Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra

 ( trey | 2009. március 30., hétfő - 10:17 )

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra és a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re - avagy lehet újratelepítés nélkül is élni - kaland folytatódik...)

Az Ubuntu fejlesztők a napokban bejelentették az Ubuntu 9.04 (kódnevén "Jaunty Jackalope") beta kiadását, ezért úgy gondoltam, hogy itt az ideje egy tesztelésnek. A teszt annyira bíztatóan sikerült, hogy tegnap reggel az éles gépemre is felkúszott a Jaunty. A frissítés rövid naplója olvasható az alábbiakban....

Szombat délután kedvet kaptam egy kis barkácsolásra - amióta a Ubuntu-t használok ebben nagyon nincs részem, hiányzik néha mint egy falat kenyér - ezért úgy döntöttem, hogy klónozom a notebookom merevlemezét és nekiesek a másolaton egy dist-upgrade-nek.

Előkotortam a külső USB-s lemezemet, rátoltam a rendszert - a biztonság kedvéért kikaptam a notebookból az éles diszket -, majd rábootoltam a külső USB egységre. A rendszer felállt én pedig belevágtam...

Megkerestem a Jaunty beta weboldalát, majd az instrukcióknak megfelelően nekiláttam a "műtétnek". A korábbi dist-upgrade-ektől eltérően most nem parancssorban egy "apt-get update, apt-get dist-upgrade" párossal vertem fejbe a rendszert, hanem kipróbáltam a grafikus utat. Nem fájt.

A frissítéshez szükséges 1500+ csomag körülbelül egy óra alatt ért le a gépemre az otthoni 2 Mbit/sec-et lefele tudó ADSL vonalamon. Ezt követően körülbelül 1-1,5 óra volt az upgrade, melynek ideje alatt végig tudtam dolgozni a gépemmel. Mikor a frissítő keretrendszer végzett, jött a reboot ami után egy friss rendszer fogadott.

A teszt olyan jól sikerült, hogy vasárnap reggel, felbátorodva az előző este tapasztalatain, megfrissítettem az éles HDD-t is.

A második frissítésnél már megspóroltam a csomagok letöltését, hiszen elegendő volt a teszt HDD "/var/cache/apt/archives" könyvtárába cache-elt csomagokat átmásolnom az éles HDD ugyanazon könyvtárába. Spóroljunk időt és sávszélességet ha egy mód van rá...

dist-upgrade Jaunty-ra
A kiindulási alap

dist-upgrade Jaunty-ra
ALT+F2, az ablakba pedig beírjuk az "update-manager -d" parancsot

dist-upgrade Jaunty-ra
Tájékoztatást kapunk arról, hogy új disztribúció kiadást észlelt a rendszer

dist-upgrade Jaunty-ra
Figyelmeztetést olvashatunk arról, hogy ez bizony még beta. Ha mégis frissíteni akarunk, akkor alul az "Upgrade" gombóc megnyomásával ennek neki is eshetünk

dist-upgrade Jaunty-ra
A frissítő keretrendszer figyelmeztet, hogy a /etc/apt/sources.list fájlban található 3rd party források a frissítés idejére le lesznek tiltva

dist-upgrade Jaunty-ra
Ezután megkezdődik a sources.list frissítése és az "apt-get update"-nek megfelelő folyamat

dist-upgrade Jaunty-ra
Figyelmeztetés arról, hogy mely csomagok támogatása ért véget a Canonical-nél és került át a közösséghez

dist-upgrade Jaunty-ra
Áttekinthetjük, hogy mely csomagok kerülnek eltávolításra, mely csomagok frissülnek illetve milyen csomagok kerülnek újonnan telepítésre

dist-upgrade Jaunty-ra
Egy figyelmeztetés arról, hogy mit tegyünk bizonyos, formátumukban megváltozott logfájlokkal (érdemes a frissítés fontosabb részleteit képernyőképekkel saját magunk számára is dokumentálni, mert a végén egyszerűbben elvégezhetjük az utómunkálatokat)

dist-upgrade Jaunty-ra
Ezután megkezdődik a csomagok telepítése (a letöltésről nincs képernyőkép, mert az a fázis gyakorlatilag teljesen kimaradt a teszt HDD-ről történő csomagmásolás miatt)

dist-upgrade Jaunty-ra
A frissítés végén a telepítő eltávolítja a felesleges csomagokat

dist-upgrade Jaunty-ra
Amint ezzel elkészültünk, a rendszer _egy_ újraindítást kér. Babonából - és mert a frissítés alatt nem kértem a /boot/grub/menu.lst frissítését - ellenőriztem a bootoláshoz szükséges fájlokat

dist-upgrade Jaunty-ra
Új login dizájn (korábbi screenshot, az ubuntu-tutorials.com jóvoltából)

dist-upgrade Jaunty-ra
A teljes mértékben sikeres újraindítás után a desktop környezetben gyakorlatilag semmi sem változott, de a rendszer a külső alatt szemmel láthatóan megfrissült

dist-upgrade Jaunty-ra
A kocka izé... henger is pörög

dist-upgrade Jaunty-ra
Fut a VMware

dist-upgrade Jaunty-ra
És ennek köszönhetően a "hibrid" környezet is

A frissítés után semmi különös problémát nem vettem észre. A rendszer a beta mivolta ellenére problémamentesen dolgozik. Egy nap alatt nyilván messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, de azt meg lehet jegyezni, hogy minden idők legsimább dist-upgrade-jén vagyok túl.

