Ballmer: "Elszúrtuk a Windows Mobile-t"

Steve Ballmer, a Microsoft vezetője a cég Venture Capital Summit rendezvényén jelenlevők szerint bevallotta, hogy hibákat követtek el a Windows Mobile 7 fejlesztése során. Azt kívánta, hogy a WM7 bárcsak a piacon lenne már. A rendezvényen körülbelül 200 befektető és elemző vett részt. Twitter-re szórt infómorzsák szerint teljesen átalakították a fejlesztőcsapatot. Ballmer fogadkozott, hogy ez többet nem fog előfordulni. Nem ez az első alkalom, hogy Ballmer kritizálta a Windwos Mobil-t. A PC World szerint korábban bevallotta, hogy az októberben érkező Windows Mobile 6.5 nem az a teljes kiadás, amit szerettek volna. A Windows Mobile 7 megjelenésére nem lehet számítani 2010 végéig. A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

"Windows Mobile 7 megjelentésére nem lehet számítani 2010 végéig."..Az szep. Azert kivancsi vagyok milyen lesz megha el is szurtak.

van értelme kiadni annyiban, hogy lesz valami arm-re fejlesztett cuccuk. Nem lepne meg egy kellőképpen felturbózott Windows Mobile-ra épített Windows for Netbooks.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Hogy konkrétan mit szúrtak el rajta, azt nem tudom, mert konkrétan az előző is szar volt.

--
trey @ gépház

Jó volt az amíg nem volt jobb...

Olyan ez mint az IE6 esete. Volt egy erős market share, mindenki örül, fejlesztők bealudtak. Egyszercsak megjelenik pár potens konkurens, MS meg kapkodja a fejét.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Ezzel a "jó volt" kijelentéssel egyik kollégám biztos vitatkozna, akinek olyan WM6-ot futtató telefonja volt, amelyik egyszerűen két nap után rendszeresen elfelejtett kicsengeni. Több mint 100K-s telefonról beszélünk. Egy rövid idő után inkább vett egy másikat, nem Windows Mobile-ost. Azóta is szállóige, a "főnök, ez már kicseng?" a cégünknél. Az azért elég nagy hiba egy telefontól, hogy nem cseng ki. Más is panaszkodott erre a hibára.

--
trey @ gépház

OT a Windows Mobile-ra nezve, de ontopic a hsz-re nezve. Ez a 'feature' rengeteg Nokia-val megesett a korzetemben. Volt amelyik elfelejtette melyik csengohang volt es nem volt fallback (vagy nincs opcio vagy mar nem volt a fajl), volt amelyik csak siri csendben dobta a hivasokat es igy tovabb. Ezeket altalaban a szolgaltato ingyen firmware frissitette, s igy oldottak meg a gondot.

Soha egy Nokiaval sem volt gondom. Szerintem ez marhasa user error.

Akkor van eselye hogy elfelejtse a csengohangot, ha valaki beallit rajta valami gagyi mp3at, ami mondjuk a mem kartyan van, aztan kiszedi mukodes kozben, a telefon meg meghulyul olyankor nyilvanvaloan. De magatol semmilyen nokia nem felejt el semmit.

Nokia 6030: csörgés helyett csippan egyet. Mondom mi a fakk, megnézem a csengőhangokat mind töröttnek jelölt. Telefon kikapcs-bekapcs és utána megint működik 1-2 hétig.

Nokia 3120 Classic: telefonálgatok egyszer csak az egyik hívás mocskosul lehalkul, értsd nem lehet hallani a partnert. Ezután bárki hív ugyanilyen halk marad amíg ki/be nem kapcsolom a telót.

Szerinted ez normális?

--
Vittem a buliba egy üveg sósavat. Oldódjon a hangulat...

Szintén Nokia, de sima 3120: egyszer meghibásodott a régi telefonom, telefonálás közben mindenféle sistergést, zúgást, búgást adott ki, mindezt olyan hangerővel, hogy nem lehetett fülhöz tartani. Bevittem szervízbe, mondták, szoftverfrissítés majd jól megoldja...

Szervízből való távozás után kb. 5 percre rá fordultam vissza, hogy ugyanolyan fos, ha nem tudják megoldani, adjanak egy másikat. Vége az lett, hogy cserélték az egészet (akksi, hátlap kivéve).

Pedig elég fapad telefon a sima 3120-s.

