Internet Explorer-mentes Windows 7-et tervez a Microsoft Európába

 ( trey | 2009. június 11., csütörtök - 22:07 )

A CNet úgy értesült, hogy a Microsoft olyan Windows 7 verziót adna ki kimondottan Európa számára, amely nem tartalmazná az Internet Explorer böngészőt. A terv az, hogy az operációs rendszer IE nélkül érkezne és a rendszerépítőkre lenne bízva, hogy végül ők
milyen böngészőt telepítenének az általuk összeszerelt gépekre.

Frissítés: A Microsoft megerősítette, hogy a Windows 7 Európában az összes Amerikában majdan kapható verzióban elérhető lesz (32 és 64 bit egyaránt), de kapnak majd a terméknevek egy "E" jelet (pl. Windows 7 Home Premium E), ami jelzi majd, hogy az a verzió nem tartalmazza az Internet Explorert, de ettől eltekintve ugyanazokat a szolgáltatásokat fogja nyújtani majd, mint a "rendes" verzió. Az "E" verziók a többi verzióval egy időben, 23 európai nyelven fognak megjelenni. A részletek itt olvashatók.

"Annak érdekében, hogy a Microsoft megfeleljen az európai törvény(ek)nek, a Microsoft egy olyan különálló Windows 7 verziót fog kiadni európai terjesztésre, amely nem tartalmazza a Windows Internet Explorer-t," - írja a redmondi cég egy feljegyzésben. "A Microsoft elkülönítve és ingyen kínálja majd az IE8-at és egyszerűen és kényelmesen teszi elérhetővé a PC gyártók számára az IE8 előtelepítését a Windows 7 gépekre Európában".

A Microsoft megerősítette a dokumentum létezését, de nem kívánta azt kommentálni.

A részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Helyes, legyen csak verseny(lehetőség).

--
"How do you work in a team situation when all the other team members are fools and idiots?"

ezaz csapjunk a lecsoba!

kivancsi vagyok a chrome 100% os elterjedtseget vajon hogy fogja az EU megakadalyozni
--
.

A kérdés úgyis irreleváns, mert 2010 úgyis a Linux Desktop éve lesz. :)

--
"How do you work in a team situation when all the other team members are fools and idiots?"

Addigra lesz Google Chrome Linuxra is, tehát nem irreveláns.

Alpha már van

Amig nem lesz 64bit-es verzio, addig szamomra irrevelans. Egy plugin nem fog vele menni...

[OFF]

Ewkins-nek és neked az alábbi linkeket ajánlanám a figyelmedbe:

http://modoros.blog.hu/
http://www.idegen-szavak.hu/keres/irreleváns

Bocsánat az offtopic miatt, csak az ilyen dolgoktől feláll a hátamon a szőr! :DDD

[/OFF]

Komolyan úgy gondoljátok, hogy a FF addonjait pótolni fogja a chrome felületén elérhető alkalmazáscsomag? Iróniát és cinizmust ne tessék érezni a kérdésben, nem sok fogalmam van róla, nem próbáltam még a chrome-ot, csak érdekel.

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

igen valószínű lesz legalább az addonok részére alternatíva, a legfontosabbakra már van: szűrés és greasemonkey (ez utóbbival ha nem is a azonnal lehet telepíteni egy meglévő ff addont, de a lehetőség megvan a nagyrészének funkcionalitását megírni)

Bár a Firefox mellett nem lesz Chrome hegemónia, a beépülőkre (Add-ons) pont úgy nincs a Googlenek alternatívája (még), mint a Linuxnak CAD-re, a Photoshop-ra, a Sony Vegas-ra és a többire, így aztán lehet tovább áhítozni a 2% piaci részesedésre.

Persze az Internet Explorer se hagyja magát, az előnye, hogy gyors és szorosan integrálódik a Windows rendszerekbe (lásd. mint fájlkezelő stb.).

Persze az Internet Explorer se hagyja magát, az előnye, hogy gyors...

Ezt azért gondold át!
http://hup.hu/cikkek/20090609/bejelentettek_a_safari_4-et#comment-785765

Akkor hogy lehet majd letölteni a firefoxot hozzá? Csomagkezelőből? :)

Ez jó :D, de "rendszerépítőkre lenne bízva, hogy végül ők milyen böngészőt telepítenének az általuk összeszerelt gépekre" az említett egyedeknél valszeg lesz a pendrive vagy mi.

most ez lehet h hülyeség, de ha én most feltelepítek egy windowst, akkor az internet explorert arra használom, h rögtön letöltsem a firefoxot. ha most nem lesz rajta IE, akkor mivel fogom letölteni a friss telepítésre az alternatív böngészőt? (ami jelen esetben nem is alternatív lenne, hanem A böngésző)
---
hack the planet

Megoldhatatlan probléma.

--
trey @ gépház

viccelődünk itt a csomagkezelővel, de miért nem lehet a windowsban egy külön program, ami tudja, hol vannak a böngészők, és letölti őket?

:DDD


No rainbow, no sugar

hülyeséget mondtam?

IGEN. :)


No rainbow, no sugar

miért? trey is írta, hogy ott az ftp, már csak egy apró adatbázist kell frissíteni hozzá, meg egy grafikus felület kell. miért hülyeség?

Majd a windows update ajánl egyet.


No rainbow, no sugar

Ezt én már korábban felvetettem. Nem tartottam lehetetlennek. Tulajdonképpen mi kell hozzá? Fel kell venni a kapcsolatot a konkurens böngészőgyártókkal, akiknek kell egy

lastest ->

linket csinálniuk az FTP szerverükön a legfrissebb verzióra? Nekik érdekük lenne, a Microsoftnak meg kellene egy darab szöveges fájl, amiben benne van az FTP elérési út a Chrome-hoz, FF-hez, stb. Aztán ezt a fájlt kellene parse-olni az user választásának függvényében.

Nem tűnik nagy dolognak.

--
trey @ gépház

Ezzel az a gond, ha megjelenik egy uj bongeszo a piacon, az nem lesz benne.

AMugy meg ott a kesz infrastrukturajuk, amit windows update-nek csufolnak, abban van opcionalis programok resz, oda nyugodtan berakhatnak mindet.

A'rpi

"Ezzel az a gond, ha megjelenik egy uj bongeszo a piacon, az nem lesz benne."

Nyilvánvalóan a gyártónak kellene kérni a felvételét a listára. Ha biztosítja a feltételeket és megfelel a bekerüléshez szükséges szabályoknak, megírják a szerződést, és a Microsoft a következő Windows Update-tel már frissítheti is a fájlt a Windows-ban.

