Immár non-profit szervezetekhez is szól az IBM idei 48 órás programozóbajnoksága

 ( trey | 2010. június 10., csütörtök - 14:31 )

Már több éves hagyománya van annak az IBM 48 órás programozóbajnokságnak, amely idén is megrendezésre kerül. Az idei megmérettetés érdekessége, hogy immár nem csak versenyzők, hanem non-profit szervezetek is jelentkezhetnek a szervezőknél. Non-profit szervezetek jelentkezését is várják, amelyek non-profit céljaik elérése során, kapcsán olyan informatikai problémával találták szemben magukat, amelyet a jelenlegi szoftvereikkel nem tudnak megoldani.

A versenyen egy kiválasztott hazai intézmény problémáját orvosolják az indulók. A legjobb megoldást az intézmény a kiírás feltételei szerint felhasználhatja.

A november elején megrendezésre kerülő versenyre a non-profit szervezetek mellett továbbra is jelentkezhetnek három fős csapatok. A 48 órás programozóbajnokságot 2010. november 5-7. között rendezik meg, a helyszínt a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar biztosítja.

A regisztrációhoz vezető utat ismét a hallgatóknak kell megtalálniuk. Akik megbirkóztak a feladattal, regisztrálhatnak az oldalon, és szoftvereket, háttéranyagokat tölthetnek le, valamint chatelhetnek a fórumban, hírlevélben értesülhetnek a versennyel kapcsolatos legfrissebb információkról. Érdemes gyorsnak lenni, a szervezők ugyanis érkezési sorrendben fogadják el a regisztrációkat és csak 20 csapat indulhat, amelyeknek hazai akkreditált felsőoktatási intézmények diákjaiból kell állniuk.

A versenyen győztes csapatok tagjai ezúttal sem maradnak jutalom nélkül. A nyeremények (a csapat minden egyes tagjának 1-1 darab):

  • I. díj: Lenovo ThinkPad T400i
  • II. díj: Lenovo ThinkPad Edge 13
  • III. díj: Lenovo IdeaPad U350

A fődíjakon kívül további nyeremények kerülnek kiosztásra. Nem csak a győzteseknek van esélye jutalomra. Az értékes tárgynyeremények mellett a szervezők és az együttműködő partnerek bármely résztvevőt állásajánlattal vagy trainee-programban való részvételi lehetőségekkel kereshetnek meg.

Ahogy az megszokott, a szervezők minden csapattag részére egy-egy olyan gépet biztosítanak, amelyre előzőleg feltelepítették a felhasználható IBM eszközöket, azaz a Rational Software Architectet, aWebSphere Portalt és a DB2-t, ezeken kívül más fejlesztői környezet, alkalmazásszerver vagy portál nem használható, de a versenyzők a megadott fejlesztési környezetre telepíthető kiegészítő szoftvereket, dokumentációkat, előre elkészített komponenseket hozhatnak magukkal. A működőképes megoldást az IBM által biztosított gépek egyikén kell bemutatni.

A BME 48 órás programozóversenytől eltérően itt a versenyzők a megmérettetés ideje alatt elérhetik az internetet, de csak az általuk előre megadott domaineket. Ezen felül az internet vagy a mobilhasználat nem engedélyezett, a verseny helyszínének elhagyása pedig kizárással jár.

A versennyel kapcsolatban további részleteket a programozóbajnokság hivatalos weboldalán lehet megtudni. A nevezés feltételeiről bővebb információk itt. A non-profit szervezetnek szóló felhívás itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

48 órás a verseny

Csak úgy kíváncsiságból: ez milyen témájú verseny? Web, Java vagy valami más?

Java (afaik).

asmben kell forditot irni

nem javavm-et? :D

:D

Úgy tudom legutóbb egy blog szerű webalkalmazást kellett létrehozni a saját eszközeikkel (RSA, websphere). Ismerősöm volt rajta, az elmondása alapján leginkább J2EE ismeret kellett hozzá. Nem a programozási képességekről szólt a verseny, hanem arról, hogy mennyire ismered a technológiát, és az ibm-es szoftvereket.

