Tisztaszoftver program kivezetése

 ( apronorbert | 2011. december 27., kedd - 20:12 )

Idézet:
A Minisztérium a versenysemlegesség szem előtt tartásával, a piaci verseny elősegítése érdekében meg kívánja szüntetni az egy piaci cég által fejlesztett szoftverek bérlésének támogatását. Az NFM szakmai álláspontja szerint a köz- és felsőoktatási intézmények igényeit – néhány speciális esettől eltekintve - képesek kielégíteni az ingyenesen használható nyílt forráskódú szoftverek is. Ezért a jövő évi költségvetés költség alapú tervezése során a Tisztaszoftver program költségei nem lettek betervezve, így az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket.
A változás kezelését, illetve átállást segítő programokról a portálon találnak bővebb információt.

(forrás)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jó néhányan beküldtétek. A leggyorsabb került ki.

--
trey @ gépház

Na, végre egy normális döntés :) Amíg volt Tisztaszoftver, nem is volt kérdéses a Microsoftos szoftverek használata. Most már legalább az esély megvan rá, hogy 1-2 iskola elkezd gondolkozni pl. az Ubuntu + LibreOffice párosításról. Legalább az esély megvan rá.

Eleve rossz ötlet volt a Tisztaszoftver. Gyakorlatilag a Microsoftot pénzelte az állam, miközben van sokkal jobb, teljesen ingyenes alternatíva.

Isteni lesz...
--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!

az a legnagyobb baj ezzel, hogy nem lehet megvárni a sulis év végét a vizsgákkal..

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*

Érettségire két évvel előre kell jelentkezni...

Szerintem valamit összekeversz :)
Egy csomó gyerek az utolsó pillanatban (február elején) dönti el, hogy infóból fog érettségizni/előrehozottat tenni.

Most már nem :D

mármint arra gondoltam, hogy a két évvel előre kell megmondani, hogy milyen program, majd egy évvel előtte, hogy melyik verzióval.

.. hogy egy év alatt megtanulja hova kell kattintani csukott szemmel.


sly @ w3m.hu

Attól még a jogszabályba így van meghatározva, mindegy, hogy az kölök az utolsó hónapban tanulja, vagy 4 éven át.

A 2/3 vajon mi? ;)

Igazad van teljesen, az a 15MD máshova is elkel (ugyanoda, de ezt most hagyjuk).

De mi lesz a "magasan kvalifikált" énektanárból átképzett számtechtanárokkal?
A TurboPascal(!)-ban elkezdett tanítási évekkel? Márciusban ér majd véget a tanév?

Érdekes lesz, mert ha akarnának sem tudnának ezer éves MS szoftvereket venni, pénz pedig biztosan nem lesz rá.

Lehetett volna a határidő május vége.
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

ubi+dosbox- azon turbo pascal... :D

Majd megtanulnak informatikát tanítani.

FreePascal

Hibátlanul helyettesíthető vele a TP. Még az IDE is szinte teljesen azonos.
(csak az kell, hogy a számtek tanár egyáltalán tudjon a létezéséről...)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Ha már helyettesítjük a pascalt valamivel, akkor miért nem egy használható programozási nyelvvel tesszük?

Mert a pascal nem azért van, mert húdejó programnyelv, hanem mert szemléletesen lehet az alapokat bemutatni.

Ne feledd, akiknek ezt taníják 95%-anak a továbbiakban semmi köze nem lesz a programozáshoz.

Itt nem a nyelven van a hangsúly!

személetesen lehet bemutatni az alapokat Visual Basic-kel is, azzal legalább valamit lehet is kezdeni a későbbiekben. Értem én, hogy a gondolkodásmód kialakítása, és az alapok elsajátítása a lényeg, kvázi mindegy milyen nyelven folyik a tanítás (nyilván nem alacsony szintű nyelvvel), de ha már midnegy, akkor miért ne taníthatnánk olyat, amiből később kamatoztathat is a gyerek?

Az esély eddig is megvolt, nem tartott senki fegyvert az igazgatók fejéhez, hogy a Microsoft termékeit használja. Azzal pedig biztos sokra mennek a majd a diákok a munkaerőpiacon, hogy ismerik a LibreOffice-t és az Ubuntut, amikor a termelő vállalatok számítógépein ilyen arányban vannak telepítve mint manapság. Az meg, hogy mi jobb vagy rosszabb, az olyan, hogy mindenkinek a saját barátnője a legszebb.

Eddig kényelmesebb volt a Microsoftot választani, mivel az is ingyen volt. Most ez a kényelem eltűnik.

Aki tud LibreOffice-t kezelni, az a Microsoft Office-al is boldogul (legalábbis az alapszintű funkcióival; akinek ennél többre van szüksége, az egyébként is továbbképzi magát). Pl. én az egyetemen egyaránt dolgozok LibreOffice-al és Micro$oft Office-al.

Tényleg nem értem, hogy hogy képes valaki milliókat, milliárdokat kidobni pár szoftverre, amikor ott a teljes értékű alternatíva. Nem is olyan hosszú távon még az átképzés költségével együtt is sokkal-sokkal költséghatékonyabb szabad szoftvert használni. Erre mit csinálunk? Tömjük a világ leggazdagabb embereinek amúgy is túltömött zsebét.

A LibreOffice kozel sem teljes erteku.

Lehetseges, hogy az alap dokumentumok elkeszitesere tokeletes ( sot, ebben biztos vagyok ), de az hetszaz, hogy nem keszitenek el egy prezentaciot rajta ugy, hogy utanna azt kuldjem at kolleganak, aki modosit, meg majd a hallgatosagnak nyomtassam ki. Egyszeruen mert megeri az MSOffice azt a 60K-t ( business ), vagy 30K (home user) azert, hogy utanna minden konnyen es hiba mentesen mukodjon. Mindenki meg tudja nyitni, ugy ahogy en keszitettem es tudom prezentalni is es nem valtoznak a szinek / formak / fontok.

Annyit akartam mondani, ha az igenyszintet emeled, akkor a LibreOffice ( sajnos meg ) nem versenytarsa az MSOfficenak.

Ez butaság. A LO alkalmas remek prezentációk készítésére, én csináltam már jópárat. És minden kollégád ingyen felteheti és használhatja. Ne gyere ezzel a gyerekes érvvel, hogy nekik nem az van, ezért neked is használni kell. Egyszerűen ezt akarod használni és kész. Én egy óriási multinál dolgozom, lényegében egyedül én használok Linuxot a környezetemben, és nincs gond a kommunikációval. Mert meg lehet oldani, csak akarni kell.

Én is egy oriási multinál dolgoztam és nem lehetett megoldani. Valahányszor otthon megnyitottam egy céges prezentációt OOo -val rögtön az első oldal csúszott el.
Azt nem számitva, hogy a beágyazott excelek közül volt, amit egyszerűen nem sikerült megnyitni, vagy ha sikerült a függvényértékek totálisan mást mutattak, csak pusztán a cellák értelmezésénél.

És nem, amikor kiálltam 10 ember elé prezentálni nem volt kedvem azt magyarázni, miért más a prezi. De mondom, ez engem nem érint, tekintettel, hogy a céges gépen céges windows van céges officeal és company policival.

A köz- és felsőoktatásban, akikre a Tisztaszoftver program vonatkozott, a gépek kb. 90%-án a szövegszerkesztőt, a táblázatkezelőt, és a prezentációs programot olyan dolgokra használják amire a Word 6.0 és a társai is bőven elegendőek lennének. A maradék 10%-nyi gép egy részén a MSOffice szintén kiváltható a LibreOffice-szal. Max 2--5%-ra teszem azon gépeket, amelyekhez az MSOffice elengedhetetlen. De ezeknél is elsősorban az Excellel lesznek problémák.

Egy LO-ban készített prezentáció miért nem módosítható és nyomtatható ki egy másik gépen lévő LO-ban? Ha a működtető (önkormányzat, állam) elvárja, hogy MS formátumban kapja meg a fájlt, akkor vegyen megfelelő számú Office licencet az intézmény számára.

A prezentációkról: Két fajta prezentációt ismerek:
1. Lényegi ismeretek átadását segíti elő
2. A látvánnyal akarja elfedni a tartalom hiányát

Az oktatásban (tisztaszoftver!) szerencsésebb, ha az 1. típusút készítjük el. Attól, hogy nem használunk 12-féle áttűnési effektet, 23-féle fonttal, még nézhet ki szépen egy ilyen prezentáció is. Több ilyet készítettem és általában az volt a legnagyobb probléma, hogy a felsorolásnál, az általam kedvelt felsorolási jel, a "diamond" helyett más karakter jelent meg, ha konvertáltam PowerPoint formátumba.

Még egyszer: tisztaszofver az oktatásról szólt, nem pedig kisebb-nagyobb cégek marketing előadásairól.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

+1

a prezikben az információhiány négyzetesen arányos az effektek számával.

Én beamer class-szal csinalok preziket, s kerdezik, hogy mi a neve ennek a powerpoint template-nek, mert kéne nekik is...

Jártam már szépen az MsOffice-féle powerpoint-tal. Egyszerű prezentáció, matekversenyre a szóbeli forduló kérdései. Semmi egyéb incem-fáncom, dia, rajta egy vicces(nek szánt) kép, a szöveg, és időzítő beállítva 1-2-3 percre (attól függ, hány pontos volt a feladat), utána szólt egy harang vagy taps vagy mi a görcs, hogy addig lehetett a példát csinálni.
Nem tudom a verziószámokat, de most nem is ez a lényeg. Benn a tanáriban az asztali gépen megcsináltam a ppt-t (MS-félén), aztán, na mondom, kész van, kipróbálom a laptopon (még nem élesben), hogy megy-e minden.
Az, hogy a "vizuális effektek" nem egészen azok voltak, ami be volt állítva, mindegy. De hogy az időzítés ELTŰNT, és a laptopon újra kellett csinálni, az azért eléggé ciki. Jó, nem azon a plusz öt percen múlott, míg mindre _újra_ beállítottam, hanem az, hogy ha nem próbálom ki, akkor égünk egy sort, mert egyik verzióról egy másik verzióra egy egyszerű időzítés nem megy át, nem marad meg.

Word: különböző verziók nem kompatibilisek, a tördelés elcsúszik. Húgom járt így, megcsinálta a szakdogáját, minden szép és jó, viszi nyomtatni (ui. sok színes ábra is volt benne), aztán csak látja, hogy még a tartalomjegyzék se stimmelt (nem, nem kézzel írta meg, automatikusan generálta). Meg persze az is egy csoda volt, hogy az egyik oldal lap alján a fejezet címe és a szöveg a következő oldalon volt.
Aztán azt csinálta (a javaslatomra), hogy exportálta pdf-be, és azt vitte el, és azzal már nem volt ilyen gond :)

Nyomtatásra csak és kizárólag pdf-et (vagy ps-t) szabad leadni - nem véletlenül...

Ez nem így van.

"es nem valtoznak a szinek / formak / fontok"

A Microsoft Office hibája, hogy nem kezeli megfelelően a LibreOffice dokumentumokat (nyilván nem véletlenül). Csak LibreOffice-t kell használni és nem lesz ilyen gond. A M$ Office semmivel se tud többet, a LibreOffice-nál, sőt. A Libre sokkalta kezelhetőbb az újabb M$ Office csodáknál.

+1
Ez így van pontosan.

Megkaptuk az O2010-et a cégnél, a felhasználók sikítva könyörögtek az OO-ért :P
Volt egy kis probláma a bankos compliance-el, de megengedték....

Otthon a gyerekek is inkább LibreOffice-t használnak prezentációra, mert sokkal jobban kézreáll (végre).

Én nem a nyílt forrás miatt, hanem a fafejű tanerő miatt aggódom.
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Tegyük tisztába a dolgokat.
Ha a prezentáció eleve LibreOffice-on készül, akkor nem jelent gondot máshol, szintén LibreOffice-on megjeleníteni...

(egyébként, ha az én kis cégemnél bárki is arra pazarolná az értékes munkaidőt, hogy óriási méretű és felesleges prezentációkat gyártson termelő munka helyett, másnap mehetne új munkát keresni...)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

MSO alatt sem csinálsz úgy doksit, hogy a másikon tökéletes kegyen. Nézz meg egy mostani viewerrel egy OfficeXP-vel készített prezentációt pl... aztán csodálkozz.

-------------------------
Trust is a weakness...

A Tisztaszoftverben nem csak MS termékek voltak, voltak ott Novell termékek is, de a kutya nem használta azokat.

wow, 2 iskola az 5000-ből...

Arra akartam rávilágítani, hogy használják, mind desktopon mind szerveren. Milyen arányban, azt nem tudom, és a "mi is ezt használjuk!"-ból nem akarok messzemenő következtetéseket levonni...

A munkahelyemen az összes gépen (Mac, Windows, Linux) LibeOffice található és egyre több gépre kerül fel az Ubuntu.

Linuxon és Windowson jó tapasztalataim vannak vele, Mac-en (Snow leopard) már nem annyira . Fél perces warm starttal, úgy, hogy óránként összeomlik nem éri el a használhatóság határát.

Nekem is hasonlot csinalt a 2011, ellenben miutan frissitettem Lion -ra minden hibamentes.

A 3.3.0-ás OpenOffice stabilan fut, gyári DMG-ből, ha gondolod próbáld meg azt (én eleve nem próbálgattam a LibreOffice-t mert már a neve sem tetszik, mert össze van benne keverve két nyelv de ez más kérdés).

