Trimble Yuma: katonai igényeket is kielégítő Ubuntu-s tablet

 ( trey | 2012. február 8., szerda - 19:06 )

Az SDG Systems nemrég bejelentette Trimble termékcsaládjának legújabb tagját, ami nem más, mint egy erős igénybevételekre tervezett, Ubuntu-t (is) futtató tablet. A cég elnöke elmondta, hogy az ügyfelek visszajelzései alapján döntöttek úgy, hogy kijönnek az egyébként eredetileg Windows 7-et futtató Yuma készülék linuxos verziójával is.

A készülék kialakításánál fogva ipari és katonai célokra is felhasználható. Megfelel az Egyesült Államok hadserege MIL-STD-810F szabványának. A por- és vízálló tabletben 7 inches érintőképernyő, 1,6 GHz-es Intel Atom processzor, 802.11 b/g Wi-Fi, Bluetooth 2.0 található. Emellett 32 / 80 GB-os SSD, GPS stb. található benne. A gép Ubuntu 10.04 LTS "Netbook Edition" szoftvert futtat, de a gyártó ellentételezés fejében (vagy nagyobb rendelés esetén) hajlandó más Linux verzióval is szállítani. Az ára 3700 amerikai dollár körül van.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

hoppáré! subscribe, felkészülök a flémre

Nem rossz a Netbook Edition, itt kb. 2 éve fut egy netbookon. De a Unity talán még jobb lenne rá.

--
trey @ gépház

.

3695 dollár??! Azért ennél többet ér egy toughbook a panasonictól a fele árért, és azon is fut Ubuntu reklám nélkül is...
És ha most valaki a tájfutó magányosságát hozza fel, az...

+1

Égbekiáltó pazarlás. A hadsereg vesz pár ezer darabot mondjuk, a katonák meg már csak azért is dobálni fogják, hogy megnézzék mit bír ki. Ennyi pénzért vehetnek 5x annyi "civil" verziót, bele lehet tenni kistáskába és vigyázni rá. :)
Az a katonaság is fasza, ha ott ülnek a bokorban és nézik a google-maps-et, hogy hol is az a vegyifegyver raktár ... (na jó ez túlzás), de passziánszozhatnak! :D

Voltal te katona ?

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem.

Akkor legalabb paintballozni menj el, h legalabb egy kicsit kepet kapj arrol, h mire is jo a MIL-STD-*. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

"...Akkor legalabb paintballozni menj el..."

...mondjuk Afganisztánba, vagy egy tetszőleges közel-keleti homok(vagy kő)sivatagba, esetleg egy (szub)trópusi esőerdőbe, vagy egy mocsaras folyódeltába.
:)

Fizesd ki a túrát és megyek. :D

A túrára lehet, hogy összedobják neked, a golyó meg ingyen jár majd hozzá...
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Reméltem, hogy azzal folytatod, hogy f***t próbálgatják mit bír, egyszerűen keresztüllövik.

szerk:

Most jut eszembe, ezeket rendelésre gyártják le, nincs olyan kockázat, hogy bebukják és marad raktáron. A fejlesztés biztos drága, de +3000 dollár minden egyes darabra. Túl sok anyagra meg összeszerelésre akárhogy nézem.

810500HUF!!

Hallottal a koreai haborurol, h mikepp es milyen aron tudta az amerikai hadsereg megallitani a kinai hadsereget? Nagyon jol leirja, h miert marhasag ez a "a tobbiek majd vigyaznak ra" soder amit elobb toroltel, mint h racsaptam az enterre. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Na miképp és milyen áron?

Vízálló zsebbibliával ásták ki maguknak a lövészárkot?

Azt hiszem akkor itt az ideje ujra elovenned a torikonyvet. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Szóval csak úgy bedobtad a témát, hogy mondjál valamit. :P

:)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Egy vagy két troll meg se kottyan. ;)

Ez igaz, elbirok veletek, de ilyen csunyakat azert nem gondoltam rolad.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Marha sokra mész az a maradék 4 dbbal a raktárban, ha a hadszíntéren éppen egy folyón kell átmenni és szarrá ázik.

Folyamatos olcsójánoskodás helyett nem ártana néha végiggondolni, hogy mi a feladat, milyen környezetben, milyen igényekkel, stb.

----------------
Lvl86 Troll

Az olcsójános nem érti, hogy milyen sokra lehet menni egy tablettel a harctéren. :P

Igen, végül is egyszerűbb okoskodni, mint gondolkodni :P

----------------
Lvl86 Troll

:D én elmondtam a véleményemet, te csak ezt negáltad. Vajon miért?!

