Hír

OpenStack felhasználói felmérés

 ( kmARC | 2016. április 13., szerda - 12:24 )

Közeledvén az OpenStack Summit kezdetéhez, az OpenStack alapítvány elérhetővé tette legutóbbi felméréseinek eredményeit. A grafikonokkal teletűzdelt dokumentum amúgy is érdekes olvasmány, kigyűjtöttem viszont néhány fontosabb statisztikát:

 • Ceph a de facto elosztott storage rendszer. 57% használja, local LVM-re 28% deployol, az összes többi storage 10% alatt van.
 • Ubuntu van a legtöbb OpenStack deployment alatt, CentOS-t/RedHatet a felhasználók alig negyede használ.
 • A legtöbb OpenStack felhasználó az IT szegmensből jön, melletük a telekommunikációs illetve akadémiai területeken használják sokan
 • A kis cégektől a nagy internacionális vállalatokig nagyjából egyenlő arányban használnak OpenStacket.
 • A legfőbb indokok az OpenStack használata mellett, hogy sztandardizált platformot ad a felhőalapú fejlesztéshez, emellett a nyílt platformnak köszönhetően elkerülhető a vendor lock-in
 • Sokakat érdekel a konténerizálás, keveseket az IoT
 • Bár a container service-t (Magnum) kevesen használják, hatalmas az érdeklődés iránta.
 • Az Amazon egyre kisebb fölényben van az OpenStack-es privát megoldásokkal szemben (77% vs. 66%), míg a Microsoft Azure és Google felhők feleakkora érdeklődésnek örvendhetnek (~33%)
 • Puppet és ansible, ők a de facto deployment toolok.
 • A Stackerek KVM-et használnak leginkább (93%), a VMware és Hyper-V elfogadottsága nem a legnagyobb (< 3%)

A teljes dokumentum megtekinthető a projekt weboldalán.

Elérhetők a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2015-ös videói

 ( gyarakilaszlo | 2015. december 22., kedd - 21:05 )


Az FSF.hu Alapítvány október közepén rendezte meg a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítást az Óbudai Egyetemen, melyre több, mint négyszázan regisztráltak. A látogatók az egész napos rendezvényen három szekcióban hallgattak szakmai előadásokat és a konferenciával párhuzamos kiállításon találkozhattak szabad szoftveres civil szervezetekkel, valamint a rendezvényt támogató cégek képviselőivel is.

Open Academy jubileum

 ( trey | 2015. november 2., hétfő - 13:16 )

November ötödikén 10. felvonásához érkezik az Open Academy a Balabit és a BME közös szervezésű rendezvénysorozata. A kerek évforduló alkalmával rendezett eseményen a rendszerüzemeltetéssel foglalkozó szakemberek számára kínálnak izgalmas programot a szervezők.

A web rajongói ismét összegyűlnek novemberben

 ( KAMI911 | 2015. október 28., szerda - 10:29 )

Egy nap, ahol mindent megtudhattok az aktuális a webes trendekről, technológiákról, tippekről, trükkökről.

A Magyar Webért Egyesület és az Óbudai Egyetem közös szervezésében 2015. november 14-én, szombaton, az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszán ismét megrendezésre kerül hazánk legnagyobb múltú webes szakmai összejövetele, a Magyarországi Web Konferencia.

Freshplayerplugin v0.3.1

 ( Dacr | 2015. július 5., vasárnap - 21:09 )

Ismét újabb release látott napvilágot a freshplayerpluginból, melyet Rinat Ibragimov fejleszt és tart karban. Segítségével Firefox alatt is friss Flash Playert használhatunk. Az újdonságok:

 1. core: make compilable against wider range of ffmpeg/libav versions
 2. graphics: inherit Visual from Xembed socket window
 3. graphics: use XRender for transparent 2d explicitly
 4. video: add decoding through VDPAU
 5. core: fix crash on double NP_Initialize call

A forrást itt, a nem hivatalos Fedora tárolót pedig itt találhatjátok meg.

freshplayerplugin v0.3.0

 ( Dacr | 2015. június 11., csütörtök - 8:08 )

Ahogyan azt már megszokhattuk, időről-időre újabb stabil verzió születik a Rinat Ibragimov által fémjelzett, freshplayerplugin névre keresztelt PPAPI-host NPAPI-plugin adapterből. Segítségével Firefox alatt is friss flash plugint használhatunk.

