Több Linux felhasználó van mint 1%?

Címkék

Gyakran hallani, hogy különböző felmérések szerint a desktop Linux felhasználók aránya 1% alatt van. A DubaLibre.com nevű spanyol nyelvű portál arra vállalkozott, hogy megmutassa a világnak, hogy több GNU/Linux felhasználó van, mint azt a mainstream média állítja. A cél: legalább 1 milló felhasználó megszámlálása. Itt lehet feliratkozni (angol változat), egy e-mail címet, preferált disztribúciót és országot kell megadni. Az e-mail a számlálás pontossága miatt szükséges, és egy megerősítő linket küldenek rá.

Hozzászólások

Már van (volt?) olyan oldal amin felhasználók regisztrálhatták milyen Linux disztribúciót és mennyi gépen használnak. Ez miben lenne több/kevesebb?

A The Linux Counter-re gondolsz?
Te be vagy oda regisztrálva? Az itt jelenlévő Linux felhasználók közül hány százalék lehet regisztrálva?
Ez az új kezdeményezés csak az asztali Linux használókat akarja összeszámolni. A Linux Counter meg minden Linuxot nyilván akar tartani. De mert mind a kettő önkéntes, mint a népszavazáson a nemzetiség vagy vallás megadása, ezért nem lehet pontos egyik sem.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

En ugy latom, hogy a Linux vegul nem arra lesz jo, amire sokan vagynak (a soha el nem erkezo desktop Linux evere gondolok -- nem is ertem egyebkent, hogy miert kellene elerkeznie).

Linus 'jatekbol' kezdte el, es nincs olyan operacios rendszer, ami ennel jobban alkalmas 'jatszadozasra', a szo pozitiv ertelmeben. Programozok szazezrei jatszhatnak a Linux kernellel, portolhatjak mindenfele hardverre, irhatnak ra sajat RAID drivert probakepp, etc. Ez akkor is hasznos, ha az ember kesobb allandoan MS-technologiakkal dolgozik.
Valahogy a sok Linux-hivo mindig kihagyja ezt az ervet, amikor a Linux fontossagarol van szo. Egyszeruen nincs szukseg arra, hogy a Linux 1%-nal nagyobb reszesedest szerezzen a desktopokon.
----------------------
while (!sleep) sheep++;

"a soha el nem erkezo desktop Linux evere gondolok -- nem is ertem egyebkent, hogy miert kellene elerkeznie"

+1

(Nem, nem a Linux hívők várják. A trollantyúk kedvelt rúgózása ez, leginkább azok "várják az eljövetelét", akik sose használták. Az idézőjel szerepeltetése nem a véletlen műve.)

--
trey @ gépház

arra pont szarok, hogy hányan használják, én csak annyit szeretnék, hogy ne úgy tudjak választani 10 notebook közül, hogy ebből 2n vagy 5ön vagy akármennyin fut tökéletesen a linux, hanem választhassam a 6.at is, mert az tetszik hardverileg. Nekem csak ennyit jelentene az a critical mass, akiért az amúgy tök fasza toshiba a300 laptopnak mondjuk működne linuxon az ACPI-ja

--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

Nalunk is az egesz csalad linuxozik. Kivetel ez alol aposom. Aki akkora windows fan hogy az mar sok.
Mutkor ilyet szol a win7-re: hat nem latjatok ebben van a jovo! Mosolyogtam egyet es kiterveltem a bosszut. Megtrefaltam ot egy ubuntu live cd-vel ami ugyan ugy nez ki mint az o win7 rendszere. Feltettem neki egy usb-re es azt bootoltattam be. kb 20 percig eszre se vette a dolgot. Csak amikor rtlmost.hu-n ne ment a silverlight :S

