Linux desktopom a következőképpen van particionálva ....

Címkék

Előzmények: Helyzavar - ubuntu

/
18% (134 szavazat)
/, swap
13% (99 szavazat)
/, /home, swap
23% (168 szavazat)
/, /home, /var, swap
4% (26 szavazat)
/, /home, /var, /opt, swap
3% (24 szavazat)
/boot, /
10% (71 szavazat)
/boot, /, swap
9% (65 szavazat)
/boot, /, /home, swap
14% (103 szavazat)
Egyéb, leírom.
6% (44 szavazat)
Összes szavazat: 734

Hozzászólások

van meg olyan, hogy swap particio? ubuntu mar sok eve csak swapfilet hoz letre, amugy meg en 20 eve kikapcsolom a swapet, inkabb veszek meg ramot :)

Mi köze a telepítésnek a partíciós tábla felosztáshoz? Nem változhat a disk meg a partition layout újratelepítés nélkül? 

Number  Start (sector)    End (sector)  Size       Code  Name
   1              48            2047   1000.0 KiB  EF02  
   2            2048         1050623   512.0 MiB   EF00  
   3         1050624        22022143   10.0 GiB    BF01  
   4        22022144      3907029134   1.8 TiB     BF00  

 

Ertelmezd amit irtam es elmelkedj rola. A hdd-d es az nvme drive-od kozott boven kisebb nagysagrend a kulonbseg, mint a RAM-od es az nvme drive-od kozott :)
Hogy Te is ertsd: kb. mindegy, hogy a task ami RAM-bol 1 sec lenne az 10000 sec vagy 100000 sec alatt fog lefutni mikor thrashing van.

Igen? És? Ki az, aki folyamatosan ír egy SSD-re? Az egy teljesen más workload.

Nem mondom hogy szerveren nem kellhet hangolni, de egy sima desktopon pont letojom mennyire van állítva a swappiness.

Linux amúgy is csak akkor használja, ha kell neki. Akkor meg hadd használja. Én nem veszem észre.

Javaslok neked egy sajat benchmarkot:

Dugj fel a gepre ket >500GB kulso lemezt. Egyiken legyen boven adat, masold a masikra

  1. vm_swappiness = 60
  2. vm_swappiness = 1

beallitasok mellett.

Az 500GB felmasolasa utan nyiss egyidoben (pl. bash & ) 10 nehezebb desktop alkalmazast (gimp, libreoffice, etc.)

Erezni fogod a kulonbseget. 128GB RAM mellett is. Garantalom.

Persze, hogy van, használják is emberek. A swapfile rugalmasabb, de már nem használok swapot. Már 8 GB RAM-nál sem nagyon használta a rendszer, mióta meg kb. 6 éve minden gépemben 16 van, nem is használom. Ha majd szükségem lesz rá, csinálok swap fájlt és menet közben felcsatolom swapon-nal.

Az én felosztásom: külön partíción a / (ext4) és /home (ext4) és /boot (FAT32 EFI). A /boot-nál nincs választásom, UEFI boot, az EFI partíciónak külön kell legyen. Így egyedül a /home, ami önkéntes alapon külön van, nem csak home mappa van azon, de adatok, dokumentumok, játékok, torrentek. Ezt is csak azért, hogy ha újra kell telepíteni a rendszert, akkor az adatokat ne kelljen mindig visszamásolni.

Ami a topiknyitó képen anakronisztikus, az nem is a swap partíció, hanem a /dev/hda, olyat sem láttam nagyon rég. Emberemlékezet óta SATA, USB meghajtókat használtam, most meg NVMe-t, így /dev/sdY, meg /dev/nvmeX eszközneveket látok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

PATA is sda-nak látszik. Nem vagyok nagyon otthon a HDD interfészek lelkivilágában, de a CPU felől kb. azonosnak látszik a PATA és a SATA.

Mióta libata van, azóta /dev/sdx. A hagyományos driver még talán ma is benne van a linuxban (de ebben nem vagyok biztos), annál /dev/hdx lenne. Tán az is kezel SATA-t is.

Kicsit javítom. Nálam külön van a /run és a /tmp is, de azok nem partíciók vagy logikai kötetek, hanem tmpfs ramdrive-ok, és alapból így vannak beállítva Archon, tehát nem én tettem őket külön. Nem nyúltam hozzá, megfelel. A /run-t amúgy sem nagyon használom soha, a /tmp-nek meg jobb is ha elveszik rebootkor a tartalma, biztonságügyileg is kívánatos.

Illetve a /dev és a /sys is virtuális, de azokat a Linux kernel kezeli. Így lényegében csak kétfelé osztottam a rendszert, root és home, a többi az a használt rendszer hozadéka miatt van külön.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, es ezert megeri, hogy mar akkor is lassul sokminden, amikor a RAM harmada meg szabad.

De komolyan: sleep stabilitason kivul milyen use case-ben van ertelme az 1-nel nagyobbra allitott vm_swappiness-nek? Foleg igy, hogy ennyire divatba jottek a gc-s nyelvek.

nem random bassza ki a rendszer a dolgokat swapbe

A randomnal nem sokkal hatekonyabban bassza ki a dolgokat a swapbe. Szerintem rakas embert talalsz tanunak, aki allitja, hogy sokkal gyorsabb lett a rendszere swap nelkul.

Szerinted honnan tudna egy kb. csak glibc szintu dolgokat hasznalo dolog, hogy a root altal futtatott Xorg melyik memoriateruletere nem lesz szukseg a kovetkezo oraban, ha az elozoben nem volt, mert lockolva volt a screen, amig futott valami a hatterben?

Aztan ott a kulonbozo nyelvek kulonbozo gc-je: mindre irtak algoritmust es beleragasztoztak a should_i_swap_it.c -be? Hozzateszem: ha igen, akkor meg azert lesz lassu.

De meg ha sleepeltetek is 45% foglalt RAM-mal, akkor se hasznaljon swapet.

Es az elmult 20 evben nagyon meguntam, hogy csak "higgyem el" ervek jottek ilyenkor, valosak sosem. Olyat lattam, hogy RDBMS rosszul lett swap nelkul egy bug miatt, szoval nem azt mondom hogy ne legyen, de a vm_swappiness-nek mi a szarert van 40-es meg 60-as defaultja? Erre meg soha senkitol nem kaptam elfogadhato valaszt, de az ellenkezojet nem nehez kibenchmarkolni.