----------------
Lvl86 Troll

Úgy örülök neki hogy sikerült pont 2 hibás telefont vennem. Engem ez nem vigasztal hogy nem rengeteg, mert nálam 100%-os a hibaarány. Egyébként ennek ellenére semmi bajom a telefonokkal. Tudják amit tudniuk kell. Telefonálni lehet velük. Mondjuk a 3120 akksija nem a legjobb. Elég hamar le tud merülni.

--
Vittem a buliba egy üveg sósavat. Oldódjon a hangulat...

Persze, ilyenkor illene az alapértelmezetten beállított csengőhangot megszólaltania. Ez egyértelműen durva hiba: a hibakezelés teljes hiánya... Persze a user tartsa fejben, hogy mielőtt kiveszi a memóriakártyát előtte piszkálja vissza a csengőhangot, ne nevetess.

Nekem a 6021-es teljesen alap Nokia is csinálta többször, pedig memórikártya sincs benne. Ma már nem használom hívás fogadásra, csak kimenő van róla...

én is összefutottam egy ilyen nokiával. Egyszer kicsengett, aztán következő alkalommal nem, a beépített csengőhangok közötti választásnál lejátszotta, miután beállítottam, nem csengett ki, ezután már nem is lehetett választani más csengőhangot, mindre kijelentette hogy nem tudja lejátszani. Újraindítás után 2 kicsengést követően ismét ugyanez. Amire fallbackelt az az egy darab csippanás.

A "jó volt"-ot relatíve, market share értelemben értettem.
Mert ugye mi volt az ellenfél? Symbian. Na az se (volt) fenékig tejfel.

Csak most már vannak ilyen versenyzők, mint iPhone OS, Android, WebOS, amik ugyan messze nem hibátlanok, de simán lekörözték a WinMob-ot...

Most persze az MS is kapkod, lapátolná be az új feature-öket, csak hát szarból nehéz várat építeni... (Lásd még Symbian elmozdulása Qt irányba)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee."
-- Ted Ts'o

Nálunk a cégnél többen tapasztaltuk, hogy az autóban lévő BT kihangosító használata után megnémult a készülék és csak egy reset segített. Bár minden azt mutatta, hogy a hangerő normális, egy pici nyikkanás se jött elő a készülékből.
Hogy erről a WM6.1 vagy más tehet, nem tudom.

Ave, Saabi.

Régen sem szerettem, de azért a PalmOs-nek jó konkurenciája volt. Mind a programok számában, mind tudásban hasonló volt, vagy talán idővel meg is előzte.
Most viszont konkurencia az iPhone, a Palm webOS-e, az Android. És külön-külön is lekörözik, igazából már nem is a WM-el versenyeznek, hanem csak egymással. Innen valamit még visszahozni úgy, hogy ráadásul még egy évig legalább nem adnak ki semmi újat, szinte már lehetetlen.

Egy évvel ezelőtt azt mondtam volna, hogy a Microsoftnak még van előnye az üzleti szegmensben (mobil Exchange szinkronizáció pld), de ma már az a helyzet, hogy az Apple lassan jobban támogatja a Microsoft üzleti alkalmazásait (pld. az Exchange-et), mint a Microsoft saját maga. (lásd Mac OS beépített Exchange támogatással, vagy iphone).

És ez azért már tényleg ciki.

suckIT szopás minden nap! Szaros a gatya

amikor az iphone megjelent allitolag ballmer uvoltozott, hogy lehetetlen, hogy ez az ize komoly szereplo legyen.
most meg probaljak masolni.

tipikus "hulye nagyceg" betegseg. azt hiszi, hogy minden ugy fog tortenni, ahogy o elkepzeli. pedig mar csak a kinlodas megy, hogy minel kesobb bukjon az egeys piaconkon. most mar hanyatlo agban van az M$. annak viszont semmi jele, hogy a stabil orias cegek (GE, IBM) uzleti mintait venne at.
az ilyen cegek a sajat piacukon belul _minden_ technnologiat tamogatnak. a konkret ugyfeleik barmit kerhetnek, ok kepesek nyujtani. az M$ meg gorcsosen ragaszkodik a sajat maga altal kitalalt faszsagokhoz (IE6).

--
Live free, or I f'ing kill you.

