Elhunyt Steve Jobs

Címkék

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója bejelentette a szomorú hírt, hogy Steve Jobs, az Apple ikonikus egykori vezetője tegnap elhunyt. RIP.

Részvétnyilvánítások, búcsúk: Steve Jobs családja, Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook), Larry Page (Google), Steve Ballmer (Microsoft), Sergey Brin (Google), Richard Branson (Virgin), Choi Gee-sung (Samsung)

Hozzászólások

a vallasos viccek vegen szokott lenni egy 'bad joke disclaimer', ami azt magyarazza el, hogy ugyan egy adott vicc serthet egy adott csoportot (mert pl. zsidokrol szol), de a viccmeselonek nem szandeka, hogy kifejezetten barkit is megsertsen. A viccnek pedig az a jellemzoje, hogy jellemzoen valakinek a serelmere tortenik...

Ne bohockodjatok nagyapaval! Avagy az alkotmicsoda asztalara

en is szeretlek, es ha elfogadsz egy tanacsot: ne beszelj tobbes szamban, mert egyreszt nem all a vilag maradek resze mogotted (de meg ha igy lenne, az se ingatna meg), masodreszt best case is csak egy hatokornek latszol. Szoval beszelj csak a sajat nevedben.

Ami pedig az en allitolagos sotetsegem illeti, inkabb vallalom, hogy sotet vagyok, es meg egy halaleseten valo poenkodason is tudok nevetni (ki tudja? Lehet, hogy majd amikor eljon az en oram, akkor szuksegem is lesz a humorerzekemre, hogy ne rettegesek kozepette, vacogva, mint egy kis nyuszi haljak meg, mint sokan masok - suckit, Franko, remelem bedobtok akkor is egy jo poent*), mintsem hogy egy megjatszott mufelhaborodassal alljak be a korusba. LOL...

*: ha lehet, valami spameset kernek. Pl. ha valoban az Ur fogad a gyongykapunal, akkor az lehetne mondjuk 'found on whitelist', vagy ha megis a rossz terfelre kerulnek, akkor az meg lehetne fals pozitiv hiba

Ne bohockodjatok nagyapaval! Avagy az alkotmicsoda asztalara

szerencsere -ahogy trey irja- meg csak par evet lehet venni penzert, de egeszseget, hosszu eletet nem.ugyanazt irtam, csak igy talan mar te is megerted. munkas istvan szerintem isten volt a szakmajaban, es szamomra pozitiv es kovetendo pld az, amit a lentebb linkelt eloadasaban is elmondott.erkezik az ifart a menyorszagba, a hellsungbol pedig a szart is kiperli szent peter birosagan.let tflame begin!
--
zsebHUP-ot használok!

egyébként ennek a szólásnak az eredetije nem ezt jelentette:
de mortuis nil nisi bene - a holtakról semmit vagy jól [beszélni].
azaz az igazat mondani róluk becsületes dolog, mivel már nem tudnak védekezni.
de az új jelentése is etikus, tehát hogy rosszat ne szóljunk róluk.

~~~~~~~~
http://www.youtube.com/watch?v=VbUVqODL1nE

Nagy ember volt, és igencsak meghatározta ötleteivel/termékeivel (beleértve a NextCube-t is, meg a Next Step-es időket) az egész IT utóbbi 35
évét. De akár azt is mondhatnánk, hogy talán nem lenne Linux sem a mai formájában, ha nem lett volna az első PC ami köztudottan Apple termék volt...

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

Csak hogy tisztába tegyük a kérdést:

A személyi számítógép eltérő fogalmakat takar, értik egyrészt a home-personal mikroszámítógépekre (Apple II, Commodore PET vagy a későbbi IBM PC) és az IBM PC hardveres platformra is.

Mindenki elégedett?

Kérdések és válaszok következnek:

Q: Ki találta fel elsőként a személyi számítógépet?
A: A HP, kizárólag üzleti és tudományos célokra szánt mikroszámítógépekként.
A: A Xerox volt az az Alto-val, egy GUI-val és egérrel rendelkező mikroszámítógép, azonban a kereskedelemben nem volt elérhető.
A: a MITS volt az az Altair 8880-al
A: Az Apple volt az az Apple I-el.
A: A Commodore volt az a PET-el, bár oktatási, üzleti és tudományos célokra szánták.
A: A Tandy Corporation volt az a TRS-80-al.

Q: Egyszóval nem az Apple volt az Apple II-vel, esetleg a Macintosh-al vagy az IBM a PC-vel?
A: Nem, a legelsők nem, a legjelentősebbek igen.

Q: És ki találta ki a személyi számítógépet?
A: Az IBM volt az.

Q: De mégis kinek köszönhetjük a személyi számítógépet?
A: Az Apple-nek, a Commodore-nak, a MITS-nek és a Tandy-nak, ha a személyi számítógépeik nem válnak széleskörben elérhetővé az IBM sem kezd el érdeklődni a személyi számítógépek iránt, a Microsoft akkor még csak nem is kezdhet semmit az Apple féle grafikus felülettel (vagy egyáltalán a CP/M-et követni szándékozó 86-DOS-al).

Én személy szerint ha a fentiek közül egyet kellene kiemelni, akkor az Apple-t emelném ki, GUI-val és egérrel ellátott személyi számítógépek 1984-től kereskedelmi forgalomban. Ezt nevezik úgy, hogy: forradalom!

Hát megnézni a 4 reakciót tanulságos. Akinek szintén szemet szúr az egyik eltérése a másik 3-hoz képest, kap egy "igen"-t :D

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Ilyesmi. Semmi személyeset nem fűzött hozzá, csak egy udvariassági kört futott. Mondjuk el tudom képzelni, hogy ő nem barátkozik az "ellenséggel". Akinek a házából ki van tiltva az ipod, és a gyerekei a google-t nem használhatják.. :P

Az is lehet persze, hogy ő objektív volt a kapcsolatukkal szemben, a másik 3 meg odaköltötte a magáét, hogy lám lám ők itták Isti szavait.. :)

Az élet egyébként meg megy tovább.. már akinek ugye..

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

:-( Rest in peace.

Szokatlanul megrázott mikor elősször megláttam a hírt (a Microsoft.com-on).

nagy harcos volt, nem sokan húzták volna eddig. igazából személy szerint reménykedtem benne, hogy pár hónapja (?éve?) még van szenvedések nélkül, ellenben a korábbi, 2 hónappal ezelőtti lemondása nyilván nem a semmiért volt, szóval már sejthető volt a dolog.

