Hány desktop workspace-t/munkaasztalt használsz az OS-eden

Címkék

1
37% (202 szavazat)
2
19% (102 szavazat)
3
3% (15 szavazat)
4
18% (99 szavazat)
4-nél több
15% (82 szavazat)
Dinamikusan változik a számuk
8% (46 szavazat)
Összes szavazat: 546

Hozzászólások

Meg az is erdekes volna hogy ki allitotta el defaultrol egyaltalan ;) (Windows-on csak 1 van, Ubuntun 2, Fedoran pl. 4, de a Vanilla csomagok is 4 desktoppal szallitjak tudtommal a DE-ket, OS X-en meg ugye dinamikusan valtozo a default)

Korábban átállítottam háromra, mert így tudtam egyből elérni mindkettőt billentyűzetről (csak a szomszédos desktopokhoz állítottam be shortcutot)
Most megint négy van:
- Blender
- játékok, olykor filmek
- Fontforge
- mindenmás

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Én ezt úgy értelmezem, hogy annyi terület, ahova különállóan tudok pakolni. Tehát ha két monitorom van (már pedig igen), akkor 2x4, azaz 8 munkaterület. Tehát 4-nél több.
---
Útirány.hu

2, de annyi monitor is, mert különben elfelejtek váltani.

4 és pont tökéletes. Mindegyik virtuális asztalnak szépen meg van a dolga: az elsőn a Firefox van, másodikon általában kódolok, a harmadik a termináloknak meg fájlkezelőknek ad helyet, az utolsón meg az egyéb dolgok mennek: zenelejátszó, játék, Skype, stb.

Úgy érzem sikerült ezzel az elrendezéssel elérnem a produktivitásom maximumát. Nagyon jól használható a rendszer.

Régebben én is így csináltam, be volt állítva az appoknak kényszerítve, hogy melyik desktopon menjenek, de aztán leszoktam róla. Elkezdett idegesíteni a folyamatos váltás, plusz az hogy nem tudok simán pl. egy pdf olvasót és egy thunderbirdöt egymás mellé tenni... Úgyhogy mostmár egy.
--
The Community ENTerprise Operating System

nem tudok simán pl. egy pdf olvasót és egy thunderbirdöt egymás mellé tenni...

Akkor rossz ablakkezelőt használtál vagy csak nem ástad magad bele jobban. Nálam is van olyan, hogy pl. egy böngésző és egy pdf olvasó egymás mellé kerüljön (a pdf-ből akarok valamit email-ben megírni), ekkor a pdf-olvasón win+m w billentyűkombináció, és már ott is van a böngésző mellett :)

Két monitoron összesen kettőt. Valahogy nem sikerült ráéreznem erre a virtual desktop dologra.

Nekem kapasbol ~20 van i3wm-ben felmappolva (win+F1-F10-0-9), bar a 10-tol kezdodoeket csak akkor hasznalom, amikor kulso monitor van kotve a notebookomhoz.

Ebben a pillanatban 5 workspace-m foglalt, 1 a kulso monitoromon 3 terminallal, 1 chrome, 1 vim ahol kodolok (neha +1 terminal), egy vlc(zene), egy irc (IRSSI).

Nyolcat hasznalok, raadasul ugy configolva, hogy ALT-F1..F8 legyen a valtas, illetve ALT-left/right. Indok: megszoktam, amikor meg luxus volt az X/GUI/DE/stb, ide is at akartam hozni a feeling-et. Altalaban (legalabbis nagyjabol) van kialakult (de nem tul merev) szokasrendszerem arrol, hogy melyikre mit teszek. El sem tudom kepzelni, valaki hogy birja ki eggyel :)

Nekem is 8, bar persze nem pont ebben a felosztasban, de a lenyeg ugyanez. (Viszont egyetlen monitorom van, ez asszem szamit.) Alkalmazasonkent van felosztva, egy-egy desktopon max nehany alkalmazas van, igy pillanatok alatt tudok atvaltani barhonnan barhova (billentyukomboval). Ha ehhez Alt-TAB-ot kellene szorgalmasan nyomkodnom leizzadnek, raadasul nem is lehetne "vakon" kapcsolgatni.
Csodalom, hogy ilyen sokan hasznalnak csak egyet. Nekem az iszonyu zsufolt lenne, de lehet, hogy tul sok alkalmazasom van.