Nekem aztan mondhatod, nem en talaltam ki... biztosan "senkihaziak kezeben van a popszakma". :D

https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq

"Optimizing memory usage Since mechanical hard drives are considerably slower than RAM (SSD - Solid State Drive - storage is not as slow as physical drives, but still slower than RAM), when you need a file (be it a data file like a video, executables like Firefox, or libraries), the Linux kernel reads the file into RAM and keeps it there, so that the next time you need it, it is already in RAM and data access is much faster. The portions of RAM that accelerate disk read are called "cached memory." You will notice that they make a huge difference in terms of responsiveness. The Linux kernel automatically moves RAM reserved by programs--but not really used--into swap, so that it can serve the better purpose of extending cached memory. "

meg mindig ugyanott tartunk, nem velem kell vitaznod a dologrol, hanem a kernel fejlesztokkel :)
a bencsmarkot meg futtasd mar le kikapcsolt swappal is, oszt' majd meglatod mire valo a disk cache :)
amugy hint: a diszk cache instant invalidalhato.
megegyszer mondom, workload fuggo mit allits be, nincs olyan, hogy a swap jo vagy gonosz es nincs olyan beallitas ami mindenre is jo.

Ugyanezen doksi vége, ahol van egy script, amivel ki tudod takarítani a swap-et vissza a RAM-ba: "Even if you have lots of RAM and even if you have a low swappiness value, it is possible that your computer swaps. This can hurt the multitasking performance of your desktop system."

Olyan sok RAM mellé egyaránt pótcselekvés a swap és a zram is. Persze, bajod nem lesz tőle, de felesleges. A swap is csak akkor kell, ha hibernálsz, mert ugye akkor a RAM tartalmát menti, és kell akkora swap, amibe belefér a kiírása. De már lassan a hibernálás is pótcselekvés, a mai modern gépek SSD-vel alig pár mp. alatt bootolnak, és a normálisabb programok mind tudnak sessionmentést, munkamenetkezelést, így kvázi kiválható velük a hibernálás. Persze ki mit szokott meg, mit használ a gépén.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ne fogyjon el a RAM, nem olyan nehéz megoldani...

Szerveren egyre több dolog igényli a kikapcsolt swap-et, például:

Cassandra: "Cassandra server running in degraded mode. Is swap disabled? : false"

Kubernetes: "You MUST disable swap in order for the kubelet to work properly."

--

Desktop esetén vegyél több memóriát, használj kevesebb programot, használt ZRAM megoldásokat és akkor nem kell swap... már több mint egy évtizede egy csomó dolog másképp van megoldva, mint korábban, amikor kellett swap.

Van 32 GiB RAM a gépemben, s láttam már olyat, hogy vidáman swap-elt, mert sok disk cache-t használt, persze néhány memóriazabáló alkalmazás mellett.

A kis notebook-omat 4 GiB RAM-mal vettem, kicseréltem 8 GiB-re, de az N4200 CPU nem képes több RAM-ot kezelni, így köszönöm a tippet, de nem tudok több RAM-ot tenni bele.

Szerintem az alkalmazás hibás, ha átnyúl rétegek fölött, s zavarja a swap. Jobb esetben semmi köze hozzá, hogyan oldja meg a kernel a memória managementet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van 32 GiB RAM a gépemben, s láttam már olyat, hogy vidáman swap-elt, mert sok disk cache-t használt, persze néhány memóriazabáló alkalmazás mellett.

Nem azt írtam, hogy tilos, hanem azt, hogy nem kell, nem kötelező a swap.

Szerintem az alkalmazás hibás, ha átnyúl rétegek fölött, s zavarja a swap. Jobb esetben semmi köze hozzá, hogyan oldja meg a kernel a memória managementet.

Nem hibás az alkalmazás, a swap tud jelentős hátrányt is okozni, van hozzá köze az alkalmazásnak, hogy ezeket a hátrányokat eliminálja.

Ja, az más. Sohasem volt kötelező. :)

Ha arra gondolsz, hogy torkig lettek a software fejlesztői a siránkozó felhasználókkal, akik esetleg azon nyafogtak, hogy lassú ez a vacak, mire a megoldásuk az lett, hogy tessék sok RAM-ot tenni a gépbe kikapcsolt swap mellett, akkor azt mondom, ez egy üzleti döntés, semmi köze semmiféle műszaki háttérhez.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A swap egy kényszer szülte és kompromisszumokkal teli elavult technológia, csak azért ragaszkodsz hozzá, mert 20-30 év alatt megszoktad, hogy van. Azért szokták kikapcsoltatni különféle szoftverek mert teljesen kiszámíthatatlan problémákat tud okozni azzal, hogy egy elvileg gyors memóriaművelet hirtelen három nagyságrenddel lassabb lesz, ehelyett az oprendszer és az alkalmazások úgy gazdálkodnak a memóriával, hogy tudják a limiteket. Pont azok a szoftverek terjeszkednek túl a rendszerben lévő erőforrásokon, amelyek tudják, hogy van swap és alapoznak rá: lesz bármennyi memória.

Nyilván real time folyamatoknál, time out lehetősége esetén lehet baj. Eléggé problémás lenne a zenehallgatás, ha a hangszerver úgy kapna buffert, hogy előbb valami másnak kiteszik a szűrét swap-re, vagy épp swap-ről kell bemásolni a néhány tíz ms hangot. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Persze, meg desktopról volt szó, de te tereltél a konténerekre megint. Itt már egy általános társalgás folyt a swap-ról. De te megint jöttél, hogy de a konténer ...

Akinek csak kalapácsa van az ...

Vagy bele akarsz menni abba a zsákutcába, hogy szerinted a swap Linuxon elavult hülyeség, ámde Windowson nem az?

trey @ gépház

Persze, meg desktopról volt szó, de te tereltél a konténerekre megint. Itt már egy általános társalgás folyt a swap-ról. De te megint jöttél, hogy de a konténer ...

Nem, nem jöttem azzal, hogy a konténer, szervert mondtam és abban a hozzászólásban ott van egy külön desktop szál is... amire meg most most válaszoltál, az például három hozzászóláson keresztül teljesen általános társalgás.

Akinek csak kalapácsa van az ...

Nálad ez a konténeres dolog nagyon becsípődött és mindenhol azt látod... :D

Vagy bele akarsz menni abba a zsákutcába, hogy szerinted a swap Linuxon elavult hülyeség, ámde Windowson nem az?

Jelentősen eltérő architektúra, más működés. A swapfile.sys ott például jelenleg nagyrészt arra van használva, hogy az UWP alkalmazások suspend és restore funkciója működjön, ha nem használsz UWP alkalmazást, akkor a swapfile.sys mérete pontosan 16 MB. A pagefile.sys, ami a Windows esetén a swap, kikapcsolható teljesen (mondjuk azzal bukod a hibernálást is).

Ne terelj! Itt arról van szó, hogy miért van default. Senki sem vitatta, hogy ki lehet kapcsolni. Az a kérdés, hogy miért default, ha nincs rá semmi szükség.

csak azért ragaszkodsz hozzá, mert 20-30 év alatt megszoktad,

Balfasz mondásod ... nem, nem azért. Azért van sokaknak, mert ez a default. Windowsban is, Linux desktopon is. Ha emiatt hülyének nézel valakit, akkor magyarázd meg, hogy miért default.

trey @ gépház

Ne terelj! Itt arról van szó, hogy miért van default. Senki sem vitatta, hogy ki lehet kapcsolni. Az a kérdés, hogy miért default, ha nincs rá semmi szükség.