Csak nehogy a név alapján válassz szoftvert :)

Ez kemény vélemény :)

"LibreOffice-t mert már a neve sem tetszik, mert össze van benne keverve két nyelv "

Melyik két nyelv, nyelvtudóskám? :)

A mi termelő vállalatunknál cirka 400 gépből 1db futtat Microsoft Windows-t.

Az meg hogy milyen az arány nagy általánosságban, zömében annak tudható be, hogy a jelenlegi beszűkült képzés mellett, ami rendszer kezelést és nem értő használatot eredményez, más fel sem merülhet, mert nem ismeri senki.

Ha a piacon lesznek olyan emberek is, akinek más operációs rendszerre is van igénye, akkor majd igazodik az arány. Sőt, lehet hogy egyes helyeken, ahol mesterségesen elfedett a piac, pont a Windows fog kisebbségbe szorulni.

(Ez értendő az Office-ra is.)

+1

A munkaerőpiacon nagyrészt azért van MS windows meg MS Office, mert azt tanulták az alkalmazottak, azt ismerik, nem kell átképzésre költeni. Amúgy a cégek is jobban szeretnék a LibreOffice-t, mert olcsóbb a beszerzése, ha az emberek is ismernék.

Nagy Péter
www.devengine.hu

Melóban elég intenzíven használjuk az excelt, és itt most 50-150 megás excel fájlokat kell érteni.
Próbáltam 3.4-es libreoffical, de sajnos nagyon kevés az, amit tud.

Nincs meg a megszokott működés és gyorsaság, és egy sima "filterezés után kijelölöm a végeredményt, és új munkalapra dobom"-hoz is mindenféle varázslatra van szükség. Kb itt ment el a kedvem az egésztől...

Ettől függetlenül otthonra, iskolába, 30 soros táblázatra tökéletes.

Bocs, hogy beleártom magam a nagyok dolgába.

>> Melóban elég intenzíven használjuk az excelt, és itt most 50-150 megás excel fájlokat kell érteni.

Biztos, hogy ekkora méretű adathalmazhoz az Excel a legmegfelelőbb eszköz?

(Tudom, tudom, valamilyen program épp ezt adja kimeneti formátumnak...)

G.
Megj.: El tudnám képzelni ekkora mennyiségű adatnál pl. az MS SQL szerver használatát is...
============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

50-150MB-os számolótábla? Gyanítom, hogy az már nem a megfelelő eszköz az adott feladatra, csak ugye akiknek mindenexcelmegwordmegpowerpoint, azok mindent ezekkel fognak megcsinálni.

Akinek kalapácsa van, az mindent szögnek néz :D

Végy egy 3000-5000 soros munkalapot kb 40 oszloppal (minden sor más színű, az oszlopok más típusban formázottak), még 5-8 munkalapot ebből készitett pivotáblákkal, és ámulj a fájl méretén.

Egyébként ugyanez a szerveren SQL-ben is megvan, de a célközönségnek egyszerűbb pivotáblákat készítenie és excellel dolgoznia, mint egyedi SQL lekérdezéseket megfogalmazni.

A másik fő indok, hogy a 2003-as excel annyira szépen teljesít még ilyen környezetben is, hogy igény sem merült fel a kiváltására. A Libreoffice féle Calc viszont csúnyán elhasal.

Ja, hogy a (l)usereknek kényelmesebb 50-150megákat tologatni ide-oda... Az más. Akkor tessen fizetni érte... Ha meg DB-ben ott van, akkor miért nem Access, avagy LibreOffice Base? Ja, igen, az Excel-t szokták meg, azt ismerik, azon kívül semmi sem létezik, az már a mágia és a megtanulhatatlan, megismerhetetlen valami, a sötét anyag birodalma...

Szted mekkora a bérkülönbség az excel-t vs SQL-t értő user között?

A másik pedig az, hogy: "A másik fő indok, hogy a 2003-as excel annyira szépen teljesít még ilyen környezetben is, hogy igény sem merült fel a kiváltására. A Libreoffice féle Calc viszont csúnyán elhasal."

Ebben az adott esetben az ms office fényévekkel jobban teljesít.

A szögelődroid és a hozzáértő között? Jelentős. De a szögelődroid szögelése belekerül mondjuk 4 órába, a hozzáértő meg megcsinálná fél óra alatt. Nyolcszoros(!) különbség esetén még pariban van a feladatra fordított bérköltség.

tokmindegy, ha napi 8 ora munkaert bert kap mindketto :)

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Igen, csak nem mindegy, hogy 8 óra alatt mennyi munkával végez :) (értsd 5db vagy 25-30db ügyeletet végez el a 8 óra alatt)

jo'van akkor menjel dba-kent falusi altalanos iskolaba

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

A főállású üzemeltetőt eltartani nem tudó gazdálkodóknak találták ki a távfelügyeletet. A lótifuti feladatokat néhány plusz óráért el fogja vinni egy helyi erő, az üzemeltetési feladatokat meg szépen rá kell bízni egy ezzel foglalkozó vállalkozásra. Igen, pénzbe kerül, de a tákolás/taknyolás/gányolás is - csak legfeljebb nem akkor és ott, hanem később. És többe.

Kivancsi lennek mekkora sebesseggel kuldene el a francba pl. a Kirchoff egy olyan javaslat miatt, h a kb. 10 eve excelben osszerakott, jol mukodo es megszokott kalkulacios szoftvereiket irjak ujra nullarol valami vastagkliensben vagy portoljak libreoffice-ra az egesz kocerajt. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Azért itt nem arról van szó, hogy _mindenkinek_ _mindenáron_ át kell állnia. Azoknak kell átállnia (becslésem szerint 90-95%), akiknek lényegében mindegy, mert a dokumentumaik, táblázataik nem tartalmaznak semmi speciális megoldást. A többieknél a LO ma még nem alkalmas eszköz, náluk nyilván azt kell használni, ami alkalmas a feladatra.

A másik fő indok, hogy a 2003-as excel annyira szépen teljesít még ilyen környezetben is, hogy igény sem merült fel a kiváltására. A Libreoffice féle Calc viszont csúnyán elhasal.

Lehet, hogy az O2003 szépen tejesített, de vegyél nekem mostanában....
Azon kívül sokat érsz vele a tömegével érkező xlsx (VB scipt!), docx és mindenféle open document adatfile-okkal...

A nagy cégeknél egyforma rendszert használ mindenki, és az most már egyre inkább a 2010.

Egyébként pont a nagyméretű file-ok kezelése miatt kellett anno StarOffice 5.2-re áttérnünk, mert az Excell azonnal lehasalt.

A kérdéséses nagy file-okat Excell-el készítettétek? Tele MS féle "gányolással" és mindenféle furcsa dolgokkal? (nézd meg a forrást) Ettől le tud fagyni az OO simán.
Vannak több 100 megás OO-s fáljaim, de soha sem fagyott még le tőle....

---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

xlsx-re ott a compatibility pack.

A Calc sem fagyott le, alapvetően nem a formátummal volt problémája. A teljesítménye akkor sem javult, ha saját formátumába mentettem.

"30 soros táblázatra tökéletes"
Eddig azt hittem, hogy csak 15 sorig van hitelesítve. Ez micsoda új távlatokat nyitott meg előttem...
Azt viszont látom, hogy hülyeség írására a hup editora is elegendő. :)

Nekem az a meglátásom, hogy nem az a megoldás, hogy minden előrejelzés nélkül elzárjuk a forrást, hanem megalkotjuk az átálláshoz szükséges módszereket és természetesen biztosítjuk hozzá az anyagi és humán forrásokat is.

Konkrét esetet nézve az egyetemi (SZIE MKK) intézetek gépei főleg notebook-ok, de van jó pár(száz) asztali gép is folyamatosan amortizálódnak, a Windows "tönkremegy"...stb. Pályázatot nem írnak ki szoftverre, a meglévők nem használhatóak fel ilyenre, a költségvetés meg nem elég ezek karbantartására. Marad a Windows 7 Prof. + Office 2007 Akadémiai Licenc - mert azt azért minden évben megújítja a Kormány az MTA Inzézményei számára - "warezolása".

Ez nem az Evolúció, hogy szelekciós nyomásra a mutánsok majd túlélik, az emberek (rendszergazdák) nem fogják/tudják a Linuxra cserélni az OS-t és LibreOffice-ra az irodai programcsomagot.

Balazs

Egyetertek, gombnyomasra nem lehet valtani. Vmit kellett ezzel /is/ kezdeni, de nem igy, ebben a formaban. Ez kb az 50-es eveket idezi.

User szinten pedig csak úgy lehet.

De, csak úgy lehet. Ha az intézmények zsebére megy a dolog, kiderül, hogy jó az ingyenes alternatíva is.

-------------------------
Trust is a weakness...

Nem az a kerdes, hogy lehet-e valtani, mert termeszetesen lehet, hanem az, hogy az kivitelezheto-e ugy, hogy az megfelelo is legyen. Ebben a formaban inkabb atesnek a lo tuloldalara, es november tajan ki fog derulni, hogy csak az MS tud mukodo megoldast adni.

+1
Ez a lényeg, a felhasználó (itt az intézmény) csak érezze a dolog költségét. Ami eddig volt, az ingyenebéd más kontójára. :-(

Gratulalok, ez igazan korrekt hozzaallas a reszedrol. Bizonyosan orulnel, ha mondjuk minden iskolaban lenne jogtiszta MS licenc, ellenben a futes korlatozva lenne.

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

mivan?

mivan???

-------------------------
Trust is a weakness...

He?! Ich verstehe dich nicht.
-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

+1

Egyik se fogja a licencet választani a fűtésszámla miatt.
Inkább a warez wint.

>>: sys-admin.hu :<<

+1

s ha jön a lebukás, kirúgják a rendszergazdát, az igazgató meg valahogy elsimítja a saját sarát.
goto 10

garantáltan nem lesz lebukás, tisztaszoftver előtt se volt. valahogy soha nem mertek az ilyen bsa és társaik az állami dolgoknak nekimenni.

Barátom, te nem vagy semmi.
15 milliárdból annyi iskolát fűtenél... ;)

Ez az egész az elejétől fogva tisztességtelen és zavaros volt a M$ részéről.
Nyilvánvalóan őket segíti, hogy ezzel tömik a gyerekek fejét.
És még fizetünk is érte???

Adják oda pár ezer Ft-ét (annyit ér is talán), akkor majd megveszik az iskolák, ha akarják.
Ez volt eddig a legnagyobb akadálya a versenyképes Magyar oktatásnak.
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

fenéket, az lesz ami a Tisztaszoftver előtt volt. Windows meg Office marad, csak most warezolni fogják.

Ez mitől "normális döntés"?
Egyszerűen csak arról van szó, hogy annyira nincs pénz (nemcsak MO., egész Európában) hogy minden nem létfontosságú kiadást lefaragnak. Nyilván inkább egészségügybe rakják a pénzt ha az orvosok tömeges nyugatra költözéssel fenyegetnek mint a Tisztaszoftver programba.

Sajnos Mr Twenty többet fog látni ebből, mint az orvostársadalom...
(lnézést kérek a politizálásért.)

Egyszeri user vagyok és szerintem legkevéssé sem normális döntés.
Többször próbáltam már Open majd LibreOffice -ban prezentációt készíteni, majd feladván az egészet kezdtem újra az aktuáis PowerPointtal. Amíg nem tud ms és open szoftveren is tökéletesen azonos megjelenést produkáló prezentációt, dokumentumot, akármit készetni a Libre/OpenOffice, addig számomra nem versenyképes alternatíva. A helyzetet nem sokban javítja, hogy azon konferenciákon ahol eddig megfordultam ppt -t kérnek előadáshoz, persze vihetsz mást, de nem kockáztatnám hogy menet közben kelljen változtatni, mert 1-2 szövegdoboz vagy ábra nem a megfelelő helyen van (ha megjelenik egyáltalán).
Kérem az esetleges válaszolókat hogy a "mentsd le pdf -ben", Prezi és egyéb marhaságoktól kíméljenek, köszönöm. ;)

Windows nélkül még izgalmasabb lesz, tekintve hogy statisztikai elemző programjainkhoz úgy tudom csak windows verzióhoz tartozó licencek vannak. (Remélem az áramlási citométer speciális alkalmazás ... vagy írjak még ma a gyártónak hogy küldhetik a Linuxos/BSD -s vezérlő/elemző szoftvert?:)

"Windows nélkül még izgalmasabb lesz, tekintve hogy statisztikai elemző programjainkhoz úgy tudom csak windows verzióhoz tartozó licencek vannak. (Remélem az áramlási citométer speciális alkalmazás ... vagy írjak még ma a gyártónak hogy küldhetik a Linuxos/BSD -s vezérlő/elemző szoftvert?:)"
Mennyibe kerül az az elemző szoftver? Mennyi lenne venni alá egy Windowst? Nem arról van szó hogy 100%-ban át kell állni, de nagy többségben megoldható. Arról persze lehetne vitázni, hogy ezt előre fel kellett volna mérni és hogy mennyire lehetett számítani erre a fordulatra.

"statisztikai elemző programjainkhoz"

Hehe. Ahol végeztem, R-t használtak windows alatt!!! Mert nem volt pénz spss-re.
Ami a vicc a történetben, hogy akkor win alá nem volt grafikus felület, linux alá meg igen. Vicces volt nézni az évfolyamtársaim arcát, amikor a tanár közölte, hogy akkor most szkritptet írunk... :P Nem, nem infó kar.

