Ma estétől lehet licitálni a Raspberry Pi limitált béta lapjaira

Címkék

A Raspberry Pi projekt korábban bejelentette, hogy ugyan a terméket csak (várhatóan) 2012. januárjától lehet majd megvásárolni, de a gyűjtők még ebben az évben licitálhatnak majd az első béta lapokra. Az imént érkezett a hír, hogy a licit ma este 10 órakor GMT (ha jól tippelem, az nálunk este 11 óra) indul 10 lapra az Ebay-en. Naponta 2 béta lapra lehet licitálni. A 10-es sorszámútól kezdik az aukciót és haladnak az 1-es sorszámú felé. A licitálás minden lap esetében 7 napig tart. A bevétel egyenesen a Raspberry Pi Foundation alapítványhoz folyik majd be és jótékony célokra használják majd fel. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Izé... 25 dollár egy kopasz cuccra kicsit sok szerintem. 50-60 dollárért már VIA8650 alapú 7" tabletet lehet rendelni Kínából, azon is van minden szükséges csatlakozó, plusz 800x480 érintőkijelző, akku és ilyesmi... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ahova ilyen gépeket használnak, oda a kis méretű kijelző, de főleg az érintőképernyő teljesen felesleges.
Van-e azon a tableten olyan kimenet, amivel külső kijelzőt lehet hozzá csatlakoztatni?
Van dokumentáció a hardverről, ha valamiért esetleg mélyebben bele kellene nyúlni?
Kicserélheted a szoftverét egy általános célú Linux-ra, esetleg RTLinux felerőszakolható rá?
Van valamilyen interfész, amin brickelés esetén újra tudod éleszteni? Van hozzá dokumentáció?
Van mögötte egy közösség, amitől segítséget tudsz kérni, ha esetleg elakadsz?
Van GPIO?

Nem túl sok olyan eszközt ismerek, aminél a fenti kérdésekre igen a válasz, de amit igen, azok ennél drágábbak. (Pl. BeagleBoard, Gumstix)

Szerintem vinni fogják, mint a cukrot. Aztán majd kiderül, mennyire volt igazam.

"Ahova ilyen gépeket használnak, oda a kis méretű kijelző, de főleg az érintőképernyő teljesen felesleges."

Nem is azt írtam, hogy ezek a gépek feleslegesek, csak soknak tartom a 25 dollárt, amikor kétszer ennyiért már hasonló erősségű 7" tabletet adnak, papírdobozban, postaköltséggel együtt, akkuval, LCD-vel, töltővel és minden egyébbel együtt.

Leírom még egyszer röviden, hátha még a fenti is félreérthető: nem a Pi kiváltására írtam az 50 dolláros tabletet, hanem az (alkatrész és szerelés)árak összevetéséhez.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

jó, de nem is vagy mérvadó, mert nem tudsz elvonatkoztatni a kézbe fogható kütyüktől.
Ezek a lapok tényleg arra vannak kitalálva, hogy egy feladatot lássanak el valahova beépítve.
Én inkább bízom egy ilyenben, mint egy szétbuherált 50$-os kínai dzsunka tabletben, ráadásként a kettő össze sem hasonlítható, mivel nem egy célra valók. Az hogy mind a kettőben ARM proci van, nem jelent semmit. Az itthoni mosogép is ARM procival szerelt, mégse cserélném le egy kínai tablet-re, mert 1/50-ed annyiba kerül. Másra való, kész.

Igazad van, továbbra se érted... :)

Idéznék magamtól, hátha elkerülte a figyelmed: "Leírom még egyszer röviden, hátha még a fenti is félreérthető: nem a Pi kiváltására írtam az 50 dolláros tabletet, hanem az (alkatrész és szerelés)árak összevetéséhez."
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Most még 10esével gyártják. Ha befut, lesz nagyobb. Addig is ezzel kell beérni."

Tizesével gyártják, de nem is 25$ az ára, vagy elkerülte volna a figyelmem valami és meg lehet már most venni 25 dollárért is? :)

"Amikor már akár 100 led vásárlásakor is el tudsz érni 10% discountot, vagy amikor a gyártó gyártja az alkatrészeket is, nulláról, akkor ez már alma vs. alma mater."

