Natív GCC4 Haikura

 ( xobor | 2009. február 2., hétfő - 11:18 )

Ahogy azt sok Haiku-közösségi tag tudja, egy naprakész GCC4 fordító hiánya volt az egyik legnagyobb akadálya annak, hogy új programokat lehessen átvinni Haikura.

Néhányszor a GCC 4.1.2 keresztfordító erre alkalmas volt, annak minden fájdalmával együtt, nem kevés frusztrációt okozva. Amire igazán szüksége volt a Haikunak, az egy GCC4-el felépített Haikun futó natív GCC4 eszközkészlet. Az idő elérkezett. A GCC 4.3.3 Haikura immár a valóság.

Michael Lotz volt, aki leküzdötte ezt az akadályt. Műhelyének gyümölcse pedig részévé vált a Haiku szofvertárolónak, annak minden előnyével együtt.

Michael részletes beszámolója itt, és a hír forrása pedig itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Michal helyett Michael. Bocs!
Szerk: köszönöm a korrekciót!

A Firefox 3 Haiku portjának is ez volt eddig az akadálya?

Nekem eddig ez az oprendszer csak virtuális gépen ment. Valaki el tudta már indítani valamilyen módon "éles" környezetben is? Egyébként nagyon jó desktop os lehet még ebből. Pláne ha lesz majd hozzá pl.: (modern) grafikus kártya támogatás.......

Nem tudom, hogy ki mit gondol erről, de én elég kevés esélyt látok erre. :(

A linux is hasonlóképp kezdte azzal a külömbséggel, hogy akkor kevesebb os volt a színtéren. De annó a BeOS nagyon népszerű (és kiáló minőségű) volt. Ezt meglovagolhatja ez az os.

A BEOS-rol olyan sokan irjak, hog mennyire nagyszeru, es csodalatos volt, hogy szinte mar hihetove is valik. A technikai megvalositason kivul volt barmi is, ami naggya tette? Volt ra barmi ertelmes program, amitol elterjedhetett volna? Lehetett barmifele kornyezetben, tobbfunkciosan hasznalni, mint pl egy mai desktop kornyezetet? En anno csak a lehetoseget lattam benne, akar a linux-desktopban :(

Szerk: par elutest javitottam :)

Keress egy régebbi BEOS image-et, és próbáld ki. Volt belóle pár live cd.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mint irtam volt, kiprobaltam, igaz nem ma volt :) De eddig csak "vallasi" ervek lettek felsorolva, mas nem, es en sem emlekszem masra. Kb, mint az amiga a mai vilagban, van egy-ket szerelmese meg mindig :)

Szerintem jó volt. Kifejezetten multimédiás alkalmazásokat használni benne remek volt tempóban. Kényelemeben nem feltétlenül volt ütős, de nagyon gyorsan dolgozott. Most így hirtelen olyan alkalmazás ami eget rengető volt benn, nem jut eszembe, de tetszett. Gyak azt lehetett vele kb csinálni mint akkoriban a windowssal.

Tehat gyakorlatilag nincs oka, es lehetosege, hogy desktopon hoditson. Persze tetszhet, meg akarmi, de egy titkarnonek odatolva sirogorcsot kap, kozponti menedzselhetoseg nincs, bongeszohaboru sem dul rajta, es meg lehetne sorolhatni.

Hát ott lehet nagyon jó ahol a reakcióidő a szűk keresztmetszet. Realtime OS-nek szánják a fejlesztők. Se a win se a lin nem igazán az. Ki tudja. Ettől függetlenül ugyanúgy lehet hogy hódítani fog, és lehet hogy bukta lesz. Volt mind a 2-re példa. Bár a hódításra kevés, (mac,lin de ez utóbbi sajnos kevésbé)

Ez nem feltétlen baj, ha van egy fanatikus közössége, ami elég nagy ahhoz, hogy arra építeni lehessen: ha nem is lesz mainstream, de rétegtermékként remekül elélhet. A kérdés csak az, hogy meg van-e ez a kritikus méretű (ami nem jelent túl nagyot) fanatikus közösség...

