A LiMux projekt túlteljesítette ezévi terveit

Címkék

Kicsit idézzük fel, hogy mit tudunk a LiMux projektről, amelynek célja, hogy a München városa által használt PC-k Windowsról Linux alapokra helyeződjenek.

Az időben majdnem 10 évet kell visszamennünk a kezdetekhez. 2003-ban írtam arról először, hogy a bajor főváros városi tanácsa döntött, 14 ezer számítógépet állítanak át Linuxra. 2004 nyarán a képviselők meg is szavazták a tervet. Nem sokkal később aztán kezdett beborulni és arról jöttek a hírek, hogy veszélybe kerülhet a müncheni Linux migráció. Az ellendrukkerek, Microsoft-közeli és Linux-ellenes weboldalak ünnepeltek, temették a programot. De a remény nem halt meg...

2006 közepén arról hallhattunk, hogy a rémhírekkel ellentétben a LiMux projekt nem halt meg, hanem továbbra is él és a tesztelés megkezdődött. Nagyobbat ugrunk, már 2010 januárjában járunk. Florian Schießl, München város Linux/Open Source migrációjának (LiMux projekt) megbízott vezetője akkor arról számolt be blogjában, hogy a meg nem nevezett vállalattól származó ellenpropaganda és rémhírek ellenére a város migrációja jobban fut mint valaha. Már 2500 gépet átállítottak a tervezett 14 ezerből.

Idén tavasszal a projekt elérkezett a táv feléhez. Akkor éppen három hónap leforgása alatt 1000 számítógépet állítottak át.

A napokban újabb mérföldkőhöz érkezett a projekt. Sajtóhírben közölték, hogy a 2011-es évre előirányzott tervet (8500) túlteljesítették. Ezidáig 9000 kliens migrációjával végeztek.

A projektigazgató arról is beszámolt, hogy szinte az összes Microsoft Office-t eltávolították a gépekről és helyettük nyílt forrású OpenOffice.org-ot telepítettek.

További részletek itt.

Hozzászólások

érdekes lenne azt is mérni, hogy ez a váltás milyen hatással van az otthoni szoftverhasználatra. vajon aki a munkahelyén átáll az open officre vagy linuxra az otthon továbbra is MS termékeket használ, és ha igen meg is veszi azt miközben ki van képezve az ingyenes alternatívára?

ha esetleg van ilyen számottevő hatás, akkor az is a projekt hasznosságát támasztja alá.

Nem valoszinu, gondold meg, micsoda sz.pas egy linuxot hasznalni. Nalunk a csaladban is kotelezoen le van telepitve az ubuntu merhogy kezdett elegem lenni ocsem letoltesi szokasaibol, hat utaljak mint a szart, igaz indokot nem igazan tudnak hozni, de minden szoftvernek sok kis idegesito nyugje van.

Ez az atallas inkabb abban segiti az onkormanyzatot, hogy nyilt eszkozokkel fejleszthet, olcsobbak a koltsegei. De ha megnezed a template-rendszeruk honlapjan is csak windows installer van, mert a jo linux rendszer az, ahol a kliens windows, a szerver linux, es korabban erre mar ok is rajottek.

A számok tényleg érdekesek, de azt gondolom, ez nem MS licenc kérdés. Egy ekkora project romba dőlése reklámértékű volna a Microsoft számára, a licenceket pedig a szokásoshoz képest nyilván jóval olcsóbban megkaphatnák, gyanítom, szinte fillérekért.

Én csodálkozom, hogy ez a project még megy egyáltalán. Mert tényleg tökös dolog három hónap alatt ezer gépet migrálni, meg a usereket kiképezni, de még tökösebb ennek a politikai hátterét megalapozni. Itt vajon mi történt a háttérben? Milyen érdekek csaptak össze, mit ajánlott anno a Microsoft, amit _nem_ fogadtak el a döntéshozók, hogy ez a project még mindig megy? Ez itt Magyarországon is elindulhana, ha bárki is jónak látná, vagy csak a korrupciómentes Németországban? Tisztára izgalmas ez az egész project, mind technikai, mind politikai vonatkozásait tekintve.

Így van. Pedig Ballmer személyesen próbált meg hatással lenni a városvezetésre, de azok nemet mondtak:

"We can confirm that Steve Ballmer was in Munich at the end of last month to visit the Mayor," said a spokesman from Microsoft GmbH in Unterschleissheim, Germany. "Their conversation was confidential, so there's nothing more we can say."