--
http://szolarenergia.hu

Most direkt ezért néztem meg a rtlhut. Pár hónapja felraktam a moonlight plugint, a kinect videó miatt. Az nem ment. (mikroszoft.komon volt ;) ) De az rtl-es most (haha) éppen megy. Livera nem szokás minden cuccot felrakni előre.
Ja igen: Itt találtam rá a megoldásra :)
--
AGA@
Clyde Radcliffe Exterminates All the Unfriendly Repulsive Earth-Ridden Slime

Nem megy? Én kattintottam a Silverlight letöltésére, landoltam szokás szerint a go-mono moonlight oldalon,
katt a pluginra, települ, firefox újraindul, ms kodek telepítő bejön, elfogad, települ,
és máris nézhetném az rtlmost-ot, ha néznék rtl-t, vagy egyáltalán tv-t.
Pont olyan egyszerű, mint Windows-on. És működik. A beletekerés is.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

persze, de a herdveresek akkor figyelnének oda, ha lenne miért. Nekem csak annyi százalék kell:) isten mentsen, hogy vezető szereplő legyen.
Viszont a fent említett notebookot úgy vettük meg, hogy utána néztem, megy omnibook modullal az acpi, és ha nem, akkor napuff, kap windowst, nem az én gépem
Nos az omnibook működött is ubuntu 9.10-ig, 10.04-en már nem.
off: de végülis mindegy, mi van rajta, mert ha linux alatt nem megy valami, vagy ha windows alatt a feltelepített silverlight ellenére firefoxban azt írja az rtlmost, hogy telepítsem, mindegy, úgyis én vagyok a fasz, és azért van, mert "nem értesz hozzá". Ezek után nem is:)
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

Én a támogatottság alapján veszek hw-t és nem a hw-hez választok oprendszert. Mac OS-nél sincs ez másképp, mégsem mondanánk, hogy rossz a desktop. Engem a professzionális alkalmazások és játékok (jó, ez nem annyira, de sokakat igen) hiánya zavar. Sok olyan embert ismerek, akik azért nem váltanak, mert nincs natív támogatás Flashez, Photoshophoz, Cubase-hez vagy Adobe Premierhez.

kérlek, olvasd újra mit írtam

off: mellesleg hwsw-n nemrég meg is kaptam, hogy ki vagyok én, hogy szoftverhez akarok hardvert választani, mert ez faszság, és egyébként is, a hardwerhez kell windowst választani:)

--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

Sokszor elhangzott, hogy a linuxot mar hosszu ideje fokent fizetett programozok fejlesztik. Ez azert lehetseges, mert sok ceg sok penzt tesz bele. Valoszinuleg azert, mert abban biznak, hogy egyszer majd ki is fognak venni belole.. Marpedig, ha nincs csillio user, akkor nincs csillio dollar, akkor elobb-utobb megunjak a nagy penzlapatolast, es akkor majd lesz nagy siras-rivas. A Canonical is for profit ceg, nem jotekonysagbol fejleszt!
Igenis szukseg lenne a "linux desktop evere".

Én is regisztráltam rá. Sajnos, nincs náluk olyan hogy GoboLinux, így nekem maradt az egyéb" kategória.
-------------
Használj GoboLinuxot!
http://mek.oszk.hu/05800/05895/
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Ennek nem látom sok értelmét.
Egyrészt nem fog minden Linuxot használó feliratkozni, másrészről egy Linux-os akár hány e-mail címmel is feliratkozhat.

Amúgy az az 1% inkább 10 millió...

Az androidos mobilok annak számítanak? Ok, nem desktop, de attól még kvázi Linux. Mert akkor bőven több, mint 1-milió felhasználó van.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

http://www.pcworld.com/businesscenter/article/207032/intel_tool_will_co… :)

Megjegyzem, az Iphone "emulator" is úgy működik, hogy van egy x86-s keretprogram, ami az iPhone-s API-hoz és ez "öleli" körül az épp fejlesztés alatt álló appot, ami x86 kódként fut. Majd, ha rendes device-re megy, akkor fordul belőle ARM kód. Szóval nem olyan nagy cucc.