Innen indultunk, erre kérdeztem rá, hogy miért is kell, szó nincs arról, hogy default: "Nem, a swapfile letörlése az idiotizmus. Swap az kell. Hogy partíció, vagy file, az már részletkérdés."

Balfasz mondásod ... nem, nem azért. Azért van sokaknak, mert ez a default. Windowsban is, Linux desktopon is. Ha emiatt hülyének nézel valakit, akkor magyarázd meg, hogy miért default.

Ez a default dolog egy újabb kétségbeesett terelés a részedről. :D

csak azért ragaszkodsz hozzá, mert 20-30 év alatt megszoktad,

Tehát, akkor nem azért van az emberek 99%-nál, mert ragaszkodnak hozzá, vagy megszokták, hanem mert a op. rendszer gyártók default szállítják, okkal. Én találkoztam olyan alkalmazással, ami el sem indul swap megléte nélkül. 

Így kijelenteni, hogy nem kell, ostobaság. Neked, bizonyos körülmények közt, nem kell. De, csak ez alapján hülyeségnek minősíteni, hülyeség.

trey @ gépház

Tehát, akkor nem azért van az emberek 99%-nál, mert ragaszkodnak hozzá, vagy megszokták, hanem mert a op. rendszer gyártók default szállítják, okkal. Én találkoztam olyan alkalmazással, ami el sem indul swap megléte nélkül. 

Még mindig a terelés. :D

Így kijelenteni, hogy nem kell, ostobaság.

Nem: kijelenteni, hogy kell, lásd ("Nem, a swapfile letörlése az idiotizmus. Swap az kell. Hogy partíció, vagy file, az már részletkérdés."), az az ostobaság és idiotizmus. Nem kell.

Neked, bizonyos körülmények közt, nem kell. De, csak ez alapján hülyeségnek minősíteni, hülyeség.

Annyit írtam, hogy egyre inkább antipattern, mert problémákat okoz (desktop esetben: SSD wearing, responsiveness, satöbbi) és cserébe jelenleg igen kevés haszna van már. Nem okoz semmi hátrányt, ha nincs swap, amíg van elég RAM vagy ZRAM... ha adott esetben kell a hibernáláshoz, akkor pont ezért érdemes a vm.swappiness értékét nullára venni, hogy ne használja a kernel, csak nagyon legvégső esetben.

Ez még mindig terelés. Semmilyen problémát nem okoz, soha semmilyen SSD-m nem fáradt ki, előbb nőttem ki, minthogy tönkrement volna. Egyetlen értelmes megjegyzésed itt a swappiness volt. Igen, pont azért nem érdemes törölni mert szabályozható. Viszont ez megint felvet egy olyan kérdést, hogy ha felesleges, akkor miért 60-as vm.swappiness értékkel jönnek a desktopok alapértelmezetten :D :D :D

trey @ gépház

Ez még mindig terelés. Semmilyen problémát nem okoz, soha semmilyen SSD-m nem fáradt ki, előbb nőttem ki, minthogy tönkrement volna.

Na, classic trey #worksforme terelés. :D

Egyetlen értelmes megjegyzésed itt a swappiness volt. Igen, pont azért nem érdemes törölni mert szabályozható.

A hibernálás miatt nem éri meg törölni, ha van hibernálás használva. Egyébként az esetek nagy részében felesleges.

Viszont ez megint felvet egy olyan kérdést, hogy ha felesleges, akkor miért 60-as vm.swappiness értékkel jönnek a desktopok alapértelmezetten :D :D :D

Újra egy terelés. :D :D :D

Terelés, amire kellemetlen lenne választ adnod? :D :D :D

Most jön az, hogy nem lennének képesek telepítés időben detektálni a fizikai memória méretét, az SSD meglétét és ha ezek megvannak, akkor nem állítanának swap fájlt / 0-ra vennék a swappiness-t :D :D :D

:D :D :D

A hibernálás miatt nem éri meg törölni,

Na, csak kiderült, hogy mégsem éri meg desktopon törölni?

trey @ gépház

Most jön az, hogy nem lennének képesek telepítés időben detektálni a fizikai memória méretét, az SSD meglétét és ha ezek megvannak, akkor nem állítanának swap fájlt / 0-ra vennék a swappiness-t :D :D :D

Így van: szarnak rá. Ha jó lenne a default telepítés mindenre is, akkor nem lenne dolgod.

Na, csak kiderült, hogy mégsem éri meg desktopon törölni?

Mondtam én, hogy törölni kell? Nem mondtam. Onnan indultunk, hogy kell-e minden esetben: nem kell. Szalmabábokkal hadakozol. Classic trey.

:D :D :D

Ez egy ordas baromság továbbra is.

Nem, továbbra se ordas baromág. Az ordas baromság az, hogy akkor is van, ha semmi más okod nincs rá, csak az, hogy "így szoktuk". Ha majd esetleg kell, annak oka legyen, ne szokások és hagyományok alapján döntsön az ember technikai kérdésekben, hanem okok, tények és szükségletek alapján. Szóval továbbra is ott tartunk, hogy nem kell, nem kötelező, ne legyen default swap. Akkor legyen csak, ha oka van.

Egyéb terelés a témában?

Mi az, hogy "semmi okod nincs rá"? Azon kívül, hogy kikapcsoltál valamit, ami default be van kapcsolva és arra jutottál "nagy tudományosan", hogy "ja, hát ez így is működik, minek ez ide", végeztél valami komolyabb méréseket is, hogy mit okozott ez a rendszerben?

Mert ha nem, akkor kb. olyan vagy, mint a ház mögött autót szerelő szaki, aki szétszedte a kocsit, majd összerakta, de kimaradt egy csomó alkatrész, aztán megállapította, hogy "ja, hát ezek nélkül is megy" ...

trey @ gépház

Mi az, hogy "semmi okod nincs rá"? Azon kívül, hogy kikapcsoltál valamit, ami default be van kapcsolva és arra jutottál "nagy tudományosan", hogy "ja, hát ez így is működik, minek ez ide", végeztél valami komolyabb méréseket is, hogy mit okozott ez a rendszerben?

Figyelj: n+1 dolgot ki- és bekapcsolsz, feltelepítesz, letörölsz, átírsz, átalakítasz a default telepítéshez képest minden egyes szoftvernél, egyiket se indoklod meg "nagy tudományosan", egyik esetén se végzel komolyabb méréseket, hogy mit okozott a rendszerben. Vagy azért csinálod, mert 'így szoktad' vagy azért, mert oka van.

Mert ha nem, akkor kb. olyan vagy, mint a ház mögött autót szerelő szaki, aki szétszedte a kocsit, majd összerakta, de kimaradt egy csomó alkatrész, aztán megállapította, hogy "ja, hát ezek nélkül is megy" ...

Nem, ez te vagy meg a szalmabábod. :D

Latszik, hogy te se lattal meg swappelo linux desktopot :) 100-bol 99x hard reset a vege, mert nem fogsz tudni egy text tty-t se forkolni, nemhogy loginig eljutni. Persze az ebbol adodo esetleges filerendszerhibak biztos kellemesebbek, mint az OOMkiller :) janem.

Mindig nagy öröm perceket várni egy-egy parancs eredményére és ugyanígy több perces kiesést vagy SLA sértést okozni, ahelyett, hogy lenne egy rendszered, ami úgy válaszol, ahogy szokott és/vagy újraindítja a kilőtt alkalmazást, pár másodperces kiesést okozva, tömeges SLA sértés nélkül... :D

És végül ugyanazt csinálod kézzel, mint az OOM killer automatikusan: kilövöd a picsába az alkalmazást, ami túl sok memórát használ.

Szóval semmi tudományos, csak fércelgetés. Jó lesz így, ha meg nem, akkor orosz rulett az OOM killer-rel, hogy melyik processzt lövi ki alólad.

Nem orosz rulett, nem olvasol dokumentációt, ugye?

Minden process-nek van egy oom_score értéke és az alapján dönt a kernel és ezt lehet módosítani az oom_score_adj értékkel, az OOM killer ezek szerint rendezi sorba a processzeket és kezdi el kilőni. A rendszer alapvető működéséhez szükséges processzek tipikusan védettek OOM ellen, akkor lövődnek ki, ha a rendszerszinten van valami memória-allokációs probléma és már elfogytak a kilőhető user space processzek.

Az előnye az, hogy nem kapsz egy végletekig irresponsive gépet, aminek a memóriaműveletei még SSD-n is három nagyságrenddel lassabbak (~x00 GB/s vs x00 MB/s), hanem pár másodperc alatt megoldódik a probléma.

Ha szerencséd van, akkor nem az X Server-t :D :D :D

Nem, nem azzal kezdi, az valahol a lista végén szokott lenni.

Szerinted még sosem játszottam ezekkel? Soha nem hozott annyit a swap kikapcsolása, meg az összes bohóckodás, hogy megérje nekem azt, hogy amikor elfogyott a memória, akkor kilőtte a legfontosabb taskot, amit én használok, mondjuk a Firefox-ot. Éppen akkor, amikor valami fontosban voltam.

Ilyen nekem swap megléte mellett sosem fordult elő. Okoskodhatsz nekem, mert te mindent jobban tudsz. Olvass inkább utána annak, amit kigugliztál itt kínodban. Hogy mennyire megbízható, kiszámítható.

trey @ gépház

Szerinted még sosem játszottam ezekkel?

Aham, mindig azután derül ki, hogy te már 25 éve ezzel játszasz, amikor valaki mondja, hogy faszságot írsz. :D

Soha nem hozott annyit a swap kikapcsolása, meg az összes bohóckodás, hogy megérje nekem azt, hogy amikor elfogyott a memória, akkor kilőtte a legfontosabb taskot, amit én használok, mondjuk a Firefox-ot. Éppen akkor, amikor valami fontosban voltam.

Na, az előbb még az X Server volt az áldozat orosz ruletten, most meg már fixen a legfontosabb taszk vagy a Firefox? 

Ilyen nekem swap megléte mellett sosem fordult elő. Okoskodhatsz nekem, mert te mindent jobban tudsz. Olvass inkább utána annak, amit kigugliztál itt kínodban. Hogy mennyire megbízható, kiszámítható.

Nem mindent nem tudok jobban, de van amit igen, na, akkor szoktam hozzászólni. :D

Szerencsétlenségedre, az internet nem hazudik:

https://wiki.hup.hu/index.php/Swappiness.html

2009-ben írtam ezt. Már évekkel előtte is foglalkoztam ezzel kérdéskörrel.

Ne komolytalankodj, mert nem áll jól.

Na, az előbb még az X Server volt az áldozat orosz ruletten, most meg már fixen a legfontosabb taszk vagy a Firefox? 

Hát, ez az. Pont erről beszélek. Hol ez, hol az. Nem, a kiguglizott marhaságod nem garantál semmit, sőt, ha utánaolvasol, minél többet piszkálod, annál jobban beszopódsz vele:

https://dev.to/rrampage/surviving-the-linux-oom-killer-2ki9

Too much tweaking of the OOM adjusted score will result in random processes getting killed and not being able to free enough memory.

Ennyit az okoskodásodról. ☝‍️

trey @ gépház

Nem hát, öcsém. Nem függ össze a kettő. Mi lesz a következő? Sose láttam Linuxot, nem is használtam, tán még kernelt sem fordítottam? Valami a score felvetéshez? Vagy marad a röhögő gyerekfej?

Too much tweaking of the OOM adjusted score will result in random processes getting killed and not being able to free enough memory.

Erre nyögjél valamit.

trey @ gépház

Nem hát, öcsém. Nem függ össze a kettő. Mi lesz a következő? Sose láttam Linuxot, nem is használtam, tán még kernelt sem fordítottam? Valami a score felvetéshez? Vagy marad a röhögő gyerekfej?

Classic trey féle terelés. :D

Erre nyögjél valamit.

Nyögtem. :D

Ennyit az okoskodásodról. ☝‍️

Találtal random faszságot, ami mindent is invalidál... :D

Idézem az általad idézett mondat feletti bekezdést is: "Remember that OOM is a symptom of a bigger problem - low available memory. The best way to solve it is by either increasing the available memory (e.g better hardware) or moving some programs to other machines or by reducing memory consumption of programs (e.g allocate less memory where possible)."

És igen, ész nélkül állítgatni dolgokat bizony nem jó, ahogy az általad idézett mondat is szól.

Random faszság, mert éppen nem támasztja alá a kinyilatkoztatásod. Az a random faszság, hogy a swap-et tűzzel-vassal irtani kell.

Az a random faszság, hogy a swap-et tűzzel-vassal irtani kell. Kaptál példát arra, hogy baszhatod a "tegyél bele több memóriát" mantrádat, mert nem lehet.

trey @ gépház

láttam már olyat, hogy vidáman swap-elt, mert sok disk cache-t használt

Pont ez a hibas logika. Mert hamarabb kene teljesen kukazni a file cache-t, mint swappelni.

Sajnos ezt a macOS fejlesztoinek sem lehet elmeselni. Linuxon legalabb lehet swappiness-t allitani, macOS-en atmasolsz ket nagy lemezrol adatokat egymasra es csak a restart segit.

not recently used

Tokeletes magyarazat arra, hogy desktopra miert nincs ertelme swapnek / magas swappiness-nek. Ha ket napja csak nyitva van az IDE, de "all", akkor lassuljon be pont akkorra, mikor dolgoznek rajta?

