Hír

Ismét lesz Open Academy novemberben

 ( SzBence | 2013. november 7., csütörtök - 14:50 )

November 20-án rendszerüzemeltetésre fókuszáló tematikával újra indul az Open Academy. Ezúttal is izgalmas témákkal várnak mindenkit a szervezők. Lesz szó rendszernaplózásról, Wi-Fi hálózatokról, a Linux disztribúciók illetve a szilícium technológiák jövőjéről, mobil rendszerek üzemeltetéséről és más érdekes témákról. A rendezvény továbbra is fapados, szponzoroktól mentes és ingyenes. A programot pedig ízlés szerint a résztvevők és a közösség alakíthatja, még mindig lehet jelentkezni előadással a Meetup szekcióba. Fontos tudnivaló, hogy nem a jól megszokott helyen lesz az esemény, ne a Q hanem a mellete lévő I épületbe menjen mindenki, ahol a nagy előadó ad otthont ezúttal az rendezvénynek. Regisztrálni a szokásos helyen lehet.

LOK2013 Szabad Szoftver Konferencia

 ( muszashi | 2013. szeptember 10., kedd - 14:31 )

Idén is megrendezésre kerül az FSF.hu alapítvány szervezésében a LOK2013, azaz a Linux az Oktatásban és Szabad Szoftver Konferencia. A konferencia 2013. október 19-én lesz, Budaörsön. A konferencia oldalán lévő tartalom folyamatosan frissül, ahogy egyre jobban körvonalazódik az esemény.

Gallium3D-alapú Direct3D 9 megvalósítás

 ( mynheer_gabor | 2013. július 17., szerda - 16:13 )

Christoph Bumiller Nouveau fejlesztő munkájának eredményeképp a Gallium3D alapú drivert (radeon, nouveau) használó Linux rendszereken futó alkalmazások D3D --> OpenGL wrapper nélkül is használhatják a Direct3D API 9-es verzióját. A fejlesztő reményei szerint a projektnek nagyobb sikere lesz, mint a korábbi hasonló D3D 10/11 kezdeményezésnek, ami érdeklődés hiányában egyszerűen megszűnt.

Open Academy - Közösségi képzés fejlesztőknek

 ( SzBence | 2013. május 7., kedd - 12:29 )

Május 23-án (17:00-22:00) ismét lesz Open Academy, melyre ezúttal is számos izgalmas témával és kiváló előadóval készülnek a szervezők. A helyszín (BME Q épület) továbbra is változatlan, a BME-VIK és a BalaBit által összeállított programban pedig megtalálható a BlackBerry alkalmazásfejlesztés, a Behavior-Driven Development, a Chorme Dev Toolbar, de lesz Coding dojo és eltemetjük az Objektumokat is (vagy mégsem?). A Meetup szekcióban hallhatunk az SQL problémáiról és a Firefox OS-ről. Az előadók pedig a BME, Ustream, BalaBit, Emarsys, Synaptel munkatársai, de érkezik előadó a The Guardian napilaptól is. A rendezvény továbbra is nonprofit és ingyenes, minden érdeklődőt sok szeretettel várnak, csupán egy regisztrációra van szükség a http://www.balabit.hu/openacademy címen a szervezők életének megkönnyítése érdekében. Idén is jó buli lesz sok érdekes előadással. Gyere el!

NETWORKSHOP 2013

 ( trey | 2013. március 27., szerda - 14:53 )

Idézet:
A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI), a HUNGARNET Egyesület és a Magyar Internet Társaság 2013-ban ismét megrendezi országos Networkshop konferenciáját. Az évek során ez a rendezvény a hazai számítógép-hálózati informatikai élet (Internet) legrangosabb találkozójává nőtte ki magát.

[...]

Idézet:
Sopronban
a Nyugat-Magyarországi Egyetemen
9400 Sopron, Cházár András tér 1. "P" épület

2013. március 26. és 28. között

Stream-ek, infók itt.

Dunaújvárosi Főiskola szakmai nap a szabad szoftver jegyében

 ( hb | 2013. január 28., hétfő - 20:45 )

A Kerpely Antal Computers Szakkollégium és a Dunaújvárosi Főiskola Informatika Intézete, 2013. április 9-én szakmai napot szervez a szabad szoftver világának megismerése és az oktatók, kutatók, szakmai résztvevők kapcsolatainak erősítése érdekében.

