Az IBM a Firefox-ot választotta alapértelemezett böngészőjének

Címkék

Bob Sutor, az IBM nyílt forrásért felelős alelnöke blogjában bejelentette, hogy az IBM úgy döntött, hogy a Firefox-ot jelöli ki a vállalat dolgozói számára alapértelmezett böngészőnek. A Mozilla böngészője bekerült azon alkalmazások közé, amelyeket az IBM mindegy 400 000 dolgozója használ, fog használni világszerte.

Miért a Firefox mellett döntött az IBM? Sutor szerint a következők miatt:

  • a Firefox hihetetlenül szabványkövető, a nyílt szabványokon keresztüli interoperabilitás pedig kulcsfontosságú az IBM számára
  • a Firefox nyílt forrású, a fejlesztései ütemterve pedig a közösség kezében van, nem egy kereskedelmi vállalatéban
  • a Firefox biztonságos
  • a Firefox (ki)bővíthető
  • a Firefox innovatív

Sutor szerint nem az a nagy dolog, hogy az IBM használja a Firefox-ot, hanem az, hogy az összes dolgozót arra kéri, hogy azt használja. Azokat a dolgozókat, akik még nem használják, erősen bátorítanak arra, hogy a FF-ot használják alapértelmezett böngészőként. Az új dolgozókat pedig már Firefox-szal "szerelik fel". A partnereiket - akik böngésző-alapú szoftvereket gyártanak - szintén erősen bátorítják arra, hogy támogassák a Firefox-ot.

A részletek itt.

Hozzászólások

> a Firefox hihetetlenül szabványkövető

Megy már a HTML5 videó, vagy még mindig a propagandát nyomják?

> a Firefox biztonságos

Akkor valaki levehetné a #hup.hu IRC csatornáról a +r flag-et, ami a nemrégiben kiépült Firefox botnet ellen lett bekapcsolva :(

> a Firefox (ki)bővíthető

Ez igaz, lásd fent :)

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© ] [ hupdiploma ]

cannibal szerint a safarinal nem keszult meg tokeletesebb szoftver a vilagegyetemben, az A bongeszo. semmi hibaja nincsen, 0 bug. csak hogy tudd, ha eddig meg nem tudtad, minden mas csak egy idiota semmit se tudo kis jatekszer mellette. ja es: 2000 evre elore az osszes szabvanyt tamogatja. ez fontos.

Na mar megint, orulok hogy tetszett. Ha mar itt tartunk miert van az, hogy jellemzoen azok a szalak valnak ilyenne emelkedette amiket te kezdesz? Nyilvan nem miattad es a bicskanyitogato, provokativ es egyeb celt nem szolgalo stilusod es mondandod miatt, halljuk hat az igazsagot!

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Szoval azt allitod, hogy ennek a threadnak a legelso hozzaszolasa ami a te almas gepedrol szarmazik nem volt kicsit se indulatkelto es provokativ, es teljesen objektiv, szakmai es epito jellegu volt? Szerintem a fent emlitett szemelyek, szereny szemelyemmel egyetemben csak reagal.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Azt állítom, hogy nem volt (téged idézlek) "bicskanyitogato, provokativ". Bajod van vele? Ettől kinyílik a zsebedben a bicska? Kapjál már magadhoz de nagyon gyorsan.

Íme egy mondat: "cannibal szerint a safarinal nem keszult meg tokeletesebb szoftver a vilagegyetemben, az A bongeszo. semmi hibaja nincsen, 0 bug." Ez mely mondatra volt adekvát válasz?

a, Megy már a HTML5 videó, vagy még mindig a propagandát nyomják?
b, Akkor valaki levehetné a #hup.hu IRC csatornáról a +r flag-et, ami a nemrégiben kiépült Firefox botnet ellen lett bekapcsolva :(
c, Ez igaz, lásd fent :)

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© || hupdiploma || hup - a kuruc.info testvérlapja ]

Dobalod itt honapok ota szarral a tarsasagot es haborogsz hogy mindenki ki van rad bukva? Es meg en (batorkodom: mi) terjunk eszhez? Ertsd mar meg hogy ez nem a chat.hu!

De tudod mit, tudom hogy meg fogom banni de valaszolok:
a) A mozilla aztan firefox mar akkor pluginokat tamogatott meg lapkezelest meg sorolhatnam, amikor az IE egy txt nezegeto volt, a safari kb pont ugyan annyit ert mint ma a google pedig orult ha kereseseket kiszolgalt. Most valoban nem tamogat dolgokat, amiket kene, ez teny, de ez nem azt jelenti hogy a "propagandát nyomják".
b) Igen olvastam, bocs ha nem hiszem el, biztos firefox botnet for ircn zaklatni... Ennel hasznosabb celra nem is lehet hasznalni egy botnetet, en is csak ezert szorakoznek ezzel honapokig. Amugy meg a hulye userek ellen nincs menekves, lasd ...
c) Na igen, remek pelda a puszta provokalasnak, szakmailag es maganvelemenykent is ertelmetlen. Kosz.