----------------
Lvl86 Troll

a saját kódod esetén valóban roppantul hasznos, de mások által írt iphone alkalmazásoknál már csak a full arm emuláció marad, ami lassú és nehézkes. ezzel szemben a Java, akarom mondani Dalvikos programok hw platform függetlenek. a linux kernelhez kell pár patch, és a bionic libcre is kell eglibc patch vagy párhuzamos használat. de az Android kompatibilitás legalább annyira "natívan" megoldható linux/x86on mint ARMon.

a linkelt cikk címe imho eléggé félrevezető, mert a cikk 50+%a az Intel/Nokia MeeGo rendszerével foglalkozik.

mentsük meg a lebontástól a belvárost

nem ugyanott, mert a Dalvik bytecode ugyanúgy elindítható bármely modern támogatott hw architecturán, mint a Java bytecode. persze az Android alkalmazásokhoz kicsit több kell, mint egy Java típusú DalvikVM, pontosabban a Dalviknak van szüksége spec linux környezetre. de ezek linux patchekkel megoldhatóak, és itt is hw arch függetlenek a patchek.
plusz kell még dalvik libc personlity az eglibcbe, de már írtam erről az előbb.

egyébként az Applenél szokásos universal binary technikával áthidalható a kompatibilitási szakadék iOS és OSX között. talán erre _nem_akarsz_utalni oly nagy titokzatossággal:) de ez a jövőben teljesen Apple szándékától függ, hogy lesz e belőle valami. az Android Ubuntus kompatibilitása pedig a Google akaratától függetlenül is elkészül.

mentsük meg a lebontástól a belvárost

Nem. Arra akarok utalni, hogy dalvik ide vagy oda, a normalisabb appok NDK-t hasznalnak. Nem az n+1. ocska ToDo approl van szo, hanem ahova kell a kraft, mint pl. egy jateknal, satobbi.

Az Apple-nek pedig szandekaban all, szarul szabadalmaztattak is a sztorit.

---
pontscho / fresh!mindworkz

mondjuk ez szükségszerű is, az OSX akkor maradhat hosszútávon életképes, ha az egyre hangsúlyosabb iOS alkalmazások elindíthatóak rajta. valószínűleg a gui is közeledni fog az iOS kinézethez. ráadásul nem ez az első eset, amikor több archon látunk Apple logót.
már motorola68k>PPC váláskor is volt valami hasonló, fat binaries ha jól emlékszem. ebből jött a fatElf neve is, csak itten leugatták szegény icculust, pedig nem volt az rossz ötlet.

mentsük meg a lebontástól a belvárost

"ebből jött a fatElf neve is, csak itten leugatták szegény icculust,"

Mondjuk ettől még nem lenne közelebb a Dalvik+NDK futtatása desktopon, hogy topiknál maradjunk. Meg elég gáz, amit korábban írtam, hogy a 2.x-es Androidon az egyik vadonatúj handsetten megy Skype, a másik vadonatújhoz meg a szoftverfejlesztő workaroundja kell. :(

Tehat a dalvik ala irt zsirkemeny todo #54, notes #3456 futni fog leszamitva a soksok apro android specifikus vackot? :) Atom jovokep. Mert az ami NDK-t hasznal (mint minden normalis app) csak ujraforditassal fog menni x86-on. Azokhoz pedig keves src-t fogsz kapni. De elofordulhat, h ha szepen nezel mash-ra, akkor odaadja valamelyik piackepes termekenek a forrasat. :) Tehat ugyanaz a szitu, mint az iOS-sal. Bar nem. iOS alatt nem kell gyartonak workaroundolni az n+1 android vendor altal bevitt regressziokat mert az iOS gyakorlatilag egy osx, csak cocoa helyett uikit van es nem n+1 dzsunka ala kell megcsinalni a cuccot.