// off: nekem nagyon elvette a kedvem, hogy ennyire nyomatják a J2EE-t, és az állásbörze a bme-n is csak ezzel volt tele

Én is ugy voltam vele, hogy "IBM jajj de jo megprobálom, mégha nem is sikerül semmi se", de így már nem nagyon érdekel :D
Lehet hogy sokan szeretik a Java-t, meg jo nyelv, de engemet valahogy nem érdekel :P
[Amugy off, de a Java-nak van valami gyakorlati haszna a multiplatformon kívűl?]

gyakorlati haszna? mondj HATRANYT, legyszi.

amugy van:
- kifejlett ecosystem
- a nyelv kenyelmes
- secperc alatt barmit ossze lehet dobni

Hátrányt?
Hát pl az, hogy tetű. [Jó pédák: netbeans, eclipse]
Hiába multi platform, ha valamit kiadnak benne egy OSre, nincs biztosíték rá, hogy az el is fog futni más rendszeren is.
Ez a secperc és kényelmes dolog igaz más nyelvekre is...
Igaz, mint kivűlálló beszélek, de semmi szubjektívat nem mondtam. [legalábis remélem]

Csupa szubjektív dolgot mondtál, de hát ilyen az élet. de ezzel kár foglalkozni

Uhm, hogyha ez valami utalás akart lenni, akkor plz írd le egyenesben is.
[Ezeket nem tudom felfogni :P]

leírtam. Szubjektív a véleményed. Az én szubjektív véleményem, hogy a véleményed nem helytálló, de semmi kedvem egy újabb threadben tévhiteket cáfolni... Sokaknak azért lassú a Java mert látnak egy nagy gyártótól valami lassú szart, és azt hiszik hogy ez az egész Java lassú. Nincs kedvem ilyen érvekkel vitatkozni. Aki meg értelmesen használja a Java-t, az valahogy mindig elégedett vele. Fura világ, mi?

Jóh, értem, de nem lehet, hogy nem sak nekem lassu a két említett app, ez esetben is szubjektív maradok? :P
Amugy én tényleg elakarom neked hini, szóval tudnál mutatni egy olyan java appot ami nagyobb projekt (szoval a hello worldnél összetettebb) és gyors?

glassfish v3? jersey? spring? openmq?

Oké kösz, így elhiszem :D

kivulallokent beszelsz hulyesegeket. majd ha lesz valami fogalmad rola, visszaterhetunkra :-)
mutass egy masik kornyezetet, ami ennyire szabvanyositva van, es ennyire nagy az ecosystem. kivancsiva tettel ;)

de szeretem mikor olyanoknak van velemenye, akik maguk is elismerik, hogy azt sem tudjak, hogy eszik-e vagy isszak, de azert csak kardoskodnak...

Mondtam valamit, de nem ugy mint a szentirás, hanem kijavitásra vártam. ez nem kardoskodás, csak szimplán okulni akarok, lehet hogy ez annak furcsa modja,de ez van :F

ha a javarol kell eloadast tartanom, altalaban ugy kedzem, hogy akkor most beszeljunk arrol, hogy szerintetek lassu, szerintem meg ingyen van a new... ;-)

Baszus kulcs te tícsör vagy :O
Innentől jópofizok [nemám]
Te vagy a people.inf.elte.hu/butus?

max ugy teszek mintha ;> nem kell jopofizni, szeretem, ha van velemenye az embernek, csak legyen ertelmes. amit rohadtul utalok amikor bejon gyakorlatra/eloadasra, es konkretan le se szarja. az ilyen inkabb menjen ki.

vagy ami mostanaban a legtobbszor elofordul: kijon, hogy csal (pl 88% egyezoseg mellett mar eleg biztos az ember...), beirom neki, hogy nem vizsgazhat, erre jon, hogy dehat o nem is csalt.. legalabb annyi gerinc legyen benne, hogy felvallalja.

konkretan emlekszem az egyik elso eloadasomra, teletomott eloado, volt vagy 180 ember, 2 ora. na, az utolso egy oraban egy gyerek az elso sorban azt csinalta, hogy a4es lapot tepett csikokra, majd azokat tovabb.. most is a fulembe cseng a lassu papirtepes hangja :D
baromi idegesito volt.

Ok, azt még megértem ha valaki esetleg nem figyel mikor dimatot tart egy "nem jó" előadó.

De mi a fasznak jár valaki egyetemre ha ugy akarja végigjárni hogy csal?

attol fugg. van, ahol meg tudom erteni, pl ha 800 oldal olyan dolgot kene megtanulnod, amit utana soha a budos eletbe nem hasznalnal; itt jon be az az effekt, hogy nem akarom fejbol tudni, viszont ha kell valami, kepben vagyok annyira, hogy neten/szakirodalomban ra tudjak keresni.

nade kerem, programozasbol? csalni?

