Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra

Címkék

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra és a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re - avagy lehet újratelepítés nélkül is élni - kaland folytatódik...)

Az Ubuntu fejlesztők a napokban bejelentették az Ubuntu 9.04 (kódnevén "Jaunty Jackalope") beta kiadását, ezért úgy gondoltam, hogy itt az ideje egy tesztelésnek. A teszt annyira bíztatóan sikerült, hogy tegnap reggel az éles gépemre is felkúszott a Jaunty. A frissítés rövid naplója olvasható az alábbiakban....

Szombat délután kedvet kaptam egy kis barkácsolásra - amióta a Ubuntu-t használok ebben nagyon nincs részem, hiányzik néha mint egy falat kenyér - ezért úgy döntöttem, hogy klónozom a notebookom merevlemezét és nekiesek a másolaton egy dist-upgrade-nek.

Előkotortam a külső USB-s lemezemet, rátoltam a rendszert - a biztonság kedvéért kikaptam a notebookból az éles diszket -, majd rábootoltam a külső USB egységre. A rendszer felállt én pedig belevágtam...

Megkerestem a Jaunty beta weboldalát, majd az instrukcióknak megfelelően nekiláttam a "műtétnek". A korábbi dist-upgrade-ektől eltérően most nem parancssorban egy "apt-get update, apt-get dist-upgrade" párossal vertem fejbe a rendszert, hanem kipróbáltam a grafikus utat. Nem fájt.

A frissítéshez szükséges 1500+ csomag körülbelül egy óra alatt ért le a gépemre az otthoni 2 Mbit/sec-et lefele tudó ADSL vonalamon. Ezt követően körülbelül 1-1,5 óra volt az upgrade, melynek ideje alatt végig tudtam dolgozni a gépemmel. Mikor a frissítő keretrendszer végzett, jött a reboot ami után egy friss rendszer fogadott.

A teszt olyan jól sikerült, hogy vasárnap reggel, felbátorodva az előző este tapasztalatain, megfrissítettem az éles HDD-t is.

A második frissítésnél már megspóroltam a csomagok letöltését, hiszen elegendő volt a teszt HDD "/var/cache/apt/archives" könyvtárába cache-elt csomagokat átmásolnom az éles HDD ugyanazon könyvtárába. Spóroljunk időt és sávszélességet ha egy mód van rá...

dist-upgrade Jaunty-ra
A kiindulási alap

dist-upgrade Jaunty-ra
ALT+F2, az ablakba pedig beírjuk az "update-manager -d" parancsot

dist-upgrade Jaunty-ra
Tájékoztatást kapunk arról, hogy új disztribúció kiadást észlelt a rendszer

dist-upgrade Jaunty-ra
Figyelmeztetést olvashatunk arról, hogy ez bizony még beta. Ha mégis frissíteni akarunk, akkor alul az "Upgrade" gombóc megnyomásával ennek neki is eshetünk

dist-upgrade Jaunty-ra
A frissítő keretrendszer figyelmeztet, hogy a /etc/apt/sources.list fájlban található 3rd party források a frissítés idejére le lesznek tiltva

dist-upgrade Jaunty-ra
Ezután megkezdődik a sources.list frissítése és az "apt-get update"-nek megfelelő folyamat

dist-upgrade Jaunty-ra
Figyelmeztetés arról, hogy mely csomagok támogatása ért véget a Canonical-nél és került át a közösséghez

dist-upgrade Jaunty-ra
Áttekinthetjük, hogy mely csomagok kerülnek eltávolításra, mely csomagok frissülnek illetve milyen csomagok kerülnek újonnan telepítésre

dist-upgrade Jaunty-ra
Egy figyelmeztetés arról, hogy mit tegyünk bizonyos, formátumukban megváltozott logfájlokkal (érdemes a frissítés fontosabb részleteit képernyőképekkel saját magunk számára is dokumentálni, mert a végén egyszerűbben elvégezhetjük az utómunkálatokat)

dist-upgrade Jaunty-ra
Ezután megkezdődik a csomagok telepítése (a letöltésről nincs képernyőkép, mert az a fázis gyakorlatilag teljesen kimaradt a teszt HDD-ről történő csomagmásolás miatt)