Ja es meg jon a magyarazat, hogy "meg se kene ereznem, mert az SSD ma mar ilyen meg olyan gyors" (lassan talan eleri a DDR2 sebesseget).

Valaki vegre elmagyarazhatna ezt a macOS fejlesztoinek is.

Meg a masik szar amit irtani kene desktopon: memory compression. Es meg buszkek is ra.

csak kerdezem, szerinted melyik gyorsabb? :)
swapbol elokotorni a 2 napja nem hasznalt sw-t es onnan folytatni ahol abbahagytad
mivel le kellett allitanod 2 napja, mert nem volt eleg ram, ezert ujra elinditani 0-rol, megnyitni mindent, stb.
ugyanezert hasznalnak a Zemberek hibernalast, egyreszt altalban gyorsabb a state-et visszatolni, mitn a cold boot, masreszt pont ugy fog allni minden ahogy otthagytad :)

Szerintem a memory compression-nel nem lenne baj, ha nem tolnák rá default a felhasználóra, vagy könnyen kikapcsolható lenne. Vannak esetek, mikor a proci erősebb, a RAM meg kevés, akkor segíthet a zram vagy a magasabb swappiness. A gond azzal van, hogy mindenkire rátolják, ha kell, ha nem, mert valamelyik corporate barom megmondta valami értekezleten, egy mondvacsinált tanulmány alapján, hogy az mindenkinek kell, és ők mindenkinél jobban tudják, hogy mire van szükségük.

Nyilván, ha neked nem kell, tiltsd le, meg vegyél elég RAM-ot a gépbe, amennyi az IDE-dnek kell. Egyébként ezért is szeretem az Arch-ot meg a kézi parancssoros, netinstallos telepítést, mert ott én döntöm el, hogy mi lesz a rendszeren, melyik csomag kerüljön fel, mi lesz bekapcsolva, mi hogy lesz konfigurálva, a konfigfájlokat is hordozom, és nem valami nagy cég, mint a Red Hat, Canonical, MS, Apple dönti el helyettem, hogy mit hogy csinálhatok a gépen. Nincs rám tolva Snap, Flatpak, OOMd, zram, ZFS, DE, colord, NetworkManager, swap, LVM, login manager, egyéb olyasmi, amire nincs szükségem. Systemd, udev, Pipewire sajnos van, dbus is kvázi kötelező sok mindenhez (böngészők, Steam, redshit, stb.), meg bizonyos alkalmazásoknál az Electron szutyok (egyedül a Signal-t használom, azt is csak hébe-hóba).

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Fura ezt a hozzászólást olvasni. Nem kötelező számítógépet használni. Ha mégis használsz, nem muszáj Linuxot. De, ha mégis azt használsz, válogathatsz megannyi distribúció közül. Ezen felül nem tudom, miben korlátoz például egy Fedora. Olyan csomagot teszel fel a gépre, amilyet akarsz, meg azt szeded le, amelyiket csak akarod, konfigurálhatod ízlésed szerint az egészet, megszüntetheted a zram-ot.

Az, hogy valamit valahogyan kitalálnak, bármennyire meglepő, a felhasználó érdekében történik. Arról még a Red Hat fejlesztői sem tehetnek, hogy a te ízlésed szerint mindenkinek zöldre festett hajjal, szénné tetoválva egy rakás fémmel a testében kellene mászkálni.

NetworkManagert használok, egészségkárosodásom nem lett tőle, de olyan volt már, hogy két év múlva visszatértem ugyanabba a szállodába, és azonnal felcsatlakozott a gépem a wifi hálózatukra, mert megvolt még a profil, ők meg nem változtattak jelszót.

Systemd-től sem lett bajom. Használom, működik. Zram megint csak megy, észre sem veszem. Swap-et én csináltam, nem tudom, miért kellene gyűlölnöm. LVM is saját döntés, szeretem, jó dolog. Udev, még jó hogy van. Olyannyira, hogy az udev teszi lehetővé, hogy amikor a munkám kapcsán saját magam által tervezett műszer hardware-re firmware-t töltök USB-n, azt a felkínált device file-okat használva megtehetem, s nem kell a libusb-vel vacakolnom. Pipewire tökéletesen megy, szemben a pulseaudio-val. Az alsa nem jó, mert nem az a réteg, egy rakás dolgot nem csinál meg az alsa. A dbus interprocess kommunikáció, nem hinném, hogy füstjelekkel, vagy a /tmp-ben létrehozott ideiglenes file-okkal kellene kommunikálni processek között, ahol probléma, mi atomikus, ki mihez férhet hozzá, fogja-e valaki a file-t, és így tovább.

Amúgy semmi akadálya, hogy A4-es lapon, kezedben egy tollal számolj ki mindent, bár kicsit sokáig fog tartani. Videó helyett javaslom, hogy egy füzetecske lapjaira rajzold meg a látni kívánt videó egyes mozdulatait, a frame-eket, majd pergesd le magad előtt, s összeáll mozgó képpé. Mondjuk hang nem lesz hozzá.

Esetleg csinálhatsz valamilyen 8 bites mikrokontrollerből egy picike számítógépet. Udevre esélyed sem lesz, mert nincs benne annyi memória, hogy ilyen általánosan kezelj benne dolgokat.

Tényleg nem értem, mi a fájásod.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> használj kevesebb programot

Ebben szamomra az a vicc, hogy ugye egyre inkabb arra tendalodnak a dolgok, hogy a szerverrol a terheles attoljuk a kliensnek, majd az o gepe megcsinalja. Egy raspberry egesz jol elbir weboldalak kiszolgalasaval, de ha elinditasz rajta egy Chrome-ot, es megnyitsz par oldalt, akkor egeszen hamar kepes leterdelni. Ehhez kepest kezdetekkor ugye server side rendering volt, a kliens bongeszo kapott egy generalt html-t, es boldog volt. Most ugy indul, hogy kap 1db html div-et, meg tobb meganyi javascriptet es kepet, aztan dolgozzal.

Hát... javascripttől mit várunk?

Egy olyan nyelvről beszélünk, aminek az eredeti funkciója kb. az volt, hogy ha fölévitted a gombnak az egeret, akkor dobja fel a menüt. És arra jó is volt, ma már ezt mondjuk CSS-ből illik megcsinálni.

Soha nem volt egy általános, nagy teljesítményű nyelvnek szánva. Ehhez képest ma mindent IS ebben akarnak megoldani. De maga a HTML se lett könnyebb.

