Ma estétől lehet licitálni a Raspberry Pi limitált béta lapjaira

 ( trey | 2011. december 31., szombat - 17:19 )

A Raspberry Pi projekt korábban bejelentette, hogy ugyan a terméket csak (várhatóan) 2012. januárjától lehet majd megvásárolni, de a gyűjtők még ebben az évben licitálhatnak majd az első béta lapokra. Az imént érkezett a hír, hogy a licit ma este 10 órakor GMT (ha jól tippelem, az nálunk este 11 óra) indul 10 lapra az Ebay-en. Naponta 2 béta lapra lehet licitálni. A 10-es sorszámútól kezdik az aukciót és haladnak az 1-es sorszámú felé. A licitálás minden lap esetében 7 napig tart. A bevétel egyenesen a Raspberry Pi Foundation alapítványhoz folyik majd be és jótékony célokra használják majd fel. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

ezert meg ki a banat ad penzt?

Mármint a limitált darabokért, vagy úgy egyáltalán?

--
trey @ gépház

egyaltalan.
zanza, lassu, minek..

OMG, nem csak PC -ben lehet gondolkodni... embedded rendszernek ideális lehet, főleg az ára miatt (mert drágább már van pár a piacon)

Izé... 25 dollár egy kopasz cuccra kicsit sok szerintem. 50-60 dollárért már VIA8650 alapú 7" tabletet lehet rendelni Kínából, azon is van minden szükséges csatlakozó, plusz 800x480 érintőkijelző, akku és ilyesmi... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

és az is ilyen keveset fogyaszt és ilyen kicsi.

Keveset fogyaszt, és ha szétszeded, akkor kicsi is... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

de ha szétszedem, igaz hogy semennyit sem fogyaszt, de használhatatlan is lesz :D

ne próbálj harcra kelni velük. Számukra egy tablet = embedded cucc
Még szerencse hogy aki ért hozzá, az tudja hogy ez az eszköz, ennyi pénzért hibátlan:)

jah, mint a *plugok, amik megsultek maguktol, ha nem takolt rajuk az ember ventillatort? :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

ehehe :D

Érintőképernyő nekem nem kell, 50 dollárom meg nincs rá. Szóval?

>>: sys-admin.hu :<<

Ahova ilyen gépeket használnak, oda a kis méretű kijelző, de főleg az érintőképernyő teljesen felesleges.
Van-e azon a tableten olyan kimenet, amivel külső kijelzőt lehet hozzá csatlakoztatni?
Van dokumentáció a hardverről, ha valamiért esetleg mélyebben bele kellene nyúlni?
Kicserélheted a szoftverét egy általános célú Linux-ra, esetleg RTLinux felerőszakolható rá?
Van valamilyen interfész, amin brickelés esetén újra tudod éleszteni? Van hozzá dokumentáció?
Van mögötte egy közösség, amitől segítséget tudsz kérni, ha esetleg elakadsz?
Van GPIO?

Nem túl sok olyan eszközt ismerek, aminél a fenti kérdésekre igen a válasz, de amit igen, azok ennél drágábbak. (Pl. BeagleBoard, Gumstix)

Szerintem vinni fogják, mint a cukrot. Aztán majd kiderül, mennyire volt igazam.

"Ahova ilyen gépeket használnak, oda a kis méretű kijelző, de főleg az érintőképernyő teljesen felesleges."

Nem is azt írtam, hogy ezek a gépek feleslegesek, csak soknak tartom a 25 dollárt, amikor kétszer ennyiért már hasonló erősségű 7" tabletet adnak, papírdobozban, postaköltséggel együtt, akkuval, LCD-vel, töltővel és minden egyébbel együtt.