Gondolom ez a csoka is azért ment el infosnak mert amugy semmi sem érdekli, de az igaz hogy szeret a gépelőtt ülni.
[Amugy néztem nekem nem fogsz órát tartani :P]

de te valami okjs cuccon vagy ott, nem? ;)

Mi van reménykedünk reménykedünk? :D
Amugy A szakirányon vagyok ugy ott mint "rendes" tanulo.
Amugy szted nem valo nekem az info? :D
Csak mert máshol is volt vitánk, ami félreértésből fakadt csak...

Előadás sem mindig kötelező, meg az egyetem se. :)

csak ido mig rajonnek, hogy wowozni nem muszaj bejarni ea-ra :)

miert, szerinted mit kene tolni? nezted mar komolyabban a Java EE -t (merthogy mar kb 3 eve nem J2EE -nek hivjak, ugye), vagy csak ugy habzik a szad?

és szerinted az egyetemi évek alatt honnan szedjek össze 2-3 év szakmai tapasztalatot JEE-ből?

ugy, hogy dolgozol mellette. ja kerem, igy is lehet.

Hát jah, de egyrész inkább egyetemistáknak tartják meg a versenyt, és -javítsatok ki- nem erőltetik annyira a Javát mint más nyelveket itt az egyetemen szerintem.

?

egyetemista vagyok, nyaron megyek az SCEA vizsgaert megkuzdeni az SCBCD es a SCWSD vizsgak mellett. nem ertem, hogy fugg ossze a ketto..

persze biztos jo lehet anyuci kicsi fiacskajanak lenni, aki otthon lakik/fizetik az albijat, es semmi mas dolga, mint egyetemre jarni egesz nap, aztan hazamenni es kockulni a gep elott, nezni egy kis animet, aztan a zsebpenzbol sorozni egyet a haverokkal, mert az milyen kiraly, egyetemista feeling. (nem feltetlen kell magadra venni, csak tul sok ilyet latok, aztan kihuzza magat, hogy o poccre megcsinalt minden vizsgat, vegig otos, de ha egy komplexebb problemaval odaalsz ele, akkor csak bargyun habog).

az meg, hogy nem talalkoztal vele az egyetemen, nem jelent semmit. az elterol tudok nyilatkozni, multkor mintha sharki szerint ide jarnal te is.
nezzuk:
- tartunk bscn javat, ez mondjuk eleg gagyi, alap nyelvi elemekig jutunk
- tartunk mscn javat 2 felevet, elosztott rendszereken van a hangsuly
- mas is tart mscn javat, 3 felevet (afaik), itt weben van a hangsuly, websphere + jdeveloper
- kovetkezo felevtol indul megegy javas webes targy, itt is web van

akarhogy nezem, ez legalabb 7 felev java, ezt mar nem neveznem olyan kevesnek. az mscs anyag lefedi a nyelv extrabb elemeit (reflection, proxyk, bytecode generalas, executorok, taskok, future, java.util.concurrent), a JPAt, a JMSt, beszelunk kontenerekrol, JTArol, JCArol, DIrol, IoCrol, EJBrol, glassfisht es springet latnak a hallgatok, aspectjzhetnek... soroljam?

en inkabb azon csodalkozom, hogy ha valami hasznalhato tudast ad (a fentebb felsorolt temakra nem sok ido jut, en rendesen tolom a tempot allitolag, viszont arra jo, hogy megmutassa itt van ez, ezt meg ezt lehet vele csinalni, itt a helye az osszkepben, aztan ha erdekli a hallgatot, mar utana tud nezni)

Oké köszi, ezt jó tudni :D REMOVE előző kommenteim
Amugy igen, én is idejárok. BTW te hányadikas vagy amugy?

attol fugg milyen idoszamitasba, meg mibol ;-)

2005be kezdtem progtervmaton, ha minden jol megy, 2 het es vegzek a progmat resszel, ezt a diplomat ki is veszem, de folytatom tovabb.

meg 4 felev analizis... :)

Szal a mostani dibloma, amit kiveszel az MSC diploma lesz?

nem, regi foiskolai tipusu, "programozo matematikus"; bsc ekvivalens.
a programtervezo matematikus egyetemi diploma lesz majd msc ekvivalens [bar szerintem a progmat joval tobbet adott, mint a mostani proginf.]

hol az itt? nekem most (2. felev) ket targyam is konkretan java volt, progI, meg halozatok.
(a legegyszerubb kotprogot is minimum 500 sor megvalositani, de az ido nagyobb resze igy is a tervezes.)
szerintem C-vel nem foglalkoztuk ennyit.
szoval nem ertem a problemad :)