A konferencia szervezői az informatika alábbi – de nem kizárólagos – területeihez kapcsolódóan várnak előadásokat:

Évvégi pénzgyűjtőkampányok: FreeBSD, NetBSD, Wikimedia

 ( trey | 2012. december 31., hétfő - 18:17 )

Az évvége közeledtével több szervezetnél is zajlott, zajlik pénzgyűjtő kampány. Köztük a FreeBSD Foundation-nél, a NetBSD Foundation-nél, a Wikimedia-nál.

A FreeBSD Foundation 2012-ben fél millió dollárnyi támogatást tervezett összegyűjteni. A kitűzött céljuk már napokkal ezelőtt teljesült. A számlálójuk jócskán túlcsordult. Jelenleg 684 905 dolláron áll. A FreeBSD idei támogatói közt megtaláljuk egyebek mellett a NetApp-ot (Iridium / 100 000 dollár - 249 999 dollár), a Hudson River Trading LLC-t (Platinum / 50 000 dollár - 99 999 dollár), a Google-t (Gold / 25 000 dollár - 49 999 dollár), az iXSystems-t (Gold), az EMC-t (Silver / 10 000 dollár - 24 999 dollár), a Juniper-t (Silver), a McAfee-t (Silver), az S2 Factory-t (Silver), a VERISIGN INC.-et (Bronze / 5000 dollár - 9999 dollár). Idén a legnagyobb adomány egy névtelen adományozótól érkezett, aki Uranium (250 000+ dollár) szintű szponzora lett a FreeBSD-nek. A cégek mellett magányszemélyek is szép számmal adakoztak. Közülük kiemelkedik John H. Baldwin, aki Silver szintű szponzora lett a FreeBSD-nek 2012-ben. A teljes lista megtalálható itt.

Novemberben ismét ingyen képezheted magad az Open Academy következő felvonásán

 ( trey | 2012. november 14., szerda - 17:36 )

November végén több száz informatikus vehet részt a BME és a BalaBit közös, ingyenes képzésén. A szervezők ezúttal az IT üzemeltetéssel foglalkozó szakembereknek kedveztek a tematika összeállítása során.

Az IT biztonsági termékeiről ismert BalaBit IT Security a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetemmel közösen tartja meg november 28-án az Open Academy névre keresztelt rendezvénysorozat következő felvonását. Az ingyenes képzésre olyan informatikus szakembereket várnak, akik szeretnék a legújabb trükköket elsajátítani és szaktudásukat frissen, naprakészen tartani.

A tervezett program:

LGPL alatt jelent meg a Motif 2.3.4

 ( neuron | 2012. október 29., hétfő - 21:15 )

Egy nem teljesen nyílt licenccel eddig is elérhető volt a Motif toolkit forráskódja (Open Motif), de a legújabb, 2.3.4-es verziót már LGPL v2.1 alatt adta ki az Integrated Computer Solutions Inc.. Az új kiadás hibajavításainak listája a kiadási megjegyzésekben. Forráskód és bináris csomagok (RHEL, Fedora, Ubuntu) letölthetők innen.

RFC 6716 - Az IETF szabványosította az Opus audio codec-et

 ( trey | 2012. szeptember 12., szerda - 8:44 )

Az Internet Engineering Task Force (IETF) szabványosította az Opus audio codec-et. Az idevágó RFC az RFC 6716. A Xiph.org szerint az Opus az első state-of-art, teljesen nyílt és szabad audio codec, amelyre nagyobb szabványügyi szervezet áldását adta. Az Opus a tesztek szerint a minőséget tekintve legalább olyan jó vagy jobb, mint versenytársai.

További részletek a Mozilla blogbejegyzésében és a Xiph.org bejelentésében.

OpenWrt Attitude Adjustment 12.09-beta

 ( drag0njoe | 2012. szeptember 8., szombat - 17:16 )

Az OpenWrt Release Team bejelentette a készülő Attitude Adjustment bétaverzióját. Főbb újdonságok listája a teljesség igénye nélkül:

Lightworks v11

 ( Dacr | 2012. szeptember 5., szerda - 19:25 )

Egy igen szűkszavú hírlevélben tudatta az EditShare, hogy elérhetővé vált a Lightworks nem-lineáris videószerkesztő szoftverének újabb, v11 jelzéssel ellátott verziója. A letöltési oldalon a v11.0.2 windowsos telepítője a kiadási megjegyzések szerint javarészt bugfixeket hordoz, de találhatunk egy-egy újdonságot is, mint például többcsatornás audio exportot. A dokumentum szerint azért még vannak szép számmal ismert hibák, remélhetőleg ezek gyorsan javítva lesznek.

A Linux és OSX verzióra még sajnos várnunk kell.

