Csak az Android tudott a korábbinál nagyobb piaci részesedésre szert tenni az Egyesült Államokban

A comScore elemző nemrég publikálta negyedéves Mobile Subscriber Market Share jelentését, amely az összes Egyesült Államok-beli smartphone előfizetőről közöl megállapításokat. Az elemzés a júliusban végződő három hónapos időszakot dolgozza fel. A szóban forgó negyedévben 53,4 millió előfizető rendelkezett az Államokban valamilyen smartphone készülékkel. Az összegzés érdekessége, hogy a Google kivételével az összes smartphone OS gyártó vesztett piaci részesedéséből.

comScore: 201004-07 USA smartphone piaci részesedés

A táblázatból jól látszik, hogy a Apple, RIM és a Microsoft is piacot veszített. A piacot még mindig a Blackberry OS-t gyártó Research in Motion vezeti. A második helyen az Apple áll az iOS-sel, de szépen zárkózik fel rá a Google az Android-dal. Az Android 5 százalékpontot erősödve a piac 17 százalékát tudhatja magáénak. A Microsoft a negyedév legnagyobb visszafejlődője, a Palm stagnál.

Annak ellenére, hogy piaci részesedés csúszott át tőlük a Google Android-hoz, a legtöbb mobil platform növelte ügyfélszámát. Ez annak köszönhető, hogy a smartphone piac folytatta a növekedést.

A részletek itt.

Hozzászólások

ok, nem népszerű a Symbian az Egyesült Államokban, de hogy 4.9%nál is kisebb lenne a részesedése az azért túlzás. vagy comScore egyszerűen csak megfeledkezett róla?

A Nokia és a Symbian úgy általában nincs igazán jelen az amerikai mobilpiacon.

Teljes okostelefon piacot figyelembe véve a Symbian 2008-ban 52%, 2009-ben 47%, 2010-ben várhatólag 42% bír. (http://www.zdnet.com/blog/gadgetreviews/nokia-symbian-still-lead-smartp…, http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=1421013)

A számok elég jól mutatják, hogy a Symbian akkor is csak mérsékelten (de azért határozottan) veszítene piacot, ha nem jönne a Symbian új generációja. Az iPhone megtorpant, a BlackBerry nem túl dinamikus. A Microsoft sikerében nem sokan bíznak, így egyedül az Android lehetne az egyetlen nyerő, ha a Google Microsoftra emlékeztető agresszivitása nem riasztaná vissza a gyártókat. (http://www.gpsbusinessnews.com/Skyhook-Sues-Google-on-Motorola-Samsung-…)

Na majd a MeeGo...

Maemo5ös/N900 előtti időszakban az volt a baj, hogy elkéstek. amikor megjelent a Nokia az első Maemo PDAval, már masszívan leszálló ágban volt a pda üzlet.
az N900 már egy jó telefon, csak az OVI store szar, de ez nem a Maemo hibája. illetve az Apple szabadalmaktól tartva lemaradt róla a multitouch, pedig megoldható resistive displayel is, a'la Stantum. a Google meg nagyban szarik rá, és tarol is az Androiddal.

Szerinted a multitouch miatt tarol az Android? Hát akkor a Nokia könnyedén tartani fogja a piacvezető pozicióját, mert a most kijövő Nokiák is multitouch-ok. Már megyek is Nokia részvényeket venni... :)

Az Ovi Store valóban furcsa egy dolog. Van egy rakás progi S60-ra, meg is találhatók mindenféle érdekes oldalon (többek közt developer.nokia.com), csak az Ovi Store-ban nem.

nem, a multitouch csak egy olyan kiemelt feature, aminek a hiánya miatt az eddigi egyetlen Maemo telefon az N900 nem tarolt a piacon.
ihmo a Symbian^3 már tisztességes mobilOS, a Symbian^4 még ígéretesebb. a Badaval mindenképp fel fogja venni a versenyt, de akár a többivel is. bár a csúcson a főszerep a MeeGoé lesz a Nokianál.
"Van egy rakás progi S60-ra, meg is találhatók mindenféle érdekes oldalon (többek közt developer.nokia.com), csak az Ovi Store-ban nem"
hát igen, vannak még hibák:)

"nem, a multitouch csak egy olyan kiemelt feature, aminek a hiánya miatt az eddigi egyetlen Maemo telefon az N900 nem tarolt a piacon."

Ez egy marhaság. Az n900 azért nem "tarolt" a piacon, mert maguk a nokia fanok sem tudták, hogy mennyire gondolja komolyan ezt a platformot hosszútávon a Nokia. Egy készülék nem készülék. Ha egy egész sorozattal álltak volna elő, mint ahogy a symbian 3-nál tették, már kétszer is meggondolta volna magát a user, hogy kiad-e ezért a mobilért majd 180 ropit. És láss "csodát", egy készülék után ki is hátrált a Maemo mögül a nokia, a Meegorol meg még szinte semmit sem tudni. Viszont rá lehet hackolni az n900-ra, kérdés, érdemes-e.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Az iPhone 4-et június 24-én kezdték el árulni, szóval még nem igazán látszik ebben a statisztikában annak a hatása. Ugyanis az iPhone eladások eléggé burst-ös jellegűek, az új telefon megjelenéskor adnak el sokat, aztán egyre kevesebbet, míg az Androidnál sokkal egyenletesebb, gyakorlatilag folyamatosan nő. Szóval érdekes lesz látni, hogy következő 3 hónapban mi lesz az eredmény.

