Az IBM bejelentette "System z10" mainframe-jét

 ( trey | 2008. március 2., vasárnap - 14:01 )

Az IBM néhány nappal ezelőtt bejelentette "System z10" névre hallgató mainframe számítógépét. A high-end számítógép a gyártó szerint akár 100%-kal jobb teljesítményt nyújt CPU-intenzív terhelések esetén mint a z9 jelű elődje, mindemellett kevesebb energiát fogyaszt, kisebb hűtésből adódó energiaszámlát eredményez és kisebb helyet követel magának az adatközpontok padlózatán. Videók, további adatok:

Az IBM szerint egy darab System z10 mainframe teljesítménye közel 1 500 darab x86 szerver teljesítményével ér fel.

Részletek a z10-ről itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

:)

"Az IBM szerint egy darab System z10 mainframe teljesítménye közel 1 500 darab x86 szerver teljesítményével ér fel."
Merthát a kettőt könnyen és jól össze lehet hasonlítani és ezáltal ilyen tudományosan megalapozott kijelentéseket lehet tenni.

Hát, a marketing már csak ilyen dolog.

init();

1500-szor annyiba kerül? :)

1500 486 szerver ? Vagy az IBM -nel mit jelent az 'x86 server' ?

Én úgy képzelem, hogy olcsó, két processzoros 1U-s rackmount gépeket. Például olyanokat, amelyekben két 3,2GHz-es, 1600MHz-es FSB-s, négymagos Xeon van. És ezekből 1500-at.

...100%-kal jobb teljesítményt nyújt CPU-intenzív terhelések esetén mint a z9 jelű elődje...

Tehát be lehet kapcsolni rajta az Aerót? :)

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Leszámítva azt az apró problémát, hogy erre valószínűleg csak így tudsz windowst tenni, valószínűleg igen. :D

na erről csak annyit, h több mainframe oktatóm volt és amikor valaki a windows-t hozta szóba, csak szerény mosollyal megkérdezték, h mi az? mert ők erről még nem hallottak:) persze a laptopjukon az volt, de hát az csak egy tool, h elérjék a gépüket amin OS fut :)

Pedig ezekszerint megbíznak a Windowsban, ha elég biztonságosnak érzik ahoz, hogy elérjék azon keresztül a féltett rendszerüket... ;)

Az új Halálcsillag :)

Egyébként érdekes ez a Z-architektúra is. Nem sok mindent tudok róla és a wiki sem túl bőbeszédű ( http://en.wikipedia.org/wiki/Z/Architecture ). Korábban az IBM mintha motyogott volna olyasmit, hogy a Z-be is behozná a Power(kompatibilis) vonalat, de ez gondolom (még?) nem az.
Valaki tud valami bővebbet arról, hogy milyen ez a Z-széria?

Az ember szíve örül, mikor látja, nem csak a ratyi PC-k fejlődnek, hogy igazi számítógépek fejlesztésére és magukra a számítógépekre is van szükség valahol a világon. :-)
Annak sajnos kis esélyét látom, hogy ilyennel élőben találkozzam kishazánkban. :-(

Ave, Saabi.

Az itaniumos ratyi PC-kre gondolsz? :)

Itanium mint Personal Computer?

Persze. Nem szoktál szaksajtót olvasni?

define szaksajtó

Arra céloztam, hogy az Itaniummal kapcsolatban voltak olyan törekvések, hogy majdan leváltsa az elavult IA-32-t. Csak hát jött az AMD az AMD64-gyel.

Tényleg, csak azóta egy kicsit más irányba ment a dolog, azért tűnt furcsának.

Kétségtelen, ahogy az is, hogy azzal, hogy a HP nem hátrált ki mögüle, hanem szépen leépítette a többi platformot most már van némi esélye a túlélésre. :)
A Xeon-Itanium közös rendszerbusszal és talán némileg aggresszívebb árazással meg akár alsóbb régiókban is terjedhet kicsit.