---
pontscho / fresh!mindworkz

vágod, hogy most hw platformok közötti kompatibilitásról volt szó? Java és Dalvik változatának bytecode alkalmazásai képesek különböző hw platformokon futni, és ehhez forráskód NEM kell. NDK esetében KELL a forráskód, ami vagy van vagy nincs. NATIVE Arm kód nem fog menni emuláció nélkül x86 platformon. de ezt pont te is fejtegetted, nyitott kapukat döngetve.

mentsük meg a lebontástól a belvárost

Kevered ám a szezont a fazonnal. Motorola->PPC váltáskor egy emulátor volt a régi MacOS-eken. Ugyanúgy, mint a Rosetta a PPC->x86 váltáskor. Az Unibin csak egy könnyítés, hogy lehessen natív kódot szállítani mindkét platformra, kikerülve ezzel az alacsony szintű utasításfordítást.

----------------
Lvl86 Troll

szövegértési problémáid lehetnek. pont a több hw arch támogatásáról volt szó, és arról hogy erre az Applenek már régóta van megoldása, fat binary / universal binary. ugyanez működhet iOS/Arm és OSX/x86(_64) között is.
és igen, naná hogy kell a forrás. kollégád pont ezt nem képes/hajlandó megérteni.

mentsük meg a lebontástól a belvárost

Nem tudom, hogy ki hogy van vele, de én személy szerint sokkal jobban örülnék annak, hogyha az azonos verziójú Androidon futó programok megfelelően működnének minden egyes handseten, aztán majd jöhet a Linux desktop, ert addig ez csak egy beígért "szemcukorka". Gondolok itt pl. a Skype-ra Samsung Galaxy S-en.

Szerintem sokkal több a felhasználó, én 2-3%-ra tippelem.
Ebben benne van minden iskolai hálózattól kezdve, az 1 percre "kipróbálom" okból telepitett linux is.
Egyébként én is azért várom a "linux desktop évet", hogy ne kelljen már állandóan sakkozni, hogy melyik hw megy linuxon, és melyik nem.
És igen, a gép vásárlás kész rémálom, ahogy kerülgetem a wint.
Más szempontból nem érdekel a dolog :) Én a gépeimen linuxot, nem egy szerveren bsd-t használok. Ha mindenféle ismerős felcsörget, hogy "a wines géppel gond van" akkor elhajtom, hogy "használj tisztességes oprendszert, majd akkor segitek", igy a nyugalmam is biztositott. :)))))))))
Elégedett, békés, csendes user vagyok, és amig igy marad, addig nem érdekelnek a linux világuralmi törekvései. :DDDDDDDDDDDDDD

A kérdés pedig jogos: Linux kernelt használó rendszer alapján nézzük az elterjedtséget, vagy kifejezetten disztró alapján?
Bááár végülis az android is egy linux disztró. :))))))))

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Ha mindenféle ismerős felcsörget, hogy "a wines géppel gond van" akkor elhajtom, hogy "használj tisztességes oprendszert, majd akkor segitek", igy a nyugalmam is biztositott.

Aham, aztan majd akkor lesz a nagy meglepi, amikor valaki elkezd linuxozni es folyton csorget, hogy eppen mit nem tud. :)
--
HUP Firefox extension

Az ilyesmi ritka és örümteli esemény, mert újabb a padawan érzi az erőt, és tér át az igaz hitre. :D
Meglepő módon az ilyenek ritkán zargatnak. Az elején,de aztán marha gyorsan elkezdenek megtanulni gondolkodni/olvasni.
Helyenként tényleg olyan érzésem van, hogy a linux azért nem való mindenkinek, mert nem mindenki van alkalmas szellemi szinvonalon hozzá.
Tudom, ez most elég ostobán hangzik, de az a tapasztalatom,hogy aki arra alkalmas, az elkezd olvasni, és elég gyorsan tudja használni a linuxot.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Az elméleted ott hibádzik, hogy az ilyenek a Windowsos hibák miatt sem fognak zargatni, mert arról meg sokkal de sokkal több doksi és írás és sírás van a neten. Ha megtalálja a linuxos leírásokat, akkor ez is megy neki.
----
Hülye pelikán

