Steve Jobs lemondott vezérigazgatói tisztségéről

Címkék

Steve Jobs tegnap egy, az Apple igazgatótanácsának és az Apple közösségnek küldött nyílt levélben bejelentette, hogy távozik a vállalat éléről. Jobs korábban azt mondta, hogy ő lesz az első, aki félreáll, ha úgy érzi, hogy eljött a nap, amikor vezérigazgatóként nem tud megfelelni az elvárásoknak és a kötelezettségeinek. Szerinte eljött ez a nap, ezért lemond vezérigazgatói tisztségéről. Azonban továbbra is maradna az Apple-nél. Ha az igazgatótanács áldását adja rá, akkor a tanács elnökeként, igazgatóként és Apple alkalmazottként folytatná a munkát. Jobs Tim Cook-ot javasolta utódjaként.

Hozzászólások

'szameg, pont most kuldtem be en is a hirkuldoben :)

most kell(et volna) shortolni a tozsden.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Mai AAPL mozgásra kíváncsi leszek.

--
trey @ gépház

Remélem, folytatja az Apple azon jó szokását, miszerint minőségi terméket készít (a maga idejében és kategóriájában mindenképpen), és mindemellett remélem, hogy jóval tisztább versenyt hoz majd (don't be evil), kevesebb ügyvéddel a porondon.

--
The Elder Scrolls V: Skyrim

Ezt se hagyjuk figyelmen kívül. Annyira mégsem rossz a helyzet. :)
Nem mellesleg Jobs mióta jár szoknyában??? :D :D
Ha valóban ennyire rossz álapotban lenne akkor két napja nem hinném, hogy végig bírt volna egy egész napot bent az applenél.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

De az, csak rossz ízű. Illik nem illik, megsértődni ilyesmin még nagyobb hülyeség. Naponta viccelődnek emberek sokezer ember halálán, senki nem kivétel. Persze azt a megfelelő topikban kell, ez például könnyen lehet az, csak túl sok itt az almafan.
----
Hülye pelikán

A minosegi folytatast en is remelem (bar kicsit ketlem, a tobbi PC-gyarto ceg peldajan az latszik, hogy ahhoz egyertelmuen Steve Jobs kellett), az ugyvedgarda dontoreszlege szerintem most is ugyanaz marad, ahol talan pozitiv valtozast remelhetunk, az az Europai piachoz valo hozzaallas (1 EUR == 1 USD talan veget er egyszer)

Én meg sajnos azt hiszem, hogy az ügyvédi gárda még arcátlanabb lesz. Jobs kellett ahhoz, hogy az innovatív termékeket kitalálókat a cég támogassa és piacra küldje (amyg nem volt nem történt semmi). Most hogy nem lesz Jobs, majd az lesz a mondás, hogy "kussolj employee" (megint), és az Apple egy nagy-nagy ügyvédi irodává fog válni. Majd az ügyvédek szépen visszadolgozzák a 400$-t ismét 8$-ra.
Szomorú ez, még akkor is ha ki nem állhatom az Apple-t, bár ugye ez is csak a jogi hercehurcái miatt van. A termékeivel/életérzéssel amit nyújt, nincs bajom.

En inkabb attol felek, hogy a sok mellebeszelo kozgazdasz szamait (miszerint az optimalis akkuido 2-3 ora, SSD nem kell low-end laptopba, stb.), ami alapjan minden mas cegnel gyartjak a dolgaikat matricas laptopgyartok, itt is elhiheti az uj marketing vezeregyseg (vagy ami megrosszabb: megszavazza). Mar Steve Jobs donteseit is kritizaltak kozgazdaszok (LOL), hogy pl. "nem egeszseges hogy ennyi likvid eszkoze van", meg egyeb baromsagok, holott jelenlegi merleg:
-Steve Jobs: sokszazszazalekos reszveny emelkedes, sokmilliardnyi penz termelese mukodo termekekkel
-kepzett kozgazdaszok/statisztikusok: rakas allam (elsosorban EU-sok) allamcsod szelen az o tanacsaikra hallgatott, PC-n belul meg kb. minden nemApple laptop ugyanazt tudja, csak mennek egy kozos cel fele, mert "mast nem lehet eladni"

"To get the ... economy growing again, Lutz says, we need to fire the M.B.A.s and let engineers run the show."

http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,2081930,00.html

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

A Microsoftot egy marketing-ripacs vezeti. :-)
Jobb mint egy fafej közgazdász, aki azt sem tudja mi a bit és byte közötti különbség, de Ballmer azért nem is Bill Gates.
Meglátszik a MS-on, épp most akar kiszállni a Pc bizniszből a legnagyobb szövetségesük. Az Apple pedig Jobs nélkül is növelni fogja előnyét a Microsofttal szemben.

Szerintem az Apple-nel nem hulyek, hogy azon valtoztassanak, ami miatt sikeresek lettek!

Az utobbi par ev az uj vezeto kikepzesevel es a piaccal valo elfogadtatasaval telt valoszinuleg (Jobs mar regota beteg, volt is hosszabb betegszabadsagon). Az elobbit mindha Steve Jobs nyilatkozta volna par eve, az utobbira pedig - szerintem - pozitiv visszajelzes, hogy mindossze 7% korul esett a reszvenyek erteke. Sokkal nevtelenebb vezetok tavozasara szokott drasztikusabban reagalni a tozsde, akar negativ akar pozitiv iranyban.

Szerintem a jelenlegi vonalat viszik tovabb es ugy tunik, hogy a piac is igy gondolja.

en meg remelem hogy ennel is jobb lesz a minoseg.. ugyanis egy nagy xar az ipod fulhallgatom, nem a hangminosegre utalok hanem az anyagbol amibol csinaltak

valamelyik threadba emlitettem mar ezt ha jol emlekszek Pontscho CONFIRMEDelte

--
http://blog.sartek.net | https://twitter.com/sartek

Jobs már rég nem szól bele annyira az apple dolgaiba (inkább Tim), hogy komolyan befolyásolja a cég életét. Így a tőzsdét sem igazán hatotta meg ne meg még ottmaradt, mint az igazgatótanács elnöke. -5% aztán +5%.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Iszonyat jó marketinges, és a marketingeseket gyűlölöm. Az a pofátlan túlárazás amit műveltek az hihetetlen, de az a rajongói hűség amit kialakítottak az már egyszerűen gusztustalan. Jobs egyfajta próféta, hiszen vallást alapított, és a prófétáknak általában erőszakos halála van, ő ezt úgy tűnik megússza.
----
Hülye pelikán

Nem értem, hogy mi ezzel a bajod. Minden annyiba kerül, amennyiért el lehet adni. Az üzleti életben általában nem a szívjóság alakítja az árakat, hanem a kereslet/kínálat. Mivel az Apple viszonylag egyedi termékeket gyárt, ezért megteheti, hogy annyiért adja őket, amennyiért megveszik.
A "vallás", "filozófia" vagy nevezzük akárminek, amelyet mellé kialakítottak, az pedig a reklám része. Ebben is nagyon jók. Szerintem még mindig ezerszer jobb, mint pl. a cigaretta reklámok voltak, ahol elhitették az emberrel, hogy attól lesz laza, meg cool, hogy szívja a bűzrudat. És bevették nem is kevesen. És abból mekkora bevétel van.

Nagyon jól leírtad, amit én is, csak te ezt jó dolognak tartod, én meg rossznak. Akkor miről is van szó? A marketing (ez a fajta) gusztustalan. Szerintem. Szerinted meg az üzleti élet része. Ez a két dolog persze merőleges egymásra, dehát nem várom el, hogy mindenki képes legyen észrevenni az ilyesmit.

Sajnos az emberek mindent támadásnak vesznek ami nem dicsőítés.
----
Hülye pelikán

Ne érts félre.
Csak mert jónak tartom őket abban, amit csinálnak, még nem tartom jónak azt, amit csinálnak.
Másrészt azért, mert az Applet nem tartom rosszabbnak mint mást (itt a marketingre gondoltam nem a trollkodásukra, amely már visszataszító méreteket öltött) attól még nem tartom őket jónak, de más hasonló cégeket sem.
Én csak erre akartam utalni. Amit te írtál azzal egyetértek akkor, ha ezt minden más, gyakorlatilag ugyanígy működő cégre, dologra is érted.
Nem vettem egyébként támadásnak semmit, ráadásul nem vagyok Almafan (almafán?).

"Nem értem, hogy mi ezzel a bajod."

Az, hogy neki (nekem is) sok pénzt kell fizetnünk ha meg akarjuk venni a terméket. Legalábbis vélhetően többet, mint amennyibe kerülne egy hasonló tulajdonságokkal bíró gép.

Láttam egyszer egy táblázatot, ahol össze volt szedve egy hasonló hardware mint amit egy imac vételekor kapsz, igaz nem olyan szép "míves" házban, igaz nem EFI-s alaplappal, de ugyanolyan chipset, ugyanaz a proci, ugyanannyi ram, ugyanaz a videokártya, stb... és azért nem elhanyagolható mértékben volt olcsóbb.

És ez zavar sok embert, akik nem elvakult apple fanok, de azért örülnének egy mac-nek, mondjuk mert jónak tartják az OS-t.

Szerinted egy Merci valóban 2x annyit ér, mint egy Opel? Nem sőt, de annyiért el lehet adni amennyiért.
És senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy Mercit vagy apple terméket vegyél. Sőt már simán össze tudsz állítani olyan gépet amin az OSX natívan fut.
Szóval azért, mert neked nem tetszik ez az árazás attól még másnak megfelel.
Ha neked nem akkor ne vegyél apple gépet. Ilyen egyszerű. Attól, hogy ezt nem vagy képes elfogadni attól még nem az apple-t vásárló emberekben van a hiba.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Nem mondtam, hogy az ő hibájuk. De azért őszintén... te nem örülnél, ha olcsóbb lenne a Merci, és tudnál venni egyet? :) Mindenki örülne, ha olcsóbban jutna valamihez, senki se szarja a pénzt.

"Ha neked nem akkor ne vegyél apple gépet."

Ez nagyon hülye hozzáállás. Csak azért mert nem engedhetek meg magamnak valamit, még akarhatok olyat. Egyébként pont azért nem veszek, mert nem felel meg az ára, de lehet vennék, ha olcsóbb lenne. Ez esetben nincs jogom problémának érezni azt, hogy drága?

De jogod van hozzá, hogy idegesítsen, zavarjon.
Viszont amin nem tudok változtatni azt elfogadom és nem idegesít meg nem zavar. Különben is miért akarnék rosszat magamnak?
Az árát nem tudom lejjebb vinni, viszont tudok több pénzt keresni és úgy megvenni vagy összespórolni rá ha nagyon akarok egy ilyen gépet.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Tök igazad van (nem), én például a Rolls-Royce-t utálom. Hogy van képük annyit kérni egy autóért, ami nem tud többet mint a Fordom, elvisz A-ból B-be! Ezt csak az elvakult Rolls-Royce fanok képesek elfogadni, de azok hülye sznobok. :-(

Ave, Saabi.
ps: érzed az iróniát? Bárki más? Pedig van benne!

Ki beszélt iPhone-ról, vagy Samsungról? Az Apple termékek "pofátlan" "túlárazásáról" volt szó. Szerintem meg a Rolls-Royce gépjárművek vannak túlárazva, mert nem tudom megvenni egyiket sem. Akkor most a Rolls-Royce gonosz?
Amúgy meg ha az iPhone tekintjük Rolls-Royce-nak, akkor a Samsung bármi az nem egy Ford, hanem egy Dacia. Vagy valami még igénytelenebb. A Galaxy S-nél már az én HTC Desire-m is kellemesebb kézbe fogni, nem az a vacak, kopogós műanyag.

