Munkaköröm / Fő érdeklődési köröm:

Címkék

Szoftverfejlesztéssel / programozással foglalkozom (C++ vagy annál magasabb szintű nyelven)
39% (208 szavazat)
Hardver közeli szoftverfejlesztéssel / programozással foglalkozom (Assembly, C, esetleg C++ és hasonlók)
7% (39 szavazat)
Szoftverüzemeltetéssel foglalkozom (DBA, rendszer- vagy hálózati admin stb.)
37% (196 szavazat)
Más / Leírom hozzászólásban
16% (85 szavazat)
Összes szavazat: 528

Hozzászólások

A szavazas otlete az Az új HUP-on ezeket a funkciókat látnám szívesen topic kapcsan merult fel es kozvetve valaszt ad arra, hogy a tobbe vagy kevesbe bulvar IT hireket leszamitva milyen iranyu szakmai tartalomra/hirekre mekkora itt a kereslet.

Emellett viszont erdekes lesz latni azt is, melyik munkakor/erdeklodesi kor milyen mertekben kepviselteti itt magat.

Valoszinuleg tobben vannak olyanok, akiknek akar mindezt egyszerre is megkoveteli a munkaadoja, azok akik ebben a helyzetben vannak szavazhatnak erdeklodesi kor alapjan, tulajdonkeppen ezert kerult bele a szavazas cimebe.

Keves/altalanos:

Ertem mire gondolsz, viszont engem az erre a kerdesre adott valaszok ezekre az altalanos kategoriakra bontva erdekeltek. Mondjuk azzal, hogy a szoftverfejlesztest ket kulon kategorianak vettem kicsit tenyleg szubjektivnek erzem az opciokat, de uzemeltetesnel nem tudtam 2-3 nagy csoportot elkuloniteni ugy hogy azok lefedjek az egesz teruletet, es mivel altalanos kategoriak erdekeltek, ugy hagytam.

Pontatlan:

Ezzel viszont nem ertek egyet, mar amennyiben abban egyetertunk, hogy altalanos != pontatlan.

pontatlansgara peldak:
- hardware kozeli fejlesztes nem feltelenul ezekbol a nyelvekbol all, kulonosen nem ertelmezheto a "C++ es hasonlok"
- mit jelent az, hogy C++-nal magasabb szintu nyelv?

Ezen kivul altalabn egy software fejleszto jellemzoen tobb nyelvet, tobb kornyezetet ismer, nem beszelve arrol, hogy a szoftverfwejlesztes nem krolatozodoik, valamilyen nyelven valo kodolasra.

Tényleg újra kellene indítani ezt a szavazást, mert ez így valóban ciki. Csak most olvastam el, hogy mire is lehet szavazni

Szoftverfejlesztő, aki a mai napig COBOL-ban fejleszt, az pl. hova való? Vagy a hagyományos C-vel dolgozók?

De hogy a kérdésedre is megpróbáljak válaszolni: C++-nál magasabb szintű pl. UniPaaS (egykori MAGIC)

Lenyegeben minden olyan nyelv amiben a C++-hoz kepest a rendszer tobbmindenrol gondoskodik a program iroja helyett. Szoval igen, amiben van gc az ennek a definicionak eleget tesz, es valoban fokepp erre gondoltam (de megemlitheto itt pl. a type inference is peldaul (bar C++11-ben ahogy most nezem mar van auto meg decltype), de a gc meglete vagy hianya azert szvsz jobban elhatarol/megkulonboztet nyelveket, mint a type inference).

Azért mert "magas szint" az absztrakcióról szól, nem a típusfétis kielégítéséről.

Assembly-ben közvetlenül kezeled a számítógépet.
C elrejti a regisztereket, viszont közvetlen hozzáférést ad a memóriához.
Egy GC-s nyelvben már maga a memória is absztrakt.

Más dimenzió is lehetnek az absztrakciónak. Concurrency-re és parallelism-re a legtöbb nyelvet "assembly szinten" kell programozni (system threads, locks, shared memory, atomics). Más nyelvek (Go, Erlang) magas szintű concurrency primitíveket nyújtanak (lightweight threads, channels), vagy pl. OpenMP magas szintű parallelism primitíveket ad C-hez (parallel for, tasks).