dist-upgrade Jaunty-ra
A frissítés végén a telepítő eltávolítja a felesleges csomagokat

dist-upgrade Jaunty-ra
Amint ezzel elkészültünk, a rendszer _egy_ újraindítást kér. Babonából - és mert a frissítés alatt nem kértem a /boot/grub/menu.lst frissítését - ellenőriztem a bootoláshoz szükséges fájlokat

dist-upgrade Jaunty-ra
Új login dizájn (korábbi screenshot, az ubuntu-tutorials.com jóvoltából)

dist-upgrade Jaunty-ra
A teljes mértékben sikeres újraindítás után a desktop környezetben gyakorlatilag semmi sem változott, de a rendszer a külső alatt szemmel láthatóan megfrissült

dist-upgrade Jaunty-ra
A kocka izé... henger is pörög

dist-upgrade Jaunty-ra
Fut a VMware

dist-upgrade Jaunty-ra
És ennek köszönhetően a "hibrid" környezet is

A frissítés után semmi különös problémát nem vettem észre. A rendszer a beta mivolta ellenére problémamentesen dolgozik. Egy nap alatt nyilván messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, de azt meg lehet jegyezni, hogy minden idők legsimább dist-upgrade-jén vagyok túl.

Aki úgy dönt, hogy nekiáll, ne sajnálja az időt a frissítés előtti mentésre, hiszen az az egy óra rászánt idő megtérül, ha valami balul üt ki.

Mindenki csak saját felelősségére álljon neki a frissítésnek és semmiképpen se vegye ezt a sikersztori epizódot bátorításnak! Lebegjen a szem előtt, hogy mégiscsak egy beta állapotú szoftverről van szó!

Akik már elvégezték a frissítést, azoknak egészségére, a frissítés előtt állóknak pedig jó szórakozást!

Hozzászólások

Nekem is megvolt, vannak szép új témák, gyorsan bootol mint mindig, de az intel video még mindig ótvar lassú, akár exa, akár uxa gyorsítást használ, egy fos. Emiatt gyalu. Négy-öt év múlva valami egységesebb hardveren jó lesz ez. Addig meg szerverkedni jó lesz.

érdekes nálam hasított, és fedora alatt is
Dell 1525 - Intel Integrated Graphics Media Accelerator X3100

de persze lehet, hogy csak szerencsém volt vagy nem mélyedtem eléggé bele. Ez a grafikon viszont érdekes :D

http://people.ubuntu.com/~bryce/totals-proprietary.svg

No rainbow, no sugar

Én január vége felé frissítettem az otthoni rendszereket és annyira meg voltam elégedve, hogy a munkehelyi laptopomon is elvégeztem a frissítést. Azóta is stabilan fut minden. Egy-egy napi update (200MB körül, de ugye itt még gyorsan pörögnek az események, hiszen nem egy stabil/kiadott rendszerről beszélünk) után előfordult hogy egyes programok nem űgy működtek, vagy nem is indultak el (pl.: awn), de volt, hogy még aznap javították a problémát.
Rendszer szinten azonban problémamentesen futott minden és fut azóta is.
Hozzáteszem, hogy nem vártam ilyen stabilitást az Ubi-tól, mivel az eddigi kiadások inkább csak a következő kiadás idejére váltak igazán stabillá. Itt úgy néz ki kicsit többet dolgoztak a fiúk.

Az intrepiddel olyan gondok voltak annak idején, hogy elhatároztam, hogy 2-3 hónappal a megjelenés után fogok frissiteni ezentúl. De ha annyira jó, lehet ne várok vele annyit. Az intrepid is elkezdett furcsaságokat csinálni mostanában. Theme nélkül indul login után, rhythmbox lefagy, amikor beütök egy betűt a keresőjébe. Kánya rugja meg.

azt nem tudom, nem néztem.
csak arra akartam reflektálni, hogy a pae szerintem alapból engedélyezve van olyan processzorokon, amik támogatják. és tudtommal ez xp-n is így van, csak ott ennek ellenére is 4gb-ra van limitálva.

