Biztonsági probléma a Sun JRE-ben

Címkék

A Sun Microsystems arra figyelmeztet, hogy biztonsági sebezhetőség található a Sun Java Runtime Environment-ben (JRE). A bug az unpack200 névre hallgató JAR Upacking Tool-t érinti. A rosszindulatú támadó speciálisan összeállított Java archive segítségével a hibát kihasználva tetszőleges kódot injektálhat illetve hajthat végre a felhasználó számítógépén, annak jogosultságaival. Bizonyos esetekben a hiba kihasználására akár egy speciálisan preparált weboldal meglátogatásakor is sor kerülhet.

A bug a Java JDK és JRE 5 Update 17 és korábbi, illetve a 6 update 12 és korábbi verziókban található. Mind a Windows, mind a Linux, mind a Solaris verziók érintettek. A Sun megjegyezte, hogy az 1.4.2-es és 1.3.1-es verziók nem érintettek.

A felhasználók a parancssort használva megállapíthatják, hogy milyen Java verziót futtatnak. Ehhez a "java -version" parancsot kell végrehajtani. Firefox böngészőkben az "about:plugins" lap is információkkal szolgálhat. Ezen kívül megállapítható a telepített Java verziója a "Verify Java Version" weboldal meglátogatásával.

A problémás verziót futtatóknak érdemes mielőbb frissíteni a Java 5 Update 18-ra vagy a Java 6 Update 13-ra.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

cool, de a java updater (megint) azt mondja, hogy a legújabb van a gépemen. ha ebben a szutyokban mindig csak 1 hét múlva jelenik meg egy újabb verzió, nem tudom, mi a francnak van.

"bug a Java JDK és JRE 5 Update 17 és korábbi, illetve a 6 update 12 és korábbi verziókban található."

java -version:
java 6 update 11...

java update: you already have the latest version.

wtf :(

lBaltazar% java -version
java version "1.6.0_12"
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.6.0_12-b04)
Java HotSpot(TM) Client VM (build 11.2-b01, mixed mode)

Pfuuuh! :)

Az a jó a JAVA-ban, hogy ha hiba van benne, az is lassan fut. ;)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

IcedTea6 és OpenJDK érintett vajon?