Találkoztál már rx2660-nal? Ja, ratyi PC.

Ave, Saabi.

Azzal még nem, csak a nagytesójával (DL380G5) >;-)

Erről beszélek.

Ave, Saabi.

Adj egyet kölcsönbe, összehasonlítjuk a DL380-nal. Úgyis kb. azonos szint, lehet bele P400-at, ugyanolyan diszkeket tenni, közvetlenül összemérhető a kettő.

Utánanézek.

[szerk]
Március közepén esélyesen lesz gép, majd kereslek.

Ave, Saabi.

OK, köszi.

4 évig dolgoztam S/390-en, még egy szekrényt is láttam (nem magyarországon). itthon kb 10 cégnél van mainframe: mol, dunai vasmű, kfki, ksh, ilyenek. ahol sok adattal kell dolgozni.

Kérdés, hogy az említettek közül ki fog z10-re upgrade-elni és ki fog olcsóbb eszközre váltani? Mert az utóbbira ismerek konkrét példát.

Ave, Saabi.

sokszor hasonlítják a mainframe-t t-rex-hez, hát kb úgy is hal ki valószinűleg :)

Nem, amíg van akinek nem csak a mennyiség, hanem a minőség is számít.

Ave, Saabi.

igen, de te pont azt írtad, h ismersz olyat aki olcsóbbra vált, ergo csak az a tendencia, h csökken (kihal). btw, anno sokan azért migráltak a gyengébb unix-ra (gyengébb=99.5% rendelkezésre állás), mert mainframe-re csak sap r2 volt, unixra meg r3. igaz, h több unix szerver kell, több unix admin, de még így is olcsóbb. meg az igazi mainframe adminok is lassan kihalnak, hasonló pl a fortran programozó.

<Gonosz megjegyzés>
Hát igen, éppen ideje volt, hogy az IBM kijöjön valamivel, ami képes a legújabb Tivoli termékeket is elfuttatni...
</Gonosz megjegyzés>
---
Sok gyerekkel ellentétben én sose akartam tűzoltó lenni. Lettem helyette informatikus. Nem találjátok ki, hogy mit csinálok nap mint nap...

Mennyibe kerul egy ilyen ize? :^)
_________________________________________________________________________
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

http://www.philly.com/inquirer/business/20080226_IBMs_z10_is_faster__but_on_less_energy.html
"The new System z10, with a starting price at about $1 million, comes as IBM focuses on lowering the price tag for running its storied line of data-crunching workhorses."

"Biztos többe lesz mire Magyarországra ér, pedig úgy vennék egyet magamnak..." ;P

LOL! :-D

Ave, Saabi.

Miért ? Elromlott a karórád ? :D

Pár év múlva a színesfém-kereskedőtől megveheted. :)

kb 8 éve dolgozok IBM mainframe-ekkel és azóta hallom, hogy ki fog halni ez a vonal, de amint az ábra mutatja, nem ebbe az irányba halad a világ.

Ha ki akartok próbálni egy mainframe-et akkor nézzetek el a http://www.hercules-390.org/ oldalra. Van ott egy open source, nagyon jo kis emulator pc-re. En mar futtatam vele zLinux, zOS (MVS, OS/390), VM es VSE oprendszereket. Egy izmosabb pc-vel el lehet erni 80-100 MIPS-et is, igaz ez a z10 27.000 MIPS-en ketyeg (nem beszélve arról, ha egy párat összekötnek parallel sysplex-be). Mainframere fejleszteni ideális még akkor is ha mondjuk a DB2-t futtatsz a host-on.

Bra:
Ha tenyleg erdekel, van itt egy rx2620 (ketproci) elvinni nem lehet, de beengedni be tudlak ra, hogy jatsz. egy szimpla u320 -as vinyo van rajta, majd lementem a VMS-st hogy telepitshess barmit.
dobj levelet, ha.