13. De hozzá kell tenni, hogy szinte minden alkalmazás (külön alkalmazásnak számítva a különböző funkciókkal bíró terminálokat is) külön munkaterületen van - így kettő billentyűnyomással bármit el tudok érni.

1 workspace.

Otthon 2, munkahelyen 3 monitor, de ezekbe beletartozik a laptop sajátja is.

Hatot.
Ablakkezelő: fluxbox.

1: xterm-ek, vim-ek (programozáshoz), itt mennek az ssh-k is
2: mc-k + néhány spec. xterm a háttérben, épp fejlesztett program debug-olása is itt megy
3: böngésző, plusz ha sok az ssh, itt is megy egy pár
4: e-mail, virtuális gép, ha épp kell
5: rtorrent egy xterm ablakban + opcionálisan kis xterm-ek wget-ezésre
6: ez kommunikáció szokott lenni. pidgin, skype, régen egy BitchX+leexur is ment itt xterm-ben, és bármilyen program, amit épp kipróbálok

Amint látható, egy desktop-on belül nem nagyon szeretek task-olni.
Desktop váltás nagyon gyors, Alt+F1...F6.
Van, hogy csak egy monitoron dolgozom, de amikor sok az ablak, két monitor per desktop megy. Ez főleg sok xterm egyszerre való használatakor jó (kód vimben, fordítás, debugger, tesztelés, tesztkörnyezet ssh-k).

10-et hasznalok de neha meg ez is keves es csak is icewm.

0 - amarok vagy egyebb zenelejatszo
1 - opera (munkara) + xterm manual oldalak
2 - qtcreator, mc-k fejlesztesre
3 - sok xterm forditasra+futtasra
4 - qgit vagy dokumentacio olvasas
5 - egyebb programok futatasa a fejlesztesi kornyezetbe
6 - virtualis gepek
7 - opera (hirek, egyebb)
8 - thunderbird vagy firefox (levelezes)
9 - pidgin, skype

Desktop valtas : ctrl + bal|jobb nyil vagy eger görgetés.

Két monitoron.
AwesomeWM alatt rengeteg (>10, kb. 8 + 4)
Unity alatt jellemzően 1 + 1

Awesome alatt megoldották már azt a X bugot, hogy ha a bal oldali monitoron az 1-es workspacen megnyitok egy OpenOffice doksit, a jobb oldalin meg a 2-es workspacen egy bármit, akkor ha a bal oldali OpenOffice-ban valami olyat csinálok amitől feljön egy tooltip, akkor a jobb oldali workspace-t átváltja a 2-esről az 1-esre?

Emiatt váltottam i3-ra.

Már egy féléve nem használom. A 14.04-re frissítés után nem ment, emiatt újra tettem egy próbát a Unity-vel, ami alapjában tetszik, de voltak programok, amik kezelése a sok ablak miatt nehézkes volt. Mióta a Grid része is már-már használható alap szintre ért, ráadásul a sok ablakos rendszerek rendre egy ablakossá váltak (skype, gimp), így már egészen használhatóvá vált a Unity is.

Az awesome nagyon jó programozhatósága azért hiányzik. Bár egy rakat dologra, ami kell nekem, most már van indicator is Unity-n.

A kérdésedre visszatérve, amíg használtam, nem emlékszem, hogy ilyen hibával találkoztam volna, bár annyira masszívan nem használom a LibreOffice-t (Open-t meg amióta van Libre, azóta egyáltalán). Sajnos kipróbálni jelenleg nem tudom a fenti hiba okán.

Otthon egy monitor, 4 workspace, plusz egy XPRA amibe pakolok. Melohelyen ket gep, harom monitor. Egyik gepen egy monitor + egy workspace, masikon ket monitor, es 5+1 workspace. Illetve az otthoni XPRA-t itt (is) behuzom on-demand alapon, es az egy kulon workspacet kepez.