Szerintem azzal, hogy a Microsoft egy ilyet biztosítanak, az EU által kikezdhetetlen lehetne azzal az indokkal, hogy hátráltatja a versenytársakat. Az meg, hogy valamelyik gyártó él-e ezzel a lehetőséggel, az már csak a saját döntése lenne.

--
trey @ gépház

Telepítéskor nem feltétlenül van hálózati kapcsolatban a gép, hogy a Windows Update bármit is megfrissíthessen.

Üdv,
mrceeka

Oké, hogy nem tudja akkor frissíteni, de a fájl tartalmazná az alap verziókat. Egyébként is a letöltésükhöz kellene internet. Vagy nem értelek. Az első internetes kapcsolat érzékelésénél feljönne egy ablak, hogy válasszon böngészőt. Akkor lefrissülne a lista.

Persze nyilván egyszerűbb megoldani, hogy "kiveszi" belőle az IE-t. Végülis ezzel van a legkevesebb probléma.

--
trey @ gépház

"Végülis ezzel van a legkevesebb probléma."
Pontosan így látom én is.

Üdv,
mrceeka

akkor böngésző se kell neki, nincs probléma

Azert, mert nincs net, meg kellhet. Sok minden fut mar lokalisan is browserbol.

Azért van pár dolog, ami megfontolandó:
-nehéz eldönteni, ki kerülhet a listára. Ha picit átírok egy meglévő böngészőt és új nevet adok neki, akkor a Microsoftnak már fel kell tennie a listára? Ha nem, hol a határ?
-megvizsgálni, hogy a Microsoft által letöltésre kínált programok valóban kártékony kódtól mentesek, módosítatlanok és megfelelően működnek. Vajon ennek érdekében a böngészőgyártók bevizsgáltatnák a saját fejlesztéseiket, hogy a Microsoft digitális aláírással hitelesítse őket?
-az FTP nem mondható manapság egy általánosan tűzfaljáró protokollnak.

Gyanítom, hogy hasonló bonyodalmak elkerülése végett született ez a döntés.

Üdv,
mrceeka

"-nehéz eldönteni, ki kerülhet a listára. Ha picit átírok egy meglévő böngészőt és új nevet adok neki, akkor a Microsoftnak már fel kell tennie a listára? Ha nem, hol a határ?"

Nyilvánvaló, hogy a böngésző mögött cégnek, szervezetnek kell állnia. A többivel nem kell foglalkoznia, mert azzal az EU sem foglakozik, hogy XY hacker küld egy levelet, hogy "van egy über böngészőm, most lett kész, de segítség! elnyomnak!".

"-megvizsgálni, hogy a Microsoft által letöltésre kínált programok valóban kártékony kódtól mentesek, módosítatlanok és megfelelően működnek."

Nem kell többet tennie, mint feldobnia egy figyelmeztető ablakot, hogy ha nem az IE-t választja, akkor saját felelősségére tölti a programot. Folytatja? Igen/Nem

"-az FTP nem mondható manapság egy általánosan tűzfaljáró protokollnak"

Az FTP-k nagy része elérhető HTTP-n is. Részletkérdés.

Ez csak egy lehetőség lenne, amit megfelelő szabályokkal _szerintem_ meg lehetne oldani.

--
trey @ gépház

-Azért elég sok böngésző kandidálna erre ezek közül: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_web_browsers
-Egy ilyen figyelmeztető ablak nem tekinthető aggályosnak versenyszempontból? Mintha elijesztené azokat, akik nem az IE-t választják...
-Az FTP teljesen részletkérdés, de ezt a részletet Te dolgoztad ki a javaslatodba.

Amúgy meg persze senki sem mondott olyat, hogy nem lehet megoldani, de abban biztos vagyok, hogy ez nem olyan egyszerű, mint leírtad.

Legalábbis, ahogy a Microsoft jogásza megfogalmazta: a fontos részleteit egy ilyen megoldásnak a Bizottság felügyelete alatt kellene kidolgozni, mivel jelentős hatással van a számítógép- és webböngésző-gyártókra, akik érdekei különbözhetnek. A bonyolultság és az ellentétes érdekek miatt nem gondoljuk, hogy a legjobb lenne egyoldalúan megvalósítani egy ilyen megközelítést" (bocs a hevenyészett fordításért)

Üdv,
mrceeka

Ha én az ms helyében lennék, és egyszerre akarnék szemét és törvénytisztelő lenni, azt mondanám, hogy a listára csak olyan browser kerülhet fel aminek elterjedtsége elér x%-ot. Pl. legyen a határ 5%. És hogy ne vádolhassák őket elfogultsággal, több, független statisztika egyidejű eredményét használnák fel.

És ezzel azért lenne szemét, mert mint tudjuk, az oprea kezdeményezte a vizsgálatot az eunál, és pont ők járnának rosszul. Hol ér el az opera 5%-ot?

Az Operának szerintem bőven megéri majd, mivel a stabil Qt Firefox még "minefield" állapotban van,
és szerintem (már korábban is hangoztattam) itt a Nokia fizeti a révészt...
A hangsúly nem az IE/FF/Opera stb. piacon van,
a harc az európai piacért folyik, és olyan piaci szegmensben,
ami még talán csak születőfélben van.
(Nokia + Trolltech + Opera + Scitech Software és még sokan mások
fejlesztéseinek összegzése világos irányt mutat)
MS hamarjában azt mondta, hogy win7-nek nem lesz ARM portja,
és kiveszi az ie-t az európai win7-ből...
csak hagyják élni, inkább leáll boxolni a linuxszal Európában,
(merthogy nem a mac az ellenfél, hanem a linux...mondá az ms)
és törekszik arra, hogy ő adja el a világ legtöbb linux terméktámogatását,
sőt, ha ezen múlik, még hivatalos Windows Media supportot is csináltat hozzá...
(Silverligt > Moonlight > Moonlight FF plugin + MS Media Pack...)
nem potyognak a tantuszok?
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

ebből a szép meséből nem derült ki, hogy mi és miért éri meg az operának (bár azt elismerem, hogy nagyon sok mindent sikerült összehordanod hirtelen).

a qt "minefield" firefox mellett meg van még egy 50%-os részesedésű "sima" firefox is.

röpke magyarázat:
A Nokia új MID-besorolású eszközei (telefonnál nagyobb, netbooknál kisebb linuxos hordozható gép)
szinte már a spájzban vannak, Qt felülettel, de a Qt Firefox még nagyon nincs kész,
logikusnak tűnhet addig az eddig is használt, kiforrott mobil Opera beépítése, ami viszont pénz.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

???
QtWebKit smafu?