Abból amit írtam szerinted mi vonatkozik a magyar helyzetre?
Ezek amerikai adatok, és én is az amerikai megjelentés időpontját, június 24-ét írtam. Magyarországon szeptember 24-e a megjelenési idő, de feltételezem, hogy tisztában vagy vele te is. Csak akkor azt nem értem, hogy mibe kötöttél akkor bele.

Apple-nek jár már egy vásárlói pofon, de nagyon, mert egyre pofátlanabb és flegmább a piaccal.
Én személy szerint örülök, hogy Az Android egy méltó vetélytárs lett.
Remélem a mostani smartphone árakat idővel lenegyedeli, mert jelenleg durván fent vannak, holott csak egy rádiós kvarcóra mind. :)

az árakat nem az android, hanem a reménybeli kínai konkurencia fogja negyedelni. esetleg a cégek továbblépnek, és másik parasztvakító segédeszközt dobnak be a köztudatba (ld. tablet), és akkor a smartphone-ok talán visszakerülnek abba a kilóárba, amit tényleg érnek. egyébként brutális marketingköltség van rajtuk, ezt nem is titkolják, meg aztán mással nehezen magyarázható, hogy másfélévvel a megjelenés után miért éri az eredeti ár negyedét - ötödét...
--
j@j-r61:~$ man me
No manual entry for me

Ezt azért gondold végig még egyszer!

4.3"-os ketyere 800x480-as felbontás 225ppi
3.5"-os ketyere 960x640-as felbontás 326ppi

Ez számomra 2:0-ának tűnik, ha már a képernyőt hoztad példának. ;)

De nem is ez a fontos, hanem az, hogy ha az EVO 4G-t a rendkívül gyenge aksi üzemideje miatt (1500 mAh) kritizálták, akkor vajon mi lesz a helyzet a Desire HD-vel (1230 mAh), még ha ki is maradt a WiMax. Meg a Desire-ben is 1400 mAh-ás akku van, akár csak az iPhone 4-ben.

ekkora méretben ez már tök mind1. kár ezen lovagolni. max epenisre van jótékony hatással, vagy parttalan vitákban lehet "érvként" bedobni. a lassan 4 éves lassankidobom HTC telefonom 3.7" képernyője 640x480 felbontású. az egy évvel később megjelent iPhone display csak3.5" 320x480as volt, és még 3G sem volt benne csak tetű edge. akkor most az első iPhone egy ótvar szar volt már a maga korában is?
display alapján az iPhone3GS modellig bezárólag egyik iPhone sem üti meg a 4éves HTC mobil szintjét, mert azok is csak 320x480asak.
ami valóban számít az az AMOLED, ami ma a legjobb display technológia.

úgy egy hete láttam egymás mellett Samsung GalaxyS és iPhone4 mobilt. való igaz, hogy az Apple a maximumot kihozta a régebbi lcd technológiából, de az Galaxy S AMOLED előnye egyértelmű. kezdve azzal, hogy AMOLEDen a fekete valóban fekete, az élénkebb színekig stb.

Igen, a napfényben jön ki legjobban a különbség: az (S-)AMOLED jobban látható, és nem fakulnak ki annyira a színei. Sötétben pedig a fekete valóban fekete, nem szürke.

Ezek fizikai tények, de ettől még lehetnek olyan emberek, akiknek az LCD jön be jobban, arra áll rá a szemük, az olvashatóbb a számukra, egyszerűen különbözőek vagyunk.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Két dolgot tegyünk hozzá.

Amikor utoljára foglalkoztam ilyesmivel, akkor a fotó kidolgozásban a 212dpi és a 424dpi az elterjedt felbontás, erre a dpi-re kellett beállítani a tiff képeket, hogy ne a labor vágjon önkényesen a képből. A 424dpi digitális levilágító ritka volt, kommersz felhasználásra a 212 dpi volt használatos.

Amikor még tanítottam, akkor a veszteséges tömörítéseknél minden csoportnál csináltam felmérést. Ehhez volt egy 424dpi minőségben levilágított sorozatom, amelynél a fotólaboros kollégával csináltam egy raw -> tiff -> jpeg -> tiff konvertálást, a jpeg esetén a minőséget 5 százalékonként 5 és 100 között állítottam be. Ebből lett a fotópapírra levilágítva, majd ezt kellett a diákoknak minőség szerint sorbarendezni. Sajnos nincs már meg a felmérés táblázatos formában, de emlékeim szerint az átlag diák a sorozat feléig jutott 1 tévesztéssel, a legjobbak is csak a 65-70% minőségig jutottak el.

Jól hangzik az, hogy 326ppi, de ezt csak sötét szobában nagyítóval tudod élvezni, átlagos körülmények között az AMOLED jobb, akkor is, ha csak 225ppi a felbontása.

Ha neked olyan szemed van, hogy észreveszed a különbséget, akkor neked kell ez a ppi, az átlag embernek nem.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Pont olyan, mint a HiFi.

Az ember évekig járja a boltokat, hogy aranybevonatú-nikkelcsíkozott-nehézfémmentes-jobbsodrású-hideghengerelt interconnect kábelt tudjon venni a platinatüskéken álló jitter-mentesített CD lejátszója és az aranyból huzalozott hőszabályzott DAC közé, aztán - megtörtént eset - jön egy botfülü haver és azt mondja, hogy "Te, szerintem a jobb oldali hangfalban a mélysugárzó fordítva van bekötve", és tényleg fordítva volt bekötve... mert a vájtfülü úgy gondolta, hogy meghallotta a jitter-t a CD lejátszóban, de a bal és a jobb oldali mélyek közötti ordító különbségre sem volt füle. :)

A két hangfalkábel között nem mérni különbséget, de jobban szól egy jó és régi legenda, de ezért a Randi alapítvány egy millió dollárt adna... de sajnos még nem adott, mert vagy mérhető volt a különbség, vagy a vájtfülü elbukott a kettős vakteszten... :)

AMOLED kijelzőt számomra jobb nézni, mint LCD-t... aki LCD-t szeret nézni, nézzen LCD-t, csak ne akarja nekem bemagyarázni, hogy _nekem_ jobb lesz az LCD, akkor se, ha önigazolásképp ezt hajtogatja. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Akarja a fene bemagyarázni, hogy az S-AMOLED jobb, mint az LCD... van az elektroncsöves erősítőnek is létjogosultsága a félvezetős erősítők mellett... :)

Az egész onnan indult, hogy valami "psc" nevű névrokonod kijelentette, hogy "Egy iphone4 mellett bármilyen androidos telefon egy rossz vicc csupán."

Ha ez fordítva kerül ez kimondásra valaki tollából, akkor persze vérig van sértve az összes i* tulaj... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

"Az egész onnan indult, hogy valami "psc" nevű névrokonod kijelentette, hogy "Egy iphone4 mellett bármilyen androidos telefon egy rossz vicc csupán.""

Az én voltam. És fenntartom.
Nem csak az számít, hogy ips vagy amoled, összeségében ha a kezemben fogok egy androidos retket, és nyomogatom, akkor az csak egy rossz vicc csupán az iphone4 után.

Nem csak az számít, hogy ips vagy amoled, összeségében ha a kezemben fogok egy androidos retket, és nyomogatom, akkor az csak egy rossz vicc csupán az iphone4 után.

Én is fenntartom, hogy pár hónap Android használat után kezemben fogok egy iPhone4 retket, az csak egy rossz vicc csupán az Android után... :)

Hozzá tudnám azt is tenni, hogy az iPhone4 a plázacicák tucatterméke, csak egy gyémántporral teleszórt takonygombóc (forrás: suckit blog)... :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Az feltunt egyebkent hogy Android sok arkategoriaban kaphato? Ebbol kovetkezik hogy nagyobb celkozonseg tudja megvenni, aki pl az iPhone arat elkolteni vagy sajnalja vagy nem engedheti meg maganak.

Viszont cserebe az olcsobb Android telefonok abszolut nem nyujtak ugyanazt a szinvonalat mint a csucskategoriasok. Ennek oka pl hohy minden gyarto mas-mas launchert es widgeteket rak fel, illetve a hardveres kulonbseget (foleg a memoria nagyon sovany az also es kozep kategoriaban).

Ezzel szemben az iPhone kiszamithatoan ugyanazt a minoseget (legyen akar ez jo vagy rossz, de kiszamithato, mint a Nokia) nyujta mindegyik keszuleken. Barmi hihetetlen a felhasznalok nagy reszet nem erdekli az hogy launchert cserelhessen vagy kapjon shellt a telefonhoz vagy nezhessen tcpdumpot. A legtobb embert az erdekli, hogy mukodjon minden egyszeruen.

A legnagyobb hianyt abban latom hogy Androidhoz nincs egyseges tool, mint az iTunes ami mindent megcsinal minden Android keszuleken. (Kigesziteskent megjegyzem hogy az iTunes tenyleg eleg tetu Windoswon, de Mac-en nincs vele gond).

iPhone-Android vonalra jelenleg egy az egyben ra lehet huzni a Mac(OS X)-Windows analogiat. Kb ugyanaz a folyamat jatszodik le, mint 20 eve.

(Hasznalok iPhonet es Androidot is)

--
http://bsdbased.com

a nyugat európai és észak amerikai vásárlóknak imho teljesen mindegy ill alig érzékelhető az árkülönbség az ottani pénztárcákhoz mérten. ráadásul ott egy !budget előfizetéshez jelképes áron adják a mobilszolgáltatók a felsőkategóriás mobilokat. a lowcost Android mobilok még csak mostanában jelentek meg a piacokon.
hw minőségben legjobb tapasztalataim Nokiákkal ill a nálunk alig kapható Sharp telefonokkal vannak. a különbség csak az, hogy a Nokia gyárt gyengébb minőséget is főleg budget kategóriában, még az Apple egy generáció egyetlen modell elvet követi.
az utolsó bekezdésben írtakkal abszolút egyet értek.

Itthon, magyarországon azt hiszik az emberek, hogy nyugaton kolbászból van a kerytés, és nem nézik a nyugati emberek, hogy valami 50, 100, 200, netán 1000 euróba kerül..
Pedig de. Erre írtam az ügyeletes okos kollegának, hogy ne vegyen arra mérget, hogy ott nem nézik, hogy melyik készülék mennyibe kerül.

ingyen megkapnám bármelyik felső kategóriás Android telefont és az iPhone4et is nyugaton egy ottani mobilszolgáltatótól, azért az előfizetésért amit használok.
az ingyen telefon mennyibe kerül?????????????????????
egyébként megint fail. többet tartózkodok "nyugaton", mint egyesek:)

nem tudom és nem is teszek úgy, mintha tudnám ki mikor mennyit időt tölt el nyugaton. veled ellentétben, "Itthon, magyarországon azt hiszik az emberek"... nem élet azzal a prekoncepcióval, hogy a vitapartner nyilván ki sem teszi a lábát az országból.
többek között itt adnak ingyen iphone4et. amint írtam nyugaton megbecsülik a mobilszolgáltatók a havidíjas előfizetőiket, pláne ha havonta nagyobb összegeket köszönhetnek nekik.

Olyanon vitatkoztok, amiről nem kellene. :)
Nyilván Nyugat-Európában is megvan az a réteg, aki szegénységben él (és itt most nem a Franciaországból kivágott román ás bolgár cigányokra gondolok). De nem is ők ezeknek a telefonoknak célközönsége. Ugyanakkor beszélgetéseink alapján az amerikai, angol és osztrák ismerőseim is végig szokták gondolni, ha $300-$600-t kiadnak egy telefonra. Az megint egy másik kérdés, hogy nem veri annyira földhöz a 180e Ft kifizetése, mint mondjuk minket itthon.

ez az összeg az osztrák munkanélküli segély 2/3a.
nyilván nyugaton is megvan a szegénységben elő réteg, de az a szegénység teljesen más, mint a magyar. ahogy a magyar szegénység is teljesen más, mint a fekete afrikai. a nyugati ismeretség nyilván kicsit torzítja a képet, mert általában a "nyugati ismerősök", akikkel szorosabban tartja az ember a kapcsolatot, a módosabb rétegekből kerülnek ki.
imho mobilvásárlásnál nyugaton sokkal inkább a "kell nekem?" "tetszik?" "jól néz ki?" kérdéseket teszik fel a mobilvásárlók, pláne a havidíjasak. pénzt ott egy fogyó eszközre, mint a mobil legfeljebb a diákok gyűjtenek. biztosan vannak kivételek, de imho alapvetően mások a mobilvásárlási szokások. a bevándorlók lakta szegénynegyedek lakói sem igen spórolnak, inkább lopnak maguknak egy menő mobilt.
nagyobb előfizetések mellett pedig nem is kell gondolkodni azon, hogy kiadjanak e $300 $600t egy mobilra, mert ingyen megkapják.

"a nyugati ismeretség nyilván kicsit torzítja a képet, mert általában a "nyugati ismerősök", akikkel szorosabban tartja az ember a kapcsolatot, a módosabb rétegekből kerülnek ki."

Ez mekkora hülyeség már, már megbocsáss! Nekem van több olyan ismerősöm is kint, aki rosszabbul él, mint én itthon, pedig nem tartozom a magyar elithez, csak viszonylag jobb körülmények közt élek.

"szegénynegyedek lakói sem igen spórolnak, inkább lopnak maguknak egy menő mobilt."
"nagyobb előfizetések mellett pedig nem is kell gondolkodni azon, hogy kiadjanak e $300 $600t egy mobilra, mert ingyen megkapják."

Amiket itt leírtál, az itthon is ugyanúgy működik. Aki megengedheti magának, az meg fogja itthon is venni 4000,- Ft-ért a készüléket a szolgáltatótól és fizeti a 15.000,- Ft feletti havidíjat.
Aki meg nem engedheti meg magának, az ellopja, ha szüksége van rá.
Ez pedig nyugaton is így van, csak az arányok mások, hogy kik engedhetik meg maguknak.

Magyarországon az iphonehoz a legnagyobb csomagban 17 690FTért kapsz 600percet, ami ráadásul percalapon számolnak el. akárhogya is nézem, ez nem unlimited minutes valamivel több havidíjért. azaz £60nál sokkal többet fizetnék, ha erre a tmobile csomagra váltanák.
egyébként jelenleg a Galaxy S, még a legnagyobb tmobile csomagban is 28491Ft. feltehetően az Apple szerződésben kötötte ki, hogy az iphoneok ára előfizetés mellett bizonyos összeg alatt legyen, mert évek óta ez az egyetlen felső kategóriás mobil amit jelképes áron is forgalmaznak. a probléma csak az, hogy az ehhez rendelt tarifa semmire sem jó, és ilyen feltételekkel irreálisan drága.
nyugatabbra is számolnak, csak ott elsősorban a havidíjat veszik figyelembe, amit 2 évig fizetniük kell, nem annyira a mobil egyszeri árát.
az itteni perces elszámolású £52 havidíj nekik vicc kategória.

Miért kell belekeverni a kinti árakat az ittenibe? Azt értem, hogy jobban mutat a mondandód tőle, csak éppen csúsztatás! Hasonlítsuk az almát az almához és itt most nem az Apple-re gondolok! :)

Nézzük akkor az itthoni T-Mobile-os árakat, ha iPhone 3GS-t akarok venni és ha Samsung Galaxy S-t!

iPhone 3GS: Ikon 600 díjcsomag, 17.690,- Ft havidíj. 24 hónap rabság. 990,- Ft-os készülékár. 600 perc lebeszélhető percdíj. 400 SMS. 4GB adatforgalmat. 424.560,- Ft a vége...

Samsung Galaxy S: MediaManiaXL díjcsomag, 15.990,- Ft havidíj. 24 hónap. 28.491,- Ft-os készülékár. 840 perc lebeszélhető percdíj. 1000 SMS. 2GB adatforgalom. 412.251,- Ft.

Ez alapján mindenki el tudja dönteni, hogy neki melyik szimpatikus, megfizethető, stb.
Személy szerint engem nem igazán érdekel, hogy mennyi a lebeszélhető perc és SMS, mert max 60-70 percet telefonálhatok és olyan 100 SMS-t küldhetek havonta. Viszont elég gyakran megközelítem a 4GB-os adatforgalmat, így a MMXL nekem kevés lenne.

"Miért kell belekeverni a kinti árakat az ittenibe"?

csak azért mert erről szól ez a szál:) és itt írtam feljebb,
ingyen megkapnám bármelyik felső kategóriás Android telefont és az iPhone4et is nyugaton egy ottani mobilszolgáltatótól, azért az előfizetésért amit használok.
ráadásul a T percalapon számláz, ami csak a gyarmatokon szokásos szivatás. így a 600perc sok ember számára fele annyit sem jelent valós használat mellett.

Reális lehetőséged is van rá, hogy kint szerződést köss bármelyik szolgáltatóval magyarként, amikor kedved tartja, vagy csak a teoretikus agyalás megy? ;)

Ez olyan dolog, mint az, hogy Android Marketből simán tudnék vásárolni az USA-ban, de itthon meg Market Enablerrel kell bohóckodnom. Meg ha a nagymamámnak tökei lennének, akkor ő lenne a nagypapám... Kit érdekel? :D

ki dühöng?
azért megkérdőjelezni egy egyébként objektív összehasonlítás létjogosultságát, mert azon szerinted egyesek dühöngenek... na neee!
egyébként meg, találékony nemzet a magyar. máshol elérhető előnyökkel kiegyensúlyozza a megkerülhetetlen hátrányos tényezőket:)

"ki dühöng? "

Én. Ki mondta, hogy te dühöngsz? Egyszerűen csak engem bosszant, ha azt látom, hogy még mindig Balkánként kezelnek bennünket a gyártók és csak ara próbáltam célozni, hogy itthon vajmi kevés értelme van érvként felhozni "Androidot vegyek vagy iPhone-t" témában, hogy bezzeg Angliában. Bezzeg Angliában annyi, csak éppen nem tudod megvenni, kihasználni az ottani kedvezményeket.

"máshol elérhető előnyökkel kiegyensúlyozza a megkerülhetetlen hátrányos tényezőket:)"

Az elvi vitákban, vagy a vásárláskor? :)

elsősorban mobilhasználatkor:) mivel általában a magyar többség úgy gondolja, hogy a mobilszolgáltatók szemét módon lehúzzák őket, viszonylag könnyen meg lehet állapodni az ismerősökkel egy kiválasztott voip szolgáltató használatában. a nemzetközi hívásoknál is jól jön. ha külföldre utazol sim kártyacsere után ugyanaz marad a voip számod, ráadásul a vezetékes számnak vannak egyéb előnyei is.
"Androidot vegyek vagy iPhone-t" témában,
az Apple termékek mindig sw+hw+szolgáltatások miatt érték meg az árukat. külön külön egyik sem kiemelkedő. Magyarországon a normális kapcsolódó szolgáltatás hiányzik, rögtön kezdve a drága és cserébe valós értéket nem kínáló tarifákkal. iPhoneon a voiphoz kellene trükközni, amivel oda az Apple outofbox kényelem.
egyébként nem szeretek tervgazdaságban élni. az iphone nyugaton is csak legfeljebb a megjelenésekor jó választás. utána következő generációig nincs más választás. így pár hónap múlva már kaphatóak modernebb technológiákat használó konkurensek, mint pl most a GalaxyS. ha most kellene váltani, már az mindenképpen jobb választás lenne.

"könnyen meg lehet állapodni az ismerősökkel egy kiválasztott voip szolgáltató használatában."

Ja, hogy így értetted?! :D
Ebben egyetértünk.

"az Apple termékek mindig sw+hw+szolgáltatások miatt érték meg az árukat"

Szerintem minden műszaki cikk vásárlásakor ez a szempont, nem csak Apple cuccoknál. Ha a vas nem bírja meghajtani, akkor lehet akár milyen jó a sw. Ha meg a vas jó, de a sw vacak, akkor sem jársz jobban.

"Magyarországon a normális kapcsolódó szolgáltatás hiányzik"

Szerintem meg pont az iPhone kapcsolódó szolgáltatásai sokkal inkább elérhetőek itthon, mint az Androidé. Gondolok itt a fizetős AppStore vs. Market dologra. A sw frissítések elérhetősége közti mérhetetlen különbséget meg hagyjuk! Mi, Desire tulajok szerencsés helyzetben vagyunk, de nem mindenkinek van Froyo a telefonján, bármennyire is szeretné...
A hazai tarifákért meg nem a Google és az Apple a felelős, hanem a mobil szolgáltatók.

"iPhoneon a voiphoz kellene trükközni, amivel oda az Apple outofbox kényelem."

Nincs öt perce, hogy a hivatalos Skype klienssel hívtam a barátnőmet 3G-n keresztül. WiFi-vel dettó megy.
Látod az ilyen dolgokra mondom azt, hogy mielőtt kritizál az ember valamit, előtte győződjön meg arról, hogy jogos-e a kritikája. Ez pedig nem attól függ, hogy a kritika az Androidnak vagy az iPhone-nak szól, hanem úgy általában. Addig én sem mondtam véleményt az Androidról és az iPhone-ról sem, amíg meg nem vettem és hónapokig nem használtam a Desire-t, meg a 3G-t. A Samsung Galaxy S-re sem mondom, hogy hű de jó vagy rossz, mert nem volt még nálam minimum két hónapot. Elég nehéz úgy tárgyilagosnak lenni, hogy nincs valós tapasztalatom a témában.

"az iphone nyugaton is csak legfeljebb a megjelenésekor jó választás. utána következő generációig nincs más választás. így pár hónap múlva már kaphatóak modernebb technológiákat használó konkurensek, mint pl most a GalaxyS"

Ugye nem akarod azt mondani, hogy te öt-hat havonta lecseréled a smartphone-odat?! Én jól elvagyok a régi 3G-vel és az újabb Desire-rel is. Eszem ágában sincs lecserélni egyelőre őket. Ha valaki konzumidióta és neki mindig-minden körülmény között a csúcs készülék kell (ismerek ilyet), hát lelke rajta, megvan a választás lehetősége. Nekem bőven elég lenne felhasználóként a 2-3, esetleg 4 éves termékciklus is, ha közben kapom rendesen a sw frissítéseket Androidra és iPhone-ra egyaránt. Fejlesztőként nyilván más a helyzet.

"már az mindenképpen jobb választás lenne."

Ez mindig nézőpont kérdése. Pl. ha valamiért nekem 2.2 kell, akkor még mindig jobb választás a Desire, vagy Nexus One. A Samsung Galaxy S-re szeptemberre ígérik a Froyo-t, de annak meg már nemsokára vége és csak egy kiszivárgott béta van. Szóval óvatosan az ilyen kijelentésekkel! ;)

valamikor koratavasszal próbáltam skypeolni egy 3GSel. akkor csak wifi kapcsolaton át lehetett. trükkökkel nem próbálkoztam, pláne nem az ismerősöm telefonján. azóta ezek szerint változott a helyzet. nem próbálgatom havonta újra tesztelni a skype/3Gt iphoneon, hogy működik e. ha most megy, az természetesen jó.

"Ugye nem akarod azt mondani, hogy te öt-hat havonta lecseréled a smartphone-odat"?!

szó sincs erről. azzal, hogy nem szeretem a tervgazdaságot arra céloztam, hogy nem szeretem ha csak bizonyos időszakban tudok optimális feltételek mellett mobilt cserélni. amikor megjelenik az iPhone akkor általában a legjobbak között van. de utána a következő generációig nem változik egy centet sem az ára, közben a konkurensek folyamatosan jönnek ki az újabb és már jobb paraméterű telefonokkal. ezért a mai napon ha telefont vásárolnák a GalaxyS már jobb választás lenne. a jövő hónapban valószínűleg a HTC Desire HD lenne az optimális választás.
nekem jobban bejön egy olyan cég mobilja amely rendszeresen ad ki különböző paraméterű modelleket és nem egyetlen modell nála a választék.

"valamikor koratavasszal próbáltam skypeolni egy 3GSel."

Így érthető. Akkor még valóban nem ment az AT&T (meg pár másik amerikai szolgáltató) nyomására, de aztán rájöttek, hogy van aki esetleg engedélyezné és oldják meg hálózati szinten a dolgot, ami valljuk be, az alapvető hozzáállás kellet volna, hogy legyen!

