telefonvásárlás (linux, android, symbian, windows, stb)

Szóval, úgy érzem eljött az ideje, hogy körbeszaglásszak telefonügyben, bár meg vagyok elégedve a jelenlegi sonyericcsonnal is, elvégre telefonálni tökéletes, de annyi mindent olvastam az új okostelefonokról, és hogy lassan elérhető árba kerülnek, stb, szívesen kipróbálnék valami újat.
Mivel egyáltalán nem követem rendszeresen a mobiltechnologia fejlődését (persze címszavakban átfutom, de semmi mélyebb) így elképzelésem sincs, milyen telefonban érdemes gondolkodni, márkáját/op.rendszerét illetően?
Ha valakinek van valami tapasztalata, építő jellegű hozzászólása, hálás lennék.
Sok lehetőség van, szeretnék kicsit jobban belelátni pro és kontra a "használók" véleménye alapján is.
Jó-e az iphone? Jó-e a linuxos mobil? stb...:)

Hozzászólások

Ha Mac-ed van iPhone, ha Linuxod akkor Android.

Van egy nokia e75-om meg most kolcsonben egy HTC hero. Elismerem, az android jol ki van talalva, fasza, latszik, hogy ez a jovo. De idegbajt kapok tole, a nokian 6x gyorsabb mindent megcsinalni (mondjuk elolvasni 3 mailboxbol az e-maileket). Pedih olyan, mint vmi DOS 6.22 egy mai oprendszerhez kepest. De jobb. Igenyesebben is nez ki maga a telefon. Ezek a felcsovesedett koreai gyartok egyszeruen nem ertik, miert is kene igenyesre megcsinalni, "ugyis lecsereled ket even belul, miert nem jo, ha addigra magatol is szetesik?". Pont, mint az autoik.

A fo dilemmam, hogy a HTC-vel viszont hibatlan a halozatkezeles, nincsenek eldobott hivasok, a nokiat meg hordom szervizbe :(

Amugy sztem jelen allapotban az iphone jobb, mint az android, androidon sokat segit, ha pl egy ilyen HTC Hero-t veszel, amihez meg van kusztomizalva az oprendszer, csak felmerul a kerdes, hogy vajon mennyire lesz frissen tartva a szoftver, szerintem semennyire, ha 2.0-t akarsz a HTC-tol, akkor majd egy uj telefont kell venned, szoval az android vs iphone temabol nyugodtan ki lehet huzni a "tobb benne a fejlodesi potencial" -t az android oldalrol.

szamomra nemer meg ennyit egy telefon se :)

viszont most tmobilenal android van akcioban

Másfél éve egy Nokia 6120 Classic van nálam és igencsak megszerettem a Symbian-t. Valószínűleg a következő telefonom is hasonló lesz (E52 vagy E75), esetleg Linuxos vonalon az N900, bár ehhez árat még nem láttam forintban.

ami nálam lehetőségként felmerült:
Maemos Nokia: még nme jelent meg, a qt jó, és finom, de mivel jöbb mint egy androidos cucc?

HTC Hero: először erre gondoltam, de mivel tud többet, mint a pulse? multi touch, fényképező. viszont az aksija gyengébb, a képernyoje kisebb, és sztem a pulse jol néz ki

HTC pulse: na igen... és fele ennyibe kerül mint a hero...

és hogy HTC sense vagy sem? mennyit javít vagy ront az? elvileg kényelmesebb, igaz? viszont lassítja is, nem?

ja igen, eddig nokiám volt, most ha androidra váltok, akkor az eddigi sms-eimet, telefonszámaimat nem nagyon tudom átmenteni. (telszámokat sim-el lehetne, de szolgáltatót is váltok, ha pulse) Vagy van erre mód? aztán ha megjelenik aa maemo, és annyira jó, és vissza akarok váltani, akkor megint nme tudom átmenteni a cuccaimat.

Először is el kell döntened, hogy jó neked az érintőképernyő, vagy kellenek a fizikai gombok. Nekem nem elég a touchscreen, az iphone kapacitív kijelzője még elmegy, de a rezisztívek idegesítőek számomra. Aztán ha ez eldőlt akkor lehet tovább ágazni. Ha mondjuk touchscreen nem jó, akkor qwerty legyen, vagy elég a számbillentyűzet (nokia e52 pl.). Szóval én először a fizikai tulajdonságokat dönteném el, aztán nézném az oprendszert.

--
"I tried to get into business school, but on the qualifying exams, I passed the ethics test."

Mielőtt vennél valami okostelefont, inkább azon gondolkodj el, hogy szükséged van-e azokra a funkciókra, amiket nyújtani tud.

Nekem kellett egy telo, ami egyszerűbb weboldalaknál kiválthatta a notit, lehet róla zenét hallgatni, van rá SSH, RPD, IRC, billentyűzet. Anno emiatt vettem egy HTC Kaisert, mobilnettel.

Azelőtt egy fapad 3120-s Nokiám volt.

----------------
Lvl86 Troll

Nálam egy Nokia3250 teljesít szolgálatot már 3éve. Ez a zenelejátszóm, jelenleg errõl tudok csak netezni is. De ezekre nagyon jó. Igaz csak GPRS/EDGE de telón elmegy. Van rá minden program ami kell, mivel symbianos. Nekem bevált és tetszik a symbian.