Megalakult az osztrák kalóz párt

Címkék

Megalakult az osztrák kalóz párt (PPÖ - Piraten Partei Österreichs) svéd példára. Programjuk fő céljai:

  • szabad kultúra
  • a privátszféra védelme
  • a szabadalmazási törvény reformálása

Konkrétan a szabadalmazási törvényt szeretnék reformálni, privátkopiák létrehozását nem mint bűntényt kezelni, a DRM megtiltását elérni és egy mű védettségi időhosszát 5 évre lerövidíteni.

A magánszféra védelme kapcsán az EU-s adatmegőrzést kritzálják, amit meg is szeretnének szűntetni. A szabadalmazási törvények esetében az egyszerű- (? = triviális) és szoftverszabadalmakat valamint fejlődő országok részére az egészségügyi szabadalmakat szeretnék megszűntetni.

Összesen 2 600 támogatólevél kell ahhoz, hogy indulhassanak az őszi választásokon.

Eredeti cikk itt.

Hozzászólások

Oh, lol. Ezekkel tudok azonosulni. Szép lennék kalóz jelmezben :))

--
trey @ gépház

Kifejezetten azt a részt. A Lyukam nélkül soha címűt. A legjobb. Nem tudom, hogy az eredeti hang vagy a magyar szinkron (szöveg) a jobb, szerintem mind a kettő király. Eléggé agyhalál. Pl. a kalózjelmezes részt sem igazán veszem, hogy mi a túró, ezért is gondoltam, hogyha te lennél Trey Parker akkor elmagyarázhatnád. :) (Tudod Trey, meg kalózjelmez...)

Nem, a Trey onnan jött, hogy amikor először lett internetem, akkor ugye kellett nick a mIRC-be. Gondolkodtam mi a f.szt írjak bele, éppen akkor az MTV volt bekapcsolva, ahol éppen akkor volt egy VJ, akit Trey-nek hívtak. Éppen beszélt, éppen ki volt írva a neve. Beírtam, s így maradt.

--
trey @ gépház

"Gondolkodtam mi a f.szt írjak bele..."

LOL

Az en nikkem is erdekesen szuletett, de engemet a haverjaim igy is hivnak Mo.-on. Vagy csak roviden: Rigi. Anno a majdnemsogorom ragasztotta ram. Melo kozben egesz nap olyat jatszottak, hogy a haveri korben mindenkinek nikkeket talaltak ki akinek meg nem volt. Delutan mentem ertuk kocsival es kozoltek az uj nikkemet. Par honappal (evvel?) kesobb kerdeztem, hogy hogyan szuletett. Gipsszel dolgoztak aznap es a gipsz markaja Rigipsz volt, de a hangzasa miatt atalakitottak. Hat igy szuletett meg rigidus.

---------------------
Minnél korszakalkotóbb ötlettel állsz elő, annál több hülyén kell átverekedned magadat.

Bocs a szarozásért (Trey erre mondaná, hogy kif@szt érdekel) de a magyar nyelv egyik idiótasága, hogy olyan szó van, hogy annál, amely persze egész mást jelent mint az anál, de olyan nincs hogy minnél, csak minél.
Ezt is csak azért jegyzem meg, mert betoltam már némi bort a fejembe és korábban feltűnt, hogy már nem a betegágyból(ról) írsz. Remélem gyógyulsz.
Többet nem lovagolok a témán...
:)

Ha már belementünk...
Valaha (tizenévvel ezelőtt) vonzódtam a japán dolgokhoz (iskolás kislányok stb.), játékokhoz, filmekhez. Azt hiszem éppen a Cobra Mission nevű agyhalállal kezdtem játszani és mikor az elején meg kellett adni egy nevet akkor ezt találtam ki. Azóta megmaradt. Persze inkább csak Isi-nek hívnak (meg ishida-pishidának is).
Néhány éve viszont mikor lementünk pizzázni egy olyan helyre, ahol egy lapon az ember maga válogatja össze a pizzája feltétjét és rá kell a lapra írni a nevet, azt írtam, hogy ISI. Mikor kihozta a kiscsajszi a kaját, akkor megkérdezte, hogy kié lesz a Misi. Azóta Misi lett a becenevem. Mikor a kollegám így nevez, akkor furcsán néznek azok, akik nem tudják, hogy miről van szó.
A korábban említett rajzfilmre egy picit visszatérve: Mikor sokat nyomtuk az Enemy Territoryt, akkor Helyes Bob néven toltam a gamát, aki az egyik mellékszereplő és valójában Rusnya Bobnak hívják szegényt.
Jut eszembe Rigidus, megváltozott a tag-ed. Meggyógyultál?

Ha már személyeskedünk, akkor a te viselkedésed meg egy olyan kis hülyére emlékeztet, akivel senki és semmi nem áll szóba a való világban mert kis lamer és ezért itt éli ki magát. A kis hülyeséget az is mutatja, hogy valós tartalommal szolgáló hozzászólásod elenyésző mennyiségben olvasható, inkább csak kötözködő, fikázó, nagyarcú megnyilvánulásaid vannak. Feltételezem, ezzel valamit kompenzálsz. Vagy csak élvezed, hogy valaki végre figyel rád? Szánalmas vagy.

Nem is értem, mi a fenének fordulsz elő ezen a site-on. Itten téged senki nem szeret - vagy legalábbis nagyon kevesen - a többséget bosszantod, a témák nem érdekelnek. Mint azt már Trey írta, ez itten egy blog. Láttam, van neked is. Okoskodj ott, ezt a területet meg hagyd meg azoknak, akiket érdekel a unixok, linuxok világa.

Trey, nem létezik valamiféle szűrő, amivel az ilyen egysejtűek hozzászólásaitól megkímélhetném magam?

Ave, Saabi.

"Trey, nem létezik valamiféle szűrő, amivel az ilyen egysejtűek hozzászólásaitól megkímélhetném magam?"

Én azt alkalmazom, hogy megnézem a nick-et, aztán ha a kis listámon levő, akkor úgy állok hozzá. Szűrés olyan lenne, hogy olvasói moderáció, mint a Slashdot-on. Volt róla szavazás, de a többség nem akarta, így egyelőre nem lett bevezetve. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz esetleg valamikor. :)

--
trey @ gépház

Furcsa, hogy kalóznak nevezik magukat. Szerintem a szabad kultúra terjesztése nem kalózkodás, és ezzel a névvel éppen a saját hitelességüket ássák alá. A kalózkodás nekem az, ha fizetős FTP warez szervert üzemeltetek, vagy ha nagyüzemben szerzek be zenéket, filmeket, szoftvereket, hogy ezek eladásával pénzt keressek.

Ha fájlcserélőn megosztjuk egymás között a zenéinket, filmjeinket, vagy ha tiltakozunk a különféle DRM megoldások ellen, az nem kalózkodás.

A kalózkodás a jog szerint hajó vagy repülőgép jogosulatlan eltérítése. Iszonyatosan nagyokat tudok nyerítve röhögni amikor moziban ülve jön a reklám, hogy a kalózkodás bűn. Jóhogy, benne van a BTK-ban is. Csak ez nem az, amire ők gondolnak, mert az meg éppenhogy nem csak szoftver jogosulatlan lemásolása esetén büntetőjogi kategória...

Csak tessék sir Francis Drake-re, Henry Morgan-re és pajtásaikra gondolni. A spanyolok kalóznak hívták őket és ha elkaptak egy ilyen srácot akkor annak elég sz@r halála volt. Ezzel szemben angliában katonák voltak és nemzeti hősök. Néha persze mikor egy kisebb város lakosságát lemészárolták és/vagy megkínozták akkor egy kicsit elégedetlenkedett a nép, de az ilyen malőröket elég gyorsan elsimították.
Ez persze más országokban is így ment.
Tehát minden relatív. :)

maradjunk annyiban hogy szinte nincs olyan felnott aki gyerekkoraban nem jatszott volna kalozosdit vagy ne lett volna egy ket kaloz hose konyvekbol, vagy a fiatalabb felnottek eseteben a filmekbol.. ahogy valaki talaloan leirta mar, azzal hogy kaloznak nevezik ezeket az embereket csak azt erik el, hogy rengetegen felneznek rajuk...