hát' akkor itt az idő elköszönni: nyugodj békében Steve, köszönünk mindent és szurkolunk a cégednek, hogy nélküled is hasonlóan fusson a szekér. utóbbi kemény dió lesz.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

értjük amit mondasz, ellenben egyedül az egészséged nem veheted meg pénzen. szegény nagymamám működő donorvesével 10+ évet élt, majd miután leállt még 3-4 évet (~napi dialízis kezeléssel, ami elég kemény, legfőképp 70- év körül). mindezt kisnyugdíjasként. statisztikák szerint ez a szám _összesen_ max 5+ év lett volna az ő korában. szóval kemény vagy és/vagy mákod van + sokan állnak melletted, vagy menned kell. ezt nem veszed meg pénzen. talán az őssejt-kezeléseknél van kiemelt jelentősége s zsének, főleg pl. hazai kivitelben.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Ellenben - ha egyszer a kór már megtámadott - jobb életkörülményeket, külföldi kezeléseket (s mint tudjuk kezeltette magát külföldön), jobb gyógyszereket, jobb orvosokat (s ezzel akár várólistán előbbre kerülést, ha kell egyáltalán várni) és specialistákat, jobb kórházi ellátást és ki tudja még mit lehet.

--
trey @ gépház

értelek, specialista esetén igaz lehet. a többi dolognál külföldön automatice nem biztos, hogy pont ez és így van - ismét csak saját példámból kiindulva N.o.-ban olyan ellátásban láttam, hogy azt hittem valami kutatólaborba vittek, felszerelt intézetben, elhivatott orvosok előre köszöntek stb. ez volt az alap ellátás. Ausztria dettó. máskülönben SJ esetén sosem tudjuk meg mi lett volna, ha csak az alapellátást kapja, aminek színvonala vélhetően a HU színvonalunknak nagy és egész számú többszöröse.

várólista egyébként itthon is úgy van, hogy EU berkeken belül ha közvetlen ~életveszélyben vagy vagy állapotod rohamosan romlik stb. azonnal előre tesznek: transzplantációs csereprogramban ha kell külföldről kapsz sürgősséggel leszállított szervet (ha van egyáltalán).

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Minden igaz, amit mondasz, de ne egy olyan embertől sajnáljuk ezt, aki le is tett valamit (elég sok valamit) az asztalra. Van, akinek olyan javakből jut erre, amit nem érdemeltek ki, de ez szerintem nem az a helyzet.
Természetes, hogy az ő anyagi helyzetében mi is elmennénk Svájcba, hogy az életművünket egy kicsivel tovább építhessük. Nekem egyébként szimpatikus, ahogy nyilatkozott a halálhoz fűződő viszonyáról:

Nem félt a haláltól, sőt az elmúlás inspirálta munkára. Ahogy 2005-ös, a Stanfordon tartott beszédében mondta: „a halál a közös úticél, ami elől nincs menekvés. De ez nem baj, mert valószínűleg a halál az élet legnagyszerűbb találmánya. A tudat, hogy egyszer meghalok, segített meghozni az összes fontos döntést az életemben. Mert minden elvárás, büszkeség, félelem vagy hiba lényegtelenné válik a halál közelségében, és csak az marad hátra, ami igazán fontos. A halál az igazi segítség abban, hogy ne gondoljuk azt, vesztenivalónk van. Már most is meztelenek vagyunk. Éppen ezért nincs okunk arra, hogy a szívünkön kívül másra hallgassunk."

Ráadásul Jobs-nak olyan "lassú" rákja volt, amit egyesek csak "cancer in slow-mo"-ként írnak le. Ennek a ráknak egy belgyógyász szerint átlagosan 6 év a túlélési ideje. 2004-ben operálták hasnyálmirigy daganattal. Kb. ez 6-7 év.

Szóval az, hogy eddig bírta nem feltétlen annak köszönhette, hogy nagy küzdő volt.

Egyrészt talán a rák típusának, másrészt akár annak, hogy tehetős volt. De végül is tök mindegy. Az viszont becsülendő, hogy majdnem az utolsó órájáig dolgozott.

--
trey @ gépház

Majd alkalomadtán beszámolhatsz az autószerelő szakma kultikus ikonjairól is, de többek között az informatikusok, de a Föld lakosságának egy nagyobb része most Steve Jobsra emlékezik.

És van miért Steve Jobsra emlékezni, címszavakban összefoglalva már csak ezekért is: Apple, Macintosh, NeXT, Pixar Animation Studios, OS X, iPod, iPhone, iPad.

Semmi karburátor meg fékhenger, tudom.

Sok múlik a pénzen, de nem minden. A magyar kórházakban nem rosszabbak a rákbetegek túlélési esélyei, mint nyugaton. Több múlik az élni akaráson, és az orvosok és ápolók odafigyelésén.
Magyarországon sem azért rosszabb betegnek lenni, mert rosszul bánnak az emberrel a kórházban, vagy nem kapja meg az összes szükséges gyógyszert. Hanem azért, mert az orvosok és az infrastruktúra hiánya miatt később jut el a diagnózisig a beteg, később kezdik a kezeléseket.

OFF
Bocs, hogy kötözködöm, de nem egészen értem a grafikonokat. A megelőző oldalak adatai alapján úgy gondolom, hogy 5 éves túlélést hasonlítottak össze, amit kicsit furcsának tartok. Konkrétan a Non-Hodgkin lymphomáról tudom, hogy az OOI-ben 60-70% körül van az 5-éves túlélés, az USA-ban pedig 63%. Ez köbö ugyanannyi.

(Közben rájöttem, hogy a lymphomák összahasonlítása annyiban félrevezető, hogy azoknak a kezelése eléggé kis mértékben függ a műtétek sikerességétől, mert egyrészt nem képeznek áttétet, másrészt minden esetben kemo- és/vagy sugárterápiára is sor kerül. Csomó más daganatnál viszont nagyon sokat számít a műtétek sikeressége, az meg erősen függ a várólisták hosszától. Úgyhogy visszavonom a fönti kijelentésemet, bár a .PDF grafikonjait nem tudom értelmezni.)

Itt nem arról volt szó, hogy a magyar kórházakban kezelt embernek mekkora esélye van egy külföldi kórházban kezelt emberhez képest, hanem arról, hogy egy magyar kórházban kezelt átlagembernek mekkora esélye van a milliárdos Steve Jobs-hoz képest, akinek megvan minden eszköze ahhoz, hogy gyakorlatilag szabadon válasszon a világ bármelyik legjobb kórháza közül.

