Miért távozott valójában a Java atyja az Oracle-től?

 ( trey | 2010. szeptember 25., szombat - 19:15 )

Április közepén jött a hír, hogy James Gosling, a Java atyja úgy döntött, megválik az Oracle-től. Akkor pontosan nem beszélt a távozás okairól. Nemrég azonban Gosling elköltött egy vacsorát az Eweek-kel, amelynek során részletesen beszélt azokról az okokról, amelyek hatására végül a távozás mellett döntött. Több okot is felsorolt - kevesebb fizetést kapott, alacsonyabb pozícióba került, mint a Sun-nál volt -, de nem is ezek voltak a legfontosabb okok. A legfőbb ok, amiért távozott az volt, hogy nem volt semmilyen döntési jogköre. A neki szánt szerep leginkább az lett volna, hogy legyen az Oracle Java kirakatembere. Feladata valami olyasmi lett volna, hogy álljon ki a rendezvényeken a színpadra és nyilvánosan képviselje az Oracle részéről a Java-t. A cikkben elhangzik az is, hogy Gosling úgy érezte, hogy az Oracle etikailag kifogásolható volt. A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Számomra nagyon érdekes és tanulságos cikk volt ez, köszönöm! :-)

akkor most jó kirakat lett belőle... a másik irányba
--
Dropbox tárhely igénylés: https://www.dropbox.com/referrals/NTMwMDYwODE5

szoval bejott az amit itt tobben is irtak kulonbozo "x elhagyta az oracle-t" cikkehez: nagy ego

Ki tudja, a másik oldalon lehet, hogy ott volt egy indokolatlanul magas juttatási csomag, különösebb hozzáadott érték nélkül.
Az oracle-nél nem divat nagynevű embereket fizetni, akik megosztják a figyelmet a falkavezérrel. :)


suckIT szopás minden nap! ZFS RO^WSUX - duplagondol

IMHO kellenek a nagy nevek, nagy ego-k egy ekkora céghez.
A sok kis cserélhető indiai nem fog forradalmat kitolni a seggéből, max. a termék polírozására alkalmasak.
Mondjatok az Oracle-nek nagy dobását az RDBMS óta, amit nem felvásárlással szerzett.
R&D nélkül előbb-utóbb végük lesz.
--
Gábriel Ákos

Az RDBMS-t ugyan nem felvásárolta, hanem az IBM-től nyúlta (amikor Larry még ott dolgozott, megtetszett neki :), ahogy az SQL nyelvet is...

Az Oracle-t egy ideje az IT ipar legpofátlanabb porszívó-ügynökének látom: annó volt egy jó termékük, azóta annak a hátán adnak el mindenféle mást, gyakran az ügyfél megvezetésével, és ahova betették a lábukat, oda rendszeresen visszajárnak házalni a cuccaikkal. Profit szempontjából nézve csodálatos ez a dolog, de kevéssé etikus, főleg az idegen tollakkal való díszelgés...
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

ezt miert nekem mondod?:)

hehe tipikus: eddig 25 grammar nazi es 4 normal hozzaszolas :)

Amugy elolvasva a cikket szerintem is a nagy az ego dontott, de persze van is mire. Ha az ember egyszer mar elert valamit, akkor onszantabol nem szivesen lepeget visszafele...

Hm... a kérdés soha nem az volt, hogy a nagy ego miatt lépnek le, a kérdés az, hogy kinek a nagy ego-ja miatt... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Csak azt tudom mondani amit eddig is gondoltam errol: Oracle szeeep cegpolitikaja, hogy mindent a szent cel (profit) erdekeben, ami persze nem is meglepo, de ha kozben mindenkin atgazolnak, es felrugnak mindent, ami eddig _mukodott_, akkor nem kell csodalkozni, hogy lassan nem marad ott dolgozo (legalabbis nem az ex-Sun szineiben).

Nagy élettapasztalatod van Sun-termékekkel, meg az ottani (ex-)légkörrel?


suckIT szopás minden nap! ZFS RO^WSUX - duplagondol

Mégis a Sun volt csődtömeg, nem az Oracle

Noigen, az MLM egy jövedelmező kereskedelmi forma, más kereskedelmi megoldás pedig ebből következően csődtömeg... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

A megoldás valahol a kettő között lett volna szvsz, de ezt már sosem tudjuk meg. Egyik oldalon egy kutatás/közösség-orientált monstrum, a másik oldalon meg egy profitmaximalizáló ordas multi. Mindkettőre szüksége lenne, de úgy tűnik az utóbbi leoptimalizálja a "kutatási részleget".