Értem én, de ettől még drágának tartom. Ha odateszem az eredeti célt is, hogy olcsó Linux alapú számítógépet adjanak a tömegek kezébe, akkor pláne drága, mert ez csupaszon és kopaszon 25$.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

jó, én kérek elnézést mert valóban elkerülte a figyelmem, a jan. 1. nem igazán alkalmas ilyen dolgok megvitatására:D

A kínai tabletet tényleg a lehető legolcsóbb és legszarabb eszközökből rakják össze, a gyártási költség a tömegtermelés miatt nagyon nagyon minimális.
Ezzel szemben a raspberry pi -ben lévő bcm2835 darabára 10$, a lan controller (nem tudom milyen van benne, de 1-2$ között mozoghat, mivel nem hiszem hogy 10.000+ darabot rendeltek) és a maradéknak is megvan a helye (ha magamnak raknám össze, akkor bőven 50$ környékére jönne ki vagy még több is lenne).

A raspberry pi erőssége pont ebben van, hogy a benne lévő proci elég sok mindent támogat hardveresen, a kínai verzióban ezek javarészt hiányoznak (vagy csak szimplán framebuffer van a megjelenítésre). Teljesen dokumentált, így a felhasználása a tudásától függően közel végtelen, a rengeteg kivezetett busz és periféria miatt pedig szinte mindenhova beépíthető. Ha nagy tételben rendelnél hozzá való kijelzőt és dobozt, akkor megépíthetnél belőle egy tabletet, ami jobb mint a kínai verzió és árban ugyanannyi lenne;)

"A kínai tabletet tényleg a lehető legolcsóbb és legszarabb eszközökből rakják össze, a gyártási költség a tömegtermelés miatt nagyon nagyon minimális."

Kínában azt és úgy gyártanak, amire és ahogy igény van... :)

Egy 50 dolláros cucc 1GHz-es ARM11 architektúrájú CPU-ra épül például.

"Ha nagy tételben rendelnél hozzá való kijelzőt és dobozt, akkor megépíthetnél belőle egy tabletet, ami jobb mint a kínai verzió és árban ugyanannyi lenne;)"

Ebben kissé kételkednék, ha megengeded.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Kínában azt és úgy gyártanak, amire és ahogy igény van... :)"
Te valami zseni lehetsz hogy ezt levontad a tömegtermelésből. Még szerencse hogy nem olyat gyártanak tonnaszám amire nincs szükség
"Egy 50 dolláros cucc 1GHz-es ARM11 architektúrájú CPU-ra épül például."
Jah, csak senki nem látott még ilyet:) Gyorsan utána nézve (dealextreme/alibaba/ebay/etc.) oldalakon, az első arm11-es procival szerelt, 300mhz-es tablet 79.9$ (ami inkább 80$). A 600mhz és feletti arm11 már 120$, a többi noname dzsunka "arm" tabletet ne vegyük ide, köszike.
"Ebben kissé kételkednék, ha megengeded."
Látod, ezért kell átadni ezt a "kételkedést" azoknak akik értenek is hozzá, mert ők nem kételkednek, hanem biztosak benne

"Jah, csak senki nem látott még ilyet:) Gyorsan utána nézve (dealextreme/alibaba/ebay/etc.) oldalakon, az első arm11-es procival szerelt, 300mhz-es tablet 79.9$ (ami inkább 80$). A 600mhz és feletti arm11 már 120$, a többi noname dzsunka "arm" tabletet ne vegyük ide, köszike."

Pölö: http://www.dhgate.com/android-2-3-7-inch-infortm-x220-256mb-4gb/p-ff808…

Tudom, az ultimate érv az lesz, hogy ez egy dzsunka tablet... :)

"Látod, ezért kell átadni ezt a "kételkedést" azoknak akik értenek is hozzá, mert ők nem kételkednek, hanem biztosak benne"

Nagyszerű.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

ahh, igen, erről beszéltem, ennek durván az elnevezésen kívül nem sok köze van egy ilyen rendszerbe szánt processzortol (CPU Infotmic pv210).
Ez inkább a fordított kategória, mikor egy kijelző mellé kapsz egy procit ajándékba, szóval ha lesz egy "25$-os kijelző" topic, akkor újravitatjuk ezzel a termékkel ezt a dolgot

kíváncsi lennék a gyári specifikációra ha már így emlegeted (linket ide, mert én nem találtam, illetve a processzor gyártójának a weboldalát se találtam meg). Amit találtam, az alapján a processzor kb a 20%-át tudja annak, ami ezen a lapon van. De én továbbra is azt mondom, hogy ne folytasd, te jársz jobban.