Nem a letjogosultsagat vitatom termeszetesen, csak a fanok mindig toljak a szoveget :) Viszont Emberk az rt-vel vegre beugrasztotta, hogy anno miert is probaltam ki :) No, meg, hogy mitol is istenitik nehanyan :)

A bebitset tudom javasolni böngészgetni.

van meg most is (nem hivatalosan) karbantartott beos kiadas (valami BeOS 5 PE max vagy mi). Eszmeletlenul gyors rendszer. Egy P2-n vagy P3-on ugy erzed magad, mint egy mai gepen. Raadasul parhuzamositasra volt optimalizalva a rendszer mar akkor.

"Raadasul parhuzamositasra volt optimalizalva a rendszer mar akkor."

Hát ezzel nem lehet OS háborút nyerni, csak a 'Zófisszal, aminek a logója négy lebegő ablak, meg a kék 'e' betűvel, ami egyet jelent az Internettel.
---
;-(

Ha már így szóbahoztad a linux-desktopot, én jobban örülnék annak, ha a "mindenhova linux desktopot" helyett inkább a "haiku desktopot" folyna a csapból, már csak azért is, mert anno a BeOS-t legalább _desktop_ rendszernek kezdték el fejleszteni, ellentétben a linuxszal.

Programellátottság tényleg probléma volt, BeOS is nagyban köszönhette ennek a halálát. Sajnos.

----------------
Lvl86 Troll

elobb lesz belole jo desktop rendszer, mint linuxbol

--
When in doubt, use brute force.

Ez nagyon szubjektív. A Linux szerintem már jó desktop rendszer - számomra. Ezzel szemben a Haiku nem az - még. Szóval minden csak nézőpont kérdése...

mondjuk inkább azt, hogy szexi operációs rendszer:) kb annyi értelme van, mint a nak.

Itt jön az, hogy számodra. Attól még nagyon látszik rajta az, hogy nem annak indult, csak nekiállták megerőszakolni egy "csak azért is desktop rendszert csinálunk belőle" hozzáállással.

FreeBSD-vel, mint "desktop" rendszer kevesebbet szívtam (egyből ment DRM-s X.org, csak felbontást kellett állítani, hang, stb. Linuxon nem mindig), mégse használnám annak, hiába alkalmas rá valamilyen szinten. Mert nem annak szánják elsődlegesen.

----------------
Lvl86 Troll

Én Ubuntu 8.10-et használok jelenleg és nem érzem úgy, hogy megerőszakolták volna, hogy Desktop OS legyen. De mint te is és én is írtam, ezek szubjektív dolgok. Eszem ágában sincs napi szinten újra Windowst használni, mint ahogyan tettem ezt évekig. Jelenleg NÁLAM a Desktop OS sorrend:
1., Linux
2., MacOSX
3., Windows
Másnál, meg más...

Majd ha lesz rá photoshop :)

Asus EEE 901-en és 1000H-n probléma nélkül feljön, hangot haxolni kell alá, hálót nem sikerült (bár nem küzdöttem vele sokat); igazából VLC playerrel több filmen túl vagyok "Haiku on EEE" alatt. :D

A BeOS-hoz volt/van valami nVidia támogatás. Mivel a Haiku egyik főbb célja a BeOS-el való bináris kompatibilitás, így a régi driverekkel is működnie kell majd. Akarsz 3dét?

Drukkolok ennek a Haikunak, de tényleg esélytelennek tűnik. A Linux is alig tud feléledni, nemhogy ez...

miért, a linux hibernációs álomban van? szóljon már valaki a Google srácoknak, hogy álljanak már le a marihuána habzsolásával. olyan erősen vizionálják, hogy piacvezetők az internetes keresők között, hogy a firefoxomban is itt látszanak a keresősávjukkal. közben meg természetesen ma is az Altavista a keresés királya;)

nem bírom értemezni amit írtál... hogy jön ide a google meg az altavista?