Egyáltalán nem. Tegyük fel, hogy rosszul döntött, és egyszer majd kell neki a swap. Nem vesztett semmit, simán csinálható swap fájl és felcsatolható swapon paranccsal menet közben, nem kell hozzá a gépet sem újraindítani. Szokás, igény kérdése, nem egyformán használjuk a gépet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"Linux desktopom" :DDDD nem ettem meszet

Nem kell hozzá meszet enni. Simán lehetséges desktopnak használni. Van, aki a BSD-ket is tudja használni, igaz ez attól is függ, hogy mit csinálsz, munka, iskola, stb. előír-e valami Win only hw/sw használatát. BSD-nél nehezebb, ahhoz fokozatosan a workflow-t is úgy kell alakítani, meg hardvervásárlásnál még jobban figyelni. Egyáltalán nem annyira kivitelezhetetlen, mint azt sokan gondolnák. Gyakran csak elkezdeni, átállni nehéz, de ha benne vagy, akkor igazából nem bánod meg és egyre könnyebb. Nyilván eleinte nehéz, de érdemes elengedni a zárt rendszereket, különben kiszolgáltatott marad az ember.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2023. 05. 08., h – 11:08

/, /home/$(whoami)/media, /srv/develop

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

SSD, kiváltképp ha NVMe-s, nem látom értelmét a / mellett bármi más meglétének. 16GB+ RAM mellett meg a swap-ot sem. 4GB RAM-nál szoktam neki adni 4GB swapot, 8GB RAM-nál meg 1-2 GB-ot.

Laptopon nem szarakodtam, van EFI és /. Ez az elsődleges desktopom. Van egy asztali gépem, az egy kicsit bonyolultabb, amikor telepítettem, akkor még sokat paráztunk, hogy az SSD kimúlik a sok írástól, ezért van

/ (ssd)

/home (szintén SSD)

/homemd (raid tükrözött HDD, ezen van pl. a /home/én/Documents)

/var

/scratch (nagyobb, raid nélküli HDD, pótolható, nagyobb file-ok)

swap

nincs linux desktop, de ha lenne, akkor: /boot (mert a tobbi lvm+luks), /, swap, /home,/var,/srv

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2023. 05. 08., h – 15:53

Jellemzoen egy szemely altal hasznalt szamitogepen nincs sok ertelme tobb particionak mint amennyi szukseges a mukodeshez (pl. root, swap, boot). Szerveren vagy tobbek altal hasznalt gepen szukseges (legalabb: root, home, var, tmp, + ahonnan file-okat kiszolgalsz).

[szerk.] Lattam valakinek titkositott particioja is van, olyankor van ertelme desktop-on is a tobb particionak.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2023. 05. 08., h – 12:40

/ /boot zpool

no swap, 64GB RAM

de a sok RAM miatt:

Data Units Read:                    31,957,801 [16.3 TB]
Data Units Written:                 186,149,349 [95.3 TB]
 

/boot/efi, 'Solaris Root' (ZFS)

ZFS-en belül meg külön dataset mindenre, ahol van értelme.

Swap nincs, zram van helyette.

Szerkesztve: 2023. 05. 08., h – 13:25

/boot (probalj meg uefi-vel /boot nelkul bootolni luks+lvm+btrfs-rol), /, swap, /home a laptopon, /home/dirty_ice/hdd a desktopon (ez a ketto azert van ilyen kretenul mert kulon disken van), lvm thin pool a VM-eknek desktopon, meg ugy neha random temp particio ha epp kell valaminek

I hate myself, because I'm not open-source.

Amit annó a fedora 34 ajánlott, /boot és /boot/efi külön a többi LVM nek. Ott van / , /home/ , swap (talan a zram miatt kérte, franc tudja már)

Van olyan notim ahol / van, sőt legtöbb VPS -en már csak / van és kész.

Fedora 38, Thinkpad x280

1 btrfs, amiben root, home, docker külön volume.

Szerkesztve: 2023. 05. 08., h – 13:51

nvme0n1                                            259:0    0 238,5G 0 disk  
├─nvme0n1p1                                   259:1    0   600M  0 part  /boot/efi
├─nvme0n1p2                                   259:2    0       1G  0 part  /boot
└─nvme0n1p3                                   259:3    0 236,9G 0 part  
    └─luks-*****************************  253:0    0 236,9G 0 crypt /home
                                                                                                   /
 

^^ ez egy 'gyári' Fedora telepítő eredménye, ha diszk titkosítást is kértél.

Technikailag igazad van, a szavazás rosszul lett kiírva, mert partíciókat emleget. De igazából trey itt most arra kiváncsi, hogy hányfelé van a rendszer osztogatva. Itt számít az is, ha azonos LVM partíción, de pl. külön logikai köteten van. Így egy lvdisplay kimenetet is látni kéne.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

/,/root,/usr,/var/,/var/log,/boot,/boot/efi,/var/lib/docker,/var/lib/snapd,/tmp,/var/audit

Nemrég volt egy post arról, hogy a csak root partícióval használt gépeken előfordulhat, hogy a felhasználó annyi szemetet termel, hogy elfogy az oprendszer és a programok alól a tárhely, és emiatt gond lehet a működéssel. A fixen külön partícióra tett /usr annyiban jobb döntés, hogy így garantálható a rendszer működéséhez szükséges tárhely.

Nálam lévő gép mellé mindig van pendrive is, szükség esetén bebootolni live rendszert. Szervert meg nem hordok magammal ;)

Amúgy szerintem a külön boot csak azt garantálja, hogy önerőből képes recovery módban elindulni, de a rendszer működése beáll, ha nincs hely /-on.

Szerkesztve: 2023. 05. 08., h – 15:17

Ha én partícionálok akkor általában: "/, /home, swap"
De manapság rábízom a telepítőre és elfogadom azt amit ajánl.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Háát, esetleg LVM-et kellene használni és akkor kb pontmindegy, hogy hogyan szelegeted.
Inkább az a kérdés, hogy áttekintehtőség szempontjából mit "érdemes" külön volume-ra (én olvasatomban LVM-re) tenni.
Mivel LVM esetében a későbbiekben dinamikusan lehet tárhelyet tolni alá, így a kérdés nem kérdés.

Normál esetben azokat a kötet részeket szokás külön partícira vagy LVM volume-ra rakni, amelyek tudnak gyorsan növekedni.
Ha nem akarod, hogy felzabálódjon a / könyvtár alatt a terület, az ilyen invazív köteteket külön kell pakolni.

Sec guide ajánlás szerint a /, /home, /var, /tmp minimum külön partíció=LVM.

Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years - o.k. Yamazaki is playing as well :)

Akkor döntöttem el, hogy RAID1 lesz, amikor home office alatt megdöglött az előző gépemben az SSD. Most sokkal nyugodtabb vagyok. Persze, offline backup van.

Amúgy lehetséges bekapcsolni a RAID1-et egy lemezzel is :)

Persze, csak ahogy már volt róla szó, semmi értelme. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Bármennyire hihetetlen, de az IBM AIX alatt támogatta az egy lemezre készült két másoltatot. Az értelme csak annyi, hogy egy szerver diszknél (hdd!!) a lemez felülete is meghibásodhat.

Bár az IBM szerverek nem támogatták a kommersz diszkeket vagy a gyakran kihulló occsó ssdket. ;)

Szóval itt más a konstelláció, igazad van. :-D

Linux alatt is megcsinálható minden nehézség nélkül, tehát technikailag támogatva van, legfeljebb értelme nincs sok.