--
trey @ gépház

Nekem Steve Jobs munkái alapjaiban nem tűnnek eredetinek. A korai Apple-k ugye nagyrészt a Xerox ötletéből erednek, az egér sem az övé, de a hordozható zenelejátszók vagy a érintőképernyős telefonok sem. Egyszerűen semmit nem ő talált ki... És mégis. Steve látta meg, hogy hogyan kéne ezeket emberek által valóban használható formába önteni. Ez igen nagy dolog, mert ha nem így volna, százak tették volna meg ezeket már Steve előtt is.

Az Apple-nek persze vannak követői. Pl. a GNOME egyszerűségre való törekvése is valami ilyesféle, még ha kerülik is a másolást. Sajnos az Apple piaci és szabadalmi magatartása távol tart attól, hogy a termékeit vegyem, de a GNOME 3-mal, köszönöm, jól megvagyok.

Vagy ahogy Steve maga mondta:
"Being the richest man in the cemetery doesn't matter to me ... Going to bed at night saying we've done something wonderful... that's what matters to me."

Pont ez a hétköznapi ember számára "wonderful", amit a mérnökök nem tettek meg, Steve meg igen.

Szerk: Hát ez nem semmi: "We made the buttons on the screen look so good you'll want to lick them." - az OS X-ről.

Szomorú, de egy kicsit is belegondolva már várható volt.

RIP Steve Jobs

Mindenek előtt: nyugodjék békében. Az IT világ nem lesz ugyan az nélküle, az biztos.
/OFF
Azonban nem kell ide a vallásos bullshit. El lehet persze gondolkodni azon, amit írtál, de felesleges. Hitem szerint ítélkezni csak az Úrnak van joga az ember felett, a többi innentől max spekuláció, az esetek többségében pedig inkább képmutatás - amit iirc nem néz Ő se jó szemmel.
Flame off pls, adjuk meg a tiszteletet!

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Te sem, mi sem tudunk SEMMIT a halál utáni létről. Lehet, hogy az egyiptomiaknak igazuk volt, és igenis számít, hogy milyen állapotban tartjuk meg a testünket. Lehet, hogy az számít, hányan szerettek minket. Lehet, hogy nem számít semmi. Nem tudjuk. Szóval nem onnantól spekuláció, hogy csak az Úr ítélkezhet, már a legelejétől spekuláció az egész.

Amúgy emberek ezrei halnak meg folyamatosan, kicsit képmutatás pont egy embernél előhozakodni ezzel az "adjuk meg a tiszteletet" dumával. Az emberek folyamatosan halnak meg, a hírekben mindig van egy-két gázolás, szerelmféltésből elkövetett emberölés stb. Lehet hogy te jobb embernek gondolod Jobsot az "átlagos Józsinál" (mert persze létezik ilyen, hogyne), de ne kényszerítsd ezt rá másra. Számomra csak +1 hulla, mondjuk én eleve nem értem, miért kéne tiszteletet tanusítani, ahogy a hisztiből is látszik, ez csak és kizárólag az élőknek szól, a halottnak úgy gondolom már indifferens.

Azt is hozzáteszem, hogy Jobs nem fiatalon halt meg, amit elért, azt elérte, és ez nem kis dolog. Nem hiszem, hogy elégedetlenül halálozott el. Persze a halálos ágyon nagyon kevesen érzik úgy, hogy tényleg eljött az idő.
----
Hülye pelikán

Amúgy emberek ezrei halnak meg folyamatosan, kicsit képmutatás pont egy embernél előhozakodni ezzel az "adjuk meg a tiszteletet" dumával.

+1, mondjuk en nem haragszom ra azert, mert o bar tisztel par embert, de a tobbit meg le se ***rja.

Számomra csak +1 hulla, mondjuk én eleve nem értem, miért kéne tiszteletet tanusítani, ahogy a hisztiből is látszik, ez csak és kizárólag az élőknek szól, a halottnak úgy gondolom már indifferens.

+1. Azert remelem, senki nem oli meg magat, csak mert az imadott Steve-je nincs mar kozottunk. Csak azert irom, mert mindig van par marha, akik egy istenitett ember halala utan mar nem latnak tovabb fantaziat az eletben.

Ne bohockodjatok nagyapaval! Avagy az alkotmicsoda asztalara

/OFF
Félreértettél. Ugyan azt akartam mondani, amit te. Ebben a topicban ne ítélkezni akarjunk felette, ennyit akartam mondani. Egy mondás szerint "halottról jót, vagy semmit se". Btw. nem vagyok sem Apple, se Jobbs fan, de el kell ismerni, valamit igenis letett az asztalra.
/ON

Jobbs viszont igen is fiatalon halt meg. 56 év egy férfinek korai, alig 1-2 évvel fiatalabb, mint most Édesapám. De persze, a rák nem válogat. Hogy elégedetten halt-e meg? Talán sose tudjuk meg. De az is lehet, hogy majd valaki megírja egy memoárban. De tervei biztosan voltak még.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

De hiszen senki nem mondott rola rosszat, en ugyan biztosan nem. (mondjuk az eleve hazugsag, amikor egy halottrol csak jot mondanak, de most ebbe ne menjunk bele)

Egy jo tanacs: ha valaki mindent a szivere vesz, akkor az elobb-utobb szivbeteg lesz. Meg mielott megkerdezned, ezt amugy egy uzleti konyvben olvastam....

Egy mondás szerint "halottról jót, vagy semmit se"

Akkor dobjuk ki a kronikakat es a tortenelem konyveket, mert azok jobbara halottakrol szolnak, es aligha van olyan szemelyiseg, akit ne ertekelne az utokor - ot is fogja. Szoval en nem ertek ezzel egyet, es - legfeljebb elforditod majd a fejed, mert - en is ertekelem az eltavozottakat.

De hogy a halottrol jot vagy semmit dologrol valami pozitiv peldat is irjak:

Egy (most ne amerikai legyen, hanem legyen inkabb) kubai gyulekezetben volt egy testverpar, akik fortelem gonosz eletet eltek, es amikor meghalt az egyik, akkor persze egyhazi temetest kert (nyilvan meg elotte. Mondjuk ezt sosem ertettem, hogy ez mire jo, de mindegy). A masik testver a temetes elott negyszemkozt azt kovetelte, hogy a papnak azt kell mondania, hogy a testvere egy szent volt, es egy galans adomanyt igert a templom felujitasara. Papunk bajban volt, mert hazudni nem akart, de az a penz nagyon kellett volna mar a renovalasra. Masnap az alabbi halotti beszedet mondta el: Juanita Conchita Margarita Fernando De La Mancha szornyu gonosz eletet elt: vagyonat csalassal szerezte, embereket hajszolt ongyilkossagba, [itt meg sok bun felsorolasa jon], nem torodott a gyerekeivel, hutlen volt meg a felesegehez is, de az occsehez kepest egy szent volt!