Ezzel szemben a statikus típusrendszer egyszerre segítség (itt hibalehetőség van) és akadály (működne a programod, de a típusrendszert nem elégíti ki, ezért a compiler inkább nem fogadja el). És ezen tengelyen a C++ típusrendszere az ML-szerű nyelvek típusrendszeréhez képest az akadály felé van.

"milyen iranyu szakmai tartalomra/hirekre mekkora itt a kereslet"

A keresletet a kínálat szüli és fordítva. Ha a HUP-on nem lesznek bizonyos típusú tartalmak, akkor természetesen nem is fognak megjelenni az ezt fogyasztók. A felmérés eredménye tehát szigorúan a jelen állapotra fog vonatkozni, a jövő pedig tőle függetlenül bármi lehet. Akár az ellenkezője is.

---
Science for fun...

A "Szoftverüzemeltetéssel foglalkozom"-ot jelöltem meg, de néha fejlesztek is "magasabb" szintű nyelveken.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Szoftverfejleszto (Linuxra, C-ben) es szoftveruzemelteto is vagyok.

(x) mindenes vagyok

A héten éppen az Exchange 2013 DAG, HA, Disaster Recovery és társai vannak terítéken összekötve napi ~ 300km utazással. Előtte IPS/IDS, IPsec, az előtt FC storage, közben egy kis layer2 hálózat és ha van idő közben megszakadni, akkor virtualizáció. Jövő héten IPS/IDS... és kezdődik elölről.

Azt a luxust nem engedhetem meg magamnak, hogy csak szoftver, vagy hálózat, vagy csak hardver. Mindegyik egyszerre....

--
trey @ gépház

"(x) mindenes vagyok"

vs

"Munkaköröm / Fő érdeklődési köröm:

( ) Szoftverfejlesztéssel / programozással foglalkozom (C++ vagy annál magasabb szintű nyelven)
( ) Hardver közeli szoftverfejlesztéssel / programozással foglalkozom (Assembly, C, esetleg C++ és hasonlók)
( ) Szoftverüzemeltetéssel foglalkozom (DBA, rendszer- vagy hálózati
( ) Más / Leírom hozzászólásban"

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Egyéb, leírom.
Amíg dolgoztam, voltam... hát már nem is emlékszem pontosan, de talán 6-8 éven át programozó (alias code monkey - tervezéssel sohasem foglalkoztam), de az op.rendszerhez közeli dolgok jobban érdekeltek.
Voltam rendszerga(rá)zda, később mellette DBA jellegű munkákkal megspékelve.
Érdeklődési kör? Ha IT témában, akkor már semmi konkrét, amennyiben azt a szélmalomharcot nem számítjuk, amit az OOP témával, régebben PHP-vel, most a Pythonnal vívok évek óta. :D

A hardveres érdeklődésemet 14 évesen vesztettem el, mikor az alkalmassági vizsgálaton közölték, hogy elektronikai műszerésznek alkalmatlan vagyok. Ebből következően egy 30+ éves tévé kapcsolási rajzán még kiismerem magam, de egy nyomorult ellenállást vagy diódát sem tudnék kicserélni.
Hálózatokhoz meg annyira nem értek, hogy mindenkinek jobb, ha nem foglalkozom ilyesmivel. :)

Igen. Ráadásul a két szememmel eltérően látom a színeket (white balance másképp van beállítva :D), viszont a színtévesztést tesztelő ábrákat egyformán (nem)látom mindkettővel.
Első hallásra nem tűnik nagy problémának, de iszonyatosan sok munka van, amit emiatt nem vállalhatok. :(
Nem lehet hivatásos jogsim (akkoriban még "úrvezetői" sem lehetett), nem mehetek villamosvezetőnek, elektronikához nem nyúlhatok, biológiai témákkal, vegyipari dolgokkal, fotózással... szóval alig maradt, amivel hivatásszerűen foglalkozhattam volna. Valahogy így keveredtem anno számítógépek mellé.