>>: sys-admin.hu :<<

R -el ismerkedem már egy ideje, de azt hiszem a legegyszerűbb megoldás a windows+office licence lesz...

Ha LibreOffice-ban csinálsz prezit, az minden LibreOffice-ban ugyanúgy fog kinézni (nyilván azonos verzió, de különböző platformok esetén).

A Save as PDF teljesen járható út, miért is ne kéne használni?

-------------------------
Trust is a weakness...

Eh, kell az azonos verzio? MS -nel nem feltetlen. Legyen azonos, vagy ujabb.
Nem az MS felsobrenduseget hangoztatom, de hadd ne keljen mar megkerdeznem a celkozonseget, hogy kinek milyen office van a gepen, mert akkor azzal a verzioval csinalnam.

Es nem, a PDF nem jarhato ut, mert nem veletlen kernek PPT -t sok esetben.

Egy évtizedes előadói tapasztalattal mondom: ha nem a saját gépeden megy a prezid, akkor _kizárólag_ a pdf a jó megoldás. Különben egész nagy a bukta esélye (speciális fontkészlet, prezentációs progik inkompatibilitása /és igen, a Powerpoint-nál is/, a nap állása, akármi...), szerintem tízből legalább egyszer pofára fogsz esni. Pdf használata esetén ez nemigen lehetséges. Maximum a puccos dia átmeneteket bukod, de ahogy én látom, ez lényegeset nem ad hozzá egy jó prezihez.

Ahogy feljebb is írtam: MSO-nál is kell. Aktuális viewerekben nekem esett szét régi prezentációm, de excel-tábla is.

-------------------------
Trust is a weakness...

Ha neked ennyire speciális igényeid vannak, akkor vegyétek meg saját forrásból a licenceket, de ez ne legyen már indok arra, hogy az oktatási szférában megvegyék xtízezer/százezer példányban feleslegesen.

A LibreOffice prezentációs kifogás szerintem nevetséges, tekintve, hogy eddig láttam legalább 100 rendesen megcsinált LO-s prezentációt. Az, hogy az MS nem hajlandó a fájlformátum leírásokat még a saját termékeiben sem maradéktalanul támogatni, az nehogy már a nyílt szoftverek hibája legyen.

+1. Akinek kell vegye az, és ne az én adómból vegyenek másnak programot. Senki nem tiltotta meg, hogy vásároljon magának,és gépenként oda ahova akar.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Az első részével teljesen egyetértek, semmiképp nem tömegigényt fogalmaztam meg.

Továbbra is felhasználóként gondolkozva viszont, az hogy MS milyen formátum specifikációkat tesz nyilvánossá (illetve mennyire támogatja házon belül) a legkevéssé sem érdekel. Ha a kivetítőn, munkatársak, vagy szakmai partnerek monitorján másképp jelenik, meg és ebből (természetesen, mert miért ne lenne) félreértés van, az igazán kellemetlen. (Persze, pdf, de szerkeszteni nem sokan tudják ezért praktikus okokból legtöbbször marad a ppt/doc/xls)

Szerintem te fordítva ülsz a lovon. Az nem tűnt még fel, hogy az MS Word doc egészen furán jelenik meg mondjuk notepad-on, vlc-n, Firefox-on, ogg123-on? Mondta bárki is, hogy MS Office dokumentumot meg kellene nyitni LibreOffice-szal?

Eleve LibreOffice-on készítsd a doksit, s az előállt például valami.odt-t remekül meg tudod nyitni egy másik gépen lévő LO-val.

Itt küzdök ezzel az OrCAD schematic-kal, de valahogy nem tudom megnyitni MS Word-del. Tehát szar az MS Word. :)


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudom fordítva ülök -e a lovon, eddig nem jutott eszembe.
Tehát, LO -val elkészítem a doksit, majd ezt megkapja több munkatárs, akiknél legalább 3 word verzió fordul elő. Ez vajon ugyan úgy fog kinézni mikor visszakapom? Sajnos a telepíts náluk LO/OOo -t nem alternatíva.
Úgy gondolom a CAD-Word példád enyhén túlzó, én szöveges dokumentumot (prezentációt, táblázatot) szeretnék kezelni elvileg ezekre a célokra készült irodai programcsomagokkal.

Lassan jobb ha simán html-ben van létrehozva a doksit. :D Böngészők már egészen ugyanúgy jelenítik meg a dokumentumokat/oldalakat Legalábbis jobban rá vannak valamiért kényszerítve hogy patent legyen a formázás..


sly @ w3m.hu

Na ezzel nagyon egyetértek!

Én is kétféle cuccban tárolom a doksijaimat. HTML-be és ODT-be.

Mondjuk az én doksijaim eléggé fejlesztő specifikusak, úgyhogy megengedhetem magamnak ezt a dolgot.

--
GPLv3-as hozzászólás.

a telepíts náluk LO/OOo -t nem alternatíva

Miért nem? Nálam az OrCAD telepítés nem elternatíva, és ez a szar MS Word az Istennek sem akarja megnyitni úgy ezt a doksit, hogy lássam a kapcsolási rajzot. Ja, és van itt ez az Ogg Vorbis zeném, de nem bírtam rávenni a Notepadot, hogy lejátssza. Segítenél? Különben rugalmas vagyok, mert mp3-ba is átkonvertáltam, de a Notepad még így sem zenél... ;)

Mondandóm lényege: olyan programmal kell megnyitni a dokumentumokat, amelyek ismerik az illető formátumot teljes mértékben. Például, mert lehetőségük van az illető formátumot ismerni. Az nem érv, hogy mindkettő irodai dokumentum. A jpeg és a png is képfile, de a jpegtopnm nevű programmal nem fogsz tudni png file-t konvertálni. Az ogg123-mal nem tudsz mp3-at lejátszani, noha az mp3 és az Ogg Vorbis is hangfile.

Tehát eleve szabványos formátumokra kell törekedni az információcserénél, s nem lesz gond.


tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nehogy már a farok csóválja a kutyát! Továbbá: Befőtt-nagymama, ...
Ha a cégnél mindenki MS Office-t használ, akkor kérj egy legális licencet, és te is azt telepítsd fel. Ha a főnök ügy dönt, hogy erre nincs pénz, és LO-t használ mindenki, akkor megint nincs miről beszélni.
Az iskolában pedig döntsön az igazgató, hogy megveszi a licenceket (ha van rá pénze), vagy ingyenes alternatívát használ. Mindenki! Nem kívánságműsor! Akinek nem tetszik, az keressen más munkahelyet.

Ha ez nem tetszik, akkor alakíts egy céget, és engedd meg, hogy mindenki azt a szoftver használja amit akar. Természetesen a kereskedelmi szoftverek esetén csengesd ki a licencek árát is. Mert jó fej vagy.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

+1
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Én készítettem egy 10 oldalas doksit LO Writerrel a laptopon, majd miután átmásoltam a munkahelyi gépemre, hogy kinyomtassam (LO-ból!), a képek fele nem volt meg.. Mindkét esetben a legfrissebb verzió. Innentől kezdve azért óvatos vagyok azzal kapcsolatban, h mennyire helyettesíthető minden esetben a két Office csomag.

És beállítottad, hogy a képek ne csak hivatkozások legyenek?
---
http://szit.hu

Miért kéne bármit beállítani 2011-ben egy átlagos szövegszerkesztőben, hogy ne tűnjenek el a képek ha továbbítjuk a dokumentumot? Egyébként semmi ilyesmit nem állítottam be egy képen sem, ennek ellenére a képek fele eltűnt. Amíg ilyen előfordulhat, addig nem helyettesíti nálam munka szinten az Ms Office termékeket, bármennyire is kedvelem egyébként az OOo/LO termékvonalat.

Mikor a képet beilleszted, akkor lehet választani, hogy hogyan kezelje. Én mindig beleágyazom a doksiba, soha nem jelentkezett még az általad leírt probléma. Pedig elég sok doksit készítek.

Mint az Atya is írja, csak a megnyitó ablakban egy pipa, utána mindig így csinálja.
De a válaszod olvasásakor azok az emberek jutnak eszembe, akik valamilyen dogmatikus
vallás részeseként csak a magukét hajtják. Pedig azt gondoltam egyszer ezt
megnézed, segít a képbeszúrásnál és nincs probléma. De azt hiszem tévedtem.
Akartam volna írni, hogy utólag is beállítható, a Szerkesztésmenüből, de már
látom a "süket fülekre találna". :)
BUÉK!

---
http://szit.hu

Tegnap nézegettem amit Atya írt, kerestem az opciót, hogy link legyen a kép vagy beágyazott, de nem találtam semmit. Azon is gondolkoztam, hogy egyik vagy másik kép beillesztésénél volt-e valami különbség. Ez utóbbinál viszont elgondolkoztam, hogy lehet voltak képek amiket csak behúztam a dokumentumban (macen dolgoztam, ott a többi alkalmazásból ez megszokott) és esetleg ez lehet az oka.
Egyébként ne vonj le téves következtetéseket egy-két bejegyzésből, nem vagyok fanatikus MS felhasználó, szeretem bizonyos dolgait, amik az életemet így vagy úgy megkönnyítik, de ha más jobbat csinál, akkor akár kész vagyok váltani is a megszokottról. Itt csak megemlítettem egy esetet, ami előtt értetlenül álltam.
Boldog új évet! :)

A LO 3.3-ban, a "Kép beszúrása" dialógus ablakon van egy "Hivatkozás" feliratú jelölőnégyzet. Azzal lehet meghatározni, hogy beletegye vagy csak hivatkozás legyen. D&D-ot soha nem próbáltam, nekem mindig is idegen marad. Kb. 15 éve próbáltam még Win alatt, de nem sikerült megértenem, hogy mitől hatékonyabb, mint egyszerűen az adott programban megadni, hogy mit akarok megnyitni/beszúrni...

Akkor írom:

A LO-ben alapértelmezett a képek linkelése, ha azt beszúrással helyezed be.

Pl: Beszúrás -> Kép -> Fájlból...

Az alábbi párbeszédablakot kapod:

http://szit.hu/images/kepbeszuras.jpg

Ott találod a bal alsó sarokban a "Hivatkozás" jelölő négyzetet.
Na az ne legyen bejelölve.

De ha bejelölöm nekem még feldob egy ilyen ablakot is:
http://szit.hu/images/kepbeszuras2.jpg
Ahol megerősítést vár, hogy nem akarom-e inkább beágyazni.

Ha mégis bejelölted, akkor utólag:

Kép kijelölése kattintással.

Szerkesztés -> Hivatkozások -> Csatolás felbontása gomb

Ha vágólapról teszed be, akkor a vágólapra nyilván nem fog hivatkozást
tenni, mert annak tartalma elég sűrűn változik.

Most meg van?

Ui: Igyekszem nem ítélni előre, csak azt írtam le mi jutott az eszembe. Örülök ha segítek.

Tudom, mindenki képes nyitottnak lenni, ha én is képes vagyok erre...

---
http://szit.hu

Nos, akinek szüksége van rá az úgy tesz, ahogy ilyen esetben minden más területén az életnek szokás. Megveszi. Mert megvetetni és sírni a legegyszerűbb!
üdv: pomm

A 852-es kídlap telepötúsa sikeresen befejezádétt

Eleve rossz ötlet volt a Tisztaszoftver. Gyakorlatilag a Microsoftot pénzelte az állam, miközben van sokkal jobb, teljesen ingyenes alternatíva. Amelyik iskola kitart a Microsoft szoftverei mellett, az magára vessen és perkálja csak le az árát, ha nem sajnál kidobni annyi pénzt. Az Ubuntunak már magyar érettségi változata is van. Semmivel se nehézkesebb a kezelése és nem egy külföldi óriásvállalatba pumpáljuk a kevéske állami vagyont.

Azért egy Active Directoryi szintű megoldás Linuxon se ingyért van...

Nem, az LDAP auth, meg NFS-en a home, nem egyenértékű egy AD-val...

Ezzel megvan az authentikációs és ACL dolgok. De hol a többi? Group Policy? Roaming Profile?

Persze, ezeket össze lehet kalapálni open source dolgokból, nem azt mondom, de ahol kulcsra készen kapod, ugyanúgy fizetősek.

Istenem, de jól jönne erre a hírre egy "hippi vagyok/valódi munkatapasztalat nélküli vagyok" szűrő, hogy a szemellenzős GNU hordát el tudjam rejteni...
De nem leszek képmutató, pár éve még én is így gondolkodtam. :P

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Pár sor a Tisztaszoftver programról és miért lényeges annak "kivezetése"

Emlékeim szerint - de javítsatok ki ha tévedek - a tisztaszoftver program 2004-2005 környékén kezdődött
Akkor lépett életbe a szoftveramnesztia, ami azt jelentette hogy az összes gépre a windows és az office aktuális verziója telepíthető lett. A windows xp telepítő lemezeket és office 2003-at kaptunk telepítésre. Első éven még nem is tudtuk használni, mivel win98 volt kiírva érettségire és csak a második évben kezdett dual rendszer használata mellett az xp bevezetésre kerülni.
Eltelt - ha jól emlékszem - a második év és már minden új beszerzésű gépre meg kellett vásárolni a "frissítési alapot", ez azt jelentette, hogy minden gépre meg kellett venni az xp valamely verzióját, és az xp professional kerülhetett a gépekre. Persze megkaptuk a szerver termékeket is. Ez így ment éveken keresztül.
Most a windows 7 enterprise, office 2010 pro plus, windows server r2, exchange, sharepoint 2010 és egyéb nyalánkságok álltak rendelkezésre.