"ha most megy, az természetesen jó."

Igen, megy és valóban jól használható.

A többivel hellyel-közzel egyetértek, illetve a te dolgod, hogy mit gondolsz róla és mi fontos neked.

valamikor koratavasszal próbáltam skypeolni egy 3GSel

Azota odaig fajult a helyzet, hogy Skype "normalis" futasa nelkul is lehet fogadni hivasokat mobilneten, nem csak mikor fut az alkalmazas. Kb. csak a 3G/WiFi modem fogyaszt aramot a keszenlet alatt, maga az app nem.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"azért az előfizetésért amit használok" ... "amint írtam nyugaton megbecsülik a mobilszolgáltatók a havidíjas előfizetőiket, pláne ha havonta nagyobb összegeket köszönhetnek nekik"
hozzáteszem, £60.00nél többet fizetek havonta és így sincs unlimited minuets.
valamint
plan != részletfizetés

hat de nem.
reszeltre kapja a telefont havi 25 fontert.
ha azon az oldalon rakkatintasz az "overviwe"-re, ezt kapot:

"iPhone 4

5-megapixel camera
Retina Display
Multitasking
HD video recording
Facetime
Pay monthly
FREE from £60 a month
Pay as you go
Coming soon iPhone 4 16GB"

ott van, pay monthly, 60 font havidijtol nulla szazalek kezdoreszletre elhozod gyakorlatilag a telefont.

60 font havi díjas előfizetéshez a telefon ingyenes.
Válaszd ki a 16GB-os i4-et, és a mellette megjelenő táblázatban írja, hogy mekkora előfizetéshez mennyibe kerül a telefon.
Azért meglepődnék, ha a 25 fontos előfizetésnél 280 font lenne a kezdő részlet és még utána kellene fizetni a telefon részleteit is az előfizetés mellett.

---
BME-VIK '09
Compaq Mini 311 - N270 @ 2323 MHz - 3GB DDR3 @ 1240 MHz - ION

Annó megtapogattam az első iPhone-t, aztán sorban a többit is. Nekem nem jött be. Se a hardver, se a szoftver, se a "neked erre nincs szükséged" és a "neked erre szükséged van" sugalmazások.

Ha neked bejön, akkor neked iPhone kell... :)

Akinek nem jön be, annak is legyen meg a szabad választása, nekem az Android jön be és sok embert ismerek, akinek szintén bejön, nem elenyésző részük iPhone-ról "ült" át Android telefonra és nem bánta meg.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Ez az egész iPhone dolog érdekes. Számtalanszor leírtam a saját véleményemet az előnyeiről és a hátrányairól. Mindegyik van neki bőven. Ezért is olyan nehéz dönteni, hogy mi legyen a következő telefonom. A HTC Desire HD és az iPhone 4 most az, amiért pénzt adnék. Az előbbi talán egy kicsit valóban nagyobbra sikerült az ideálisnál és ki tudja mikor lesz itt kapható. A másik meg talán most már hamarosan. Lehet, hogy ez el is dönti a kérdést nálam. Az embernek az az érzése, hogy a kettőből kéne egy telefont gyúrni. Mindegyiknek az előnyeit megtartva és az lenne az igazi.

--
trey @ gépház

Egy Samsung S (Pro) is simán szembe állítható az iPhone4-el szemben, nem beszélve a HTC többi - tudásban közel álló - telefonjáról. Azt is vegyük figyelembe, hogy iPhone4 vs. sok egyéb készülék összehasonlítást teszünk, ha valakinek nem jön be az üveg elő- és hátlap (nekem nem tetszik), akkor tudok szerezni strapabíró kivitelben Samsung műanyagot, vagy HTC alumíniumot... van választék, azon se csodálkoznék, ha nemsokára megjelennének por-, ütés- és vízálló telefonok Android oprendszerrel.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

A Samsung Galaxy S jó telefon. Többször említettem is. A műanyag háza az, amibe esetleg bele tudnék kötni. Ebben a kategóriában 2010-ben ez már talán kicsit kevés. Ha az iPhone 4-nek valami igen elvadult ára lesz, akkor mást fogok venni. Akár Galaxy S-t, akár Desire HD-t. Az utóbbit jó lenne esetleg kézbe fogni. Hátha nem olyan nagy.

--
trey @ gépház

Ja, a link lemaradt:

Motorola i1 Fact Sheet

"Motorola i1’s solid body construction meets Military specifications for protection against dust, shock, vibration and blowing rain1."

"Meets Military Spec 810F for blowing rain, dust, shock vibration, temperature extremes, low pressure, salt fog, humidity and solar radiation."