Ave, Saabi.

túlárazásról akkor beszélhetnénk, ha nem venné senki, olyan drága lenne. ennek az ellenkezője történik, tehát jól lett beárazva.
ebben a szövegkörnyezetben ugyanolyan értelmezhetetlen ez a szó, mint a másik kedvencem, az "extraprofit".
Amúgy ez a viszolygás a kapitalizmus alap kellékeitől, úgymint marketing és piaci ár, hát ez sem tűnik kevésbé vallásos hozzáállásnak, mint az Apple fanboyok dumája. :)

[OFFTOPIC]
Akkor elmagyarázom.
Az extra profit az, amit nem azzal érsz el, hogy ügyesen megtervezed a termék- vagy szolgáltatási portfóliódat, hanem amiatt jutsz hozzá, hogy a kialakult piaci helyzet miatt nő a bevételed. Például kihalnak a versenytársak, vagy már eleve monopol helyzetben vagy. Vagy a recesszió hatására megnövekedtek az olcsó üzletláncok bevételei.
[/OFFTOPIC]

Nem szerettem volna körülírni a dolgot, de úgy tűnik, aki beült egyszer egy közgáz1 előadásra már baromi kényes ezekre a szavakra (érdekes, én nem hisztizek ha egy laikus pl matekból nem mond valamit korrekten, amikor nincs rá szüksége). Akkor nevezzük olyan árnak, ami a valós értékénél jóval nagyobb (valós érték + marketing által keltett igény). Itt persze egyéni megítélés kérdése, hogy mennyire valós az igény, és mennyire hisztéria, ezen viszont felesleges vitatkozni, mert kétlem, hogy erről egyáltalán lehetséges értelmes felmérést készíteni.

Amúgy igen, a marketinget rühellem, legalábbis ezt a fajtát, ami az embereknek ilyen alantas dolgaira épít. Akármilyen hozzáállás is ez.
----
Hülye pelikán

Szerintem értettük, de pont ez az: Nincs olyan, hogy "valós" érték. Azt lehet mondani, hogy egy adott embernek mennyit ér meg.
Ahogy mondod, szubjektív. Nekem megér annyit egy mac, neked meg nem.

Szerk: Nyilván én is örülnék, ha olcsóbb lenne. Sajnos nem csak én, hanem más is hajlandó érte ennyit adni, ezért ez ennyi.

Másrészről, hogy ez etikátlan-e: Ha azt akarom, hogy ez a jelenség fenntartható legyen, és a jövőben is ilyen jó, de inkább még jobb termékeket áruljanak, ahhoz kell ez az "extra" profit. Minél több, annál valószínűbb hogy a jövőbeli termékek mégjobbak lesznek. (Persze ez nem következik közvetlenül, ügyes szakemberek és ügyes management is kell, de a lehetőségeket kibővíti) Ilyen formán éppen az lenne etikátlan, ha nem szednének be annyi pénzt amennyit csak tudnak, ergo nem törekednének a fejlődés fenntarthatóságára.

Csak azt felejted el, hogy az a mennyiségű PROFIT (adózás utáni nyereség), amit produkálnak, rég túlmutat a fenntartható fejlődésen. Ment az onanizálás, hogy ilyen sok meg olyan sok könnyen mozgatható tőkéje van a vállalatnak, és hogy hánymilliárd $ profitot termelt, ha megnézed, sokkal nagyobb ez az arány, mint más hasonló vállalatoknál. Lehet ráfogni arra, hogy jobb, hatékonyabb a vállalatszerkezet, meg sokmindenre, szerintem nem ez a helyzet. Szerintem iszonyat jó a marketing, emiatt lehet sokkal drágábban adni.
----
Hülye pelikán

Ez azért nem ennyire egyszerű: Jobs abban nagy géniusz, hogy képes volt "meglátni" a jövőt és új dolgokat kitalálni, olyanokat, amelyekről tudta (érezte), hogy az embereknek kelleni fog. És utána ennek megvalósításába hihetetlen energiákat volt képes beleölni. Gyakorlatilag ő találta ki a személyi számítógépet és azt, hogy azt hogy lehet az embereknek eladni. Aztán ő érezte meg, hogy a grafikus felületé a jövő. Mikor kicsapták az almától, akkor az cég azonnal leszálló ágba került, mivel gyakorlatilag átment egy PC klón gyártóba. Mikor Jobs visszatért azonnal kitalálta, hogy mi kell: új design, új marketing, olyan, amilyen még nem volt. Míg a többi PC gyártó csak egymást másolgatja, addig az Apple meg meri lépni azt, hogy teljesen új, eddig szinte nem lévő dolgokat hozzon létre. Ehhez sok pénz, lelemény, bátorság kell. Előre nem igazán lehet megtervezni, hogy ebből mekkora bevétel lesz. Lehet, hogy az emberek imádni fogják, és minden pénzt megadnak érte, de lehet csúfos bukás is. Mivel nincs konkurencia, lévén, hogy ők az elsők és az egyetlenek akik az adott terméket készítik (egészen addig, amíg el nem kezdi valaki (valakik) koppintani), ezért az árat teljesen maguk határozhatják meg. Ha bejön a dolog, és gyorsan megtérül a befektetés akkor adhatnák (jelentősen) olcsóbban is, de minek, ha nem muszáj. Ráadásul a magas árral még egyfajta exkluzivitás érzés is járul, hasonlóan pl. mint egy gyémánt, aminek semmi haszna ugyan, az előállítása is viszonylag olcsó (az árához képest), ráadásul gyakran eléggé elítélhető módon jutnak hozzá, mégis szinte minden pénzt megadnak érte egyesek.
Szóval a marketing csak egy része ennek a dolognak, amely arra kell, hogy az emberek (potenciális vásárlók) rájöjjenek, hogy erre nekik szükségük van. :)
Lehetne még hasonló példákat hozni. Pl. Dietrich Mateschitz a Red Bull kiagyalója direkt drágán adta a cukros vizét, hogy valami nagyon extra dolognak tűnjön.

A Coca termékek is piszok drágák ahhoz képest, hogy két liter víz aroma meg cukor és mindezt qrva drágán adják el. A sok hülye meg meg is veszi.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Látod, megint ugyan arról beszélünk, csak félreértve. Jobs szinte semmit nem talált fel. Folyamatosan kerülnek elő dolgok, amik megelőzték az Apple termékeit, csak nem lettek sikeresek. Ez a különbség a jó és a rossz marketing között, és ezt a marketinget nevezem én gusztustalannak.
----
Hülye pelikán

Mondd ezt a Apple -nál dolgozó programozóknak, akik inkább örülnek, hogy az egyébként kíváló munkájukat megtámogatják jó marketinggel.
Továbbmegyek, az iOS-re és Macre fejlesztők is jól járnak.
És mégtovább, az Apple termékeket használó végfelhasználók is jól járnak, mert (a pénzükért cserébe) olyan rendszert és ökoszisztémát vehetnek igénybe, ami a programozók, designerek, managerek, és igen a marketingesek csapatjátéka nélkül nem jöhetett volna létre.

Csak az nem jár jól, aki nem hajlandó Macet venn, de azzal sincs explicite kibabrálva. Egyéni választás kérdése, de erkölcstelenséget nem látok itt a képben...

Te valamiféle mesevilágot képzelsz el, ahol a cégek a profitot mind odaadják a szegényeknek, vagy mi?
Ez már ki lett próbálva egyszer, úgy hívták hogy kommunizmus.
Az az alapvető probléma ezzel, hogy ahhoz hogy az emberek dolgozzanak, motivációra van szükségük. Bizony így van ez az innovációval is.
A te elképzelt, "fair" világod a középszerűségbe fulladna bele igen rövid úton.
(mármint az optimista forgatókönyv szerint. a pesszimista verziót elolvashatod a történelemkönyvekben)

Hogy jött ide a kommunizmus meg Robin Hood féle közgazdaság? Fogalmad sincs az én elképzelt világomról, mert alapvetően a magyar mondatok megértésével is problémáid vannak. Attól, mert halmozzák a pénzt egy helyen, még nem lesz jobb senkinek, csak és kizárólag a részvényeseknek.

Azt meg már régóta kimutatták, hogy bizonyos szint felett az embereket szinte semennyire nem motiválja a pénz, az innovátorok akkor fognak innoválni, ha jó körülmények között vannak, bíztatást kapnak, és olyan dolgon dolgoztatják őket, amit szeretnek.
----
Hülye pelikán

Attól, mert halmozzák a pénzt egy helyen, még nem lesz jobb senkinek, csak és kizárólag a részvényeseknek.

En azt hittem, h elsodlegesen az a celja egy cegnek, h a reszvenyesek es tulajdonosoknak jo legyen. Ugy tunik tevedtem es az elsodleges cel az, h mindenki masnak legyen jo.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Most elég mélyen belemehetnénk a társadalmi működésbe, hogy miért és hogyan is működnek a cégek, és hogy igazándiból a pénzmozgás önmagáért van, de hagyjuk. Egy magáncég célja valóban a minél nagyobb profit kell hogy legyen, hiszen ekkor fog optimálisan, hatékonyan működni. A nagy tőke a profit kapcsán jött elő, ez a bizonyíték arra, hogy az előállítási költség (MINDENNEL együtt) jóval alacsonyabb az eladási árnál, és ez pedig azért fontos, mert ezt a hézagot a marketing pótolja. Az ilyen mértékű marketing pedig már az agymosás névvel illethető. Azt pedig gusztustalannak tartom.
----
Hülye pelikán

Jah végülis csak a nagy árrésből lehet sok pénzt csinálni. Ehhez semmi köze az hatalmas eladási darabszámnak, amit a többi gyártó még megközelíteni sem tud.
Tény, hogy magasabb az árrés az átlagnál, viszont önmagában ez nem elegendő ekkora profithoz.
A marketing meg mégis micsoda? Itthon meg kb az EU-ban semmi apple reklám nincs. Akkor mégis hol van itt a marketing?
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Hogyan működik nálunk a marketing, hogy ha nem reklámoznak?
NEm mellesleg ugyanilyen fanokat találni más márkáknál is. Akkor most az apple miért is más?
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Tényleg mások az arányok. Applehater,androidfan,winfan,linuxfan 95% vs applefan 5%
És minden területen ez a jellemző.
Kösz, de nem kell marketingre küldeni. A kérdésre nem tudtál válaszolni.
Amivel elégedett egy felhasználó ahhoz érzelmeket társít, mert szereti az adott dolgot. Sokan szeretik az autóiak, vagy bármi mást telefont stb. És ha azt szidod akkor nyilván megsérted őt sőt az jön le neki, hogy hülyének gondolod.
Amikor szidsz egy SGS2-t akkor az SGS2 tulajok egyből neked mennek és megvédik azt. Ugyanez van az apple-nél is. Ha gagyi, átlagos termékek lennének akkor nem váltanának ki érzelmeket az emberekből.
Bár a win is kivált érzelmeket csak nem biztos, hogy pozitívat. Főleg úgy a Vista-ig bezárólag.
Én is szeretem a telefonom és ha valaki fikázza akkor megvédem.
Akkor az érzelmeknek mi köze is van a marketinghez?? Mert szar dolgot nem szeretnek az emberek az tuti.
Szóval, hogy ha jó dolgot gyártasz akkor már jó a marketing? Nem sok fogalmad van a marketingről azt már látom.