Létezik rá szemüveg, amivel teljesen jól lehet látni a színeket. Én piros-zöldet tévesztem, a pöttyös könyvben nem látom számokat vagy ábrákat, viszont ezzel a szemüveggel látom őket. Kb. 5 éve próbálgattam, akkor úgy 80e tájékán volt az ára. A szemüveg "apró" kellemetlensége, hogy rózsaszínű a lencse :D

--
http://eVIR.hu
Elektronikus Vállalatirányítási Információs Rendszer

Csak viszonylag kevés 14 éves gyereket érint. A színtévesztés valamivel többet és sokszor ki sem derül(t) az első pályaalkalmassági vizsgálatig. Ebben az a szopás, mikor valaki gyerekfejjel elhatározza, hogy X szakmát választ és az utolsó pillanatban a doki beint, hogy valami olyan baja van, ami miatt épp oda nem mehet.
(én olyan nagyon nem bántam meg, hogy nem lett belőlem műszerész. :D Hogy pilótának sem mehettem, az már jobban fáj, de az meg gyerekként nem fordult meg a fejemben ;) )

Legkésőbb 3 éves korban ki kell derülnie a színtévesztésnek, ugyanis ekkor van az első komoly erre is vonatkozó felmérés, amit a védőnő csinál. Mellesleg a szülőnek is észre kellene vennie már erre, mert ugye tanítja a gyereknek a színeket.
Egy alapos szemész orvos általi felmérés általában is ajánlott a gyereknél ebben a korban.

A színtévesztés nem feltétlenül kizáró ok, feladatfüggő. A színes vezetékekkel gondban lehet, főleg hogy nincs ráírva, hogy mi micsoda. Persze árnyalatnyi különbségek lehetnek, mint világosabb, sötétebb. Ha a különbségek jól érezhetők, akkor még lehet boldogulni vele.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

Orvosin kivágnak miatta. Szóval de, kizáró ok.
Egyébként a vezetékek színét meg tudom különböztetni. Ruháknál fordul elő, hogy a zöld egyes árnyalatait szürkének, barnának stb. látom. Hivatásos jogosítvány esetében meg végképp nem értem. A lámpák, táblák színeit nem kell látni, fekete-fehérben is egyértelműek, amit egy sofőr manapság szerelhet egy autón, ott nem jellemző, hogy színekkel jelölnének bármit...

"Orvosin kivágnak miatta. Szóval de, kizáró ok."

Úgy tudom, már kb. 10-15 évvel ezelőtt is létezett olyan speciális szemüveg, ami korrigálja az elcsúszó színeket. A BME-n fejlesztették és rémlik, hogy ilyennel akár hivatásos jogosítványt is lehet szerezni.

---
Science for fun...

IT management? egy olyan opció is jó lenne...

Az első hármat kellet volna bejelölnöm.
Eddigi pályafutásom során felváltva voltam programozó, és rendszergazda, ahogy jött. Most éppen főállásban rendszergazda.
Mivel arra nincs pénzem, hogy hobbi HW projekteket finanszírozzak, ezért bagóért szoktam AVR-es (ATMega) kütyüket tervezni, aminek persze a programozása is az én feladatom, szoktak működni.

DevOpsként dolgozom, ami szoftverüzemeltetést is takar, és szoftverfejlesztést is.

Hallottam a DevOps-rol de kozelrol nem lattam/nem resze a tananyagunknak. Uzemeltettel vagy fejlesztettel elotte?
(Viszonylag uj buzzword, feltetelezem elotte is csinaltal valamit.)

Mi rola a velemenyed? Nekem igy "kivulrol" ugy tunik, legalabbis szoftverfejlesztoknek neha igencsak ugy johet le, hogy kirugdossak oket a komfortzonajukbol. Es nem tudom, tenyleg megeri-e, vagy legalabbis olyan mertekben ahogy a fanok azt hangoztatjak. Es erdekes az is, hogy szembemegy az utobbi egy-ket evtized trendjevel, hogy specializalodni kell, kicsit ugy hangzik, mint egy cool buzzword a mindenes IT-sre, ami viszont nem uj talalmany. Ennek ellenere ugy gondolom, hogy lehet hasznos is, ha nem viszik tulzasba. De mint mondtam nem latok bele, ez csak egy keves infon alapulo, elso benyomas jellegu velemeny.