Dehogy smafu, de a mobil piacon nehéz überelni az Operát,
és a Nokia új cuccai bizony mobiltelefon alapokon épülnek,
csak izmosabb belsővel, és komolyabb szoftverrel.
Egy kézi netkütyübe pedig kiforrott böngésző kell,
a hobbiszinten messze túlmutató supporttal.
Qt FF egyelőre még játék, a fullos ff nem megy mobilon,
Qt webkitből hirtelen egy új böngészőt gyártani a jelenlegi
gazdasági helyzetben egy amúgy is kockázatos befektetéshez...
szerintem öngyilkosság lenne.
Marad az Opera, és ők tolják is a szekeret ezerrel.
E per kapcsán kezdenek látszani a jövő lehetséges kontúrjai Európában...
mármint hogy melyik cégek szeretnék a prímet vinni
szerver, nagygépes, pc, és hordozható kategóriában is.
Az üzleti életben a szél mindig arra fúj, ahol a pénz van.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Pedig ugy tudom, egy alapszintu bongeszot maga a Qt is nyujt. Az elso lepcsofok meg lett lepve, innentol akar meg hobbiszinten is el lehet kezdeni akarmit. Az nem fugg a gazdasagi helyzettol.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A HTML-renderer meg a bongeszo kozott azert van egy elegge nagy ugras.

Nem mondtam, hogy kulcsrakesz brozer van benne, csak hogy egy alapszintu valami mar van. Feel free to develop better.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A hamarosan piacralépő Nokia produktumokba alapszintű böngésző már nem elég.
Ha lenne stabil Qt Firefox, és belekerülne,
megjelenne a kb. 4.5"-os kijelzőjű zsebrevágható Nokia netkütyü
úgy, hogy "With Firefox!"...hát az ms igazgatótanácsa valószínűleg
még aznap áthelyezné székhelyét Redmondból a stiglickertbe.
Na de, stabil Qt Firefox még nincs,
és egy részben potenciális iPhone-killer terméket piacra dobni
S60browser/(Qt)Webkit/stb, tehát jó részben az Apple-től származó kódokat
tartalmazó böngészővel és javascript motorral...szerintem nem jó ómen.
(nagyhirtelen előkerülne a semmiből egy csomó sebezhetőség...
nem vagyok rosszmájú, de nem hordom zsebben a szemem :)
Az Opera független, és rutinos a mobilpiacon.
Ezt tudja az Opera gyártója és a Nokia is.
Ez a történet nem a szabad böngészőválasztás tiszta eszményképéről szól.
Az csak a duma. Üzlet van készülőben, sok-sok pénz, és jó nagy piac.
Szerintem meglepő háttéralkuk fognak születni.
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

/o\

Én nem nagyon látom másnak, mint az IE indításakor a most is meglevő search provider beállításokat. Felkínál egy listát, hogy kit állítasz be default-nak. Ott a Google, Yahoo!, de van ott olyan is, akiről az életemben nem hallottam. Itt is van nyilván olyan szolgáltató, aki létezik, de nincs a listán. Gondolom oda is valami előzetes egyeztetés után kerültek fel szolgáltatók. Ott is érvényes lehet, hogy ha beállítod, akkor malicious keresések eredményeként rosszindulatú támadó áldozatává válsz. Szóval ezzel csak azt akartam mondani, hogy azok a providerek is is 3rd party terméket (keresőket) "tesznek" a jóváhagyásodra a Microsoft "termékébe", de nyilván szűrés után kerültek fel oda (pl. Wikipedia is ott van).

--
trey @ gépház

Lehet, hogy ez nem az a szál, de nem úgy van, hogy nincs http elérést biztosító programunk?

Biztos vagy te benne? A BITS az micsoda? Simán fel lehetne használni. Az, hogy valamit nem látsz, az nem jelenti azt, hogy nincs. A BITS része a modern Windows rendszereknek (a W7-nek is), és beszéli a HTTP-t, HTTPS-t.

--
trey @ gépház

Ez a kérdés és válasz, kb 20-30 comment-et feleslegessé tesz. Részemről köszönöm az okosítást.

powershell, system.net.webclient.downloadfile

hogyan döntsék el? acid teszt min. 100, pl sok év múlva iexplorer 99%, akkor az kizárva
legyen nyílt, az ellenőrizhetőség miatt a támadások ellen
egy szép tökéletes világ:)

IMHO.

Elmebetegség ez az egész, felesleges ezen rágódni mert NEM lesz benne ez az ajánlgatósdi, kizárt dolognak tartom.

Ha meg már ablak akkor kb elfogja magyarázni a wififalu lakóinak, hogy Explorer van benne, ezzel ugyanúgy letölthetik amit akarnak - nem kell cmd-zni - vagy használják a windows update-t az IE8 hoz vagy forduljanak vissza a boltba segítségért.

Az meg már ilyen, hogy az EU eldönti, hogy Opera (!) és FF. Van még ezenkívűl 80 böngésző. Pl. a Safari :D.


No rainbow, no sugar

> Az meg már ilyen, hogy az EU eldönti, hogy Opera (!) és FF. Van még ezenkívűl 80 böngésző.

Kukoricára térdepeltetésnél nem számít hogy pontosan hány szem kukorica.

Kinek a kukoricája, de mindegy.


No rainbow, no sugar

Sőt, az se, hogy kukorica-e egyáltalán és hogy jogos-e a térdepeltetés, nem? ;)

Senki sem mondta, hogy lesz, mindössze eljátszottam a gondolattal, hogy nem látom akadályát, hogy miért ne lehetne. Az meg hogy rágódnék rajta, a hónap vicce :) Gondolhatod, hogy nem vagyok egy ideg, hogy most mi lesz. Magasról teszek rá, nekem nem fog törést okozni az életemben, ha esetleg nem lesz IE az W7-ben. ;)

A felajánlott Search Provider-ek listáját is eldöntötte valaki. Az Altavizsla (ahahah) joggal verhetné most a nyálát, hogy miért nincs rajta?

--
trey @ gépház

hallottal mar supportrol?

--
.

Elmondod mire gondolsz? Mert ez így magában sovány.

--
trey @ gépház

vasarolok egy operacios rendszert ami supported

az elso bittol az utolsoig

te felfaszol ra egy firefoxot es amikor majd lerohad az ugyfel felhivja a ms-t h lerohadt

mit fognak neki mondani? bocsi minket kenyszeritenek erre az EU parlamentben h unsupported teszteletlen FOSS applikaciokat adjunk a usereknek

vagy megis mit
--
.