A ma kiadásra került 0.3.0 verzió főbb újdonságai:

"OpenStack: jöhet a következő lépés"

 ( trey | 2015. június 9., kedd - 12:09 )

"Alig néhány héttel a vancouveri OpenStack Summit után Budapesten is összegyűltek a nyílt forrású felhő platform fejlesztői és a technológia alkalmazása iránt érdeklődők. Persze az itteni rendezvény a kanadainál jóval kevesebb látogatót vonzott, de ahhoz képest, hogy egy Magyarországon még kevéssé elterjedt megoldásról van szó, szép számmal vettek részt rajta (a szervezők szerint közel 350-en regisztráltak)."

Ne maradj ki a felhő-érából! Ingyenes OpenStack CEE Day Budapesten

 ( kmARC | 2015. június 4., csütörtök - 13:38 )

Az OpenStack CEE Day immáron harmadszorra kerül megrendezésre Budapesten, június 8-án hétfőn. Az egész napos eseményen az OpenStack projekt olyan nagyágyúi is jelen lesznek, mint Jonathan Bryce (OpenStack - executive director), Monty Taylor (HP), Arturo Suarez (Canonical), Tierry Carrez (OpenStack Foundation). Külön érdemes megemlíteni, hogy a HUP-ról ismerős (és a Percona színeiben is blogoló) Boross Péter is tart előadást MySQL és OpenStack témakörben.

Hangulatjelentés az OpenStack Summitról

 ( kmARC | 2015. május 23., szombat - 17:06 )

Legalább két HUPper is részt vett a Vancouverben megrendezett májusi OpenStack summiton. A beszámolónkból készült HWSW cikket az itt tudjátok elolvasni.

Május 28-án Open Academy konferencia!

 ( trey | 2015. május 18., hétfő - 15:18 )

Május 28-án kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Open Academy, melyet az IT biztonsági megoldások vezető magyar fejlesztőjeként ismert BalaBit és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME) közösen szervez.

A programban a teljesség igénye nélkül helyet kap a Swift programozási nyelv, melynek újdonságairól Dr. Kelényi Imre adjunktus ad elő, Csertán Ákos a BalaBit UX dizájnere a Data Driven Design-ról, Dr. Török Levente data scientist a Big Data science-ről, Kurusa Levente a Fedora nagykövete a Linux kernel fejlesztésről, Pfeiffer Szilárd pedig C++ és a Clean Code viszonyáról beszél majd.

Now It's Simple Content Manager

 ( Dacr | 2015. május 17., vasárnap - 9:51 )

Peter Širka - a Total.js atyja - és csapata egy Node.js alapú CMS fejlesztésébe fogtak. Két féle licenc alatt lesz elérhető, nyílt forráskódú ingyenes és Enterprise. Adatbázisként természetesen MongoDB-t használ és bármilyen, npm alatt elérhető modult telepíthetünk a CMS-be, így az igazán rugalmasan bővíthető.

Freshplayerplugin v0.2.4

 ( Dacr | 2015. április 26., vasárnap - 9:47 )

Megjelent a Firefox alá készített, Google Chrome böngészőben használt Flash Player használatát lehetővé tevő plugin legújabb, 0.2.4-es verziója.

A változások listája:

Ma éjjel jelenik meg a WWM (No, megállj csak!) 1.3-5 kiadása

 ( babo | 2015. április 21., kedd - 20:37 )

Ma éjjel jelenik meg a WWM (No megállj csak!) 1.3-5 kiadása, mely nem csak hibajavítást, hanem kézikönyvet (man-t) is tartalmaz.

 • Fix: update-rc.d called by postinst so you don't need to run manualy
 • Fix: suffixes_[a-z]+ parameter regex altered to force the existance of one IP field
 • Fix: suffixes_[a-z]+ parameter check now gives an error if there are more than one username field.
 • Fix: only one white event / cicle were added to an internal table and white events did't get counted
 • Fix: runner did not clean last lines of previous run

Open IT

 ( KAMI911 | 2015. március 25., szerda - 9:02 )

Open IT - 2015. április 18.

A rendezvény célja a megmutatni a konferencia vendégeinek a nyílt forráskódú szabad szoftverekkel történt feladat-megoldásokat, a szabad szoftvereket, a nyílt adat és nyílt kultúra működését és az ezeken a projekteken dolgozó hazai közösségeket. Előadások három teremben a kezdőtől a haladókig. Az előadások főként magyar nyelven lesznek.