AVReal

 ( Uhum2004 | 2012. szeptember 4., kedd - 21:01 )

Pár fanatikus Linux és AVR proci fan összefogott Arduino jellegű kis vezérlő hw-sw környezet kialakítására. A cucc az összes ilyen-olyan "stamp" jellegű fejlesztésekhez képest merőben új, mert real-time alapokra szándékozik helyezni a perifériakezelések többségét. A PC-n futó fejlesztői környezet USB-n csatlakozik a 24 vagy 28 lábú AVReal panelra.

A Nyílt Dokumentumformátum Szövetség Magyarországi Tagozatának állásfoglalása a Microsoft felajánlása kapcsán

 ( babo | 2012. június 21., csütörtök - 7:34 )

Idézet:
Az ODFA Magyarország örömmel értesült a sajtóból, hogy a Microsoft Magyarország hazánkban nagyvonalú üzleti modellt kíván alkalmazni az új online szolgáltatásai terjesztésére: 52 milliárd forint értékben ajánl fel ingyenes szolgáltatásokat a közoktatás számára. Örömünk azonban nem határtalan, olyan szolgáltatásokról van szó, amelyeket más szolgáltatók eleve ingyenesen biztosítanak a felhasználók részére. Reméljük, hogy az amerikai szoftvercég ezzel a progressziv és világ változásait követő döntésével nem a saját termékeihez és az internet szolgáltatókhoz kívánja láncolni a felhasználókat, hanem beszáll a szabad versenybe és licencdíj-mentesen elérhetővé teszi a mindennapokon használt többi szoftverét is.

A teljes állásfoglalás elolvasható itt. Kapcsolódó cikk itt.

Ingyenes képzés fejlesztőknek – júniusban újra startol az Open Academy

 ( SzBence | 2012. május 22., kedd - 7:36 )

Agilis módszertanok, Ruby, Android, Windows 8 fejlesztés, TDD és számos más téma várja azokat, akik eljönnek az Open Academy június 7-i rendezvényére. A részvétel mindenki számára ingyenes, a jó hangulat és a bullshit-mentes tartalom a legutóbbi alkalomból kiindulva garantált. További információk és regisztráció: http://www.balabit.hu/openacademy

[UP] Közösségtalálkozó és kiadási bulik az Uránia moziban

 ( KAMI911 | 2012. május 18., péntek - 10:54 )

Idén ismét együtt ünnepeljük a Firefox böngésző, a Thunderbird levelezőprogram és más Mozilla termékek kiadását, valamint a LibreOffice irodai programcsomag új verziójának megjelenését is. Örömünkre szolgál, hogy idén az Ubuntu és a Fedora közösség is velünk ünnepel. Az ismeretterjesztés és a közösségépítés mellett fontos feladatunknak érezzük, hogy az érdeklődők számára érdekes és testhezálló feladatokat találjunk a közösségek keretein belül. Szükséges hangsúlyozni, hogy mindenki végezhet a szabad szoftveres közösségek számára hasznos munkát és ehhez nem kell programozónak vagy számítástechnikai szakembernek lennie.

ODF eszközök fejlesztését támogatja a magyar kormányzat

 ( trey | 2012. április 26., csütörtök - 20:17 )

Az Európai Bizottság Joinup weboldala arról számol be, hogy a magyar kormányzat 370 millió forintot invesztál egy ~ 3 éves projektbe, amelynek célja olyan alkalmazások (tovább)fejlesztése, amelyek Open Document Format-ot használnak. A támogatás megoszlik a Szegedi Tudományegyetem és a Multiráció Kft. közt. A megtámogatott projekt megnevezése: "A Nyílt Dokumentum Formátum európai bázisú alkalmazáscsomagjának kifejlesztése újszerű szoftverminőség-biztosítási, csoportmunka és mobiltechnológiák alkalmazásával".

A Szegedi Tudományegyetem a minőségbiztosítást, a használhatósággal kapcsolatos kutatásokat és az eszközfejlesztéseket végzi majd. A Multiráció az office alkalmazást fogja fejleszteni és különböző kiterjesztéseken fog dolgozni. A hírek szerint a Multiráció az EuroOffice olyan verzióján (is) dolgozik majd, amely tableteken lesz használható.

A részletek itt olvashatók.

Elkezdődött az NWS (NetWork Shop) 2012

 ( dorion | 2012. április 11., szerda - 12:38 )

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI), a HUNGARNET Egyesület és a Magyar Internet Társaság 2012-ben ismét megrendezi országos Networkshop konferenciáját. Az évek során ez a rendezvény a hazai számítógép-hálózati informatikai élet (Internet) legrangosabb találkozójává nőtte ki magát. Itt találkozhatnak e rohamosan fejlődő terület technológiájának kutatói, fejlesztői, a gyártók, a szolgáltatók és a felhasználók.