--
|8]

A virtual desktop akkor valik szopashalomma, ha vinni kell a laptopot, es mashol dolgozni, ahol nincs meg a 2. monitorod. Akkor ugyanis ketfele megoldast adnak a mai WM-ek:
- osszepakolja a ket monitoron levo ablakokat egyre az osszes virtualis desktopon;
- eltunteti a masodik monitort az osszes virtualis desktopon;
- (ez szerintem csak macosx 10.6 bug volt) random osszevissza pakol minden ablakot

En ezert tertem at a 'virtualis virtualis desktop' -ra, vagyis: a hotkey-ekkel nem virtualis desktopot valtok, hanem egy adott applicatio-csoportot eloterbe hozok. A vegeredmeny kb. ugyanaz, megjelenik, amit meg akartal jeleniteni, de teljesen multimonitor/kornyezetfuggetlen. Mivel csak eloterbe hozod, minden marad, ahova legutobb raktam.

Pl. alt-1 -re terminal jon eloterbe, alt-2 -re firefox, alt-3 -ra mailer, alt-5 -re meg az osszes chat app.

Nálam abból a koczkából három van aktívan használva, egy amolyan tartalékként és ritkán.
Viszont úgy fél év után rájöttem, hogy itt KDE-ben mi az az activities, így ott néha még kettőt befogok teljesen más témára mint a defaultban.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

2 virtuális munkaasztal
1: Böngésző, levelezőprogram, zenelejátszó, tehát desktop appok
2: Az éppen aktuális játék teljes képernyős módban, pl WoW
Ctrl-Alt-nyilakkal váltok és hihetetlenül kézre áll. Nincs az az idegesítő felbontás-váltás, mint Windowsnál van az exkluzív mód miatt. Nemrég kaptam csak rá a virtuális munkaasztalokra, jóllehet évekig tudtam a létezésükről, de nagyon windowshoz voltam szokva. Amikor kaotikusan tele az asztal, egy gombnyomás megmenti a napot. :)

Linux Mint 17 "Qiana" x86_64 /w Cinnamon

xmonad, osszesen 23 lehetseges van, ebbol kb 6-7et hasznalok aktivan

Melóhelyen awesome 9, otthon dinamikus kb. 2-5.

Anno Ubuntu (Unity) alatt hasznaltam 9-et. Aztan Debian (XFce) redukaltam 4-5-re. Ekkor Windows 7 alatt is hasznaltam 4-5 darabot.

Most Windows 10 teszteles alatt nem hasznaltam a funkciot, csak kiprobalas celjabol. Fo rendszeren, FreeBSD (FluxBox) hasznalok egyet. Alapertelmezetten van 4, de nem hasznalom oket. Valamint a Windows 8.1-en is csak egz darabot hasznalok.

Mostanában dexpot-ot használok 4 asztallal, sikerült úgy bekonfigurálnom ahogy én szeretem, és még egész jól is működik (ellenben a virtuawin-nel hasonló beállításokkal).

Egyet, de ha lenne egy számomra használható megoldás, többet is használnék.

:)

Általában 4-et.
Munkahelyen winen is.
Laptopon pedig általában openboxot használok szintén négy asztal. Én is megszoktam, hogy melyiken mit nyitok meg.
2. Általában itt kezdek File-kezelővel és/vagy terminállal.
3. -on nyílik meg a böngésző
1. és 4 néha csrélődik. Általában az LaTeX vagy lilypond 1. asztalon, mindig társul pdf nézővel.
4. a suliban mindig az interaktív tábla helye. Laposon általában LibreOffice, vagy ahol épp már nem férek, amolyan tartalék asztal.

Annyival bővül a kép, hogy én is használok többször külső moncsit. Akkor duplázódnak a dolgok, vagyis 2x4. Ez különösen a lilypondnál hasznos, mert a kód marad a lapos kijelzőjén, a végeredmény pdf pedig a külső moncsin. Különösen akkor jó, ha több kódot ollózok össze. Ugyan ez a helyzet LaTeX-nél. Ha kell gimp vagy más képszerkesztő, az is általában külső moncsira megy.
:)Pali

Ahol megtehetem 4-et használok egy monitoron. Próbáltam 1-től 12-ig. A túl soknak az a hátránya, hogy nagyon elaprózódnak a dolgok. A windowsos "egy mindenekfelett" dologgal egyáltalán nem vagyok kibékülve. A több monitoros módot nem szeretem, nem vált be, számomra értelmetlen. Ennek ellenére van ahol azt is használom viszont egy munkaasztallal. Talán pont ezért nem vált be. Nem szeretem az áthuzogatós dolgot, illetve sokszor nem oda ugranak dolgok ahová tenni szerettem volna és akkor tologatni kell.

