Megjelent a Firefox 7

Címkék

Az előzetes terveknek megfelelően ma jelent meg a Firefox böngészőprogram 7-es verziója. Az alkalmazás fejlesztését vezető és koordináló Mozilla Alapítvány – amely az internet jobbá tételén dolgozó non-profit közhasznú szervezet – a programot szabad szoftverként, ingyenesen biztosítja a Windows, a Linux és a MAC OS X operációs rendszer valamelyikét futtató számítógépek, valamint az Androiddal operációs rendszerrel felszerelt mobiltelefonok számára.

Felpörgetve!

A Firefox 4-es verziója után bevezetett felpörgetett kiadási ütemterv szerint ez már a harmadik új funkciókat is felvonultató kiadás az elmúlt 6 hónapban. Az „adj ki korán, adj ki gyakran” elv mentén felépített ütemezés Mozilla-féle értelmezése szerint az új szolgáltatásokat kínáló kiadások 42 naponta, azaz 6 hetente jelennek meg. Ennek az elvnek az az előnye, hogy a már elkészült funkciók nagyon hamar eljutnak a végfelhasználókhoz. Ebből következik, hogy minden olyan új funkciót, amelyet nem sikerül határidőre megfelelő minőségűvé fejleszteni, automatikusan a következő kiadásra lesz halasztva, így nem blokkolja a már stabil funkciók új verzióban történő kiadását. Másik előnye ennek a kiadási ciklusnak, hogy a böngésző végfelhasználói tesztelésre szánt kiadásai már másfél hónappal a kiadás előtt elérhetővé válnak, így mind a fejlesztők, mind a programokat használók számára elegendő időt biztosítanak arra, hogy felkészüljenek az újabb kiadásokra. Ezek a változatok az Aurora és a Beta csatornában érhetők el.

Több idő a tesztelésre

Azok számra, akik ezt a tempót túl gyorsnak tartják, továbbra is elérhető a böngésző 3.6-os verziója, amelyhez új funkciókat nem, viszont biztonsági frissítéséket továbbra is szállít a Mozilla. A Firefox 8-as vagy 9-es verziójának érkeztével azonban a 3.6-os verziót felváltja az Extended Support Release (ESR) kiadási ütemezés, amely azok számára jelent megoldást, akik nem tudnak, vagy nem akarnak hat hetente új Firefox verziót bevezetni. Az ESR kiadások 7 kiadási cikluson keresztül, azaz 42 hétig lesznek elérhetők, amelyből 2 kiadási ciklus, azaz 12 hét áll rendelkezésre az új verzióra történő átállásra.

Asztali változat

A Firefox 7-es verziója sokkal jobban menedzseli az általa használt memóriát. Ebbe a verzióba kerültek bele azok az első nagyobb fejlesztések és hibajavítások, amelyeket a MemShrink munkacsoport végzett el a Firefox memóriaéhségének csökkentése érdekében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a látogatott weboldalaktól függően 20-30%-al kevesebb memóriát foglal a Firefox 7, mint az ezt megelőző verziók. Mindezek mellett hatékonyabb a memória felszabadítása a lapok bezárásakor és a hosszútávú böngészés alatt sem kezd el indokolatlanul növekedni a Firefox memória lábnyoma.

Azure

Minden modern weboldal több rétegből áll, amelyeket rétegről-rétegre a böngészőnek kell leképeznie a HTML-ben, CSS-ben megadott információk alapján – ez a Gecko motor feladata. A leképzés hardveres gyorsítását vagy szoftveres megvalósítását eddig a Cairo Canvas API-ja (Alkalmazásprogramozási felület) biztosította. A Firefox fejlesztők kísérletei rámutattak arra, hogy a leképzés sebessége jelentősen javítható, ha saját leképző API-t írnak, amely jobban illeszkedik a webes igényekhez, nem végez felesleges átalakításokat és megfelelően kihasználja az eszközfüggetlen grafikus API-k adott platformon legjobban teljesítő megoldásait. A tervek szerint a következő hardveresen gyorsított felületek elérésének lehetősége jelenik meg a Firefoxban: Direct2D (Windows Vista és 7), OpenGL (Linux), Direct3D 9-es és 10-es verziója (Windows XP), Skia (Android), valamint a Quartz (MAC OS X). Ez a köztes felület az Azure lett, amely a Firefox 7-es verzióban debütál és egyelőre csak a Direct2D-t kínáló platformok számára nyújtanak megnövelt grafikus teljesítményt. A többi platform az Azure-on keresztül továbbra is használhatja a Cairot, mind hardveresen gyorsított, mind szoftveres módban. A Cairo, az operáció rendszernek legjobban megfelelő hardveresen gyorsított alkalmazásprogramozási felületek használatának bevezetése után is használható marad, mint rosszabb teljesítményt kínáló, de minden körülmények között működő alternatíva (Azure projekt bejelentés, Azure a Firefox 7-ben, Azure Direct2D-vel). Az új megoldás segítségével gyorsabban futnak majd olyan összetett és interaktív webes alkalmazások, mint az Angry Bird, vagy a Runfield.