Igen, ez már pszichológia.
Az egy dolog, hogy Drake azért volt csak hős, mert pénzt hozott a konyhára, rendesen megsápolta a spanyolok Dél-Amerikában összelopkodott kincseit, tkp azt vette el, ami nem is volt a spanyoloké, szal akár fair dolognak is számíthat... Mondjuk az indiánok ettől még nem kaptak vissza semmit...
De hogy a gyerekek elé a mesékben miért pont a tengeri rablók alakját állítják középpontba, az rejtély. Talán a Kincses Sziget indíthatta el, de abban is csinálnak csúnya dolgokat szép számmal a kalózok. Szóval nem értem teljesen. Talán a szabadság és az egzotikus kaland , ami ennyire vonzó ezekben a valóságban eléggé negatív figurákban. (na meg persze az ügyes szépítések, hiszen a mesebeli kalóz nem irt ki családokat/erőszakol meg nőket/stb csak megszerzi a kincset a másik kalóztól ami meg legális ugye...)
Mindenesetre tudat alatt a legtöbb embernek kalóz = kaland+hős, szóval egyetértek na :)
És végülis a film/zenekalózok tényleg azt csinálják mint Drake kapitány, elveszik a kiadóktól azt, ami nem az övék. Mondjuk a művészek ettől még nem kapnak vissza belőle semmit.....

Mondjuk a művészek ettől még nem kapnak vissza belőle semmit.....

ez nagyon nem igaz.
sok muvesz kezdte felismerni, hogy az emberek adnak szivesen akkor is ha szepen kerik oket es nem kenyszeritik.. en pl biztos, hogy siman megvennek egy csomo zenet ha elerheto lenne es utana nem baszkodnanak, hogy mit csinalok vele. filmekkel es jatekokkal meginkabb ez van. ezenkivul a mai muveszetek, es egyeb hasonlo termekek is a marketingszakma aldozatai lettek. regen egy szar zeneszt megdobaltak paradicsommal meg zaptojassal es nemigazan hagytak ervenyesulni. manapsag rengeteg szar zenesz csak azert van az elvonalban mert
1. szamitogepen kijavitjak amit elszur
2. annyi marketinget nyomnak bele, hogy minden szar tv es radio azt nyomja, igy aztan mindenki szereti pedig fos.
ha az emberek donthetnek el, hogy mi tetszik nekik akkor kicsit normalisabb lenne, ha pedig oszeomlik a kalozkodas miatt a mediabirodalom akkor kicsit kozelebb kerulunk:)
egyebkent meg kesz lett a paprikas szoval be is fejezem :)

Mivelhogy Magyarországnak nincs tengere és a történelem során is csak elég kevés ideig és elég kevés volt, ezért érthető, hogy nálunk a kalózkodásnak nincs hagyománya. Ezért javaslom inkább a sokkal komolyabb hazai gyökerekkel rendelkező Betyárság intézményének emlegetését és a kalózpártok mintájára Betyárpárt alapítását. És aztán most, hogy már minden országban lesz ilyen párt jönni fog a világforradalom és hatalomra kerül a munkásoszt... oops a "múltkor" már mintha ez egyszer lett volna és valahogy nem jött igazán be... ;)
---
Az ember mindig szerepet játszik. Ha másnak nem, hát saját magának.

Fanta Piraten Ahoi

Na, élt még valaki a 80-as években?:)

Az egyike unokatestvérem apja Münchenben dolgozta le az egész 80-as éveket, és valami hihetetlen mennyiségű nyugati cuccot hozott be (pl az én első C64-emet is:). Akkor itthon még nem nagyon lehetett Fanta-t kapni, hat meg 2-3 decis kiszerelesben, naluk meg allandoan tele volt a kamra vele (meg nyugati piakkal, nemet sorokkel, stb). Es akkoriban volt a Fanta-nak ez a marketing kampanya, hogy egy kissrac kaloznak beoltozve issza a sarga lottyot, es a felirat pedig a fenti. Volt egy ilyen matricam, evekig az iroasztalomra volt felragasztva...

Pirates and Emperors

The title of the book is taken from the anecdote with which it opens:

St. Augustine tells the story of a pirate captured by Alexander the Great, who asked him “how he dares molest the sea.” “How dare you molest the whole world?” the pirate replied: “Because I do it with a little ship only, I am called a thief; you, doing it with a great navy, are called an Emperor.”

The pirate’s answer was “elegant and excellent,” St. Augustine relates. It captures with some accuracy the current relations between the United States and various minor actors on the state of international terrorism... (p. 1)

A Compiler-es faszi: neki köszönhetjük, hogy nem gépikódban szívunk.