A probléma a kivezetéssel a következő:
1. Milyen irodai csomagon vizsgáznak az idén az érettségizők (... ugye jogtisztán)
2. Az évek során megvásárolt windowsok ugyan jogtiszták, de nem mennyiségű licencek -> újra kell telepíteni őket...
3. Nincs lehetőség szerver termékek használatára (mondjuk engem nem hat meg...)
4. Az évek során felhalmozódott doksikat át kell konvertálni... átállni más irodai csomagra..
5. Ezt el kell magyarázni másnak is, miért van a változtatásra szükség...
6. stb......

Nem azt mondom, hogy az átállás nem lehetséges, de ilyen rövid idő alatt nem kivitelezhető szerintem olyan intézményben, ahol érettségi is van.

Szar ügy. Neki kellett volna már állni korábban megalkotni egy menekülési tervet. Többet kellett volna HUP-ot olvasni a elmúlt években.

--
trey @ gépház

Elhiheted, hogy minden nap olvasom a hup-ot
Nem csak rajtam múlik...

Nyáron részt vettem egy egyetemi informatikai beruházás kivitelezésében. Ha az emlékezetem nem csal, akkor már a megvalósítás előtti megbeszélésekkor felmerült ez a probléma. Kb. augusztust írtunk. Jól emlékszem és már akkor tudhattak róla? Azóta történt valami az iskolákban?

--
trey @ gépház

Sajnos én nem tudtam róla. Úgy látszik ez a post elkerülte a figyelmemet.
Augusztusban én csak annyiról tudtam, hogy a felsőoktatásban a hallgatók nem kapják meg a szoftvereket.
Ha tudtam volna.....

Nem emlékszem már a pontos részletekre, lehet, hogy tévedek. Ezért kérdeztem.

--
trey @ gépház

Közoktatásban nem volt szó ilyen jellegű lépésről. Bár augusztusban a Microsoft szokásos nyári konferenciáján, amit az informatikatanároknak rendeznek, már érezhető volt némi elhidegülés, de konkrétan csak egyetlen előadó bírálta nyíltan a minisztériumot, aki az OSZTV körüli fejetlenség miatt volt felháborodva.
[off]Az mindenestre "vicces" jelenet volt amikor a megnyitó előadáson előadóként megjelent Dr. Gloviczki Zoltán (közoktatásért felelős helyettes államtitkár)előkapta az iPadjét majd miután alaposan megdicsérte, az előadása végéig le sem tette és nem felejtette el azt sem megemlíteni, h ez nem ám az ővé, ezt csak úgy kapta a munkájához..[/off]
Tudtommal az iskolák sem kaptak ezirányú tájékoztatást korábban, az intézmények is most értesülnek erről.

Azon töröm a fejem, hogy akkor nyár végén, ősz elején miről lehetett szó, amikor arról beszélt az iskola egyik alkalmazottja, hogy úgy tervezzük meg a projektet, hogy megszűnnek az ingyenes licencek...

--
trey @ gépház

Jövő heti lottószámok esetleg?

Az elmúlt pár évben minden évben meg akarták szüntetni a Tisztaszoftver programot. Szerintem már nem vették komolyan a fenyegetést (aki farkast kiállt...)

http://computerworld.hu/vege-a-tisztaszoftver-programnak-20111224.html

"Mint arra egyik hozzászólónk felhívta a figyelmünket, a fentiekhez az is hozzátartozik, hogy a középiskoláknak a számítástechnikai érettségi előtt 2 tanévvel jogi kötelessége tájékoztatni a diákokat, hogy milyen szoftveren történik az adott intézményben az érettségi lebonyolítása, illetve az érettségi előtt 1 tanévvel még arról is információt kell közölniük, hogy az előző évben megadott szoftver mely verzióján lehet érettségi vizsgát tenni. Tehát a tavasszal érettségiző diákoknak már 2010 szeptemberében a Linuxot kellett volna jelezni, ha pedig ez nem így történt, az érettségi során a hallgatókat jogsérelem éri, ha nem használhatnak Windowst az ígérettel ellentétben. Így 2012 májusában - sőt a rákövetkező évben is - nem marad más hátra, mint a diákokat vagy illegális Windowson vizsgáztatni (amennyiben nem a Linux volt a korábban megjelölt operációs rendszer), vagy a hallgatók Linuxon vizsgáznak majd, de akkor az iskolák törvényt sértenek, a diákok érdekei sérülnek."

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

Ez az egész bohóckodás nem újkeletű: http://hup.hu/node/52404

Már régen el kellett volna gondolkozni az egészen.

--
trey @ gépház

De azt azert belatod, hogy egy iskolat, annak igazgatojat nem befolyasolhatja egy HUP-os thread...

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

Fogalmam sincs, hogy egy iskolát vagy annak igazgatóját mik befolyásolják. Nem a HUP-os thread kellett volna, hogy befolyásolja, hanem a történések, a trendek, a hírek, amelyek az elmúlt éveket jellemezték. Tulajdonképpen én leszarom, hátradőlök és röhögök.

--
trey @ gépház

Az az igazgato, fenntarto, amelynek azt mondjak most, "bocs, Pistikem, oldd meg az erettsegit, ahogy tudod", az annyira nem rohog. Megint a vegpontok szivjak meg.

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

> Megint a vegpontok szivjak meg.

Nem rémlik, hogy bármikor máshogy lett volna.

Nem hiszem, hogy egy bölcsész végzettségű igazgatónak/fenntartónak tudnia kell(ene), hogy épp milyen linuxok és bsd-k vannak a világon és mi ezen a téren a trend, mi az emelt szintű fizika/kémia követelménye és eszközigénye - ezt az "érintettek" megmondják neki, és kész.
Az igazgatót/fenntartót ezügyben, ha szakmailag nem "kompetens", akkor az informatikai munkaközösség, rendszergazda, stb. kellett volna, hogy befolyásolja.
A(z iskolai) rendszergazdákról meg inkább nem mondok semmit - addig, amíg nálunk a városi fő informatikai cég úgy frissíti a vírusírtó-liszenszet vagy mit, hogy végigmegy minden egyes gépen (kb. tizenöt-húsz intézmény legalább, intézményenként legalább 50-100 számítógép) a városban, szerintem nem biztos, hogy épp linuxok különféle verziót próbálgatják. De legalább csinálnak valamit, két emberrel többet kell alkalmazni :)

Fogalmam sincs. Az "iskolaigazgató"-t nem én említettem először.

--
trey @ gépház

Kérlek ne minősítsd az iskolai rendszergazdákat. Az iskoláknak ott a Panda Adminsecure, amit 1K/lic. ért központilag lehet frissíteni. Akik ezt sem tudják megfizetni, azokat sajnálom persze.

Amíg van mire telepíteni...

Nem minősítettem én, nem mondtam róluk semmit ;)
Egyébként nálunk ez a helyzet, nem panda van, hanem... passz. Sose néztem, saját laptopomat használom.
És nincs központi frissítés, hanem egy-két emberke bejárja az összes gépet egyesével, és megcsinálja. Nyilván ez olcsóbb megoldás ;)

Nem általánosítok, de jópár iskolai rendszergizdával találkoztam (jó, csak a mi városunkban), de nem álltak a helyzet magaslatán. Tény, valószínű én se csinálnám jobban, de én nem is ezért kapom a fizetésemet. Ha az összes többi város iskoláiban jók a rendszergazdák, bocs :)
Persze kivételek mindig vannak, de nem nálunk :(

Az igazgato a felelos az intezmenyben hasznalt szoftverek jogtisztasagaert, ennyiben mindenkeppen erinti a dolog. Az iskolai rendszergazdak felkeszultsege pedig novekszik, nyilvan vannak feher foltok, de ne felejtsd el, hogy sok intezmenyben 5-600 userrel, tobbszazas gepparkra jut jo esetben 1 db foallasu ember.

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

Nálunk egy ideje egy cég van erre, nem egy ember. Nem lett jobb a helyzet, mint amikor egy ember csinálta - bár honlapja már van rendesen a sulinak - pont ugyanolyan, mint a város összes többi iskolájának (na jó, az egyik _diák_ csinált egy CSS-t, amivel legalább a színvilág más, mint a többi tíz).

A thread csak okozat.
Az OK kellett volna, hogy befolyásolja az érintetteket.

Ez olyan, amikor a hírvivőt öleted meg.

Ja igen, akkor is szorított a cipő....
De akkor egy kettő telefon, és jött a megbízható infó a hosszabbításról...
Egy másik hosszabbítás alkalmával pedig kihirdették, hogy amíg nincs aláírva a szerződés, addig is használható a szoftver.
Most viszont egyértelműen kihirdették a végét.
Nincs egy hete, hogy mindenkivel meghosszabbíttattam, akik ezzel elmaradtak, volt aki telepítőt is rendelt.... hiába...

Szóval 2008-ban is esély volt arra, hogy nem lesz megállapodás. Most, 3 évvel (de inkább majdnem 4) később meg pillázunk, hogy bekövetkezett.

--
trey @ gépház

De azt ugye vágod, hogy nem az iskolák feladata lenne innen-onnan összeszedni az infót, hanem a megfelelő hivatalos csatornákon kéne őket tájékoztatni, hogy tessék Open irányba menni, mert két év múlva nincs májkroszoft...

Konkrétan nem vágom. De azt hiszem, hogy nekem ezt nem is kell vágni.

--
trey @ gépház

Roppant vicces, ahogy cinikusan leszolsz mindenkit, aki kritikaval mer elni egy picit is a dontes ellen, amikor meg valami tenyszeru valaszt is kellene adni, akkor meg felveszed az "ertem en, de leszarom" hozzallast :)

Azt hiszem, ezt hivjak trollkodasnak :)

----------------
Lvl86 Troll

A döntés előre látható volt. Semmi sem tart örökké - a változásra fel kell készülni, és bizony ha változik a világ, akkor azt a változást le kell követni. Az, hogy az oktatásban a langyos pocsolyában "ejráérünk" hozzáállással nem, az más kérdés. (Elég megnézni néhány tantárgyat, hogy mikor íródtak a tankönyvek...)

Szigoruan muszaki szemsogbol itelve: szerinted ez a valtas normalis modja? Es ismetlem: tanev 3/4-enel?

----------------
Lvl86 Troll

December vége már a tanév 3/4-e? Rég jártam suliba...

Van egy szerződés, ami le fog járni, és az egyik fél bejelentette, hogy nem kíván hosszabbítani, ezért minden érintett úgy készüljön, hogy nem lesz hosszabbítás. Tetszettek volna akkor rinyálni, amikor a felmondásra ilyen rövid határidő lett kikötve... Eltelt a tanévből négy hónap, van hátra öt és fél... Hol a 3/4?

Nem a bejelentés, hanem a licencek lejárta lesz a tanév 3/4-énél.

Az meg irreleváns, ugyanis most, a szerződés felmondására szolgáló határidőnél lehet tudni, hogy nincs tervbe véve a hosszabbítás, tehát van idő felkészülni.
Gazdasági iroda, könyvelés nem csak az iskolákban van, ergo az évi rendes, valamint az év közben érkező rendkívüli adó- járulék- és egyéb, a gazdálkodásra vonatkozó szabálymódosítások ebből következően jóval nagyobb kört érintenek - persze ott lehet előre tudni, hogy változni fognak a dolgok - úgy gondolom, hogy két hónap (jan. feb.) elég kell legyen a felkészülésre, a "menekülési út" megtalálására, és a migráció elkezdésére.

Nagyjából igen...
A biztos pont az volt, hogy "úgy se lehet megszüntetni, mert akkor nem lehetne érettségi"
Én akkor vittem az Open alternatívákat, akkor nem kellett...
Most meg akkora különbség van az irodai csomag kezelőfelületében (office 2007 <-> libreoffice), hogy az érettségiig nem tudom elképzelni, hogy újra lehetne oktatni mindent.
Valljuk be, ha azt mondanák, hogy át lehet állni linuxra, akkor a 110 gépünket szerintem egy hónap alatt (vagy 2 hét) átdobálnám.
Csak akkor értenék én a rendszerhez, és senki más, és ennyi....

Azért ez a két lehetőség kicsit erős, akkor már említsük azt is, hogy C) az iskola vesz egy (több) Office-t, és legálisan vizsgáznak. Kis tételben nem akkora pénz.

--
joco voltam szevasz

Hidd el, az iskolak legtobbjenek egy 100k-s kiadas is hatalmas most.

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

Mint ahogy az államnak is az a több milliárd.

--
trey @ gépház

Ha nem volna vilagos: nem vedem en a Tisztaszoftvert, rettenetes dolog volt. Viszont a mostani lepes idozitesevel es kidolgozatlansagaval tanarok, rendszergazdak tizezreit hozzak lehetetlen helyzetbe. Csak oket sajnalom.

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

Lesz munkájuk. Manapság ez is nagy dolog. Akik ebbe a zsákutcába belementek annak idején, azoknak gratulálok. Akik ehhez még tapsoltak is, azok meg szégyelljék magukat.

--
trey @ gépház

+1

Vicces, hogy mindenki ezen a 15mrd-n csamcsog, amikor kozben szazmilliardok tunnek el.

----------------
Lvl86 Troll

Konkrétan hol tűnnek el azok a százmilliárdok? Milyen beruházás? ...csak kíváncsi vagyok, mire gondoltál, amikor ezt leírtad.