Miert idezgetsz mindig? Szereted kiragadni a kornyezetebol a mondatokat? Igy igazoltnak latod a velemenyed? Egyaltalan miert akarod igazolni a velemenyed?

Na van eleg sok kerdojel, varom a valaszokat.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

"A mozilla aztan firefox mar akkor pluginokat tamogatott meg lapkezelest meg sorolhatnam, amikor az IE egy txt nezegeto volt, a safari kb pont ugyan annyit ert mint ma a google pedig orult ha kereseseket kiszolgalt. Most valoban nem tamogat dolgokat, amiket kene, ez teny, de ez nem azt jelenti hogy a "propagandát nyomják"."

ROTFL

A mozilla, ebben a formában 1998-ban indult, míg az első ie release 1995-ös. Ha a netscapere gondolsz, az 1994-es, így egy évvel valóban ráver az ie-re, de igazság szerint mindkét böngészőnek volt elődje, annak most már nem néznék utána, hogy valójban melyik előd volt előbb.

A netscapebe a plugin támogatás a 2-es verzióba került be, ami 1995-ben jelent meg. A tabbed browsing a netscapebe 2002-ben került be a mozillából portolva, azt nem találom, hogy a mozillába mikor került be. Tehát ha korrektek akarunk lenni, a 2002-es állapotokat érdemes összehasonlítani, amikor a mozillából az 1.0 verzió jelent meg, míg az ie-ből a 6-os volt elérhető, firefox még nem volt sehol. Ekkoriban már rég az ie részesedése volt magasabb, és enyhe csúsztatásnak érzem az ie ezen verzióját txt nézegetőnek nevezni.

--
Don't be an Ubuntard!

Valoban a pontos datumoknak nem neztem utana, amugy nem a kilencvenes evek kozepere, hanem a ketezres evekre, a google indulasa kornyekere gondoltam, es az akkor allapotokra. Azt hogy voltak tulzasok a mondatomban elismerem, celja csupan annyi volt hogy ravilagitsak arra, hogy nem egy PR gepezet a mozilla, hanem nagyon is valos es hasznalhato termekuk van. Ugyan ma nem a legfejletebb bongeszo sok szempontbol am volt ido amikor hatarozottan az volt, es annyira meg nem kopott meg a regi fenye amennyire ezen thread elso kommentjeben meg van emlitve.

Es kulon koszi hogy erdemi beszelgetes is lett ebben a threadban, soha nem gondoltam volna, cannibal peldat vehetne.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Nem egy PR gépezet? Persze, nincs pénzük tévés-netes hírdetésekre, viszont elhitették az emberekkel, hogy KÚL dolog rókázni. Szerintem ez igencsak nagy PR teljesítmény tekintve, hogy minek a használatára akarják rávenni az embereket.

A Firefox SOHA nem volt a legfejlettebb böngésző, ezt kár volt mondanod.
----
Hülye pelikán

> de ez nem azt jelenti hogy a "propagandát nyomják"

Valóban nem ez jelenti azt, honnan szülted ezt a sok remek gondolatot? propaganda explained

> bocs ha nem hiszem el, biztos firefox botnet for ircn zaklatni

Látod ha nem fogalom nélkül sipákolnál, nem röhögtetnéd ki magad.

[ #FreedomFlotilla ] [ hupexpertize© || hupdiploma || hup - a kuruc.info testvérlapja ]

Hat ennek tobb kerdojel volt... Egyszeru igy reagalni es valoban erdemben elolre viszi a kozos nevezot. Na inkabb megyek biciklizni ezen a szep nyari napon, neked meg tovabbi jo provokalast.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Mert ogg-ot meg theora-t hasznalnak a legkevesbe. Kivetelesen egyetertek Gabu-val, ez igy eleg felejtos lesz, ha ilyen utemben akarnak haladni.
Hang tekinteteben a helyzet meg csunyabb, mp3-at nem latom sehol.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A napoban fejlesztésekhez sokat használtam a Firefox-ot, amúgy Chrome-ot használok, és mit ne mondjak, sebesség terén nagyon érezhető a két böngésző közötti különbség. Elég gyatrán szerepel a Firefox.

De hát a jóhoz gyorsan hozzá lehet szokni.