"Az oracle-nél nincs employee appreciation day"... jó képet fest a céges morálról.
A micromanagement előnyeit meg a Dilbert-olvasók bizonyára ismerik...
Régóta sejtettem, hogy a Dilbert comics rajzolója is az orákulumnál dolgozik :D

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

“I’m actually not very concerned about Java at Oracle, because Java’s really acquired a life of its own,”

Phűű...! :-)

Vegyük észre, hogy a Sun végzete épp az lett, hogy az ilyen Gosling féle "Fellow" urak valóban túlzott döntési jogkörrel rendelkeztek, és saját mérnöki kiválóságuk tudatában baromira nem eleget foglalkoztak azzal, hogy eladható és keresett termékekkel alapozzák meg a fizetésük alapjául szolgáló céges bevételt és nyereséget. Amikor meg eladható termék lett volna, akkor meg igen gyakran a túlhizlalt middle management egymás közti háborúzása vitte el az energiát ahelyett, hogy azzal foglalkoztak volna, ami a cég dolga: eladni, eladni, eladni. Erre jött még Jonathan, meg a nem sikerült cégtranszformáció...

Emlékszem még Sun-os voltam amikor megvették a StorageTek-et. Kb ugyanannyiért meg lehetett volna akkor venni a BEA-t, és az ölébe kapta volna a Sun a piacvezető app servert... és nem ez volt az egyetlen elbaltázott piaci művelet annakidején.

Az egy jó jel szerintem, hogy Goslingot arra akarták használni amit a cikk ír: Java mikulásnak. Ez azt jelzi, hogy az Oracle felmérte, hogy az úr hogyan tud a leghasznosabb lenni a cégnek. Kár, hogy nem vállalta, de attól még a szekér megy tovább.

Nem vagyok egy nagy Oracle fan, elég sokat szívtam elég sok termékükkel, de a jelenlegi palettán nem nagyon tudok olyan céget, ahol jobb helye lehetne a Java platformnak.

Milyen érdekes észrevenni az árnyalatbeli különbséget az "ott dolgoztam" emberek, és a "sosem dolgoztam ott" emberek véleménye között. És ugyanezt USA-Magyarország viszonylatban is.
Igaz, bevallom, rajtad kívül mástól nem emlékszem hasonló véleményre, tehát a többes szám fent indokolatlan, kis mintás csak az észrevétel. :)

Ez a javamikulás azért megragadta a képzelőerőmet. Idén Gosling fella a javamikulás!

Javamikulás

:)


suckIT szopás minden nap! ZFS RO^WSUX - duplagondol

valaki utanna nezett hogy mikor volt az oreg utolso kommitja openjdk-ba?

Miért gondolod úgy, hogy kellene legyen közvetlen munkája az OpenJDK-ban? A forráskód halmaz melyik részén tudnád elképzelni, hogy neki való feladat?
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Tényleg ő volt a jávamikulás. Míg a miki a várában dizájnolta az ajándékokat a szorgos koboldok serényen gyártották a java classokat a pincében.


suckIT szopás minden nap! Javamikulás

Úgy gondolom, valami elvette a józan eszed... akarsz róla beszélni? :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Egy jobb sör mellett esetleg. Egyébként meg nincs igazam?


suckIT szopás minden nap! Javamikulás

Háááát... szerintem nincs... de ez majd kiderül később... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Kóder volt a papa, vagy sem? :)


suckIT szopás minden nap! Javamikulás

Hogy is mondjam... ha az ember nem a tápláléklánc legalján van, hanem már utolsó előtti senki, akkor a munkaideje negyed részében így csak programot, a munkaideje többi részében olyan dolgokat csinál, mint megbeszélésekre jár, pilot és PoC alkalmazásokat farigcsál, különféle módon méri a mérnivalót, dokumentál, rajzolgat, hülyeségeket beszél több ember előtt, code review szeánszokat tart, és ilyesmi.

Hogy röviden fogalmazzam meg: nem biztos, hogy a világ jól járt volna akkor, ha Edison közvetlenül az izzólámpa feltalálása és az első prototípusának kidolgozása után beáll az izzólámpa gyártó munkások közé üveget fújni, bambuszrostot szenesíteni, vagy levegőt szivattyúzni.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Ezt miért nekem mondod? Egy szóval sem állítottam, hogy kóder lett volna, vagy kódernek kellett volna lennie. sartek jött ezzel, onnan indultunk, arra válaszoltam, hogy gooselung volt a javamiki. A mikulástól sem várjuk el, hogy csomagolópapírral szöszöljön a gyártósor mellett.


suckIT szopás minden nap! Javamikulás

Kegyetlen az elet, vannak a fuj csunya papa kedvence tervezok, es a szegeny szorgos bitfarago jomunkasemberek.
Amugy vajon hany toronyhaz tervezo szokott allvanyzatrol logva szerkezeti elemeket csavarozni?

A másik kilépős szálban láthatsz egyet, garat da amore mio rögtön példaképének állította be a ZFS ROX rendszámos csávót.


suckIT szopás minden nap! Javamikulás