Ne bohockodjatok nagyapaval! Avagy az alkotmicsoda asztalara

"Számomra csak +1 hulla"

Csakhogy a véleményed érdektelen, azzal szemben milliók gyászolják (köztük én is) most a halálát.

"én eleve nem értem, miért kéne tiszteletet tanusítani"

Mert kulturált, felvilágosult emberi lények vagyunk, ez egy standart.

"spekuláció az egész."

Mindenki nevében mondhatom, hogy megvagyunk spekulációk nélkül is (akár az egyiptomiaktól akár a keresztényektől származnak is ezek).

"Amúgy emberek ezrei halnak meg folyamatosan"

Ez egy irreleváns tény. Amikor téged fognak eltemetni akkor is emberek fognak mindenfelé elhunyni, a hozzátartozóid és ismerőiseid mégis gyászolni fognak, meg fogják adni a tiszteletet.

Steve Jobs közismert, ezért milliók adják meg neki a tiszteletet.

meg mielott nagyon belemelegednel ebbe a "vallasos bullshit" dologba, gondold meg, hogy valojaban azok kovetik ezt el, akik RIP-eznek egy sort a halalan. Mert akinek annyi az elet, amit itt latunk, attol egy kicsit oxymoron szagu azt hallani, hogy 'nyugodjek bekeben'. Hiszen, aki nem letezik, az nem is tud sem nyugodni, sem bekes allapotban lenni.

Ne bohockodjatok nagyapaval! Avagy az alkotmicsoda asztalara

Senkitol nem vitatom el a jogat, hogy abban higgyen, amiben akar. De emellett fel kell hivnom a figyelmed arra a kepmutatasra, hazugsagra, amit ez a 'nyugodjek bekeben' nevu semmitmondo, semmit nem ero szlogen valojaban takar. En szeretek ugy beszelni, hogy sulya van a szavaimnak, amit az ad meg, hogy komolyan is gondolom, amit mondok. De ez a 'nyugodjek bekeben' (felre ne erts, nem sajnalom tole bekesen valo nyugvast) szlogen sokaktol csak egy profan, komolytalan rizsa.

Ne bohockodjatok nagyapaval! Avagy az alkotmicsoda asztalara

"szlogen sokaktol csak egy profan, komolytalan rizsa."

Ez teljes mértékben így van, mivel ez egy formalitás.

A formalitások részei a társadalom fele mutatott gesztusainknak, amik meg a társadalmi énünknek, viselkedésünknek a részei (a japánok ezt tatemae-nek (建前) nevezik).

A társadalmi én elkülönül a tényleges én-től, ami a honne (本音).

"En szeretek ugy beszelni, hogy sulya van a szavaimnak"

Ez érthető, de a társadalmi és a tényleges én szinkronizálása nem minden esetben kivitelezhető, vagy kivánatos (pl. az elkülönült társadalmi viselkedés a konfliktuskerülés eszköze lehet).

megneztem a videot, teljesen jo. Van benne par olyan tanacs, amit a hupperek is megfogadhatnanak.

Egy aprosag viszont ide kivankozik: azt mondta 5 eve, hogy senki sem akar meghalni, de vegul megis mindenki meg fog. Es ez igy is van. De ami nem mindegy, hogy az a halal ketsegbeesett es remenytelen, rettegessel teli, vagy pedig olyan, mint az elso szazadi hiveke, akiknek a temetesi ceremoniait ugy irtak le a korabeliek, hogy olyan, mintha valami unnepseg lenne, ugy orulnek.

Ne bohockodjatok nagyapaval! Avagy az alkotmicsoda asztalara

Tudtuk, hogy nem sok van neki hátra, de én még reméltem, hogy egy 5-6 évig élni fog és a háttérből még ügyködik. Hát ez nagyon szomorú nap! :(

RIP

Már így is 7 évvel túlélte a rákot. Ennél a fajtánál ami neki volt ez nagyon jónak számít.
A Keynote után nézegettem SJ képeket meg videókat. Az egyiken azt elemezték, hogy hogyan látszódott meg rajta a betegség. De gondolni sem mertem arra, hogy másnap elmegy ez a zseni.
És sajnos tegnap este már ezzel a tudattal feküdtem le aludni. :(
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

szerintem jo poen volt :-) Ha Stevenek volt humorerzeke, akkor nem hiszem, hogy kiakadt volna, ill. miota nincs itt tobbe, meg csak nem is faj neki, hogy sok ezer kilometerre par noname bela poenkodik. Mondjuk, imho, az se igazan vigasztalja, hogy par noname bela meg RIP-ezik a halalan egy sort.

Ne bohockodjatok nagyapaval! Avagy az alkotmicsoda asztalara

ennyi erővel majd a te sírodra is pl. rá lehet(ne) szarni (csak a kép kedvéért), mert a., biztos jó poén lenne szerinted is b., nem érdekel senkit, téged meg már főleg nem. szóval nem az az érdekes Jani bátyám hogy őt nem zavarja már. hanem az, hogy az olvasót zavarja, ~engem is, csak első körben nem teszem szóvá. érdekes, hogy amikor BércziG poénkodott hasonló témakörben ám kissé más vonalon, repült is mint a gólyafos. akkor hol voltál?

--
Vége a dalnak, háború lesz...

nálam már nem számít, olvashatod mekkora (idézem) "súlya" van a szavainak. immár azt sem tudtam hova sz4rjak, szóval inkább ment a darálóba. egy-két éve nem hittem volna, hogy ez lesz a vége, tényleg normális csóka volt valaha. nem tudom mi haraphatta meg.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Engem akkor mar egyeb dolgok fognak lekotni, igy vagy ugy, szoval hajra, ha neked _az_ lesz poenos. Tenyleg nincs belole harag. De amint latod, vannak olyan poenok, amin nem nevet mindenki, vannak olyan trollok, akiket nem tamogat mindenki. Azonban azert alltam Franko melle, mert egyreszt nekem bejott a poenja, masreszt abban is igaza van, hogy ha a humorod elveszited, az valoban nagy baj.

Ha pedig az ember ennyire gyaszolni akar, azt jobb, ha nem egy nyilvanos forumon teszi, ahol boritekolhato, hogy ellenvelemenyek is lesznek.