"a Firefox innovatív" - ezt mindenre rá lehet húzni :D már nyomom is a nagy piros, feliratos gombot...

webre fejleszteni jó a firefox (firebug, livehttpheaders), de mindennapi használatra elég nyögvenyelős. chromium sokkal gyorsabb

Biztos meglátták, hogy jön föl az IE, ezért gyorsan lépni kellett valamit. :)
--
Don't be an Ubuntard!

Miért érzed azt? Egyrészt a növekvő pc eladások miatt, másrészt anti-FF trend miatt jobban növekszik az IE, mint a chrome. Ez a statisztikában épp a növekvő pc-k száma miatt a chrome esetében jelenthet stagnálást, vagy minimális csökkenést is, ti. több win7et adnak el, mint amennyien áttérnek chrome-ra. Ellenben a FF részesedése kb ugyanolyan meredeken zuhan, mint ahogy az IE növekszik. Ebből nem nehéz kihámozni, hogy nem felhasználók számát tekintve a chrome még mindig növekszik.

szerk.: ja, a lényeg lemaradt: ez a hirtelen ie növekedős trend nem valószínű, hogy hosszú életű lesz

ISSI-ben (IBM Standard Software Installer) mar szerintem 2005-ben is telepitheto volt, vagy meg regebben...

Nem is ez a kérdés, hanem hogy most már benne van a base image-ben is, és default böngészőként van belőve. Remélhetőleg majd a böngésző alapú belső toolok is alkalmazkodnak ehhez a döntéshez :DD

Amúgy ilyen szempontból szerintem érdekesebb kérdés, hogy mikor kezdik el a jelenleginél is jobban tolni a linuxot.. Mostanra már ahogy nézem egész jól állnak az alap dolgokkal, és a buggy cuccok is kezdenek ritkulni, szóval lassan lehet ez is bekövetkezhet.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

:) de most őszintén mit választottak volna helytette?

Explorer? Minek tolná a Microsoft szekerét? Ráadásnak csak és kizárólag Windows -n van. Most azt ne számoljuk, hogy Pistike ráheggeszti Linux -ra.
Chrome? Minek tolná a Google szekerét. Ráadásnak fapados a böngészőjük.
Opera? Hál isten a sok multinak hiába jó böngésző jó néhány oldal nem megy vele. Pl: Google AdWords.
Safari? Minek tolná az Apple szekerét? Ráadásnak ez sem hibátlan böngésző.

Azt hiszem a komolyabb versenyzőket fel is soroltam.

--
A kudarc nem végleges, a feladás teszi azzá.

a nagyobb böngészők közül nincs sok alternatíva, amelyet szabadon terjeszthetnek is, és akár módosíthatják is igényük szerint (azért ne felejtsük el hogy fejlesztő cégről beszélünk, és számíthat a biztonságban és produktivításukban ha tudják módosítani), így ahogy számolom 2-ig jutottam, ezek után meg már könnyű volt a választásuk imho.

És ezzel pont 2010-ig vártak? Eddig ugyan mit használtak? IE6-ot talán? Mert akkor meg is érdemelték...

"Vili, te nagyon hülye!"
:)

Csak annyi a kérdésem, hogy hogyan telepítik, konfigurálják tömegesen és hogyan ellenőrzik, hogy ki milyen kiterjesztés telepít?
Mert ezek hiányában nem mondanám biztonságosnak egy nagy szervezet számára...

---
;-(

Rendben, tehát "megoldható" és "triviális". :-) Ha tudsz olyan URL-t, ami leírja, hogyan kell ezeket Windows domainből szabályozni és teríteni, akkor légyszí írd meg. Az Unattended installer gondolom, bárkinek világos, de hogyan tovább?
---
;-(

Elmondom a nagy titkot - van egy plugin, amit a nagy kék csinált FF-hez, és benne van a base installban.. Ezek után már sztem nem nehéz megtippelni a megoldást :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Ha a CCK-ra gondolsz, akkor kérlek, mondd el hogy hogyan lehet integrálni az AD-vel és hogyan lehet központilag módosítani a konfigot. Mert az, hogy a base installban valami benne van ami beállít néhány dolgot, és még le is tudja tiltani a usert a konfigurálástól, még csak az első lépés. Már nagyon várom a nagy titok felfedését. :-)

Update: vagy arra gondolsz, hogy minden ilyen esetben reinstall?
---
;-(

Őszínte leszek: Nem néztem meg, hogy a belsős kiterjesztés pontosan mit csinál, így nem tudok pontosan nyilatkozni róla, hogy van e ilyen ellenőrzés benne vagy sincs ( ha tudnám se tehetném, de az itt mellékes ), viszont egy olyan módszert elképzelhetőnek tartok, amelyben a plugin-ben van egy eljárás, ami folyamatosan "hazatelefonál" és ellenőrzi a különböző beállításaidat ( szerver oldalon persze meg ezen tevékenységekről megy a monitoring ). A különböző dolgok frissességét pedig a plugin verzióval, és innen a plugin frissítésével könnyűszerrel el lehet érni szerintem.