- waiter -

MAV, BKV, autopalyaepitesek, stb., feleslegesen nagy allami gepezet, mindenfele helyi beruhazas a leheto legpazarlobb modon, segelyezes, stb. Hiena jol osszefoglalta multkor egy blogpostban: mindenki az allam penzebol akar szakitani es ott lehuzni a rendszert, ahol lehet.

Menj vegig barmelyik random telepulesen Mo-n. Mondhatnek konkret peldanak kisebb falvut, ahol volt mondjuk nehanyszaz M-tol 1,2Mrd-ig csatornazasra ajanlat, persze "valahogy" a legdragabb lett a befuto, aminek valoszinuleg legalabb a negyede el lett valahol tuntetve az elkeszult munka szar, javitani senki nem akarja ("nincs ra penz") es gondolom sejted, hogy mennyire lehettek bejelentve a munkasok is. Ez csak egy a sokszaz-ezer hasonlo eset kozul.

Ehhez kepest a tisztaszoftver meg egy "tiszta" eset.

----------------
Lvl86 Troll

Én azt látom, hogy vannak emberek, akik a jövőjüket a nagy amerikai multira helyezték (célzottan erre tanultak) részben vagy - ami rosszabb - egészben, így vagy úgy és rettegnek, hogy mi lesz, ha annak befolyása, jelenléte csökkenni fog a jövőben.

Kiváltképp programozó urak és programozó padawanok, akik éppen végeztek az iskolával, vagy útban vannak a végzős évek felé.

--
trey @ gépház

En ugyan nem rettegek, szimplan nem szeretek szar eszkozokkel dolgozni.

A programozokat meg kerlek fejtsd ki, kulonosen a kozoktatassal valo kapcsolatukat, mert tudtommal altalanos es kozepiskolabol eleg keves programozo jon ki (=0).

----------------
Lvl86 Troll

Troll.

--
trey @ gépház

Nem nagyobb, mint amit te muveltel feljebb :)

----------------
Lvl86 Troll

Ő nem troll, hanem házigazda :-D

+1

ROTFL :D

Főleg ahol jelen pillanatban tanterem fűtésre sincs pénz.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

D) az állam visszavonja azt a törvényt, és elég lesz fél évvel az érettségi előtt közölni a diákokkal az infót. Van itt lehetőség :)

--
joco voltam szevasz

Vagy elmennek a Microsoft-hoz és méltányossági alapon megkérik, hogy ha már ennyi ideig fizettünk, akkor arra a pár hónapra adjon valami méltányos konstrukciót.

--
trey @ gépház

Aki tudja, válaszoljon erre, mert érdekel. 1.5 és 0.5 évvel ezelőtt az iskolák milyen alapon ígérték meg a hallgatóknak (már akik), hogy Office-on érettségizhetnek? Reménykedtek benne, hogy lesz még tisztaszoftver, vagy állambácsi mondta ezt? Ki vállalja ennek a felelősségét? Jó, tudom, létezik olyan is, hogy felelősségvállalás nélküli ígérgetés...

--
joco voltam szevasz

Állítólag jogi kötelességük ezt biztosítani az iskoláknak.

Szerintem senki...
De ki kell tölteni egy nyilatkozatot, hogy min kíván vizsgát tenni, amit a minisztérium állít ki.
Eddig megmondtuk hova tegyenek x-et. Így is volt aki elrontotta :)
A mostani diákok elvileg 3 éve tanulják ezt az Office változatot.

Élek egy érthető analógiával:

Egy iskolában tegyük fel hogy tanítanak neked németet és angolt. Felkészülsz szépen angol nyelvvizsgára, alig várod hogy vizsgázhass, és vizsga előtt szépen bejelentik, hogy az angol vizsgabiztos elment szülési szabadságra, és előreláthatólag 2-3 évig csak németből lehet vizsgázni, de ha már vizsgára jöttél, és mivel kell a vizsgapapír, gyere be vizsgázni...

Ugye izgi...

Akkor még egy kérdés. Mennyire bonyolult egy Office-os érettségi? Németül nem tanulok meg fél év alatt, viszont LibreOffice-ból vállalnék úgy érettségit másnapra, hogy még sose láttam, mert gondolom, hogy alapjaiban tudja azt, amit az Office, és nem az Office speckó képességeire hegyeződik ki a vizsgaanyag. Egy diáknak elég lehet fél év, viszont nem lesznek holnap telepítve a Linuxok, így tényleg necces lehet, de azért pár hónap géptermi átállás és pár hónap diák készüléssel beleférhet.

--
joco voltam szevasz

Nekem elhiheted, nehéz az érettségi, vannak bonyolult feladatok. És a vizsgafeladatok nagyrésze win only ill. office only, az előző évi már talán megoldható lett volna LibreOffie-on.
Hidd el nekem, az a diák, aki csak Office 2007-et látott, mert azt tanították neki, nem biztos hogy sikeres vizsgát tesz LibreOffice-on

Hát akkor no para. Akkora lesz a botrány, hogy vagy elhalasztják, vagy bőven a kis emberek fölött fog nagyot ütni.

--
joco voltam szevasz

Ha adott eszközt tanították, ("balról a negyedik menüben alulról a másodikra kattintva megnyíló ablakban a felső sorban lévő fülek közül balról a másodikon alul lévő négyzetbe kell a pipa, hogy...")
akkor tényleg szívás. Attól, hogy a büdös életben nem láttam még a Jóskapista szerszámos ládáját, ott is meg fogom találni a kalapácsot, a fogót, a fűrészt, meg a reszelőt.

persze, meg lehet, de idő, amiből érettségin azért nincs olyan sok..

*nyomokban mogyorót tartalmazhat*

Ha azt verte a hülyetanár a fejébe, hogy "balról a második, alulról a harmadik...", akkor igen. Ha meg azt, hogy adott funkciót merre kell keresni, akkor meg nem. És lehet gyakorolni: itt a második félév arra, hogy elsajátítsa egy másik eszköz használatát.

A vizsgafeladatokat mindig is úgy kellett összeállítani, hogy azt a választható szoftvereken megoldhatók legyenek. Az OpenOffice.org meg ugye igen régen válaszható. Most meg már a LibreOffice is.

A szabad szoftverek mellett vagyok, de az előzőek fényében, hogy az érettségi feladatok "win only", ez nem igaz. Ja, hogy nem találja valaki, hogyan kell Open/LibreOfficeban beállítani egy színt RGB kóddal, stb?! Belehet!

Persze, be lehet. Akkor vissza az angol-német analógiára: http://hup.hu/cikkek/20111227/tisztaszoftver_program_kivezetese#comment-1394825

Egyszerűen nem tisztességes (és törvényes) ilyen közel az érettségihez azt mondani, hogy mindenki kapja be, itt márpedig nem lesz MS Office.

Nem mindenki IT-guru, az átlagfelhasználóknak bizony egy Office 2003 -> 2007 váltás is óriási gondokat okozott, mi lesz akkor a MS Office -> LO váltáskor? (Főleg az időkeret miatt, persze.)

Ha már a tisztességnél tartunk, akkor megkérdezném, hogy tisztességes-e aláírni egy olyan szerződést, aminek a vége nem a tanév végével esik egybe... Mindkét részről. Bár ha az a cél, hogy tanév közepére essen és ezáltal olyan helyzet álljon elő, hogy az állam kényszerhelyzetbe kerüljön, akkor azt mondom, ügyes....

--
trey @ gépház

Epp az elobb magyaraztad, hogy volt ido felkeszulni es nem erted miert sirnak.
--
cythoon

Két különböző téma. _Szerintem_ már az első szerződés megkötésekor ki kellett volna dolgozni egy menekülési tervet. Ha ez nem történt meg, akkor 2008-ban, amikor ugyanez volt a téma.

Az meg egy megint másik téma, hogy nekem ez az év közepéig tartó szerződés nem tetszik. Hogy értsd: ha év végig tartana, akkor is kellett volna egy tervet csinálni arra, hogy mi lesz akkor, ha az állam nem hagyja tovább fejni magát. De nem azért nem tetszik, mert "jaj, szegény tanárok" meg "jaj, szegény gyerekek" (amit itt nyomatnak egyesek), hanem azért mert ez bűzlik.

--
trey @ gépház

A 2010-es (vagy melyik is) office-ról mindenki ódákat zeng. Láttam én is, próbáltam is, de nemigen bírtam benne elsőre eligazodni. Másodjára meg ráhagytam :)
Aztán a diákok az infó szóbelijüket "egyéni" laptopokon csinálták meg, mert az iskolai gépekre és az iskolai laptopokra ezek az office-ok kerültek. Érettségi előtt nem sokkal.

Szóval ha már egy cég termékein belül ennyire van változás, lehet különbség két különböző cég termékei között is. És ne magadból indulj ki, hogy neked elég lenne egy-két nap.

Ez abban az esetben jogos lenne ha a gépekre csak úgy lehetett volna Windows -t tenni, de nem lehetett ahhoz lennie kellet legalább OEM licencnek.
Magyarán rosszabb esetben egy újratelepítés és az eredetileg vásárolt Windows használható a gépen.

Amellett, hogy egyetértek avval, hogy nem így kellett volna. De arra gondoltam, hogy leírok ide egy lehetséges megoldást:

1, Az igazgató megkéri a diákokat, hogy álljanak el ezen joguktól (ha arról van szó a szülőket). Szintén adott esetben felajánlva valami nemhivatalos kompenzációt. Szintén biztosít gépterem használatot a tanulók részére az új programból való felkészüléshez.

Evvel valószínűleg a diákok 2/3-a megoldható.

A Többiekhez a következő kell. Kell 10 különálló, de egyenlő értékű érettségi feladatlap.
Az iskolák egy helyre poololják a meglevő licenszeiket.
Ezen az egy helyen 10 etapban leérettségizik a maradék diák.

Persze ha van 1/3 nyi licensz akkor megoldhatják házon belül is.

### ()__))____________)~~~ ################
#"Ha én veletek, ki ellenetek?"#N210/Xubu

Ez kb. annyira átgondolt döntés most, mint az alapítványi iskoláktól január 1-jétől a közháló-hozzáférés megvonása, majd tiltakozásukra annak meghosszabbítása. (összefoglaló itt vagy itt)

"Emlékeim szerint - de javítsatok ki ha tévedek - a tisztaszoftver program 2004-2005 környékén kezdődött"

Pontosítás:
"A kormányzat és a Microsoft között létrejött szerződések, Campus és School (http://www.tisztaszoftver.hu) licencei 2001. november 30. (Campus) illetve 2004. február 20.
(School)–tól biztosítják az érintettek jogtiszta szoftverhasználatát."

Van 5 hónap átállni és felkészülni. Az 150 nap, egy nap 24 óra tehát 3 darab 8 órás műszak így már 450 nap. Plusz ott vannak még az éjszakák is. Nehogy már másfél év plusz néha egy kis éjszakai műszak ne legyen elég átállni?

Kis versenyszférabeli hozzáállás, és mindjárt megy az.

Nem tudom eldönteni, hogy ez szarkazmus-e vagy valami más...

Mondd a nem IT-guru hülyepistikének, hogy dehát a LibreOffice sokkal olcsóbb, mint az MS. Igaz, hogy 3 évig az utóbbit tanulta, de nem érettségizhet vele.

Nálam LibreOffice-t (illetve korában OpenOffice.org) tanultak eddig is és plusz MSO. Ja hogy a kollégák nem vették észre, hogy van itt egy OpenOffice.org is?! Pedig ott van már évek óta a válaszható érettségi programok között is. Miért kellett eddig egyoldalúan tanítani?

Nem az van a cégeknél??? A felnövekvő ifjúság vállalkozást, céget alapít, az lesz nála a cégben amit tanítottam. Munkavállalóként arra tudja, azt mondani, hogy tudja kezelni, amit megtanítok neki. Nem értem ezt "szöveget", hogy az van a cégeknél!?! Persze az van amit tanítunk nekik.

Mellesleg, azt tapasztaltam, amikor MSO-t tanítok, és utána jön a LibreOffice, akkor azt mondják a tanulók a LibreOffice-re, hogy Pfúúújjjj! De ha fordítva csinálom, előbb LibreOffice-t tanítok, utána MSO-t akkor az utóbbi a pfuj. Akik fújnak itt a LibreOfficra, gondolom mind így jártak. Tudom, a "SZOKÁS" az hatalom.

A 450-ben benne van az éjszaka is :-P

Engem meg ugy tanitottak altalanos iskolaban, hogy december es marcikus kozott csak a januar meg a februar van, ami baratok kozt is ket honap.

----------------
Lvl86 Troll

Sajnos a forgatókönyv megint a megszokott lesz. Február 1.-én a m$/BSA megzsarolja a törvényhozókat, talán még pár embert meg is ken. Aztán jön a kapkodás, aminek a végén minden marad a régiben.

Hehe, jah :)

Ez történelmi lehetőség. Én minden erőmmel azon leszek, hogy az FSF.hu Alapítvány minden forrását és kapcsolatait felhasználva villámgyorsan anyagokat készítsen és készíttessen az átállás megkönnyítésére. Ha sikerül találni vagy tíz tapasztalt és elhivatott informatika tanárt, pár jó rendszergazdát, és a kuratórium többi tagja is egyetért velem, akkor márciusra lesznek használható anyagok, amikkel tovább lehet vinni a tanítást szabad szoftverekkel. Stay tuned :)

Szép-szép, sok sikert hozzá.