Aki úgy dönt, hogy nekiáll, ne sajnálja az időt a frissítés előtti mentésre, hiszen az az egy óra rászánt idő megtérül, ha valami balul üt ki.

Mindenki csak saját felelősségére álljon neki a frissítésnek és semmiképpen se vegye ezt a sikersztori epizódot bátorításnak! Lebegjen a szem előtt, hogy mégiscsak egy beta állapotú szoftverről van szó!

Akik már elvégezték a frissítést, azoknak egészségére, a frissítés előtt állóknak pedig jó szórakozást!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem is megvolt, vannak szép új témák, gyorsan bootol mint mindig, de az intel video még mindig ótvar lassú, akár exa, akár uxa gyorsítást használ, egy fos. Emiatt gyalu. Négy-öt év múlva valami egységesebb hardveren jó lesz ez. Addig meg szerverkedni jó lesz.

Az intel a hardy-ban volt utoljára normális. Azóta sírtam magamnak egy ati-s notit, saztán má nemannyira érdekel az intel problémája :)

miért az intel video win alatt gyors?


No rainbow, no sugar

nekem olyan van hogy mozgatok egy ablakot es annyira felgyorsul h visszaugrik az idoben
--
.

loál.


No rainbow, no sugar

Igen. Ragozhatnám még, de ennyi a lényege.

Csatlakozom.
Kikapcsoltam a compizt, mert csak lassította a munkát. Utánanéztem, minden engedélyezve van, aminek engedélyezve kell lennie.
Thinkpad R61, intel gm965

érdekes nálam hasított, és fedora alatt is
Dell 1525 - Intel Integrated Graphics Media Accelerator X3100

de persze lehet, hogy csak szerencsém volt vagy nem mélyedtem eléggé bele. Ez a grafikon viszont érdekes :D

http://people.ubuntu.com/~bryce/totals-proprietary.svg


No rainbow, no sugar

Én január vége felé frissítettem az otthoni rendszereket és annyira meg voltam elégedve, hogy a munkehelyi laptopomon is elvégeztem a frissítést. Azóta is stabilan fut minden. Egy-egy napi update (200MB körül, de ugye itt még gyorsan pörögnek az események, hiszen nem egy stabil/kiadott rendszerről beszélünk) után előfordult hogy egyes programok nem űgy működtek, vagy nem is indultak el (pl.: awn), de volt, hogy még aznap javították a problémát.
Rendszer szinten azonban problémamentesen futott minden és fut azóta is.
Hozzáteszem, hogy nem vártam ilyen stabilitást az Ubi-tól, mivel az eddigi kiadások inkább csak a következő kiadás idejére váltak igazán stabillá. Itt úgy néz ki kicsit többet dolgoztak a fiúk.

+1

Kubuntuval frissítve, már szinte minden gépen. A szerverek már nagyon régen (X nélkül persze);)

KDE 4.2 rulez :)

---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Az intrepiddel olyan gondok voltak annak idején, hogy elhatároztam, hogy 2-3 hónappal a megjelenés után fogok frissiteni ezentúl. De ha annyira jó, lehet ne várok vele annyit. Az intrepid is elkezdett furcsaságokat csinálni mostanában. Theme nélkül indul login után, rhythmbox lefagy, amikor beütök egy betűt a keresőjébe. Kánya rugja meg.

Az Intrepid tényleg nem volt a legstabilabb ezt mindenki elismeri. De a Jauntyt már jó pár alpha kiadás óta próbálgatom és semmi bugot, furcsaságot nem látok szerencsére.

Még mindig server kernel kell, ha 32-bites rendszert rakok fel 4 GB RAM-mal?

loal?

ezt nem mondod baszki, ennyire gyoparok nem lehetnek, hehehe het vicce
--
.

Nem mintha a PAE-t nem kézzel kéne általában engedélyezni a Windows-ban is (/PAE, BCDEdit /set PAE forceenable) vagy nem kéne kernelt forgatni mondjuk FreeBSD-n hozzá... Az lenne a gyopárság illetve a hét vicce, ha engedélyezve lenne.

--
trey @ gépház

nekem van egy 8.04.2 sima 32 bites desktop verzió egy pendrájvon, default install, semmi pae engedélyezés vagy kernel forgatás, semmi hókuszpókuzs, és simán viszi a 8gb ramot.

a process memoria ter az tovabbra is 2G nem?
--
.

azt nem tudom, nem néztem.
csak arra akartam reflektálni, hogy a pae szerintem alapból engedélyezve van olyan processzorokon, amik támogatják. és tudtommal ez xp-n is így van, csak ott ennek ellenére is 4gb-ra van limitálva.

--------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

by default sztem nincs es telleg winxp 4G max

hunger tudna tobbet mondani a topikrol

http://www.microsoft.com/whdc/system/platform/server/PAE/PAEdrv.mspx
--
.

a fenti linkről:
"The PAE kernel can be enabled automatically without the /PAE switch present in the boot entry if the system has DEP enabled (/NOEXECUTE switch is present) or the system processor supports hardware-enforced DEP. Presence of the /NOEXECUTE switch on a system with a processor that supports hardware-enforced DEP implies the /PAE switch."
azaz gyakorlatilag pentium 4 és afölötti valamint amd 64-bit képes procikon ez teljesül, és ott a pae enabled by default, xp 32-biten.

