PageRank 7

Címkék

Google PageRank

Egy kis önfuttatás következik... :) Szeretném bejelenteni, hogy hosszú évek után a HUP főoldala a PageRank 6-os osztályból egy szinttel feljebb, a PageRank 7 osztályba vándorolt.

Mi az a PageRank?

Valószínűsíthető, ha egy weboldalra sok más oldal is hivatkozik, akkor az releváns és mértékadó.
A Google kereső pontosan ezt az elvet használja fel a keresési találatainak sorba rendezésekor, tehát a Google figyelembe veszi a weboldalak értékét, amit a weboldalra mutató hivatkozások száma és minősége határoz meg. Ezt a webkeresőt Page és Brian a Stanford Egyetem két PhD hallgatója hozta létre. Ők hozták létre a PageRank fogalmát, amit úgy definiáltak, hogy egy oldal PageRankje annál magasabb, minél több nagy PageRank érékű weboldal mutat rá.
Tehát a magas PageRank érték eléréséhez vagy sok hivatkozásra vagy kevesebb, de nagy értékű hivatkozásra van szükség, nem egyszerűen a kapcsolatok száma, hanem azok minősége határozza meg a fontosságot.
A PageRank értéke megegyezik azzal is, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy egy véletlenszerűen szörföző megtalálja az adott weboldalt. (forrás)

Hozzászólások

Juteszembe', valakinek nemrég problémája volt azzal is, hogy 6-os volt, szerinte érdemtelenül. Üdvözlöm innen :)

--
trey @ gépház

jah, nem rossz az a 7tes..
normalis h a M$.com nak 10/10 van;)

Az előbb 7-es volt, nekem most megint 6-os :)

milyen nagy a PR-je. Ki nem sz**ja le? :))

Én pld fontosnak tartom a PageRankot. De azért más is lehet a dolog mögött, nemcsak a linkek száma, mert pld a nemrég nyílt GoboLinux fórumom PR-je 5, ami egészen tisztességes szerintem, holott nem sok link hivatkozik rá! A magyar GoboWikié (http://linux.birodalom.net/gobowiki )(szintén én követtem el) pedig 3. Azaz, valamiképp a tartalom is számíthat, vagy hogy is van ez? Tipp?

-------------
:::A GoboLinux felhasználók hivatalos magyar fóruma: http://linux.birodalom.net/smf
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

Egyébként megjegyzem hogy algoritmus már régóta ismert volt a (szociális) hálózatok irodalmában, Brin és Page újra felfedezték. Ott eigenvector centrality-nek hívják.

Alig tudok valamire rákeresni, hogy HUP-t ne dobja az első oldalon. :)

mozilla.fsf.hu és az office.fsf.hu is hetes :)