Már rég kész kéne lennie ezeknek az anyagoknak. Egy három hónap alatt összetákolt cucc színvonala a béka segge alatt lesz ahhoz képest, amilyen tananyagok most létezhetnek az MS szoftvereihez.

Egy tanár legalább öt-tíz éves tanítási tapasztalattal nem tákol, hanem átír. Egyébként szerintem kicsit túlértékeled a jelenlegi, létező tananyagok színvonalát. Azért ez nem agysebészet. Mondom ezt úgy, hogy én mondjuk tanár vagyok. Te mikor láttál utoljára közoktatást?

Ha a citromsavciklus tanítási időpontját kell egy biológiatanárnak átpozícionálnia, akkor OK. Ezt tanítják, tanulták több tíz éve. Az informatika... khm. "ta-ná-rok" általában egyenként gyengébbek a saját "szakterületükön" az 5000-es HUP-UID alattiaknál, szóval emiatt nem várok túl sokat az ötletedtől.

Persze sajnos jobb megoldási javaslatom nincs, valószínűleg a párttitkárs szaktárca öltönyös sokatlátott szakértői sem írnának jobbat ennyi idő alatt. Idő kéne. Korábban kellett volna nekiállni.

Közoktatást nem is olyan rég láttam, - nemtudom milyen mérőszám szerinti - az ország egyik legjobb gimnáziumában, de informatikaoktatás ott is hulladék volt (Tudom, vannak kivételek)

A probléma ott van, hogy a Microsoft évekkel ezelőtt megvette a közoktatást. Nem az a gond, hogy őket tömték pénzzel, az nekik aprópénz. A gond az, hogy a diák nem látott alternatívát és emiatt rugalmatlan. A mai diákok nagy része nem szövegszerkesztést és táblázatkezelést tanul, hanem azt, hogy az adott feladatot hogyan kell Word-ben és Excel-ben, stb megoldani.

Tanárként annyit látok, hogy a gyerek egyrészt értő olvasni nem tud rendesen, másrészt azzal küzd, hogy az adott beállítást hol találja a szoftverben. Én nem is a mostani 12. évfolyamtól tartok, hogy ők hogyan érettségiznek le. Nem tudom, hogy a mostani 11. évfolyammal mit lehet kezdeni a jövő érettségire való felkészülésnél, amikor 2 éve másik szoftver él a gyerek fejében és náluk nagyobb valószínűséggel nem lesz MS office.

+1
A gyerek sokszor nem úgy keresi, hogy hogyan kell beállítani, hanem konkrét, adott helyen (harmadik menü, második pont, ötödik fül). Ha nem ott van, akkor sokan kétségbeesnek.

Lehet nem kene rajuk eroltetni olyat ami kurvara nem erdekli oket ;)
--
cythoon

Akkor a büdös kölke szerinted mit fog tanulni? :)

Nekem 8, az emberek ugyis elfelejtik a 95%-at annak a sok hulyesegnek amit a fejukbe toltok, szoval hogy libre vagy MSOffice, egyre megy... :)
--
cythoon

Ebben van valami. Én se tudtam egy körlevelet a jómúltkor word-ben összehozni (pedig bő tíz éve tanították nekem is), aztán maradtam inkább a LaTeX-féle megoldásnál, az pillanatok alatt megvolt :)

"szoval hogy libre vagy MSOffice, egyre megy...">Nekik igen. Ezért kell az ingyenest használni, hogy legalább pénzt ne adjanak ki arra, ami felesleges.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Lehet, hogy azért, mert a tanerő azt tanította neki? Azt a tanerőt kéne kérdőre vonni, hogy ugyan már miért is így?

Sok gyerek így "működik", hidd el! Ami idősebb fejjel logikus, meg egyszerű, az egy 14-18 évesnek nem biztos, hogy az. Később majd megérik benne. Ha meg nem, akkor meg úgyis mindegy :)
Egyébként a heti egy informatikaóra alatt csodákat nem lehet művelni. Egyik héten megmutatod/elmondod, következő héten elmarad az óra ünnepség vagy bármi miatt, utána meg már tízszer elfelejtette, hogy mi volt két hete.

Minden tárgyat lehet szarul is meg jól is tanítani. Persze jól sokkal nehezebb.

+1

Az alternativakrol annyit, hogy 2004-5-ben fenn figyelt az openSuSE kozepsuliban az ujabb gepeken. Szoval bullshit.

----------------
Lvl86 Troll

És emlékeim szerint (legalábbis mifelénk) annyira instabil szar volt, hogy azóta is poénkodunk a "sose suse"-vel :P
Persze azóta valszeg pofásodott a rendszer, de bennem még élénken él a "tanárgépekre" telepített suse, ami semmire se volt használható konkrétan.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Hogy is szoktak mondani errefele? worksforme :P

----------------
Lvl86 Troll

az openSUSE-ról annyit, hogy a mai napig ott ücsörögnek. Ugyanazokon a gépeken

-----
Puppy linux felhasználó

ubuntu.hu-n most is van elérhető tananyag, csak használni kéne...

-------------------------
Trust is a weakness...

Már nézem is.

Volt valami ilyesmiről szó itt:

http://hup.hu/cikkek/20111115/immaron_lehet_ubuntu_linuxon_erettsegizni

--
trey @ gépház

Egész jónak tűnnek az ubuntuhus iliászos anyagok, meg a linkelt könyvek. Teljes ez az anyag? Verfied? Ez megy már az érettségin? Akkor? Problem? :)

Szerk: Ja igen. Már csak a diákok jogsérelmét kell megoldani. Központi informatikai érettségiztető pontok, "néhány" MS licensszel? A legtöbb diákot meg meggyőzi a Nemzeti fúbárminisztérium hogy legyenek nemzeti érzelműek, és nemzeti érettségizzenek szépen nemzeti linuxon. Mondjuk a Nemzetiben.

A Magyarország oktatás ügy 150K gépet migrál sec perc alatt , Windowsról Linuxra.
Ami München városának több évbe telt , az nálunk máról holnapra megvalósul.
Mind ezt úgy , hogy a gépek n százaléka nem Linux ready.
SIS/VIA chip készlet/video rulz , nálunk az állomány 90%-a ilyen.
Amikor ezeket vették a Linux összkomfort nem volt szempont.

.

SIS-szel annyira nincs gond.

Én nem úgy látom.
Töredék teljesítménye van Linux alatt a windows-hoz képest.
Örülök ha képet kapok.(SIS video) A PATA vezérlő harmatos teljesítménye kigyógyult ?
Az USB2-es bugot lehetne BIOS frissítéssel orvosolni , csak ezekhez a lapokhoz nincs új verzió.(PCpartner)
Bár windows alatt legalább működik.
Ezek után nem vagyok biztos benne , hogy mekkora megtakarítás ez a buli , de talán így van lehetőség korszerű , takarékos hardware-re.

Ha már ez felmerült, itt is van néhány nagyon jó oktatási anyag: http://libreoffice.hu/konyvek/
Persze ettől több kell. Kidolgozott óravázlatok, tanári segédanyagok, feladatok különböző szintekre. De ezek - minden híreszteléssel ellentétben - nem különböznek annyira a különböző szoftverek között. Szerintem a legnagyobb gond az iskolai alap infrastruktúra átalakítása. No ez év közben igen komoly feladat, lehet, hogy nem is lehet megcsinálni. Lehet, hogy nem véletlen, hogy épp márciusban ér véget ez a szerződés???

"Lehet, hogy nem véletlen, hogy épp márciusban ér véget ez a szerződés???"

Biztos hogy nem, pont ezt akartam írni. Ott se hülye emberek ülnek, egy ilyen fontos döntésnél nincsenek véletlenek.

Veget erhet marciusban, azaz, most be lehet jelenteni, hogy a 2013-ban erettsegizok FOSS szoftverrel kuzdjenek, mert 2013 marciusaban lejar az, aminek megszuletnie se lett volna szabad. Az, hogy ne 10 evre hosszabitsak meg, hanem csak addig, amig at lehet allni, az lenne a targyalo felek felelossege.

Egyrészt ezen felkacagtam, másrészt szép látni, hogy ilyen esetekben azért összefog a Linuxvilág

kép


http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

Szerinted ez igy mukodik? :)))

----------------
Lvl86 Troll

Merjünk nagyot álmodni, tisztelt hölgyeim, és uraim! Ismétlem: merjünk álmodni! :-P Az ébredésről nem szól a fáma, talán van, vagy lesz rá dakota közmondás :-D

Mondd el, hogy működik!

Inkább üljünk és élcelődjünk azokon a tanárokon, akiknek tanítania kell majd akkor is, ha lecserélik alattuk az eddig tanított szoftvereket? Vagy inkább hagyjuk, hogy kisírjanak még egy év haladékot? Aztán majd még egyet és goto 10. Eddig itt sokan azon nyávogtak, hogy miért nem használják a mindenki által hozzáférhető alternatívát inkább a milliárdos kiadások helyett. Mi lenne, ha mindenki segítene aki tud? De legalább megpróbálná, és nem nézne /vagy okoskodna/ ölbe tett kézzel...

Hidd el az atallas nem olyan egyszeru! En a szabad szoftverek hive vagyok, de ez a lepes most nagy badarsag. Pontosan az elhamarkodas akadalyozhatja meg a Linux elterjedeset es totalis uralmat adhat a Microsoftnak egy ujabb evtizedre.
Mert majd az lesz, hogy:
Ez sz*r, meg az sz*r, hulye f*s linuksz.. Majd tuntetunk, meg kovetkezo kormannyal visszahozatjuk ugyis orokre a Windowst, hisz ellehetetlenitettek szegeny diakokat, tanarokat, iskolakat.

Tehat pontosan az ellenkezojet erhetik el ezzel a lepessel. Fokozatosan kellett volna kivezetni a fizetos szoftvereket es jo elore bejelenteni. Tovabba Microsofttal mennyisegi licenc megallapodast kotni, amin keresztul az intezmenyek kedvezmenyes aron MEGVASAROLHATJAK vagy BERELHETIK tovabb a szoftvereket. Erre penzt nem adni, iskolak maguk teremtik elo a forrast atcsoportositasokkal.

Szerk: egyebkent valoszinuleg csak magyar bloff es ugyis lesz MS megallapodas..

Ennek a lépésnek a legkevesebb köze az oktatáshoz van.
Ez a lépés alapvetően arról szól, hogy a költségvetés minden lehetséges helyről pénzt kapar össze. ( A nyugdíj kassza nagy része már kilőve, bankadó és telkó adó a végét járja, stb.)
Ez a 10 milliárd, vagy mennyi, kb a talált aprópénz.

Pont a napokban láttam egy interjút egy magas beosztású, egyetemen dolgozó nénivel, aki fel volt háborodva, hogy nehogy már az állam beleszóljon abba, hogyan gazdálkodik, mit oktat és hány embert vesz fel az egyetem, mert hogy autonómia így meg úgy (bár nem tudom a fizetését honnan kaphatja, illetve ki a hibás amikor felvesznek 1000 embert gipszjakab-rajzoló szakra, amiből három kell évente az országnak, aztán meg nem lehet elhelyezkedni a friss ropogós diplomával). Na kérem, most megmutathatják mire képesek, ha nem fogják a kezüket! Egy biztos: most is az állam lesz a hibás, mert nincs rajta sapka. Vagy mert van. :-)
És igen, azt a 15 mrd-t el lehet értelmesebben is költeni.
Egyáltalán, miért van kihegyezve egy vizsga az XY cég ACME szoftverének az i.j verziójára?

Most vagy nem most? Inkább Petőfi szavaival: Most vagy soha!
MOST! Ez a kormány úgyis elég gyakran konfrontálódik, az ideális pillanat sohasem fog eljönni, mert mindig lesz ok, ami miatt még várnunk kéne egy kicsit. És igen, nagy ugrás, de hát a szakadékon nem lehet átlendülni apró lépésekkel. Három év múlva pedig már kiforrott is lehet a dolog, de egyszer neki kell állni. És most kell csinálni, amikor nincs pénz, nem akkor, amikor van!

Szoval akkor szerinted teljesen okes dolog, hogy fel ev alatt hip-hop amigralnak egy egesz orszagot barmifele felkeszules nelkul. Ld. Munchen, akik hany eve is allitgatjak at a gepeiket? Nem csak Windowsrol meg Officerol van szo azert, nehol azert befigyel meg 1-1 plusz szoftver - amit mellesleg megvasaroltak. A teljes ugyviteli infrastrukturarol nem is beszelve legyen az egyedileg fejlesztett program vagy akar csak egy agyonmakrozott excel tabla. (V3 vizsgaszervezo "program" - 10 megas excel tabla - meg hasonlokkal talalkozott mar valaki?)

Esetleg ugy mukodhetett volna, hogy szepen felmerik, hogy mi van (gyanitom, van olyan suli, ahol jo, hha az Office 2003 es az XP epp hogy elfut a gepeken, ezeken szerinted egy lassu LibreOffice hogy fog futni Linux alatt?) aztan szepen fokozatosan allnak at: eloszor MSO -> LO, aztan az oprendszer, persze, ha megvan hozza a tanarok kepzettsege is.

Masreszt basszus, ha valamikor, akkor nyaron lehet csinalni barmit is egy suliban. Te nem voltal diak? Szeptembertol juniusig ott nem lehet komolyabb atalakitast csinalni.

Elarulom mi fog tortenni:
- vagy mindenki nekiall rohamleptekben valamit kitalalni, de annak a koltsege nemhogy kevesebb, hanem joval tobb lesz mint 15 mrd.
- vagy mindenki szarik bele es hasznalja tovabb a warez verziot, mint a regi szep idokben.
- fenti ketto vegyesen.