Semmit sem kell mondani, ha az user elfogadta a letöltés előtt a felhasználási feltételeket, majd annak annak ismeretében töltötte le a cuccot. Emellett - ahogy én tudom - Microsoft nem nagyon támogat végfelhasználókat, nem véletlenül építette ki az OEM (részben hárító) hálózatot.

De mint feljebb írtam, ez csak egy játék a lehetőséggel volt, mert az már ismert, hogy nem így lesz.

--
trey @ gépház

Microsoft nem nagyon támogat végfelhasználókat

:DDDDDD

linux ueserekre gondolsz?
--
.

Szerinted az OEM termékeket megvásárlóknak a nyűgös problémájukkal kihez kell fordulni? a) OEM b) Microsoft

Én úgy tudom, hogy "a". Javíts ki, de kérlek valami linkkel megtámogatva...

--
trey @ gépház

te kezdted el OEMrol beszelni

en azt allitotam h meg az IE supported addig az FF nem az.

ennyi.

tobb info:

http://support.microsoft.com/select/default.aspx?target=assistance

--
.

"Megjegyzés: A szolgáltatások kizárólag akkor vehetők igénybe, ha Microsoft-termékét a számítógéptől külön vásárolta (tehát ha a termék nem minősül OEM-terméknek; az OEM-termékekről további információt ide kattintva találhat)."

Persze, hogy OEM-ről kezdtem el beszélni, hiszen egy dobozos eladásra 10000000 OEM eladás jut (főleg annak köszönhetően, hogy volt idő, amikor már egy 300 forintos IDE kábel megvásárlás OEM alapnak számított, nem tudom éppen most mi a módi, talán most már az sem kell hozzá). Ergo erről _van értelme_ beszélni. Ezért mondtam azt, hogy _nem nagyon_ támogat és nem azt hogy nem támogat. Mi OEM-ek vagyunk, tudom jól mi a Microsoft szupportja. Kérdezz bátran.

Ha nem érted mi ez az egész, azzal sincs semmi baj.

--
trey @ gépház

"Hogyan vehetném igénybe a számítógépgyártó támogatási lehetőségeit?
A termékhez igénybe vehető támogatási szolgáltatások megállapításához lépjen kapcsolatba a gyártóval. Ide kattintva megtekintheti a számítógépgyártók kapcsolatfelvételi adatokat is tartalmazó listáját."

Theat OEM gyarton keresztul megoldhato a support, mint ahogy ha most felhivom az IBMet h ez meg ez lerohadt a Vistan amivel a t61et szallitottak akkor nyilvan nem kuldenek a hup-ra forumot olvasgatni -tegyuk fel ilyen extrem humoros sracok meloznak ott-.

Sztem hogy ki adja a supportot az lenyegtelen, ha az OEM vendor akkor az, nem lenyeges abbol egy szempontbol h nincs support firefoxhoz ellentetben az IEvel

--
.

Tudod mit jelent ez? Hogy mi, az általunk összerakott gépre feltelepítjük az OEM szoftvert és azt nekünk kell szupportálni. Itt is az lesz. Az alternatív böngészőt az _OEM fogja feltelepíteni_ (azaz mi reszeljük fel majd a gép gyártási folyamata során a Firefox-ot - ha azt választjuk - a gépre) és azt nekünk kell szupportálni. Nem a Microsoft-nak.

Vagy szerinted az OEM által telepített Firefox, Opera, Chrome, foobar problémával majd a Microsoft-hoz kell fordulni? LOL.

--
trey @ gépház

hat ez hatalmas trey!

sztem a mozilla foundation terden allva fog konyorogni h megszorithassa a kezeteket

--
.

úgy látom kifogytál az érvekből, és a bullshitgenerátor átvette az irányítást.

grats

a "have you tried to turn it off and on again?" szintű support-ra gondol

Végülis egy FF segítségnyújtás talán nem annyira bonyolult feladat,
de ha mégis:
"Kedves ügyfelünk, alternatív böngészőkkel kapcsolatban sajnos nem tudunk teljesértékű segítségnyújtást adni."

Értelmes javaslatokat viszont ekkor is lehet tenni.

szerintem

Szerintem egyáltalán nem hülyeség a csomagkezelő. Nem is kellene leragadni a böngészőnél.
A driverek letöltése és telepítése már megoldott a vista/7-ben.
Lehetne tényleg egy csomagkezelő, és akkor mindenki olyan forrást ad hozzá, amilyet akar.

MS-nek úgy tudom van jónéhány szoftvere winen kívül is. Akár azok elérhetőségét eleve feltehetné.

Nem is tudom. Sok munkát megspórolna. Amikor pölö én wint telepítek, akkor csak felvenném az fsf tárolót, és telepíteném a szokásos programjaimat. Nem kellene külön keresgélni meg frissítgetni.

>>: sys-admin.hu :<<

csak óvatosan, a végén még elveszed a piacot a canonical elől :)

win7-ben nekem víruskergetőre ajánlott több termék közül
egy ugyanilyen böngészőkkel szerintem nagyon jó lenne (persze ha egyikhez se kellene egy böngésző, hanem lenne egy céleszköz)

Szerintem föltesznek helyette valami mást. Vagy az is lehet, hogy nem lesz benne IE, csak kint az asztalon egy ie8install.exe. :)

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Ubuntu Jaunty
:: tothab [a] gmail [pötty] kom
:: black rose immortal's weblog

Pendrive? CD/DVD? Bluray? Szomszéd "Pistike"? Netbook? PDA/MDA? HDD? Firefox portable? Egyéb segédprogram?

Szerintem nem akkora gond... valamilyen adathordozón biztos lesz az embernél egy böngésző, legfeljebb frissíteni kell azt.
Mondjuk ha IE is kerül a gépre, talán jobb, ha nem a gyári változat lesz az frissítetlenül... bár gondolom a "warez" példányok nem IE nélkül érkeznek majd...

nem tudom, még nem gondoltam rá, hogy mindig legyen nálam egy firefox telepítő. majd szerzek egy dögcédula pendriveot, ami mindig ott lóg a nyakamban.
---
hack the planet

Nekem van ilyesmim kulcstartóként.
Igaz, hordozható Firefox nincs rajta... csak Slax meg néhány program a biztonság kedvéért... de lehet, hogy beszerzek egy ilyen böngészőt is, valahol volt is nekem. :)

A Windows parancssori ftp kliense az smafu? :)

ftp ftp.mozilla.org
cd pub/firefox/releases/3.0.9/win32/hu/
get Firefox Setup 3.0.9.exe

De egyébként is az OEM-ek majd felpattintják az userek gépére. Aki pedig magának telepít Windows-t az majd megoldja.