Hát, az az izé, ami iPhone-ként először megjelent, szerintem is fájdalmasan gyenge volt, és megkockázatatom, hogy Ballmernek igaza volt azzal kapcsolatban. Azóta azért sokminden változott. (Most már csak azért nem venném, mert drága az értékéhez képest, és nem tűnik elég nyíltnak)

A hírek alapján nem tett jót neki a válság valóban, de a hanyatló ágat azért cáfolnám. Desktopon még mindig 90+% a részesedése mindenütt. Szerveren sem olyan gyenge, webszerverek között IIS 22%-ot produkál az Apache 47%-ához képest (és mint tudjuk, ez utóbbi is futhat Windows alatt) (tény, csökken a részesedése cca. 2 éve)

Nem mondom, van, ahol nem erős a Microsoft, és több területen is az alternatív rendszerek mögött kullog. De kár temetni

A GE-vel és IBM-mel kapcsolatban kérlek mondj példát, szerintem nagy különbség nincsen. És a Microsoft meg nem ragaszkodik az IE6-hoz, amilyen gyorsan csak tudja, cseréli újabb verziókra, csak visszafele kompatibilitási problémák miatt nem lehet mindenhol.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Melyik mobiltelefon rendszer melyik desktop rendszerrel illetve PIM rendszerrel tud szinkronizálni? (contacts, todo, naptár, notes minimum)

Esetleg ha szinkronizálni nem tud, de legalább mentést lehet készíteni valami használható formátumba, az is érdekes lehet.

Légyszi ne azon rágjuk a gittet, hogy melyik desktop OS, melyik nem az... minden olyan rendszerre gondolok, amit bárki bármilyen gépen desktopnak használ. Ha nincs desktop, de mondjuk minixen van egy daemon, ami leszedi, az is érdekes.

Szóval olyasmi válaszokat kérnék, hogy pl. Windows Mobile tud szinkronizálni MS Office-szal. Symbian is tud szinkronizálni MS Office-szal (Ez a kettő, amit tudok. Emellett feltételezem, hogy az iphone is tud szinkronizálni a mac-kel. De milyen egyéb kipróbáltan jól működő kombinációk vannak? Ha kényelmetlen vacakolós az eredmény, mint Symbian-Outlook között, de lefut, és az adatok elérhetőek, az is érdekel)

G

a kitchensync egy opensync frontend, az opensync mukodik nelkule is es amilyen pluginje van olyan programmal tud szinkronizalni, hogy mit az program fuggo, amit a program tamogat:

opensync-plugin-evolution - Evolution plugin for opensync
opensync-plugin-file - Opensync file plugin
opensync-plugin-gnokii - Opensync gnokii plugin
opensync-plugin-google-calendar - Opensync Google Calendar plugin
opensync-plugin-gpe - Opensync GPE plugin
opensync-plugin-iceowl - Opensync Mozilla Calendar(Iceowl) plugin
opensync-plugin-irmc - IrMC plugin for opensync
opensync-plugin-kdepim - KDE plugin for opensync
opensync-plugin-moto - OpenSync Plugin for syncing with Motorola phones
opensync-plugin-palm - Opensync Palm plugin
opensync-plugin-palm-dev - Opensync Palm plugin (Development files)
opensync-plugin-sunbird - Opensync Mozilla Calendar(Iceowl) plugin
opensync-plugin-synce - SynCE plugin for OpenSync
opensync-plugin-syncml - Opensync SyncML plugin

neked elvileg a synce plugin kell, de sosem probaltam.
SyncEngine talks the to a Windows Mobile device through the ActiveSync protocol. It provides plugins for OpenSync for synchronization. SyncEngine talks to the device through the connection
manager, odccm.
vagy ha a telefon tudna syncml-t azzal is probalhatnad.

a kdepim-el valo szinkronizalas azert jo mert a kde a "kde csoportmunka-beallito varazslo" altal tamogatott eroforrasokhoz tud csatlakozni (egroupware, kolab, suse linux openexchange, novell groupwise), igy pl. a mobiltelefont lehet szinkronizalni egroupware-el.

Ezzel egy újabb helyen vérzett el az MS. Csak így tovább fiúk :D

Szerintem is bebukták a handled piacot.
Az a meglátásom, hogy 2010 végére az android is kiforrja magát, talán a maemo is megerősödik, tovább erősít a RIM, és biztos vagyok benne, hogy legalább egyszer még frissítve lesz az iphone is.