* Note: Ha meg valakinek fáj a feje, hogy a user ne adj isten beleszól, akkor meg a szerver logok alapján ( vagy akár a kliens által küldött adatok időrendje alapján ) a tiltás kieszközölhető ( mondjuk egy proxy-n )

Szóval a kérdéseidre a válasz tömören:
- AD integráció: sehogy, nem is erről beszéltem az elején. Az integrációt más szinten képzeltem el.
- Központi konfig management - pluginba beleépíted a dolgokat, aztán az meg majd végzi a dolgát a központi szerverre való hazatelefonálgatásokkal
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Sajnos ez egy Microsoft-ra épülő vállalatnál igen gyenge (alap érvek a bevezetés ellen: külön infrastruktúra kell neki, erre képzés kell, üzemeltetni kell). Nemtom NTLM/Kerberos transzparens proxy authentikációval hogy áll (nekem az sem ment). Szóval kb. marad az IE. Otthonra meg már a Google Chrome a menő, szóval a FF piaci részaránya valszeg nem fog szárnyalni a jövőben.
---
;-(

Szerencse, hogy a valosag megcafol teged. Egyebkent meg nem gondolnam azt, hogy az IE vissza tudna venni a vezeto szerepet, az MS elegge elvesztette a hitelet. Nincs NTLM authentikacio... es? Ahol FF-et akarnak hasznalni, ott megoldjak NTLM nelkul, vagy contributalnak NTLM stacket. Ez mar annyira reszletkerdes.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Marmint, hogy miert _nem_ tudja bevezetni. Szerintem ott is meg lehetne oldani, hogy a ff-esek szamara valamilyen mas biztonsagi megoldasokat alkalmazni, csak bizonyara vannak policyk, amik miatt azt nem tudjak meglepni. De ez mar messze tulmutat a technikai probleman, technikailag biztos megoldhato valahogy. A tuzfalba agyuval mindig bele lehet loni, az mar mas kerdes, hogy utana kicsit szellos lesz a rendszer.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Tegnap voltam egy előadáson, amelynek "Firefox in the Enterprise" volt a címe. Ebből az látszik, hogy a Mozilla teljesen képben van azzal kapcsolatban, hogy számos probléma miatt _nem lehet_ fájdalommentesen bevezetni a Firefox böngészőt a nagyvállalatok infrastruktúrájába. Problémás a telepítés a testreszabás, a felügyelet stb. Ezért most ráállítanak egy kis csapatot, akik olyan megoldásokon dolgoznak, amelyek leküzdik ezeket a problémákat és segítséget adnak a bevezetés során.

Automata generalja? Nem ismerem a mogottes rendszert, igy eleg nehez barmilyen tanacsot adni, de lehet egy olyan logon script rendszert kialakitani (akar vbs-ben megirva), ami konnyen managelheto, de ehhez mar a pontos feladat ismerete kell.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Most mar ertem, miert kellett kifejleszteni a "IBM szerverek hatalmas memóriakapacitással (x)" cuccokat :)))

Sutor szerint nem az nagy dolog, hogy az IBM használja a Firefox-ot,

Erről van szó. Köszönjük szépen IBM, leülhecc, egyes.

Ez egy semmi, egy nulla vagy annál is kevesebb.

Ez szimplán reklám.. Nem tudom mi mást vársz.
Cégen belül már rég óta nagyon sokat használtuk az FF-et, vagy más alternatív böngészőt, így egyáltalán nem nagy átállás ez, csupán most lett hivatalosítva az egész, körbeölelbe némi manageri hablatyal, meg egy kis ingyen reklámmal..
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Ez a hír két kérdést vet fel:

1) A Mozilla végre valóban nyitni fog a nagyvállalati felhasználók irányába és elvégzi az ehhez szükséges fejlesztéseket?

2) Az IBM támogatni fogja ezeket a fejlesztéseket, hogy elindulhasson egy (nagy)felhasználóktól érkező anyagi támogatás, hogy a Mozilla végre ne csak a Google-szerződésen keresztül tudja fenntartani magát? (Esetleg foglalkoztat fejlesztőket és sokkal jobban szétvágja a fejlesztési vonalat, amely a Mozillánál egy nagy szervezetben összpontosul?)

Maximo megy már vele(IE Tab nem ér:)?