Linus Torvalds: Linux 3.0-rc2

Címkék

Linus bejelentette a 3.0-s kernel második kiadásra jelölt változatát. Mint írja, a gyakorlatot már mindenki ismeri: újabb hét, újabb -rc kernel. Az elmúlt egy hetet meglehetősen csendesként jellemezte, bár a btrfs-hez érkezett frissítést egy kissé nagyobbnak találta annál mint amit remélt. Ezen kívül többnyire driver javítások és ubifs frissítések jellemzik ezt az RC-t. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Szóval semmi új, nagy dolog csak a szám lett megváltoztatva?

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Fura az rc bejelentéseket 3.0-s verziószámmal olvasni :)

Én akkor kezdtem el lyinyukszozni, amikor a 2.6 kernel kijött. Pár hónap múlva hajnalig tartó olvasgatás után már mertem egy 2.6.5 kernel pergetni az UHU alá... Utána Slackware majd 4 éve Gentoo és tessék, 3.0.

-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Pah, fiatalsag! Az en idomben meg 1.3-al menoztunk... majd kesobb epekedve vartuk, hogy megnyiljon a 2.1, majd a 2.3 es vegul a 2.5 fa, mert vagytunk arra az izgalomra, amit csak egy fejlesztoi kernel tudott okozni.

Annyira jo erzes volt, amikor sok szivas utan bebootolt... a mai kernelek mar unalmasak. Csak neha-neha torik el a dolgaimat :(

Hol itt az izgalom, a kihivas? Pah! 3.0... legalabb eltornenek valamit! N+1 scripten es programon kivul ami ha nem is 2.6.x-et, de 3 jegyu, es 2-vel kezdodo kernel verziot var. Userspacet mindenki meg tudja javitani! Node a kernel!

</beszivott-oreg-nosztalgiazik>

--
|8]

Én egyszer a BME-ről hoztam el egy "hordozható" 3,5"-os merevlemezen. (A párhuzamos portra lehetett dugni és egy közbeiktatott adapterrel a billentyűportról kapta az áramot. :-) Nem tudom hogy milyen Linux volt de sok floppy-ra kellett lemásolnom hogy telepíteni tudjam. Ezután a Chip magazinban megjelent egy kicsi CD és ami azon volt - talán valamelyik ősi Slackware - azt kezdtem használni.

4.0 lehetett, ha 96 (4.0 96 oktoberi, 5.0 az 97 december, nem hiszem hogy az egy decemberi CD-re felkerult volna).

De a regi lemezes idok jok voltak. Slink->potato upgrade, amikor a potato meg frozen sem volt, es sulibol cipeltem haza 2x5 1.44-es floppyn a csomagokat upgradehez (2x5, mert biztonsagi masolat keszult mindrol, ha az egyik lemez megserulne :P), az egy mokas upgrade volt. Tartott vagy egy fel evet, mire teljes erteku potato rendszerem lett otthon! :D

Ma meg... lecsorog par perc alatt. Nem fun :(

--
|8]

Hmm, én már kerestem az első Linuxot, amit telepítettem, de egyelőre nem találtam meg a lemezt... kb. ekkortájt volt fent egy Chip CD-n... talán ez lehetett. :)
...a második meg valami SUSE telepítő, annak a lemezei megvannak.

Nem sok szabad helyem volt, így az NT-t gyalultam le miatta talán egy napra... örültem, amikor elindult a grafikus felület, nézegettem a dolgokat, a telepítéskor felkerült játékokat és efféléket, de semmi segítségem nem volt, rendes netem sem (tehát modemmel is csak időnként), no meg azt sem tudtam, hogyan állíthatnám be. :)

...aztán 2008 elejéig szünet volt, akkor azért bővítettem merevlemezt, hogy az így keletkező szabad helyet a Linuxnak adjam... azóta azt használom. Ez a rész elég gyorsan ment. A váltást megelőzte egy WL-500g-vel történő játszadozás és tudatos hardver- és szoftverválasztások, már amikor volt alternatíva... No mindegy... :)

Elkezdtem kutatni és a legrégebbi Chip CD amit megtaláltam az 1995 októberből származik. Ezen egy Slackware 2.2.0.1-es van. A telepítőt még 1,2 MB-os floppy-ról is el lehet indítani. A kernel 1.2.3-as jelzésű. Ez előtt karácsonyra adták ki azt a Chip magazint amiben az a kb. 200 MB-os kicsi CD volt. Ha jól tudom az országban az volt az első próbálkozás. Ezt sajnos már nem találom sehol. :-/

Ugyan az általam említett "tipikus magyar" valóban nem definiált méretű részhalmaza a 92,3%-ban (2010) Magyarok által lakott Magyarországnak, mégsem érzem, hogy az egész országot leszóltam volna. Akinek nem inge ne vegye magára. A hozzászólásom ismétlem a saját szubjektív véleményemet tükrözte, de úgy látom a jövőben jobban járok ha read-only-ba kapcsolok. Részemről a téma lezárva.

Atfutottam tegnap este par evre visszamenoleg a levelezes archivumom, par nagyobb listara (debian-devel, linux-kernel, es meg 1-2) szoritkozva.

Azt talaltam, hogy a magyarok tobbsege igenis szardobal (>50%), eleve tamado allasbol indul, es kulonosebb lellkiismeret furdalas nelkul lehulyez teljesen ismeretlen embereket. Alapozom ezt a kb 11 evnyi archivumra. Sajat tapasztalataim azt mutatjak, hogy ennel magasabb az arany, de annyi idom mar nem volt, hogy szep szines abrakat rajzoljak.

Szoval csatlakozom Balagehoz, igy mar kettonk tapasztalata meg egy gyors, par oras kutatas tamasztja ala e szomoru allapotot.

--
|8]

> Azt talaltam, hogy a magyarok tobbsege igenis szardobal (>50%), eleve tamado allasbol indul

Nálad legalább látni, hogy nem az összes magyarról beszélsz, hanem csak pár levlistán általad olvasottakról. Azt viszont nem látni, hogy az a bizonyos >50%, az kb hány személytől jött össze. 10? 50? 100?

Én nem a médiában látottakból következtetek a "tipikus"-ra, mert ha így tennék akkor olyan öregembernek érezném magam, aki még két biztonsági zárat szereltet az ajtójára, pedig csak a TV-ben nőtt az erőszak(os hírek/műsorok száma), nem pedig az utcában.

[Nem jutott eszembe semmilyen autós hasonlat, de még dolgozom rajta.]

> Nálad legalább látni, hogy nem az összes magyarról beszélsz,

Csak azert, mert nincs az osszes magyarrol konkret adatom. Tapasztalatom szerint ha nagyatlagban beszelunk a magyarokrol, akkor megnagyobb az arany. De ez mar szubjektiv, es arra meg te dobalsz egy marek sarat. :P

> hanem csak pár levlistán általad olvasottakról.

Mert ezekrol van adatom. Ha szemelyes tapasztalat alapjan itelek, akkor megerosebben tamogatom Balage allitasat: tipikus magyar szardobalo paraszt. Ezt latom levlistakon, a forumokon, sokszor itt a hupon is, a tvben, az utcan. Tisztelet a kivetelnek, de ok vannak kevesen a latszat alapjan.

Persze lehet, hogy csak egy hangos kissebbsegrol van szo, es azert tunik nagyobbnak az arany levlistakon kivul, mert a tobbseg egyatalan nem szol semmit. De ha a latszodo szereplok nagyja sardobal, akkor mindegy, hogy hany jambor jo lelek huzodik meg az orszag sarkaiban, ha a kepet nem ok festik, hanem a sardobalo (esetleg) kisebbseg.

> Azt viszont nem látni, hogy az a bizonyos >50%, az kb hány személytől jött össze. 10? 50? 100?

Teljesen mindegy. Egy adott kozosseg magyarjainak >50%-a ha taho paraszt, az mar eleg rossz kepet fest. Felteve, hogy ez nem egy eldugott kis kozosseg amirol soha senki nem hallott. Se a linux-kernel, se a debian-devel lista nem ilyen.

(Egyebkent >50 biztosan megvolt, szerintem tobb is, de nincs elottem jelenleg)

--
|8]