Szoval szivesen hallanek rola elsokezbol.

+1. Nem teljesen kívülről nézve is ;)

Abból a szempontból jobb viszont, hogy - sajnos - sok fejlesztőnek önmagában fogalma sincs arról, hogy az, amit fejlesztett az milyen platformon, milyen körülmények között fut. Vagy, hogy hogyan.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ionoptika, elepktrionoptika szimuláció, Többnyire C++-ban (néha C-ben, de nem vettem észre eltérést semmiben), mert kényelmes, és elég gyors.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Szoftvert fejlesztek. Elsőt jelöltem, de néha csinálok mikrovezérlőre is ezt-azt. Viszont üzemeltetéssel szerencsére még sosem volt dolgom.

Én infrastruktúrát programozom, ez hova tartozik ?

Nos, ez nyilvánvalóan erősen függ a kérdéses infrastruktúra jellegétől. Én például infrastruktúra gyanánt mosógépet szoktam programozni, ami egyértelműen hardverközeli tevékenység. Ugyanakkor egy internetképes hűtőszekrény üzemeltetése már inkább a hálózatmenedzsmenthez sorolandó.

---
Science for fun...

Más / Leírom hozzászólásban:

Fő érdeklődési köröm: a p*na, nem értem miér kiváncsi itt erre bárki :)
Munkaköröm: benne van a munkaszerződésemben a felsorolás végén, hogy "... és amilyen feladatot a főnökei adnak" :)
Egyébként 1+3, 2 (még) nem volt, de sok minden más már igen.

A szavazás meg - már bocsánat - de alapvetően rossz. A kérdésből nem derül ki, hogy mit is szeretne tudni a kérdező, és a legtöbbünk szerintem több téma iránt is érdeklődik.

Játékfejlesztés mondjuk,(fogjuk rá) de nem progz, hanem 3d garafika. Foggalkörömmel linux, szabadszoftver...
ha lehet..

So Long and Thanks For all the Fish

Egyéb: Head of Enterprise Architecture
Lánykoromban infrastruktúra projektekben voltam solution architect. És most sem vetem meg a konzolt, de élvezem a dobozrajzolást is :-)

Amit a második mondatban írtam :-)
(Tényleg) nagy komplex rendszerek tervezése, kivitelezése. Az utóbbi egyre inkább csak műszaki vezetés jelleggel. Ezenkívül jövő- és stratégiaálmodás. Ja és hivatásos mázlista :-)
Általában igen nagy cégek is elvannak 2-3 tapasztalt architekttel, a csapatomban van 10, akik már külföldön is egyre keresettebbek, elismertebbek. Ráadásul egy részükkel volt szerencsénk végigélni Magyarország legnagyobb informatikai szolgáltató cégének felnövését a saját informatkánk felépítésén át.

Röviden: IT svájcibicska. A fejlesztésen kívül kevés IT terület van amibe még nem kellett belenyúlnunk. De a szkripteléssel és fejlesztési projektek infratámogatásával, tuningolásával az sem áll messze tőlünk.

A szoftverfejlesztés és üzemeltetés sokszor együtt jár. Az lenne a jó megoldás, ha egyszere több választ is ki lehetne választani.

......................
Egymás segítésére még: http://pc-kozosseg.com

Projekt vezetés
Agile oktatás
Üzleti elemzés

régebben volt rendszertervezés és tanácsadás is, de az pár éve már nem játszik.

Aggódó embereket nyugtatok meg, nem aggódó embereket sarkallok aggódásra, meg megmondom a frankót. Azt hiszem, hogy ez a "Más" kategória :-)

Más / Leírom hozzászólásban:

Egyszerű, hétköznapi Linux felhasználó vagyok, akinek szakmailag annyi köze sincs az informatikához, mint őőőő nem is tudom.. Viszont minden téma érdekel, ami kicsit is Linux, vagy kicsit is informatika.

:::Be::Shell:::

Orvos vagyok. Egy kis molekuláris biológiával is foglalkoztam (kb. 8 évig).

- waiter -

* Szoftver TESZTELÉSSEL foglalkozom TTCN-3 nyelv használatával. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!