--------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

a fenti linkről:
"The PAE kernel can be enabled automatically without the /PAE switch present in the boot entry if the system has DEP enabled (/NOEXECUTE switch is present) or the system processor supports hardware-enforced DEP. Presence of the /NOEXECUTE switch on a system with a processor that supports hardware-enforced DEP implies the /PAE switch."
azaz gyakorlatilag pentium 4 és afölötti valamint amd 64-bit képes procikon ez teljesül, és ott a pae enabled by default, xp 32-biten.

Én azt nem értem, hogy miért kell 32 biten 4GB-nál több memóriával bohóckodni. Pláne, hogy tisztán 32 bites rendszert hosszú évek óta nem vagy alig kapni, amibe valaki 4GB-nál több memóriát bele akarna tenni. A PAE-nek évekkel ezelőtt volt még talán létjogusultsága, de manapság ez már egy letűnőfélben levő valami, akinek kell több mint 4GB annak ott a 64 bit.

--
trey @ gépház

A sok memoria meg jo ha van.

A process címtér mérete ettől még nem nő meg (nem tudsz allokálni 3GB-nál nagyobbat), viszont zabálja a kernel memóriát, emiatt 16GB-nál megáll a tudomány, annál több memóriát már nem tudsz belepakolni Linux alatt mert értelmetlen, elfogy a kernel memória a VM fa tárolása miatt.

Ha ekkora dráma a memória, akkor 64 bites rendszer.

kivancsisagbol kerdem, hogy mi nem fut? csak azert kerdem, mert azok nem emulacios libek, hanem sima 32 bitre forditott libek, pl. en is futtattam teljes gyari 32 bites debian-t chroot jailben 64 bites rendszeren gond nelkul (flash meg wine miatt). igen, mint tudjuk a 16 bites cuccok nem fognak mukodni a v86 mod hianya miatt, de mi mas gond van?

- Use the Source Luke ! -

Ezzel az a baj, hogy a server kernelben a PAE-n kívül is több dolog máshogy van hangolva, mint a genericben. Itt egy régebbi cikk a témában, nem tudom ezeken kívül vannak-e még különbségek (szerk: restricted driverekkel pl mi a helyzet?), de eszerint a server kernel desktopon kevésbé reszponzív, mint a generic. Nem véletlenül ment a siránkozás a fórumokon már pár éve, hogy miért nincs egy PAE enabled 32bites generic kernel. Aki sok ramot használ, annak eddig 3 választása volt:

1) Használja a PAE miatt az egyébként nem desktopra "kihegyezett" server kernelt.
2) Áttér 64bitre, ha olyan a vasa (de ez korábban szintén sok szopással járt - pl java, flash). Én is ezt választottam 8.10-nél, szerencsére bevált, de alapvetően én is csak a 32bites PAE kernel hiánya miatt próbálkoztam vele.
3) Forgat magának (ami megintcsak szívás/kényelmetlenség egy desktopon - restricted driverek, frissítések).

tehat te nem latod ugy hogy PAE-s desktop gepre kihegyezett kernel az jovolna

off
masok meg lathatjak igy, mondjuk annyiban igazad van h eszembe se jutott az elmult 10 evben linuxot kiengedni virtualizaciobol desktop kornyezetben ellenben a winxp(majdnem 10 evig es most meg a win7) teljesen lefedte az igenyeimet mert ezeket nem szuklatokoru moronok fejlesztik, lehet ;)
/off

--
.

Tapasztalatok kubuntuval?
Ma delutan lehet frissitek en is Hardyrol.

FeZo

Gép: AMD Athlon 2 GHz, Ati X1100, 1 GB RAM, Atheros Wifi. A telepítő a frissen kiadott i386-desktop.iso fájl, mindenféle módon ellenőriztem mielőtt elindítottam. A LiveCD használata és a telepítés során annyi probléma volt csak, hogy egy idő után nem reagált semmilyen kattintásra, se touchpadon, se USB-s egéren, a kurzor mozgott. Újraindítás után villámgyors boot, az effektek engedélyezése után mindenféle erőlködés nélkül forog a kocka, Ati driver nélkül. Egyelőre iszonyat jó a rendsze, még csak Opera 10 van rajta pluszban meg egy irssi, a felajánlott 156 frissítéssel egyelőre még várok:D

Core2Duo + intel 950GMA VGA + intel 3945ABG WIFI -re milyen kubuntut lehet felhúzni? A 7.10 utáni kiadások nem tudják a grafikus installert se elindítani. Próbáltam az irqpoll opciót is, de akkor full fagyi a vége.