Nem tettszik az "új módi" vagy már nem is olyan új... A "rakjunk mindent egy felületre nagy ikonokkal", "legyen együtt az éppen futó programok listája az indíthatókkal" és egyébként nincs egy normális menü ahol be tudom állítani a sorrendeket magamnak, esetleg korlátozott az ikonok asztalra pakolásának lehetősége. Cserébe, ha valami extrát akarok akkor kezdjek el gépelni egy grafikus felületen keresés céljából. Vicc. Ez amolyan telefonos módi, aminek számomra munkakvégzés közben nincs helye és csökkenti a hatékonyságomat.
Ha grafikus felület, akkor kizárólag kattintgatással, az általam előre elrendezett felületen akarom elérni az eszközeimet. Legyen lehetőség a keresésre, de ne legyen kizárólagos vagy ne kényszerítsenek rá feleslegesen. Nem szeretem a csiricsáré szines csempéket. Olyan mint az ovodában és még a színei sem az én szívilágom. Persze, ha akarom levakargathatom és átállítgathatom, de ezzel már hadd ne én dolgozzam. Fordítva, kapjak egy tiszta felületet és majd belakom. Ha kell szövegfájlokat írogatok és elolvasom az idevonatkozó doksit, de utána legalább 3 évig nem kívánok váltani. Semmilyen frissítés és egyéb kedvéért sem. Tőlem a feje tetejére állhat a windows, a gnome, az android és társai. A rendszer értem van és nem én vagyok a rendszerért.

Alapvetően 4 asztalt akarok egy monitorral hagyományos start- kde-, gnome- stb- menüvel és asztallal amire pakolhatok ikonokat. A startmenü legyen független a futó programok listájától azaz lássam világosan, hogy mi az ami elérhető és mi az ami éppen ténylegesen fut. Az egyes programok menüi ne tünjenek el maguktól vagy ne legyenek elrejtve. Utálom a szalagos vackokat, de legjobban azt, amikor átrendezik egy grafikus program menürendszerét. Erősen csökkenti a hatékonyságomat és többnyire inkább sejtek mögötte marketing stratégiát mint értelmes ergonómiai vagy egyéb dolgot.

Lehet mondani, hogy lemaradtam a win95-nél vagy a kde-nél. Akár igen és ezt vállalom is. Nem vagyok hajlandó minden divathullámnak bedőlni. Ami megtettszett azt használni kívánom és ragaszkodok hozzá. Ami nem tettszik arra nem igazán fordítok időt. Ettől függetlenül tudom használni a gnome3, windows8, és android felületeket is. Legfeljebb nem szeretem.

Legyen meg a lehetőség és hadd használjam azt ami nekem legjobban tettszik. Azzal is tisztában vagyok, hogy nem fog mindenkinek ugyan az tettszeni. Ezért tartanám célszerűnek a lehetőséget megadni és mindenki állítsa be úgy, ahogy legjobban szereti. Persze tudom, hogy ez többlet munkát eredményez programozói oldalon. Véleményem szerint ezt próbálták megúszni az egységes "legyen mindenütt ugyan az a csempés felület" megoldással. Csakhogy ami jó egy 7"-os kijelzőn nem lesz hatékony egy átlagos szobai TV-n vagy normál PC monitoron. Lehet próbálkozni, hogy hátha jó lesz a CNC vezérlő felületen is...

i3: 10
1-5: nagy monitorra bind-olva,
6-10: laptop kijelzö

1: firefox,chromium
9: fordítás
10: zene
a többi mind konzol

KDE Activities, most épp 7x3 -as elrendezés: 21 workspace. Eszi is a RAM-ot. :)

Awesome WM, ket monitor, minitoronkent 9 asztal. Ebbol, 7-8 aktivan hasznalt, a tobbi szukseg szerint.