Az mar eleg regota 3/1G x86-on, ha jol remlik.

--
"- The question is: what is a mahna-mahna?
- The question is: who cares?"

+1
--
\\-- blog --//

Linuxon sose volt annyi.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

maradjunk a subjectnel,

ami a centos/redhat -nal egy yum install kernel-PAE meg 1 grub.conf editalas az a bubuntun miert egy masik termekvonalbol atrangatott kernel installja?

telleg erdekel, de a szokasos OS trollingra nem vagyok kivancsi.

--
.

Na, itt meg úgy működik, hogy apt-get install linux-image-2.6.28-11-generic, vagy apt-get install linux-image-2.6.28-11-server.

Grubot sem kell editálni. Nem kell átrángatni semmit sehonnan.

--
trey @ gépház

csak azt nem ertem miert nincs PAE mindket vonalhoz
--
.

Én azt nem értem, hogy miért kell 32 biten 4GB-nál több memóriával bohóckodni. Pláne, hogy tisztán 32 bites rendszert hosszú évek óta nem vagy alig kapni, amibe valaki 4GB-nál több memóriát bele akarna tenni. A PAE-nek évekkel ezelőtt volt még talán létjogusultsága, de manapság ez már egy letűnőfélben levő valami, akinek kell több mint 4GB annak ott a 64 bit.

--
trey @ gépház

Mert van egy kocsidereknyi program, ami a 32 bites emulacios libekkel nem fut, mindenkeppen rendes 32 bites gep kell neki. A sok memoria meg jo ha van.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

A sok memoria meg jo ha van.

A process címtér mérete ettől még nem nő meg (nem tudsz allokálni 3GB-nál nagyobbat), viszont zabálja a kernel memóriát, emiatt 16GB-nál megáll a tudomány, annál több memóriát már nem tudsz belepakolni Linux alatt mert értelmetlen, elfogy a kernel memória a VM fa tárolása miatt.

Ha ekkora dráma a memória, akkor 64 bites rendszer.

kivancsisagbol kerdem, hogy mi nem fut? csak azert kerdem, mert azok nem emulacios libek, hanem sima 32 bitre forditott libek, pl. en is futtattam teljes gyari 32 bites debian-t chroot jailben 64 bites rendszeren gond nelkul (flash meg wine miatt). igen, mint tudjuk a 16 bites cuccok nem fognak mukodni a v86 mod hianya miatt, de mi mas gond van?

- Use the Source Luke ! -

Oracle-val peldaul lehet szep iveseket szivni, ha olyan verziot akarsz rakni, amibol nincs 64 bites verzio. De vannak mas progik is, talalkoztam mar joparral.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

hat szerintem ha mashogy nem, chroot-ban egy 32 bites rendszerrel menne 64 bites gepen.

- Use the Source Luke ! -

Hat csak az eleg nagy overhead. Igy is behuz magaval egy igen erosre konfigolt JVM-et, plusz meg a RDBMS... szoval nem egy kis darab igy se. Plusz az a chroot nem is annyira trivialis.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Azok nem "emulacios" libek, hanem teljesen ugyanazok a libek (afaik), melyeket 32 bites rendszer hasznal. Erdekelne mi nem fut vele, en olyat meg nem lattam (na jo, persze ha hianyzik valami, az gond, de az mas kerdes).

Ezzel az a baj, hogy a server kernelben a PAE-n kívül is több dolog máshogy van hangolva, mint a genericben. Itt egy régebbi cikk a témában, nem tudom ezeken kívül vannak-e még különbségek (szerk: restricted driverekkel pl mi a helyzet?), de eszerint a server kernel desktopon kevésbé reszponzív, mint a generic. Nem véletlenül ment a siránkozás a fórumokon már pár éve, hogy miért nincs egy PAE enabled 32bites generic kernel. Aki sok ramot használ, annak eddig 3 választása volt:

1) Használja a PAE miatt az egyébként nem desktopra "kihegyezett" server kernelt.
2) Áttér 64bitre, ha olyan a vasa (de ez korábban szintén sok szopással járt - pl java, flash). Én is ezt választottam 8.10-nél, szerencsére bevált, de alapvetően én is csak a 32bites PAE kernel hiánya miatt próbálkoztam vele.
3) Forgat magának (ami megintcsak szívás/kényelmetlenség egy desktopon - restricted driverek, frissítések).

A jövő mindenképpen a 2) pont. Azon megy állandóan a siránkozás, hogy miért nem fejlődik a 64 bit. Közben meg azt kérik számon a gyártóktól, hogy miért nem támogatnak egy visszafelé mutató technológiát.

--
trey @ gépház

sztem a user igenyeket kell kielegiteni egy operacios rendszerrel es nem a hokifeju ubuntufejlesztok agyatlan hujesegeit eroltetni de ki hogy
--
.

Most egy kicsit zavarban vagyok, mert ugyan nekem a generic kernel config-jának PAE-ra való greppelése nem ad eredményt, de itt azt állítja bsh, hogy neki megy.

Egyébként az én igényeimet kielégítik, ezért is használom ezt a disztribúciót.

