A Windows 7 életciklusának végéig lehet downgrade-elni Windows XP-re

A Windows Team Blogban tegnap Brandon LeBlanc bejelentette, hogy a Microsoft ismét meggondolta magát és meghosszabbította a megfelelő Windows 7 verziókról való downgrade-elés lehetőségét Windows Vista-ra és Windows XP-re. Eredetileg a Microsoft azt tervezte, hogy Windows 7-ről XP-re a Windows 7 megjelenését követő 6 hónapig lesz lehetőség. Ezt később - feltehetően a kritikák hatására - meghosszabbította a vállalat, és azt közölte, hogy a Windows 7 megjelenése után 18 hónapig vagy az első service pack megjelenéséig (attól függően melyik következik be előbb) lesz lehetőség XP-re visszaállni.

Most úgy fest, hogy a policy ismét változott, és még évekig megmarad az a lehetőség, hogy a Windows 7 Professional és Ultimate verziókkal rendelkező ügyfelek Windows XP Professional-ra vagy Vista-ra visszaállhassanak.

Az idevágó blogrészlet:

To support our customers’ “unprecedented move” to migrate their PC environment to Windows 7, we have decided to extend downgrade rights to Windows XP Professional beyond the previously planned end date at Windows 7 SP1. This will help maintain consistency for downgrade rights throughout the Windows 7 lifecycle. As a result, the OEM versions of Windows 7 Professional and Windows 7 Ultimate will continue to include downgrade rights to the similar versions of Windows Vista or Windows XP Professional. Going forward, businesses can continue to purchase new PCs and utilize end user downgrade rights to Windows XP or Windows Vista until they are ready to use Windows 7. Enabling such rights throughout the Windows 7 lifecycle will make it easier for customers as they plan deployments to Windows 7.

További részletek a blogbejegyzésben.

Hozzászólások

Én már nem csodálom, hogy ha felhívom a $foo hivatalos Microsoft disztribútort, hogy mit mennyi ideig lehet kapni, mennyi ideig lehet downgrade-elni, mi hogyan licencelődik stb. akkor a legtöbb esetben _fogalmuk sincs_ arról, hogy az adott héten éppen mi a rajz.

--
trey @ gépház

logikus ésszerű lépés. egyébként is karban kell tartaniuk, pont a professional és ultimate verziókban levő virtuál XP miatt, és már úgyis kitolták 2014re az xp supportot. nem volna ésszerű lépés megtagadni egy termék ily módon való értékesítését, ha egyébként van rá igény.

Biztos logikus és ésszerű.
Kellene nekem 3-4 db XP Home licenc persze hivatalosan már nincs. Most miért fáj az az MS-nek, hogy vennék W7 Home-ot és használok helyette XP Home-ot?
Így most nem veszek semmit...
Vagy ha 2014-ig supportált az XP, miért nem lehet kapni?
Tökre ésszerű tényleg.

Áh te miért is vetted volna?

Nem értem. Milliárd topicot nyitsz azzal hogy az MS így fos úgy fos, a Linux über. Én ezt értem, vannak még páran akik osztják nézeteid. De akkor miért írod be minden MS topicba hogy te megvennéd, nem vennéd, apucinak a laptopján ott a mentő 7 meg hasonlók.

Mostanában meg már MAC-es lennél ha tehetnéd. Nekem illogikus csak az egész?

Nem csak neked illogikus, mert nehez kovetni, de a jobbak tudjak. A mento Win 7-et tuilajdonkeppen még nem kellett hasznalnom apa gepen, csak ad egy biztonsagerzetet a -Syuhoz, hogy 5 perccel egy fontos munka elott is beirjam, ne csak fel nappal elotte. Windows XP-t inkabb valasztanek mint Vistat, attol még nem valasztanam egyiket sem. A Macet sem valasztanam alapesetben desktopra a Linux helyett, de még mindig inkabb, mint a Windowst, pl. ha hirtelen minden nap Photoshopon kene dolgoznom. Még nalam is szarabbul ertelmezel szoveget, pedig ahhoz teljesiteni is kell :D

