Hír

Állami IT beszerzéseknél a hazai termékeket / szolgáltatásokat...

 ( j | 2016. július 31., vasárnap - 8:54 )
... azonos megítélés szerint kell(ene) elbírálni, mint a külföldi versenytársakat
31% (98 szavazat)
... minimális pozitív diszkriminációban lehet(ne) részesíteni a külföldi versenytársakkal szemben
29% (89 szavazat)
... akár jelentős pozitív diszkriminációban lehet(ne) részesíteni a külföldi versenytársakkal szemben
20% (61 szavazat)
... kizárólagossá kell(ene) tenni, kizárva a versenyből a külföldi versenytársakat
4% (14 szavazat)
... egyéb / leírom kommentek közt / nem tudom / stb
16% (50 szavazat)
Összes szavazat: 312

Bináris csomagjainál előfizetéses modellre vált a SOGo/Inverse

 ( SzBlackY | 2016. július 21., csütörtök - 9:38 )

Az ismert csoportmunka program, a SOGo (korábban Scalable OpenGroupware.org) 2016. július 19-től kezdve, több mint 10 év után befejezi a bináris csomagjai ingyenes terjesztését, azok ezután csak az Inverse-nél érvényes támogatási szerződéssel rendelkezők számára lesznek elérhetőek. A változás nem érinti a ZEG (Zero Effort Groupware) néven terjesztett virtuális gép imaget és a nightly buildeket, amelyek továbbra is elérhetőek lesznek mindenki számára. A korlátozás már életbe lépett, a "production ready" csomag repók azonosítást kérnek. Részletek a bejelentésben.

Új, alfa verziós Skype kliens érkezik Linux felhasználóknak

 ( DigitalMech | 2016. július 15., péntek - 16:46 )

Újranyitják a Microsoft által évek óta hanyagolt linuxos Skype kliens kapuit, már jó ideje az eddigi legfrissebb elérhető verzió a 4.3.0.37-es volt. A hírek szerint ezúttal nem ráncfelvarrásról van szó, hanem egy teljes egészében új kliensről, amely az ígéretek szerint kompatibilis lesz az egyéb platformokra megjelenő Skype alkalmazásokkal is. A program elérhetőségét tekintve jelenleg Debian, Ubuntu és openSuSE rendszerekre jelent meg. A Microsoft ígérete szerint kéthetente fogják kiadni a szükséges javításokat, fejlesztéseket.

[ letöltés | bejelentés ]

Angular Attack magyar győztesekkel

 ( trey | 2016. június 28., kedd - 19:51 )

A Balabit veszprémi fejlesztőcsapata nyerte meg a Google által szervezett 48 órás Angular Attack Hackathont, melyre közel 3500 csapat nevezett a világ minden részéről. A verseny 309 célba jutó csapata közül a szakmai zsűri Innovation, Design, Utility/Fun és Popularity kategóriákban rangsorolta a csapatokat, utóbbiban a közönségszavazatokat is figyelembe véve. A verseny egyértelmű célja a közelmúltban megjelent Angular 2 keretrendszer népszerűsítése volt, mely sokak szerint a legfontosabb fejlesztői platform lehet a jövőben. A Balabit jelenleg a session monitoring eszközének felületét fejleszti Veszprémben Angular 2-vel, amely platform a cég fejlesztési stratégiája szerint az uralkodó frontend technológia lesz a vállalatnál. A „Balatone Waves Sound Player” névre keresztelt győztes projektet és a többi díjazott alkalmazást is ki lehet próbálni a www.angularattack.com oldalon.

A modern vállalkozások programja tárt karokkal várja a szabad szoftvereket

 ( szorpi | 2016. június 23., csütörtök - 7:27 )

Az „Infokommunikációs motivációs, szemléletformáló és kompetenciafejlesztő program kkv-knak” elnevezésű GINOP-3.2.1-15-2015-00001-es program célja a kkv-k Informatikai képességének fejlesztése, ezáltal versenyképességük javítása. A hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) jelenleg korlátozottan használják a korszerű informatikai megoldásokat, a magyar kkv-k vezetői, döntéshozói jelentős arányban hiányos információkkal rendelkeznek az infokommunikációs technológiák (IKT) vállalati felhasználásának lehetőségeiről, előnyeiről.