Egyébként a "nem lesz benne", nem feltétlen zárja ki, hogy nem lesz a Windows 7 telepítő mellett egy IE8 feliratú lemez külön.

--
trey @ gépház

Vagy lehet hogy elég lesz egy attrib -h az iexplore.exe-n? (Eddig úgy oldották meg az efféle herélést hogy elrejtették az indítófájlt.)

Ezt olyan sokszor használtam, hogy meg is feledkeztem róla, hogy ilyen lehetőség is létezhet. :)

Egy symlink kell csak /pub/firefox/current/Firefox_latest.exe néven és még egyszerűbb az élet. :-)

Nem iskolai feleltetés ez, hogy jópofizni kelljen a tanárbácsival és vissza ismételni a hallottakat...

?

Mintha kötelező lenne minden szálat az elejétől végéig, egy szuszra, szisztematikusan átrágni.

Már ne is haragudj, de ezt a stílust nagyon nem szeretem!

ahahah

Külön? Rárakják a telepítőre, csak nem települ automatikusan. Telepítés után szépen megkeresed a lemezen az IESetup.exe-t és feltelepíted, ha akarod. Vagy akár a lemezről készített saját telepítőbe is be lehetne integrálni.

dráma. megmondom a metódust: ÚGY OLDOD MEG, AHOGY AKAROD. ms meg mossa kezeit, ő kérést/felszólítást teljesít.

Akinek gond felrakni egy böngészőt, az telepít windowst?!

--
I love the smell of flame in the morning!!! :D

Sajnos igen. És ezek a "szakképzett" emberek lesznek majd utána a wannabe Linux felhasználók és bizonygatják, hogy ez is szar, meg az is szar.

--
trey @ gépház

Start -> Programok -> Windows Explorer -> ftp://mozilla.osuosl.org
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nem értem miért gond ez, hisz a windowsban is van FTP parancs. ;))

wget paranccsal? ;)

ja, meg a win-gomb noop lesz, nem?

jAzz

igen ffpp, "a win-gomb noop lesz"

"A terv az, hogy az operációs rendszer IE nélkül érkezne és a rendszerépítőkre lenne bízva, hogy végül ők milyen böngészőt telepítenének az általuk összeszerelt gépekre."

De próbálja csak meg vmelyik eladó nem az IE-vel adni a gépet!

Kerestem a hozzászólásokban valami hasonlót. Kár, hogy csak a sokadik reagáló jutott el odáig, hogy érezze, amit te.
A piaci alapon működő viszonteladóknak csak elég annyit tudniuk, hogy "Ez a legnépszerűbb.", ezzel kell magyaráznod, hogy miért IE-t teszel fel.
Az MS ezzel két legyet üt egy csapásra:
1, A viszonteladóik egyöntetűen kijelentik, hogy a megrendelőik IE-hez ragaszkodnak: Ezzel az MS "tényadattal" igazolhatja, hogy a "felhasználói ragaszkodnak" az IE-hez.
2, Így jogosulatlan előny vádja alól is mentesülnek: másra hárítja a felelősséget.

--
Én egy divathupper vagyok. :)

Van ebben valami, de ilyen alapon (piaci részesedés) a Firefoxot is telepíteniük kéne szerintem.

Biztosan rosszul fogalmaztam: ha te velem szerződsz és neked az nagyon jó, akkor halkan megsúghatom neked, hogy az én termékem mellé egy másik terméket tegyél hozzá, csak így forgalmazhatod.

--
Én egy divathupper vagyok. :)

Nem fogalmaztál rosszul és sajnos hajlamosak is az efféle játékokra... :(

Arra gondoltam fent, hogy az indoklásba jelen állapot szerint simán belekötnének, mert eléggé feltornázta magát a FF.

*sóhaj*

Affenét, első indításkor, mikor érzékeli a Win, hogy van hálózati kapcsolat, felugrik a gémkapocs, megkérdi, hogy kell böngésző? JA -> telepíti az IE-t :)

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Te mikor láttad utoljára a gémkapcsot?

Ave, Saabi.

Explorer helyett Lynxet kéne belecsomagolni defaultban. Aki azzal le tud tölteni másik böngészőt, az már talán elég értelmes ahhoz, hogy fölengedjék az internetre. :))

--
"How do you work in a team situation when all the other team members are fools and idiots?"

Nem mintha védeni akarnám az M$-t, de annyi erővel nem lenne szabad előre telepíteni mondjuk a Media Playert sem, mert az is sértené a többi versenytárs (mondjuk Winamp, iTunes) érdekeit. De ennyi erővel OS X alá se lenne szabad telepednie a Safarinak alapértelmezettként.

Szomorú, hogy az elkészült szoftveredet mindenfajta jogi hülyeségtől kell félteni, 10-20 éve mindenki örült ha megjelent valami új feature valahol, ma meg mindenki egyből az ügyvédhez rohan vele... :-(
Ez mérgezi szép lassan az egész szabad szoftver világot is...

---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N

"De ennyi erővel OS X alá se lenne szabad telepednie"
Már legalább hússzor elmagyarázták az erről a témáról korábban megírt hírekben és hozzászólásokban, hogy miért pont a Microsoft Windowsnál teszik ezt és miért nem az Apple operációs rendszerénél vagy akármelyik Unix-like operációs rendszernél van ez. Mindig van egy, aki értetlenkedik. Olvasd vissza a korábbi híreket, hozzászólásokat és megtudod, miért rossz a gondolatmeneted és hogy egyáltalán miért volt ez a felszólalás a nagyobb böngészőgyártók részéről (segítek: antitröszt).

Nem kell lehülyézni a másikat, tisztában vagyok a történtekkel.
De ez nevetséges akkor is. A user érdekeit kukába hajtítják csupán azért, hogy más a zsebét tömhesse.

---------------
Értelmezési hiba! Elolvassa újra? I/N

vannak még ilyenek. Pl. az adórendszer is részben ilyen a populáris felfogás szerint.
Ha meg úgy veszem, a usernek az is az érdeke, hogy jobban megismerje a lehetőségeket.

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

Ha a user csak az orráig lát, akkor kell, hogy legyen egy szervezet, akinek hatalma van ahhoz, hogy megvédhesse a usert -- a saját hibájától is akár.
A user érdeke, hogy verseny legyen, hogy ne engedjék a monopóliumokat, a user érdeke, hogy az állam(ok) antitröszt pereket indítsanak a túl nagyra törő cégek ellen, ha azok a kisebb piaci ellenfeleiket próbálják ellehetetleníteni. (Makroökonómiát minden főiskolán és egyetemen tanítanak szerintem műszaki pályán -- infón és villanykaron legalábbis. Szerintem ott beszélt erről az előadó tanár.)