Nyissunk új szálat, mert nem lesz olvasható.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Ne nyissunk, mert láthatólag mindenhez jobban értesz, akkor meg felesleges vitatkozni. Szerinted nem generált hiszti, szerintem meg az. Az emberek a jó termékeket alapvetően csak használják, akkor lesznek szélsőséges érzelmek, ha a racionalitás csődöt mond.
----
Hülye pelikán

Jó marketingje sok cégnek van, de jó termékkel kevesen állnak elő. Persze vannak olyanok is, akiknek jó a terméke, de a kutya sem tud róla, mert nem reklámozza. Hogy az Apple a jó termékeit hatékonyan is reklámozza? Lehet. De szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki kipróbálta és ezután döntött a megvásárlása mellett. És nem érzem azt, hogy amit kaptam, megkaphattam volna a feléért is.
Amúgy meg mi is az a húdenagy marketing, amit ostorozol? Egy jópofa reklámfilm-sorozat Justin Longgal? Egy-két hasonlóan jópofa reklámklipp, mint az 1984-et felidéző? Vagy azok a boltok, ahol az Apple termékeket megveheted? Ezek egyike sem tűnik nekem agymosásnak. A keynote-ok, ahol beharangozták az új termékeket? Ilyet más is csinál. Nem érzem az Apple marketing-gépezetét lehengerlőbbnek mint mondjuk a HP-ét, a Microsoftét vagy az Oracle-ét. Arra gondolsz, hogy Jobs kiállt a keynote-okon és elmondta hogy a régóta vágyott és más termékekben már rég meglévő funkciók bevezetése miatt az új termék twice as amazing? Ez engem inkább megmosolyogtatott, esetleg még szánakoztam egy kicsit, de hogy agymosás? Hülyeségeket bárki beszélhet és szerintem az IT nagy cégeinél élnek is ezekkel a jogukkal a vezetők, nem csak az Apple-nél.
De akkor mi az a nagy agymosás marketing, ami ennyire felháborít?

Ave, Saabi.

Leginkább benned szül érzelmeket az apple, ahogy látom. :))
Mi éppen azt próbáljuk neked elmagyarázni, hogy ez egy értéksemleges történet. belőlem például semmiféle érzelmet nem vált ki az apple.

Tudod mi vált ki belőlem furcsa érzelmeket? Amikor valaki bigott elvakultsággal fröcsög a bigott, elvakult emberek ellen. Ilyenkor nem tudom hogy sírjak vagy nevessek.

Egyébként pedig az elkötelezett vevő az végképp nem a marketingből, hanem a termékből következik, tehát megint összevissza maszatolsz.

Persze, értem, aki olyasmit szeret, amit te nem szeretsz, az nyilván _agymosott_. Aki pedig veled ért egyet, az _látó_, igaz?

az ilyen színvonalú gondolatok valóban heves érzelmeket szülnek bennem. :))

Azt meg már régóta kimutatták, hogy bizonyos szint felett az embereket szinte semennyire nem motiválja a pénz, az innovátorok akkor fognak innoválni, ha jó körülmények között vannak, bíztatást kapnak, és olyan dolgon dolgoztatják őket, amit szeretnek.

Már bocs, de ha belegondolsz, akkor belátod, hogy ez mekkora marhaság... Én eddig max. olyant olvastam, hogy egy unalmas feladat elvégzésében a minimálbér-közeli fizetés és annak kétszerese között nem volt túl sok motiváció az amúgy felsőoktatásra járó hallgatók között. Ezt nem reprezentatív minta, nem a valóságot képezte le, és ilyen vad következtetéseket levonni belőle, finoman szólva sem szerencsés.

A pénz elég nagy motiváló erő, ami kb. akkor szűnik meg motiváció lenni, amikor már annyi van az embernek, hogy biztosan nem tudja elkölteni, a tíz ilyen ember egyikét meg úgy hívják, hogy Warren Buffett. Az innovátor is azért innovál, mert abban bízik, hogy az ő találmánya lesz az új nagy áttörés, minden ezzel járó társadalmi státusszal, pénzzel és befolyással. Persze mindig vannak idealisztikusak, én csak a 99%-os többségről beszéltem :)

--
munka | szótár | blog | fotó

ebben speciel tetrának van igaza. csomó kutatás kimutatta már ezt, az a problémamegoldó jellegű munka, amit manapság az innovatív cégeknél az alkalmazottak végeznek, nem elsősorban pénzzel motiválható. értsd ezt úgy, hogy fizetésemelés után nem lesz produktívabb. ehhez persze tényleg alapfeltétel egy korrekt fizetés kiindulási alapnak.

mondjuk én sem állítottam az ellekezőjét, én nem az alkalmazottak, hanem a cégvezetők motivációjáról beszéltem, és nem is a pénz, hanem a társadalmi támogatottság szempontjából. nem véletlen hogy nálunk, ahol hagyománya van hogy lenézik és szarrá adóztatják a vállalkozót, és fikázzák a sikert, lényegesen kevesebb innovatív cég van. kb mindegyik külföldre megy. itthon az az innováció, hogy megcsinálják egy bevált nyugati cucc magyar másolatát. és nem azért van ez, mert hülyébbek vagyunk.

értsd ezt úgy, hogy fizetésemelés után nem lesz produktívabb. ehhez persze tényleg alapfeltétel egy korrekt fizetés kiindulási alapnak.

Itt már kezd három-négy dolog ok-okozati kapcsolata keveredni.

A kérdés nem az volt, hogy a fizetésemelés kihat-e a produktivitásra (nyilvánvalóan nem, ráadásul a fizetés tipikusan nem az egyénnek, hanem az alá- és mellé beosztott emberekhez kapcsolódó viszonyrendszeréről szól), hanem az, hogy motiváló-e a sok pénz a munkára vagy sem.

--
munka | szótár | blog | fotó

Bevallom férfiasan, nem értem a különbséget, nem látom az ok-okozati keveredést.
Nem tudsz több pénzzel jobb minőségű munkát kihozni az alkalmazottakból. problémamegoldó jellegű munkánál más motivációs technikák működnek jól. Ennyi a tétel, tele van vele a nemzetközi szaksajtó. Nem csak fizetésemelésre vonatkozik, különböző bérezésű csoportok teljesítményét vizsgálták.

Maslow-piramist birod? Ez az emberi szuksegletek letrajat abrazolja, hogy mi hajtja ill. motivalja az embert. Jelen esetre vonatkoztatva pedig arrol szol, hogy a penz addig motivalo ero, amig nincs belole eleg. Amint eleg van belole, elvesziti a motivalo erejet. A legfelso szinten pedig egyaltalan nem a penz all, hanem az, hogy az ember kiteljesitse az enjet, vagy megvalositsa onmagat. Nagyon szanalmas eletforma az, akinek ez annyit jelent, hogy egy nagy zsak penzt kell osszegyujteni.

Ami pedig az innovacio mogotti hajtoerot illeti, legalabbis Guy Kawasaki szerint nagy tevedesben vagy. Az illeto amugy startup-okat karol fel a Szilicium-volgy kornyeken. Szoval szerinte nem azok a sikeres innovatorok (vo. mensch), akik egy nagy zsak penzt/hatalmat/whatever akarnak a munkajuk eredmenyekeppen, o nem, dehogyis, hanem azok, akiknak a talalmanya azert szuletik meg, hogy a vilag egy jobb/szebb/elhetobb/whatever hely legyen. A 2 hozzaallas kozott van egy nagyon markans vizvalaszto, aminek - legyunk oszintek - mar a felfogasa is szep teljesitmeny...

Viktor az eletrol es a halalrol

Vágom. Értem, sőt még egyet is értek ezekkel. Csakhogy én nem erről írtam, merthogy van egy csomó, árnyalatnyi különbség az egyes szavak kontextusa között között. De hogy bedobjam azt az érdekességet, ami még hiányzik a threadből (nem találom a forrást, de talán az Élet rejtett logikája című könyvből van): a fizetések nem az illető embert motiválják (lásd még: CEO-k irdatlanul nagy fizetése - és a hivatkozások itt is a teljesítményre), hanem az alattuk lévőket. Arra ösztönzi a beosztottat vagy a szakmai szintben lejjebb lévő embert (nem csak CEO-viszonylatban működik a dolog), hogy dolgozzon keményen, hogy miután magasabb pozícióba jut, több fizetésért majdnemhogy kevesebb munkája legyen. Erre mondtam azt, hogy de, a pénz motiváló erő, és a CEO-fizetésekből kiindulva a sok pénz is motiváló erő. Mindig lehet venni egy újabb yachtot, egy karibi szigetet, az "elég sok van már" vagyon nem csak a BMW-nél és az adriai nyaralónál áll meg.

Az "önmagunk kiteljesedése" rész meg teljesen független a vagyontól, ebbe kár is belemenni, kár belekeverni.

Kiegészítés: a startup-mentalitást pedig nem igazán lehet összemérni azok motiváltságával, akik nem startup környezetben dolgoznak. Az előbbire az emberek csak kis töredéke alkalmas (értsd: tud és mer valamibe belevágni, keményen megmérettetni magát és képes elfogadni a kudarc lehetőségét is), így azok a motivációk, amiket írtál, csak erre a kisebbségre igazak. A többség sokkal konzervatívabb hozzáállású a pénz, a motiváltság és a karrier tekintetében :)

--
munka | szótár | blog | fotó

Akkor jo, de ugy tunik, azt a velekedesemet mar nem osztod, hogy "Nagyon szanalmas eletforma az, akinek ez annyit jelent, hogy egy nagy zsak penzt kell osszegyujteni." Ez a sommas lesujto velemenyem azokrol, akik egy ujabb yachtot, karibi szigetet, whatever akarnak meg venni. Mert noha Maslow piramisa rajuk is ervenyes, csak ugy tunik, hogy naluk elakadt a lemez, es minden hataron tul hajszoljak a penzt, es nem veszik eszre, hogy akit le akarnak korozni (=akinek 5m-rel hosszabb a yachtja) az pont olyan szanalmas es/vagy megvetesre melto emberi letforma, mint sajat maguk.

Az meg ne tevesszen meg, hogy Kawasaki startup-okat menedzsel: az o 'make a meaning' elve eppugy mindenkinek szol (felteve, hogy az ember szeretne ugy visszatekinteni a halalos agyan, hogy volt ertelme az eletenek), mint amennyire mindenkire ervenyes a Maslow piramis. Ha mar bedobtam egy pszichologiai fogalmat, akkor ime meg egy (megeri belelapozni): Eriksson kriziselmelete. Ez 2 mondatban arrol szol, hogy az ember 60-70 evnyi eletutjat, kb. 7-8 szakaszra lehet bontani a csecsemokortol az oregkorig, es az egyes szakaszokat krizisek kotik ossze, minden eletszakasznak van egy meghatarozo krizise, amit sikeresen kell venni. Ha az ember sikeresen vesz egy krizist, akkor juthat a kovetkezo szakaszba. Ha nem sikerul, akkor bar az evek telnek folotte, de nem lesz lelkileg erettebb. (Pl. a kamaszkor krizise a 'ki vagyok en?'. Ha sikerul erre valaszt talalni, akkor atjutottal a fiatal felnott szakaszba. Viszont amig ezt az akadalyt nem leped at, addig kamasz maradsz, meg akkor is, ha mar boven a 30-at taposod, de meg anyu kesziti a reggeli kakaot.) Szoval a legutolso eletszakasz kriziset ugy nevezi Eriksson, hogy integritas vagy ketsegbeeses. Ha az ember visszatekintve latja az elete ertelmet, akkor nyugodtan varhatja az utolso orajat. Ha viszont nem ezt latja, akkor elkezd ketsegbeesetten kapkodni, megkiserelni rendbehozni az elrontott eletet. Az egyetlen problema csak az, hogy erre mar nem biztos, hogy maradt ideje. Ha erdekel a dolog, irhatok rola meg egy kicsit.