Az Ubuntu előtt a GNOME és a KDE fej-fej mellett haladtak, a legtöbb disztró ugyanúgy támogatta mindkettőt. Aztán elkezdett terjedni az Ubuntu, ami csak elsősorban a GNOME-ot támogatja. Mivel az Ubuntu nagyon népszerű lett, ezért a többi disztró is elkezdte jobban támogatni a GNOME-ot, mint a KDE-t. Ez odáig fajult, hogy a KDE a legtöbb disztrónál mostohagyerekként van kezelve, és az elterjedtebb disztrók közül alig van olyan, ami alapból KDE desktoppal jön, még a KDE legnagyobb támogatója, a Novell is a GNOME-ot helyezi előtérbe.

De ez várható volt, hogy az egyik fél szép lassan evolúciósan kikopik. Sajnálom nagyon, sokkal jobban kedveltem, mint a GNOME-ot, de hiába ver oda technológiailag a GNOME-nak a KDE 4, sajnos rengeteg bug van benne (a 4.2 annyira bugos volt, hogy már-már a használhatatlanság határát súrolta). Azért remélem majd összekapják magukat (funkcióügyileg elég jól állnak, hibajavítani kellene már elkezdeni komolyan) :)

"A fejlesztot azert fizetik, hogy oldja meg a problemat. Ez egy kemeny szakma." - Chain-Q

Ha felteszel egy ubuntut, aztán egy kde-t az úgy nem megy ?

--
"Megtanultam a zenét, de nem csináltam, s azóta tudással, de irigység nélkül hallgatom.
Megtanultam egy sereg tudományt, mesterséget és művészetet, értek hozzájuk, de nem csinálom, s így érdektelenül tudom azokat élvezni. "
Hamvas Béla

A Debian alapúság miatt, a Debian esetleg nem felel meg neki, de ha egy Ubuntura telepíti a kubuntu-desktop metacsomagot, ugyanott van, mintha telepített volna egy Kubuntut, csak több helyet foglal a rendszer. Mivel az Ubuntu-család tagja, elég jó a közössége is. Másrészt embere és hardvere válogatja, hogyan működik, és hajlandó-e esetleg rászánni az időt, hogy működjön.

Szabad megtudni, hogy mennyi memória van benne, és ebből mennyit adsz a VMware-nek?
Valamint állítottál-e a VMware-n valamit, hogy elég gyorsan fusson és ne fogja vissza a hostot?

Én kísérleteztem a Virtualbox-szal Sun virtualizációs környezetével és a Vmware-rel is, de az előbbi nekem sokkal gyorsabbnak tűnt lemezműveletek során, viszont a VMware jobban integrálódik a rendszerbe.

2GB RAM van a gépben. A VMware virtuális gépek változó, hogy ebból mennyit kapnak. Egy Linux szervernek mondjuk 256MB-ot (vagy hogy egyszerre kettő is fut) alapból (szépen el is ketyegnek vele), XP-nek 512MB-ot.

Az XP ritkán fut, igazából csak a munka miatt kell, speciális dolgok, új programok kipróbálásához jól jön a snapshotting. Ezért ritka hogy több dolog is fut rajta egyszerre. Legtöbbször semmi.

--
trey @ gépház

Nekem is ilyen gépem van. Egy ideig próbálkoztam a kubuntuval, de a kde4 (és egyébként ubuntuban a gnome is) furcsa grafikai hibákat produkált: az ablakok felvillanása előtt a helyükön egy zöldeslilás mindenféle szín jelenség tűnt fel egy pillanatra. Nagyon zavaró volt. Ha kikapcsoltam az effekteket akkor megszűnt. Ebből gondolom hogy ez szintén intel video probléma.

-------

Debian Squeeze

Nálam is van hasonló (jaunty), de ez Qt hibának tűnik.
Nagyon gyakran ott marad valami szemét a videómemóriából a képernyőn. (Pl. kate-ben vagy kile-ban scroll-ozáskor állandóan.) Pedig a desktop effekteket is kikapcsoltam. Intel GM965.

Áttértem gedit-re, ott nem fordult elő, szóval ez valami másik gond lehet.