Te mondtál egy ökörséget (majd vigyáznak a civil verzióra) erre mondtam, miért nem opció. Erre én vagyok a troll? :))

----------------
Lvl86 Troll

Ne haragudj, az aláírásod miatt gondoltam, hogy nem titkolt dologról van szó. Örömmel látom, hogy az érvek embere vagy. Akkor hát vegyünk egy gyakorlati példát: Mondjuk te döntöd el, hogy a jövő évben a amerikai hadseregnek milyen felszerelést rendelsz és szóba jön a cikk témájában szereplő tablet. A fenti véleményed alapján, azt fogod javasolni, hogy mindenkinek aki a katonaságban tabletet használ a munkájához, annak ilyet rendelsz, mert bármikor megeshet, hogy át kell menniük egy folyón teljes menetfelszerelésben, amelynek része egy tablet is?

Imádom az ilyen sarkításokat.
A MIL-STD-810F azt jelenti, hogy harctéri használatra is tanúsítva van.
Nyilván egy bérszámfejtőnek, vagy egy személyzetisnek aki a lábát nem teszi ki munkaügyben az irodájából nem fognak ilyet rendelni. (Vagy éppen rendelhetnek is, baj nem lehet belőle, csak az tényleg pazarlás.)

Viszont mondjuk egy műveleti parancsnoknak odatolni egy átlagos civil notit Afganisztánba, hogy "nesze vaze, ezen is elfut a harctéri kommunikációs basz, csak olcsóbb 3 granddal, de aztán óvjad mint a lányod szüzességét"- kicsit nonszensz.

Végre! Épp ezért sarkítottam, hogy leessen. Mostmár csak arra kéne rájönni, hogy egy harctéri tábornoknak ez a config kevés. Az adminsztrátornak meg nem kell folyóban mászkálnia.

de azt ugye tudod, hogy folyamatosan azt állítod, hogy semmi szükség (úgy álltalában) az ilyen drága cuccokra, mert lehet venni occsóbbat is, max. majd vigyáznak rá.

"Mostmár csak arra kéne rájönni, hogy egy harctéri tábornoknak ez a config kevés"

És ezt miből gondolod? Nekem speciel gőzöm sincs, hogy ezeken milyen szoftverek futnak.
Egyébként meg ilyen kommunikációs eszközöket nem csak tábornokok használnak, hanem az alakulatok is mindenféle adatrögzítésre meg kommunikációra bevetés közben.

Ahogy te is írtad, ülnek a vegyifegyver gyár mellett a bozótban, és nézik a -nem a google mapsot- hanem a saját rendszerüket, rögzítik a koordinátákat, megfestik a célpontot a légicsapáshoz, meg csinálják azokat a dolgokat, amik a munkaköri leírásukban vannak.

Csak ennek a cuccnak az esetében állítom, hogy pazarlás.
A harcoló katonának természetesen olyan kommunikációs vagy bármilyen más eszköz jár, ami nem megy tönkre extrém használatkor sem.

Senki nem hozta fel például, hogy lehet, hogy ez az ár csak civileknek van és a katonaság, ha százezres nagyságrendben vásárol belőle, akkor már csak 200 dollárral drágább. Mert akkor azt mondom, hogy ok, az már megéri, mert kibír 1-2 évet gond nélkül, nem kell félteni stb.

"Csak ennek a cuccnak az esetében állítom, hogy pazarlás."

Oh bocs. Ha ismered a többi hasonlóan extrém körülményekre szabványosított noti árát is, akkor nem szóltam... :D

Egy atlagos, altalanos celu, gepjarmuben hasznalhato gep ara ami megkapta a megfelelo standardoknak valo megfelelesrol a papirokat es racsatlakozhat a gepjarmu adatkozlo rendszerere ezer euros tetel, csak az alap vas. Ehhez kepest ez a tablet tobbet bir es olcsobb. Tudom, fel kell szerelni a katonakat feketedobozzal, az ugyis kibirja azt is ha lezuhan a repulo, mit neki egy ellenseges lovedek. :)

De ilyenekkel, h eles bevetes, harcteri es/vagy megszallt teruleteken tapasztalhato korulmenyek kar osszezavarni az atlag usert. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

"Mostmár csak arra kéne rájönni, hogy egy harctéri tábornoknak ez a config kevés. "

Ezt melyik tapasztalatod mondta neked? Nem fut a C&C3 rajta vagy mi? :)

----------------
Lvl86 Troll

Pl katonai frekvenciákat használó eszközt nem láttam a configban.
Gondolom boltban kapható walky talky-t vennél a harctéri tábornoknak.

Csak akkor válaszható opció ha "mil" kezdetű loginnal lépsz be a webshopba.

milhouse?