Leírom még egyszer röviden, hátha még a fenti is félreérthető: nem a Pi kiváltására írtam az 50 dolláros tabletet, hanem az (alkatrész és szerelés)árak összevetéséhez.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

jó, de nem is vagy mérvadó, mert nem tudsz elvonatkoztatni a kézbe fogható kütyüktől.
Ezek a lapok tényleg arra vannak kitalálva, hogy egy feladatot lássanak el valahova beépítve.
Én inkább bízom egy ilyenben, mint egy szétbuherált 50$-os kínai dzsunka tabletben, ráadásként a kettő össze sem hasonlítható, mivel nem egy célra valók. Az hogy mind a kettőben ARM proci van, nem jelent semmit. Az itthoni mosogép is ARM procival szerelt, mégse cserélném le egy kínai tablet-re, mert 1/50-ed annyiba kerül. Másra való, kész.

"jó, de nem is vagy mérvadó, mert nem tudsz elvonatkoztatni a kézbe fogható kütyüktől."

Úgy látom szövegértési problémáid vannak. Pihend ki magad.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

te jöttél 50$-os dzsunka tablettel, nem én

Leszel szíves _értő_ módon elolvasni, amit írtam?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

mármint hogy két eltérő és más célra való eszközt hasonlítottál össze felszereltség és funkcionalitás alapján? Igen, sikerült elolvasnom, de továbbra sem értem

Szerintem ő arra gondolt, nem érti, miért kerül ilyen "sokba", mikor a kínaiak több alkatrészt igénylő dolgokat árulnak nem sokkal drágábban.

Igazad van, továbbra se érted... :)

Idéznék magamtól, hátha elkerülte a figyelmed: "Leírom még egyszer röviden, hátha még a fenti is félreérthető: nem a Pi kiváltására írtam az 50 dolláros tabletet, hanem az (alkatrész és szerelés)árak összevetéséhez."
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Most komolyan összehasonlítasz egy 10es szériát egy 100milliós sorozatgyártással?!

Micsoda túlzások... nyilván nem a 10-es széria lesz 25$ a Pi-ből és nyilván nem 100 milliós az adott tablet szériája. De örülök, hogy sikerült nagyjából megérteni, hogy mit írtam eredetileg. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Most még 10esével gyártják. Ha befut, lesz nagyobb. Addig is ezzel kell beérni.

Most tévedsz.
Amikor már akár 100 led vásárlásakor is el tudsz érni 10% discountot, vagy amikor a gyártó gyártja az alkatrészeket is, nulláról, akkor ez már alma vs. alma mater.

"Most még 10esével gyártják. Ha befut, lesz nagyobb. Addig is ezzel kell beérni."

Tizesével gyártják, de nem is 25$ az ára, vagy elkerülte volna a figyelmem valami és meg lehet már most venni 25 dollárért is? :)

"Amikor már akár 100 led vásárlásakor is el tudsz érni 10% discountot, vagy amikor a gyártó gyártja az alkatrészeket is, nulláról, akkor ez már alma vs. alma mater."

Értem én, de ettől még drágának tartom. Ha odateszem az eredeti célt is, hogy olcsó Linux alapú számítógépet adjanak a tömegek kezébe, akkor pláne drága, mert ez csupaszon és kopaszon 25$.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

jó, én kérek elnézést mert valóban elkerülte a figyelmem, a jan. 1. nem igazán alkalmas ilyen dolgok megvitatására:D

A kínai tabletet tényleg a lehető legolcsóbb és legszarabb eszközökből rakják össze, a gyártási költség a tömegtermelés miatt nagyon nagyon minimális.
Ezzel szemben a raspberry pi -ben lévő bcm2835 darabára 10$, a lan controller (nem tudom milyen van benne, de 1-2$ között mozoghat, mivel nem hiszem hogy 10.000+ darabot rendeltek) és a maradéknak is megvan a helye (ha magamnak raknám össze, akkor bőven 50$ környékére jönne ki vagy még több is lenne).

A raspberry pi erőssége pont ebben van, hogy a benne lévő proci elég sok mindent támogat hardveresen, a kínai verzióban ezek javarészt hiányoznak (vagy csak szimplán framebuffer van a megjelenítésre). Teljesen dokumentált, így a felhasználása a tudásától függően közel végtelen, a rengeteg kivezetett busz és periféria miatt pedig szinte mindenhova beépíthető. Ha nagy tételben rendelnél hozzá való kijelzőt és dobozt, akkor megépíthetnél belőle egy tabletet, ami jobb mint a kínai verzió és árban ugyanannyi lenne;)

"A kínai tabletet tényleg a lehető legolcsóbb és legszarabb eszközökből rakják össze, a gyártási költség a tömegtermelés miatt nagyon nagyon minimális."