Az enyém ilyen, neked mi van?
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (rev 0c)

(ThinkPad R61, és gm965)

Csak qt-s programoknál tapasztaltam, elég betölteni egy hosszabb szöveges fájlt mondjuk a kate-be, és párszor PageUp-PageDown. Vagy lenyitni egy menüt, és amikor arrébb mászom, a helyén ott marad a szemét. A GTK-s programok nem produkálják (legalábbis a gedit biztosan nem). Gnome most nincs fent, onnan nem próbáltam.

Egy későbbi frissítés után a rendszer felállását követő 5-10 percen belül lefagyott az X, csak az egér mozgott, semmire nem reagált. (Csak Alt-SysRq gombok.) Legalábbis 2.6.28-cal, a 2.6.27-tel nem volt gond.

A problémát az EXA mód okozta, az UXA engedélyezésével teljesen megszűnt. Azóta nincs ez a memóriaszemetes problémám sem. Alapból az EXA volt engedélyezve. Visszakapcsoltam a compizt is, és az is szépen megy most akár OpenGL-lel, akár XRenderrel.

Kicsit más téma. Olvastam, hogy az ati catalyst 9.3-ban alakítottak valamit az opengl renderingen.
Forrás:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_catalyst93_compo…

Ez úgy kapcsolódik a frissítéshez, hogy nekem is ubuntu 9.04 béta van most és a repoból raktam fel zárt meghajtót, ami elviekben egy kiszivárgott ati catalist 9.4 beta szerűség. Megnéztem hogy nekem is így viselkedik-e a glxgears mint a 2. videon, de sajnos pont úgy ahogy 9.2-es verzióval mutatják. Valaki tudna segíteni mi lehet a gond? Ez azért lenne fontos, mert akkor gondolom végre menne együtt a compiz és az mplayer -gl kapcsolóval.

én most lenny-t használok, nagyjából meg vagyok vele elégedve, ezelött viszont ubuntu-t használtam csak a zárt driverekkel volt gondom, azt szeretném kérdezni, h az nvidia zárt drivert ki lehet normálisan próbálni a live-cd-ről?

ki. van benne egy beallito program aminel azt lehet allitani hogy mennyi grafikus effektet hasznaljon. ha azt a legjobbra allitod azt fogja mondani hogy letolti hozza az nvidia binaris driveret. miutan felrakta azt mondja hogy inditsd ujra a gepet. ne inditsd ujra hanem ctrl-alt-backspace.

Nem írok sokat:

"...Ha továbbra is igényt tartanánk erre a funkcióra, akkor lehetőségünk lesz aktiválni úgy, hogy az xorg.conf fájl “ServerFlags” szekciójában letiltjuk a “DontZap” opciót. ..." Idézet innen.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

Én tegnap frissítettem 32 bites Intrepidről megspékelve azzal, hogy a korábbi rendszerre már felpakoltam korábban a 2.6.29-es kernelt. A frissítés gond nélkül lement, felbontást kellett korrigálnom a művelet végén.

Tapasztalatok Intel GMA x4500MHD kártyával: alapértelmezett beállításokkal is használhatóbb a compiz, a lehető legritkábban akad be. Az UrbanTerror viszont elég rosszul teljesített, 15-20 fps-sel játszhatatlan volt. Nem úgy, mint UXA-val, amivel a 20-50 fps már élvezhető, azonban kisebb grafikai hibákat láttam a compizzal ( főleg átlátszósági hibák, valamint a swapot is intenzíven használta a rendszer, amit eddig nem nagyon vettem észre ).

Nekem sajnos nem sikerült jól. Első 10 percben 2szer fagyott csontra, amikor filmet próbáltam nézni.

Mar 30 18:29:51 budacsika-laptop kernel: [38930.791758] vlc[25616]: segfault at aae16650 ip aae16650 sp abe3b3bc error 4 in libtar.so.0.0.0[aae4e000+7000]
Mar 30 18:35:46 budacsika-laptop kernel: [39285.603263] vlc[5080]: segfault at aa9c8650 ip aa9c8650 sp abdd83bc error 4

Csúnya fekete lett az a felület ami felbukkan ha csatlakozom a wifi-hez, vagy hang/fényerőt állítok. Vagy ez direkt?

És ami még nagyon idegesít, nem működik a Ctrl+Tab, csak akkor ha a Compiz Normal be van kapcsolva, grr..

"Elnézést, a notify-osd program váratlanul összeomlott.
A hibát jelentettem.

Egyébként minden a vlc miatt van, úgy látaom. Ha nem fut, megjelenik az a csúnya fekete notify-osd.

3. crash: compiz be volt, egy 16G-ás .mkv-t nyitottam meg, és full screen-be akartam tenni.

Hibák még:
- bluetooth-t midnen induláskor bekapcsolja
- wifi csiagalassan csatlakozik, és random, néha megy, néha meg kéri a jelszót, de akkor mr nem lesz jó, csak ha megpróbálok másra csatlakozni, aztán újra az enyémre, akkor nem kéri a jelszót, jó lesz.

Logok:
messages-ben

Mar 30 19:23:02 budacsika-laptop kernel: [ 492.252943] notify-osd[6677]: segfault at 7ec ip b76d5c48 sp bfa87240 error 4 in libX11.so.6.2.0[b7694000+ea000]
Mar 30 19:23:02 budacsika-laptop kernel: [ 492.432562] notify-osd[6681]: segfault at 3000077 ip b76f4c48 sp bfaa4260 error 4 in libX11.so.6.2.0[b76b3000+ea000]
...
Mar 30 19:30:03 budacsika-laptop kernel: [ 912.854635] Xorg[3002]: segfault at a00f9014 ip 08123458 sp bfd6deb8 error 6 in Xorg[8048000+19d000]

kern-.log-ban hasonlük mint a messages-be, de van egy új
Mar 30 19:31:18 budacsika-laptop kernel: [ 28.248286] [fglrx:fireglAsyncioIntEnableMsgHandler] *ERROR* interrupt source ff000066 is not supported on this hardware (return code = 1)

valakinek van ötlete ezekre? Azt tudom, hogy a segfault nagyon nem jó :)

Passz. Nekem olyan van a kernel logban, amiben órákkal ezelőtti bejegyzés van, hogy sikeresen csatlakozott a WiFi AP-mhez. Nem tapasztalok semmi WiFi problémát, a Bluetooth nálam pedig BIOS-ból ki van kapcsolva, mert hasznontalan hardvereket nem üzemeltetek feleslegesen.

--
trey @ gépház

"Bluetooth nálam pedig BIOS-ból ki van kapcsolva, mert hasznontalan hardvereket nem üzemeltetek feleslegesen."

Igaz, én sem használom, soha, csak BIOS-ban nem lehet kikapcsolni :(

Compiz-t kikapcsolva megy full screen-ben, csak hogy Ctrl+Tab meg nem megy így.
Compiz csak emiatt ment.

Hát ilyenkor ugye több lehetőség marad:
1. a klikkelős mód: System->Administration->Services->(Unlock)->Pipa ki a kékfog elől
2. the geek way: sudo update-rc.d bluetooth remove
3. the linux king way: az /etc/default/bluetooth-ban az enabled 0-ra állítása
4. "Oh God I am a sysadm" way: a megfelelő kernel modulokat blacklist-re teszed. Hogy mik ezek?


for i in `lsmod|awk '{print $1}'`; do modinfo $i|grep bluetooth >> /tmp/bt_modules; done

a file-ban meg benne van a 2-3 modul, amit blacklistre kell tenned.

Várom a további ötleteket :)

trey, VMware-ből mid van, Workstation? Ez a "hibrid" móka mit is takar?

Csináltam egy ilyet:

Elmentettem a .mozilla könyvtáramat, hátha valami nem lesz kerek.

# apt-get install firefox-3.1

Feltettem a Nightly Tester Tools-t, hogy működjön az a két darab Add-on is, ami még nem kompatibilis a 3.1-gyel és duplájára gyorsult az internet :D

--
trey @ gépház

Frissitettem en is a laptopomon a rendszert Jaunty-ra, de nem sikerult a dolog tokeletesen. Mikor a frissites ugy 80% korul jart, egy hibauzenettel leallt a telepito :( Ujrainditottam a gepet, s latszolag nincs semmi baja. Egy napi hasznalat utan tokeletesen megy. A kerdesem az lenne, hogy azt a maradek 20%-ot hogy lehetne potolni? A frissito ujboli meghivasra meg feltett jopar csomagot. Rendben van igy vajon?