Abban viszont igazad van, hogy a valodi onmegvalositashoz valoban csak kevesen jutnak el, es hiszed vagy sem, ennek nem a (keves) penz az oka. Igy sajnos(?) keves ember az, aki valoban el. Ha valaki szakmai sikereket is halmoz fel, de pusztan ennyi az elete, az - higgy nekem - nem el. A kerdojel pedig annak szolt, hogy idonkent bujkal bennem egy nehezen megfoghato erzes (ne szepitsuk, elvegre en szokimondo bunos vagyok, nevezzuk egyszeruen csak lenezesnek), amikor latom, hogy emberek nem elnek (a fenti ertelemben). Ez megkonnyiti azt, hogy megbecsuljem azt a keveset, amit kaptam, es segit a dolgok erteket kontextusba helyezni.

Viktor az eletrol es a halalrol

ugy gondolod? Akkor legyen egy masik elmelet, nem tudom, mennyit gondolsz majd rola. Szoval ez egy magyar (~200 eve elt) lelkipasztor tanitasa a halalra keszulesrol, azaz az embernek imadkozni kell a boldog halalert. Azt irta ez a Szikszai Gyorgy, hogy az mar regen rossz, ha az ember a halalos agyan keszul a halalra. Arra ugyanis mar az ifjukortol keszulni kell. Miert? Mert az ember nem tudja, meddig tart elete fonala, ezert a bolcs ember meg idejeben rendezi a viszonyat Istennel.

Ha megengedsz egy rovid idezetet:

"Az tesz itt nagy kart, hogy az emberekben nagyreszt olyan velekedes rogzodott meg, hogy ha betegagyukban Istenhez fordulnak, buneik feletti banatot mutatnak, Uram jezust, Isten legy irgalmast sohajtanak, lelkeszt hivatnak, [...] stb. ezekkel, akarmilyen bunos eletet eltek, a boldog halalra szert tehetnek. Innen van, hogy semmitol nem irtoznak ugy, mint a hirtelen halaltol, ami ezeket nem engedi veghez vinni. [...] Te is azert, keresztyen ember, aki azt akarod, hogy boldog halalod legyen, egeszseges korodban szorgalmatoskodj arra nezve [...]"

Szoval legalabbis a Biblia (ami alapjan irta ez a lelkipasztor az imadsagos konyvet) megerositi a fentebb hivatkozott idoskori krizist. Es a Bibliat (vagyis Istent) meg senki sem cafolta egyelore (sic!) meg...

Viktor az eletrol es a halalrol

lentebb mar leirtam, de ugy tunik, ennek megertese meghaladja a tehetsegesebb versenyzok szintjet, hogy senkire nem akarom raeroltetni a meggyozodesemet. Van egy forum, ahol beszelgetunk a kulonbozo felmerulo dolgokrol. Mar akivel lehet, ugy ertem, akik egyaltalan kepesek felfogni, hogy egyaltalan mirol van eppen szo.

Neked ez (na meg alattad pontscho bajtarsnak) ez szemmel lathatoan nem megy, ezert ereztem szukseget, hogy szabjaragosan, amolyan okitsuk a hulye gyerekeket stilusban is elmagyarazzam. Felre ne erts, nem kell velem egyeterteni, ez nem feltele egy beszelgetesnek. Mert arrol volt szo, hogy bedobtam egy pszichologiai fogalmat, amit a kis okos ellenzoje (biztos legalabb annyira kompetens, mint Maslow vagy Eriksson voltak, LOL) megszakertette, es az jott ki nala, hogy hat ezek kerem, hulyek. Na erre adtam a jelenseg igazolasat egy egeszen masik iranybol, ami nalad (mert hogy a magad nemeben, kb. ekkora szakerto lehetsz - nyilvan nagyon megertetted, mirol volt szo, LOL) ugy csapodott le, hogy hitterites jon.

Pontscho meg annyival meg rajtad is tultesz, hogy a szemellenzos vilagkepebol adodan egy teljesen offtopik szal ugy jott at neki, hogy 'sj kifogyott az ervekbol'. Kb. ez a szint* lehet az, amikor az ember nem csak atveszi, de meg buszken ala is irja a sajat diliflepnijet...

*:erre a gabucsino femjelezte ellen-hup anti-fitnesz-klubra gondolok

Viktor az eletrol es a halalrol

Kevered a szezont a fazonnal. Az az alapvető különbség a természettudományok és a társadalomtudományok között, hogy utóbbiban nincsenek determinisztikus törvényszerűségek, így az elméletek sem cáfolódnak a hagyományos értelemben.

Csupán arra szolgálnak ezek az elméletek, hogy érthetőbbé, befogadhatóbbá tegyék a káoszt, amit a sok-sok kiszámíthatatlan szabad akarat kölcsönhatása eredményez. Ún. ideáltipikus kategóriákra épülnek ezek a rendszerek, és csak ún. sztochasztikus összefüggéseket tudnak kimutatni. (http://en.wikipedia.org/wiki/Stochastic)

Ezek azok a dolgok, amitől a programozók nagy része falra mászik gondolom, pedig sajnos(szerencsére) sokmindent nem lehet kiszámolni az életben. :)

Most azt probalod mondani hogy a psziche mukodese tarsadalomtudomany vagy azt hogy a psziche mukodeset termeszettudomannyal leirni lehetetlen? (Azon tul, hogy osszemosod a "nem tudjuk"-ot a "lehetetlen"-nel.)

Bizonyos rendszerek megjosolhatatlanul viselkednek es ezert mi nem tudjuk megjosolni mi lesz: a nagy ontudat helyett en inkabb eltunodnek egy kicsit ezen, mert a vilagnak lathatoan valosidoben ez a problema megoldasa egy cseppet sem jelent gondot. Lehet, hogy pusztan a leiras amivel probalkozunk, alapvetoen limitalt es amiatt nem sikerul.

Tehat igen, az emlitett "torveny" pusztan elmelet es plane a maiak nagyvonaluak es csak nagyjabol mukodnek -> igy a vegere hirtelen nem is latom miben nem ertettel egyet azzal, amit irtam.

Akkor jo, de ugy tunik, azt a velekedesemet mar nem osztod,

Én nem érzem szükségesnek, hogy a saját morális értékrendem minden részletét ráerőltesek másokra, és a motivációk elemzését, valamint jelen esetben a pénzt/vagyont értéksemlegesen kezelem. De ha "jó útra akarsz téríteni embereket", akkor se a ráerőltetéssel tedd, hanem járj elöl jó példával, mutasd meg, hogy a karibi sziget hiányában is jobban érzed magad, mint az, aki karibi szigetet vesz, és akkor majd sokan követnek... Én egyelőre megvagyok karibi sziget nélkül, de ha egyszer hozzámvágnának egyet, hát nem utasítanám el :)

Ezek a élet-szakasz-krízis dolgok meg tényleg jók, kivéve akkor amikor nem.

--
munka | szótár | blog | fotó

Felreertesz: nem akarom rad kenyszeriteni az ertekrendemet, csak arra mutattam ra, hogy noha azt irtad, hogy erted es egyet is ertesz, csak eppen a lenyeggel nem ertettel egyet. Mondom, nekem aztan nem faj az, hogy ki hogyan magyarazza meg onmaganak a bizonyitvanyat, es amint irtam, van valami ba'j abban, ahogy az emberek nekimennek a falnak, mert ugy hiszik, rajuk nem ervenyesek bizonyos torvenyszerusegek. De ezen nem is lepodtem meg, amikor itt meg a focihoz is 10M ember ert.

Viktor az eletrol es a halalrol

Hálás köszönet hogy eszembe juttattad Erikssont!
Amikor olvastam tőle, még nem tűnt fontosnak annyira, de azt hiszem ideje újra kézbe venni. :)

Félek sok cinikus választ fogsz erre itt kapni, pedig fontos amit mondasz, hitbéli meggyőződéstől függetlenül. Azzal is mélyen egyetértek, hogy legbelül mindenki ugyanúgy működik, és tényleg, milyen vicces amikor erölködve próbálják ezt egyesek tagadni! Majd rájönnek, csak lehet hogy addigra fájni fog. :)

(és itt sem a hitről beszéltem, én spec. nem is vagyok hívő)

micsoda topik! volt már itt minden. :)

Félek sok cinikus választ fogsz erre itt kapni,

Nincsenek illuzioim :-) de amint irtam, elobb-utobb mindenki be fogja latni, hogy a vetes es aratas torvenye (Pal apostol igy fogalmazza meg Eriksson idoskori kriziset) valoban mindenkire ervenyes. Persze sajnalhatnam is erte oket (amint azt teszem is), de pont azert nem eroltetem a gyozkodest, mert ugy velem, az embereknek meg kell adni a szabadsagot, hogy sajat maguk tosszak eldontsenek az eletukrol.

Weber munkajarol hallottam, de meg nem olvastam. Lehet, hogy en meg ezt fogom egyszer elovenni... :-)

Viktor az eletrol es a halalrol

Én pedig azt állítom, hogy pontosan azzal van bajod, legfeljebb nem tudatosan.

Ez az extraprofit, túlárazás, meg gonosz-marketing hablaty minden tárgyi tudást nélkülöz, és a saját frusztrációdon kívül semmi más alapja nincs.

Köztudott, hogy csak jó terméket lehet sikeresen népszerűsíteni. Erre bizonyíték az a rengeteg példa, amikor nagy cégek hatalmas hype után buktak marha nagyot, mert a kutyának nem volt szüksége a cuccra, amit reklámoztak.

Egy termék előállítási költsége pedig a tervezéssel, kisérletezéssel, kockázatvállalással kezdődik, és a mögötte lévő szakértelemmel. Nem ott, amikor rászerelik a nyáklapra a műanyag borítást.

A fenntarthatóság sem azt jelenti, hogy holnap is lesz pénzem összerakni a nyáklapokat. Az innováció fenntarthatósága drága dolog. A nagy cégek problémáiba és költségvetésébe pedig kicsit sem látsz bele, tehát nem értem miért nyilatkozol róla.

Nekem is túl drágák az Apple termékek, de hogy ezt valaki képes morális botránynak felfogni, az nagyon szórakoztató.

>Köztudott, hogy csak jó terméket lehet sikeresen népszerűsíteni.

Igen? Ki az a köz, aki ezt tudja? Amúgy nem állítottam, hogy az Apple termékek szarok. Azt állítottam, hogy az ár nagyon nagy része a marketing és nem a termék konkrét tudása. Csomó ember állított elő csomó jó dolgot (pl tabletet az ipad előtt), de nem volt meg rá a piaci igény, ezért bukott. Miért nem volt meg? Mert nem teremtette meg senki úgy, ahogy Jobs csinálta.