Mindegy is, én most így érzem jól magam, a két HDD és két SSD közül elvileg bármelyik pusztul, a gép megy tovább. Az egyetlen hülyeségem, hogy a boot aszimmetrikus, az nincs tükörben, de live-ról elvileg fel lehet boot-olni a gépet, illetve a boot az generálható, bár nyilván munkaigényes.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Partíciók... abból nem sok van. BIOS, UEFI, boot, root.
A root partíción meg zfs van, abban meg 2 tucat fájlrendszer:
/, /var, /var/lib, /var/lib/apt, /var/lib/dpkg, /var/log, /var/cache, /var/cache/apt, /var/tmp, /var/spool, /var/mail, /usr, /usr/include, /usr/lib, /usr/local, /usr/local/bin, /usr/local/src, /usr/sbin, /usr/share, /usr/src, /home, /opt, /srv, swap

Mivel telepítő-script csinálja, így ez megy kb. minden gépre automatikusan ami a kezem ügyébe kerül. Természetesen szépen mindegyikre beállítva, az exec, setuid, devices, stb. property.

 

3 hete telepítettem a Fedora 37-et ezzel a felosztással:

NAME                                          MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE  MOUNTPOINTS
sda                                             8:0    0 223,6G  0 disk  
├─sda1                                          8:1    0   100M  0 part  /boot/efi
├─sda2                                          8:2    0   1,5G  0 part  /boot
└─sda3                                          8:3    0   222G  0 part  
  └─luks-*************************            253:0    0   222G  0 crypt /
zram0                                         252:0    0     8G  0 disk  [SWAP]

Én swapot nem hoztam létre (12 GB memória van a notiban), de a Fedora csak csinált 8 GB-ot zramba. Nekem ez új :-)

Korábban LVM-eztem, valamiben rugalmasabb, valamiben hátráltatott, most visszatértem a klasszikus partíciókhoz.

Én még a brtfs-re is rácsodálkoztam :)

Mondjuk ez abból fakad, hogy ez valójában nem az én gépem. Céges gépen 'cégesített' default Fedora install eredménye...

én itt (szinte) csak egy user vagyok, nem nagyon izgat hogy van particionálva - amíg minden működik rajta :)

Miért 37-et? Három hete már kint volt a Fedora 38 is.

Fájlrendszernél maradok én is az ext4-nél. Nincs bajom a többivel sem, btrfs, xfs, stb., de az ext4 elég jó, nincs csak rá okom, hogy ne azt válasszam. Irtó gyors, sok éve bevállt, nekem megfelel, a komplexebb fájlrendszer tudása nem kell, pl. btrfs, bár annak is van előnye, pl. snapshot-ok, meg az azokról való bootolás. f2fs-t is próbáltam, az kifejezetten nem jött be. Még pendrive-on is ext4-et szoktam használni, ha egy mód van rá, nem érdekel a journal, régen ext2-őt használtam, de nem látom értelmét variálni ma már. Ha Windowsnak is olvasnia kell, akkor néha FAT32 vagy exFAT vagy NTFS kerül rá.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Miért 37-et? Három hete már kint volt a Fedora 38 is.

1. mert kb két nappal később jött ki a 38

2. mert soha sem használok túl friss fedorát, általában 1-2 kiadással le vagyok maradva

(Mivel ez a laptop a privát gépem, így hétvégén ezt is frissítettem 38-ra.)

A legfrissebb (kb. nyári) telepítésemen már csak egy partíciót hoztam létre (FreeBSD). Saját használatomra rájöttem, felesleges mindent külön rakni (lassan tíz éves telepítésemen külön van a /, /usr/local, /home és /var, nincs kedvem megbolygatni).

/boot, /, /home - ez pont hiányzott swap nélkül

Igazából a /boot/efi is külön van, cserébe a / és a /home igazából egy btrfs két subvolume, szóval attól függően, hogy mit szeretnél kihozni lehet '/boot, /' is a jó megfejtés.

A linux: /

A többi linux, windows (ezek bootolnak) ésatöbbi: data

Összesen 3-4 diszk.

Most így néz ki a desktop:
 

Filesystem                     Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/nvme0n1p2                 8.0G  1.5G  6.6G  18% /
/dev/nvme0n1p3                 8.0G  7.1G  923M  89% /usr
/dev/nvme0n1p1                 256M  7.3M  249M   3% /boot/efi
/dev/nvme0n1p5                 6.0G  1.2G  4.9G  19% /var
/dev/nvme0n1p6                 4.0G  1.3G  2.8G  32% /home
/dev/nvme0n1p4                 4.0G  352M  3.7G   9% /tmp
/dev/nvme0n1p7                 1.5G   99M  1.4G   7% /var/log

 

így kicsi pl. a /usr, mert egy LibreOffice sem fér már fel dependency-kkel együtt...

Mondjuk a cucc is régi és egy zypper dup sem fut le a fenti miatt...:
 

# cat /etc/os-release
NAME="openSUSE Leap"
VERSION="15.1"
ID="opensuse-leap"
ID_LIKE="suse opensuse"
VERSION_ID="15.1"
PRETTY_NAME="openSUSE Leap 15.1"
ANSI_COLOR="0;32"
CPE_NAME="cpe:/o:opensuse:leap:15.1"
BUG_REPORT_URL="https://bugs.opensuse.org"
HOME_URL="https://www.opensuse.org/"

 

Szóval, ha majd 2+ év után (amióta készülődök rá...) újratelepítem, akkor egyben lesz 1db ~50GB rootfs, azt csá....

Szerveren meg kb. alaptelepítésnek ez eleddig elégségesnek bizonyult és elvileg CIS+NIST audit "kompatibilis"...:

# df -h
Filesystem      Size  Used Avail Use% Mounted on
/dev/sda2       1.8G  596M  1.3G  33% /
/dev/sda3       4.0G  2.4G  1.7G  59% /usr
/dev/sda1       256M  6.0M  250M   3% /boot/efi
/dev/sda4       2.0G   37M  2.0G   2% /tmp
/dev/sda6       2.0G  446M  1.6G  22% /var
/dev/sda10     1014M   34M  981M   4% /opt/******
/dev/sda7       1.5G   84M  1.5G   6% /var/log
/dev/sda8      1014M  306M  709M  31% /var/log/audit
/dev/sda9      1014M   34M  981M   4% /var/log/sa
/dev/sda11      201M   84M  118M  42% /opt/*****
/dev/sda5       253M   14M  239M   6% /home
/dev/sdc       1020M   34M  987M   4% /var/crash

+ 1db /dev/sdb, memória méretével egyező méretű SWAP, SAP szerver esetén meg x1.5-2. Mert, csak!!!44 ;)

