Itt a net, hol a net (sürgős)

Sziasztok!

Lenne egy kis problémám, miszerint nem tudom beállítani WinXP alatt, hogy menjen a net. Alapvetően nem használom az OS-t, már ha szabad így nevezni, de a probléma vélhetően nem az alapvető hülyeségemből származik.

A net ADSL, egy vírusírtás közben/után került a gépre egy XP és egy Ubuntu Hardy, pppoeconf után utóbbi alatt a net kifogástalanul megy. XP-re vírusgyilkolás céljából felkerült egy Spybot S&D, egy próbaverziós Panda, AVST, és még pár pici progi, jelenleg nincs rajta semmilyen "aktív" vírusvédelem, kivéve a Windows tűzfalnak nevezett csodát. A probléma itt kezdődik, ugyanis a tűzfalat valamilyen globális beállítások miatt nincs jogom állítani (kikapcsolni), így pedig a net nyista, a böngészők nem működnek, az MSN nem megy, semmi sem megy, amihez net kell; csak csönd van, és hó, és halál.

Az ok szerintem nem a vírus, valamelyik okos biztonsági szoftver (Panda?) lehetett az elkövető. Tanácstalan vagyok.

Valakinek van valami ötlete, hogy (akár regedit segítégével) hol tudnám ezeket a globális beállításokat kiiktatni és helyretenni a dolgot, mert az illető, akinek a gépéről beszélünk egyelőre kellően Ubuntuidegen, és igényli a nagyon régóta használt XP-t nettel együtt. Help!

Előre is köszönettel:

Black Rose Immortal

Hozzászólások

Rendszergazdaként vagy bejelentkezve?

Ha rendszergazdaként van bejelentkezve és nem megy a tűzfal, akkor azt valami letiltotta. A feladatkezelőt el tudja indítani, vagy az is tiltva van? (Egy-két kártevő szórakozik ezzel, hogy letilt dolgokat). A Trojan Remover ezeket vissza tudja állítani, link most sajna nincs, én sem tudom már, hogy honnét szedtem, de próbáld ki. (30 napig fullosan használható, számomra mostanában ez a tuti gyógyír, eddig minden gépet visszahozott. Persze Panda meg Spybot addig legyen kiírtva, bár lehet, hogy mennek együtt is. A Trojan Remover többek között ezeket a registry-s tiltásokat is feloldja, fejből sajna nem tudom, hogy merre vannak...)

Ja, most olvasok :)... szóval XP install után nem mennek a dolgok? Azaz - reménykedjünk - szó sincs semmiféle kártevőről, hacsak az install cd eleve gázos. Az wines tűzfal alapbeállításokkal nem blokkolja a normális netforgalmat. Sőt :). Be lett konfigurálva a netkapcsolat rendesen? Vagy lődd le a Pandát (nem ismerem, sosem használtam), és nézd meg úgy.
----
És még valami, és bocs érte, hogy felvetem. Adsl-hez XP alatt csatlakozni kell (hacsak nincs router) - ha jól emlékszem. Amikor beállítod a kapcsolatot, létrejön egy "telefonos kapcsolat", amihez készíthető ikon is. Ezzel lehet rálépni a netre. Ez megtörtént? Működik?

Rendszergazdaként természetesen. Adatmentés és adavisszahúzás volt, a vírusírtók _remélem_ leszedték a problémás kártevőket, de biztos a halál és az adó. Pandát nemhogy lelőttem, az összes biztonsági szoftver eltávolítása (kivéve win tűzfal, amit gondolom nem is lehet kiiktatni) után nem megy a net. (Előtte, "frissen" ment.)

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Intel Celeron 530 1.73GHz. 533MHz FSB, 1MB L2 // 1GB DDR2 // Mobile Intel GMA X3100 // Ubuntu Hardy

A pppoe kapcsolatot sikerult beallitanod helyesen? Foltarcsazik, ha igen, helyesen allitja be az ip-gw-dns -t?

Itt egy "leiras" az xp pppoe beallitashoz: http://www.carricksolutions.com/windowsxpscreen.php
_______________________________________________________
UBUNTU 8.04 Rock's!
Type cat /vmlinuz > /dev/audio to hear the Voice of God.

A beállítással nincs semmi probléma, épp a szóbanforgó XP alól írok. A probléma legalapvetőbb oka az, hogy nem tudom állítani a Windows Tűzfalat, mert idézem: beállításait a házirend védi. Amúgy az előbb említett trojánrimúver eltűntetett még 7 vélt károkozót a gépről. Egyelőre működni látszik, de a tűzfal akkor is idegesít.

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Intel Celeron 530 1.73GHz. 533MHz FSB, 1MB L2 // 1GB DDR2 // Mobile Intel GMA X3100 // Ubuntu Hardy

"Adatmentés és adavisszahúzás"

Ez mit takar pontosabban. Doksik lement, majd "format c:" :) és XP reinstall, doksi vissza - vagy valami ghost? Azaz bármi jellegű rendszerparaméter lett-e visszaállítva? Friss XP telepítésnél nincs olyan, hogy a rendszergazda nem tud hozzányúlni a tűzfalhoz.
A registry-ben talán HKEY_LOCAL_MACHINE/Software/Microsoft/Policies vagy valami ilyesmi helyen kellene megnézni, hogy van-e valami utalás a tűzfal blokkolására. Ez most totál fejből ment, szóval bocsi, ha hülyeség, de ezek a szavak benne vannak, csak lehet, hogy más sorrendben :)
Vagy még a vezérlőpult->felügyeleti eszközök. Asszem ebben is van valami helyi házirend szerkesztő dolog.

Nem lett állítva semmi, cp és cp vissza volt a trükk lefőképp mp3 fájlokra és telepítőkre, remélhetőleg vírust alig húztam vissza, és amit mégis, az már nincs a helyén vagy hatástalan. A registry ide vonatkozó részét lesem, ha jutottam bármire, írok. Köszi.

:: by BRI.
:: config :: Acer TravelMate // Intel Celeron 530 1.73GHz. 533MHz FSB, 1MB L2 // 1GB DDR2 // Mobile Intel GMA X3100 // Ubuntu Hardy

Panda-t felrakni meresz dolog..messze a legrosszabbak taborat gyarapitja. Erdemesebb lett volna NOD, Kaspersky, Bdefender, stb.. virusirtot letolteni, amik altalaban gyoznek a teszteken. Tuzfalat komponensekbol kiszedni ? (Nem tudom hogy azzal megszunik e..csak tipp..)

(ps.: Minek XP ha Hardy -van a sigben? o.O?)

esetleg ez? > "Felügyeleti eszközök">"Helyi biztonsági házirend" ?
Ha kell a listam / alapbeallitas, hsz-elj es kiexportalgatom (csak egyesevel lehet -.-")
--------
@Gentoo linux | キャアア! >The girls scream when you do something ecchi to them.