Kínában azt és úgy gyártanak, amire és ahogy igény van... :)

Egy 50 dolláros cucc 1GHz-es ARM11 architektúrájú CPU-ra épül például.

"Ha nagy tételben rendelnél hozzá való kijelzőt és dobozt, akkor megépíthetnél belőle egy tabletet, ami jobb mint a kínai verzió és árban ugyanannyi lenne;)"

Ebben kissé kételkednék, ha megengeded.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

"Kínában azt és úgy gyártanak, amire és ahogy igény van... :)"
Te valami zseni lehetsz hogy ezt levontad a tömegtermelésből. Még szerencse hogy nem olyat gyártanak tonnaszám amire nincs szükség
"Egy 50 dolláros cucc 1GHz-es ARM11 architektúrájú CPU-ra épül például."
Jah, csak senki nem látott még ilyet:) Gyorsan utána nézve (dealextreme/alibaba/ebay/etc.) oldalakon, az első arm11-es procival szerelt, 300mhz-es tablet 79.9$ (ami inkább 80$). A 600mhz és feletti arm11 már 120$, a többi noname dzsunka "arm" tabletet ne vegyük ide, köszike.
"Ebben kissé kételkednék, ha megengeded."
Látod, ezért kell átadni ezt a "kételkedést" azoknak akik értenek is hozzá, mert ők nem kételkednek, hanem biztosak benne

"Jah, csak senki nem látott még ilyet:) Gyorsan utána nézve (dealextreme/alibaba/ebay/etc.) oldalakon, az első arm11-es procival szerelt, 300mhz-es tablet 79.9$ (ami inkább 80$). A 600mhz és feletti arm11 már 120$, a többi noname dzsunka "arm" tabletet ne vegyük ide, köszike."

Pölö: http://www.dhgate.com/android-2-3-7-inch-infortm-x220-256mb-4gb/p-ff8080813237bc0b013294cb50f9241c.html

Tudom, az ultimate érv az lesz, hogy ez egy dzsunka tablet... :)

"Látod, ezért kell átadni ezt a "kételkedést" azoknak akik értenek is hozzá, mert ők nem kételkednek, hanem biztosak benne"

Nagyszerű.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

ahh, igen, erről beszéltem, ennek durván az elnevezésen kívül nem sok köze van egy ilyen rendszerbe szánt processzortol (CPU Infotmic pv210).
Ez inkább a fordított kategória, mikor egy kijelző mellé kapsz egy procit ajándékba, szóval ha lesz egy "25$-os kijelző" topic, akkor újravitatjuk ezzel a termékkel ezt a dolgot

"ahh, igen, erről beszéltem, ennek durván az elnevezésen kívül nem sok köze van egy ilyen rendszerbe szánt processzortol (CPU Infotmic pv210)."

Ahja... mi is a főbb különbség egy infotm x220 és egy BCM2835 között?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

A BCM2835 egy (kategoriajaban eleg jo, ar/teljesitmenyben meg egyenesen kivalo) GPU, amibe mellesleg raktak egy ARM core-t is.

x220-al nem fogsz soha lejatszani 1080p H.264 streamet realtime.

Értem, az 1080p HDMI kimenet az ellenség megtévesztése miatt van.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Van HDMI port != tud dekódolni 1080p-s videót.

A két dolognak egyszerűen semmi köze egymáshoz.

Gondolom nem láttál még x220 alapú tabletet HDMI porton 1080p videót lejátszani... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

szerintem ne folytasd, mindenki jobban jár. Mi azért, mert nem próbálunk meg téged túlharsogni, te meg azért, mert nem égeted magad tovább.