Tavaszi szabad szoftveres aktivitások - A közösséged is jönne?

 ( KAMI911 | 2015. március 14., szombat - 15:02 )

Összefoglalnám, hogy milyen lehetőségek lennének a közösség megjelenítésére a következő hetekben, április és május folyamán. Szeretném, ha mindegyiken néhány aktivistával ott lennétek.

 • Open IT: lesz lehetőség előadni és lenne asztal is az aulában, aminél a közösség jelen lehetne.
 • Veletech + PlayIT: Egy Open Source/Culture/Data/StreetMap sátrat szeretnék sok projektet bemutatni, vagy standszerűen elrendezve, vagy kis szigetekkel a különféle körökkel.
 • Fordítónap: közös fordítás, új önkéntesek elérése (ha van esetleg valakinek ötlete, kapcsolata, hogy honnan (egyetem, angol szak, nyelviskola stb. akkor nyugodtan keressen meg engem).

Brackets 1.2

 ( Dacr | 2015. március 2., hétfő - 21:19 )

Megjelent a nyílt forrású Brackets legrissebb, 1.2-es verziója. Az alapvetően HTML, CSS és JavaScript nyelvekre optimalizált szerkesztő számos újdonságot hozott, de a motorháztető alatt végre javításra került az a hiba, mely az 1.1-es verziót sok esetben használhatatlanná tette Linux alatt.

Az újdonságok listáját itt, a csomagokat pedig itt találhatod meg. Fedora 21 nem hivatalos repo itt lelhető fel.

Hírcsokor - 20140812

 ( trey | 2014. augusztus 12., kedd - 17:51 )

Ismét lesz Open Academy novemberben

 ( SzBence | 2013. november 7., csütörtök - 14:50 )

November 20-án rendszerüzemeltetésre fókuszáló tematikával újra indul az Open Academy. Ezúttal is izgalmas témákkal várnak mindenkit a szervezők. Lesz szó rendszernaplózásról, Wi-Fi hálózatokról, a Linux disztribúciók illetve a szilícium technológiák jövőjéről, mobil rendszerek üzemeltetéséről és más érdekes témákról. A rendezvény továbbra is fapados, szponzoroktól mentes és ingyenes. A programot pedig ízlés szerint a résztvevők és a közösség alakíthatja, még mindig lehet jelentkezni előadással a Meetup szekcióba. Fontos tudnivaló, hogy nem a jól megszokott helyen lesz az esemény, ne a Q hanem a mellete lévő I épületbe menjen mindenki, ahol a nagy előadó ad otthont ezúttal az rendezvénynek. Regisztrálni a szokásos helyen lehet.

LOK2013 Szabad Szoftver Konferencia

 ( muszashi | 2013. szeptember 10., kedd - 14:31 )

Idén is megrendezésre kerül az FSF.hu alapítvány szervezésében a LOK2013, azaz a Linux az Oktatásban és Szabad Szoftver Konferencia. A konferencia 2013. október 19-én lesz, Budaörsön. A konferencia oldalán lévő tartalom folyamatosan frissül, ahogy egyre jobban körvonalazódik az esemény.

Gallium3D-alapú Direct3D 9 megvalósítás

 ( mynheer_gabor | 2013. július 17., szerda - 16:13 )

Christoph Bumiller Nouveau fejlesztő munkájának eredményeképp a Gallium3D alapú drivert (radeon, nouveau) használó Linux rendszereken futó alkalmazások D3D --> OpenGL wrapper nélkül is használhatják a Direct3D API 9-es verzióját. A fejlesztő reményei szerint a projektnek nagyobb sikere lesz, mint a korábbi hasonló D3D 10/11 kezdeményezésnek, ami érdeklődés hiányában egyszerűen megszűnt.