<-----------
Arra van Buda!
Archlinux user since 2009 Septmebre (KDE)!
Because su -c "pacman -Syu" is easier and faster than sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo dist-upgrade

Szivesen, semmi problema. Sose voltam egyszeru ember, sokan nem birnak kovetni, de orulok, hogy erdekel a veleemnyem :P Ami a flame topikjaimat illeti, azok a kerdeskorok tenyleg erdekeltek, de a 200. komment utan mar nem akartam es nem is tudtam kovetni, ki kvel van (de addig mindig erdekes volt)

<-----------
Arra van Buda!
Archlinux user since 2009 Septmebre (KDE)!
Because su -c "pacman -Syu" is easier and faster than sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo dist-upgrade

hozzatennem, hogy erre a biztonsagerzetre nem lenne szuksegem, ha itt a hupon nem adtak volna elo 600-an, hogy -Syu gondot okozhat, mert nekem még nem okozott. Meg nyiotlvanm amikor nagyobb updater job, ami mas distronal feler egy distro upgrade-del, azt egyebkent sem szivesen nyomom be nagyobb munka elott, de egy firefox updatenel nem kell "biztonsagerzet"

Arrol nem is beszelve, hogy a -Syu nagyobb, mint egy Windows update gomb, esetleg a Service Pack telepiteshez hasonlithato, es azt sem szabad esz nelkul produktiv kornyezetben, ugyanugy kell egy "mentogep", vagy még jobban is

<-----------
Arra van Buda!
Archlinux user since 2009 Septmebre (KDE)!
Because su -c "pacman -Syu" is easier and faster than sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo dist-upgrade

kicsit sok az eliras, meg hozzatennem, hogy nem minden -Syu ilyen, de mikor pl kernel, nvidia es openssl meg midnen ami openssl-re epul upgrade-elodott, akkor ott volt kockazat (igaz, semmi baj nem lett utana), es nem azt mondtam, hogy tiszta service pack, hanem peldanak hoztam, hogy Winnel sem kattintasz a service pack telepitesere 5 perccel egy fontos munka elott.

Hihetetlen, hogy ha en nem ertek valamit, akkor rogton szovegertes egyes, de kozben nekem a hupos kommentjeim 80%-aban azt kell elmagyaraznom, hogy mit irtam le a maradek 20%-aban

<-----------
Arra van Buda!
Archlinux user since 2009 Septmebre (KDE)!
Because su -c "pacman -Syu" is easier and faster than sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo dist-upgrade

nem is szokott midnenki ertetlenkedni, de aki szokott, az nagyon, es inkabb azzal van a baj. De nem is lehet olyat irni, ami 200 olvasonak megfelel, a kommentenkent 2-3 belekotes az semminek szamit :D

<-----------
Arra van Buda!
Archlinux user since 2009 Septmebre (KDE)!
Because su -c "pacman -Syu" is easier and faster than sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo dist-upgrade

Mondjuk azért, mert a csilivili w7 aszongya a DOS-os könyvelőprogramra, hogy nem tudja fullscreenre váltani pedig úgy kéne használni, de neteznének is a gépről a könyvelők mondjuk. És tökre jól elmegy a P4 1.5-ös Compaq gépen az egész. Van ahol meg Canon LBP nyomtató van. Meg ilyesmi.
Meg egy éve pl. 14k-ba került a home.

Akkor most hogy is van ez? Support lesz 2014-ig, de 2020-ig lehet downgradelni? A fennmaradó 6 évben tehát legális lesz az XP, de már unsupported (ha jól értem akkor).

Nem biztos.. Az SP2 supportja pont ma jár le, az SP3-ban meg már erősen ajánlgatja a gép, hogy rakj fel IE7-et.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

A támogatás beszüntetésének visszavonását a jövő hónapban jelentik majd be. Nyár van. Uborkaszezon.
Megegyeztek a sajtóval, hogy minden hónapra tartogatnak egy hírt.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba és kész!

+1 az biztos :)

ha nem szúrják el így és 2 évente kijöttek volna valami újjal (akár új skin + 1-2 app), akkor szerintem létrejöhetett volna egy olyan tendencia, ahol tartották volna az igényt mindig az újra az emberek. ehelyett most azt látták, hogy jól bevásároltak, és 13 évig nem kell váltani. ez sokat nyom a latba szerintem.

Várható volt.

Még most is XP-vel jönnek (és egyre inkább linux-al) a különféle storage-ok. Azt mondják a fejlesztők, hogy Vistán és W7-en nem stabilak az alkalmazások (egy stúdióhoz). Kissé gáz lenne, ha leállna az élő adás :P

Nagy előrelépés a 64bites XP :)
Az egyik vágó gép dobozában találtam a 64 bites CD-ket, és tényleg, 64 bites XP volt előre telepítve. Persze ez nem ér, mert a 2003-ra épül.
A többin RedHat és Zsuzsi linux + alkalmazások.

Lehet gyorsítani a fejlesztés (marketing??) ütemét a M$-nál, de annak a nagyfelhasználók haragja vethet véget. Már most is kezd mosolyt fakasztani egy Windows-os gép. (Az amcsi rendszergazda azonnal gentoo linux-ot telepített a gépre 8-) )

---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Úgy tűnik, hogy a Microsoft kezd túl lenni a csúcson... Nem csak ebből az egy lépésükből következtetve.

Ami nem jelenti azt, hogy eltűnne a Microsoft, de már lefele tartanak. A csúcsról már nincs felfele irány.

Jaj ne, már megint (nem is tudom hányadszorra) megindult a ms a lejtőn? Most mi lesz...
Gondolom hanyatt-homlok ámokfutnak, akkora a gáz, hogy eladtak pár hónap alatt 150 millió win7-et aranyáron és aki nem tud valami miatt átállni rá az is inkább egy 10 éves rendszerüket veszi sokpénzért minthogy ingyenes linuxot használjon vagy bármi mást.
Ennél már csak az a durvább, hogy a vista bukása (több évig tartott) idején beharangozott nagy elpártolásból se lett semmi, akkor mi lesz olyan sikertermékek mellett mint a win7...

-1

Fogalmam sincs ezt a következtetést hogyan sikerült levonnod, főleg egy olyan sok lábon álló óriás esetében, mint a Microsoft.

Jelenleg az, hogy a Microsoft a leejtőn van azt is jelentené, hogy az egész IT szektor a leejtőn van, majdnem kitehetjük az egyenlőségjelet a kettő közé.

Ez azert van fokent, mert produktiv kornyezetben (Workstation Use) szvsz még mindig sokkal jobb az XP, egy-ket gany laptop kivetelevel a driverek is biztosabbak ra, IE7-et/IE8-at berakhatjak egy netinst-szeru XP-telepitobe (tudom, nem fogjak), es a Win 7-tel ellentetben 3 eve nem tudtam alloegeres nullareagalasosra fagyasztani, kekhalalt is mindig hardver okozott benne (szinten a Win 7-tel ellentetben). Meg kerdezd meg egy nagyobb enterspájz rendszergazdajat, miert vannak még mindig XP-n a workstation-ök, a valasz egyszeru: nem kell minden hulyeseggel kulon szenvedni, hogy atengedje pont azokat a dolgokat a halozaton, ami kell (pl. Samba, NFS, Novell Client+SSO-k). Bar ez csak reszben az XP josaga, inkabb a Win 7-es halozatok teszteletlensege, de az XP akkor is sokkal konnyebben beallithato jora a halozatokban, egyetlen problema, hogy kezzel kell letrehozni korlatolt jogosultsagu usert (workstationon addig meg nagyon nem biztonsagos, ellenben a Win 7-tel)

<-----------
Arra van Buda!
Archlinux user since 2009 Septmebre (KDE)!
Because su -c "pacman -Syu" is easier and faster than sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo dist-upgrade

ha egy enterspájz rg-nak problémát okoz egy win7 (tűzfal) beállitása akkor ott súlyos gondok vannak, lévén a win7 nagyságrendekkel jobban policyzható, mint az xp. Természetesen a tűzfala is sokkal jobban szabályozható központilag. Win7-es kékhalál, fagyás szinte biztos, hogy driver-hardver gond, 200 gépen megy nálunk hibátlanul, egyetlen kékhalál sem volt.

