OpenOffice.org DTP: Linux Libertine G és ODF2GDL

 ( nemethl | 2010. szeptember 24., péntek - 20:00 )

Letölthető a Linux Libertine G és Linux Biolinum G betűkészlet első változata, ami több szempontból is mérföldkő az OpenOffice.org kiadványszerkesztési célra történő felhasználásában.

A betűkészletek az ODF2GDL átalakító program segítségével készültek az OpenType eredetiből, több új, a professzionális felhasználás szempontjából alapvető tulajdonságot átvéve a Linux Libertine OpenType lehetőségeiből; tovább egyszerűsítik a felhasználást a nyelvfüggő tipográfiai megoldások; a betűkészlet-tulajdonságok számok helyett könnyebben megjegyezhető négybetűs azonosítókkal közvetlenül is megadhatók; a már meglévő egyedülálló lehetőségek, mint a számnévvé alakítás és az automatikus ezrestagolás mellett olyan újak is megjelentek, mint a számok magyar névelőinek automatikus megjelenítése és a magyar csillagozott lábjegyzetszámozás; valamint a betűkészletek képesek javítani olyan OpenOffice.org hiányosságokat is, mint a lábjegyzetszámozás jobbra pozícionálásának hiánya, l. a bemutatót.

A hiánypótló fejlesztés az FSF.hu Alapítvány támogatásával valósult meg, és már több pozitív visszajelzést kapott: alapértelmezett betűtípusként használják a professzionális OpenOffice.org-felhasználók, illetve tervezi nyomdai felhasználását egy hazai és egy ausztrál kiadó is. A fejlesztéseket és az OpenOffice.org várható tipográfiai újdonságait részletesen ismerteti az OpenOffice.hu bejelentése.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A szabad Linux Libertine betűkészlet módosított, illetve bővített Graphite változata, amivel kiadványszerkesztő (DTP) programként használhatjuk az OpenOffice.org-ot: valódi kiskapitális betűk, ligatúrák, automatikus ezrestagolás, magyar lábjegyzetcsillagozás és sok egyéb haladó tipográfiai lehetőség áll rendelkezésre az új betűkészletekkel.

Csodás.

FREEBSD 8.1 Gnome

Ebben a percben telepítettem, simán kicsomagoltam, a ttf fájlokra Jobb klikk>Művelet>Telepítés.
Aztán OpenOffice indít.
És hibátlan.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Az OpenOffice.org 3.2-ben az elválasztás nem működik megfelelően, de a ligatúrák és egyebek tesztelhetők. Köszönöm a visszajelzést!

Javítottam a honlap beállított karakterkódolását, sajnos nálam nem látszott a hiba. Remélem, hogy nem vette el a kedvet a betűkészlet tesztelésétől, amit érdemes a legfrissebb OpenOffice.org 3.3 fejlesztői változattal megtenni, hátha sikerül megcsípni kiadás előtt még egy-két hibát, akár a betűkészletben, akár az OpenOffice.org-ban.

Köszönöm.

Kiderült, hogy az ugráló számok arányos elhelyezése nem működött a kiadott változatban, úgyhogy elérhető egy javított változat. Köszönöm a hozzászólásokat!

Kiváló munka! Köszönöm!

windowson nem tudtam telepíteni, pedig az előző (nem a 24-ei hanem régebbi) jól működött

amikor négy például a regular után az italic változatú fájlt telepíteném felajánlja hogy felülírja, tehát a készlet négy része közül csak az utolsó lesz fent

A problémát ma délelőtt jeleztem Németh Lászlónak, és el is készítette a hibajavítást:
http://numbertext.org/linux/LinLibertineG-20100926.zip

Ezek szerint működik, örülök neki! Többen jeleztek hibát, Gyuris Gellért észrevette, hogy a félkövér dőlt Libertine véletlenül Biolinumra lett átkeresztelve, sőt még egy aláhúzással kapcsolatos általános Graphite hibát is talált Dvornik László, úgyhogy köszönöm a hasznos segítséget mindenkinek!

A legújabb kiadás javítja a hibát. (A Windows nem a betűkészlet tényleges nevét, hanem a megjelenítésre szánt nevét figyeli telepítésnél, azt pedig a Graphite fordító ugyanarra állította be.) Köszönöm a hibajelzést!

A feltelepített betűtípusokat megnéztem a GIMP-ben is,
feliratozgattam velük néhámy képet.
Megjelenítési hibát nem láttam.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"