Open Academy - Közösségi képzés fejlesztőknek

 ( SzBence | 2013. május 7., kedd - 12:29 )

Május 23-án (17:00-22:00) ismét lesz Open Academy, melyre ezúttal is számos izgalmas témával és kiváló előadóval készülnek a szervezők. A helyszín (BME Q épület) továbbra is változatlan, a BME-VIK és a BalaBit által összeállított programban pedig megtalálható a BlackBerry alkalmazásfejlesztés, a Behavior-Driven Development, a Chorme Dev Toolbar, de lesz Coding dojo és eltemetjük az Objektumokat is (vagy mégsem?). A Meetup szekcióban hallhatunk az SQL problémáiról és a Firefox OS-ről. Az előadók pedig a BME, Ustream, BalaBit, Emarsys, Synaptel munkatársai, de érkezik előadó a The Guardian napilaptól is. A rendezvény továbbra is nonprofit és ingyenes, minden érdeklődőt sok szeretettel várnak, csupán egy regisztrációra van szükség a http://www.balabit.hu/openacademy címen a szervezők életének megkönnyítése érdekében. Idén is jó buli lesz sok érdekes előadással. Gyere el!

NETWORKSHOP 2013

 ( trey | 2013. március 27., szerda - 14:53 )

Idézet:
A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI), a HUNGARNET Egyesület és a Magyar Internet Társaság 2013-ban ismét megrendezi országos Networkshop konferenciáját. Az évek során ez a rendezvény a hazai számítógép-hálózati informatikai élet (Internet) legrangosabb találkozójává nőtte ki magát.

[...]

Idézet:
Sopronban
a Nyugat-Magyarországi Egyetemen
9400 Sopron, Cházár András tér 1. "P" épület

2013. március 26. és 28. között

Stream-ek, infók itt.

Dunaújvárosi Főiskola szakmai nap a szabad szoftver jegyében

 ( tigris | 2013. január 28., hétfő - 20:45 )

A Kerpely Antal Computers Szakkollégium és a Dunaújvárosi Főiskola Informatika Intézete, 2013. április 9-én szakmai napot szervez a szabad szoftver világának megismerése és az oktatók, kutatók, szakmai résztvevők kapcsolatainak erősítése érdekében.

A konferencia szervezői az informatika alábbi – de nem kizárólagos – területeihez kapcsolódóan várnak előadásokat:

Évvégi pénzgyűjtőkampányok: FreeBSD, NetBSD, Wikimedia

 ( trey | 2012. december 31., hétfő - 18:17 )

Az évvége közeledtével több szervezetnél is zajlott, zajlik pénzgyűjtő kampány. Köztük a FreeBSD Foundation-nél, a NetBSD Foundation-nél, a Wikimedia-nál.

A FreeBSD Foundation 2012-ben fél millió dollárnyi támogatást tervezett összegyűjteni. A kitűzött céljuk már napokkal ezelőtt teljesült. A számlálójuk jócskán túlcsordult. Jelenleg 684 905 dolláron áll. A FreeBSD idei támogatói közt megtaláljuk egyebek mellett a NetApp-ot (Iridium / 100 000 dollár - 249 999 dollár), a Hudson River Trading LLC-t (Platinum / 50 000 dollár - 99 999 dollár), a Google-t (Gold / 25 000 dollár - 49 999 dollár), az iXSystems-t (Gold), az EMC-t (Silver / 10 000 dollár - 24 999 dollár), a Juniper-t (Silver), a McAfee-t (Silver), az S2 Factory-t (Silver), a VERISIGN INC.-et (Bronze / 5000 dollár - 9999 dollár). Idén a legnagyobb adomány egy névtelen adományozótól érkezett, aki Uranium (250 000+ dollár) szintű szponzora lett a FreeBSD-nek. A cégek mellett magányszemélyek is szép számmal adakoztak. Közülük kiemelkedik John H. Baldwin, aki Silver szintű szponzora lett a FreeBSD-nek 2012-ben. A teljes lista megtalálható itt.

Novemberben ismét ingyen képezheted magad az Open Academy következő felvonásán

 ( trey | 2012. november 14., szerda - 17:36 )

November végén több száz informatikus vehet részt a BME és a BalaBit közös, ingyenes képzésén. A szervezők ezúttal az IT üzemeltetéssel foglalkozó szakembereknek kedveztek a tematika összeállítása során.

Az IT biztonsági termékeiről ismert BalaBit IT Security a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetemmel közösen tartja meg november 28-án az Open Academy névre keresztelt rendezvénysorozat következő felvonását. Az ingyenes képzésre olyan informatikus szakembereket várnak, akik szeretnék a legújabb trükköket elsajátítani és szaktudásukat frissen, naprakészen tartani.

A tervezett program: