Bejelentette létezését a GNU Free Call projekt

Címkék

A GNU Free Call egy új projekt, amely a napokban jelentette be létezését. A szlogenje: Free Telephony for a Free World. A célja, hogy a SIP-re és a GNU SIP Witch-re alapozva biztonságos, önszerveződő, világ minden pontjára kiterjedő kommunikációs szolgáltatást hozzon létre. A bejelentés szerint szeretnék, ha a GNU Free Call a Skype-hoz hasonlóan széles körben használt szolgáltatás lenne, ahhoz hasonló használhatóságot biztosítana. Viszont kihagynák a titkos protokollt, a központi szolgáltatóhoz való regisztrálás szükségességét és minden olyan dolgot, amin keresztül egy kívülálló hozzáférhet felek közti kommunikációhoz.

A projekt szívesen veszi a hozzájárulók csatlakozását. Részletek a GNU Telephony weboldalán.

Hozzászólások

"Viszont kihagynák a titkos protokollt, a központi szolgáltatóhoz való regisztrálás szükségességét és minden olyan dolgot, amin keresztül egy kívülálló hozzáférhet felek közti kommunikációhoz."

Csak én látom úgy, hogy ez a kettő ellentmondásban van?

A titkosítás nem azonos a titkossággal, a skype baja az, hogy ismeretlen algoritmusokat használ ismeretlen módon. Ha csinálsz egy olyan voip megoldást ami a tényleges adatokat egy openssl-csatornán küldi át akkor az titkos, elvileg nem lehallgatható, de nyílt protokollokat használ.

A tehén egy olyan szerkezet, ami ihatóvá teszi a füvet.

anno asszem volt hupon is cikk a fickóról aki viszafejtegette a skypeot es 6 (vagy valami ilyesmi) titkosítási szintet számolt, obfuszkációval, önellenőrzéssel meg egyéb dolgokkal megfejelve.
ettől titkos.

Maxxuss talán?

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

"Nem a titkos protokollt hagynák ki, hanem a "nem biztonságos forrás titkosítású bináris protokollt""

Vagy még mindig nem jött át neked, vagy csak fogalmazni nem tudsz...

Attól, hogy egy protokoll, egy titkosítási eljárás nem titkos, még lehet maga az átvitt adat titkos és az átvitel biztonságos...

Javaslom az alap kriptográfiai ismereteid azonnali bővítését...

senki nem tud angolul?

"without using insecure source secret binary protocols"
nem biztonságos forrásból származó, titkos (algoritmusú) biáris protokollok használata nélkül

tehát nem akarnak olyan protokollt használni, aminek nincs forráskódja, titok az algoritmus amivel dolgozik és a készítője nem megbízható

Mi van Zimmermann PGP-Phonejával?

Mar csak egy hasznalhato sip kliens kellene. Nehany eve probaltam vegig oket, es egy fizetos progin kivul (mar nem emlekszem a nevere) egyik sem bizonyult hasznalhatonak.

remek dolog a meleg víz újra feltalálása:)
IAX vagy Jingle protokoll sokkal szerencsésebb választás lett volna.

VoIP megoldásból annyi van, hogy őrület, mégis Skype-ot használ a fél világ. ÁtlagUserGizi-t marhásan nem fogja érdekelni egyik sem, ha az unokáját Skype-on érheti el...

a skype garantal egy minoseget, amit lehet egy oss voip szolgaltato nem fog tudni, ha ott kiesik a szolgaltatas, senki nem garantal neked semmit, hogy vissza is fog jonni

ceges esetben, meg lehet skypeeknal verni az ajtot, hogy valamit igertek, es azt teljesiteni is kellene..
___
info

na és?!
gratulálunk a sikereikhez!:)
ettől még a Jingle nem lesz technikailag inferior protokoll, és jogilag sem lesz aggályos a használata. más szempontot nem kell mérlegelni.
ha a Skype nyitott protokollt használna, akkor az lenne az optimális választás. hatalmas és egységes felhasználói bázisa miatt az új opensource projekt résztvevői nemcsak egymással tudnának telefonálni, hanem kapásból százmilliókkal:D
a lehallgathatóság problémája is megoldható volna egy plusz titkosítási réteggel, ami csak hagyományos Skype partnerrel nem működne.

kevered a monopólium és a széles körben elterjedt nyílt szabvány fogalmát.
voip esetén egyébként szó nincs GTalk "monopóliumról", jóval több aktív Skype user van, mint GTalk. nem a Googletől származik az XMPP, az mindig az OSS világ része volt. ők csak a Jinglet tették hozzá, amin egyébként lenne mit javítani. most így szokás szerint párhuzamosan megy egy újabb fejlesztés.

Most akkor ezzel mi van? Elkészült már, folyamatban van, vagy elhalt időközben?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE