Asa Dotzler Opera-t javasol a frissíteni nem tudó/akaró Windows felhasználóknak

Címkék

Mint az ismert, a Mozilla a Firefox 13-tól kezdve dobja a Windows 2000, a Win XP RTM és Win XP SP1 támogatást, így minimum egy Win XP SP2 kell majd az újabb FF verziók futtatásához. De mit csinálhatnak azok, akik nem tudnak, vagy nem akarnak frissíteni? Asa Dotzler, a Mozilla alkalmazásában álló Firefox desktop böngésző termékigazgató azt javasolja ezeknek a felhasználóknak, hogy váltsanak Opera böngészőre, mert így amellett, hogy biztonsági frissítéseket kapnak, egyben egy modern webböngészőt használhatnak.

Dotzler blogbejegyzése itt.

Hozzászólások

Kíváncsi lennék, milyen politikai háttér van emögött (mert hogy nem szakmai, az 100%). Gondolom a konkurrenciát nem illik támogatni (króm), ez a réteg pedig olyan csekély, hogy ha az összes vált, az sem segíti érdemben a kisrészesedésű Operát. De lehet még agyafúrtabbak ezek a Mozillás fiúk.
----
Hülye pelikán

Nagyon gyors (szerintem a leggyorsab az első négy közül) és például szépen lehet zoom-olni vele ami nekem fontos mert vaksi vagyok és mindent fel kell nagyítanom, de nem jegyzi meg egy oldalnál beállított zoom-ot. Utánaolvasgattam és már mások is sírtak emiatt. Valami csőlátás okán nem akarják ezt az apróságot és gondolom más hasonlót sem bevezetni. Részemről ha ez lenne már áttértem volna rá.
Talán kicsit túl sok ficsőr is van beletömve.

ja és szerintem ez a csőlátás ami miatt nem ellenfél a nagyoknak.
--
http://xkcd.com/456/

Én is vaksi vagyok, és operát használok mert:
- az egérmozdulatos böngészés miatt nem kell gombokat keresgélnem, vagy billentyűkombinációkat megtanulnom,
- a beállítások-weblapoknál a lapok nagyítását belövöm mondjuk 180%-ra, és minden weblapot így jelenít meg.
- a beépített levelező miatt nem kell másik programot futtatni,
hirtelen ennyi jutott az eszembe, de biztosan van még más is, amiért kedvelem.
Természetesen időnként ránézek a többi böngészőre is, de nekem azok nagyon fapadosak, mindíg visszatérek az operához.

Mindenkinek más az igénye :)
Kénytelen vagyok hupozáshoz FF-t használni, és meglepődtem amikor rájöttem, hogy hogy működik itt a zoom tabok között. Turkáltam kicsit az about:config-ban, és tulajdonképpen oké vagyok ezzel, hiszen nem kell használnom másra nagyon a hupon kívül. Viszont sokszor nagyon praktikus az Opera működése, hogy "öröklődik" a zoom szint, tehát adott zoomos tabról nyitott tab megtartja a zoomot, viszont semelyik másik tabra nem hat ki.
----
Hülye pelikán

Ötletes. És az Opera meddig fogja támogatni a kérdéses platformokat?

Én is szerettem a 2000-t... Otthon az volt az utolsó win rendszerem, azóta csak linux van. A munkahelyemen en voltam az utolsó, akinek xp-re cserélték a 2000-ét... ami 3 évig működött újratelepítés nélkül - helyi rendszergazdai hozzáférés mellett is...

A megnevezett operációs rendszereknek és az Operának is marginális 2% alatti market share-je van (a Windows 2000-nek 0.09% alatti), szóval ez a kijelentés nem tesz semmit.

Csak egy példa.:
Az első Eee 701-esek SP2-vel jöttek.
Miután frissítettem SP3-ra, egyszerűen
felzabálta maga alól a helyet.
(A 4GB ssd-nél ez nem olyan bonyolult.)
Választhattam, hogy SP3 nélkül használom,
vagy más rendszer után nézek.
Az utóbbi lett belőle.
És jobb "Mint" a Windows...

:DDD Ez az Asa Dotzler sokadjára bizonyítja be, hogy teljesen alkalmatlan a pozíciójára.

Egy ilyen kijelentésről mindenki tudja, hogy igaz, mindenki tudja hogy más lehetőség nincs és mindenki tudja hogy ez a legjobb lehetőség ... csak a Mi fülünknek szokatlan, hogy van aki ki is mondja és csak azért, hogy jó legyen azoknak akik eddig Firefoxot használtak. Természetesen az is szokatlan lesz, hogy a környezete ezt normálisnak tartja ... sajnálom, de a vasfüggöny nehezebb mint azt bárki is gondolta.

Ügyfélszámban a stabil megélhetési szintet elérő szervezeteknél szokás évente, vagy sűrűbben a problémás, legkisebb profitot hozó 10%-ot levágni. Egyszerűen nem hirdetünk tovább a problémás ügyfelek oldalain, nem fejlesztünk elavult hardverre, ha állandó problémákba ütközünk, stb.

De az azért szép, hogy van aki még mindig csipeget mások kidobottjából. Nem véletlen nem nyitott senki büfét még a sivatag kellős közepén.

Másik front: valamelyik nap frissítettem fox 3.6-ról 11-re. Eddig nem éreztem szükségét, úgy, hogy egész nap netezek. Chrome meg az én nem túl régi laptopomon (5 éves lehet max) meglepően leragadósan halad néha, egy kicsivel lehetek a minimum alatt.

En meg azt javaslom, hogy a Mozilla hasznaljon ASA helyett ISO-t...

"De mit csinálhatnak azok, akik nem tudnak, vagy nem akarnak frissíteni?"

Hmm... Miért nem akarnak?

Ha egy éve volt 3 millió forintod, elköltötted, akkor ma is van 3 millió forintod? Szerinted igen. Tudom, nem 3 millióról beszélünk, de ugyanez igaz 40 ezer forintra is (vagy amennyi a frissítés ára). Mert neked van, másnak nem biztos, hogy van, még ha ez hihetetlen is elsőre számodra. SP-kre persze nem igaz a pénz, mert az ingyenes, csak mint páran írták, nem biztos, hogy egy régebbi gép pozitívan áll hozzá.