Cikk 2003-ból itt.

--
trey @ gépház

2006-ban volt egy hiszti a HUP-on - http://hup.hu/node/26913 -, de azt a cikket, amit sejtettem, hogy van, nem talalom

a) almodtam
b) gugli vacakol

De valaki mintha elsirta volna a LiMux projektbol 1-2 eve, hogy szerveren nincs gond ezzel a dologgal, de a felhasznaloknak lose-lose szitu az egesz: szokatlan uj interfesz, ami raadasul bugos is, es nincs mogotte az a szintu ... bocs, de .. tehetseg es [megfizetett] szaktudas, amit az MS az XP idejere azert akkumulalt.

(Es akkor meg nem is beszeltunk arrol, hogy az utobbi 1-2 evben mindenki kompletten ujra fel akarja talalni a user interfeszeket, a gnome3-tol kezdve a unity-n at a kde4-ig, a google uj GUI-elgondolasairol nem is beszelve - ki a f.szom fogja ezeket megtanulni ujra?)

Szoval felhasznalonak olyan cucc kell, ami nem onjelolt UX designerek es elszallt maniakusok kiserletezoplatformja, hanem amibe havi sokszazezres fizuert szakemberek beleraknak izzadsagot es tehetseget egyarant. Marpedig ez nem a linuxon van hanem azokon a platformokon amik mogott nagy vallalatok allnak, mert ott a penz.

A bugokkal kapcsolatban egyetértünk: pont. A GUI szokatlansága azonban érdekes kérdés. Mit használnak egy GUI szolgáltatásai közül tömegesen a közigazgatásban? Ikonra kattintás, fájlok keresése, menüből programok indítása, tálca használat? Szerintem sokkal nagyobb a betanulási idő két célszoftver (pl. két nyilvántartóprogram vagy ügyviteli alkalmazás) közötti váltás esetén, mint két grafikus OS interface közötti váltáskor. Az átlaguser számára a váltás "úgy általában" okoz problémát, de akinek ez komoly problémát okoz, annak két Windows verzió köztötti váltás is probléma tud lenni.

Mindezzel nem azt mondtam, hogy a probléma, amelyet felvázoltál, nem létezik, csak azt, hogy véleményem szerint ebben a konkrét esetben korántsem akkora a hatása, mint amekkorának leírtad.

Ezt én is így gondolom. Egy kicsit más UI-t meg lehet szokni egy pár munkahét alatt.

Ami a fő kérdés az a makrók, sablonok, adatbázisok konvertálása. És hogy azok zökkenőmentesen működjenek. De ezt is csak egyszer kell megtenni és nem évente, másfél évente az M$ forced upgradjének megfelelően.

--
GPLv3-as hozzászólás.

En talalkoztam ezekkel az emberekkel, dolgoztam MS-tol lelepett dizajnerrel is, tagja voltam olyan dizajner csapatnak ami az MS fele kellett hogy dizajnokat kommunikaljon, olvastam blogjaikat, tanultam oskolaban is toluk research-adatokat, annnyira nem hulyek.

Nem allitom hogy az evszazad zsenijei, de ami ma a vilagban dizajn-szinten zajlik, ott az MS gyakran a jozan esz hangjat kepviseli, es tetszik vagy nem tetszik, a dizajnjaik nagyon-nagy reszt mukodnek.

Tovabba azt irtam, hogy akkumulaltak: az MS-nel tortennek dizajn-vizsgalatok, es van eleg useruk ahhoz, hogy lassak ha valami nem jol sul el. Hosszu tavon 1985-tol napjainkig osszeszedtek nemi tudast arrol, mitol maszik falra Erzsi neni, a 40-50 eves polg.hivatali adminisztrator.

Linuxeknal meg mi megy? Plasma, Gnome-Shell, meg olyan scrollbarok, amik netbookokra vannak optimalizalva, ami egy polgarmesteri hivatalban nincs es nem is lesz egy ideig. Nekik nem ez kell.

Mondjuk azért a millió felugró ablaktól még mindig agyfaszt lehet kapni. Pl.:

Indítok egy IE-t, akarom-e alapértelmezett böngészőnek? Állítsam be ezt, azt, amazt. Jó, kuss, majd. Jó, akkor válassz alapértelmezett keresőt. Nemérdekel. Jó, azért nyitok neked még egy tabot, okéééé?