Ne bohockodjatok nagyapaval! Avagy az alkotmicsoda asztalara

-1 Én elégedett lennék ha velem kapcsán humorizálnának százezrek, milliók a halálomat követően.

Bezzeg nekem biztosan csak egy tucatnyi karót nyelt, mélabús hozzátartozó fog járni (humorérzék nélkül) ha teljes életet élve, 100 évesen veszítem el az életemet, pedig a gyászmunkának személyesnek kellene lennie.

vajon kozeli hozzatartozod eseteben, te mint gyaszolo csaladtag is igy gondolkoznal?
nyilvan nem azt mondom, hogy geronimo ilyen kozel allna Steve-hez, de szerintem valojaban sokkal kevesebb annyira cinikus ember van, akit nem zavarna ha masok az epp elhunyt csaladtagjan viccelodnenek, mint ahanyan ezt itt eloadtak.

van valami mondas, hogy a halalos agyan senki sem ateista, szerintem ez is egy ilyen dolog.

Tyrael

-1 Én elégedett lennék ha velem kapcsán humorizálnának százezrek, milliók a halálomat követően.

Bezzeg nekem biztosan csak egy tucatnyi karót nyelt, mélabús hozzátartozó fog járni (humorérzék nélkül) akkor is ha teljes életet élve, 100 évesen veszítem el az életemet, pedig a gyászmunkának személyesnek kellene lennie, a megemlékezésnek meg kevésbé gyászosnak.

1, Jobs nem volt híján a humornak, magáról, az életéről és az elmúlással kapcsolatosan is általában humorosan beszélt.

2, Egyébként az élet írja a legviccesebb történeteket: http://www.origo.hu/tudomany/20111003-nehany-oraval-a-dontes-elott-halt…
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

1) az ő önkritikáját, öniróniáját nem kéne összemosni mások élcelődéseivel a haláláról, a kettő marhára nem egy téma.

2) jól értem, hogy szerinted "legviccesebb történet", ha valaki anélkül a tudat nélkül hal meg, hogy megkapta a világ legrangosabb kitüntetését az életművéért, amiért élt, ráadásul csak pár órával korábban, és ezen már soha senki nem fog tudni változtatni? nálatok tényleg nincs rendben valami. szerintem ez kurva szomorú, nem vicces. a cikk alapján a kollégáinak sem épp röhögni támadt kedve az eset kapcsán.

Ez így igaz... pszichológiát tekintve főképp a kötődés vs. érdekszeretet elméletek szempontjából lehet érdekes a feldolgozás... :)

Egyébként több kötetnyi irodalma van a gyász és a humor együttesének, amelyeknél a pszichés sokk feldolgozását a hétköznapias humor segíti elő, ugyanis az ember egyik legkevésbé káros elhárító mechanizmusa a humor, a másik 15-20 mechanizmus követlenül vagy közvetetten káros az egészségre. Aki pedig szorong a környezet vélekedése miatt és elfojtja a kikivánkozó humort, az dupla terhet vesz magára, mert az elfojtás szintén egy védekező mechanizmus.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

1) mielőtt nagyon beleéled magad, szerintem RÁD gondolt az otthonról elmenéssel, nem rám.
2) feszültség-oldás? feldolgozás? szorongás? mégis mit kéne szorongani egy ismeretlen ember halálán? egyáltalán nem ez itt a gond, hanem az alapvető emberi tisztelet hiánya, ami valószínűleg nevelésbeli hiányosságokból fakad.

1, Teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy rám célzott... úgy látom, hogy se az irónia se a szarkazmus nem a legjobb barátod, talán ez a probléma gyökere. :)

2, Ismeretlen ember? Másrészt töröljük az összes viccet és humoros sztorit, amelyek egy már meghalt emberrel kapcsolatban íródtak vagy mesélődtek? Szegényebb és szomorúbb lenne a világ, sok klasszikus és kortárs író műve is eltűnne ezzel. Hol a határ és miért pont ott legyen, ahol Te érzed a határvonalat?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

nem kell törölni semmit, parasztok mindig lesznek. alapvetően érezned kéne, hogy nem ugyanaz egy olyan vicc, amit később találtak ki, mint egy olyan, amit a halálhír bejelentésekor sütnek el (mert ez itt most egy halálesetről történő bejelentés volt, akármennyire nem érzékeled). tudom (látom), hogy semmi empátia nincs benned, ez internet, itt minden más, itt nem kell tiszteletet adni már az első napon sem. oké.

Oszt ez: http://kerekerdo-lakoi.freeblog.hu/files/2011/10/527_reinkarnacio.jpg
És ez: http://kerekerdo-lakoi.freeblog.hu/files/2011/10/528_metamorfozis.jpg

:)

Meg persze aktualizálva a szakállas vicc:
@@ -1,7 +1,7 @@
-Once we had Clinton,
+Once we had Steve Jobs,
we had Johnny Cash and
we had Bob Hope.

-Now we have Bush,
+Now we have no Jobs,
we have no Cash and
we have no Hope.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

nagy ember volt, ezt mindenki elismeri.

Nem szeretem a szomorú híreket. :( R.I.P. Steve.

Röviden:
Ha nem lett volna Steve, akkor a személyi számítógépek, a mobilok, a zene, és az animált filmek piaca nem így nézne ki ma.
Hihetetlen tehetsége volt a már eldobott ötletekből sikereket létrehozni. Mélységesen tiszteltem az aprólékosságát és azt a fajta lelkesedését a munkája és a termékeik iránt, amiről minduntalan tanúbizonyságot tett.

Nyugodj békében Steve.
------------------------------------------------------------------------
MacBook Pro 2.2 OSX 10.7 - PowerMac G4 Dual 450 OSX 10.4 Server

Nem tartom egyáltalán "genyóságnak", pusztán a gondolatomat osztottam meg ezzel kapcsolatban és meg sem fordult a fejemben, hogy ezzel bármi féle vita kerekedne.
------------------------------------------------------------------------
MacBook Pro 2.2 OSX 10.7 - PowerMac G4 Dual 450 OSX 10.4 Server

Nem reagáltam túl, csak baromira zavar, hogy Jobs munkássága már életében vitatott volt, és a halála pont jó alkalom arra, hogy piedesztálra emeljük, mert aki vissza mer vitatkozni az bunkó paraszt. Ez zavar. Írja be, hogy nyugodjék békében, azzal még egyet is ért minden jóérzésű ember.