--
trey @ gépház

Azért már jó, hogy nem azt várod el, hogy személyesen neked fejlesszék a rendszert...

tehat te nem latod ugy hogy PAE-s desktop gepre kihegyezett kernel az jovolna

off
masok meg lathatjak igy, mondjuk annyiban igazad van h eszembe se jutott az elmult 10 evben linuxot kiengedni virtualizaciobol desktop kornyezetben ellenben a winxp(majdnem 10 evig es most meg a win7) teljesen lefedte az igenyeimet mert ezeket nem szuklatokoru moronok fejlesztik, lehet ;)
/off

--
.

Jó lenne, sok minden jó lenne. De a "mormonoknak" is csak két kezük van.

Az "off" részre inkább nem reagálok, ha te ezt valóban komolyan gondolod akkor feleslegesen is beszélnék neked bármit...

moron != mormon


No rainbow, no sugar

Tudom, véletlen írtam el. Közben másra is figyeltem és ez lett a vége. Elnézést. De a lényegen akkor sem változtat.

Neked 10 éve volt olyan virtualizáció Windowson, ami tudott Linuxot futtatni? Hogyan csináltad?

A VMware-t például 1998-ban alapították a Wikipédia szerint.

Ave, Saabi.

gabu te vagy az? :D
--
\\-- blog --//

A bayes osztályozó szerint nem. :)

Tapasztalatok kubuntuval?
Ma delutan lehet frissitek en is Hardyrol.

FeZo

Gép: AMD Athlon 2 GHz, Ati X1100, 1 GB RAM, Atheros Wifi. A telepítő a frissen kiadott i386-desktop.iso fájl, mindenféle módon ellenőriztem mielőtt elindítottam. A LiveCD használata és a telepítés során annyi probléma volt csak, hogy egy idő után nem reagált semmilyen kattintásra, se touchpadon, se USB-s egéren, a kurzor mozgott. Újraindítás után villámgyors boot, az effektek engedélyezése után mindenféle erőlködés nélkül forog a kocka, Ati driver nélkül. Egyelőre iszonyat jó a rendsze, még csak Opera 10 van rajta pluszban meg egy irssi, a felajánlott 156 frissítéssel egyelőre még várok:D

Tegnap frissítettem kubuntut FSC notebook-ra.
Minden probléma nélkül, stabil rendszer lett :)
Csak ajánlani tudom!

Most jutott eszembe hogy van egy 8.10-es kubuntum virtualboxban, amin a 4-es KDE alakulasat kovetem. Frissitettem, minden rendben, csak az OSE guest modult kellett ujra telepitsem repobol, mert a gyari (amit a Vbox felajanl) regi volt.

FeZo

Core2Duo + intel 950GMA VGA + intel 3945ABG WIFI -re milyen kubuntut lehet felhúzni? A 7.10 utáni kiadások nem tudják a grafikus installert se elindítani. Próbáltam az irqpoll opciót is, de akkor full fagyi a vége.

akinek kde kell az miért kubuntuval bünteti magát?
/nem érti


No rainbow, no sugar

Haggyad, perverzek.

Nekem eddig nem volt gondom vele. Milyen debian alapu disztrot javasolsz kubuntu helyett?

bugos: Probald alternate CD-rol telepiteni. Nekem sem ment a grafikus telepito.

FeZo

Semmilyet. Ha KDE kell, akkor SUSE, sajnos az Ubuntu annyira legyilkolta (a GNOME népszerűsítésével), hogy már csak a Novell heggeszti rendesen össze.


"A fejlesztot azert fizetik, hogy oldja meg a problemat. Ez egy kemeny szakma." - Chain-Q

Mi van? :D Az Ubuntu gyilkolta le a KDE-t?! Ez a topik egyre jobb lesz. :)

Az Ubuntu előtt a GNOME és a KDE fej-fej mellett haladtak, a legtöbb disztró ugyanúgy támogatta mindkettőt. Aztán elkezdett terjedni az Ubuntu, ami csak elsősorban a GNOME-ot támogatja. Mivel az Ubuntu nagyon népszerű lett, ezért a többi disztró is elkezdte jobban támogatni a GNOME-ot, mint a KDE-t. Ez odáig fajult, hogy a KDE a legtöbb disztrónál mostohagyerekként van kezelve, és az elterjedtebb disztrók közül alig van olyan, ami alapból KDE desktoppal jön, még a KDE legnagyobb támogatója, a Novell is a GNOME-ot helyezi előtérbe.

De ez várható volt, hogy az egyik fél szép lassan evolúciósan kikopik. Sajnálom nagyon, sokkal jobban kedveltem, mint a GNOME-ot, de hiába ver oda technológiailag a GNOME-nak a KDE 4, sajnos rengeteg bug van benne (a 4.2 annyira bugos volt, hogy már-már a használhatatlanság határát súrolta). Azért remélem majd összekapják magukat (funkcióügyileg elég jól állnak, hibajavítani kellene már elkezdeni komolyan) :)


"A fejlesztot azert fizetik, hogy oldja meg a problemat. Ez egy kemeny szakma." - Chain-Q

A 7.10 óta használt Kubuntumban halott KDE van? Hm, igen fura, igen élénknek tűnt egy hullához képest.