Sync

A Firefox böngésző Sync elnevezésű szolgáltatása egyszerű megoldás a könyvjelzők, űrlapadatok megnyitott lapok és jelszavak több számítógép közötti szinkronizációjára. A Sync kényelmes és biztonságos, hiszen a Sync használatára beállított számítógép eléri a megosztott információkat és azt esetleges változtatások pedig szinkronizálódnak a központi profilba. A profil csak a kiválasztott információkat tartalmazza és a jelszavas hozzáférés mellett a tárolt adatok egy – csak a kliensek által ismert kulccsal – fejthetők vissza. Újdonság, hogy a Firefox 7-es verziójában a könyvjelzők és jelszava szinkronizálása – az esetleges változtatások után – azonnal megtörténik.

Developers Developers Developers

A webfejlesztők több újabb böngészőszolgáltatást is elkezdhetnek használni. Az egyik a CSS-ben megvalósított text-overflow: ellipsis, amely egy régi adóssága a fejlesztőközösségnek. Ezzel szemben a W3C által előterjesztett Web Timing specifikáció-tervezet támogatása egy friss tervezet, amely a webes alkalmazások számára határoz meg interfészt a navigáció, valamint a böngészőben megjelenített elemek időzítés-adatainak kezeléséhez. Segítségével a weboldal késleltetése mérhető meg igen precízen az oldallekéréstől kezdve, az oldal kiszolgálásán és feldolgozásán keresztül, a teljes betöltődésig. Fontos kiemelni még a WebSocket protokoll 8-as verziójának használatát és a MathML támogatás tökéletesítését is. Részletes információk fejlesztőknek.

Forma-1-es formában

Az about:telemetry kiterjesztés használatával a Firefox fejlesztői a felhasználókra bármilyen módon jellemző személyes adatait mellőzve gyűjtenek adatokat a felhasználó böngészőjének teljesítményéről és a működésének körülményeiről. Az adatgyűjtés lényegében nem lassítja a böngésző futását. Természetesen a Mozilla szellemiségének megfelelően az ilyen adatok gyűjtése csak a felhasználó beleegyezésével, anonim módon, és a kiterjesztés utólagos telepítésével történhet. A kiterjesztés telepítése után az about:telemetry oldalon tekinthetjük meg a telemetria adatokat. Ha részt szeretnénk venni az adatgyűjtésben az about: config oldalon kell a „toolkit.telemetry.enabled” kulcs értékét „true” állapotúra változtatni. További információk a telemetria rendszerről.

Szokás szerint számos apróbb hibajavítás is érkezett a böngésző új verziójával. A javítások részletes listája.

Firefox a zsebedben

Ezekkel a fejlesztésekkel együtt mindenki számára ajánlható a Firefox 7-es verziója, amely gyorsabb és szerényebb memóriaigényű lett – hű szolgája a biztonságos, modern és gyors böngészőre vágyó felhasználóknak. A Firefox 7 mobil – ebben a verzióban – elsősorban a felhasználói élményt kívánja fokozni. A mobilos Firefox megjelenítésért felelős leképzőmotorja most már megegyezik a személyi számítógépekre készített verziójával, az Azure-ral. Fejlesztették a szövegkijelölés módját és a képek megjelenítésének minősége is javult a Tegra alapú eszközökön. A Firefox Mobile érzékeli a telefon nyelvét és lehetőség szerint a telefon nyelvén szól a felhasználóhoz, illetve egyszerű nyelvváltásra is lehetőséget biztosít. Jó hír, hogy 160-nál is több kiterjesztés érhető el a mobilos böngészőhöz és ahogy az asztali verzióban itt is használható a WebSocket protokoll 8-as verziója. A Firefox Mobile 7-es verziójának letöltése és kiadási megjegyzései.

(Forrás)

Hozzászólások

Lassan fejlettebb lesz, mint az Internet Explorer!