--
trey @ gépház

Úgy irigylem azokat, akiknek az android a használható kategóriát jelenti. Mert azoknak, akiknek nem, kb. marad a WinMo, meg esetleg az iphone. :(
Azt mondjuk még nem sikerült eldöntenem, hogy a Microsofttól, a Google-től, vagy az Apple-től kellene jobban félnem. Ha tippelnem kellene, google, apple, ms lenne a (csökkenő) sorrend.

suckIT szopás minden nap! kqueue Javához!

flamebait nem troll hsz volt. nincs is ezzel semmi gond, hozzátartozik a szórakoztatási faktorhoz. csak megjegyeztem.
egy mondatban említeni a windows mobilet és az iphone OSt... én kérek elnézést suckit helyett:)
ebben az esetben nem kell "szerintem"re hagyatkozni, abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a két mobilos már össze lett vetve. az iphone megjelenése után megjelentek a távolkeleti iphone klónok is. azok akkor windows mobile alapon iphone like skinnelt guis mobilok voltak. és csúnyán megbuktak.
az Android mobilok már igen sikeresek lettek iphone gui stílus átvételével.

A legfontosabbak a munkámhoz lent látszanak. És tudom mi a válasz, mert mindenhol ezt kapjuk meg, lásd a hasonló indexes cikket, amelyben lehetett hozzászólni. Ott is volt pár szerencsétlen, aki használni akarta, és egy olyan is, aki volt olyan hülye, hogy megvette a telefont, és utána ébredt csak rá, hogy 2010-ben ezek az Androidból hiányoznak.
Én is majdnem így jártam, de mielőtt vásároltam volna, kölcsön kértem és akkor szembesültem vele. Egyszerűen nem gondoltam volna, hogy az oly sokat emlegetett "világmegváltó" google platform ennyire le van maradva.

És hidd el, jó sokan vagyunk így, igaz, mi nem azok táborát gyarapítjuk, akik papírvékony profitot hagynak a gyártónál a telefonon. De pont ezért idegesítő látni, hogy ennyire szarik ránk a google.

suckIT szopás minden nap! kqueue Javához!

Úgy érzem, egy kicsit túlértékeled a piaci súlyodat... pont ezek az igények azok, amelyek jelenleg papírvékony profitot hagynak a gyártónál. Jelenleg ott tart az érintőképernyős smartphone piac, hogy nem tudnak annyit eszközt gyártani, amit a népek meg ne vennének, és itt nem a blogodban említett plázacicák a fő vásárlók, hanem bárki, akinek van 50-60e forintja egy kártyafüggetlen telefonra vagy 30e forintja egy prepaid csomaghoz. Ezek az árak pedig teljesen átformálták a mobil piacot, ahol tavaly ennyiért kaptál egy egyedi oprendszeres buta telefont WAP böngészővel, amelyre csak JavaME programot tudtál telepíteni. :)
--
http://wiki.javaforum.hu/display/FREEBSD

Jesszusom! Itten annyi a hozzászólás meg az ahhoz kapcsolódó válasz, hogy az isten sem ismeri ki magát. Ezért inkább külön írom a véleményem. Az Androidot összehasonlítani az iOS-sel, olyan, mint a sót meg a cukrot egymáshoz mérni. Fölösleges. Az Apple egyszerre fejleszt vasat és rendszert, a rendszer szerves része a vasnak, gyakorlatilag mivel csak a prémium kategóriát célozza meg, egyszerre egy telefonról, és az arra végletekig kihegyezett rendszerről beszélhetünk. Ebbe még a jól felfogott érdekükből elkövetett szoftweres butítások is beleférnek. Az Android egy kvázi általános rendszer, persze megvannak a specifikációi, de gyakorlatilag a vas gyártójától függ, mit tud még pluszba belekalapálni (GUI, alkalmazások, stb.). Tehát ahány gyártó, annyiféle rendszer és felület. Ami előnye az Androidnak, az egyszerre a hátránya is, hogy tudnillik benne van a pakliba, hogy ratyi készülék is kijön ezzel a rendszerrel. Viszont előny, hogy három éves vasakat is alá lehet tolni, jó példa erre a Pulse, ami egész klasszúl elketyeg a 2.1-es droiddal. Az Android a közép és beugró kategóriát is megcélozza, az iOS nem. Ha összességébe nézzük a smartphone piacot, az Android nyerő. Ha a prémium kategóriát nézzük, valószínüleg az Apple az első. Amíg prémiumba el tudja magát tartani, addig nem is fog nyitni az alsóbb kategóriák felé. Tehát az Apple-val szemben egy olyan Androidos felmérésnek lenne igazán létjogosultsága, hogy prémiumban mekkora a részesedése. Üzleti célú felhasználás. Itt egy darabig a blackberry fogja vinni a pálmát, de ez egy nagyon szűk közönség. Látszik, hogy ők is nyitnának a szélesebb közönség felé, csak nincs mivel. A droidnak meg elsősorba nem az üzleti célú felhasználókon kersztűl kell meghódítania a usereket. De ha normálisan megveti a lábát, pár év alatt be fogja falni a blackberry piacát is.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Gratula prygme (és Frankonak), hogy a psc'n'mash féle fanboy mellébeszélős ferdíteni próbálásokat nem unta meg túl hamar :)
Élvezetes volt olvasni így egyben :) lol

szerk: folyamatosan röhögök a RETINABOYOKON! :-)