Most komolyan, ti elolvastátok a cikket? Arról szól, hogy a rendszerépítők olyan böngészőt
raknak fel, amilyent akarnak.

Tehát, például a DELL fogja, és a gépeit előretelepített windows7-tel és firefox-szal
szállítja majd (ez csak egy példa!!) A felhasználó elindítja a boltban megvett gépet,
klikk a böngészőre. Ha van frissítés, a firefox update-eli magát. Ennyi.

Igen, csak a kis cegek nem fognak pocsolni vele, csak odaadjak a telepitocedet, meg a gepet, es sok sikert kivannak. Mert ugy olcsobb.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Namost, ha az egységsugarú felhasználó windows-t tud telepíteni, akkor valószínűleg
egy böngészőt is fel tud rakni magának, nemdebár???

... ha le tudja tolteni.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

ahaha

nem hanem igy elso popupnal amikor updatelni akar majd igy a user megijed es mi a faszer van ez a tuzroka itten-e

hun az internet

es mar rakatja is fel a supporttal az IE-t

--
.

Ha ez ennyire fekete és fehér lenne, akkor nem lenne ilyen magas a Firefox népszerűsége az IE-rel szemben. Főleg nem itthon. Ennyi rendszergazda még ebben az országban sincs, úgyhogy sok r=1 user is arra ragadtathatta magát, hogy elindítsa a FirefoxSetup.exe-t. :D

Haggyad nem érti, de még a linkelt cikket sem olvasta el, hogy ez Európa, itt a Firefox _nagyon_ népszerű. Le van benne írva.

--
trey @ gépház

erdekes, az en useremnel azt irja a firefoxsetup.exe re h permission denied :(

lehet van elet az adminnal netezik az r=1 user szintu agrarinformatikan tul is?

ki tudja

--
.

+1
Sőt, régebbi verzióknál valami olyasmi is rémlik, ha véletlenül ráböktél a frissítésre, akkor megdöglött, és manuálisan kellett rendbe rakni.

Most hogy hivatalosan megerősített a hír, szólnom kéne az oktatásszervezőnknek, hogy konfuzált Windows usereknek parancssori FTP használat tanfolyamot kellene meghirdetni. Lehet lenne rá kereset :DD

Addig is itt egy tutorial.

--
trey @ gépház

Lehet hogy meg korai.:)
Ez se az Opera-nak, se az EU-nak nem tetszik. Az Opera-nak azert, mert igy nincs megemlitve a sz*rja. Az EU-nak, mert o meg azt szeretne, ha lenne egy lista es ki kene valasztani. LOL

Baj nem lehet belőle, hogy

1) egyesek megtudják, hogy van ilyen a Windows-ban (ftp kliens)
2) megtudják, hogy hogyan kell használni

Ahogy itt nézegettem egyesek hozzászólását hónapokon keresztül arról, hogy "most mivel fogom letölteni, ha kiveszik az IE-t" majd beszartam a röhögéstől. Igazuk van azoknak, akik azt mondják, hogy az itt levők közül egyesek még a Windows-hoz sem értenek. Ezek után a sok sírás-rívás, hogy a Linux-on nem megy a "mit tudom én mi" ugyanezektől, már nekem nem is megy csodaszámba.

--
trey @ gépház

Hab a tortan, hogy ezek az emberek jol "megszakertik" az olyan ember Windowsos problemajat, aki esetleg egy kicsit tobbet tud naluk. Jo, hogy neha a legbutabb jobbagy talalja meg a legnagyobb burgonyat, azonban ez messze nem altalanos szabaly.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Vegulis, nem egy nehez anyag. :)
Poen, hogy ezek az emberek mondjak a masikra, hogy rossz, stb...

a konfuzált Windows userek az explorert fogják használni ftp-re nem pedig a cmd-t.


No rainbow, no sugar

Felírtam, majd bevesszük azt is a tanfolyami (Hogyan töltsünk le böngésző installer-t Internet Explorer nélkül gyorstalpaló) anyagban :DD

--
trey @ gépház

> a Windows 7 Európában az összes Amerikában majdan kapható verzióban elérhető lesz

innentől megint az egész nem ér semmit.
úgyis mindenki megveszi majd az E nélkülit, mégha egyáltalán gyakorlatilag is kapható lesz az E-s

Félreértetted. Az összes Amerikában is kapható verzióban = edition pl. (Home Basic, Home Premium, stb.) DE "E"-vel, azaz IE nélkül. Én legalábbis így értettem.

--
trey @ gépház

nem, szerintem az osszes verzioban, es IEvel egyutt is, vagy kulon az E verzioban, IE nelkul.. mint anno a media player eseteben, hogy arultak mindket fele verziot, es a vevo majd eldonti melyiket akarja... es igen, ugyis mindenki azt veszi majd amiben bennevan... mert ugyanannyiba fog kerulni, es akkor meg miert ne azt vegye ha egyszer ugyanannyiert tobbet kap

Hát, ebből kell kihámozni:

"Windows 7 will be offered in Europe in all of the versions that will be available here in the United States, both 32- and 64-bit, with an “E” at the end of the product name (for instance, Windows 7 Home Premium E). The E versions of Windows 7 will ship at the same time as Windows 7 ships in the rest of the world, and they will be available in 23 European languages."

--
trey @ gépház

haaat... franc se tudja akkor, ez inkabb arra hajlik, hogy csak E lesz, de azert nem vennek ra merget, hogy tenyleg igy lesz

"akkor, ez inkabb arra hajlik, hogy csak E lesz,"

Én is ezt hámoztam ki belőle.

"de azert nem vennek ra merget, hogy tenyleg igy lesz"

Én sem. :)

--
trey @ gépház

vannak N-es európai verziók is, külön kaphatóak, tehát nem _csak_ N-est lehet európában venni, hanem "fullost" is. szerintem az E is ilyen lesz. lesz sima és E-s is. (gondolom)

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

így már volna értelme

Mivel minden bizonnyal rengeteg helyen használják a windowson belül a html rendering engine komponenst (Control Panel) ezért ez az eltávolítás sztm csak annyit jelent, hogy nem lesz Internet Explorer ikon. Ha beírja az ember az intézőbe, hogy http://mozilla.org ugyanúgy fog tudni netezni, mint régen...