Simán kinézem belőle, hogy MILF és ezért beengedik. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

mert nyilván minden tablet gyártónak megvannak pontosan a katonai frekvenciák, meg a használatához szükséges kódok, hogy beépíthssék a cuccaikba, így aztán a (világ bármelyik) hadserege rendeléskor 1 napos szállítási hatéridővel már raktárról kapja a cuccot ...

Regi szep idok, mikor anno a motorola modemekben egy ellenallas beforrasztasaval mar kommandos lett a cucc es vagott mindent amit a millitary valtozat. :) (Remelem mindenki latta a Terhelt Terkelt, ugy teljes a hasonlat.)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Idézet:
Mostmár csak arra kéne rájönni, hogy egy harctéri tábornoknak ez a config kevés.

És ezt nyilván te fogod megítélni…

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Úgy látom, az <ironia> taget is ki kell raknom az aláírásomba...

Sarkításokkal meg annyi a bajom, hogy tipikusan azok sarkítanak legtöbbet, akik utána "szakmai portált" meg "trollokat" kiáltanak. Egyébként igen, ha az az üzemi körülmény, hogy kinn terepen, hőségben, fagyban, szárazságban, zuhogó esőben, sárban, hóban, Dunában működnie _kell_ a gépnek, mert emberélet múlhat rajta, akkor igenis vegyenek belőle, ha ez valóban hozza azt, amit ígér és valóban szükség van rá.

Nem vagyok katona, de azért van annyi minimális sütnivalóm, hogy továbbgondoljak a saját kicsiny világomból (ahol jelenleg legrosszabb az, amikor az irodában 3-4-en támadnak rám, hogy rá kellene nézni valamire, mert jórészt egy hígfos, amit rámhagytak) és végiggondolni még 1-2 scenariót, ahova szánják ezt a gépet.

Mellesleg simán tudnék felhasználási helyet erre a gépre szimpla civil, ipari környezetben vagy akár szintén kinn a terepen (pl. mérned kell kinn télen -20-ban, stb.).

----------------
Lvl86 Troll

A vicc az, hogy valszeg tényleg menne rajta: http://emperorlinux.com/mfgr/panasonic/ant/?tab=details&id=495

Viszont a panának nincs pont ilyen méretű tabletje ami megfelelne a mil-std-810-nek.

Tényleg megy, nekem is fut rajta, kisebb nagyobb reszeléssel.
"Viszont a panának nincs pont ilyen méretű tabletje ami megfelelne a mil-std-810-nek" Hogy a viharba ne lenne http://www.panasonic.com/business/toughbook/ultra-mobile-rugged-toughbook-u1-ultra.asp

Hát ugye ez pont nem akkora. És ha a zügyfél megmondja, hogy neki mi kell, akkor neki az kell, és nem egy kisebb/nagyobb.

1 misi-ért szerintem is pocsékolás. Ha már militari. Nekem az "orosz gondolkodásmód" tetszett, miszerint a 50-60-as években a H-bomba megalkotásakor (+ hidegháború.....) rájöttek arra, hogy ők rosszabbul céloznak, és kitalálták, hogy ha nagyobb területre esik, akkor csak annyi a dolguk, hogy nagyobbat kell robbantani. Így született meg a "Cár-bomba", aminek csak a kistestvérét merték felrobbantani a maga 57-megatonnájával(A nagy 100Mt lett volna, de a kissebbik is ~2800 Hirosíma). Szóval a katonasából nekem ennyi elég.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Ugyfelek visszajelzesei? A szomaliai kalozok konnyebben kimondjak hogy ubuntu mint hogy windoz het? ;o))) De akkor lesz ugye szomali billentyuzettel is hogy Ngoro-ngoro amikor a zsirossegu Hans Maersk hajojat kilesi a guglirol tudjon gepelni? Oszt jol kiteszi twitterre hogy megyunk es elkapjuk oket hogy a masik banda irigykedjen? Ez am a kaloz-trendi. Nekik keszul gondolom az ubuntu szinvilaga hogy ekson kozben is sotet maradjon a kijelzo ;o)

"A szomaliai kalozok konnyebben kimondjak hogy ubuntu mint hogy windoz het?"

Es kozben konnyesre rohogik a szemuket, mikor zuluul nem tudoknak leforditjak.

--
Sent from my Ericsson SH888

Ubuntuval? Katonai igény? Na ne vicceljünk... :-)

Hogy a várt flame-t elősegítsem :-).

inkább mint bsd-vel.
tessék :)

No-no, ezt látva azér elgondolkodnék... :)

Akkor már inkább QNX.

