Enterprise Linux Server: "olcsó", linuxos mainframe csomagot jelentett be az IBM

 ( trey | 2009. december 10., csütörtök - 15:16 )

Új, "olcsó" (a vállalat szerint a korábbi ajánlataihoz képest akár 80%-os megtakarítást is el lehet érni), Linuxra specializált mainframe csomagot jelentett be tegnap az IBM. Az IBM mainframe üzletága küszködött 2009-ben, a második negyedévben 39%-os, míg a harmadik negyedévben 26%-os bevétel-visszaesést könyvelhetett el a vállalat az előző évek hasonló időszakához képest. A Linux azonban szépen teljesített, a Gartner elemzőcég szerint a TOP100 mainframe ügyfél 70%-a futtat Linux-ot.

A csökkenő eladásokat ellensúlyozandó, az IBM több lépést is tett annak érdekében, hogy új ügyfeleket csábítson el és tolja őket abba az irányba, hogy azok IBM virtualizációs megoldást futtató mainframe-ekre konszolidálják linuxos szolgáltatásaikat. Például a nyáron jelentősen csökkentette az Integrated Facility for Linux névre hallgató, kimondottan az IBM System z rendszereken a linuxos workload-okra tervezett processzorainak árát.

A tegnap bejelentett új, Enterprise Linux Server termékvonalhoz tartozó mainframe csomag kicsit több, mint 200 000 amerikai dolláros ártól indul. Az olcsóbb csomag 2 IFL processzorból, plusz memóriából, I/O connectivity-ből, a z/VM mainframe virtualizációs szoftver licencéből és három évnyi karbantartásból áll. A "business class" verzió 10, az "enterprise class" verzió pedig 64 IFL-ig skálázódhat fel.

Reed Mullen, az IBM System z virtualizációs stratégiájáért felelős igazgatója szerint a 200 000 dolláros, 2 IFL engine-nel rendelkező alaprendszer körülbelül 50 linuxos virtuális gépet tud futtatni. Az IBM szerződést kötött a Red Hat-tal és a Novell-lel annak érdekében, hogy azok árengedményt adjanak Linux licenceik árából, ha az ügyfél azokat az IBM Enterprise Linux Server csomagjával együtt vásárolja.

Az IBM azt reméli, hogy ezzel a lépéssel elcsábíthatja az ügyfeleket a konkurens platformokról.

A részletek itt, itt. Az IBM bejelentése itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nehogy a GE-s CIO megtudja, hogy több tízmilliós mainframe-eken egyesek nyílt forrású Linux-ot futtanak, mert azonnal "internal playgorund"-nak minősíti az egész hóbelevancot :DDDD

--
trey @ gépház

A GE által épített erőművek meg majd érzékelik, hogy ilyen vas akar felvenni áramot és rövidre zárják a betápot... :D

Hömmm... A betápját nyugodtan rövidre csaphatják -- nem a fogyasztói oldal fog nagyot szikrázni :-P

Milyen egy Linux-os workload-ra optimalizált processzor? Van valakinek linkje? Lusta vagyok Google-özni...

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nem tudom milyen egy a linuxos „workloadra” optimalizált processzor, de szerintem a »processzor«, amiről itt szó van, az nem ugyan az, mint amit mi rajta értünk. Furmányos dolog az a mainframe.

80386 :D

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

A Wikipédia mindent tud, csak sokszor hánytatóan politikailag korrekt és hazug. :))

Konkrétan óccsított és butított proci, csak Linuxot futtatni zVM alatt.

--
Wir sind erfaßt, sind infiziert,
Jedes Gespräch wird kontrolliert.

Toleralja ez a csoda egy fizikai processzor halalat leallas/adatvesztes nelkul ?
50 milyen teljesitmenyu szervert kepes helyettesiteni ?


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

természetesen, de ennél jóval kisebb, máshol észrevétlenül átcsúszó hibákat is elcsíp végrehajtás közben, és újraindítja az utolsó ellenőrzött ponttól a végrehajtást, ha kell, másik processzoron, beavatkozás nélkül.

egy mainframe-ben kevesebb processzormagot látsz felhasználóként, mint amennyi benne van, mert mindig van redundanciához tartalék.

---------------
mpu.buzz.hu

Kivancsi lennek, ennyiert milyen teljesitmenyt tud. Tudom hogy a mainframenel nem az a fo szempont, hanem a megbizhatosag, de azert erdekes lenne tudni, hogy _teljesitmenyben_ kb milyen pc-vel egyenerteku...

probaltam rakeresgelni de meg csak egy proci orajelet se irnak sehol... sot az se igazan derul ki hany proci is van egy ilyen dobozban...

A'rpi

PC processzorokhoz hasonlítani ezeket... még a midrange gépeket is, oltára nagy tudatlanságra vall, gratulálok.

thx!
ez a lenyeg kb:
The IBM Enterprise Quad Core z10 Enterprise Quad Core processor chip is the engine for the next generation of IBM System z mainframe systems. It features a microprocessor core which is a giant leap in operating frequency, from 1.7 GHz on System z9 to 4.4 GHz on the System z10. The z10 EC chip is made up of four microprocessor cores, each with a private 3 MB cache and its own Hardware Decimal Floating Point unit. There are two coprocessor units on the z10 EC chip, each of which implements cryptographic and data compression functions, and each shared by two of the four cores. The chip also includes a memory controller (MC), I/O bus controller and a switch which connects all four cores to a shared interface with the SMP (symmetrical multi processing) hub chip and its shared cache.

A'rpi