XP két okból van még az egyre jobban terjedő win7 MELLETT: hibátlanul ellátja a feladatát még ma is az adott környezetben, kevés rammal nem megy jól a win7. Utóbbira nálunk is van egy rakás példa. Addig marad az xp, amig az adott gép ki nem döglik (ha van nálunk raktáron alkatrész, akkor csere, ha nincs akkor kuka, rendelni nem rendelünk), az új gépek meg már jó ideje win7-el jönnek, majd szép lassan kikopik az xp. (és a vista is)
Ha kicsit körülnézel a neten a win7-el stabilitási gond normálisan hardveren sehol sincs.

korbeneztem a neten, es nem erdekel, hogy nehany hardveren fagyaszthatatlan, ha nekem 2 gepen is ugy megallt, ugy ahogy van, hardver gond _nelkul_ (tobbi OS szepen futott, meg nem volt repeptativ a fagyas Win 7-en se). Samba gyenge pelda volt, de Samba wikin mai napig olyan page van a Win 7-hez, ami egyik usernek mukodik, masiknak nem. Meg valoban a RAM-ot eflelejtettem felhozni ervkent, bar ahol en dolgozok, ott sok RAM van, de mennie is kell 10-15 kulonbozo programnak (bar nalunk mas az XP-n maradas oka)

<-----------
Arra van Buda!
Archlinux user since 2009 Septmebre (KDE)!
Because su -c "pacman -Syu" is easier and faster than sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo dist-upgrade

Kicsit OFF, de épp ma szoptam a cégnél Ringyóz 7+ HP 1010 párossal. Kb. 10 oldalnyi angol fórumot nyálaztam végig, mire kiokoskodtam, hogy a 3055-ös meghajtójával kell telepíteni, mert fel nem ismeri, hivatalos driver nincs, és tájékoztató sem, hogy mivel müxik.
Szal ezúton is gratulálok mindkét cégnek a remek terméktámogatáshoz (és még kérdezik, hogy miért Linux és miért Lexmark)!

> BERUS
Motor: Debian/GNU Linux - Lenny

ha valtanek is Desktopon Linuxrol, akkor csak is Mac OS X-re, amivel sok bajom lehet, de drivergond biztos, hogy nem ("a szoftver es a doboz egyutt szamit" ott nagy elony)

meg Linuxnal nagy elony, hogy aki ert hozza, az nem, csak "ert hozza" altalaban (kiveve ubuntu.hu es hasonlo "szakmai portalokon"). Nem a drivert volt neked se a HP-ra megtalalni, hanem a sok okoskodas kozt a megoldast a Windows Hate-re

<-----------
Arra van Buda!
Archlinux user since 2009 Septmebre (KDE)!
Because su -c "pacman -Syu" is easier and faster than sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo dist-upgrade

"ha valtanek is Desktopon Linuxrol, akkor csak is Mac OS X-re, amivel sok bajom lehet, de drivergond biztos, hogy nem"
Brand PCnel is ugyanez van. Lenovo Thinkpad, System Update felteszi a legfrisebb Lenovos drivereket, kesz. Soha nem volt gond vele Windows--zal. A Mac OS X is brand PC, csak ott a brand gyartoja csinalja az oprendszert is. itt meg a brand gyartoja az oprendszerhez adja a drivereket. Lasd: Windows 7 Lenovo Enhanced Experience, http://www.lenovo.com/win7ee

en ezt tudom, meg mind szep es jo, de a Mac OS X-nek ugyanakkor nem kell kompatibilisnek lennie a legutolso Eszak-sziami gyartmanyu wifi-kartyaval is, hanem arra van maga az OS is kitalalva, amit belerakhatnak a gepbe (bar a Linux ilyen szempontbol megtobb mindennel kell kompatiblis legyen, de ott meg kevesebb a retardaltak szorasa a forumon még, Winhez pl. lattam Google hatasara nem egy oldalt, ami _penzt kert_ driverert, es igaza is volt, mert a gyarto website-ja egy kalap szar volt)

ja es hozzatennem, hogy olyat is lattam mar, hogy a post-install scriptben levo driver konkretan nem mukodott a laptophoz adott gyari recoverybol (asszem Jujitsu Siemens volt Vistaval, es XP-re ugy kellett osszevadaszni a drivereit+jobbnak lattuk ledurni a recovery particiot)

<-----------
Arra van Buda!
Archlinux user since 2009 Septmebre (KDE)!
Because su -c "pacman -Syu" is easier and faster than sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo dist-upgrade

Mint írtam, rakd fel hozzá a 3055-ös meghajtóját (Nyomtató hozzáadása-> Windows Update, és benn lesz a listában). Kb. minden 10. oldal után nyomtat 1 sornyi baromságot, de még mindig ez a legjobb, mert ugyan elindul a 1015-ös és a Vista64-hez készült 1010-es meghajtóval is, de iszony lassú, 3-4 perc után kezd nyomtatni... Szánalom, komolyan mondom... Persze az a hülye aki megveszi az M$ és a HP szutykait (nem én voltam, én csak szopok velük).

> BERUS
Motor: Debian/GNU Linux - Lenny

az IE6 élt, él és élni fog

--
Live free, or I f'ing kill you.

szerintem rossz döntés. Nagy nehezen keresztülverték a világon, hogy lett egy fix dátuma az xp halálának, döntéshozók, pénzről döntők belenyugodtak, hogy tervezni kell a költséget az xp-ről történő migrációnak, meg el kell indítani a szükséges projekteket, erre most megint halasztás.

Ezek után nem lennék meglepve, ha cégek is halasztanák az xpről történő migrálást...

a döntéshozók az alapján döntenek valaminek a cseréje kapcsán, hogy van-e hozzá support. Az xp support ideje nem változott, 2014-ig ingyen, utána kemény pénzekért, egyedi szerződés alapján. Attól még, hogy jogod lesz downgradelni még nem lesz hozzá support. Kb olyan ez, mintha azt mondanák, hogy most (mikor is megszünt a win 2000 teljes supportja) downgradelhetsz win 2000-re. Épeszű ember nem rak fel most 2000-et sehova support nélkül. Emiatt senki nem fog migrálást halasztani, néhány nagyon speciális esetben van jelentősége ennek a változásnak, de ott is csak jogilag, technikailag semmi.

A "pénzről döntők" soha nem nyugodnak meg. A Microsoft tisztában van vele, hogy XP-ről nem feltétlen win7-re fognak átállni az emberek.

Max otthoni felhasználok, akik inkább játékra használják a gépet. Ott érdemes (majd) váltani egy (stabilabb) win7-re. De vállalati desktopon vagy állami szférában, már mindenki a Microsoft vendor-lockin kiirtásán gondolkodik.

Ugye ez desktop, szerverre aki windows-t (XP vagy bármi mást) tesz az jobb ha felhagy a szakmával.

aztán nehogy a pici lázálmodat tönkre tegye, ha ránézel a ms pénzügyi mutatóira, mert igencsak a vállalatok tartják el és nem az otthoni userek. A szerver divizió pedig folyamatosan növekszik még válság alatt is, pedig sokéve már, hogy lekörözte a unix-linux eladásokat.

"szerverre aki windows-t (XP vagy bármi mást) tesz"

ez önmagában is LOL, szerver XP? Azt se tudod, hogy van egy rakás szerver edition, lehet neked kéne felhagyni a "szakmával" :)