A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programja keretében megvalósuló, közel kétéves időtartamú program vidéki vállalkozások számára nyújt segítséget, lebonyolítása Közép-Magyarország kivételével országosan zajlik. A programban bármely mikro-, kis- és középvállalkozás részt vehet szinte minden ágazatból, kivétel az uniós támogatások szabályaiból kifolyólag az agrártermelő cégek.

OpenStack felhasználói felmérés

 ( kmARC | 2016. április 13., szerda - 12:24 )

Közeledvén az OpenStack Summit kezdetéhez, az OpenStack alapítvány elérhetővé tette legutóbbi felméréseinek eredményeit. A grafikonokkal teletűzdelt dokumentum amúgy is érdekes olvasmány, kigyűjtöttem viszont néhány fontosabb statisztikát:

 • Ceph a de facto elosztott storage rendszer. 57% használja, local LVM-re 28% deployol, az összes többi storage 10% alatt van.
 • Ubuntu van a legtöbb OpenStack deployment alatt, CentOS-t/RedHatet a felhasználók alig negyede használ.
 • A legtöbb OpenStack felhasználó az IT szegmensből jön, melletük a telekommunikációs illetve akadémiai területeken használják sokan
 • A kis cégektől a nagy internacionális vállalatokig nagyjából egyenlő arányban használnak OpenStacket.
 • A legfőbb indokok az OpenStack használata mellett, hogy sztandardizált platformot ad a felhőalapú fejlesztéshez, emellett a nyílt platformnak köszönhetően elkerülhető a vendor lock-in
 • Sokakat érdekel a konténerizálás, keveseket az IoT
 • Bár a container service-t (Magnum) kevesen használják, hatalmas az érdeklődés iránta.
 • Az Amazon egyre kisebb fölényben van az OpenStack-es privát megoldásokkal szemben (77% vs. 66%), míg a Microsoft Azure és Google felhők feleakkora érdeklődésnek örvendhetnek (~33%)
 • Puppet és ansible, ők a de facto deployment toolok.
 • A Stackerek KVM-et használnak leginkább (93%), a VMware és Hyper-V elfogadottsága nem a legnagyobb (< 3%)

A teljes dokumentum megtekinthető a projekt weboldalán.

Elérhetők a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás 2015-ös videói

 ( gyarakilaszlo | 2015. december 22., kedd - 21:05 )


Az FSF.hu Alapítvány október közepén rendezte meg a Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítást az Óbudai Egyetemen, melyre több, mint négyszázan regisztráltak. A látogatók az egész napos rendezvényen három szekcióban hallgattak szakmai előadásokat és a konferenciával párhuzamos kiállításon találkozhattak szabad szoftveres civil szervezetekkel, valamint a rendezvényt támogató cégek képviselőivel is.

Open Academy jubileum

 ( trey | 2015. november 2., hétfő - 13:16 )

November ötödikén 10. felvonásához érkezik az Open Academy a Balabit és a BME közös szervezésű rendezvénysorozata. A kerek évforduló alkalmával rendezett eseményen a rendszerüzemeltetéssel foglalkozó szakemberek számára kínálnak izgalmas programot a szervezők.

A web rajongói ismét összegyűlnek novemberben

 ( KAMI911 | 2015. október 28., szerda - 10:29 )

Egy nap, ahol mindent megtudhattok az aktuális a webes trendekről, technológiákról, tippekről, trükkökről.

A Magyar Webért Egyesület és az Óbudai Egyetem közös szervezésében 2015. november 14-én, szombaton, az Óbudai Egyetem Bécsi úti kampuszán ismét megrendezésre kerül hazánk legnagyobb múltú webes szakmai összejövetele, a Magyarországi Web Konferencia.

Freshplayerplugin v0.3.1

 ( Dacr | 2015. július 5., vasárnap - 21:09 )

Ismét újabb release látott napvilágot a freshplayerpluginból, melyet Rinat Ibragimov fejleszt és tart karban. Segítségével Firefox alatt is friss Flash Playert használhatunk. Az újdonságok:

 1. core: make compilable against wider range of ffmpeg/libav versions
 2. graphics: inherit Visual from Xembed socket window
 3. graphics: use XRender for transparent 2d explicitly
 4. video: add decoding through VDPAU
 5. core: fix crash on double NP_Initialize call

A forrást itt, a nem hivatalos Fedora tárolót pedig itt találhatjátok meg.

freshplayerplugin v0.3.0

 ( Dacr | 2015. június 11., csütörtök - 8:08 )

Ahogyan azt már megszokhattuk, időről-időre újabb stabil verzió születik a Rinat Ibragimov által fémjelzett, freshplayerplugin névre keresztelt PPAPI-host NPAPI-plugin adapterből. Segítségével Firefox alatt is friss flash plugint használhatunk.