----
Hülye pelikán

De azért mutathatod, hogy hol apple-ellen-fröcsögtem. Most teljesen általános témákat boncolgattam ami úgy általában előjön, ha meghal egy fontos ember. A rémlátás nem tesz jót az objektív ítélőképességnek, érdemes tőle megszabadulni.
----
Hülye pelikán

Na, látom megjöttél. Minden apple-related topicban tolod a fröcsögést, aztán tagadod hogy föcsögnél. Utána meg az objektív ítélőképességről szónokolsz, miközben messziről látszik, hogy az egész hupon neked van olyanból a legkevesebb. Normális körülmények között szimplán csak röhögni szoktam ezen, egy nekrológ alatt viszont felfordul tőle a gyomrom.

Más posztok alatt valóban elítélően szoktam nyilatkozni erről-arról (ezt hívhatod fröcsögésnek, ha jól esik). Itt szó nem volt erről. Tudni kéne különbséget tenni a dolgok között, akár egy nekrológ alatt is. Tompika sem tudott disztingválni, hülye is maradt.
----
Hülye pelikán

Öreg harcos, legyen fent jobb, mint idelent volt. Köszönjük amit tettél, s remélhetőleg folytatják munkásságod tisztelőid. Nyugodj békében!

Ez szomorú hír, mint minden haláleset.

Viszont nem kell túlzásokba esni Steve Jobs szerepét illetően: Ő csak a részvényesei és saját zsebét tömte zseniálisan...

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Programozni C-ben, majd Objective-C-ben egy NeXTSTEP 3.2-t futtató PC-n kezdtem. Még megvan valahol a Minesweeper játék NeXT-es "átirata" is.

A DOOM-ot Carmack-ék szintén NeXT-en írták.

Első komolyabb web alkalmazásaimat WebObjects-ben írtam. iOS-es fejlesztéseimet egy MacBook Pro-n csinálom.

Személyesen igen sokat köszönhetek neked, Jobs.
Nyugodj békében!

--
Kinek nem inge, ne vegye gatyára

RIP Steve Jobs.

OFF: Olvastam sok helyen hozzászólásokat, de ennyire "sötét" emberekkel csak itt találkoztam. Tisztelet a kivételnek.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Azért egy helyen még találkoztam hasonlóval, de ennyire "paraszttal" nem. Meg ott kimoderálják.

Én ezzel a tudattal aludtam el tegnap este. :( Szomorú voltam már akkor is.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Minden tiszteletem az ove, amilyen meltosaggal es elorelatassal tudta kezelni a kozeledo halalat, rendezte cege ugyeit es jovojet, es utolso napjait csaladja koreben tudta tolteni - akiket mindig megovott a rivaldafenytol - peldaerteku.
Nyugodjon bekeben.

RIP.
nem vagyok egy Apple rajongó, ám el kell ismerni Steve Jobs rajta hagyta kézjegyét a digitális kultúrán. nemcsak megvalósította az álmait, hanem tartósan fenn is tudta tartani azokat. nem kellett a cégének másokhoz igazodnia, a versenytársai igazodtak hozzá.

abba pedig jobb bele sem gondolni, mi lett volna Steve Jobsból ha Magyarországon születik?

Ot is utolerte a halal, sajnalom.
De latom, itt sokan nem ertik, miert nem szokas viccelodni masok halalaval. Egesz egyszeruen, mert olyan szinben tunteti fel a halalt, mintha az maga vicces volna, es nem pedig egy visszafordithatatlan dolog. Egy olyan ember halt meg, aki sokunk eletere befolyassal volt. Mivel nagyon sok mindbenben jarult hozza az eletunkhoz eddig, a legfontosabb kerdes, hogy mi lesz nelkule?
Nyilvan senkinek sincs kedve tobb ezer billentyukombinaciot bebiflazni evek mulva, csak mert a kovetkezo CEO szerint igy kell mukodnie egy oprendszernek (sarkalatos pelda). Korszeru es jol hasznalhato termekeket gyartottak SJ vezetese alatt, es a jol megszokott dolgok elobb utobb eltunhetnek. Amikor a kovetkezo windows/linux/android mar nem probal hasznalhatosagban versenyezni, mert nincs mit masolni, akkor majd sirnak azok akik most viccelodnek.

"Egesz egyszeruen, mert olyan szinben tunteti fel a halalt, mintha az maga vicces volna, es nem pedig egy visszafordithatatlan dolog."

Ez most teljesen független a témától, de miért zárja ki egymást a két dolog? A halál ilyetén komolyan vevése újkeletű dolog. Pontosabban a komoly szó nem jó, igenis komolyan kell venni a halált, de nem kell egy szomorú dolognak tekinteni. Eleve nem a halottért vagyunk szomorúak hiszen neki már mindegy. Azért vagyunk szomorúak, mert a mi életünkben nincs többé az elhunyt, magunkat sajnáljuk. Ahelyett, hogy ünnepelnénk az életét, aminek pontot tett a végére. Főleg Munkák esetében, aki rendkívül sokat elért amit akart, többet mint a többségünk valaha fog.
A viccelődés önmagában teljesen normális reakció, azok amiket itt olvastál abszolút a jószándékú humorizálás kategóriájába esnek. Nem kell túl komolyan venni sem magad, sem másokat, és akkor nem fog zavarni a viccelődés, sőt, te is humorosnak fogod találni. Nem azzal tiszteled meg az elhunytat, hogy karót nyelsz.

A "mi lesz nélküle" ponthoz meg... ergonómusok milliói dolgoznak nap mint nap, az Apple nélkül is születtek nagyszerűen használható termékek (szerintem a Win7 nem hasonlít jobban az OSX-re, mint bármelyik két ablakos oprendszer, de hogy elrugaszkodottabb példát mondjak, a Nokia s40 rendszere egy iszonyatosan jól megtervezett cucc). Nem aggódnék. Viszont végre abbamarad a "mindenki az Applet másolja" mantra.
----
Hülye pelikán

A viccek egy resze nekem is tetszik, de egyik-masik szerintem epp nem ide valo. En konkretan azert akartam elolvasni a kommenteket, mert a cikk baratok/konkurensek hozzaszolasairol szolt, de az elso hozzaszolas is csak vicc volt. Lehet nyitni kulon topikokat ezert, a megemlekezesek kozott valahol erdemes hatart huzni. A 9gag-en is rengetegen toltenek fel jobb/rosszabb vicceket amy winehouse, steve jobs halalarol, de az oldalt direkt a viccnek hoztak letre.