Én úgy látom, hogy olyan gyártók emelkedtek ki és versenyeznek egymással, akik egy fedél alatt hozzák a hw/sw összetevőket. Kivétel talán a google, de neki talán nem is kell külön vas, elég ha nagy cég, hogy meggyőzzön gyártókat.
Az m$ szerintem saját kütyü+w7 mobile -al tudna versenyezni. Nagyon nagy kérdés, hogy a már most sem egetverő piaci részesedése meddig olvad 2010 végéig.

Az biztos, hogy nem tehetik meg, hogy "harc nélkül" vesztik el ezt a háborút. Szvsz minden képen meg kell próbálniuk felzárkózni a többiekhez, legfeljebb nem sikerül.
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

2010 végén tényleg felesleges már kiadni. Kivéve, ha nem azért csúszik, mert valami hatalmasat tudnak alkotni 1 év alatt...

Az Android szimpatikus, a Maemo sem tűnik rossznak, az Intel is jön a Mobilinnal. Az Apple megoldását is említeném, de ugye az csak az iPhone-al egyszerre tud terjedni.

Nah, dupláztam... Valaki törölné? Előre is köszönöm.

hw/sw párosítás?
hogy is hívják a microfos iPod konkurens lejátszóját? Zune vagy mi?
Vagy rosszul emlékszem, és a Creative csinálta?
Mindegy, de nem lepődnék meg, ha jövőre az Apple után "szabadon"
előállnának egy Windows Mobile 7-tel a saját átalakított
(beépített GPS, kemera, videó felvevő funkcióval, wifi, meg kenyérpirító, és kávéfőző) médialejátszójukon...

Van még ott a farzsebben egy-két ötlet, mindössze annyi lesz, hogy el kell hamarosan
dönteniük, hogy melyik szegmenst nyomják meg nagyon, mert mostanra bebizonyosodott,
hogy egy seggel ennyi lovat már nem tudnak megülni.

A napokban láttam egy kolegánál a Win 7-et....
Nem voltam tőle elájulva, a Vistához képest nem sok a változás.
Talán valamivel logikusabb a menürendszere.(most lehet engem köpködni, mert merem fikázni)

Tehát, az az igazság, hogy az utóbbi 10 évben voltaképpen semmi egetverőt, vagy felhasználóbarát dolgot nem tudtak kihozni.
A fényes motorháztető alatt ugyanaz a bloatware rotyog..
A Mac OS, a Linux, és a többiek már ott lihegnek a nyakában..
Ha nem találnak ki valamit, bizony a sok lúd disznót győzhet.

Ugyanis elérkezett az az időszak az Informatikában, amikor már a vevő
válogathat a lehetőségekből, és nem az EGYETLEN lehetőséget kell választania.
Ezt ők ott az M$-nél legalább annyira érzik, mint bárki a piacon.
Már csak azon kell igyekezniük, hogy hogy hasíthatnak hasonlóan nagy szeletet
a jövőben is az Informatika tortájából...

Szerintem hatalmas szerencséjük, hogy majdnem mindenki M$ Office-t használ.
Mert, ha egyszer TELJESEN kompatibilissá válna az Openoffice(Neooffice, stb.),
az Adobe/Macromedia pedig elkezdene fejleszteni Linuxra is, akkor M$-ék bezárhatnák a boltot(na jó, tudom, még ott vannak a játékfejlesztő cégek is)...

De, hogy a végére hagyjak egy nevetséges, ám nem biztos, hogy lehetetlen fordulatot:
Azon sem lepődnék meg, ha kiadnák (persze fizetős szoftként) az Office
Linuxra írt verzióját, vagy weben elérhető ingyenes verzióját(erre mintha már olvastam volna utalást valahol)....

Szóval a valamikor szinte egyedül uralt mobilpiacot sem hiszem, hogy csak úgy kiadnák a kezükből.

Dell Studio 15 + az épp aktuális disztró amit használok... :-D

Kedves "taklertamas"! Azt írtad az imént hogy: "A napokban láttam egy kolegánál a Win 7-et.... Nem voltam tőle elájulva, a Vistához képest nem sok a változás."

Azért én mégis arra kérnélek téged, hogy legközelebb, mielőtt ezt leírod valahol máshol is, kukkants rá az alábbi webhelyekre.

Windows Client Feature Comparison

New Windows 7 features

Köszönöm a türelmet.