Azt hozzáteszem, hogy nekem nem túl drágák az Apple termékek, miért lennének azok? Nem kéne kuporgatnom kicsit sem, hogy megvegyek valamit. Most akkor összeomlott a világod?
----
Hülye pelikán

Fingod sincs arról, hogy az apple hogyan működik és miért kell nekik a nagy kp állomány. Fingod sincs arról, hogy mire és hogyan használják fel a pénzeket meg kb az egész üzleti világról sincs, de ez már más tészta. Szóval csak okoskodsz itt össze-vissza és te akarod megmondani, hogy hogyan lenne jó, hogy működjön az apple. Ha ilyen baromi okos vagy akkor menj és jelentkezz oda aztán akkor majd okoskodhatsz.
Arra is képtelen voltál nyögni valamit, hogy az apple már 1993-ban piacra dobta az első PDA-t ami az iPhone-nak és az iPad-nek (és kb minden érintős kütyünek) is az alapja volt. Csak azt szajkózod, hogy semmit sem fejlesztenek, mintha te belelátnál az ottani dolgokba meg úgy kb mindenben qrva okosnak képzeled magad.
Na meg itt arcoskodsz, hogy te mennyit keresel, ki nem sz**ja le??
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Nohát, mi ez a nagy seggfájás itten?
Írtam én bárhol, hogy szerintem hogyan kéne működniük? Nem.
Írtam én bárhol, hogy semmit nem fejlesztenek (egy MÁSIK topikban volt egy így is érthető írásom, de akkor sem ezt mondtam)? Nem, sőt, még írtam is, hogy igen, a termékük jó, nem a minőséggel van a problémám.
Kell ahhoz kurva jól keresni, hogy megvehessek egy Apple terméket? Nem, sőt, én kurvára nem keresek jól, és nem arcoskodok. Ismét előjött az a tipikus "érv", hogy biztos irigykedek, erre próbáltam utalni, hogy nem, nem irigykedek, ha akarnék vennék Apple terméket.

Mégegyszer: popódra kenj kenőcsöt, aztán olvasd újra a szálat, hátha fel is fogod az oda írtakat.
----
Hülye pelikán

Linkeld be légyszives, hogy hol jött elő az irigykedés érv, érdekelne. :)

Szerintem csak fröcsögsz összevissza, miközben - ahogy kolléga írta - halvány fingod sincs arról, amit kritizálsz.

az éttermes példánál maradva: "Finom, finom, de én ezt olcsóbban is meg tudnám főzni. Jó, nem tudok főzni, de ez mindegy, teszkóban olcsóbb. Láttam a gusztustalan plakátjukat, hát ez az egész így gusztustalan. Olcsóbban kéne, és reklám nélkül. Nem tudok főzni, és életemben nem volt éttermem, de ez így, hogy drága, és plakátoznak, ez gáz. Az igaz hogy finom, de az mindegy."

szerintem még az is jól jár, aki nem vesz apple cuccot, mert az igazán jól működő dolgokat hamar átveszi tőlük az egész piac.
probléma legfeljebb azzal van, ha ezt megakadályozzák patent trollkodással, ez lehetne az egyetlen dolog amibe bele lehetne kötni, bár bizonyos esetekben még ez is érthető.

patent trollkodással, ez lehetne az egyetlen dolog amibe bele lehetne kötni, bár bizonyos esetekben még ez is érthető.

en ertem. Ugy ertem, hogy ertem a szabadalmakkal valo visszaelest, es aljas dolognak is tartom, amit nem lehet vedeni, ld. pl. a Samsung elleni majtalangerinctelen viselkedes...

Viktor az eletrol es a halalrol

Látod, megint ugyan arról beszélünk, csak félreértve. Jobs szinte semmit nem talált fel. Folyamatosan kerülnek elő dolgok, amik megelőzték az Apple termékeit, csak nem lettek sikeresek. Ez a különbség a jó és a rossz marketing között, és ezt a marketinget nevezem én gusztustalannak.

Talán inkább ez a különbség a jó és a rossz implementáció között. Azért képes az Apple marketing profinak tűnni, mert már az alaptermék is jó önmagában, és ehhez raknak hozzá jó marketinget. Ha szar lenne az alap, hiába a jó marketing, nem vennék az emberek.

--
munka | szótár | blog | fotó

Azt igazából nem tudom, hogy mennyire jók, de annyira biztos, hogy használhatók. De hogy egyediek az biztos. A "Jobs érában" amit csináltak annak egyedi designja és feelingje volt (van). És nagyrészt ezért kell az embereknek. Ehhez járul még a marketing, ahol persze azt kell kidomborítani, ami igazán jó a termékben, azaz az egyediséget. És ezt a nép elhiszi, mert igazából el akarja hinni. Ráadásul ez még igaz is. Amikor pedig már eléggé hívővé vált a user, akkor azt is elhiszi, hogy a bugok igazából fícsörök és amikor megszivatják akkor igazából azt az ő érdekében teszik. Sok ilyen Apple hívő van, és egyesek fanatizmusa már nem nagyon különbözik bizonyos "egyházak" földön fetrengő marháitól, és ha így nézzük, akkor Jobs végül is elérte azt a célját, hogy mint prófétára a termékére pedig mint bálványra, magukra pedig mint egy különleges csoport (vallás) tagjára tekintsenek.
A nem ennyire elvakultak többsége között is uralkodó nézet, hogy az Apple termékek a tökéletest, a jó minőséget szimbolizálják. Ezért veszik, és sokszor ezért tartják magukat másnak (gyakran tudat alatt), mint azokat a halandókat, akik hagyományos cuccokat használnak.

Irreleváns a kérdés, mivel nem gyártok semmit, és nem is látom magam gyártó emberként. Minden ember más, más képességekkel és legfőképpen más vágyakkal rendelkezik. Az, hogy LOGIKUS amit csinálnak, sőt, az hogy a részvényesek ELVÁRJÁK amit csinálnak, az nem jelenti, hogy az etikus, és nekem egyet kell vele értenem.
----
Hülye pelikán

+1. Szoval lehet tapsolni, hogy a reszvenyek erteke szarnyal, csak egy kicsit csufitja a kepet, hogy milyen szemet es gerinctelen egy uzleti magatartas tarsul melle ugy a versenytarsak, mint a vasarloik fele.

Amikor paran odaig meg vissza vannak az extra profittol (mondvan: ez a kapitalizmus), akkor kotelessegemnek erzem felhivni a figyelmet a 'small is beautiful' elvre. Szoval, ha az ember felfedezi a perspektivat, ami tul van ezen a 60-70 even, akkor ra fog dobbenni, hogy a fair magatartasnak van erteke es hozadeka. De nem hiaba volt az a hasonlat a gazdag ember vo. teve + tu foka dologrol, ill. Jobs-nal talan meg az is jatszik (csak kicsit csavarva rajta), hogy mit er az ember azzal, ha az egesz vilag* ot csodalja, de kozben nyomorult modon (=tul keson jut eszebe, hogy van Isten) kell meghalnia?

*: minusz (en + meg egy keves)

Viktor az eletrol es a halalrol

OK, legyen 2 pelda 2 cegre, amelyek dragan adjak a termekeiket: az egyik egy otvosmuhely, a masik egy lakasepito ceg. Gerinctelenek lennenek, mert dragan adjak az ekszereket ill. a lakasokat? Aligha. Az ekszeresz szakma draga anyagokkal dolgozik, amelyek nyilvanvaloan megjelennek a termek araban, es a lakasokat sem 2 filler felhuzni. Szoval csak azert, mert valamit dragan adnak, meg nem automatikusan gonoszak.

Egy iphone/macbook/whatever ezekhez kepest apropenz, de ugy velem, hogy a rapakolt haszon tul vastag. Pl. ezert nem tisztesseges az apple. OK, a reszvenyesek nyilvan abban erdekeltek, hogy minel nagyobb legyen a papirjuk erteke, es az is igaz, hogy a nep ennyiert is megveszi. Ez az eladott "eleterzes" sugallmazasa (en csak lila kodnek neveznem, esetleg megvaltozott tudatallapotnak) szinten hazug es gonosz dolog.

Aki annyira odavan az apple-ert ill. a kutyuiert, jo ha elolvassa az alabbi konyvet a luxusrol es a valodi gazdagsagrol: http://bookline.hu/product/product/home!execute.action?id=64730&type=22…

Tenyleg jo konyv, ajanlom neked is a figyelmedbe. Rendbe teszi az ember fejeben a dolgokat. Egy biztos: az apple kutyuk es jobs zsaknyi penze egyaltalan nem jelenti azt, hogy a birtokosa valoban gazdag ill. luxusban el...

Viktor az eletrol es a halalrol

Egy iphone/macbook/whatever ezekhez kepest apropenz, de ugy velem, hogy a rapakolt haszon tul vastag.

- Ha szerinted az apple profitja túl vastag, akkor nem ismered pl. a hazai ruhakereskedelem 4-8x vagy többszörös profitrátáját, vagy az annyira nem zavar?

- Ha Apple-ből is annyi lenne, mint ötvösből, akkor a profitrátájuk is hasonlóbb lehetne. Szóval csinálj egy Apple-t, hiszen ha annyira aprópénz, akkor mások miért nem szállnak be a versenybe? Lehet hogy az a sok mérnökóra, az mégsem annyira aprópénz?

--
munka | szótár | blog | fotó

Az iPhone egy kapalp sz@r, az nyersanyag anyag árát sem éri, amit beleépítettek. Azért van az iPone túlárazva, mert arra hajaz, hogy ami drága az csak jó lehet. Pedig nem tud többet mint egy Galaxy. Az Appleben kódolva van bukás, ezért menekül SJ is. A szerver piacon csúfosat buktak, az OS is eladhatatlan, a Notebook láz már véget ért, az okostelefonok piacán meg az Android hasít, és bejelentkezett a Meego is.

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Azért van az iPone túlárazva, mert arra hajaz, hogy ami drága az csak jó lehet.

Mas termek is szeretne ennyibe kerulni, csak azokert nem hajlandoak annyit adni. Ez sok cegnek faj, maximum nem akarod elhinni/fogadni.

Az Appleben kódolva van bukás, ezért menekül SJ is.

Vegulis egy maj cserenek es egy kis raknak semmi koze nem lehet hozza.

A szerver piacon csúfosat buktak,

Soha nem akartak beszallni a szerverpiacba annal komolyabban, mint tettek, ez mind a termeken, mind a tamogatasan mar a kezdetektol fogva latszott, azert volt jelen, h teljes infrastrukturat tudjanak adni annak aki igenyli.

az OS is eladhatatlan

Egy osx minor verziobol is tobbet adnak el, mint ahany linux disztribuciot osszesen hasznalnak. Tenyleg eladhatatlannak tunik. Jahogy, csak vassal egyutt kapni? Szar ugy.

okostelefonok piacán meg az Android hasít, és bejelentkezett a Meego is

Meego... meg az eletre hivoja sem lat benne normalis fantaziat. :)

Pedig nem tud többet mint egy Galaxy.

Ma szoba kerult a gyarban a Galaxy, az androidon fejleszto kollegak sommas velemenye csak annyi volt, h "ugye tudtatok, h visszafele olvasva a Galaxy S azt adja ki, hogy syxalag?".

---
pontscho / fresh!mindworkz

iPhone vs Galaxy: igen, az iPhone tenyleg sokkal szarabb. Barmilyen alkalmazast letoltesz ra hivatalosan, futni fog. Ha kijon az utod, akkor nem fogja dobni a tamogatasat sok app (egy csomo jatek nem fut azota Galaxy S-en, miota kijott az S II). Sot, nagyon szar, mert nem lesz tele egy ev alatt a kijelzoje beegesekkel. Vagy azert is sokkal rosszabb, mert az iPhone teljesen elavult modon GPU-val rendereli a feluletet, ameddig a hihetetlenul advanced Android a CPU-val teszi ezt.

Szerver piac: sohasem volt fokusz az Apple-nel. Ameddig a szerver piacrol kijottek, addig az iPhone-nal atformaltak a telefonpiacot, es az iPad-del csinaltak egy teljesen uj termekkategoriat.

Android hasit: darabszamban maximum, mert ott van also- es kozepkategoria, ameddig az iPhone az csak premium kategoria.