----------------
Lvl86 Troll

Igen, Firefoxnál is zavaró tud lenni, hogy - főleg egy frissítésnél vagy első indításnál - felugrik millió dolog.

Idővel csak rájönnek, hogy nem érdekel, ha majd valami nem tetszik az alapbeállításoknál, beállítom, de ne első indításra akarjon a képembe tolni ezer ablakot.

Erre jó példa az Apple és az OSX: nem pofázik, ha nem tetszik valami, akkor majd átállítod.

----------------
Lvl86 Troll

szerintem alapvetően nem vészes, a mezei user ilyennel borzasztó ritkán találkozik. akiket ez halálra idegesít, azok a kkv-s adminok, meg akik sokat segítenek ismerősöknek gépet rendberakni, mert azok folyamatosan ezeket bámulják és kattintgatják végig :)

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Ha már mindenféle rokonfélékről esett szó... Öcsém a szokások rabja, így nehezményezi, ha upgrade-elek, márpedig Fedorát félévente lehet, évente viszont kell. Egyszerűsége miatt gyors képszerkesztésre Kolourpaint-et használ - amúgy Xfce-n -, aztán talán bug miatt nem működik a legutóbbiban az átlátszó háttérrel történő objektum rajzolás, pl. feliratozás. Workaround van, ugyanis ki lehet választani háttérszínnek az átlátszót, előtérnek meg amit akar, de erre az nyűg, hogy ez mennyivel több kattintás, s erre nincs ideje, és ne merjem upgradelni a gépét.

Már azon töröm a fejem, egy RHEL alapú Scientific Linuxot kap, annak 2017-ig van támogatása. Csak ugye, ott meg elég régiek a programok, pl. 3.6-os sorozatú Firefox van HTML5 támogatás nélkül.

Szóval való igaz, desktop linuxon elég zavaróak az alkalmazások regressziói, meg az, hogy a környezeteket gyakran alapjaiban felforgatják, s lehet újra tanulni.

Ugye itt is lehet olvasni panaszokat, hogyan meneküljünk a Unity illetve a Gnome 3 elől, korábban ugyanez a KDE 4-gyel. Remélem, az Xfce-t nem piszkálják nagyon.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

IMHO önkormányzati dolgozók nem használnak otthon semmilyen szoftvert, nincs igényük rá, hogy számítógépezzenek. Ami kell, facebook, iwiw, vicces pps stb., azt elintézik bent. Valahogy nem tűnik életszerűnek, hogy napi 8 óra hivatali munka után még otthon elindítja az MS Office-t. :)

Hát lehet, hogy az újabb kliensekre már LibreOffice-t kéne tenniük... nem tudom hogy áll a dolog az (új) tulaj keze alatt, de valahogy megállt a fejlesztése szerintem.

Jaj, ne is mondd, tök vicceseket lehet olvasni, pl. az OOo stabilabb, mint a LibO, mert kevesebb a commit. :D

Egyébként 2012 első negyedévében elvileg lesz egy OOo kiadás, a 3.4-es. Majd meglátjuk...

A müncheniek tudnak a LibreOffice-ról, commitoltak is már bele, és szerveztek egy HackFestet is, ami sikeres volt. Csak van náluk egy kis tehetetlenség a méret miatt. Szerintem LibreOffice-ra fognak áttérni a jövőben.

Engem az érdekelne, hogy azokat a gépeket, amiken már átálltak, upgrade-elik is, vagy amikor befejezdőik a project, elindítanak egy újat "A meglévő linux munkaállomások upgrade-elése" címszóval? :)

--
Don't be an Ubuntard!

Nem mondtam, hogy nem kellene. Csupán azért érdekel, mert windowsnál viszonylag ritkán van upgrade, de akkor nagy, míg linuxnál a kommersz disztróknál gyakran van upgrade, és ezek sem zökkenőmentesek. Tehát az a kérdés, hogy Münchenben is inkább ritkán upgrade-elnek, és vállalják hogy majdnem akkora meló lesz, mint windowsról átállni, vagy inkább gyakrabban upgrade-elnek, így 1-1 upgrade során kevesebb munkával jár.

--
Don't be an Ubuntard!