Ezek tényleg céleszközök.

Mert másképpen az Intel Atom processzor és a tablet számomra összeegyeztethetetlenek fogalmak.

Miért, hol van leírva, hogy egy tablet ARM lehet csak (vagy legalább is nem lehet atom)?

hát nem a kis fogyasztás a lényeg?

Probaltam egy ilyet ESRI-s konferencian, azt biztos tuleli ha ledobjak mert paran elejtettuk. A win 7-et korrekt sebessegel futtatta es az ArcGIS is jol futott rajta. Ugy emlekszem azt mondtak hogy a GPS is szubmeteres pontossagu benne.

a GPS is szubmeteres pontossagu benne.

Az elég érdekes, mert tudtommal a mai GPS műholdak kb. 3 méteres pontosságot tesznek lehetővé.

A polgári felhasználásnál rontanak a minőségen.

Ezt már Clinton elnöksége idején eltörölték... :)

--
[Random Topical Haiku] (Slashdot.org) I've Got A Cool Site. What The Fuck? So Much Traffic! Now My Server's Down

viszont a 7 katonai gps műhold frekvenciáját nem ismerik a polgári chipek...

-1

Se nem mindössze 3 méteres a pontosság, se nem rontanak a pontosságon polgári felhasználáshoz.

A katonai GPS rendszerek annyiban különböznek, hogy két frekvenciát használnak (azaz képesek ionoszférikus korrekciót végezni), meg az augmentációs rendszereik is eltérnek / eltérhetnek.

A polgári GPS során is használnak augmentációs rendszereket, ezek növelik a pontosságot és megbízhatóságot.

Egyes kereskedelmi augmentációs megoldásokkal akár el lehet érni vagy meg is lehet haladni a katonai GPS rendszerek pontosságát.

Érdekességképpen a NASA a maga által kifejlesztett Global Differential GPS (GDGPS) augmentációs rendszert használja.

http://www.gps.gov/systems/gps/performance/accuracy/
http://www.gps.gov/systems/augmentations/
http://www.gps.gov/policy/cooperation/

Majdnem ugyanazt írtad, mint én csak bővebben.

"A katonai GPS rendszerek annyiban különböznek, hogy két frekvenciát használnak (azaz képesek ionoszférikus korrekciót végezni), meg az augmentációs rendszereik is eltérnek / eltérhetnek."
Igen, ezáltal lesznek sokkal pontosabbak.

A másik rész amit írsz, az meg az, hogy a pontatlan adatokat, hogyan lehet korrigálni. Ahogy írják is, az augmentációs megoldások nem részei a GPS-nek.

Ez így igaz, de különböző módszerekkel lehet növelni a pontosságot. Az un. térinformatikai GPS vevők általában dm-es pontosságúak és pl. az EGNOS kiegészítő rendszert használják. Ezek még csak 1 frekvencián dolgoznak (általában). Az ipari felhasználásban a geodéziai GPS vevők kétfrekvenciásak és különböző mérési módszerekkel, korrekciós adatokkal, vagy utófeldolgozás segítségével cm-es pontosságot lehet elérni velük. A katonai felhasználásra külön kód van a GPS jelben, ez a P vagy az Block IIR-M-től az M kód. Ezek segítségével a katonai vevők külső korrekciós adatok nélkül tudnak nagy pontosságú pozíciót meghatározni.

Ezeken felül már a polgári felhasználásban is kezdenek megjelenni olyan eszközök (némelyik androidos teló pl.) amelyek GPS és GLONASS jeleket is tudnak venni, ezáltal növelve a pontosságot. A legújabb GPS műholdak már új, polgári célra használható frekvenciás adót is üzembe állítottak. Ha ezt elkezdik használni a gyártók még pontosabb helymeghatározás érhető majd el.

Az iPhone 4S is kepes a GLONASS-t pozicio meghatarozasra hasznalni.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Elvileg az új samsungok is tudják frissítés után.

A Trackstick mennyire pontos?

-----------------------
Mondj valamit sötömiül.

Ugyan annyira mint egy hagyományos GPS vevő szerintem (pár m).

Hmm...azert egy N-es wifi kartyat rakhatak volna bele :).
--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!

Katonaság?
Atomot nekik!
Ja, azt kaptak.

Ezen fogják az aktuális kecskepornót lejátszani?

*****
Munka+sör=Munkásőr

Nem, ezzel fogják felvenni, hogy lehugyozzák a halott irakiakatafgánokat.

+1
+1

Bélszínrolóban és fotóban ne bízzál. Képmanipulátorral bármit oda lehet hazudni.

-----------------------
Mondj valamit sötömiül.