Meego: LOL, most ezt nem gondolod komolyan? :)

"Meego: LOL, most ezt nem gondolod komolyan? :)"
Ezt mondtad akkor is, amikor az Android elstartolt. :)

"iPhone az csak premium kategoria."
Annyira, hogy minden porszívó ügynök ezzel villant(ana).

Eccer jött egy webügynök C&A-s "occó" csilivili öltönyben. C&A márkajelzés a bal csukó felett kívülről felvarrva (nem mondta neki senki, hogy le kéne vágni az árcédulát és a C&A-s tisztítási izét is). Mecbook air kinyit, aztán megnyitott egy wordpad szerű dolgot, aztán el kezdett jegyzetelni: "Igen,... Piros színvilág, képek, szöveg stb. kell a weboldalra." iPhone előcsusszant a zakózsebből, flashmarcit hívta. Hümmögöt 2 percet vele, aztán becsukta a Macbookot, és nagyonfontos emberként elillant. Küldött egy flashtemplate baromságot, amitől megborzongtam. Hasonló prémiumkategóriás stílustalanságot nap mint nap látni a kurvárafelpörgött-budapesti-üzletiéletben. LOL

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Annyira premium, hogy nalunk hitelre is odaadjak, oszt a szetrozsdallt ladabol ötödmagával kiszálló uzsorasilleto is azzal villant, mikozben a ruhajan latszik hogy miota megvan, csak szelloztetik.

Szoval ez a "premium" kicsit vicces. Mondjuk ha nem lehetne aruhitelbe megvenni meg 32 ev husegre havi kevésezerért, akkor prémium. így nem.

Az azért ne zavarjon, hogy az első PDA-t az apple fejlesztette ki és gyártotta. És annak persze semmi köze az iPhone-hoz meg azt nem kellett fejleszteni az csak úgy magától elkészült. Vagy mégjobb azt is összelopták csak azt nem tudom, hogy kitől.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Ha kijon az utod, akkor nem fogja dobni a tamogatasat sok app

Próbálj meg kérlek letölteni iphone 2g-re valamit. Próbálj meg néhány nagyobb erőforrást igénylő appot futtatni 3g-n. Nem egy alkalmazás leírásánál láttam az appstore-ban, hogy min. 3gs kell neki.

(egy csomo jatek nem fut azota Galaxy S-en, miota kijott az S II)

Erre mondhatnál példát. Tudod az android világában nem egy készülékre írják a programokat, aki valami hasznot is akar belőle az foglalkozik az egy-két éves készülékkekkel, vagy a mai, a galaxynál szerényebb hardverrel rendelkezőkkel is. De kíváncsi vagyok milyen appok nem mennek nálad S1-en

nem ismered pl. a hazai ruhakereskedelem 4-8x vagy többszörös profitrátáját, vagy az annyira nem zavar?

Nem ismerem. Btw. 2 hete vettem 2 farmert 7000 HUF-ert. Szoval azt mondod, hogy a farmerkereskedo 400 HUF-ert veszi darabjat? Kisse hihetetlenul hangzik...

Szóval csinálj egy Apple-t, hiszen ha annyira aprópénz, [...]

nem sikerult dekodolnod, amit irtam...

Viktor az eletrol es a halalrol

"Szoval lehet tapsolni, hogy a reszvenyek erteke szarnyal, csak egy kicsit csufitja a kepet, hogy milyen szemet es gerinctelen egy uzleti magatartas tarsul melle ugy a versenytarsak, mint a vasarloik fele."

Ha a vásárlóiknak is ez lenne a véleménye, az Apple már csődbe jutott volna.

Volt egy iPhone-om, és egy nap lett rajta 2db pixel hiba. Másnap már volt rajta 5db. Erre bevittem a T-hez, hogy baj van. Azt mondták 5db pixelhiba nem pixelhiba. Aztán egy hét múlva már 2 egész oszlop hiányzott. Vissza a T-be, bevették küldték a szervízvbe. Kb. 2 hét múlva visszajön a telefon, hogy ez a telefon nem garanciális, mert beázott. Mondom hogyan? Zsebben hordtam, és széltől is óvtam. Erre jött a válasz, hogy van benne egy tesztpapír, ami azt mutatja, hogy beázott. Mire megkérdeztem, hogy honnan lehetnék abban biztos, hogy ez nem kamu? Sehonnan, ez az Apple ügyféltámogatása... Dont be evil SJ!

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Szerintem a HTC és a Samsung is visszadobta volna az eláztatott telefonod. És ott sem lehetsz benne biztos, hogy nem a szervizbe szállítás közben fürösztik meg a készüléket. Állítólag nem csak a folyó víz, hanem a párás levegő is elszinezheti ezeket teszteket, tehát pl. fürdeni se vidd magaddal a fürdőszobába!

okostelefonok elotti idokben anno voltak ezek a "joystickos" (a.k.a. "5 iranyu navigacios gomb") telefonok divatban nagyon sokaig, batyam 2 ev alatt 5-nek tonkretette a joystickjat pusztan azzal, hogy a zsebeben hordta (Motorolak es Sony Ericssonok, tan egy Samsung). Allitolag ott nagyon parasodhat, es egy ido utan mar nem akartak a garancialis kifogast elfogadni.

Ellenben en is hallottam mar meredek dolgokat a magyar Apple garanciakerdesrol

Nekem szerencsére egyik almás eszközöm sem kellett szervizbe vinnem se garanciába, se utána. (mondjuk a minire ráférne egy SuperDrive csere, de nem éri meg) Öcsém iPhone-ját viszont különösebb kötözködés nélkül cserélték a Vodánál. Szerintem csak az sír a márkaszervizek meg a garancia miatt akinek vaj van a füle mögött és lebukott.

ezt nem irnam ala, bar hirtelen nem tudom melyik szokott surubben elofordulni a ketto kozul:
-user error miatt meghibasodott termeket kicserelnek
-tenyleg magatol elromlott dologra azt mondjak, hogy user error

Mindkettot, gyartotol fuggetlenul kb. fele-fele aranyban latom elofordulni, es mindkettore lattam mar boven peldat.

Meg egy meredek eset Sonytol: Minidisc lejatszo, 3x kellett megforrasztani gariban a kimeneti jack dugot, 3-adjara mar nagyon akadekoskodva csinaltak meg, mert "nem a gyari fulhallgatoval hasznalom, es azert romlik el mindig" (szinte vegig egy Panasonic-kal hasznaltam, 3-4 honapot birt a megforrasztott resz). Negyedjere mar nem vittuk be, azota is rossz (meg tudnank csinalni home-made is, de a netMD-s szoftverek is elavultak voltak a mass storage-os mp3-akhoz (sot, telefonokhoz) kepest addigra) :D

Volt egy cikk arról, hogy ezek a lakmusz vagy milyen papírok eléggé megbízhatatlanok. Az apple pl az új iPodokban már nem is használja ha jól tudom.
A samsungnak voltak olyan szétcsúszós telói amikből elég sokat hozta vissza, hogy rossz. Szervíz válasza: gari megvonva, mert eltört benne valami és tuti külső behatásra. A fura az volt, hogy elég sokat hoztak be, de a samu nem ismerte el a hibát és a hülye ügyfélnek is hiába mondtam, hogy menjen a fogyasztóvédőkhöz, még telefonszámot is adtam volna, de őket nem érdekelte.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

pl:

Gyári appok eltávolítása. Van sok felesleges, és van sok zavaró. Van egy bluetoothos fülesem, nagyon könnyen benyomódik rajta a hangtárcsázás gomb, észre se veszem, a telefonom hív valakit, akinek a nevét a zajból "találta ki". Megoldás a voice dialer app eltávolítása, ami root nélkül nem megy. De egyébként is zavar a sok felesleges ikon. A galaxy s alap zenelejátszója nem jön be, úgyhogy irtanám, hogy ne keveredjen az általam preferálttal. stb.

Marketenabler: Usába hazudni magad, hogy fel tudj telepíteni marketből olyan appokat, amik itt nem elérhetők.

Képernyőkép készítése. Alapból nincs (ill. nem mindegyiken), külön progihoz root kell.

CPU túlpörgetés. Ehhez nincs mit hozzáfűzni :)

Beletúrni rendszerfájlokba (kitörölni a galaxy s hülye boot hangját, átírni a gps szerver adatokat, kicserélni a boot logót, ilyen-olyan tweakeket alkalmazni, amik rendszerfájlok átírásával érvényesíthetők, stb)

Vagy épp chroot alatt egy debian rendszert futtatni, ami a háttérben azt csinál ami nekem jól esik: webszerverként működik, médiakonvertál... meg ki tudja, én erre a kettőre már használtam :D

Hmm... rootolt készülékről le lehet vakarni olyan szarokat, amelyeket a gyártó pakolt fel, de kell a fenének? A HTC Desire-men van egy-két felesleges alkalmazás, amelyet vagy levakarnék (Flash, Facebook, Youtube...), vagy úgyis egy frissebb változatát használnám (GMail, Maps...). Ezekszerint nem kell cooked ROM, csak root és már le is szedhetem a szemetet?

Ave, Saabi.

igen, csak nekem fel eve van egy nehezen reprodukalhato jackdugo hibam, szegedi vagyok es BP-n van a szerviz, direkt futottam minden nap (20-30 perces futasbol jo ha fel percre elojon, illetve (0-2)x (inkabb nullaszor) megall a zene mert kihuzott dugot eszlel), hogy hatha "rendesen elromlik" addig.

Meg egyebkent is ugy votlam, hogy csak nehany gyari app legyalulasara meg screenshotra kene, szenvedni vele meg aug elott nem is volt nagyon idom

Hogy hogy pesten van a szervíz? Nem szolgáltatónál vetted? Egyébként postázni is lehet. Az meg senkit sem érdekel, hogy nem reprodukálható. Azt majd ők megnézik.
Egyébként, hogy jár le mindjárt a gari? Milyen telefon?
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Pontosan, minden ember más, más véleménnyel. Szerintem péládul nem túlárazottak ezek a termékek, csak a kategóriájuk számomra nem feltétlen megengedhető. De tényleg nem értem, miért lenne etikus sokkal olcsóbban adniuk a termékeiket mint a versenytársaiknak, főleg ha így is megveszik?

Ave, Saabi.

> pofátlan túlárazás
Most johetnek azzal, hogy mutass nekem egy termeket, ami egy kategoriban van a mac-ekkel, de ebbe mar sokan belebuktak a HUP-on (nem sikerult nekik, vagy vegul tobb penzbol jottek ki). Inkabb mast kerdezek: ha szerinted ugyanolyan jo minoseget sokkal olcsobban elo lehet allitani, es csak marketing kerdese a dolog, akkor ez miert nem sikerult eddig senkinek sem?

Ez konkret termekeket is tudnal emliteni?

Mondjuk egy olyan laptopot, ami 6 oraig elvan aram nelkul full fenyeron mikozben dolgozok vele, jo billentyuzete van, eros proci, jo videokartya (bar inkabb programozok, azert neha egy CoD4 vagy egy Team Fortress 2 azert csak-csak elindul) stb. Ehhez meg nem art egy olyan OS, ami logikus felepitesu, nagyon jo parancssoros felulete van, elerhetoek ra open source prorgamok, de ha az adott celra nincs normalis open source program, akkor penzert legalabb meg tudok venni egy olyan megoldast, ami mukodik. Tamogassa a hardvert maradektalanul, ha osszecsukom a laptopot, akkor sleepeljen 100-bol 100-szor, ha radugom egy projektorra, akkor mukodjon mindenfele feluletszeteses meg dolgok (X) ujrainditgatasa nelkul. A GUI legyen reszponziv, kezreallo es egyszeru.