Nagyon jó lett a 7-es! Érezni hogy belehúztak a fiúk... :)

Na, erre kíváncsi vagyok, nagyon régen leszoktam róla.
"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Honnan tudhatom meg, hogy nálam a Cairo hardveresen gyorsított vagy szoftveres módban fut-e?
(Ubuntu 11.4, Nvidia GeForce 310M)

"a Firefoxban: Direct2D (Windows Vista és 7), OpenGL (Linux), Direct3D 9-es és 10-es verziója (Windows XP), Skia (Android), valamint a Quartz (MAC OS X). Ez a köztes felület az Azure lett, amely a Firefox 7-es verzióban debütál és egyelőre csak a Direct2D-t kínáló platformok számára nyújtanak megnövelt grafikus teljesítményt."

Sajnos innen. Örültem volna, ha az OpenGL már megy...

Egy példa mikor nem megy:

Grafika
Adapter leírása
NVIDIA Corporation -- GeForce GTX 460/PCI/SSE2
Illesztőprogram verziója
4.2.0 NVIDIA 285.03
WebGL-megjelenítő
NVIDIA Corporation -- GeForce GTX 460/PCI/SSE2 -- 4.2.0 NVIDIA 285.03
GPU segítségével gyorsított ablakok
0/2

2/2 lenne a megfelelő. Ha terminalból indítod kiírja, hogy mi a gond.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Adapter leírása NVIDIA Corporation -- GeForce 310M/PCI/SSE2
Illesztőprogram verziója 3.3.0 NVIDIA 285.03
WebGL-megjelenítő NVIDIA Corporation -- GeForce 310M/PCI/SSE2 -- 3.3.0 NVIDIA 285.03
GPU segítségével gyorsított ablakok 0/1

Sajnos nem igazán azt mutatja, amit kéne.
Az about:config-ban ha a layers.acceleration.force-enabled - false-t true-ra állítom, akkor 1/1 lesz, de köszönet az nincs benne. Én már az Aurorát használom, de úgy látszik a 8-as Firefoxban se kapott prioritást a dolog. Jó lenne, ha nem csak a verziószám hajhászást vennék át a Chrome-tól, hanem sok más hasznosat is.

Ez mar nem fog 10 percenkent lerohadni windowson 15+ nyitott tabbal..?

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Aztán jövő ilyenkor majd azt olvassuk, hogy megjelent a Firefox 42? :)

ARMv6-ra is lehetne már ismét Fennec! :(

Oykawa Hirohito

Hogy angry birds-re optimalizálják a böngészőt, az azért komoly :)

Továbbra sem tudom megérteni, hogy ha már socket, akkor miért nem socket a klasszikus értelmében.

Magasabb fokozatba kapcsolt a trágyagyár. :/

Először azt kéne intergalaktikusan meginnoválni, hogy 5 nap futás után 2 ablakkal és néhány füllel ne 1 GB körül legyen a virtual size és 600 MB a working set. :I

--
Steve Jobsot nagyra becsülöm üzletemberként és sajnálom, mint magánembert.
Viszont mint vallásalapítót, ki nem állhatom.

Tegnap este felraktam (openSUSE 11.4, 64 bit), és gondoltam megnézem a régi acid3 tesztet.
Meglepetésemre az eredmény 100/100 volt (igaz, régen nem néztem már)!
Tényleg: várható acid4 vagy ez már idejét múlt tesztelési módszer?

Egyébként szubjektíve gyorsabb az egész (emellett kevesebb memóriát zabál), és ami nekem pluszként jött hozzá: a váltást követően (6.0.2 -> 7.0) "magától" megjavult a youtube lejátszás. Hang korábban is volt, most már (mozgó)kép is van! :-)

Az igazság az, hogy itt az ACID 3 tesztet alakították át - pontosabban eltávolították az a három tesztet, amelyek már nem időszerű funkciókat vizsgálna. Erre a már vannak jobb megoldások a újabb böngészőkben...
Az eredeti blogbejegyzést nem találtam, csak ezt a hírt:
http://www.tomsguide.com/us/acid3-browser-test-web-standard-compatibili…

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

"A Firefox 7-es verziója sokkal jobban menedzseli az általa használt memóriát." - jah, nem 700 csak 650 mega amit használ, végül is lehet ez is fejlődés.

Sem a weblapok, sem a képek rajtuk nem lesznek kisebbek, amiket a memóriában illene egy böngészőnek tartania, szóval túl sok memóriahasználat-csökkenést nem igazán érdemes várni. Persze optimalizálni lehet, memleakeket javítani lehet, de a tartalom nem lesz kevesebb

Nahát, javították a font rendering bugot (vagy magától megjavult az Azure bevezetésével), így már csak 3 komolyabb bugról tudok. :)

--
Don't be an Ubuntard!

A freemail.hu másnak se megy vele?
Illetve, Fedorán megy, Win7-en meg nem...