De nyilvan mindenkinek mashol van a hatar, emiatt irtam le, en hol hagynam abba a gunyolodast/viccelodest. Van egy partucat ember, aki olvassa a hupot, es elvesztett mar valakit rak miatt. Amikor SJ eleterol olvas, nyilvan eszukbe jut, mit elt at/eltek at akkor, es az ritkan humoros.
De nem akarom cifrazni, nem kell ezt tulbonyolitani szerintem.

Az teljesen igaz, hogy nem az apple talalta fel a nagy ujitasokat. Touchscreen/interfece/dizajnelemek stb. De az apple volt az, aki nem a usereken tesztelte azokat. Irod, hogy a nokia s40 milyen jo, de a nokianak van szazfajta telefonja, ha ki akarom valasztani az s40-et, le kell tesztelnem rengeteget/a usereknek meg kell venni es velemenyt kell rola mondani. De az iPhone ota a eltolodott a hangsulya a nokianak is az iphone-szeru telefonok fele, ha szabad ezt mondanom. Es erre gondolok azzal, hogy oket masoljak sokan. Az apple ezzel szemben kiadott egy telefont, es vilagsiker lett. Elsore bezsakolt, pedig a telefonpiacon meg nem csinalt semmit. Tablet is volt mar, aluhazas notebook is, az applenel megis csak egy fajta van a ketegoriabal, tul nagy valasztek nincs. Ahogy mas is irta, nem az apple-t masoljak sokan, csak ok nem mernek donteni. Mielott kijott az ipad, a Microsoft+HP bejelentette a Slate-et, es hogy ez a jovo. Ket nappal kesobb mar mindenki tudta, hogy mennyire mellelottek, es amikor egy-masfel evvel kesobb kijott a HP tabletje, mar keso volt.

  Viszont végre abbamarad a "mindenki az Applet másolja" mantra.

De csak addig, amíg valamelyik nagyobb informatikai cég első embere rákos nem lesz...

A halálról való elmélkedéseddel meg egyet értek. Sajnos volt lehetőségem megfigyelni a jelenséget (magamon), hogy mennyire szánalmas az, amikor sajnálja magát az ember valaki elvesztése miatt.

"Egy olyan ember halt meg, aki sokunk eletere befolyassal volt. Mivel nagyon sok mindbenben jarult hozza az eletunkhoz eddig, a legfontosabb kerdes, hogy mi lesz nelkule?"
Ez most valami halotti beszéd? Miért nem csak a magad nevében nyilatkozol? Hol van a felhatalmazásod a sokaságtól?

"Amikor a kovetkezo windows/linux/android mar nem probal hasznalhatosagban versenyezni, mert nincs mit masolni, akkor majd sirnak azok akik most viccelodnek."
Téged valaki nagyon csúnyán átvert, de sem időm sem kedvem nincs kirángatni a tudatlanságból.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Ez nem halotti beszed, velemeny. Nem mindenki neveben nyilatkozok,de ha Eric Schmidt, Bill Gates emliti, hogy inspiralta oket, akkor allithatom, hogy igenis nagyon sokakhoz eljutott a munkaja/munkanezete.

"Téged valaki nagyon csúnyán átvert, de sem időm sem kedvem nincs kirángatni a tudatlanságból."
nem hiszem, hogy sokan atvertek volna. De ha abba akarsz belekotni, hogy ki kirol masolt az hosszu vita, nagyreszt a definiciokrol. Nem biztos, hogy egyetertenenk benne, de azt hiszem az nem is lenyeges. Egy kis tulzas volt a mondatban, idom/celom nem volt kifejteni.
Hogy ki masolt kit, mint irtam, nehez visszakovetni. Viszont azt hiszem az egyertelmu, hogy az android is egy jol idozitett valasz volt az elso iphonera. Ma mar gyk. piacvezeto, jol is csinaltak, de ok is sok tesztelest a userekre biznak.

Masreszt erdekel, mire gondoltal? Miben hiszed, hogy tevedek? Mentsegemre szoljon, en csak Steve Jobs iranti tiszteletemet akartam kifejezni itt. Nagy hatassal volt vilagra, kozvetlenul es indirekten is, igy ha maskor nem is, akkor a halala utan el lehet ezen gondolkozni.

Nyugodjék békében... Sokan nagyon sokat köszönhetnek neki; és a hozzá hasonló nagy formátumú embereknek (kb. a cikkben a részvétnyilvánítók, és még páran). Mi magunk is. Nélküle nem itt tartana az IT.

Sok szerencsét az Örök Vadászmezőkön, Steve!

Szerintem talalo:
http://9gag.com/gag/326812

Sikeres uzletember volt. Bar az AAPL-t nem szeretem, a Pixarert le a kalappal!

--
+++ Divide By Cucumber Error. Please Reinstall Universe And Reboot +++

a megemlkezesekkel kapcsolatban eszembe jutott Nagy-Bando Andrasnak egy dilemmaja. Minden siron az all, hogy a legcsodalatosabb apa/anya, legjobb gyerek, a legcsodalatosabb nyuszomuszo, a leg-leg-whatever. Na ehhez kepest ezekkel a legjobb/legszuperebb/legxxxx emberekkel (amig meg elnek) - mondjuk ugy - nem ugy bannak (azok, akik a "leg"-szovegeket aztan a sirkore vesetik), mint ahogy a legszuperebbnek kijarna (mondjuk ez jellemzoen oda-vissza igaz). Ki erti ezt?

Ne bohockodjatok nagyapaval! Avagy az alkotmicsoda asztalara

az oep támogatja a kezelését mindenkinek, még akár a Bázel-i Y-90 terápiát is.
a májátültetés is oep finanszírozott, privát úton nem is lehet intézni, vagy nagyon sok papírmunkával jár.

Shame on Stallman:
http://stallman.org/archives/2011-jul-oct.html#06_October_2011_%28Steve…

06 October 2011 (Steve Jobs)
Steve Jobs, the pioneer of the computer as a jail made cool, designed to sever fools from their freedom, has died.

As Chicago Mayor Harold Washington said of the corrupt former Mayor Daley, "I'm not glad he's dead, but I'm glad he's gone." Nobody deserves to have to die - not Jobs, not Mr. Bill, not even people guilty of bigger evils than theirs. But we all deserve the end of Jobs' malign influence on people's computing.

Unfortunately, that influence continues despite his absence. We can only hope his successors, as they attempt to carry on his legacy, will be less effective.

Tyrael

Shame on Stallman:

Ebből min nem tudod magad túltenni?