A ma kiadásra került 0.3.0 verzió főbb újdonságai:

"OpenStack: jöhet a következő lépés"

 ( trey | 2015. június 9., kedd - 12:09 )

"Alig néhány héttel a vancouveri OpenStack Summit után Budapesten is összegyűltek a nyílt forrású felhő platform fejlesztői és a technológia alkalmazása iránt érdeklődők. Persze az itteni rendezvény a kanadainál jóval kevesebb látogatót vonzott, de ahhoz képest, hogy egy Magyarországon még kevéssé elterjedt megoldásról van szó, szép számmal vettek részt rajta (a szervezők szerint közel 350-en regisztráltak)."

Ne maradj ki a felhő-érából! Ingyenes OpenStack CEE Day Budapesten

 ( kmARC | 2015. június 4., csütörtök - 13:38 )

Az OpenStack CEE Day immáron harmadszorra kerül megrendezésre Budapesten, június 8-án hétfőn. Az egész napos eseményen az OpenStack projekt olyan nagyágyúi is jelen lesznek, mint Jonathan Bryce (OpenStack - executive director), Monty Taylor (HP), Arturo Suarez (Canonical), Tierry Carrez (OpenStack Foundation). Külön érdemes megemlíteni, hogy a HUP-ról ismerős (és a Percona színeiben is blogoló) Boross Péter is tart előadást MySQL és OpenStack témakörben.

Hangulatjelentés az OpenStack Summitról

 ( kmARC | 2015. május 23., szombat - 17:06 )

Legalább két HUPper is részt vett a Vancouverben megrendezett májusi OpenStack summiton. A beszámolónkból készült HWSW cikket az itt tudjátok elolvasni.

Május 28-án Open Academy konferencia!

 ( trey | 2015. május 18., hétfő - 15:18 )

Május 28-án kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Open Academy, melyet az IT biztonsági megoldások vezető magyar fejlesztőjeként ismert BalaBit és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME) közösen szervez.

A programban a teljesség igénye nélkül helyet kap a Swift programozási nyelv, melynek újdonságairól Dr. Kelényi Imre adjunktus ad elő, Csertán Ákos a BalaBit UX dizájnere a Data Driven Design-ról, Dr. Török Levente data scientist a Big Data science-ről, Kurusa Levente a Fedora nagykövete a Linux kernel fejlesztésről, Pfeiffer Szilárd pedig C++ és a Clean Code viszonyáról beszél majd.

Now It's Simple Content Manager

 ( Dacr | 2015. május 17., vasárnap - 9:51 )

Peter Širka - a Total.js atyja - és csapata egy Node.js alapú CMS fejlesztésébe fogtak. Két féle licenc alatt lesz elérhető, nyílt forráskódú ingyenes és Enterprise. Adatbázisként természetesen MongoDB-t használ és bármilyen, npm alatt elérhető modult telepíthetünk a CMS-be, így az igazán rugalmasan bővíthető.

Freshplayerplugin v0.2.4

 ( Dacr | 2015. április 26., vasárnap - 9:47 )

Megjelent a Firefox alá készített, Google Chrome böngészőben használt Flash Player használatát lehetővé tevő plugin legújabb, 0.2.4-es verziója.

A változások listája:

Ma éjjel jelenik meg a WWM (No, megállj csak!) 1.3-5 kiadása

 ( babo | 2015. április 21., kedd - 20:37 )

Ma éjjel jelenik meg a WWM (No megállj csak!) 1.3-5 kiadása, mely nem csak hibajavítást, hanem kézikönyvet (man-t) is tartalmaz.

 • Fix: update-rc.d called by postinst so you don't need to run manualy
 • Fix: suffixes_[a-z]+ parameter regex altered to force the existance of one IP field
 • Fix: suffixes_[a-z]+ parameter check now gives an error if there are more than one username field.
 • Fix: only one white event / cicle were added to an internal table and white events did't get counted
 • Fix: runner did not clean last lines of previous run

Open IT

 ( KAMI911 | 2015. március 25., szerda - 9:02 )

Open IT - 2015. április 18.