"kíváncsi lennék a gyári specifikációra ha már így emlegeted (linket ide, mert én nem találtam, illetve a processzor gyártójának a weboldalát se találtam meg)."

Nem a CPU gyártójának a specifikációját írtam, hanem a tabletét, gondolom fedi a benne lévő SoC tudását.

"Amit találtam, az alapján a processzor kb a 20%-át tudja annak, ami ezen a lapon van."

Tehát mit is láttál és hol? Vagy látatlanban beszélsz, de biztosan tudod, hogy csak 20 százalékát tudja? Mit is tud az egyik és a másik? Én láttam már 1080p HDMI kimenetet egy kölcsön x220 tabletből, te meg nem láttál HDMI kimenetet egy 25 dolláros eszközből, amelynél elképzelhető, hogy nem is 25 dollár lesz az ára... de azért ránézésre ítéletet mondasz. Nagyszerű.

Egy utolsó szötty 600MHz-es VIA8650 tud 480p30 videót dekódolni hardveresen és 2007-es technológia, szóval igazán nem értem, hogy miért annyira menő dolog 2012 hajnalán, ha egy SoC képes 1080p30 videót dekódolni, szinte már nem kapni olyan SoC-ot, ami ezt ne tudná.

"De én továbbra is azt mondom, hogy ne folytasd, te jársz jobban."

Ok. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Ezzel az a gond szerintem, hogy nem arra van tervezve, hogy hekkeld (sot, megkockaztatom, hogy arra van tervezve, hogy ne hekkeld).
Nehezkes pl OS-t cserelni, periferiakat raaggatni. Gondolom nem lehetetlen, csak pl. az en tudasom keves hozza.

Szinten hatranya, hogy min 10-et kell rendelni.

A raspberry nekem jobb a fentiek miatt.

tabletet hol hajtasz meg poe-vel?
teszel bele egy kis műanyag dobozba?

Ezt a szart rábaszod egy quadrocopterre/hexacopterre/miniuav-ra/távirányítós autóra/autóra és nem baszódik el amint a nem arra tervezett assembly szétesik (ellenben ezzel).

Ez nem tablet kiváltó, se nem JavaEE App Server vas. Ezt kell felfogni és nem BENa markaju alaplapokhoz hasonlitgatni.

Én a beagleboard.org-al szemeztem már hónapok óta, tegnap végre rendeltem is belőle. Ha megjön, napokig nem fog látni a család. Nem tudja valaki, hogy a hawkboard.org megszűnt? A forgalmazóknál nem nagyon látok raktáron, és úgy tünik nem fejlesztik már.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Az N900-as Nokiákban szintén 256MB RAM és valami hasonló teljesítményű processzor van. Az is rengeteg dologra jó. (cca. 1,5 év alatt szinte már minden volt, csak telefonálni nem telefonáltam még egy másodpercet sem vele :D)
Azt hiszem, egyből kettőt is fogok rendelni. Az egyik egy torrent szerver lesz USB winchesterrel, a másik egy régi TV alá megy alkalmi videolejátszásra, streamek nézésére.
Ennyi pénzért? Bőven megéri.

Oh, máris £1,000.00 a jelenlegi legnagyobb ajánlat.

A Raspberry Pi projekt azért indult eredendően, hogy olyan rászorulóknak biztosítson olcsó számítógépet, akik egyébként nem tudnának hozzájutni. A projekt mögött az Egyesült Királyságban bejegyzett jótékonysági (non-profit?) alapítvány áll. Elvileg a befolyt összeget az eredeti céljuk megvalósítására fordítják. Az árusítás tulajdonképpen csak mellékszál, ezzel próbálják egyrészt beindítani a projektet (minél nagyobb tételben rendelnek, annál olcsóbb a gyártatás) illetve megteremteni az anyagiakat a starthoz.

Ezen kívül tereznek "vegyél egyet, adományozz egyet" programot is.

--
trey @ gépház