\O/
---------------------------------------------
"Az aptitude-nak nincs Szuper Tehén Ereje" :D

Őszintén... ha valaki bemegy a boltba és látja a polcon a Win7-et 'E'-s (hiányos) kiadásban és Explorerrel (teljes) kiadásban ugyanolyan áron, melyiket veszed le a polcról? Nekem eszembe sem jutna az 'E'-s jelzésűt. Úgyis azzal kezdem mindig az install után, hogy leszedem a kedvenc böngészőmet és alapértelmezetté teszem. Más vélemény?

kivéve ha a delikvens azt gondolja józanul az E azt jelenti európai kiadás, tehát az ő igényeire van szabva, pl tud magyarul, nem olyan amierikai, és ha erre rákérdez, akkor is azt a választ kapja: igen azért más ez mert különleges európai igények ((( bírósági:) ))) miatt vannak benne eltérések
és ez most talán komoly is lehet :)

vagy azt gondolja, hogy E, mint Explorer-rel ;)

mi az az explorer? _mindig_ ezt a választ kapom ha megkérdezem explorerrel böngészett-e, mert az a két izé _az_ internet, még az e alakot sem látják benne, nemhogy tudnák hogy explorer
filozofálgatás ide, viccelődés oda, kizártnak tartom, hogy a témabeli célcsoport az explorerre asszociálna az e-ből, főleg hogy az ms-se "n(ot)e" v. "woe", hanem e(urope)-nak nevezte

No meg szerintem elég hamar terjed majd a hír, melyiket "nem érdemes" megvenni, mert butább.
Ekkor viszont a vásárláskor így keres az ember: "E betűset ne!"

-

már alig várom a statisztikákat ki, miért, melyiket vette, és miért vitte vissza :D

No igen, de ha mindegyik dobozon van magyar felirat? :)

Egyébként annak tényleg semmi értelme, ha E és normál változatot is árulnak belőle ugyanazon helyen.
Legfeljebb lehet arra hivatkozni, hogy nem életképes megoldás, mert a kereskedők nyakán marad...

nyilván nem konkrétan a fizika magyar nyelvűségere gondoltam, hanem mittomén lokalizációra, pldátum, pénzformátum _automatikus_ jól kezelése, magyar jogszabályoknak tesz eleget, indexhu legyen az indulóóldal vagy mittomén mi lehet azokban a fejekben

Egyiket se.

--
trey @ gépház

igen, de miert kerulne ugyanannyiba? hisz meg bongeszo sincs benne ;)

- Use the Source Luke ! -

Mert az ingyenes és az árkülönbözetet bekalkulálták :)

--
Debian squeeze

Nem lesz ketto fele a polcon. Europaban csak E jelu lesz. SZVSZ.

+1

Európában Windows 7-ből csak E (Internet Explorer nélküli) és N (Internet Explorer és Media Player nélküli) változatok lesznek kaphatók.

"Given the pending legal proceeding, we’ve decided that instead of including Internet Explorer in Windows 7 in Europe, we will offer it separately and on an easy-to-install basis to both computer manufacturers and users."

Üdv,
mrceeka

Nade akkor az E-ben lesz media player, az N-ben meg lesz IE? Windows 7 NE verzió nem lesz? :)

Te olvasol is, vagy csak irsz?

az mar a Windows 7 NONE
:)))
--
.

Windows 7 IKEA
nincs benne alapbol semmi, neked kell osszeraknod

--
When in doubt, use brute force.

van olcsobb meg szarabb alkatresz tajvanrol :)))
--
.

Windows From Scratch?

—-—-—
int getRandomNumber() {
	return 4;//szabályos kockadobással választva.
}		//garantáltan véletlenszerű. xkcd

lassan azért látom lecseng itt a pipaálom-feszt, hogy a ms-nak miért és hogyan kellene a saját csatornáin többek között a bukott opera bukott browserét, a google bukott browserét, illetve a mozilla alapítvány - amelynek saját bevallása szerint semmi szüksége erre - szoftvereit, vagy esetleg a moonbuggyt terjesztenie

Bukott browserek? Láttál te az utóbbi két évben grafikont az IE részesedéséről?! Az a sok "bukott browser" már nem csak feature listában és sebességben alázza a vadonatúj IE8-at...

hat hagy ne mondjam, de felollem pl. az opera felkotheti magat. ahelyett, hogy olyan marketing kampanyba kezdene mint a mozilla, elmegy sirni az euhoz, hogy a csunya ms tonkreteszi.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Egy (tipikus) focidrukker veszett el benned.
Emlékszel, miért nyerte meg az Microsoft a Netscape vs. Explorer "böngészőháborút"? A legegyszerűbb húzással, amit egy monopólium tehet, ami egyben a versenyt is megszüntette. Itt remélhetőleg nem lesz ilyen. Majd elmorzsolok én is egy könnyet az Explorerért, ahah.
Egyébként elég gáz, hogy az IE6 még mindig elég durva részesedéssel bír a felhasználók számát tekintve. Ez is nagyrészt amiatt van, hogy alapból beépítették a böngészőt, na meg persze hogy a szoftvertolvajok, akik lopott Windowst használnak, nem tudnak frissíteni Windows Update-en keresztül.

az nem változtat a tényen, hogy az opera csak rinyál mint valami ******, és persze, hogy a béka segge alatt a részesedése, vele szemben meg a Mozilla zabálja be magát az ie részesedésébe.
a biztonsági frissitések a nem eredeti windowsokra is felmásznak.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Idézet:
Egyébként elég gáz, hogy az IE6 még mindig elég durva részesedéssel bír a felhasználók számát tekintve. Ez is nagyrészt amiatt van, hogy alapból beépítették a böngészőt

Mert ha majd választani lehet hogy mit tesz fel a telepítő (CD-ről természetesen, hiszen netről nem tudja letölteni, mert tilos IE-t szállítani => nincs alapértelmezett web letöltő alkalmazás), kiadáskori FF-t, kiadáskori Operát, vagy kiadáskori IE-t, akkor az évekkel később nem lesz fájdalmasan elavult?

Aki nem tett fel új IE-t a 6 helyett, az új Operát vagy FF-t se fog feltenni. Ez a hozzáállás böngészőtől független.

"Aki nem tett fel új IE-t a 6 helyett, az új Operát vagy FF-t se fog feltenni. Ez a hozzáállás böngészőtől független."

Firefox legalább aktívan csipog, hogy kellene frissíteni, mert ez meg az. Igaz, a WinUpdate is csipogna, ha az emberek felfognák, hogy mire is van az. Itt igazából a nagyobbik probléma az, hogy az átlagemberek egy fix dolgot szeretnének, nem egy folyamatosan változó valamit. Szüleimnek van már vagy 2 éve gépük, de még mindig nem sikerült megértetnem velük teljesen, hogy miért is csipog a linuxuk, hogy "új frissítések érkeztek".

----------------
Lvl86 Troll

"Mert ha majd választani lehet hogy mit tesz fel a telepítő (CD-ről természetesen, hiszen netről nem tudja letölteni, mert tilos IE-t szállítani => nincs alapértelmezett web letöltő alkalmazás)"
ROTFLMAO. Igy egeszen konkretan.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

"na meg persze hogy a szoftvertolvajok, akik lopott Windowst használnak, nem tudnak frissíteni Windows Update-en keresztül."

FUD, tudnak. Maximum a warezpistukák leszarom hozzáállása és/vagy "jajdeakkorbemérabsa" idiótizmusa miatt nem szoktak. Nameg igazán berakhatták volna az SP3-ba anno legalább az IE7-t.

"Emlékszel, miért nyerte meg az Microsoft a Netscape vs. Explorer "böngészőháborút"?"

Operáról volt szó. Elérte meghaladta valaha is az 1-2%-s piaci részesedést? Google Chrome is előrébb van (már?), mint az Opera, pedig utóbbi most ünnepelte a 15. születésnapját.

"IE6 még mindig elég durva részesedéssel "

Na az valóban monnyonle!

----------------
Lvl86 Troll

"Nameg igazán berakhatták volna az SP3-ba anno legalább az IE7-t."

:DDD


No rainbow, no sugar

Azért az Opera is eléggé lent van, a Chrome valami 1 hónap alatt nyomta le a nagymúltú browsert. De ahogy az Arora és a Midori feljön, szerintem komoly ellenfél lehet az Opera-nak.

Ahol egyedül tartja magát az Opera (és tényleg jó cucc), az az Opera Mini.

Az Operát nem csak a Mini tartja, hanem majd 32%-os részesedés a böngészők piacán volt FÁK országok területén.

forrás?

egyébként meg hiába, ha világviszonylatban az 1 %-ot sem érik el

Runet + uanet + egyéb hálozatok összesitett statisztikái.

Persze hiába, de minden viszonyítás kérdése csupán. Pl. nem ismerek egyetlen olyan pirosfehérzöld sw terméket, ami akár ennek a töredékét érne el.
Mplayer "jogi állapota" miatt kiesik.

Nézhetem onnan is, hogy ezentúl esetleg többen ismerik meg, és akkor nem 1% lesz, hanem több vagy éppen még kevesebb. :)

Maradjunk annyiban, mint Opera fan, én nagyon örülök ennek a lehetőségnek.

Plusz kétlem, hogyha az Aurora, Midori, Safari "tudásban" is megközeliti pluginekkel felvértezett Fx-ot, Operát, akkor is komoly ellenfelek maradnak. Mert most a "meztelen" könnyedségükkel, sebességükkel "tündökölnek".

Chrome-ot a Gugli pénze, ismerettsége, terjesztési lehetőségei miatt viszont esélyes tartom bárkinek is a lemosására.

"Persze hiába, de minden viszonyítás kérdése csupán. Pl. nem ismerek egyetlen olyan pirosfehérzöld sw terméket, ami akár ennek a töredékét érne el."
No, azért specifikus körökben ez nem feltétlen igaz, lásd ArchiCAD.

Tény és való, hogy elsősorban otthoni desktopos alkalmazásokban gondolkodtam.

Az oroszok is nagyon "kedvelik", jó értelemben, az ArchiCADot.

"ahogy az Arora és a Midori feljön"

ezt mégis miből gondolod? :)

A wishful thinking ezen a fórumon nagyon komoly érvnek és forrásnak számít.

Mert nagyon gyors a firefoxhoz képest, és rendesen megjelennek benne az oldalak (legalábbis amiket én nézek).

Lassan az opera már csak a konqueror-ral meg az epiphany-val tud versenyezni.

mondok egy nagy titkot: az elterjedtség nem ezen múlik

Kell még hozzá hype is, de mostanában az Opera nagyon rossz húzásokkal dolgozik. Amikor egy cég a terméke népszerűségét jogi eszközökkel akarja növelni, ott már nagyon nagy baj van.

pár sufnifejlesztés körül tuti baromi nagy hype lesz ám. még rendes weblapjuk sincs, a midorinak a fejlesztő oldalán egy blog, az arora-nak meg egy projektlap a gcode-on. a firefox meg a mozilla foundation 75 millió dollárjával ~5 év alatt érte el a ~20 %-ot (plusz vegyük hozzá, hogy a mozilla suite 98 óta létezik, tehát már meglévő user bázissal indult)

Nem azt mondom, hogy az Arora vagy a Midori 2-3 éven belül dominálni fogja a böngészőpiacot, hanem azt, hogy lassan az Opera addig fog süllyedni, hogy a "pár sufnifejlesztés" szintjére kerül.

nem, nem ezt mondtad. azt mondtad, hogy "az Arora és a Midori feljön", nem azt, hogy az opera süllyed le.

Az Operához képest értettem, de az ebéd utáni pihegésben nem volt fogalmazóképességem a legjobb formájában.

Hmm... olyan szempontból baromság az egész, hogy iszonyatos pénzeket eljátszanak a jogászok, a Microsoft kis pénzért csinál egy külön kategóriát, amelyikre jól láthatóan kiírja, hogy valami nincs benne, majd annyiért adja, mint amiben az a valami benne van. A felhasználók és a disztributorok pedig hülyék lesznek ugyanannyi pénzért kevesebb tudást venni.

De legalább a jogászok jól jártak...
--
http://wiki.javaforum.hu/confluence-2.10/display/FREEBSD

> olyan szempontból baromság az egész

És milyen szempontból nem baromság?

Az ugy ugytunik megoldva.

Én meg Windows 7 mentes gépet tervezek otthonra!

ez teljes értékű kibuherálás vagy csak nem jelenik meg az ikonja? Mert akkor hoztam is ajándékot meg nem is.

Szvsz ikon és maga a böngészőfunkciók hiányoznak majd. Rendermotor és többi shared komponensek tutira maradnak, eleve elég sok 3rd party alkalmazás használja pl. az IE ActiveX komponensét. MS meg nem engedheti meg azt, hogy olyan milliós felhasználótáborral rendelkező szoftverek ne menjenek a rendszerén, mint pl. a Valve Steamja vagy akár a kismillió Windowsra fejlesztett ügyviteli rendszer, stb.

----------------
Lvl86 Troll