Osztod itt az észt, hogy ezt csinálja gusztustalanul az Apple, meg azt csinálja rosszul az Apple. Ez egy "egyszerű" vállalkozás. Ha ennyire tudja valaki, hogy mi nem etikus/mi gusztustalan és úgy érzi, egy ekkora céget fel lehet építeni szamaritánusként, akkor rajta. Nincs az leírva sehol, hogy egy magyar vállalkozás nem verhet oda az Applne-nek. De ha meg nem képes rá az illető, akkor egy kicsit kevesebb észosztás és több alázat! 12 éve vezetem a porszemnyi kis cégemet és a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy hogyan működnek ezek a dolgok. Nem a szűzlányoknak való terület az üzleti élet (és most főleg amerikai és nyugat európai tapasztalatokról beszélek, nem a magyar vadkapitalizmusról).

Még mindig nem értem, hogy miért nem lehet kritizálni valamit, amiben nem vagyok jobb a másiknál. Ugyanis csinálni és értékelni két teljesen különböző dolog. Ha a szakács szar kaját csinál, akkor ne szóljak bele, mert honnét is tudnám én, hogy szar a kaja? Értem én, hogy neked szar, de ettől még nem más a hülye. Ha meg nem bírod a vállalkozói létet, akkor minek vágtál bele? Látod, én nem bírnám, ezért bele sem vágok.
----
Hülye pelikán

A hasonlatoddal élve: a Te kritikád arra vonatkozik, hogy a látvány-étterem szakácsai a vendégek orra előtt forgatják meg az ételt, show-műsort csinálnak, aztán jóval többet elkérnek az amúgy finom kajáért, mint a szomszéd kínai étterem a teljesen másféle kajáért. kaja-kaja, okostelefon-okostelefon. Kritizálni lehet sokmindent, de okosabban kellene, mert így nem összehasonlítható dolgokra mondasz moralizáló véleményt, amilyen moralizálásra amúgy sincs alapod...

--
munka | szótár | blog | fotó

ha mar a konyhanal tartunk, akkor van egy apro kulonbseg: a latvanyszakacsok a showt a vendegek szorakoztatasara csinaljak, mig az apple felhajtasa es a kialakitott mesterseges (marketing)hype pedig tisztan oncelu (=nem a vasarlokert van).

Ami pedig az osszehasonlitast illeti, regen rossz, ha nem lehet 2 kajat osszehasonlitani kaja-kaja alapon, ahol a kaja ugyan mas, de a vasarlo megis pontozhatja azon az alapon, hogy melyik jon be neki inkabb...

Viktor az eletrol es a halalrol

Hol itt a látvány-étterem? Az i* készülését én végignézem? A termékről volt szó, nem a készüléséről.

De tegyük fel, hogy rossz volt a hasonlat (bár még mindig nem hiszek benne). És? Minden hasonlat rossz bizonyos részben. Ettől függetlenül elérik a célt: megérted mire gondol a másik. Látod, te is megértetted.
----
Hülye pelikán

Mar bocsanat, mert tudom, hogy a mienk 10 M focihoz erto orszaga, de azert egy fault-ot azert fel lehet ismerni a lelatorol is.

Ami pedig az uzleti eletet illeti (az amerikairol beszelek), azt lehet tisztan is csinalni*, ugy hogy, az embernek megmaradjon az arca. Ha esetleg erre utaltal volna...

*: nem, en nem vagyok jelen az amerikai piacon, hanem az Uzlet a Nagy Konyv szerint c. konyv alapjan nehany 'helyi' tapasztalata ez. Persze, a tobbseg valoban nem igy csinalja.

Viktor az eletrol es a halalrol

"Ami pedig az uzleti eletet illeti (az amerikairol beszelek), azt lehet tisztan is csinalni*, ugy hogy, az embernek megmaradjon az arca. Ha esetleg erre utaltal volna..."

Nem, nem erre utaltam.

"hanem az Uzlet a Nagy Konyv szerint c. konyv alapjan nehany 'helyi' tapasztalata ez."

Minden tiszteletem az üzleti biblia írójának, de az évek alatt volt szerencsém pár igazán nagy céghez és azt kell mondjam, hogy nem nagyon volt köztük olyan, aki ne "arcátlanul" a saját érdekeit nyomta volna le az üzletfelei torkán, így a miénken is. A módszerekben pedig nem nagyon kell válogatniuk, hiszen, ha nem vagy hajlandó úgy csinálni a dolgokat, ahogy nekik jó, akkor nincs üzlet. Van helyetted másik kis cég, aki k*rának áll. Sokkal jobban lehet együtt dolgozni kisebb cégekkel. Csak hát ugye kis focihoz legtöbbször kis pénz is párosul, ha már így felhoztad ezt a sportágat. ;)

Mindig is jokat rohogtem azokon (a fizikusokat, matematikusokat es biologusokat leszamitva) akik konyvekbol akartak megtanulni a valosag es/vagy onmaguk mukodeset es foggal korommel ragaszkodtak hozza, leven az Egy Igaz es Udvozito Ut. De ugy veszem eszre, h errefele sokaknak ez a kovetendo pelda. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

nem nagyon volt köztük olyan, aki ne "arcátlanul" a saját érdekeit nyomta volna le az üzletfelei torkán, így a miénken is.

A 'sajat erdek' eleg kodos fogalom, minden ceg elsosorban azt nezi. Inkabb azt kene megnezni, hogy fair es korrekt-e a masik fel, meg ha nagyobb is, vagy sem. Ha igen, akkor emelt fovel el lehet fogadni a szabalyaikat, meg ha nagyon szigoru is. Ha nem, akkor meg a cegvezetonek kell eldontenie, hogy mennyi megalazast hajlando elviselni.

Felreertes ne essek, nem azt allitottam, hogy minden amerikai (vagy mas) ceg korrekt es erkolcsos modon uzletel, csak azt, hogy vannak olyanok is, ergo nem mission impossible a dolog.

Masfelol, attol meg, hogy pl. az ugyfeleim szemetek, attol en meg lehetek korrekt, ill. ha az en beszallitoim nem azok, akkor meg mindig donthetek ugy, hogy masikat keresek helyettuk.

A kis penz kis foci teljesen igaz, foleg kicsi hazankban. De egyet biztosan tudok: ahogy kozeledik az ember a vegehez, egyre fontosabb lesz, hogy tiszta maradt-e a lelkiismerete, vagy sotet dolgok nyomjak.

Viktor az eletrol es a halalrol

Most ezzel mit szerettél volna mondani? Tehát egyetértünk, hogy nagyon zsíros a profit rajta, szerinted ez rohadt jó, szerintem meg nem. Szerintem a módszer, ahogy fenntartják azt, hogy az ő termékeiket többre értékeli sok ember, mint más termékeket, gusztustalan.
----
Hülye pelikán

Több ponton nem értünk egyet:
- a profitnak nincs zsíros meg nem zsíros változata, csak profit van
- abban is eltér a véleményünk, hogy a termék-értékelést hogyan értelmezzük és hogyan jellemezzük

Javaslom, hogy próbálj meg eladni egy saját terméket, legyen az egy kifaragott fogpiszkáló vagy egy "kompozíció 2000" festmény vagy egy okostelefon, és majd ha eladtál belőle vadidegeneknek legalább két darabot, akkor utána térjünk vissza arra, hogy hogyan látod ezeket a kérdéseket. Elméletben nagyon okos tud lenni mindenki, de a gyakorlat igencsak rákényszerít arra, hogy "ugyanúgy de mégis másként" lásd a világot. Próbáld ki, találj ki valamit, akár a langyosvizet is, és próbáld meg eladni. Nagyon jó tapasztalat, hidd el :)

--
munka | szótár | blog | fotó

Most olvasom: Szeptember 9-től Magyarországon is megvásárolható a világ egyik legvékonyabb notebookja, a Samsung 9-es sorozat.

A notebook ajánlott bruttó végfelhasználói ára 369 900 forint.

És akkor három link, három magyar kereskedő oldalára, ahol Macbook Air-eket lehet venni:
XMS, iStyle és a StarKing.

Ugyanaz az árkategória, akkor miről is beszélünk?

Ave, Saabi.

Nem vagyok egy apple fan, de azért sajnálom az öreget. Egyrészt az egészségi állapota miatt, másrészt azért nem kis dolgot tett le az asztalra.

De ha belegondoltok, akkor már régebb óta van az a tendencia hogy gerinctelen dolgokat tesz az apple, kb ez ahogy tudom akkorra datálható amikor jobs először kezdett betegszabit kivenni. Vagyis mikor elkezdte átvenni a hatalmat ez az új CEO(bocsi elfelejtettem a nevét) és úgy érzem ez a morális hanyatlás csak durvább lesz. Pedig nem tesznek így jót maguknak.

Jobs egy zseni.
Drukkolok az almának, hogy csináljanak sok szép és jó terméket ezentúl is.
Amit meg a patent-ek kapcsán tesznek az hányingert keltő.

Jobs lemondott, mert rá kell készülni a gerincműtétre.

Steve Jobs nagyszerűen ért az üzlethez és a technológiához, de Bill Gates-el szemben igazán sohasem tartottam sokra a társadalomellenessége miatt, mikor 1997-ben visszatért, az Apple-nél a kezdeti intézkedései között volt megszüntetni az Apple összes társadalmi felelősségvállalásra irányuló programját.

Ennek megfelelően magánemberként sem igyekezett soha semmilyen módon társadalomtudatosnak lenni, szemben a már említett Bill Gates-el.

Az Apple az elmúlt években egyre inkább Római Birodalom jelleget öltött, érdekes lesz megnézni, hogy mihez kezdenek az uralkodójuk nélkül, bár Tim Cook alkalmas lehet a feladatra.

Akkor most majd Mo. kifosztja mert pont most változik az adatvédelmi törvény és 10MFt-os bírságokról beszélhetünk, sőt: A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság 10 millió forint bírságot szabhat ki. A Büntető Törvénykönyv akár három év börtönnel fenyegeti a személyes adattal visszaélést....

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Na, arra kíváncsi leszek, hogy ha fejlesztőként AdMobot használunk a játékainkban, akkor vajh kinek fog neki menni a kormányunk? Én ugye egy Google technológiát használok a munkánk kompenzálására, aminek a működésébe nincs beleszólásom. Csak azt dönthetem el, hogy használom vagy sem. Akkor majd engem akar megsarcolni az adatvédelmi biztos vagy a Google-t, aki valóban begyűjti az anonym adatokat?
Ez az egész adatvédelmi sz@rság úgy van túllihegve, ahogy van. A szenzációhajhász újságíróknak hála, meg az átlag mobil felhasználók habzó szájjal hörgi, hogy róla adatot gyűjtöttek, miközben nem is ismeri a részleteket. Vicc ez a század! :)

Lehet hogy azért nőtt sokkal jobban az Apple részvények értéke mint a Microsoft-é mert a Windows(R)-t gondolom havi 3000+ dollárért fejlesztik a főként amerikai származású vagy ott élő programozók míg pl az Iphone-t kb 2 tál rizsért(havi 15-20ezer Ft-ért állítják elő a kinai rabszolgák napi 1-2-14 órában,önköltségi ára 6,5$ és és kártyafüggetlenül még mindíg 150-200 ezer Ft(780$+) az ára.100X-os nyereség,modern kori rabszolgatartás.

Ezt csak ott buktad de nagyon, hogy az MS is (sőt acer, intel, asus hp, dell stb) ugyanott gyártatja a termékeit. Azokat is ugyanúgy 1 tál rizsért készítik.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Pontscho senki se mondta hogy egyenlő.Apple fejlesztők usaban havi sokezerdollárért kifejlesztenek egy új terméket de nem az usa munkaerővel gyártatják le mert annak fizetni is kéne hanem a rizses kínaiakal.Sőt most már lassan máshova akarják vinni a gyártást mert a 2 tál rizst is sokallják,Vietnámba már megelégyszenek 1 tál rizzsel meg egy szöcskével.
Ha holnap forradalom lenne kínában és a szakszervezetek nyugati béreket kezdenének követelni akkor elég furcsa helyzetbe kerülne a világgazdaság.A nyugati "demokratikus" jólétet a kinai diktatúra rabszolgái tartják fent

mert a Windows(R)-t gondolom havi 3000+ dollárért fejlesztik a főként amerikai származású vagy ott élő programozók

vs.

míg pl az Iphone-t kb 2 tál rizsért(havi 15-20ezer Ft-ért állítják elő a kinai rabszolgák

Az en olvasatomban ez azt jelenti, amit megemlitettem.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ezek szerint az iLofutty onmagaban csak ugy egy parhuzamos kontinuumbol idenott termek amit nem amerikai mernokok fejlesztettek ki es irtak meg hozza a szoftvert. Mondjuk eleve fun egy tisztan szoftvert osszehasonlitani egy hw/sw komboval, nem kisebb csusztatas.

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1 és +1

Bár meg kellene tanulnod helyesen írni, mert így nem olyan vállalható azonos véleményen lenni veled.

Annyi a kitétel, hogy az Apple az alkatrészeket más gyártóktól (Samsung, LG stb.) szerzi be, akik ugyanúgy kínai rabszolgamunkásokat alkalmaznak, ahogy az iparágban mindenki más is.

Ez szoftverrel nyilvánvalóan nem azonosan megvalósítható, ezért a Microsoft kevésbé érintett.

Még azzal szeretném kiegészíteni, hogy az Apple termékeinek előállításához legelsőnek ritkaföldfémet kell bányásztatni a kínaiakkal ami tönkreteszi a környezetüket és a bányászok egészségét, majd 2 tál rizsért kell kínaiakkal összeállítatni, gyártatni, végezetül néhány évvel később hozzájuk érkezik vissza az elektronikai hulladék, ami beszennyezi a folyóikat, földjeiket.

Néhány évtized múlva persze a technológia fejlődésével automatákra cserélik a kínaiakat és vietnámiakat attól az ezredmásodperctől kezdve, hogy akárcsak egyetlen tetves dollárcenttel kifizetődőbb lesz automatákkal összeállítatni, gyártatni.

Azt kétlem, itthon nagyságrendekkel többe kerül a munkaerő, az adózási feltételek sem olyan kedvezőek és a munkavédelem is eltérő.

Meg Magyarországon még ha munkahelyeket is létesítenének senki sem lenne aki dolgozzon, mert segélyekből sokkal jobban meg lehet élni, egyáltalán nem találnál ilyen feladatkörre munkaerőt.

Akkor te még nem hallottál a hihetetlen közmunkaprogramról? :)
Meg különben is, ha idejön egy multi, hogy kell neki x száz/ezer rabszolga, akkor nem lehetetlen, hogy nemcsak adókedvezményt kapnának, hanem az állam (nem az enyém, hanem a magyar) fizetne nekik. A marketingben jól mutatna, hogy megint több száz új munkahely termett (mint gomba eső után).
Irónia volt természetesen, az előző is, de ahogy állnak a dolgok, ki tudja mi lesz...

Nem kellene a fejlesztést és a gyártást összekeverni (szándékosan?)! Nem mellesleg az MS egyik legnagyobb fejlesztőbázisa Indiában van és megnézném, hogy hol nyomják és csomagolják a Windows CD-ket és kézikönyveket!

Értem én, hogy "hangulatot akarsz kelteni", de a háztartásodban nem sok olyan elektronikai készüléket tudsz nekem mutatni, ami nem Ázsiában készült és nem tudom, hogy te hogy vagy vele, de nálam a TV, rádió, meg még pár másik cucc nem Apple termék.

Sajnos nincsenek Apple részvényeim, de rohadt unalmas már ez a csúsztatás, amit itt pár ember vallási alapon csinál. Akár Apple, akár Google, akár MS-ről van szó.

Szomorú hír bizony :(
Az én szememben ő az az ember aki feltalálta (más jó dolgokkal egyetemben) A Mobiltelefont, a többiek csak próbálkoznak és utánoznak a mai napig ilyesmivel:)

Ez kellemetlen hír lesz, de a mobiltelefont már az Apple megalapítása előtt feltalálta a Motorola.

Az egy hordozható készülék volt amit telefonálásra lehetett használni, ma már talán csak a Nokia gyárt ilyeneket, legfőbb jellemzőjük, hogy leginkább telefonálásra és SMS üzenetek küldésére használhatóak, ellenben az akkumulátoruk sokáig kitart és vírusírtó és tűzfal sem kell rájuk.

Az Apple a smartphone-t találta fel, habár csak abban az értelemben ahogy a Motorola a mobiltelefont, hiszen előbbit ténylegesen az IBM, utóbbit a Bell Labs találta fel.

Attól függ minek definiáljuk azt a valamit.

Ha az a valami a webböngészés, akkor már felejtős, lévén nincs Flash lejátszó.

Ha USB eszközöket szeretnél csatlakoztatni az is felejtős USB OTG támogatás nélkül.

Ha HDMI vagy MHL kimenettel, esetleg DLNA-val szeretnéd egy kijelzőhöz csatlakoztatni az sem megoldható.

Közvetlen adatátvitelre (vezetéknélküli hálózatok automatikus konfiguráláshoz, azonosító kártyaként, névjegykártyaként vagy bankártyaként történő használhathoz stb.) is el lehet felejteni, mivel nem rendelkezik NFC-vel.

4G-s hálózatokhoz sem tudsz csatlakozni.

Közvetlenül két eszköz nem tud wireless kommunikálni, mivel a Wi-Fi Direct sem támogatott, hacsak nem Bluetooth-on keresztül, de még abból is csak a korszerűtlen és alacsony sávszélességű 2.0 támogatott.

Igaz én androidot használok, de a flashre semmi szükségem ott sem.

Az USB támogatást kiváltja a wifi-s adatátvitel lásd iOS5

A HDMI-t szintén kiváltja a wifi-n keresztüli filmnézés ez már most is működik.

NFC: Mégis hány olyan telefon van ami tudja ezt? LOL ekkora baromságot írni. Most jelennek meg az olyan készülékek amik tudják ezt.

4G?? Hol vannak ilyen hálózatok? Nagyon elenyészőek ha vannak egyáltalán. Majd ha ki lesz építve normálisan és lesz értelme akkor majd lesz az iPhone-ban is. Na meg hány telefon tudja most ezt?? Ezek is csak mostanában jelennek meg. Ez megintcsak egy nagy baromság mintha az összes többi okostelefon ami tavaly jelent meg tudná ezt. LOL jót röhögtem a baromságaidon. Egyedül a flasht megértem, mert a pornóvidót csak az játsza le.

El kéne már felejteni azt a sok szar vezetéket, én is szívok vele eleget és ahol lehet ott wifit használok.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Az szubjektív, hogy neken nincs szükséged Flashre, 2011 augusztusában ugyanakkor még mindig a webhelyek 26.9%-a használja, még akkor is ha egyre inkább kiváltható HTML5-el.

Az USB OTG-nek nem a vezetéknélküli technológiák ellenében, hanem azok mellett van szerepe, USB eszközök csatlakoztatásához és azok közötti megosztáshoz.

A HDMI-t nem váltják ki teljes egészében a vezetéknélküli technológiák, nem mellesleg azokat, többek között a DLNA-t az Apple termékei nem is támogatják, azaz kénytelen vagy dokkokat és vezetékeket beszerezni.

Az NFC széleskörben támogatott minden iparági szereplő, a szolgáltatók, bankok és kereskedők által is, hamarosan alaptartozékká válik, elsőként 2005-ben egyes Nokia készülékekben jelent meg, már most legalább 100 millióan használják a mobilkereskedelmi rendszereket és az Apple az egyik legprominensebb támogatója, minden következő generációs eszközük támogatni fogja az NFC-t.

4G (annak marketingelt) hálózatok nem mindenhol vannak és ahol vannak sem feltétlenül jelent előnyt a használatuk a 3G-s hálózatokkal szemben, ugyanakkor a 4G-ben található arab szám, a 4-es, éppen eggyel nagyobb, mint a 3G-ben található 3-as, ez egy nagyon fontos szempont. (;-)).

"Egyedül a flasht megértem, mert a pornóvidót csak az játsza le."

Tévedés, mostanában letölthető tartalmakat és HTML5 videólejátszást is kinálnak a szolgáltatók.

Kíváncsi lennék pár nem létező statisztikára, amik azt mutatják meg, hogy az általad felsorolt technológiákat hányan és milyen arányban használják az okostelefonjukon.

Engem pl. sokkal jobban idegesít - mivel gyakran telepítek, próbálok ki, majd törlök alkalmazásokat -, hogy míg az iPhone-omon 2 lépésben tudom az uninstallt megtenni, addig ugyanez az Androidos készülékemen 6 lépés. Ilyen apró kényelmetlenségek miatt gondolom úgy, hogy jobb rendszer az iOS a napi használat közben, mint az Android, bár mindkettőt nagyon szeretem.
Nem az NFC, meg a többi - többnyire felesleges - dolog a lényeg, hanem a tényleges UX, szvsz. Ebben pedig az iOS egy lépéssel az Android előtt van jelenleg.

"Ilyen apró kényelmetlenségek"

Az mellékes, ilyenekről nem írnak a Wikipédián, nekem pedig nincs Apple smartphoneom, hogy összehasonlíthassam az operációs rendszerét az Androiddal.

"amik azt mutatják meg, hogy az általad felsorolt technológiákat hányan és milyen arányban"

Irreleváns, ha nincsenek statisztikák, majd gyártunk statisztikákat, pl. tudtad-e, hogy 10 NFC-t támogató Androidos készülékből 4 készülék .. az 6 készülék?

"Az mellékes, ilyenekről nem írnak a Wikipédián, nekem pedig nincs Apple smartphoneom, hogy összehasonlíthassam az operációs rendszerét az Androiddal."

Ja, bocs! Mindig megfeledkezem a lényeges dolgokról... :D

"tudtad-e, hogy 10 NFC-t támogató Androidos készülékből 4 készülék .. az 6 készülék?"

Hűűű! Ezt nem tudtam. Én még egy régebbi statisztikát láttam és akkor még 10 Androidos készülékből 8, csak 2 készülék volt. Ebből is látszik, hogy milyen gyors ütemben növekszik az Android népszerűsége! :)

"Mindig megfeledkezem a lényeges dolgokról.."

Táblázatokat, táblázatokat akarok látni. A szubjektív tapasztalatok irrelevánsak, a specifikációból és marketinganyagból kiindulva anélkül, hogy el kellene mozdulnom a notebookom elől megszakértem neked, hogy az Android korszerűbb és használhatóbb.

A korszerűségét arra alapozom, hogy nem 3G, hanem már (egyes készülékeken) egyenesen 4G (LTE), a processzor meg nem A8, hanem (egyes készülékek esetén) A9, a hasznosságát meg arra, hogy (egyes) Androidos készülékekre már felcsatolhatós USB-s vibrátort is lehet csatlakoztatni, ez felhasználói élmény terén nagy előrelépés a készülékekbe épített vibráló motortól.

Ezzel aligha lehet vitatkozni.