A konferencia helyszíne: Veszprémben a Pannon Egyetemen - 8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
Időpontja: 2012. április 11. és 13. között

Újdonság a mobil felület. A konferencia élőben is követhető az interneten.

Fél millió forintnyi euró kifizetésére kötelezték a Lenovo-t a "Windows adó" miatt

 ( trey | 2012. február 7., kedd - 20:35 )

Stéphane Petrus 2007 decemberében egy Lenovo 3000 N200 laptopot vásárolt a francia Cybertek-től. A számítógépen Windows Vista és egyéb más, a vásárló számára szükségtelen szoftverek voltak. Petrus úgy döntött, hogy a hatályos francia törvényekre hivatkozva megpróbálja visszaszerezni a Lenovo-tól a számára haszontalan szoftverek árát.

Nyílt forráskódú lett az nxlog naplózó rendszer

 ( b0ti | 2011. november 4., péntek - 9:01 )

Mivel hazai fejlesztésről van szó, ajánlom a magyar open-source közösség figyelmébe: több éves fejlesztés eredményét tettük elérhetővé. Az nxlog egy nyílt forráskódú (GPL/LGPL licencelésű), moduláris naplózó eszköz, amely többféle forrásból és protokollon tud naplóeseményeket fogadni, továbbítani és tárolni. És még azt a másik operációs rendszert is támogatja. Akit érdekel, próbálja ki vagy jöjjön el az FSF konferenciára ahol egy előadás keretében néhány szót ejtünk róla.

Elhunyt John McCarthy

 ( ssikiss | 2011. október 27., csütörtök - 10:37 )

Vasárnap, 84 éves korában elhunyt John McCarthy a mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) kutatás egyik úttörője.

3 millió (USA) dolláros tőkeinjekció az NGINX-be

 ( bra | 2011. október 11., kedd - 22:51 )

Az NGINX nevű (nem csak)webszervere mögé nemrég céget alapító fejlesztő, Igor Sysoev munkája újabb (a webszerver-torta egyre növekvő szelete mellett) elismerését zsebelhette be.

Magyarországi Web Konferencia 2011

 ( janoszen | 2011. szeptember 28., szerda - 19:25 )

Idén ősszel, 2011. október 8-án, Buda várában, a Szentháromság téren ismét megrendezésre kerül a Magyarországi Web Konferencia. A konferencián számos hazai szakember ad elő webfejlesztés körüli témákról. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

VP8 Codec SDK "Cayuga"

 ( therion | 2011. augusztus 8., hétfő - 17:14 )

Megjelent a VP8 Codec SDK (libvpx) új, Cayuga kódnév alatt futó verziója. Ahogy arról korábban szó volt, az új verzió fő célja az encoder teljesítményének javítása. Részletek a hivatalos WebM blogon.

Skype for Asterisk - nyugodj békében!

 ( trey | 2011. május 25., szerda - 20:36 )

Az Asterisk névre hallgató, szabad szoftveres licenc (GNU GPL) alatt is elérhető PBX megoldás mögött álló Digium bejelentette, hogy Skype for Asterisk termékét 2011. július 26. után már nem lehet sem megvásárolni, sem aktiválni. A Skype for Asterisk terméket a Digium a Skype-pal együttműködve fejlesztette ki. Benne a Skype-tól származó proprietary komponensek is megtalálhatók voltak, amelyek lehetővé tették, hogy az Asterisk natív kliensként csatlakozzon a Skype hálózathoz.
A Skype úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a Digium azon szerződését, amely birtokában az csomagolhatta a Skype-tól származó proprietary szoftverösszetevőket. Ezért a Digium kénytelen leállítani a Skype for Asterisk forgalmazását és aktiválását. A termék árusításának leállítása nem érinti a meglevő ügyfeleket. A Skype további két évig még támogatni fogja a szoftvert. A Digium várakozása szerint a meglevő ügyfelek minimum 2013. július 26-ig használhatják a Skype for Asterisk terméket a Skype hálózatán. Ez az időszak akár meghosszabbításra is kerülhet, de ez a Skype-on múlik.
A Skype for Asterisk termék 2011. július 26-ig még megvásárolható, így aki tervezte a vásárlást, az ne késlekedjen.

A Skype lépése, miszerint nem hosszabbítja meg a Digium szerződését, kérdéseket vetett fel Simon Phipps-ben, az OSI igazgatótanácsának egyik tagjában.