München polgármestere minden EU-s képviselő laptopjára LibreOffice-t vagy OOo-t akar

München - ahol a Linuxra és nyílt forrású szoftverekre váltás a tervezettnél jobban halad - polgármestere, Christian Ude egy nyílt levélben azzal a kéréssel, javaslattal kereste meg Neelie Kroes-t, hogy minden EU-s hivatalnoknak LibreOffice-t vagy OpenOffice.org-ot kellene használnia a laptopján. A polgármester azt ajánlotta az Európai Bizottságnak, hogy tekintsenek példaként Münchenre... A részletek itt.

Hozzászólások

Úgy kell nekik, arrafelé válság van, spóroljanak ahol tudnak. Minket szerencsére nem érint.

Úgy emlékszem, hogy az EU néhány éve lerakta a voksát az OASIS szabvány mellett. Teljes mértékben támogatom az elképzelést, így legalább - előbb vagy utóbb - a leváltandó MS szoftverekre szánt pénzösszeg nem Amerikába vándorolna, hanem értelmesebb célokra lehet(ne) fordítani. Vannak példák: pl. Extremadura (spanyol tartomány) saját projektje stb.
Természetesen a müncheni példát maximálisan szem előtt tartva: nem kapkodva, nem kényszerből (hmm, azonnal...), hanem átgondoltan, esetleg némi reklámmal megtámogatva, hogy a felhasználók ne érezzék tehernek.
Egy kissé távolabbi vizekre evezve: Dél-Korea úgy lett 30-40 év alatt ázsiai kistigris, hogy elképesztő pénzt invesztált az oktatásba (is), később megrendezte az olimpiát (Szöul, 1988), majd a foci VB-t 2002-ben. Finnország törvényben szabályozta az állampolgári jogon járó internet hozzáférést. Miért ne lehetne ezt európai szintre is kiterjeszteni?
Ehhez persze idő kell (és nagyon sok pénz), de ha volt/van forrás pl. a Galileora (európai GPS), akkor erre miért ne lehetne találni pénzeszközöket?
Demagógia nélkül: a beruházások által munkahelyek keletkeznének itt, Európában stb.
Persze kapásból egy ellenérv: a torz lelkülettel megáldott (megélhetési) politikusok rettentően félnek a "szabad" információáramlástól...

nem csoda, hogy büszkék a Müncheniek. van mire. minél előbb követni kellene őket, hogy aztán hozzájuk hasonlóan mi is azt mondhassuk az EU többi országának, hogy gyertek utánunk mutatjuk az utat.

EU-s képviselőknek? Maximum a notepad :)

Amúgy szerintem mindegy mit használnak, engem is érzékenyen érintene, ha megmondanák milyen szoftvert kellene használnom. A dokumentumformátum legyen standard, aztán mindenki azt használ hozzá amit akar. (libreofficet, msofficet, abiwordot, xml editort, stb.)

Hamarosan az iskolákban is átállnak.... :(

Tisztaszoftver program kivezetése

A Minisztérium a versenysemlegesség szem előtt tartásával, a piaci verseny elősegítése érdekében meg kívánja szüntetni az egy piaci cég által fejlesztett szoftverek bérlésének támogatását. Az NFM szakmai álláspontja szerint a köz- és felsőoktatási intézmények igényeit – néhány speciális esettől eltekintve - képesek kielégíteni az ingyenesen használható nyílt forráskódú szoftverek is. Ezért a jövő évi költségvetés költség alapú tervezése során a Tisztaszoftver program költségei nem lettek betervezve, így az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket.
A változás kezelését, illetve átállást segítő programokról a portálon találnak bővebb információt.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az érettségi időszakára nem fogunk rendelkezni az érettségi lebonyolításához szükséges szoftverhasználati engedélyekkel! (Microsoft Office)

Régen tapsoltam és ujjongtam volna örömömben... most viszont sajnálom az érettségi előtt álló diákokat...

Én is kib. sajnálom szegény szerencsétleneket. Igaz, hogy számos iskolában kikapcsolják a fűtést, a villanyt, az áramot, de vegyünk nekik pénzért Office-t, hogy a sötétben fagyoskodva érezzék jól magunkat, mert _mi_ itt Európa közepén gazdagabbak akarunk lenni, mint a nyugati szomszédaink.

Én azt mondom, hogy akinek Office kell pénzért, az ballagjon el a boltba és vásároljon magának.

--
trey @ gépház

eeh. nem igazán érted a problémát. legyen nekik ingyenes ofisz nyugodtan, de ne úgy, hogy érettségi előtt fél évvel döntenek erről, miután 4 évig mást tanultak.

egyébként meg ezek tüneti kezelések, és nem igazán érzem úgy, hogy a jelenlegi vezetésnek bármennyi pénz is elég volna. x millió ember nyugdíját már sikerült eltapsolnia...

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Megmondom neked őszintén, nem is akarom érteni. Ha valaki anno belement ebbe a zsákutcába (itt az eredménye), akkor aki annak idején megkötötte ezt a fasza kis szerződést, most nyúljon a zsebébe és ezeknek a szegény ördögöknek vegyen egy office-t hogy tudjanak érettségizni.

"egyébként meg ezek tüneti kezelések, és nem igazán érzem úgy, hogy a jelenlegi vezetésnek bármennyi pénz is elég volna. x millió ember nyugdíját már sikerült eltapsolnia..."

Jaja, azzal a felkiáltással, hogy nekünk már úgyis mindegy, verjünk el még többet!

--
trey @ gépház

"aki annak idején megkötötte ezt a fasza kis szerződést, most nyúljon a zsebébe és ezeknek a szegény ördögöknek vegyen egy office-t hogy tudjanak érettségizni."

biztos így lesz :))))

"Jaja, azzal a felkiáltással, hogy nekünk már úgyis mindegy, verjünk el még többet!"

nem ezt mondtam, csak azt, hogy egy ilyen intézkedés kurva sok problémát okoz, de legalább eltereli a figyelmet a valódi problémákról, amiket 20 éve tologatunk magunk előtt, plusz annyira minimálisat spórolunk vele, amit kósa (vagy bármelyik másik, rendkívül megfontolt elvtárs) egy nap alatt ledolgoz egy újabb szerencsés kijelentéssel, amitől úgy kileng a forint, mint a ringlispil :)

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Leszarom a politikai okokat, nem is érdekel. A kósát is csak emlegetni hallom, azt sem tudom ki. Én a gazdasági oldalát néztem. Egy eladósodott háztartásban ha valamire nem futja, arra nem költünk. Ezen nincs mit filózni. Jajj, elfelejtettem, hogy ez Magyarország, ahol az eladósodottak további hiteleket vesznek fel, hogy még jobban eladósodjanak. Visszaszívom. Szóljatok Ballmernek, hogy itt ez a balek ország, költekezni akar.

--
trey @ gépház

ahh. továbbra sem nagyon akarod érteni. arról beszélek, hogy ha a drága felsővezetés annyira nagyon izgul a magyar állam prosperitásáért, akkor a legnagyobbat a saját nadrágszíján tudna húzni, pl. hogy ne a semmire kapjanak havonta millákat. persze magukat eszük ágában sincs szopatni, helyette mindenki mást szopatnak, akiken sokkal kisebbet lehet keresni sokkal nagyobb áron.

szóval ezek megint csak olyan dolgok, amikből problémánk lesz bőven, de javulni nem fog tőle semmi. ha van pluszpénz, az majd szépen elcsordogál a sógor vállalkozásába, aztán majd lehet jönni megint az elmúltnyócévvel.

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

a fenti összefüggés feltételezi, hogy pl. münchen-ben az elmúlt 10 évben eddig 0 (nulla) ft-ba került az átállás. ezt alá tudod támasztani? az persze mellékes, hogy münchen csupán egyetlen város, nem egy egész ország, de ilyen apróságokkal már nem zavartatom magam :)

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Nem én semmilyen átállásról sem beszélek. Itt államcsőd közeli helyzet van, ahol nem az a tét, hogy valahol MS Office-ban vagy LibreOffice-ban írnak a diákok, hanem arról, hogy holnap lesz-e mit enni vagy nem. Itt az ilyen felesleges kiadások azonnali leállítására van szükség. Addig a tanárok meg feltalálják magukat. Iskolákról volt szó ebben a szálban. Ne kalandozzál.

--
trey @ gépház

"Itt az ilyen felesleges kiadások azonnali leállítására van szükség."

igen. én sehol nem mondtam, hogy nem. azt mondtam, hogy a prioritások nagyon nincsenek rendben. most ezt a helyzetet kb. ahhoz tudom hasonlítani, hogy "igaz, hogy felgyújtottam a házat, de legalább kimenekítettem a levélnehezéket". szóval kurva jó, hogy van egy levélnehezékem, de ettől még a ház ugyanúgy leég.

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Az az igazság, hogy mindenkinek meg van a lehetősége....
Én amikor bevezettük az office 2007-et megkérdeztem, hogy mi legyen az irányvonal, maradjon az MS office, vagy álljunk át OpenOffice.org-ra (akkor még az volt).
Csak megkérdeztem, de tudtam előre a választ. Az indok, hogy úgy is mindenhol az van. Akkor egyszerű lett volna a váltás, mert akkor állt át az MS az új kezelőfelületére, ami akkor még mindenkinek ismeretlen volt.

Persze erre a szoftverre van írva a tanterv, ezt tanulva mennek a diákok ECDL-re stb.
Ez nem jelenti azt persze, hogy nincs minden gépen (ha portable is) LibreOffice. Van. Csak éppen eddig senki el nem indította.
Azt gondoltam rendszergazdaként, hogy mindenből rakok fel alternatív szoftvert, ha van egy ügyes és lelkes oktató, akkor meg tudja mutatni őket. De nincs.
Az érettségi szofverek között is szerepel, de az utóbbi 8 évben nálunk senki nem választotta.

Most meg besüt a nap. A gépeket darabmatricával kaptuk telepítő média nélkül... Ha darabonként kell telepítenem befonom amit be lehet fonni...
A szerver is ugrott... WSUS nélkül "pecskeddente" a sulinetet rágja majd a rendszer....
Izgi lesz...
Kiváncsi vagyok a KMS mikor tilt minket ki, lehet hogy vicces április 1 lesz...
Amúgy ennek inkább hír értéke van mint sem politikai...

Szerinted....??
Akkor azt se volt érdemes megvenni....
Kemény pénzért meg kellett venni valamilyen Windowst, azért, hogy az enterprise Win7-et, és az Office-t használhasd! Fissítési alapnak hívták...
Ha nem vettük volna meg őket.... jöhetne valamelyik distro...
De mevetették évről-évre minden új gépre...
Vagy megvettük, vagy felújítottunk, hogy meglegyenek a papirok...
Persze nekem egyszerűbb lenne egy linux rendszert karban tartani... ezek után biztos...

hint: arról nem szólt a fáma, hogy a windows-okat *vettétek*. viszont ha ennyit költöttetek szoftverre, akkor a win2008 licenc már nem tűnik olyan nagy érvágásnak.

mondjuk megcsinálhatod azt is, hogy migrálsz mindent openszószra, bár nem vagyok benne biztos, hogy ezt a vezetés túlzottan díjazná :)

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Azóta átalakultunk...
Főigazgatóság van.... minden iskolában Győrben...
és a beszerzések... nem akarok durván fogalmazni, úgyhogy inkább sehogy...
Úgyhogy az első amit migrálok azok a kiszolgálók lesznek... A többit meg eldöntik helyettem... mert nekem már ötletem sincs... illetve van, csak az úgy se lesz jó...

"4 évig mást tanultak."

Mutatja az oktatas szinvonalat illetve az oktatasi program szoinvonalat, ha az az erettsegi elott allo (de)generacio, aki egyebkent problemamentesen kezel minden szorakoztato elektronikat, aki facebookozik, online jatszik, chatel, netezik, es minden helyzetben a szamitastechnika felhasznaloi oldalan kiigazodik, annak gondot kell, hogy okozzon, hogy egy masik programmal kell szoveget szerkeszteni? Es ezt 4 evig tanulja, mikozben minden massal 10 perc alatt elboldogul? Meg ha CAD vagy vegeselem szoftver lenne, na de egy office csomag? Na ne.

Tudom, en is lattam mar ilyen kerdessort, ahol fejbol a menu neveket kellett tudni, es hasonlo ertelmes tudasszint mero kerdesek. De azert egy kicsit mondvacsinalt a problema.

Az a baj, hogy érettségin nem kevés, de gondolkodtató feladatok vannak, hanem sok, de ujjgyakorlat jellegűek. Ezért ha valakit leültetsz egy OOo/LO elé, és kezébe nyomsz egy érettségi feladatsort, és annyi időt adsz rá, amennyi az érettségin kap, lehet, hogy meg fogja tudni csinálni a feladatokat, de nem fog végezni. Az informatika órák nem arra vannak, hogy az egész elméletét megtanítsák, hanem hogy lehessen gyakorolni dögivel, hogy érettségin ne kelljen gondolkodni rajta.

--
Don't be an Ubuntard!

Nem MS Office-t vagy LibreOffice-t kellene megtanulni, hanem szövegszerkesztést, táblázatkezelést. Nem Windows-t, Linuxot, Mac OS-t, BSD-t, hanem számítógép használatot, kezelést. Meg úgy általában számítástechnikát, s akkor ez nem gond.

Milyen oktatás az, ahol ha egy derékszögű háromszög oldalait nem a, b, c-vel jelölöm, hanem u, v, w-vel, akkor nem tudjuk felírni a Pitagorasz-tételt?

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nos igen...
Sok szempontból lehet nézni a dolgokat...
Most egy éve szerelték fel az aktív táblákat (10-et) melynek darabára többe kerül mint az informatikai normatíva évente....

Most viszont kicsit csalódott vagyok a tisztaszoftver program vége miatt....
Igen, ez van ha egy cég bebetonozza magát a közoktatásba...
Mindíg mondtam, hogy nem informatikát tanítanak egy átlag gimnáziumban, hanem Windows-t, meg Office-t..
Most visszanyal a fagyi...

De mire megértetem, hogy mi lenne a jó és mit hogyan kellene csinálni...
A lényeg hogy tőlem függetlenül kirúghatják az infrastruktúra alól a talajt (KMS) és akkor mehetek kuncsorogni a meg sem lévő telepítőlemezekért...
Az Office-ról nem is beszélve...