----------------
Lvl86 Troll

[off] Múltkor tettem fel egy régi P2-Celeron 500MHz-es notebookra 160MB RAM mellé Debian + Openbox + launchert és efféléket, elsősorban szövegszerkesztésre.
Ezen a gépen az OpenOffice egész használható sebességgel fut.
Persze KDE/Gnome és ilyesfélék nem mehetnek mellé, mert elfogy a RAM... esetleg LXDE. [/off]

Jaj hagyjuk mar... Majd az ezer eves hulladekokra elkezd a rendszergazda RandomBox-ot reszelni meg kernelt optimalizalni, hogy fusson. (Amin meg mondjuk az XP elkocog.) Leccineee....

Eddig akarhanyszor kellett hasznalnom Linuxot es Windowst azonos gepen, Linux mindig lassabb volt. Es ez a "KDE/Gnome nem megy" meg nem opcio, mivel meg mindig hamarabb fognak azzal talalkozni a jonepek, mint egy random noname DE-vel.

256M ram mar egy 7.04-es Ubuntunak sem volt eleg, az is egybol boot utan csinalt vagy 200M swappet.

Juteszembe, azt mar leflameltetek, hogy KDE, Gnome, LXDE, Fluxbox, ShitWM, RandomDE, vagy anyamkinjaDE legyen? Es hogy Ubuntu, Debian, OpenSUSE, Fedora vagy mi legyen? Meg hogy egyaltalan LibreOffice legyen ne esetleg valami masik?

Meg hogy min fogod futtatni a meglevo Windowsos dolgokat? Sok oromkodes kozott, azert nehanyan belegondolhatnanak abba is, hogy most konkretan 3 nap alatt ki kellene kukazni Magyarorszag teljes oktatasi infrastrukturajat.

----------------
Lvl86 Troll

Nem mondtam, hogy kell neki.
Csak arra reagáltam, hogy "a lassú LibreOffice" futtatására képes lehet a gép.

A többi gondolatoddal kapcsolatban egy szót sem írtam.
...sőt, azt sem, hogy az MSO-val összehasonlítva gyors vagy lassú lenne. :)

Kepes futtatni != hasznalhato. Egy P166-os 64 mega rammal Win98-al, Firefox 1.5-el is futott, de kinszenvedes volt vegigvarni, mire elindult. DE futott! (Volt konyvtari gep a volt kozepsulimban).

(Mielott valaki azzal jonne, hogy biztos jol szet volt barmolva: negativ, minden bootolaskor resetelodott a gep allapota).

----------------
Lvl86 Troll

Ezen a gépen használhatóan futott. Alap böngészés is elfogadhatóan megy LAN/Wifi/3G hálózaton, persze flashblock és ilyenekkel.
Nyilván azért más a helyzet egy modern gépen futtatva ugyanezt.

Persze azt nem lehet megtenni, hogy 100 különböző gép esetén mindegyikkel elvacakol az ember, ráadásul a grafikus felület is eltérjen egymástól. Pl. hang miatt ezen a gépen is vacakolni kellett.

No meg ott vannak pl. a SIS videokártyák, ami működik ugyan, de gyakorlatilag használhatatlan, egyes ATI vezérlők, egyéb /nem támogatott/ hardverek, speciális szoftverek, stb.

Ez az egyik véglet. A másik az, hogy pár hónappal ezelőtt állítottam üzembe 300 vékonyklienst, 9 blade szervert, hozzá egy enterprise FC storage-ot, egy rakat notebookot és számítógépet, meg ami kell hozzá 100+ millió értékben egy könyvtárban. Ott, ahol (AFAIK) több milliárd forintos (de lehet, hogy eurós) beruházás valósult meg az oktatás jegyében.

A két véglet között meg ott vannak azok az iskolák (ahova szállítunk), ahol igen is normális motyók vannak. Biztos, hogy van olyan is, ahol nincs komoly géppark. De azért ilyen lerobban képet sem érdemes festeni, mert látom, hogy mik vannak.

A kollégák egy része jelenleg is iskolákat jár a szünetben és több száz ezer forintos cuccokat hurcol szét az országban. Nem beszélve arról a 3-4-5 ki tudja mennyi kamionnyi intelligens tábláról, amit kiszállítottunk az ország iskoláiba a nyár, ősz, tél folyamán.

Értem én a drámai tagozatot, de azért léccineee.

--
trey @ gépház

Valoszinuleg nem azokkal a sulikkal lesz problema, akik megengedhetik maguknak. Ellenpeldanak tudnek mondani olyan sulit, ahova elozo melohelyemrol szallitottunk szoftvert, es mikor egy volt kollegam korbenezett, hogy hol is fogjak hasznalni, egyes gepeken meg W98 volt Netscape 4-el. Nem ok nelkul.

----------------
Lvl86 Troll

Ez is az idióta palyaztatos dolgok hülyesége. Hardverre ezerszám lehet pályázni (így jut olyan helyre is digitális tábla, ahol krétára nincs pénz), de szoftvert venni azt nem lehet pályázatból...

Tegyük hozzá hogy karbantartani is kell ezeket a gépeket. ... szerelni is ha elromlik.. már pedig nem túl strapabíróak.


sly @ w3m.hu

Ja, hát igen, a pályázatokba ezek sincsenek biztosítva...

Kérlek! Talán megnézhetnéd, hogy miről is beszélünk. Ez az idézet a tisztaszoftver.hu oldalról van:

----
Milyen termékek díjmentes használatát biztosítja a Tisztaszoftver Program az általános és középiskolák, valamint az alapfokú művészetoktatási intézmények számára?
Minden munkaállomásra biztosítja az alábbi szoftverek jogtiszta használatát:

Windows 7 Professional frissítés,
Office Professional Plus 2010,
----

Amennyire tudom, a Win7-hez minimum 1G memória kell, de jobb, ha 2G van. Akkor milyen 256M-ról beszélsz? Igen, biztos vagyok benne, hogy vannak az iskolákban régebbi gépek is. Ezeken a gépeken jelenleg vagy OEM vagy warez szoftverek futnak.

A kérdésed második részének van értelme. Nyilván praktikus kijelölni két támogatott környezetet, egyet a korszerű gépekre, egyet pedig az elavultakra. Szerintem a Gnome2/Mate és az LXDE teljesen jól használható alaprendszerek, és eléggé hasonlítanak a legjobban használt rendszerekre ahhoz, hogy értelmes embernek megvan az átjárhatóság.

"Minden munkaállomásra biztosítja az alábbi szoftverek jogtiszta használatát:

Windows 7 Professional frissítés,
Office Professional Plus 2010,
----

Amennyire tudom, a Win7-hez minimum 1G memória kell, de jobb, ha 2G van. Akkor milyen 256M-ról beszélsz? Igen, biztos vagyok benne, hogy vannak az iskolákban régebbi gépek is. Ezeken a gépeken jelenleg vagy OEM vagy warez szoftverek futnak."

Én úgy tudom, hogy windows 7 licenszel használhatsz xp-t is.

"Én úgy tudom, hogy windows 7 licenszel használhatsz xp-t is."

És akkor miért is fizetünk x-tízezer gépen a win7-ért.
Számos iskolában az a helyzet, hogy a gépek nagy része régi és itt valamely régebbi verziót használják, leginkább az xp-t, de azért az előfizetés a legújabbra szól. Miért is?
Már ez is megérne egy gondolatot.

"leginkább az xp-t, de azért az előfizetés a legújabbra szól. Miért is?"

Gondolom azért, mert így Win7-től visszafelé használhatsz bármit.

Azért a legújabbra, mert a régit már NEM lehet megvenni, nincs, elmúlt, felejtsd el. Se support, se frissítés, semmi.

Support? Ugyan kérlek! Idézet a tisztaszoftver.hu-ról:

----
Jár-e technikai támogatás a szoftverekhez?

A Tisztaszoftver ügyfélszolgálat nem nyújt technikai támogatást.
A Campus felhasználók számára az ingyenes fórumainkat javasoljuk a (http://technetklub.hu/) oldalon. Technikai információkat lehet találni a Microsoft Magyarország weboldalán (http://microsoft.com/hun), valamint érdemes a Microsoft terméktámogatás oldalán keresni. (http://support.microsoft.com/search/?adv=1)
Üzletileg kritikus alkalmazások technikai támogatásához külön Támogatási Szerződés (Premier Support) megkötését javasoljuk.
----

Ilyen támogatást Linuxhoz is tudunk ajánlani :D

Azaz a Gagyidenagyon kft., mint MS OEM-partner által szállított cucc mellé is több a support... Nagyszerű. Akkor tényleg jogos a kérdés, hogy mi a kénköves, kaporszagú, rézfarkú, sárga lábú, töpörtyűszemű, bús büdös Béla néniért kellett eddig fizetni?! Ja, igen, a használati jogosultságért.

Erre tudnál valami konkrét linket küldeni, mert nekem nem sikerült találnom semmit...

Akárhogy is nézem, minden feltétel leírás ezzel kezdődik:

"
Customers must:
Purchase a PC preinstalled with Windows 7.
"

Ez a Tisztaszoftver Win7-ekre egyszerűen nem igaz.

Igaz, mert ez nem mennyiségi licenszes leírás, rosszat linkeltem.

http://goo.gl/fIOLm

I have Windows 7 Enterprise. What can I downgrade to?
Downgrade rights in Volume Licensing agreements provide you with the right to downgrade to any prior version of the same product. Windows 7 Enterprise can be downgraded to Windows Vista Enterprise.

Customers licensed for use of Windows 7 Enterprise are generally licensed for Windows 7 Professional, which can be downgraded to Windows Vista Business, Windows XP Professional, Windows 2000 Professional, Windows NT 4.0, Windows NT 3.51, Windows 98, or Windows 95 operating system. You would not, however, be able to downgrade to Windows 7 Home Basic or Windows 7 Home Premium, or other consumer (Full Packaged Product – FPP) versions of Windows as they are different product editions and not prior versions of Windows 7 Professional.

I have Microsoft Office Professional Plus 2010. What can I downgrade to?
Downgrade rights in Volume Licensing programs provide you with the right to downgrade to any prior version of the same product. Therefore, Microsoft Office Professional Plus 2010 can be downgraded to the Microsoft Office Professional Plus 2007, Office Professional Enterprise 2003,Office Professional XP, Office Professional 2000, Office Professional 97, Office Professional 95, or Office Professional 4.3 versions. You cannot, however, downgrade to Microsoft Office Standard Edition 2007 as that is a different product and not considered a prior version of Microsoft Office Professional Plus 2010.

In addition, Office Professional Plus 2010 users cannot use earlier versions of OneNote and Groove via downgrade rights, since these products are not part of earlier versions of the suite (i.e., OneNote 2007 and Groove 2007 are not included with Office Professional Plus 2007).

Értem, csakhogy az iskolák a Windows 7 Professional frissítést használhatják, tehát nincs nekik Windows 7 Enterprise. Az általad linkelt doksiban nincs szó Professional downgrade lehetőségről.

Nagy tévedésbe vagy. Volume Licencing formában a Microsoftnál csak Enterprise verziók (kliens, szerver) érhetőek el, Tisztaszoftverben is azt küldenek.

Már a lemez kódja is WIN7ENT platform, nyelv, stb kóddal kezdődik.

Kérem nézd meg ezt, szerintem az MS Magyarország írta:

http://tisztaszoftver.hu/kozoktatas.asp?akt_menu=gyik_kozoktatas

Igen, ott ezt írják. Ettől függetlenül Enterpriset osztogatnak. Mellesleg itt már Enterprsieról írnak: http://tisztaszoftver.hu/kozoktatas.asp?akt_menu=windows7_aktivalasi_problemak_kozoktatas

De ha te csak ez alapján tájékozódsz, akkor valószínűleg közöd nincs a közoktatás bugyraihoz.

No ippeg ma jött egy szép nagy tisztaszoftveres doboz, benne az MS aktuális dolgaival, mint pl Windows 7.
Olvasom a feliratot a lemezen, hogyaszongya: Win7 Professional* Hun X86 K12

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Az nem a rendszergazdai, tanári példány? Mert az professional. De annak semmi köze az iskolai rendszerhez.

Emellett iskolai példányt nem küldözgetnek ilyenkor.

Nem biza, ez az iskolának jött. Sőt megnéztem, korábban is prof volt. Jött ez, a papír szerint egy office 2010 kellett volna benne legyen, de az nem volt, volt némi papír huedu és openedu ügyben és volt egy sulix telepítő. Ennyi volt a pakk.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

a rendszergazdai tanári példányt is az iskolának küldik ;)

de megnéztem neked tegnap, és a tavaly márciusba küldött tisztaszoftveres iskolai példányba enterprise verziok voltak (server, windows 7)

Gondolod, hogy frissitettek XP-rol mindenhol?

----------------
Lvl86 Troll

Warez lesz. Nem lesz se 15, se 2, se 1 Mrd erre.

>>: sys-admin.hu :<<

Ezen azért kiakadok: "ha megvan hozza a tanarok kepzettsege" - Meg lehet tanulni. Sőt. Meg kell tanulni. Feladat adott, ha a határidő még oly rövidnek is tűnik. Persze ha az a cél, hogy a "miért nem" kérdésre adjanak minél több választ...

\o/

Szurkolok!

Hát, annó elnéztem, hogy az egyetemre jött egy-egy cég. A portékájával felszerelte ingyen a laboratóriumot, sőt még pénzbeli támogatást is adott a tanszéknek, hogy az ő termékét ismerjék meg a diákok.

Microsoft: mi fizetünk (adónkból) az amerikai cégnek, hogy megismerhessék a diákok annak a cégnek a termékét.

Mire akarok a fenti sorokkal kilyukadni? Ha ügyes a taktika, akkor az oktatásban INGYEN is tovább lesz használható, amiért eddig milliárdokat fizettünk, hiszen érdeke a nagy amerikai cégnek, hogy ismerjék a termékét a jövőben felnövő fiatalok is. Aztán majd a cégen, ahol elhelyezkedik a fiatalember, ott lehúzza a profitot.

Ha a gondolatmenetem helytálló, akkor egy kérdés: miért is fizettünk eddig?

... mert ebből lehetett sok 'nokiás dobozt' kibélelni

talán már dolgozik ezen is az elszámoltatási kormánybiztos?

Na majd, most, ha eddig nem is, mi leszünk a warez szoftverek országa. Az egészségügy mintájára - a beteg hozza a gyógyszert, a kötszert, a wcpapírt - az oktatásban is bevezetik, hogy a tanulónak kell hoznia az oprendszert, az office-t meg az összes programot, amelyen majd tanulnia kell, ha használható és versenyképes tudást akar szerezni. Ezeket persze kevesen tudják megvenni, mert melyik szülőnek van 100 eFt feletti felesleges tőkéje. Az okos gyerek lemásolja, letölti stb. magyarul warezol :)
_______________________________
Merry Crisis and Happy New Fear

"használható és versenyképes tudást akar szerezni" - ezzel tulképpen mit is akarsz mondani?

-------------------------
Trust is a weakness...

Az a baj, hogy manapság a Linux-rendszergazdákat kivéve az állásajánlatok 99%-a MS Office ismeretet ír elő, nem libreoffice-ismeretet.

Ezekben a vitákban mindig eszembe jut, hogy a HUP-on nem figyelünk azokra, akik nem az IT-iparban dolgoznak.

Talán most jön el az az idő, amikor egyszerűen majd csak irodai szoftverek ismeretét fogják előírni.

Marhaság. Találja meg a szerszámos ládában a kalapácsot, meg a csőfogót. Ha valaki csak hupilila nyelű világító narancsszín fejjel ellátott húsklopfolóval tud beverni egy szöget, arra nem lehet azt mondani, hogy tud szögelni.

Továbbá, ha valakinek nem elég 1-2 hónap (az egyéb tanulmányok mellett), hogy MS Office-ról átálljon LO-ra, az ne informatikából érettségizzen.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Figyelj. Itt nem csak az iskoláról és érettségiről van szó, hanem megélhetésről. Ha a cégeknél sőt még a közszférában is a követelmény a windows és az msoffice ismerete, akkor azt kell oktatni, nem pedig ubuntu-t és libreoffice-t. Mai világban, akár mennyire is fáj egyes GPL huszároknak, a linux és libreoffice ismerete semmit sem jelent. Ez most egy olyan dolog a kormány részéről, hogy egy kicsi nyereségért a kiadási oldalon, beáldozzák a mostani fiatalok jövőbeni elhelyezkedési esélyüket, egy semmit sem érő tudással.
_______________________________
Merry Crisis and Happy New Fear

figyelj, te _rabiznal_ barmilyen felelosseg mellett egy produktiv feladatot, aki egy "balra van a wc" szoveget nem tud megirni xyoffice-ban, csak msoffice-ban? ja hogy egy multi cegnel az excelgya'ra'ban nincs explicit produktiv feladat, a kozszferaban meg nincs felelosseg... az egy mas kerdes.

Nem a lila fejű, sárga nyelű kalapácsot kell oktatni, hanem azt, hogy hogyan verjen be egy nyamvadt szöget. Aki anno az Office 2000-t tanulta meg, az az aktuális verzió láttán maga alá rosál?! Ha igen, kapát neki, és menjen kapálni, ha meg nem, akkor tanulja meg. Az ilyeneknek elég összekeverni a konyhában az edényeket, és máris a leveses fazékban fog rántottát sütni, a tojássütőn meg csodálkozni fog, hogy nem fér bele a vasárnapi leves...

Pontosan úgy van, ahogy mondod.

Bármelyik tisztességben megőszült nyugdíjas egykori gépírónőt odaültetnénk egy bármilyen megnyitott szövegszerkesztő elé, valószínűleg csak annyit kérdezne, hogy ezen a modern ördögszekerén melyik billentyű a soremelés, hol lehet margót állítani, és a végén hogyan lesz ebből papír...aztán magától értetődően és olyan sebességgel dolgozna, hogy a maiak megirigyelhetnék...

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Egyszer kaptam egy ilyen harmincakárhány oldalas dokumentumot, amit egy ilyen veterán gépírónő produkált.
Gyönyörűen megformázva, normális tördeléssel, tartalomjegyzékkel, ahogy kell.
Beleszúrtam egy-két bekezdést a közepére, újra akartam generáltatni a tartalomjegyzéket és akkor derült ki, hogy az egész tetves szar szóközökkel van "formázva", a tartalomjegyzék is be volt gépelve, úgy ahogy van.
A legkisebb módosításra is borult minden benne.

Ennyit a nyugdíjas egykori gépírónőkről.

Az osszesrol? :)
--
cythoon

jah. Amatőr bagázs :)

ironcat: hatalmas +1 Nem is tudtam hogy kötelező a infó érettségi.Jah hogy arra bohóckodásra ,azért neveztek eddig mert kisujjból kilehetett rázni 5-osre.Az meg siralmas ha egy gyerek úgy tud használni 1 programot hogy 1menű2sor3menüpont.Nem kisdedóvó ez ..

A margaság az, amit te mondasz. A kalapácsnál vannak bonyolultabb eszközök is. A te példád megáll a notepad és gedit szintjén. De itt sokkal összetetteb eszközök vannak. Maradva a gépiparban, pl. egy esztergályos aki tud kezelni egy revolveresztergát, ha nincs kiképezve, akkor nem fog tudni CNC-n dolgozni, pedig eszterga mindkettő.

_______________________________
Merry Crisis and Happy New Fear

Azért a régi Weiss Manfred eszterga és a megmunkálóközpont hasonlatod sántít, mondjuk azt inkább, hogy két különböző gyártó által készített CNC vezérlővel megáldott/megvert megmunkálóközpont. A dolgozó meg inkább a technikus, aki a rajz alapján meg kell, hogy tudja csinálni a farigcsálási programot, illetve fel tudja szerszámozni a gépeket. Van rá három hónapja, hogy megtanulja az új cucc használatát úgy, hogy a gyakorlásnak/tanulásnak a költsége csak és kizárólag időben mérhető.

Keresel egy cnc esztergára technikust. Van két jelentkező, mindkettő magasan képzett technikus, de csak az egyik ismeri a cnc-t. Kit veszel fel?
_______________________________
Merry Crisis and Happy New Fear

Lefordítom, hogy érted, jó? Keresek egy corporate standard alapján 100% Microsoft-os környezetbe táblázatkezelésben jártas munkatársat. A szakmai tesztet mindegyik, arra érdemesnek tűnő megcsináltatom, aztán a legjobbak közül választok. Visszafordítva a kérdésedre, aki el tudja végezni a rábízott feladatot, hatékonyan meg tudja csinálni a kiadott munkát, azt kell felvenni.

Végre, sikerült bekerülni a hősök csarnokába, a fenti hozzászólásommal :) Úgy látszik hideg van és nincs sehol semmilyen neofascist felvonulás. Ezért kedvenc trollunk itt múlatja az időt és gyűjtöget, ha már hozzászólni nem tud. Szerencsére.
_______________________________
Merry Crisis and Happy New Fear

A versenyképtelen tudást jelenti az MSO ismerete. Nem szövegszerkesztést, táblázatkezelést, prezentációkészítést jelent, hanem a fentebb már vázolt 3. menü, ötödik menüpont második fülét.

Ellenben ha az illető tudja azt, hogy ő a lap orientációját akarja beállítani, vagy éppen a prezentáció hátterét, akkor a help nagyon is segítségére tud lenni LibreOffice-ban. Ez jelenti a versenyképes tudást, mert az illető bármilyen környezetbe be tud illeszkedni.

-------------------------
Trust is a weakness...

Idézet:
A versenyképtelen tudást jelenti az MSO ismerete.

Kezdunk mar egy kicsit tul melyre sullyedni, nem? :)

Igen, amint a mondanivalót kiragadjuk a teljes szövegkörnyezetből.

-------------------------
Trust is a weakness...

Egyszeruen kar volt megemlitened az MSO-t, az idezett mondatod pedig hulyeseg.

Elég könnyen belátható, hogy ha valaki nem MSO-t ismer, hanem szövegszerkesztést, akkor az versenyképesebb, mint egy kattintgatódroid. Hogy Te ezt nem látod be, egyéni szoc. problem.

-------------------------
Trust is a weakness...

Azert volt hulyeseg felhozni az MSO-t mert ha LO-t fognak tanulni, akkor annak a menujet fogja bemagolni az aki szovegszerkeszteni nem tud. Aki tud es/vagy hajlando annak meg tokmindegy, mert minkettoben megtalaja azt amit keres, innentol meg csak az valtozik hogy melyikben mennyi ido azt megtalalni.

Nem vágod, mi? Itt a lehetőség, hogy végre ne szoftvert, hanem használható tudást oktassanak.

-------------------------
Trust is a weakness...

Nem vágod, mi? A lehetoseg eddig is adott volt, most csak lecserelik a szoftvert. Mivel nem a szoftveren mulik(mint ahogy te gondolog - a commentjeid alapjan) hanem a tanarokon, es meglepi: a diakokon...

Mivel eddig kényelmesebb volt MSO-t oktatni a használható tudás helyett, nem volt indok a cserére. Itt és most lehetőség nyílik arra, hogy ne szoftvert, hanem tudásanyagot adjanak át a diákoknak, mivel ezentúl nem lesz MSO.

Dolgozni kell ezen a tanároknak? Igen. Jól jár vele mindenki? Igen.

-------------------------
Trust is a weakness...

Es most nem lesz kenyelmesebb LO-t oktatni hasznalhato tudas helyett? Mi valtozik most a szoftveren kivul? A tanarok hozzaallasa valtozni fog? Dolgozni kell a tanaroknak? Igen. Tobb penzt fognak kapni erte? Nem. Nagyobb lesz a motivaltsaguk, hogy ne LO-t tanitsanak hanem 'hasznalhato tudas'-t? Nem. Jol jarna vele mindenki? Termeszetesen. Fog valtozni valami a szoftveren kivul? Aligha.

Es mivel az ermenek is ket oldala van: A diakok hozzaallasa fog valtozni? Nem. Akit nem erdekel az egesz, az akkor is csak a menuket magolja be ha a tanar eppen a 'hasznalhato tudas' leadasa modban fut. ;)

Szer.: Meg annyit hogy mindig a 'lehetoseg'-et hozod fel, de be kell hogy lasd: onmagaban egy 'lehetoseg' semmit nem er, es maga a 'lehetoseg' eddig is adott volt, mert nem az MSO tartotta vissza a tanarokat.

Mindazok mellett, hogy tökéletesen egyetértek veled: ki fogja ezt oktatni? Az az informatika tanárnőci, aki még a nyomtató kábelét is csak segítséggel tudja bedugni?
Tudásanyagot lehetett volna eddig is átadni, viszont pont a tudás az, ami hiányzik a tanári gárda java részéből. Ja meg az elhivatottság.

"Az az informatika tanárnőci, aki még a nyomtató kábelét is csak segítséggel tudja bedugni?" - Nem. Ő elmegy kapálni.

"Az az informatika tanárnőci, aki még a nyomtató kábelét is csak segítséggel tudja bedugni?" - Nem. Ő elmegy kapálni.

Pontosan.
Sőt, ha lenne elég erős lobbija a linuxnak, rá lehetne venni a törvényhozást hogy a licencek éves díjának feléből-harmadából teremthetnének az oktatási intézmények részére akár 3-4 ezer linuxos rendszergazdai munkahelyet, egészen tisztességes havi fizetéssel.
Mindenki jól járna, a döntéshozók pedig büszkén verhetnék a mellüket, hogy a "külföldi sarc" töredékéért tartósan egy rakás tudásalapú munkahelyet hoztak létre.

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

"rakás tudásalapú munkahelyet hoztak létre."
Amely munkahelyek igazából eddig is megvoltak, csak nem linuxos rendszergizdák, hanem windowsos, itt-ott linuxos rendszergazdák.

Miért használhatóbb az LO-n szerzett tudás? Aki "nem érti", az az LO menürendszerében fogja tudni, mi hol van, MSO elé kerülve meg megzakkanhat...

Hint: elolvas, értelmez.

-------------------------
Trust is a weakness...

Erre gondolsz?
"Elég könnyen belátható, hogy ha valaki nem MSO-t ismer, hanem szövegszerkesztést, akkor az versenyképesebb, mint egy kattintgatódroid."

Attól, hogy LibreOffice-t fog a büdös kölke tanulni, pont ugyanúgy, mint MSO-t, attól még maradhat "kattintgatódroid". Mivel az LO és az MSO elég hasonló típusú és felépítésű program, ezért tökmindegy, melyiket tanulja (ha a pénz nem számít ;)). Aki az MSO esetében kattintgatódroid (kd) volt, az az LO esetében is kd lesz.