"A kerdesem az lenne, hogy azt a maradek 20%-ot hogy lehetne potolni?"

Konzolon egy "apt-get update; apt-get upgrade" párossal vagy az Update Manager piszkálásával.

"A frissito ujboli meghivasra meg feltett jopar csomagot. Rendben van igy vajon?"

Mivel naponta 150-200MB-nyi frissítés csorog le hozzá, ez normális. Egészen addig várható ez, amíg stabilnak ki nem adják.

Példának okáért tegnap teljesen up-to-date volt a rendszerem, ma pedig egy rakás frissítés érkezett:


51 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 1 not upgraded.
Need to get 19.1MB of archives.
After this operation, 582kB of additional disk space will be used.

--
trey @ gépház

Hát én asszem be***tam.
Dell latitude 830, nvidia, 4GB ram, server kernel
Frissítések lefutnak ok.
Hang összekavarodott van aminek van hangja (gnome-os gombok kattintása) néha, és van aminek nincs (flash, skype), pulse audió fut.
nVidia Corporation Quadro NVS 140M (rev a1) restricted driver engeélyez -> összeomlik a gdm :(

Bejelentettem, de hátha tudtok valami okosat:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/353032

a skype-ra annyi, hogy az nem neszél pulseaudio-ul. Van valami pulse-alsa csomag ami kell hozzá, meg valamilyen .asoundrc-s varázslat. Nem t'om pontosan, mert első dolgom, hogy kigyomlálom a pulse-ot és alsa-t rakok a helyére. Így minden műkszik rendesen.

Letükröztem én is az éles rendszeremet, hogy tegyek egy próbát.
Még az installálás elején jött egy ilyen hiba:
"Trying to install blacklisted version 'python2.6_2.6.1-1ubuntu8'"
Látom sokan mások is belefutottak ebbe: http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=7013043
Ilyen rövid és fájdalommentes installom még nekem sem volt, igaz nem is ment fel a Jaunty :-)
Ez annyira megrémisztett, hogy a végleges kiadás előtt biztos nem teszek még egy próbát!

A mellékelt fórumon nem sokkal később rajta volt a megoldás, valószínűleg a német repository volt elromolva, csak a hibaüzenet volt nem odaillő és egy kicsit vérfagyasztó. Miután átállítottam a tárolót németről alapértelmezettre, azután szépen települt.
Mindent tudok használni, csak a szokásos MousePen rajztáblát kellett újra életre csiholni.

Sokkal jobb, mint az elozo verziok voltak, ezzel egyutt megtanitom szarnyalni, noha nem egy kemeny kocsag. Vannak idegesito aprosagok, amik miatt nem tudom elviselni. Ha holnap release lenne, akkor azt mondanam, hogy az ajanlhato kategoria linuxban kezdoknek es kezdo-haladoknak. Permanens rendszergazdai munkara mersekelten alkalmas.
--


()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nos, én rögtön az elején megakadtam. Akár Alt+F2 és update-manager -d, akár sudo do-release-upgrade -d konzolról (a hagyományos apt-get dist-upgrade-et már nem próbáltam), a következő hibaüzenettel leállt:

W:Failed to fetch http://archive.canonical.com/ubuntu/dists/jaunty/partner/binary-i386/Pa… Hash Sum mismatch,
W:Failed to fetch http://archive.canonical.com/ubuntu/dists/jaunty/partner/source/Sources… Hash Sum mismatch,
E:Some index files failed to download, they have been ignored, or old ones used instead.

A google-t feltúrva azt a javaslatot találtam, hogy a -d kapcsolót lehagyva menni fog, de az jelen esetben nem volt használható opció. A megoldás az lett, hogy a kérdéses repository-kat kicommenteltem a sources.list-ben (úgysem volt felrakva belőlük semmi).

Jelenleg fut a frissítés, a csomagok már lejöttek, szépen halad a dolog.

A frissités gond nélkül lefutott, azóta is megelégedéssel használom. Kisebb gondokat tapasztaltam pl. a Gnumeric-nél, meg a Tracker-nél, de az előbbi csomagfrissítésnél már meg is oldódott.