A rendezvény célja a megmutatni a konferencia vendégeinek a nyílt forráskódú szabad szoftverekkel történt feladat-megoldásokat, a szabad szoftvereket, a nyílt adat és nyílt kultúra működését és az ezeken a projekteken dolgozó hazai közösségeket. Előadások három teremben a kezdőtől a haladókig. Az előadások főként magyar nyelven lesznek.

Tavaszi szabad szoftveres aktivitások - A közösséged is jönne?

 ( KAMI911 | 2015. március 14., szombat - 15:02 )

Összefoglalnám, hogy milyen lehetőségek lennének a közösség megjelenítésére a következő hetekben, április és május folyamán. Szeretném, ha mindegyiken néhány aktivistával ott lennétek.

 • Open IT: lesz lehetőség előadni és lenne asztal is az aulában, aminél a közösség jelen lehetne.
 • Veletech + PlayIT: Egy Open Source/Culture/Data/StreetMap sátrat szeretnék sok projektet bemutatni, vagy standszerűen elrendezve, vagy kis szigetekkel a különféle körökkel.
 • Fordítónap: közös fordítás, új önkéntesek elérése (ha van esetleg valakinek ötlete, kapcsolata, hogy honnan (egyetem, angol szak, nyelviskola stb. akkor nyugodtan keressen meg engem).

Brackets 1.2

 ( Dacr | 2015. március 2., hétfő - 21:19 )

Megjelent a nyílt forrású Brackets legrissebb, 1.2-es verziója. Az alapvetően HTML, CSS és JavaScript nyelvekre optimalizált szerkesztő számos újdonságot hozott, de a motorháztető alatt végre javításra került az a hiba, mely az 1.1-es verziót sok esetben használhatatlanná tette Linux alatt.

Az újdonságok listáját itt, a csomagokat pedig itt találhatod meg. Fedora 21 nem hivatalos repo itt lelhető fel.

Hírcsokor - 20140812

 ( trey | 2014. augusztus 12., kedd - 17:51 )

Ismét lesz Open Academy novemberben

 ( SzBence | 2013. november 7., csütörtök - 14:50 )

November 20-án rendszerüzemeltetésre fókuszáló tematikával újra indul az Open Academy. Ezúttal is izgalmas témákkal várnak mindenkit a szervezők. Lesz szó rendszernaplózásról, Wi-Fi hálózatokról, a Linux disztribúciók illetve a szilícium technológiák jövőjéről, mobil rendszerek üzemeltetéséről és más érdekes témákról. A rendezvény továbbra is fapados, szponzoroktól mentes és ingyenes. A programot pedig ízlés szerint a résztvevők és a közösség alakíthatja, még mindig lehet jelentkezni előadással a Meetup szekcióba. Fontos tudnivaló, hogy nem a jól megszokott helyen lesz az esemény, ne a Q hanem a mellete lévő I épületbe menjen mindenki, ahol a nagy előadó ad otthont ezúttal az rendezvénynek. Regisztrálni a szokásos helyen lehet.

LOK2013 Szabad Szoftver Konferencia

 ( muszashi | 2013. szeptember 10., kedd - 14:31 )

Idén is megrendezésre kerül az FSF.hu alapítvány szervezésében a LOK2013, azaz a Linux az Oktatásban és Szabad Szoftver Konferencia. A konferencia 2013. október 19-én lesz, Budaörsön. A konferencia oldalán lévő tartalom folyamatosan frissül, ahogy egyre jobban körvonalazódik az esemény.

Gallium3D-alapú Direct3D 9 megvalósítás

 ( mynheer_gabor | 2013. július 17., szerda - 16:13 )

Christoph Bumiller Nouveau fejlesztő munkájának eredményeképp a Gallium3D alapú drivert (radeon, nouveau) használó Linux rendszereken futó alkalmazások D3D --> OpenGL wrapper nélkül is használhatják a Direct3D API 9-es verzióját. A fejlesztő reményei szerint a projektnek nagyobb sikere lesz, mint a korábbi hasonló D3D 10/11 kezdeményezésnek, ami érdeklődés hiányában egyszerűen megszűnt.