Megfrissítettük: Samsung Galaxy S

Samsung Galaxy S. Népszerű Android-os smartphone. Ugyan a Samsung már októberben bejelentette a 2.2-es (Froyo) szoftverfrissítést, az régiónként és szolgáltatónként különböző időben ért el (vagy nem ért el még most sem) a készüléktulajdonosokhoz. A szolgáltatófüggetlen Galaxy S tulajdonosok számára ugyan már eddig is elérhető volt a frissítés (szervizek ingyen vállalták), de a Kies programon keresztül még nem tudták saját kezűleg a Froyo-t feltelepíteni. Ma viszont már a független Galaxy S készülékkel rendelkezők is elvégezhetik egyszerűen a frissítést otthon:

Galaxy S frissítés Froyo-ra

A frissítéshez szükség van a Kies program-ra.

Galaxy S frissítés Froyo-ra

Miután a program felismerte a készüléket, jelzi, hogy van új firmware.

Galaxy S frissítés Froyo-ra

Tudnivalók.

Galaxy S frissítés Froyo-ra

Ha a szükséges adatokat lementettük, indulhat a frissítés letöltése.

Galaxy S frissítés Froyo-ra

Ha nem mentetünk volna, akkor használhatjuk a felkínált mentést is.

Galaxy S frissítés Froyo-ra

Hadd szóljon! Maga a frissítési folyamat max. 5 perc.

Galaxy S frissítés Froyo-ra

Kész!

A frissítés után a készülék újraindul. Az első indulás kissé hosszú (tovább tartott, mint a frissítés maga). Ha a készülék elindult, akkor az alapbeállítások után már kész a rendszer a használatra:

Galaxy S frissítése Froyo-ra

A frissítés után az adatok (háttérképek, telepített alkalmazások, névjegyek) megmaradnak, azonban a tapasztalat az, hogy érdemes a frissítés után egy factory reset-et csinálni.

Tapasztalatok később.

Hozzászólások

Halleluja! Ideje volt, kedves Csamcsung... :(

Telenornál már karácsony környékén lehetett frissíteni

Tapasztalat: a flickr EGY SZAR. 3-4 klikk meg keresgeles kell a pixelhu (ertsd 1:1) kep elobanyaszasahoz, ez rohej.

Mindettől függetlenül a Flickrt nem erre találták ki. Az, hogy a HUP így használja, az egy teljesen ingyenes (ok, 25 $-os) módja a sávszélességigény csökkentésének.
Vannak erre kitalált szolgáltatások is (l. az Amazon CDN-jét), viszont az többe kerül.

Még egy kis off: a megfrissít mióta magyar szó?

--
Elder Scrolls

Azt tudom, hogy azok az idegen nyelvű szavak, amelyek meghonosodtak a magyar nyelvben, azok a magyar helyesírás írandóak és toldalékolandóak.

Mint pl. fájl, szoftver, hardver, ugye.

Szerintem a firmware nem honosodott még meg a magyar nyelvben (vagyis az emberek jó nagy része nem ismeri ezt a szót).

Ha majd meghonosodik, kiejtés szerint förmvernek fogják írni feltételezhetően.

De ez a firmver, ez egy szép öszvér. Vagy aki ezt írta, az fájlt helyett is filét ír

Megfrissítettétek? Van ilyen szó?

--
fantázisdús aláírás v1.09

Én tesztet írni nem fogok, mert ahoz lusta vagyok, meg iPhone-ról csak azt tudom, hogy az egy kődarab, de azért leírom ami az androidban legjobban zavar.
Tettem fel új romot, meg új kernelt, és mostmár tényleg pörög minden szépen gyorsan, csak
- Addig amíg az ember nem kezd el weblapot böngészni, mert ott nem lehet elviselhető sebességgel a billentyűzetet se használni
- Kissé zavaró, hogy a menük minden alkalmazásban máshol vannak: Előre kirakva, vagy menü gomb megnyomására, vagy kijelző hosszú megnyomására, vagy akár ezek permutációjaként jönnek elő. Ezt minden alkalmazásnál újra kell tanulni, ami nekem nem tetszik...
- Ami mégátgondolatlanabbra sikerült, az pedig az alkalmazások kilépés funkciója. Programot váltani elvileg úgy lehet, hogy a Galaxy S-en a középső gombot megnyomva visszatér a főképernyőre, és indíthatok bármi mást párhuzamosan. Ez működik is, viszont hogy mire lépek ki végül az más kérdés.
A vissza gomb-ot sűrűn nyomkodva ha már nincs hova visszatérni, akkor a programok nagy része kilép, és oda tér vissza, ahonnan meghívták. Más programoknál ez a funkció a menüben van valahol.
A rossz az, hogy ha a fejlesztő nem gondolkozik el azon h ebből ugyan ki is szeretnének lépni, akkor simán megoldható, hogy a vissza gombra nem bezárja, csak lerakja háttérbe, és a menüben nincs exit gomb. Persze ilyenkor még mindig ott a feladatkezelő, de már olyan programmal is sikerült összefutnom, ami azt hittem h nem fut, mert nem volt az alkalmazások között, de mégis futott a háttérben. (Egy messengernek sehol nem láttam jelenlétét, de egyszercsak kaptam üzenetet, és akkor megjelent)

Az android sokszor jó sebesség tekintetében(mondjuk egy 1Ghz-es processzornál ezt én el is várom), és rengeteg alkalmazást fejlesztenek hozzá, de rengetegszer öntött el az az érzés, hogy amit a kezemben tartok nem áll össze egy rendszernek. Sokszor nehézkes kezelni, és ezért az adott probléma megoldása lassú is. (Ezelőtt egy réges régi symbianhoz voltam szokva, ahol kevés app volt, semmi se csillogott, animálódott, mégis mindent megoldottam rajta villámgyorsan)

Érdekesen fordul a világ. Régebben PDA-val mászkált néhány ember. Most ezt a lehetőséget (valamiféle hordozható informatikát) nagyon szétdifferenciálták a cégek. Van már butatelefon, okostelefon, tablet (slate), "smartbook", nettop, laptop. Annyira el vagyunk már látva ezekkel, hogy azt sem tudjuk hova kapkodjuk a fejünket. A (buta!) telefonomról két gombnyomással tudok képet küldeni a facebookomra, mindent szinkronizálhatok mindennel, észben kell tartanom melyik eszközöm mit tud, hogy kell őket frissíteni, mikor merül le az akkumulátor bennük, melyik milyen adatomhoz fér hozzá, van-e bennük jelszavam elmentve, stb. Nem vagyok paranoiás, de néha azért már nekem sok ez a tech forradalom.

---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N

Sikerült már valakinek ezt a KIES-t beüzemelni akármilyen linux disztró alatt? Csak emiatt nem akarok fölrakni valami warez windowst, még virtualboxba se.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Tapasztalt valaki olyat, hogy a frissítés után a billentyűzetről eltűnt az őű betű és csak a hullámos, kalapos változat érhető el?
A "Beállítások/Területi és szövegbeállítások/Samsung billentyűzet/beviteli nyelvek" menüpontban nem is választható a magyar.

Magyaroknal lehet, kulfoldon jok a ROM-ok.

Erdekes amugy. Nem eleg, hogy honapokat kesik a frissites, meg ront is a telefonon, pedig a gyari 2.1-update1 sem valami villam. De szerencsere vannak 10 perc alatt telepitheto fozott romok, amivel a telefon olyan gyors, amennyire elvarna az ember.

Bar azt nem ertem, hogy ha par random ember ossze tud pakolni egy ilyen ROM-ot, akkor a Samsung-nal (vagy HTC-nel, mert ott is jobbak a fozottek) miert nem tudjak megoldani.

Nekem telefongyartokent egne a bor a kepemrol, ha lennenek _sokkal_ jobb ROM-ok a telefonomra (SGS-nel gyari ROM-rol Darky-ra frissites utan kb olyan, mintha uj telefonja lenne az embernek).

Ha ugy viszed be, hogy az van rajta, akkor valoszinu, bar nem tudni, mert nem volt meg ra precedens (legalabbis en nem hallottam semmit se pro, se kontra).

Viszont vannak kifinomult eszkozok arra, hogy backupot keszits a rendszeredrol (en is ezt tettem), igy ha van valami, akkor visszaallitod a regit, es ugy viszed szervizbe.

Ami a legfontosabb, hogy a /efs mapparol mindenfelekeppen csinalj biztonsagi mentest. Ha az megvan, es mukodnek a haromgombos menuk (ha ezek nem mennek, akkor neki se fogj), akkor minimalis az eselye, hogy teglat csinalj a telefonodbol.

Masik amit meg kell nezned, hogy recovery modban recovery 2e vagy 3e van fent. Ha az utobbi, akkor az gond, mert csak alairt update.zip-pel hajlando foglalkozni. Neten van howto, hogyan lehet visszaallitani 2e-re.

Jó és rossz hírem is van: Nálam megoldódott a billentyűzet probléma, viszont ehhez vissza kellett állítani a gyári beállításokat. Persze minden névjegyem, stb. központilag volt tárolva, szóval hamar megvolt. Szerintem az alkalmazások is jobban hasítanak most (ez teljesen szubjektív ítélet).

Szia trey, nem tudom használod -e, de meg tudnád nézni hogy ebben a verzióban van -e magyar Swype?

Köszönöm

Na most vagy hülyeséget kérdezek vagy nem. Rootolt telefonra is minden gond nélkül felmászik vagy trükkölni kell valamit előtte? És utána továbbra is rootolt marad vagy megint kell játszani vele? Nincs nagy tapasztalatom ebben, bocs a kérdésekért, ha ultrahülyeségnek számítanak.

Magánvéleményem következik. Ezt a 2.2-őt ebben a formájában nem érdemes felrakni, pláne a telenoros verziót. Amennyit nyer az ember egyik oldalon (pl. programok gyorsabb megnyitása, GPS bug javítása), az elveszik a másik oldalon (pl. a virtuális billentyűzet lassabban reagál, aksit jobban zabálja). Érdemes megvárni a 2.2.1-et, amit Európában ha jól tudom, egyelőre csak Angliába érhető el (de ez nem biztos). Akik használják, nagyon meg vannak vele elégedve, lagfix nem kell neki, mert ext4-re tértek át, és megjelent benne végre az OTA is, magyarán a legközelebbi frissítéshez már nem kell a KIES.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Spica-ban az a jó, hogy az ember bátrabban felrak mások fw-t mert nem olyan drága, mint ez.
Örülök, hogy a telefon is olyan lett, mint egy pc, hogy magamnak tudom hekkelni az OS-t így nincs motivációm évekig lecserélni.

Sziasztok,

sajnos én rosszul jártam az update-al: Kiessel csináltam, ki is írta, hogy két lépésben végzi el az update-et, majd kis idő múlva lefagyott (kék képernyő). Mivel nem reagált semmire, újból akartam indítani, de sajnos már be sem kapcsol (bekacsoláskor egy számítógép és egy felkiáltójel van a képernyőn). Bevittem a szervizbe, ott azt mondták, hogy a készülék valamikor beázott, fényképeket is csatoltak az oxidált áramköri lapról (igaz a telefon későbbi szétszedésekor ezt nem találtam), majd megvonták a készülék garanciáját. Azt mondták, addig nem tudnak a szoftver update-al foglalkozni, amíg meg nem javíttatom a hardver-hibát...

Van esetleg valaki hozzáértő személy, aki életre tudná lehelne ezt a telefont? Update előtt egészen jól működött!

Köszi a segítséget előre is,

Laci (laszlo.pap@freemail.hu)