pioneer of the computer as a jail made cool

Hát erre csak ennyit: http://hup.hu/node/107590

designed to sever fools from their freedom

Ez persze túlzás. Attól még nem feltétlenül "fool" valaki, hogy nem vágyik afféle "freedom"-ra, ami Stallman szerint elidegeníthetetlen. (Hosszú távon és tömegesen persze nem szerencsések a hatásai.)

A maradék pedig annyira civilizált, amennyire csak lehet, amikor szöges ellentétben álló közszereplők közül az egyik távozik.

Stallman szélsőséges, és én nem vagyok fanboi, de a fentiért egyáltalán nincs miért szégyellni magát.

Általában véve képtelenek vagytok elválasztani a munkásságot a személytől. Akár Stallman-ról, akár Jobs-ról, akár Torvalds-ról, akár PaXTeam-ről van szó. Közszereplőknél a munkásság objektíven, önmagában vizsgálandó, a személyt meg ki nem szarja le? Azzal foglalkozzon a családja, a barátai, meg ha olyan az ügy, a bíróság.

Túl sok amerikai szarral mostátok ki az agyatokat, hogy mindent dramatizáltan (= színműként) meg karakterfejlődésben néztek.

Részletesebben? Mit takar a "vadparaszt"? Ha esetleg azt, hogy nem lehet vele egy társaságban lenni/mutatkozni, hogy a vele való személyes ismeretséget le kell tagadni, hogy nem ismeri / nem tartja be a minimális közösségi normákat: ezek számomra nem lényegesek, akkor sem, ha éppen igazak. Egy vadidegen.

Az, hogy van gcc, glibc, GNU coreutils, meg GPLv2 alatti kernel, az fontos. Szóval tőlem akár lehet vadparaszt is; nem érdekel. Az se érdekel, hogy a debian-ban kettébontották a firmware csomagot, amíg elérem a non-free-t is. A proprietary UNIX-ok kihalását kifejezetten sajnálom, mert a monokultúra általában nem jó. (Ez mondjuk itt érintőleges lehet; közvetlenül nem tudom, mekkora szerepe van/volt benne.) Mindenesetre a tevékenységének az eredője számomra bőven pozitív.

szerintem neked nem esett le, hogy nem azon haborodtam fel, hogy nem szereti Jobsot, hanem azon, hogy a halalhirebol csinal a sajat idealjainak reklamot.
nyilvan ha nem Jobs nekrologjahoz irja le, vagy nem masnap, hanem picit kesobb, hogy mi a baj az iPaddel, Applelel, etc. akkor nem lett volna problemam vele.
de ez igy gusztustalan marketingfogas, semmi tobb.

Tyrael

igen, igy van, ot vadolom.
valahogy nem vettem eszre, hogy az Ms vagy a Google megragadta volna a kinalkozo lehetoseget hogy Jobs halalanak apropojat megragadva novelje a piaci reszesedeset.
pedig ok elmeletileg mint szemet kapitalistak.
bar lehet hogy eppen ezert tudtak felismerni, hogy az ilyesfajta gusztustalan marketingfogassal tobbet veszitenenek, mint nyernenek.

ps: nem vadparasztoztam, es nem kell osszemosni NagyZvel.

Tyrael

Tényleg csak zárójelben, mert nem akarok vitatkozni; elfogadom, hogy a véleményed a fenti.

(1) Az MS-nél és a Google-nél, meg valszeg egy csomó okostelefon-gyártónál örömtáncot járnak. Csak politikai korrektségből (amit kizárólag a bottom line motivál!) kussolnak. Pontosan ezzel védik a piaci részesedésüket, ahogy írtad is. Illetve Bill Gates még meg is emlékezett a nagy barátról/versenytársról (amelynek őszinteségében persze nincs miért kételkednem, de lássuk be, ez igazán belefér most már).

(2) (az eggyel fentebbi hozzászólásodra is:) Stallman nem PC. Egyrészt mert nem olyan, másrészt mert nem anyagi érdek mozgatja, amelyet ki kellene szolgálnia az álkorrektségével, harmadrészt mert úgy gondolja, hogy a megjegyzésével nem árt az ügyének.

Stallman egyébként sem "reklámot" csinált magának vagy a mozgalmának. Az egész világot egyetlen szemszögből, a szabad szoftver térnyerése (pontosabban a felhasználói szabadság) felől nézi. Amit ezen a téren előrelépésnek érzékel (és valljuk be, Jobs rendkívül hatékony ténykedésének abbamaradása valóban az), azt úgy is kommentálja, értékeli. Emellett igyekezett decens maradni. (Lásd a polgármesteres analógiát, ill. "nobody deserves to die", IIRC.)

(1):
igen, szerintem en is ezt irtam, szoval ebben egyetertunk.

(2):
ha fel is tetelezem, hogy nem marketing okokbol kezdte a halala masnapjan ekezni Jobsot, akkor is van vele 2 problemam:
- nem illik
- nem vagyok benne biztos, hogy azzal jobban jart a szabad szoftver, hogy megtette

szoval az hogy nem kell PCnek (gondolom it polkorrektsegre gondolsz) lennie, mert nem anyagi erdek mozgatja, attol meg vegiggondolhatna hogy mit nyilatkozik, mert az ilyen nyilatkozatokkal a szabad szoftver ugyenek is art, nem csak a sajat (amugy mar megtepazott) imidzset rombolja.

ps: koszi a korrekt valaszt.

Tyrael

Jah, abban is kirajzolódik az egyénisége... ahelyett, hogy velük lett volna a munkamánia helyett, majd könyvet olvasnak az apjukról.

“I wanted my kids to know me,” he said. “I wasn’t always there for them, and I wanted them to know why and to understand what I did.”
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Azt nem tudom, hogy te bele brunyálsz-e a medencébe, de én egy nyúlfaroknyi méretű céget vezetve sem tudom elkerülni a napi 10-12 órányi munkát. Ezért nem csodálkozom azon, hogy a gyerekei nem sokat látták. Az meg, hogy valójában milyen ember is volt, szerintem innen, Magyarországról nézve másodlagos. Engem sokkal jobban érdekel, hogy mit hozott létre. Mindenesetre az én lehetőségeimet rendesen kiszélesítette az ő munkája. Gondolok itt az iOS-re és az Androidra, valamint úgy általában a digitális terjesztés átalakítására.

Miért kellene, hogy érdekeljen az üzleti partnerem erkölcse, vagy törvénytisztelete?! Az egyikkel majd elszámol az ördöggel, a másikkal meg a hatóságokkal. Az én dolgom az, hogy a saját cégemet irányítsam erkölcsösen és törvénytisztelően. Meg az, hogy biztosítani tudjam az alkalmazottaim biztos megélhetését.