Tizet, és CTRL-F1 --> F10-zel tudok váltogatni köztük, baromi gyors. Ráadásul logikusan helyezem el a programokat az egyes desktopokon, így ez is gyorsítja a munkát. Egy desktopon 1-3 ablak van, azok között pedig nagyon gyorsan lehet váltani ALT-TAB-bal.

Amikor a default Win-nel kell dolgoznom, akkor csak szenvedek, annyira kényelmetlen nekem (tudom, vannak segédprogramok, amikkel a Win is képes erre).

2 workspace (2 monitor) + Dashboard = 3

---
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

4 virt. desktop mindenütt, Ctrl+nyilak(jobbra, balra) váltással. Nekem ez jött be.

De látom, itt sok profi gyűlt össze, felteszek egy kérdést, amit kb. 2 éve feltettem, de akkor az volt a válasz, hogy "nem megy", hátha már fejlődött a Linux világa.

Szóval: Otthon 2 monitorom van. Most ha váltok, mindegyiknek változik a tartalma. Azt tartanám kényelmesnek, ha az egyik nem változna, hanem egy fix, 5. desktop lenne: amit oda áthúzok, az ott maradna, hiába váltok a másik monitoron virt.desktopot. OK, kézzel lehet szimulálni, hogy az egyik monitorra kitett cuccot mindig beállítom, hogy mindegyik desktopon jelenjen meg, de ez azért kényelmetlen. Van erre már kézhez álló megoldás?

Általában megy (disztribúció frissítéskor néha elromlik).
Az alap tudása is elég jó, bár sok mindent nem tud, amit pl. a Unity tud, de igazából akkor nagyon jó, ha sok buherálással Magadra igazítod. Nem akarlak lebeszélni, de ha nem vagy programozó (hajlamú), akkor nem Neked való.

Ha tiling ablakkezelők érdekelnek (amik ezt a funkciót mind tudják általában), akkor még ezeket érdemes megnézni, kipróbálni: xmonad, i3.

Az eredeti kérdésedre, van egy olyan workaround is Unity-ben, hogy a kívánt ablakot viszed másik munkaterületre (Ctl-Alt-Shift nyílak). Egy másik, hogy billentyű leütésre egyik ablakot átrakja a másik monitorra.

Tehát gyakorlatilag azt akarod, hogy a virtuális desktopok monitorfüggetlenek legyenek? A tiling-ablakozók elég nagy arányban tudják (legalábbis a honlapukon ilyenekkel is "reklámozzák" magukat).
Nem tudom, KDE illetve Gnome (és a hasonlóak) tudnak-e ilyesmit, de meg lennék lepve, ha nem.

Dinamikusan változó... néha csoportosítok, de néha csak úgy, ha tele lesz a képernyő, akkor katt az új vorkspace-re.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

13" nem túl nagy, ezért sok ablakot nyitok teljes méretűre, ami OS X 10.10 alatt külön desktopot jelent. Ezek közt egy négyujjas suhintással (de hülyén hangzik) váltok, elég gyorsan. Ha fel vagy le - nem jegyeztem meg - suhintok, látom a listát mindről. Mikor zárom az ablakot, záródik a desktop is.
Klasszikus, sokablakos desktopból elég egy. Amit hiányolok, az a Win-← és a Win-→, ami a screen bal vagy jobb felére méretezi és illeszti az ablakot.

Ave, Saabi.

Gnome3 lett, ergo dinamikus darabszám.
Előtte gnome2 nél 3, vagy 5 virtual desktop volt...
(mindegy csak prímszám legyen ;) )

--
Avoid hangovers, Stay Drunk!

(Off: én is szeretem a prímszámokat, még azt is sikerült elérnem, hogy majdnem mindegyik gyerekem születési idejei prímek legyenek, csak az elsőnél még nem voltunk elég jók, egy nappal előbb vagy később született. Sőt az utolsónál még az első négy prím is ott van. 1997.07.12, 1999.03.17, 2003.05.07 :)

(Szerk.: Vélhetően azért is nem lett több, mert a következő prím év 2011, egy kicsit félek is a 2017-től:)