Megjelent a YaCy elosztott kereső 1.0-s verziója

Címkék

Több mint 5 évnyi fejlesztés után a YaCy fejlesztői bejelentették nyílt forrású, decentralizált keresőmotorjuk 1.0-s kiadását. A GPL-es YaCy egy peer-to-peer keresőmotor. A működése hasonlít a fájlmegosztó peer-ek működéséhez. Az összes keresőmotor peer szállít keresési eredményeket, illetve mindegyik felhasználja a többi peer által hozott eredményeket. A fejlesztők a YaCy legfontosabb előnyei közt említik, hogy nem lehet cenzúrázni. Az "igazi" YaCy használatához telepíteni kell a klienst:

[ Windows | Linux | OS X ]

Létezik egy demó keresőoldal is. Most éppen egy figyelmeztetés olvasható rajta, miszerint a hivatalos bejelentés miatt jelenleg meglehetősen nagy a terhelés, így lehet, hogy egyes keresések nem lesznek sikeresek.

Hozzászólások

A demó keresőoldal most nem valami kifinomult: rákerestem a "Star Trek" kifejezésre, a kezelőfelület német nyelvre váltott, majd 4 sikertelen keresést követően német nyelvű irreleváns találatokat listázott ki Oázis rockkoncertről, a nácikról meg az StarOffice irodai programcsomagról.

Cenzúrázni nem lehet, de mérgezni annál inkább. Kíváncsi vagyok, egy 3-4 milliós zombie hálózattal, milyen szinten lehetne beavatkozni a találatok sorrendjébe.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Passz, de jelen fejlettségi fokon még csak pozitívan :P
Mondjuk ha a Google ráállítaná a szerverparkjának 1%-át, könnyen lehet, hogy már szignifikánsan belenyúlnának a találatok sorrendjébe. Kérdés, hogy ez mennyire követhető (===monetizálható)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Első klikkre solr vagyis a lucene indexer köre épített megoldás már alig várom, hogy berantsak alá pár giga doksit. A megerzesem pozitív.

Nálam sajnos szénné hajtja a processzor magokat, de amúgy tetszik az elgondolás.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Klienst be lehet építeni a böngészőbe (chrome, firefox), észre sem veszed hogy fut ha jól van megírva...

Persze csak tovább gondoltam, hogy hogyan lehetne játszani ezzel mondjuk a google-nak. Ha terhelés kis százalékát kitolják az ügyfelekre/kliensekre, már sokat kaszálnak....

beütöttem, hogy "hahó". Nulla eredmény. Ugyanez google-ben releváns találat a "Hahó Öcsi" filmre. Nagyon sok esetben nem ad találatot.