Attól függ, hogy mit értesz Windows upgrade alatt. Ha a napi vírusfrissítéstől és a heti security upgrade-ektől eltekintesz, akkor már csak a patch-keddet kell figyelmen kívül hagynod, s valóban ritkán kell upgrade-elni a Windowst, eltekintve az évi 2-300 ilyen kis peccselős vírusbuzizós egyéb foltozgatásoktól. Még egy államigazgatási irodai gépen is.:-)))

jaj, ember, ne röhögtess már. a service pack-eken kívül szinte minden totál automatikusan frissül. a havi patch kedd-ből annyit vesz észre a t. user, hogy lassabban kapcsol ki a gépe...

a service pack telepítése is annyi "fájdalom", hogy (nagyon lassú gépen) max. 1-2 óráig lehet nézegetni egy csíkot, újraindul párszor, aztán minden megy tovább úgy, ahogy előtte.

az ilyen érvek, hogy valami azért szar, mert sűrűn frissül (automatikusan), hát ez lol. elmúltak már a 90-es évek, amikor még megengedhető volt az elavult, lyukas szoftver.

a féléventi distro upgrade nem egészen így működik, ott kapsz izgalmat az arcodba mindig. ld. relnotes "known bugs", "regressions" etc. részei, illetve a még több probléma, amiről nem is írnak...

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Az Ubuntu LTS most már 5 évig támogatott, addig hozzá sem kell nyúlnod. Én nem bírtam ki egy évnél tovább és frissítettem, engem nem borzaszt el a fél évenkénti csere (persze az átlagnál jobban ki is használom a számítógépemet). Annyi a titok, hogy az első 4 hetet várd ki és csak utána frissíts.
Polló László

Vállalati környezetben a mai napig látok Windows 2000-t, Clipper-ben írt programot, sőt, a múlt hét tanulsága az volt, hogy a 300 ezer forintos EKG-t nem akarják kidobni, ezért még mindig jó lenne, ha meg lehetne oldani, hogy a gépen menjen a Windows 98 valahogy (mert az EKG szoftvere csak azzal megy hibamentesen).

Vállalati környezetben sehol nem frissítenek fél évente operációs rendszert, sem programverziókat. Sőt, gyakran csak a gép elhalálozásával nyúlnak egyáltalán hozzá a gépekhez.

Ezt itt tekinthetjük vállalati környezetnek. Amúgy pedig ha megfelelő a géppark, akkor egy gépen kell elvégezni a tesztet, a többi gépet meg lehet image-elni, ne adj' isten bootolhatnak hálózatról, lehet terminal server kialakítás, meg ezer minden más.

Az utolsó bekezdés inkább szól ide.

Egy biztos, ez a csapat a 10 év munkájával a háta mögött biztos nem kezdők gyülekezete ezen a téren. Nem félek attól, hogy nekik ez problémát okoz.

--
trey @ gépház

én ezeket nem vitatom, de itt most az alapfeltevés az volt, hogy a windows azért fos, mert sűrűn van hozzá *frissítés* (=fix, nem új verzió). az, hogy ki hány éves szart használ, az persze az egyéni szuverén joga, de az nem hátrány, ha nem kell egy program új verziójához rilízt cserélni, vagy egyéni repókat turkálni, és imádkozni, hogy nem szűnik meg, neadjisten sajátot forgatni...

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Az egész onnan fakadt, hogy "Nem mondtam, hogy nem kellene. Csupán azért érdekel, mert windowsnál viszonylag ritkán van upgrade,"...

Vállalati környezetben úgy _általában_ viszonylag ritkán van upgrade.

"az nem hátrány, ha nem kell egy program új verziójához rilízt cserélni, vagy egyéni repókat turkálni, és imádkozni, hogy nem szűnik meg, neadjisten sajátot forgatni..."

Éppen erről beszéltek. Nem kell semmi ilyet csinálnod. A müncheni szoftverstack Debian / újabban Ubuntu alapú. Elég hosszan karbantartják az egyes kiadásokat.

Ráadásul Münchenben pont azt az utat választották a kezdetektől fogva _tudatosan_, hogy házon belül elvégzik a szükséges testreszabásokat (saját disztrót tartanak karban, saját OOo template rendszerük - Wollmux - van). Tehát a kezdetektől tisztában voltak azzal, hogy lesz mit csinálniuk. Okosan csinálják. Már csak azért is, mert az IT-nak van biztos munkája (nem külföldi szoftvergyártót etetnek).

Ha ez nem érné meg nekik, már régen befejezték volna.