1-2%(tényleges ~1%) Magyarországon. Csak Ubuntu ebből 0.8-0.9% (Szerintem kb ennyi, ami nem valami crawler script)
Külföldön ez sokkal kevesebb. Mint a nem olyan régi böngésző statisztikás cikknél látszik is, hogy a magyarok IE részesedése nagyon kevés(valami 16% körül) és így is csak 1-2% a Linux használók aránya. Ott ahol 50-60% ott biztosan sokkal rosszabb :)

A statisztikába ~700e kül. magyar ip tartozik (ezt 5-6-al kell osztani, hogy a kül. userek számát megkapjuk)

A lényeg, hogy biztosan igazuk van abban, hogy 1% alatt van a tényleges linux felhasználók száma. (aki desktopon is linuxozik).

ennek a spec hungarikumnak az oka a magas warez windowsok, különösen az warez xp változatok aránya. mivel a legkényesebb pont a userek szerint a böngésző, és a default és soha nem frissített IE különösen insecure ezért általában Firefox, újabban néha Chrome telepítés és defaulttá tétel a rendszeres magyar windows renistall protokoll szerver része.
tipikus magyar computer, öt, hat... nyolc éves sulinet expressz PC, warez windowsxp, Firefox. de az üzleti szektorban sem sokkal rózsásabb a helyzet.

Na erről van szó. Nem rég volt valahol egy cikk amiben leírták, hogy gyakorlatilag minél szegényebb egy ország annál nagyobb arányú a warez windoz.

Mivel lássuk be a Linuxhoz gyakorlatilag folyamatos internet elérés kell és ez azokban az országokban nincs. Így megvesznek 1 valamilyen PC-t és megy rá a helyben gyártott warez windoz.

Illetve vannak olyanok akiknek hivatalból kell windozt használni, mivel olyan technológiákkal kénytelenek dolgozni amik windozosak.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"tipikus magyar computer, öt, hat... nyolc éves sulinet expressz PC, warez windowsxp, Firefox. de az üzleti szektorban sem sokkal rózsásabb a helyzet." ezen jot mosolyogtam, de igy van. Es szerintem az az 1%+ vilagszerte desktopon azert megvan, ha a 2%-ot nem is eri el

------------
rm -rfv /* #puts the missing files to the console output
"Vegyel fel iwiwen, facebookon, opendesktopon"

warez vagy nme warez windows, nekem legális eltés xp ugyanúgy behal rövid idő alatt, mint ismerősnél a warez, és eltés win7 meg ugyanugy nem halt be miota megjelent, csak lassulgat, mint ismerősnél a warez
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

nekem még soha nem kellett újratelepítenem az msdnaa windowsokat. xpt sem, igaz azt legfeljebb a saját fejlesztések tesztelésével baszhatnám szét:) másra nagyon nem használom. rendszeres update, guest user használata minden adminisztrátor jogot nem igénylő alkalmazáshoz és elkerülhető a rendszeres reinstall.
tudtommal az oem windowsok kulcsait nem is lehet korlátlan számban újraregisztrálni. így megvásárolt oem windows mellett is probléma a sok reinstall.

Szerintem meg ne menjünk bele abba, hogy az XP-t kinél, hányszor kellett telepíteni, mind használat, és hozzáállás kérdése. Alapvetően én Linux Desktop User vagyok, de van XP is a gépen igen aktívan használva, -eredeti megvettem- és nem tudom megmondani hány éves, csak azt, hogy hány alaplap, és hány winchester, illetve mennyi ramcsere volt alatta reinstall nélkül.

úgyse iratkozom fel ilyenre, de remélem beleszámítanak engem is

:)

Az Arch 3. helyenek orulok, de a legkemenyebb az az, hogy tobben gentooznak, mint opensuse vagy Mandriva, ezt azert nem godnoltam volna Modnjuk aki jobban belemegy az altalaban vagy Gentoo-nal vagy Debiannal vagy Archnal vagy Slackware-nel all meg a distrocserelgetosdi jateka vegen.

