definició szerint alternatívája a skype-nak. Az más kérdés, hogy a választásnak vannak speciális szempontjai. Egyébként tekintve, hogy szinte az egész világ gmailt használ, és van skype kliens is linuxra, eleve nem teljesen értem a problémát.

Nem is tudom, minek van szükség akkor a Skype-ra vagy a GTalkra, hiszen mindkettőnek alternatívája a repülő: csak odarepülsz a másik félhez, és megbeszéled vele…

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

"Ilyen alapon a kocsmák se alternatívái egymásnak, mert meg kell győznöm a haverokat hogy a másikba menjünk."

Pedig ez így van. ;)

"Egyébként tekintve, hogy szinte az egész világ gmailt használ, és van skype kliens is linuxra, eleve nem teljesen értem a problémát."

Azon kívül, hogy elenyésző azon emberek száma, akit Gtalkon el lehet érni szemben azokkal, akit Skypen igen?

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

IMHO linuxosoknak a valódi alternatíva nem egy zárt kliens, hanem egy standalone library, amihez mindenki olyan klienst kalapál össze, amilyet akar. A Linux a választásról szól, és egy klienst nem tartok elégséges választéknak.
→ nem sok bajom lenne a jelenlegi megoldással, ha nem kellene folyamatosan futnia a Skype-nak – elvégre a Pidgin/Kopete/whatever pont azért jó, mert egy helyen van minden kommunikáció.

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Tehat azert kell masik kliens, hogy legyen masik kliens. Latod, pontosan errol beszeltem. :)
De persze tovabbra sem vitatom el a jogot, hogy felesleges dolgokkal foglalkozzanak emberek, csak csendben megjegyzem hogy a linux eppen a tulzott fragmentacio miatt ilyen jelentektelen desktopon.

A Skype-pal van egy nagy probléma, ami miatt én szeretnék mihamarabb megválni tőle. Az, hogy nem nyílt a protokoll, a titkosító algoritmus, úgy semmi. Az ember ki van szolgáltatva egy cégnek, jelenleg a Microsoftnak. Mindemellett bugos is, elég rendesen, de nem ez a legfontosabb ellenérv. És persze nincs 64 bites változata sem. Egy rakás 32 bites libet kell felrakni miatta.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És a protokoll hogy lesz nyílt attól, hogy valaki összerak egy klienst a skype-ból kilopott libekkel? Egyébként pont ezt értettem vallásos motiváción. Hogy bugos, meg 32 bites, az meg már tényleg szőrözés. Kit érdekel? Működik. A linux disztrók minden porcikája bugos, mégis boldogan használjuk. Minden szoftver bugos. Az új kliens is az lesz.

Sehogy. Nem én üdvözöltem ezt a projectet. Én teljesen nyílt, szabványos, p2p alapú valamire várok, de nincs. Talán a sipwitch, s hozzá valamilyen SIP kliens.

Ami a bugokat illeti, nem az a baj vele, hogy van benne bug - mindenben van -, hanem az, hogy sok, s azok eléggé nagyok, zavaróak. Durva memleak például. Vagy a másik fél képes segfault-ot okozni a kliensemben. Tehát van olyan adat, amitől fejreáll a kliens.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE