Solaris 11 Express

Címkék

Az Oracle Solaris blogjában tegnap Brian Leonard bejelentette, hogy megjelent az OpenSolaris disztribúció legújabb kiadása, immár Solaris 11 Express néven. Az előző OpenSolaris kiadás óta eltelt tizenhét hónapban több érdekesség is bekerült a rendszerbe:

  • ZFS Deduplication
  • ZFS Encryption
  • Boomer audio subsystem
  • Interactive Text Installer
  • Solaris 10 Zones

A részletes bejelentés itt olvasható. Az Oracle hivatalos bejelentése itt. További részletek a Whatsnew dokumentumban. Regisztrált felhasználók letölthetik a "text" telepítő ISO-t x86 és SPARC platformokra innen.

Hozzászólások

Tegnap este upgrade-eltem is OpenSolarisrol Solaris 11 Expressre. Egyetlen problemam volt: a beadm nem tudta aktivalni az uj boot environmentet, ugyhogy kezzel kellett, amugy hibatlanul mukodik.

--
Fedora, RHEL, CentOS, virtualizáció, SELinux: http://sys-admin.hu

Úgy látom csoda történt:

Virtual Console Terminals
Oracle Solaris 11 Express 2010.11 supports switching between X session and virtual console
terminals. This service can be enabled by starting the svc:/system/vtdaemon:default and
svc:/system/console-login:vt* services in SMF. Once turned on, users can switch
between sessions using hotkeys Alt + Ctrl + F#.

Hogy ez mennyire hiányzott nekem az elmúlt 15 évben mióta használok linux-ot és solaris-t is.

A telepítéskor a hálózatbeállítási lehetőségeknél hova tűnt a "manual" opció?

--
trey @ gépház

Na gyerekek, dolgozni kell ezen még, hogy ez jobb Linux legyen, mint a Linux. Ebből eddig annyi sikerült, hogy a root shell bash, meg van benne nano.

Részemről, majd egy néhány év múlva megint ránézek. Amit fejlődött, az annyi, hogy a telepítés legalább nem 4 órát tart.

Nekem - újraérdeklődőnek - dobhatna valaki valami _működő_ dokumentációt, hogy ez a csodahálózatbeállító Network Auto-Magic hogyan konfigurálható, vagy ha azt szeretném mellőzni, akkor hogyan lehet visszatérni a hagyományos hálózatkonfighoz.

Kiindulásnak itt ez:

http://satools.net/?p=131

Mi benne a hiba, ha ez mégsem? GUI-s beállításról szóló doksik nem igazán érdekelnek, lévén, hogy nincs GUI.

--
trey @ gépház

Ha van rá igény, talán. Bár nekem elment a kedvem még a teszteléstől is azután, hogy kiderült, ha nem perkálsz, akkor nincs frissítés sem. Annyi előnye nincs a Solaris-nak számomra, hogy az Oracle-nek fizessek a használatáért. Főleg úgy, hogy az Oracle még azt is megtiltja, hogy benchmark eredményeket publikáljon akárki az engedélye nélkül. Így azt sem tudhatod, hogy mire képes, max. azt, hogy az Oracle mit enged róla tudni.

--
trey @ gépház

Nékem a live cd nem bootol be egy lenoo r61-en, így most nem tudom meglesni. Néztem verbose módban indítva, és mikor megtalálja a diszket a laptopba, akkor ott áll meg, de hibaüzenet nélkül. Hagytam és vártam jó ideig, de nem ment tovább... Így járt :)

érdekes, hogy regisztrálni kell a letöltéshez. az meg külön poén, hogy a phoronix nem tud benchmark-olni, mert a licensz nem engedélyezi az eredmények publikálást :D

egyébként mi a helyzet a solarison x64-re? sose lesz ilyen?

Itt.

"Any version of OpenSolaris that you download IS the 64-bit version.

You just download the ISO and burn it to a CD and boot it up on an amd 64-bit CPU and you now have a 64-bit UNIX operating system.

OpenSolaris is much smarter than Linux and Microsoft Windows are in that it can automatically tell whether your hardware is 32-bit or 64-bit and it will automatically reconfigure itself to run in either 32 or 64 bit mode depending on what kind of hardware it is running on (this is one of the areas in which I think the Solaris kernel engineering is superior to that of most other operating systems).

If you have 64-bit hardware, but you want to force OpenSolaris to boot into 32-bit mode, you can change the parameters passed to the UNIX kernel at boot time in grub and tell it to boot into 32-bit mode that way (in spite of the fact that you have 64-bit hardware). If you have 32-bit hardware, but want to try to force it to boot into 64-bit mode, it won't work because the hardware only supports 32-bits. "

--
trey @ gépház

Tényleg mennyire smarter, hány idiótával találkoztam, aki lefordított/írt valamit solarisra, aztán pislogott, hogy a 64 bites OS-en miért nem tud 2GB-nál nagyobb fájlokat, és sok GB memóriát kezelni.

suckIT szopás minden nap! A javaisten bármikor lealázza a C-s webszervered grizzlyvel, pl.

Jaaj, perszehogynem :) - de a kódbázis már jó ideje csiszolódott 64 biten. Én a 9-es körül kaccsolódtam be a Solaris berhelésbe, akkor még 32 bites x86-on, és igazából nem emlékszek, abból volt-e 64 bites. Egyszer valahol olvastam erről (pont a Sol 64 bitesítésének a "története"), de már nem emlékszek pontosan.
...de már lentebb sok minden kiderült közbenb:)
<-------
You can't grep on dead trees.

Nem tudom, hogy most éppen mi az Oracle álláspontja a Solaris Express-szel. Kinek jár frissítés hozzá és ha jár, akkor mi a módja? És ugye a frissítések kezelése és a csomagkezelés nem úgy működik, mint egy évtizede (sehogy), amikor hagytam az egészet a fenébe?

--
trey @ gépház

Mármint, hogy hogyan kell egy Solaris 11 rendszert mondjuk biztonsági szempontból gyorsan frissíteni? Vagy hogyan lehet feldobni rá 2011-ben csomagkezelővel néhány pillanata alatt egy tetszőleges csomagot? Ezekre csak van valami épkézláb válasz. :)

Az elsőt még megértem, hogy bizonytalan, na de a többi?

Most felrántottam tesztelés céljából, de ha azt mondod, hogy a frissítése és csomagkezelése 10 éve ugyanaz, akkor komolyan harakirit követek el. Kerestem valami FreeBSD handbook szerűséget, de nem sok sikerrel.

Esetleg még az azonnal elérhető (beépített) csomagszűrő neve érdekelne. Elég csak néhány link is, hogy el tudjak indulni.

--
trey @ gépház

Mindegyikre.

Image Packaging System (IPS) a csomagkezelő neve.

"https://pkg.oracle.com/solaris/support

The support repository is a repository providing
the latest bug fixes and updates. Administrators
will only be able to access this repository if they
have a current support contract from Oracle."


--
OpenSolaris
Opera

Mit? Értelmetlen a kérdésed.

Képzeld el, hogy van FooBarNeLenne 3.6.0.
Ennek frissített, javított 3.6.0.1-es verziója jelenik meg egy hónap múlva előfizetős support repoban.
Ezt csak az "előfizetők" fogják látni, tudnak telepiteni. A Zingyenesek majd csak hat honap múlva megkapják ingyen akár a 3.6.2-es verziót, de addig a "kopasz" javítatlan 3.6.0-ssal kell megelégedniük.
--
OpenSolaris
Opera

RHEL-bol, SLES-bol van rendesen patchelt opensource verzio is, ami nem 6 havonta, hanem annal egy icipicit gyakrabban frissul.
Nem a late update -tel van a baj, hanem hogy ekkora a kulonbseg a ketto kozt.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Solaris Express nem tudom mennyire opensourceos (mellesleg tudomásom szerint még csak most "döntetgeti el" Oracle, hogy milyen update, milyen licenc alatt, milyen időközönként kerül majd ki hozzá), ezért nem hinném, hogy tisztességes lenne összehasonlítani paradicsomot banánnal azon az alapon, hogy mindkettő gyümölcs.

Nevezett kettő kereskedelmi változathoz sem tölthető le kereskedelmi frissítés ingyen (max kipróbálási, beetetési időszakon belül).

Nekem otthoni desktopra tökéletesen megfelel az Express, mert Office-ból, böngészőből, rtorrentből, mplayerből úgyis készül (friss) csomag, de akár magam is készíthetem el a csomagokat.
Az oprendszer "lyukassága", "hullaszaga", "csilivilisége", "frissessége" még nem nagyon izgat otthoni körülmények között, amíg futnak rajta az általam megszokott programok, az általam megszokott módon.
--
OpenSolaris
Opera

"Nevezett kettő kereskedelmi változathoz sem tölthető le kereskedelmi frissítés ingyen"
Szerintem felreertetted a kommentemet.

Arra probaltam ravilagitani, hogy a SLES es a RHEL mellett van ezekkel ekvivalens (adott esetben technikailag megegyezo) opensource alternativa is, ami viszont nem 6 havonta, hanem gyakrabban frissul. A Solarisnal ez mintha hianyozna.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

én letöltöttem a Live USB-t, de nem tudom, hogyan tudnám feltenni usb-re a telepítőt, mivel nincs solarisom, hogy futtassam az usbcopy tool-t.

Hi,

En nagyon orultem ennek a verzionak. Nagyon sok minden amivel nap mint nap kuzdunk solaris 10en megoldodni latszik.

Nagyvonalakban es nagyobb valtozasokat es a telepitest nyomattam vegig ebben a cikkben:

http://blog.xorp.hu/oracle-solaris-11-express

En bizom benne, hogy ilyen valtozasokkal igenis jo rendszer lehet a solaris a megfelelo szegmensben.

MiszterX -- http://blog.xorp.hu

Látom, hogy magyar bill. kiosztást választottál. Én is azt választottam, de utána angol nyelvet. A telepítés ideje alatt magyar is volt a kiosztás. Egészen az első reboot-ig...

Ami esetleg azért lehet tziki, mert ha valaki a password-öt a magyar kiosztással adja meg a telepítéskor, akkor szophat a bejelentkezésnél, ha nem figyel.

--
trey @ gépház

Sok minden belefér, talán még az is, hogy a manuális hálózatbeállítási lehetőség hiányzik a telepítéskor. Ez azt eredményezi, hogy ha nem DHCP-vel kap IP címet a géped - és lássuk be, elég sok esetben nem attól - akkor utána lehet szenvedni 9 fájl kézi átírásával és a beállítószolgáltatás leállításával, hogy egyáltalán IP-d legyen. Minden megoldható, de azért ez azt hiszem, hogy probléma. Ilyet még OpenBSD alatt sem látsz, pedig annak elég egyszerű a telepítése.

--
trey @ gépház

Kicsit talán perverz a kérdés, de használható a rendszeren pkgsrc -s forráskódból telepítés? :)

wifit nem kezelte a hálózati cucca (driver toolban felismeri), úgyhogy asszem nem én vagyok a célközönség továbbra sem.