--
trey @ gépház

de én most nem arról beszélek, hogy nem jönnek secfixek a csomaghoz, hanem arról, hogy kéne egy új fícsör egy új verzióból, ami mondjuk csak testingben/sidben van... vagy esetleg egy olyan programról van szó, ami nincs is repóban.. :)

[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Kérdés, hogy kell-e, van-e igény erre. Sok helyen az irodai gépek állnak egy levelezőkliensből, egy irodai programcsomagból, aztán kész. Millió helyen használnak még mindig Office 2003-at. Ha pedig kell, megoldják házon belül. Most itt kívülről találgathatunk ítéletnapig. Nekem egyfajta visszajelzés az, hogy még mindig nem adták fel. 10 évük volt arra, hogy kitapasztalják érdemes-e ezt így csinálni. Még mindig csinálják.

--
trey @ gépház

> kéne egy új fícsör egy új verzióból, ami mondjuk csak testingben/sidben van...

A saját pongyola fogalmazásod miatt okoz ez neked gondot. Kezdd azzal a problémád átgondolását, hogy abban a bizonyos ~10k gépes közigazgatási rendszerben _kinek_ "kéne egy új fícsör ..."? Persze nem panaszkodásképp elejtve a konyhában, hanem a hivatali csatornákon keresztül a megfelelő vezető(k) tudtára hozva.

> nem külföldi szoftvergyártót etetnek

Ez a lényeg! Nem csak a németeknél hanem az egész Unióban. Ha valaha teret nyernek a szabad szoftverek akkor az emiatt lesz.

Én is költségcsökkentés címén ha csak lehet szabad szoftvert használok. Vagy kőkeményen megfizettem a licenszet, amit használnom kell az adott feladathoz.

--
GPLv3-as hozzászólás.

itt a pont.

nem szabad az ország, vagy az eu /majdnem ugyanaz, mert ahogy látom, ha a haszon nem is, de a kár az mindig közös/ pénzét szétfosni szoftverhulladékra /$hitware/

van legalább annyi programozó az eu-n belül mint a m$ diktatúránál, bizonyára némi pénz hozzáadásával hajlandóak programozni bármilyen platformra, vagy platformfüggetleül, ha a közigazgatáshoz a nyílt forrású alap irodai szoftvereken kívül bármire szükség lenne

a pézbül amit kap, itt vesz kóbászt, itt fizet adót, itt van pénze a suszter, a ruhatisztító és a többiek szolgáltatásának a megvásárlására ...

/valami tőkemultiplikációról is hallottam valamikor nagyon régen :)/

igen lehet, és kell is hazai és eu-s fejlesztésű linuxos alkalmazásokat VÁSÁROLNI, ha a szabad szoftverek között nem találunk az adott feladathoz megfelelőt
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

nem a nyílt, vagy zárt forrású valamixen futó fizetős alkalmazásokat abcugoltam, hanem a micro$hit $hitwarejeit

és ha valakinek van valami spec alkalmazása ami m$ függő /vagy képtelen mást megtanulni/, hát í.j.,fizessen érte ...

az oktatás és a közigazgatás meg ne szórja az adófizetők pénzét!

ja és igen vannak "korrupt szemét gecik" a döntéshozók között, akik ezt a $hitware világot a nyakunkba mikrofo$ták
:)
____________________
www.pingvinpasztor.hu

http://www.kvizkerdesek.hu/nyelv/idegen_szavak_kifejezesek_jelentese/mi…

Mi a stilisztika?

- nyelvtudomány egyik ága
- egy növény
- plasztika egy fajtája
- egy tésztaétel

:-)

http://www.lib.jgytf.u-szeged.hu/alknyelv/s.htm

A stilisztika a nyelvtudománynak az irodalomtudománnyal érintkezõ ága, amely a nyelvi elemek (szavak, toldalékok, mondatok stb.) stilisztikai (közlõ, kifejezõ, hatáskeltõ stb.) értékeit vizsgálja. Megállapítja a nyelvi elemek célszerû és hatásos felhasználásának módját, vagyis azt kutatja, hogy stílusértéküknél fogva mik az egyes stílusrétegeknek és stílusárnyalatoknak a jellemzõ, tipikus eszközei. A stilisztikának ez a része a stíluselmélet. Tanulmányozza továbbá az egyes nyelvi elemek, valamint stílusrétegek és stílusárnyalatok fejlõdésének történetét. A stilisztikának ez a része a stílustörténet. Végül feladata az írók, költõk egyéni stílusának elemzése, ez a stíluskritika.