Azért SZVSZ ez egy picit overstatement. Saját tapasztalataim szerint a KDE Fedora alatt is kiválóan használható, és legalábbis 24/7 használom több gépen is.
Csaba

Engem érdekelne mire gondolsz pontosan. Bár én Ubuntut szeretnék mindenféleképpen csak nem Gnome desktoppal ami ha jól sejtem kubuntu lesz a végén így is úgy is.

Ha felteszel egy ubuntut, aztán egy kde-t az úgy nem megy ?

--
"Megtanultam a zenét, de nem csináltam, s azóta tudással, de irigység nélkül hallgatom.
Megtanultam egy sereg tudományt, mesterséget és művészetet, értek hozzájuk, de nem csinálom, s így érdektelenül tudom azokat élvezni. "
Hamvas Béla

A Debian alapúság miatt, a Debian esetleg nem felel meg neki, de ha egy Ubuntura telepíti a kubuntu-desktop metacsomagot, ugyanott van, mintha telepített volna egy Kubuntut, csak több helyet foglal a rendszer. Mivel az Ubuntu-család tagja, elég jó a közössége is. Másrészt embere és hardvere válogatja, hogyan működik, és hajlandó-e esetleg rászánni az időt, hogy működjön.

Én eddig ezt a módszert alkalmaztam ha Ubuntut és KDE-t akartam... Ez inkább sbela kérdésére válasz, viszont innentől ez már kubuntu gyakorlatilag.

Én Hosszú Gnome használat után most kipróbáltam a Kubuntu 9.04-et és felüdülés volt használni. Gyors és viszonylag stabil, egyetlen problémám az Intel 945GME vido gyorsításával van, elég lassú a grafikus renderelés, de bízom benne hogy mielőbb javítják...

milyen hardverrel használod?

Egy HP Compaq 6720s "Business Notebook" géppel.

--
trey @ gépház

Szabad megtudni, hogy mennyi memória van benne, és ebből mennyit adsz a VMware-nek?
Valamint állítottál-e a VMware-n valamit, hogy elég gyorsan fusson és ne fogja vissza a hostot?

Én kísérleteztem a Virtualbox-szal Sun virtualizációs környezetével és a Vmware-rel is, de az előbbi nekem sokkal gyorsabbnak tűnt lemezműveletek során, viszont a VMware jobban integrálódik a rendszerbe.

2GB RAM van a gépben. A VMware virtuális gépek változó, hogy ebból mennyit kapnak. Egy Linux szervernek mondjuk 256MB-ot (vagy hogy egyszerre kettő is fut) alapból (szépen el is ketyegnek vele), XP-nek 512MB-ot.

Az XP ritkán fut, igazából csak a munka miatt kell, speciális dolgok, új programok kipróbálásához jól jön a snapshotting. Ezért ritka hogy több dolog is fut rajta egyszerre. Legtöbbször semmi.

--
trey @ gépház

Nekem is ilyen gépem van. Egy ideig próbálkoztam a kubuntuval, de a kde4 (és egyébként ubuntuban a gnome is) furcsa grafikai hibákat produkált: az ablakok felvillanása előtt a helyükön egy zöldeslilás mindenféle szín jelenség tűnt fel egy pillanatra. Nagyon zavaró volt. Ha kikapcsoltam az effekteket akkor megszűnt. Ebből gondolom hogy ez szintén intel video probléma.

-------

Debian Squeeze

Nem tapasztaltam még ilyen problémát.

--
trey @ gépház

Nálam is van hasonló (jaunty), de ez Qt hibának tűnik.
Nagyon gyakran ott marad valami szemét a videómemóriából a képernyőn. (Pl. kate-ben vagy kile-ban scroll-ozáskor állandóan.) Pedig a desktop effekteket is kikapcsoltam. Intel GM965.

Áttértem gedit-re, ott nem fordult elő, szóval ez valami másik gond lehet.

Arról nem tudok nyilatkozni, mert nem használók KDE-t.

--
trey @ gépház

gnome-mal is ugyanúgy látszik, nem attól függ.

Akkor nem tudom, de én ilyet nem tapasztalok. Mi lehet az eltérés? Video chip?

--
trey @ gépház

Az enyém ilyen, neked mi van?
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GM965/GL960 Integrated Graphics Controller (rev 0c)

(ThinkPad R61, és gm965)

Csak qt-s programoknál tapasztaltam, elég betölteni egy hosszabb szöveges fájlt mondjuk a kate-be, és párszor PageUp-PageDown. Vagy lenyitni egy menüt, és amikor arrébb mászom, a helyén ott marad a szemét. A GTK-s programok nem produkálják (legalábbis a gedit biztosan nem). Gnome most nincs fent, onnan nem próbáltam.

00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile GME965/GLE960 Integrated Graphics Controller (rev 0c)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile GME965/GLE960 Integrated Graphics Controller (rev 0c)

--
trey @ gépház

Egy későbbi frissítés után a rendszer felállását követő 5-10 percen belül lefagyott az X, csak az egér mozgott, semmire nem reagált. (Csak Alt-SysRq gombok.) Legalábbis 2.6.28-cal, a 2.6.27-tel nem volt gond.

A problémát az EXA mód okozta, az UXA engedélyezésével teljesen megszűnt. Azóta nincs ez a memóriaszemetes problémám sem. Alapból az EXA volt engedélyezve. Visszakapcsoltam a compizt is, és az is szépen megy most akár OpenGL-lel, akár XRenderrel.

Hali,
8.10 ubi, ugyanilyen biznisz notebookon nem akar menni az usb egér sehogy. A netet már feltúrtam, de nem találok jó megoldást (a talált xorg kiegészítés nem jött be).
Nálad kellett valamit bütykölni vele?
Most épp frissül Jaunty-ra, és attól várom a javulást.

Nem. Semmit. Pedig többféle egérrel is használom. A munkahelyen egy infrás Microsoft Intellimouse van, otthon pedig egy lézeres stuff.

--
trey @ gépház

Köszi. Lehet, hogy kipróbálom másik egérrel.
Közben a frissítés is meglett, sajna az sem javított. Amúgy más jó a Jaunty-val is.

Megoldva! Segített a hozzászólásod: ugyanaz a típus, ugyanaz az opredszer, és jó az egerekkel.
Kipróbáltam egy másik egérrel, és jó volt. A Targus mini egér volt a bűnös. Olvastam, hogy ratyi egerekkel előfordulhat ilyen, hát én is így jártam.

Kicsit más téma. Olvastam, hogy az ati catalyst 9.3-ban alakítottak valamit az opengl renderingen.
Forrás:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd_catalyst93_composite&num=1

Ez úgy kapcsolódik a frissítéshez, hogy nekem is ubuntu 9.04 béta van most és a repoból raktam fel zárt meghajtót, ami elviekben egy kiszivárgott ati catalist 9.4 beta szerűség. Megnéztem hogy nekem is így viselkedik-e a glxgears mint a 2. videon, de sajnos pont úgy ahogy 9.2-es verzióval mutatják. Valaki tudna segíteni mi lehet a gond? Ez azért lenne fontos, mert akkor gondolom végre menne együtt a compiz és az mplayer -gl kapcsolóval.

én most lenny-t használok, nagyjából meg vagyok vele elégedve, ezelött viszont ubuntu-t használtam csak a zárt driverekkel volt gondom, azt szeretném kérdezni, h az nvidia zárt drivert ki lehet normálisan próbálni a live-cd-ről?

Én úgy emlékszem, hogy külön kernelt szed le az nvidia driver függőségeként.

csak a modult.

a laptopomba gefroce9100m+geforce9300m van és ezzel már elég sokat szívtam...
valaki esetleg próbálta hasonló hardverrel?

ki. van benne egy beallito program aminel azt lehet allitani hogy mennyi grafikus effektet hasznaljon. ha azt a legjobbra allitod azt fogja mondani hogy letolti hozza az nvidia binaris driveret. miutan felrakta azt mondja hogy inditsd ujra a gepet. ne inditsd ujra hanem ctrl-alt-backspace.

ctrl+alt+backspace már le van tlitva az 1.6-os x.orgban :/
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Nem írok sokat:

"...Ha továbbra is igényt tartanánk erre a funkcióra, akkor lehetőségünk lesz aktiválni úgy, hogy az xorg.conf fájl “ServerFlags” szekciójában letiltjuk a “DontZap” opciót. ..." Idézet innen.

-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-

Ubuntu 8.04.2, AIX, Windows XP Home, Windows XP Pro

bocs intrepiddel probaltam. de talan egy kijelentkezes is megoldja a dolgot vagy egy gdm restart

Én tegnap frissítettem 32 bites Intrepidről megspékelve azzal, hogy a korábbi rendszerre már felpakoltam korábban a 2.6.29-es kernelt. A frissítés gond nélkül lement, felbontást kellett korrigálnom a művelet végén.

Tapasztalatok Intel GMA x4500MHD kártyával: alapértelmezett beállításokkal is használhatóbb a compiz, a lehető legritkábban akad be. Az UrbanTerror viszont elég rosszul teljesített, 15-20 fps-sel játszhatatlan volt. Nem úgy, mint UXA-val, amivel a 20-50 fps már élvezhető, azonban kisebb grafikai hibákat láttam a compizzal ( főleg átlátszósági hibák, valamint a swapot is intenzíven használta a rendszer, amit eddig nem nagyon vettem észre ).

Nekem sajnos nem sikerült jól. Első 10 percben 2szer fagyott csontra, amikor filmet próbáltam nézni.

Mar 30 18:29:51 budacsika-laptop kernel: [38930.791758] vlc[25616]: segfault at aae16650 ip aae16650 sp abe3b3bc error 4 in libtar.so.0.0.0[aae4e000+7000]
Mar 30 18:35:46 budacsika-laptop kernel: [39285.603263] vlc[5080]: segfault at aa9c8650 ip aa9c8650 sp abdd83bc error 4

Csúnya fekete lett az a felület ami felbukkan ha csatlakozom a wifi-hez, vagy hang/fényerőt állítok. Vagy ez direkt?

És ami még nagyon idegesít, nem működik a Ctrl+Tab, csak akkor ha a Compiz Normal be van kapcsolva, grr..

"Elnézést, a notify-osd program váratlanul összeomlott.
A hibát jelentettem.

Egyébként minden a vlc miatt van, úgy látaom. Ha nem fut, megjelenik az a csúnya fekete notify-osd.

3. crash: compiz be volt, egy 16G-ás .mkv-t nyitottam meg, és full screen-be akartam tenni.

Hibák még:
- bluetooth-t midnen induláskor bekapcsolja
- wifi csiagalassan csatlakozik, és random, néha megy, néha meg kéri a jelszót, de akkor mr nem lesz jó, csak ha megpróbálok másra csatlakozni, aztán újra az enyémre, akkor nem kéri a jelszót, jó lesz.

Logok:
messages-ben

Mar 30 19:23:02 budacsika-laptop kernel: [ 492.252943] notify-osd[6677]: segfault at 7ec ip b76d5c48 sp bfa87240 error 4 in libX11.so.6.2.0[b7694000+ea000]
Mar 30 19:23:02 budacsika-laptop kernel: [ 492.432562] notify-osd[6681]: segfault at 3000077 ip b76f4c48 sp bfaa4260 error 4 in libX11.so.6.2.0[b76b3000+ea000]
...
Mar 30 19:30:03 budacsika-laptop kernel: [ 912.854635] Xorg[3002]: segfault at a00f9014 ip 08123458 sp bfd6deb8 error 6 in Xorg[8048000+19d000]

kern-.log-ban hasonlük mint a messages-be, de van egy új
Mar 30 19:31:18 budacsika-laptop kernel: [ 28.248286] [fglrx:fireglAsyncioIntEnableMsgHandler] *ERROR* interrupt source ff000066 is not supported on this hardware (return code = 1)

valakinek van ötlete ezekre? Azt tudom, hogy a segfault nagyon nem jó :)

Passz. Nekem olyan van a kernel logban, amiben órákkal ezelőtti bejegyzés van, hogy sikeresen csatlakozott a WiFi AP-mhez. Nem tapasztalok semmi WiFi problémát, a Bluetooth nálam pedig BIOS-ból ki van kapcsolva, mert hasznontalan hardvereket nem üzemeltetek feleslegesen.

--
trey @ gépház

"Bluetooth nálam pedig BIOS-ból ki van kapcsolva, mert hasznontalan hardvereket nem üzemeltetek feleslegesen."

Igaz, én sem használom, soha, csak BIOS-ban nem lehet kikapcsolni :(

Compiz-t kikapcsolva megy full screen-ben, csak hogy Ctrl+Tab meg nem megy így.
Compiz csak emiatt ment.

Hát ilyenkor ugye több lehetőség marad:
1. a klikkelős mód: System->Administration->Services->(Unlock)->Pipa ki a kékfog elől
2. the geek way: sudo update-rc.d bluetooth remove
3. the linux king way: az /etc/default/bluetooth-ban az enabled 0-ra állítása
4. "Oh God I am a sysadm" way: a megfelelő kernel modulokat blacklist-re teszed. Hogy mik ezek?

for i in `lsmod|awk '{print $1}'`; do modinfo $i|grep bluetooth >> /tmp/bt_modules; done

a file-ban meg benne van a 2-3 modul, amit blacklistre kell tenned.

Várom a további ötleteket :)

Ja, ezek jó dolgok, köszi szépen (komolyan).
Viszont alőző verzióval úgy működött, hogy ha a notebook-on lévő kapcsolóval bekapcsoltam, akkor _mindig_ ment, ha kikapcsoltam, akkor _soha_ nem ment.

Bocsi, ha jobban fogalmazok, talán nem pazaroltam volna az idődet :)

Nem pazaroltad az időmet....ezeken nem kellett dolgoznom, csak hirtelen ezek a lehetőségek jutottak eszembe. Azért is írtam a végére, hogy várom a többi ötletet. Hátha van még.
Persze vicces névvel kell a módszert ellátni. :)

A Ctrl+Tab-ra nincs ötleted?
A Compiz valamit, valahol elllított, de nem találtam semmilyen "hotkey manager"-t vagy hasonlót :(

Compiz-settings-manager a csomag neve ha jól rémlik. Ott betudod állítani amit kell.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Köszi, megnézem.
Csak nem értem, hogy mi köze hozzá, ha egyszer a compiz ki van kapcsolva?

ugy erted 4++: for i in `lsmod|awk '{print $1}'`; do modinfo $i|grep bluetooth; done | grep ^filename | awk '{print "echo \"blacklist `basename "$2" .ko`\""}' | sh > /etc/modprobe.d/blacklist_bluetooth ?

trey, VMware-ből mid van, Workstation? Ez a "hibrid" móka mit is takar?

VMware Workstation Unity funkció.

--
trey @ gépház

Ha közölsz egy shot-ot az asztalodról amin win app is fut, írd ki mindig ezt a mondatot, és akkor talán többet nem kérdezik. :)

Nem mindenkinek olyan triviális ez :P én is most hallottam először, és hálás vagyok treynek, hogy leírta.

Többször elmondtam már. Gyakrabban kell az oldalt olvasni... :)

--
trey @ gépház

Csináltam egy ilyet:

Elmentettem a .mozilla könyvtáramat, hátha valami nem lesz kerek.

# apt-get install firefox-3.1

Feltettem a Nightly Tester Tools-t, hogy működjön az a két darab Add-on is, ami még nem kompatibilis a 3.1-gyel és duplájára gyorsult az internet :D

--
trey @ gépház

es tenyleg :)

minden minor verzio valtozasnal duplazodik

most kb. 1024x gyrosabb mint az 1.0 val volt
--
.

A mai frissítéssel firefox-3.5 lett a csomag neve.

--
trey @ gépház

Frissitettem en is a laptopomon a rendszert Jaunty-ra, de nem sikerult a dolog tokeletesen. Mikor a frissites ugy 80% korul jart, egy hibauzenettel leallt a telepito :( Ujrainditottam a gepet, s latszolag nincs semmi baja. Egy napi hasznalat utan tokeletesen megy. A kerdesem az lenne, hogy azt a maradek 20%-ot hogy lehetne potolni? A frissito ujboli meghivasra meg feltett jopar csomagot. Rendben van igy vajon?

"A kerdesem az lenne, hogy azt a maradek 20%-ot hogy lehetne potolni?"

Konzolon egy "apt-get update; apt-get upgrade" párossal vagy az Update Manager piszkálásával.

"A frissito ujboli meghivasra meg feltett jopar csomagot. Rendben van igy vajon?"

Mivel naponta 150-200MB-nyi frissítés csorog le hozzá, ez normális. Egészen addig várható ez, amíg stabilnak ki nem adják.

Példának okáért tegnap teljesen up-to-date volt a rendszerem, ma pedig egy rakás frissítés érkezett:

51 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 1 not upgraded.
Need to get 19.1MB of archives.
After this operation, 582kB of additional disk space will be used.

--
trey @ gépház

Hát én asszem be***tam.
Dell latitude 830, nvidia, 4GB ram, server kernel
Frissítések lefutnak ok.
Hang összekavarodott van aminek van hangja (gnome-os gombok kattintása) néha, és van aminek nincs (flash, skype), pulse audió fut.
nVidia Corporation Quadro NVS 140M (rev a1) restricted driver engeélyez -> összeomlik a gdm :(

Bejelentettem, de hátha tudtok valami okosat:
https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/353032

:(

ilyen a betateszterek elete
--
.

a skype-ra annyi, hogy az nem neszél pulseaudio-ul. Van valami pulse-alsa csomag ami kell hozzá, meg valamilyen .asoundrc-s varázslat. Nem t'om pontosan, mert első dolgom, hogy kigyomlálom a pulse-ot és alsa-t rakok a helyére. Így minden műkszik rendesen.

En most kezzel pakoltam fel a ubuntumat (debootstrap, apt-get install linux-image, passwd), es ugy inteztem a dolgokat, hogy eleve alsa menjen fel.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nekem még csak 8.10 van, de nálam beszél pulseaudio-val. Annyit kell, hogy a hangbeállításoknál mindenhova beállítod a pulseaudio-t.


"A fejlesztot azert fizetik, hogy oldja meg a problemat. Ez egy kemeny szakma." - Chain-Q

Letükröztem én is az éles rendszeremet, hogy tegyek egy próbát.
Még az installálás elején jött egy ilyen hiba:
"Trying to install blacklisted version 'python2.6_2.6.1-1ubuntu8'"
Látom sokan mások is belefutottak ebbe: http://ubuntuforums.org/showthread.php?p=7013043
Ilyen rövid és fájdalommentes installom még nekem sem volt, igaz nem is ment fel a Jaunty :-)
Ez annyira megrémisztett, hogy a végleges kiadás előtt biztos nem teszek még egy próbát!

A mellékelt fórumon nem sokkal később rajta volt a megoldás, valószínűleg a német repository volt elromolva, csak a hibaüzenet volt nem odaillő és egy kicsit vérfagyasztó. Miután átállítottam a tárolót németről alapértelmezettre, azután szépen települt.
Mindent tudok használni, csak a szokásos MousePen rajztáblát kellett újra életre csiholni.

Sokkal jobb, mint az elozo verziok voltak, ezzel egyutt megtanitom szarnyalni, noha nem egy kemeny kocsag. Vannak idegesito aprosagok, amik miatt nem tudom elviselni. Ha holnap release lenne, akkor azt mondanam, hogy az ajanlhato kategoria linuxban kezdoknek es kezdo-haladoknak. Permanens rendszergazdai munkara mersekelten alkalmas.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nos, én rögtön az elején megakadtam. Akár Alt+F2 és update-manager -d, akár sudo do-release-upgrade -d konzolról (a hagyományos apt-get dist-upgrade-et már nem próbáltam), a következő hibaüzenettel leállt:

Idézet:
W:Failed to fetch http://archive.canonical.com/ubuntu/dists/jaunty/partner/binary-i386/Packages.bz2 Hash Sum mismatch,
W:Failed to fetch http://archive.canonical.com/ubuntu/dists/jaunty/partner/source/Sources.bz2 Hash Sum mismatch,
E:Some index files failed to download, they have been ignored, or old ones used instead.

A google-t feltúrva azt a javaslatot találtam, hogy a -d kapcsolót lehagyva menni fog, de az jelen esetben nem volt használható opció. A megoldás az lett, hogy a kérdéses repository-kat kicommenteltem a sources.list-ben (úgysem volt felrakva belőlük semmi).

Jelenleg fut a frissítés, a csomagok már lejöttek, szépen halad a dolog.

A frissités gond nélkül lefutott, azóta is megelégedéssel használom. Kisebb gondokat tapasztaltam pl. a Gnumeric-nél, meg a Tracker-nél, de az előbbi csomagfrissítésnél már meg is oldódott.