A Linux is alig tud feléledni. ezek szerint a linux jelenleg hibernált/alszik/alig használható. nyilván az infrastruktúráját gnu/linux rendszerre alapozó Google is csak érzéki csalódás lehet. a linux még csak "éledezik" éles környezetben nyilván nem használható:) az Altavista a Google előtt elterjedt, és széles körben használt internetes kereső volt. ha a google csak káprázat, nyilván az van még forgalomban:) írhattam volna Exciteot, vagy Infoseeket vagy a magyarországon kedvelt Altavizslát is.
arra kívántam humoros formában utalni, hogy nemcsak desktopból áll a világ.

oksa, így már értem... ;P

Miért van az, hogy egyből következtetek az értetlenkedő saccperkábé életkorára? :)

Ezek a mai fiatalok, majd egyszer rémmesedélutánt tartok a lányomnak a pregoogle korszakról, a mobiltelefon előtti idő elmesélése után. Szerintem azt fogja hinni, hogy apuka agya végleg elmeszesedett, csak kitalál minden marhaságot, olyan körülmények között nem is lenne képes létezni ember...:)

Ja, 2009 a LinuxDesktop eve lesz majd. Bizonyos ertelemben igaza van.

Szerk: eggyel feljebb akartam...
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Szerintem arra próbált utalni, hogy a Linux is alig bír valamit kezdeni a Windows hegemóniájával. Hosszú gyötrődés után sikerült pár százalékot lecsípni annak penetrációjából. Remélem azért ez a folyamat majd idővel felgyorsul.

Mondjuk, hogy hogyan jön ide és miért keverted bele a Goole-t, azt csak te tudod. :)

imho egy rendszer használhatósága nem függ össze az desktop elterjedtségével. nagyon is élhet egy platform 0.5% userbázis mellett is. a lényeg a fejlesztők száma és felkészültsége.
egyébként ha a gnu/linux jelenleg nem is, az Apple Mac osx annál inkább csökkenti a windows részesedését desktopoknál.

OSX-szel csak facebookozó nagyikat lehet megfogni, a PHP Pistikék az XP-t szeretik. Joggal.

Hmm, ezek szerint ha az OSX-et a nagybanin árulnák, és olcsóbb is lenne, mint egy kiló narancs, így tél vége felé, akkor hatalmas piacot hasítana az Almacég.

Drága az alma, pedig ott rohad a fán. (Fogjuk fel hasonlatnak mielőtt megvádolnak hogy átmegyünk agrárba.)

Nem értem miért baj, ha parasztok vagyunk. :)

Bajnak nem baj. :) No, megyek is ganyét hányni.

Még mindig jobb, mintha szocionista cigányok lennétek. :-)

Pocsek lehet... mit ettel?
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Hegeszt ettem. Ja, ez nem az...

Akkor az "alma" kereskedok nemsokara palinkat fognak arulni? 8)


Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot.

Persze, iPalinkat.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Hogy jön ide a windows? Miért van az, hogy ha jön egy új OS, akkor annak egyből a windows lesz a vetélytársa? Szerintem a foss OS-ek elsősorban egymással versenyeznek. Láttál te már olyan usert, aki windowsról *bsd-re vagy solarisra tért volna át? Windowsról mac-re meg linuxra szokás áttérni, a többi ezen a téren labdába sem rúg. Úgyhogy haikura elsősorban linuxról, esetleg *bsd-ről, solarisról (használ valaki opensolarist desktopra?) fognak áttérni. Egy szép napon talán én is így döntök, valahogy szimpatikusabb mint a linux. :)

> ...(használ valaki opensolarist desktopra?)...

Jelen.

És elképzelhető, hogy a (távoli) jövőben áttérsz haikura? :)

egyelőre sem megerősiteni, sem cáfolni sem tudom a jövőbeli véleményemet, mely rábirna a váltásra. :)

Inkább nem tartom kizártnak, hogy esetleg lesz egy gépem, amin hosszabb ideig Haiku futhat.

+1, de küszködöm.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."
OpenSolaris 2008.11
Debian Lenny 2.6.27.6

elsődlegesen az BeOs egykori userei fogják használni. sokáig hitegették őket az beos fejlesztésének az újraélesztésével. majd jött egy német szélhámos társaság a ZetaOSel, ami az Be utóda lett volna. ez fizetős termék volt, az eredeti Be kódot is használta, csak épp semmi joguk nem volt hozzá. de ez nem zavarta őket, sőt éles kritikával illették az akkor fejlesztési stádiumban levő haikut is. máshonnan is ismerős érvekkel, mint tönkreteszik a Beos platformot az opensource mítosszal és hasonlók.

Idézet:
használ valaki opensolarist desktopra?

Énisénis.
Sőt, Sol10-et is, bár az nagyon fapados. sxce jobb, most éppen 106 :)
<-------
You can't grep on dead trees.