A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

NAME               MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE  MOUNTPOINTS
sda                  8:0    0 465.8G  0 disk  
├─sda1               8:1    0   256M  0 part  /boot/efi
├─sda2               8:2    0     2G  0 part  /boot
└─sda3               8:3    0 462.5G  0 part  
  └─md127            9:127  0 462.4G  0 raid1 
    ├─vg_ssd-lvol0 253:0    0    34G  0 lvm   [SWAP]
    ├─vg_ssd-lvol1 253:1    0 385.5G  0 lvm   /
    └─vg_ssd-lvol2 253:2    0  42.8G  0 lvm   
sdb                  8:16   0   1.8T  0 disk  
└─sdb1               8:17   0   1.8T  0 part  
  └─md126            9:126  0   1.8T  0 raid1 
    └─vg_hdd-lvol0 253:3    0   1.8T  0 lvm   /home
sdc                  8:32   0 465.8G  0 disk  
└─sdc3               8:35   0 462.5G  0 part  
  └─md127            9:127  0 462.4G  0 raid1 
    ├─vg_ssd-lvol0 253:0    0    34G  0 lvm   [SWAP]
    ├─vg_ssd-lvol1 253:1    0 385.5G  0 lvm   /
    └─vg_ssd-lvol2 253:2    0  42.8G  0 lvm   
sdd                  8:48   0   1.8T  0 disk  
└─sdd1               8:49   0   1.8T  0 part  
  └─md126            9:126  0   1.8T  0 raid1 
    └─vg_hdd-lvol0 253:3    0   1.8T  0 lvm   /home

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

/boot, /, /opt, /home
swapnak zswap

Szerkesztve: 2023. 05. 09., k – 06:41

 

NAME                                            MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE  MOUNTPOINTS
sda                                               8:0    0 953,9G  0 disk  
├─sda1                                            8:1    0    50M  0 part  /boot/efi
├─sda2                                            8:2    0     1G  0 part  /boot
└─sda3                                            8:3    0 943,3G  0 part  
  ├─vgZeus-root                                 253:0    0    40G  0 lvm   
  │ └─luks-b57c7606-880b-4af8-903f-019d1f6552ef 253:3    0    40G  0 crypt /
  ├─vgZeus-swap                                 253:1    0    20G  0 lvm   
  │ └─luks-a6f82526-0e65-48ab-b16a-5df7ccff0d7f 253:2    0    20G  0 crypt [SWAP]
  └─vgZeus-home                                 253:4    0   800G  0 lvm   
    └─luks-f18b5b5d-5cae-4d9e-a523-61f70d7f861c 253:5    0   800G  0 crypt /home
zram0                                           252:0    0     8G  0 disk  [SWAP]

"Sose a gép a hülye."

Szerkesztve: 2023. 05. 09., k – 09:05
NAME                                          MAJ:MIN RM   SIZE RO TYPE  MOUNTPOINTS
sda                                             8:0    1     0B  0 disk  
zram0                                         252:0    0     8G  0 disk  [SWAP]
nvme0n1                                       259:0    0 476.9G  0 disk  
├─nvme0n1p1                                   259:1    0     1G  0 part  /boot
├─nvme0n1p2                                   259:2    0     1G  0 part  /boot/efi
├─nvme0n1p3                                   259:3    0     1G  0 part  
├─nvme0n1p4                                   259:4    0     1G  0 part  
├─nvme0n1p5                                   259:5    0  32.2G  0 part  [SWAP]
└─nvme0n1p6                                   259:6    0 440.7G  0 part  
  └─luks-3b30faad-3774-4171-8ba7-c3458d99a890 253:0    0 440.7G  0 crypt 
    ├─VGSEC01-lv_root                         253:1    0   100G  0 lvm   /
    ├─VGSEC01-lv_root2                        253:2    0   100G  0 lvm   
    └─VGSEC01-lv_varstore                     253:3    0   140G  0 lvm   /mnt/data/varstore
nvme1n1                                       259:7    0 953.9G  0 disk  
└─nvme1n1p1                                   259:8    0 953.9G  0 part  
  └─luks-435e9e3c-6f0d-424e-9a3d-9f03418d5a41 253:4    0 953.9G  0 crypt 
    ├─VGSEC02-lv_backup                       253:5    0   200G  0 lvm   /mnt/data/backup
    ├─VGSEC02-lv_data                         253:6    0   500G  0 lvm   /mnt/data/1
    └─VGSEC02-lvvm_r91                        253:7    0    30G  0 lvm   

 

Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years - o.k. Yamazaki is playing as well :)

Két linux desktop-om van, egy az itthoni asztali gép, a másik a munkahelyi noti.

Itthon nincs swap (32GB Ram mellett), a notin (titkosított "/") van /swapfile, mert ott szoktam hibernálni.

Szerkesztve: 2023. 05. 09., k – 19:57

Fájlrendszer   Méret Fogl. Szab. Fo.% Csatol. pont
/dev/sdc5        12G  8,2G  2,7G  76% /
/dev/sdc6       1,9G  1,2G  641M  65% /var
/dev/sdc8       1,9G  251M  1,6G  14% /var/log
/dev/sdc7       962M   37M  860M   5% /tmp
/dev/sdc1       189M   45M  130M  26% /boot
/dev/sdc3       901G  767G   89G  90% /home
/dev/sda1       439G  279G  137G  68% /home/*
/dev/sdd1       916G  766G  105G  89% /home/*
/dev/sdb1       917G  751G  120G  87% /home/*
/dev/sdb2       917G  784G   87G  91% /home/*

/dev/sd**       19,5G                           /swap

 

/, /usr, /var, /tmp, /home, swap.

Érdekes, hogy a külön /usr nem is szerepel a lehetőségek között.

Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.blogspot.com

Igen, mielőtt írtam, megnéztem egy régi és egy új Debian telepítést, a régiben külön volt a /bin /lib és társai, az újban viszont symlink az /usr/bin /usr/lib stb. könyvtárakra. És az 'új' azért szintén már pár éves.

UsrMerge - Debian Wiki

In February 2021, the Technical Committee has resolved that Debian 'bookworm' should support only the merged-usr root filesystem layout, dropping support for the non-merged-usr layout. (978636)

Igazabol laptop, de dual bootos, es meghagytam az elotelepitett Win10-et:

/dev/sda1: EFI System
/dev/sda2: Microsoft reserved
/dev/sda3: 238,2G Microsoft basic data
/dev/sda4: Windows recovery environment (fizikailag ez van a vegen)
/dev/sda5: 237,7G Linux filesystem

Erosen gondolkodom egy plusz SSD beszerzesen, mert van benne hely, a 2 rendszernek es a telepitett dolgoknak meg jol jonne.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Hat mindenkinek legacy modban bootol a gepe?

/boot, root, swap, /home, /tmp, /var, /var/tmp, /var/log, /usr/src, /var/lib/mysql, /var/www, /var/spool/mail

szégyellem, de nincs külön /usr... :-)

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."