További jó munkát, jó egészséget!

Üdv,
PutAbout

Nem vették meg? Dehogynem, lenyomták az emberek torkán a kikényszerített OEM vásárlásokkal. :) Persze rájöttek, hogy ez tényleg fosh és sok-sok temetés után így lett a Windows XP minden idők legzombibb operációs rendszere. Többször jött vissza a sírból, mint a csávó a Péntek 13 összes részében együttvéve.

--
trey @ gépház

A W7 egyelőre kimaradt az életemből de a Vista egyértelműen jobb mint az XP. Persze nem mindegy, milyen vason használja az ember, de egy kicsivel több mint kétéves laptopon már probléma nélkül megy.
Persze mint tudjuk, egyesek minden öreg vasra a legújabb oprendszereket szeretik feltenni és sírni, ha az a szerencsétlen vas belerokkan a megeröltetésbe. :-P

Ave, Saabi.

Nálam teljesen új gépen (P8400 2.26 GHz, 2 GB RAM, Intel 4500mhd) teljesen használhatatlan volt a lassúsága miatt. Folyamatosan tekert a hdd, mert swappelt. A rendszer bekapcsolás után 1.1-1.2 GB RAM-ot evett úgy, hogy semmi nem volt elindítva. A Win7 ellenben nagyon fürgén szaladt a gépemen, Ubunturól meg már nem is beszélve :)

Az 1G memóriahasználat nem probléma, úgy hallottam hogy a Vista induláskor betölt mindenfélét a memóriába, hogy a későbbiekben gyorsabb legyen az alkalmazások indulása. A megfogalmazásom nem kicsit pongyola, mentsen hogy sosem jártam utána csak megragadt valahonnan a fejemben.
Én is 1G foglalást tapasztalok a 2G memóriában, de mivel a gépnek úgysincs más dolga, minthogy az OS mellett futtasson még egy-két alkalmazást, ezt nem zavar. Mivel az említett alkalmazásokban nem tapasztalok memóriahiányt. Futott már a gépemen három virtuális gép együtt 1.5G memóriát foglalva VMWare-ben - persze installált VMware Toolsszal - és nem jelentett a memória problémát. A disk már inkább, de mit várjak egy laptoptól?
Lassan indul, ezt elismerem, bár nekem az XP is lassan indult ugyanezen a gépen, de legalább a kezelése is nehézkes volt.

Ave, Saabi.

Biztos, hogy jó helyen nézted a memóriafoglalást? Nekem úgy van 1.5G memóriafoglalásom, hogy a Vmware 500 megát eszik, Firefox 200-at, az Outlook 110-et, az Opera 80-at, harminc egyéb kisalkalmazás (tcmd, putty, mstsc, pdf reader, mp3 player, irc kliens, stb.) meg még vagy 400-at. Ha ezeket összeadogatom, akkor az jön ki, hogy az alaprendszer alig foglal többet 200 megánál...

Szerk.: Igaz, nekem le van állítva minden felesleges szolgáltatás, mint az Aero, Defender, Windows Search és társai, lehet ez számít ennyit.

Nem irreális óhaj. Nálam rendszeresen fut egy Citrix kliens, egy IE és egy Chrome böngésző, Outlook 2007, Office Communicator 2007, Windows Live Messenger, GTalk kliens, OneNote 2007, hogy csak az érdekesebbeket említsem. Olykor VMware egy-két guesttel. Egyszerre. Probléma nélkül.
2G RAM, 2Ghz Core Duo CPU.

Ave, Saabi.

Nálam 8G ram-al indulás után még 5 percig darálja a diszkeket. Gondolom mindenféle szirszart bekessel, mert utána viszont teljesen jó.
Szerintem egy oprendszernél abszolute nem gond, ha a memória 80-90%-át alapból feleszi (mondjuk cache-miatt.)
Nem lenne túl sok értelme 4G-ramnak , ha egyébként 3G-t folyton üresen tart.

Nem. Azon azért eltűnődtem, hogy lehet-e és ha igen mekkora hatása a memóriahasználatra - és ezen keresztül a swappelési hajlamra - hogy 32 vagy 64 bites processzort illetve operációs rendszert használok? Elsőre úgy tippelem nem, de ebben azért nem vagyok 100%-ban biztos.
Az én gépemben Core Duo CPU van, tehát harminckét bites.

Ave, Saabi.