------------
rm -rfv /* #puts the missing files to the console output
"Vegyel fel iwiwen, facebookon, opendesktopon"

Szerintem meg nem reprezentatív a felmérés, és itt akkor vége is mindennek. De azért tovább mondom: azok jobban hajlamosak feliratkozni ilyenre, akiknek ideológiailag fontos, hogy őőőők linuxolnak. Tehát a Windows témás ubuntusok és a kockafejű kernelhekkerek (akik gentót meg slacket hegesztenek) valószínűleg népesebben lesznek reprezentálva, mint bármi más. Ezt most úgy mondom, hogy nem néztem meg az eredményeket meg egyáltalán az oldalt sem nyitottam meg, tehát lehet, hogy az élet rámcáfol. De mindenesetre egy ilyen önkéntes kitöltősdi mindig erősen torzít.
----
Hülye pelikán

hat nem tudok nagyon elkepzelni gentoosok es ubuntusok kozt kozos tulajdonsagot, de az pl. lehetseges, hogy Arch (3.) forumon fooldalra raktak a linket, Fedora (4.) forumjait meg nem csak hogy nem olvassak a userek, de még csak ki sem kerult a link, holott lehet Fedora userbol lenne tobb. (fiktiv pelda)

szerk.: most nezem csak, arch forumjain mar 2 topikot le is zartak, amiben a link szerepelt, mert hogy duplicate :D
vs
Fedora dontcareness

Egyebkent az Arch egyertelmuen Desktop distro, szervereknel sehogy sem allna, ez a legjbobb eredmeny, amit elerhet

------------
rm -rfv /* #puts the missing files to the console output
"Vegyel fel iwiwen, facebookon, opendesktopon"

"hat nem tudok nagyon elkepzelni gentoosok es ubuntusok kozt kozos tulajdonsagot" - Pedig van.
Nekem spec: 3 Gentoo, 2 Debian, 3 Ubuntu, 1 Arch van a kezem alatt. Mind "éles" környezetben, öö hogyismondjákeztaszót? Jaigen produktív!
Ubuntun, Debianon (főleg a binuxok kötül) szinte az egész rendszer forrásból van rakva, nem a binárisból, de ez fordítva is igaz, Gentoo-n az Ooo-ra nem fogok nemtomhány órát várni míg lefordul, így az bináris. Asszem ezt lehet közös tulajdonságnak nevezni.

Hogyan zárják ki a false regisztrációkat? Ennyi erővel mindenki beregisztrál egy disztribúciót Windows alól.

--
http://modellers.hu

az oldal szerint Kínában már 1 ember linuxos :)

Az IT-ban van a legtobb penz. Ebben a globalizalt vilagban tobbet er egy 1%-os reszesedes az IT-ban, mint egy 10%-os reszesedes banantermesztesben

------------
rm -rfv /* #puts the missing files to the console output
"Vegyel fel iwiwen, facebookon, opendesktopon"

Érdekesnek tartom, hogy Magyarországon ~1600 felhasználó jelezte, hogy Linux-ot használ, míg Amerikában csupán kétszer annyi (~3200), pedig Amerika népessége sok-sok szorosa a magyaroknak - nállunk talán jobban terjed ezen szavazás híre (tehát a közösség összetartóbb), vagy Amerikában valóban ilyen kevesen használnak Linuxot?
--
Azt akarom, hogy az emberek ne kényszerből tanuljanak, hanem azért, mert tudni akarnak.

"Amerikában csupán kétszer annyi (~3200)"

Ez mind? Ennél még féllábú, skizofrén, transzfesztita űrturista is több van az államokban, ezek szerint a Linux marginálisabb, mint gondolni lehetett.

Vagy csak senki nem értesült a DudaLibre.com email címeket gyűjtő kezdeményezéséről.