Értem. Az x220 gyári specifikációt küldjem vissza felülvizsgálatra, aztán beszéljem meg szerencsétlen tablettel, hogy tulajdonképpen nem tudja, amit tud. Ok, szerintem is hagyjuk abba...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

kíváncsi lennék a gyári specifikációra ha már így emlegeted (linket ide, mert én nem találtam, illetve a processzor gyártójának a weboldalát se találtam meg). Amit találtam, az alapján a processzor kb a 20%-át tudja annak, ami ezen a lapon van. De én továbbra is azt mondom, hogy ne folytasd, te jársz jobban.

"kíváncsi lennék a gyári specifikációra ha már így emlegeted (linket ide, mert én nem találtam, illetve a processzor gyártójának a weboldalát se találtam meg)."

Nem a CPU gyártójának a specifikációját írtam, hanem a tabletét, gondolom fedi a benne lévő SoC tudását.

"Amit találtam, az alapján a processzor kb a 20%-át tudja annak, ami ezen a lapon van."

Tehát mit is láttál és hol? Vagy látatlanban beszélsz, de biztosan tudod, hogy csak 20 százalékát tudja? Mit is tud az egyik és a másik? Én láttam már 1080p HDMI kimenetet egy kölcsön x220 tabletből, te meg nem láttál HDMI kimenetet egy 25 dolláros eszközből, amelynél elképzelhető, hogy nem is 25 dollár lesz az ára... de azért ránézésre ítéletet mondasz. Nagyszerű.

Egy utolsó szötty 600MHz-es VIA8650 tud 480p30 videót dekódolni hardveresen és 2007-es technológia, szóval igazán nem értem, hogy miért annyira menő dolog 2012 hajnalán, ha egy SoC képes 1080p30 videót dekódolni, szinte már nem kapni olyan SoC-ot, ami ezt ne tudná.

"De én továbbra is azt mondom, hogy ne folytasd, te jársz jobban."

Ok. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

feladtam, rádhagyom, láttál olyat, neked olyan kell, vedd meg. Van még rajtad kívül pár ezer ember, akinek tökéletes lesz ez a csupasz/kopasz eszköz és tudják hogy miért lesz tökéletes számukra.

Ismét visszatértél az egyszer már tisztázott hibás következtetéshez: nem a csupasz/kopasz eszköz létjogosultságát vontam kétségbe, csak az árát tartom soknak.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Nem tértem vissza hozzá, csak a szavaiddal éltem. De most hogy oly rég óta nem beszéltünk, megvetted már a tabletet?

Ezzel az a gond szerintem, hogy nem arra van tervezve, hogy hekkeld (sot, megkockaztatom, hogy arra van tervezve, hogy ne hekkeld).
Nehezkes pl OS-t cserelni, periferiakat raaggatni. Gondolom nem lehetetlen, csak pl. az en tudasom keves hozza.

Szinten hatranya, hogy min 10-et kell rendelni.

A raspberry nekem jobb a fentiek miatt.

tabletet hol hajtasz meg poe-vel?
teszel bele egy kis műanyag dobozba?

Ezt a szart rábaszod egy quadrocopterre/hexacopterre/miniuav-ra/távirányítós autóra/autóra és nem baszódik el amint a nem arra tervezett assembly szétesik (ellenben ezzel).

Ez nem tablet kiváltó, se nem JavaEE App Server vas. Ezt kell felfogni és nem BENa markaju alaplapokhoz hasonlitgatni.

Innod kellene még egy kávét... aztán fuss neki újra...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Minek? Hogy egy egyedi tervezésű embedded eszközt hasonlítasz egy tablethez?

nem realtime target, de kevesebb a szopas vele mint egy pic-re kodolassal, + mindenki jol/rosszul ismert/utalt linugza fut rajta.

és ne felejtsuk el a hdmi portot, az opengl-t és az egyéb finomságokat, ami a htpc-től az egyszerű game console-ig mindenre elég:)

Ha érdekel, akkor kövesd a licitet és meg fogod látni, hogy van-e érdeklődés...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

akinek kell az alacsony fogyasztás, és elég neki a teljesítmény? Piszok sok példát tudnék felsorolni.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Ha lenne 512MB-os, azonnali vétel.

Mire használnád?

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

512mb memória már elég lenne sima asztali használatra. Asztali alatt enyhe böngészést, MSN-ezést, és egyéb használatot értek. 256mb elég szűkös ilyesmire. (Ha csak nem links-el akar böngészni az ember.)

Jaa értem. Én kicsi szervert akarok belőle készíteni. Felpakolok rá egy torrent klienst, és egy ftp szervert. Gui nem kell.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Arra tényleg jó. Bár ... én egy Atom alapú kis lapot használok ilyen célra, még ott is van, hogy elfogy a kraft.

Pontosan milyet? Mert még az is szóba jöhet.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Intel D510MO - NM10 (Tigerpoint)

Még játékszervert (játékosszám, motorfüggő), voiceszervert és egyéb dolgokat is képes futtatni. VMWare-l is megbírkózott mikor arra került a sor. Jó kis lap, én szeretem.

Én a beagleboard.org-al szemeztem már hónapok óta, tegnap végre rendeltem is belőle. Ha megjön, napokig nem fog látni a család. Nem tudja valaki, hogy a hawkboard.org megszűnt? A forgalmazóknál nem nagyon látok raktáron, és úgy tünik nem fejlesztik már.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Az N900-as Nokiákban szintén 256MB RAM és valami hasonló teljesítményű processzor van. Az is rengeteg dologra jó. (cca. 1,5 év alatt szinte már minden volt, csak telefonálni nem telefonáltam még egy másodpercet sem vele :D)
Azt hiszem, egyből kettőt is fogok rendelni. Az egyik egy torrent szerver lesz USB winchesterrel, a másik egy régi TV alá megy alkalmi videolejátszásra, streamek nézésére.
Ennyi pénzért? Bőven megéri.

Én is kettőt szeretnék rendelni, meglesz a helyük. :)
256MB bizonyos esetekben még sok is lehet, más esetre meg nem ezt kell használni...

N900 valóban sok mindenre jó, de én telefonálok is vele... leginkább SIP protokollon. :)

Oh, máris £1,000.00 a jelenlegi legnagyobb ajánlat.

Sőt! 1.160.-

Nem én vesz(t)em meg :(
---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

1361

1361 British pounds = 514 513.064 Hungarian forints

--
trey @ gépház

Az állatja...

Ez a 10-es sorszámú. Mennyi lesz az 1-es? :O

--
trey @ gépház

Mekkora buli. Az ember csinál egy ilyen olcsó lapkát, aztán az árverezésből szerzi meg a tényleges zsebrerakható profitot. Elismerésem.

Ezt a mondatot végképp nem értem: "funding the charity’s work."
The charity's work. Miféle charity?

a befolyt összeget nem vágják zsebre, hanem jótékony célra fogják fordítani

A Raspberry Pi projekt azért indult eredendően, hogy olyan rászorulóknak biztosítson olcsó számítógépet, akik egyébként nem tudnának hozzájutni. A projekt mögött az Egyesült Királyságban bejegyzett jótékonysági (non-profit?) alapítvány áll. Elvileg a befolyt összeget az eredeti céljuk megvalósítására fordítják. Az árusítás tulajdonképpen csak mellékszál, ezzel próbálják egyrészt beindítani a projektet (minél nagyobb tételben rendelnek, annál olcsóbb a gyártatás) illetve megteremteni az anyagiakat a starthoz.

Ezen kívül tereznek "vegyél egyet, adományozz egyet" programot is.

--
trey @ gépház

Igazából most a #9 olcsóbb, mint a #10, (a végére úgy is változni fog), de ha ez így maradna továbbra is, mire elérnénk az #1-hez emberi ára is lenne :)

1550 font

--
trey @ gépház

1750 font

--
trey @ gépház

2050 font

--
trey @ gépház

Válság van...

Kíváncsi leszek az elsőre legyártott tízezer darab mennyi idő alatt fog elfogyni.

--------------------
http://somloirichard.hu

~ 1 perc.

én adok neki 1 órát, mert le fog rohadni a szerverük:)