Hír

Május 28-án Open Academy konferencia!

 ( trey | 2015. május 18., hétfő - 15:18 )

Május 28-án kilencedik alkalommal kerül megrendezésre az Open Academy, melyet az IT biztonsági megoldások vezető magyar fejlesztőjeként ismert BalaBit és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara (BME) közösen szervez.

A programban a teljesség igénye nélkül helyet kap a Swift programozási nyelv, melynek újdonságairól Dr. Kelényi Imre adjunktus ad elő, Csertán Ákos a BalaBit UX dizájnere a Data Driven Design-ról, Dr. Török Levente data scientist a Big Data science-ről, Kurusa Levente a Fedora nagykövete a Linux kernel fejlesztésről, Pfeiffer Szilárd pedig C++ és a Clean Code viszonyáról beszél majd.

Now It's Simple Content Manager

 ( Dacr | 2015. május 17., vasárnap - 9:51 )

Peter Širka - a Total.js atyja - és csapata egy Node.js alapú CMS fejlesztésébe fogtak. Két féle licenc alatt lesz elérhető, nyílt forráskódú ingyenes és Enterprise. Adatbázisként természetesen MongoDB-t használ és bármilyen, npm alatt elérhető modult telepíthetünk a CMS-be, így az igazán rugalmasan bővíthető.

Freshplayerplugin v0.2.4

 ( Dacr | 2015. április 26., vasárnap - 9:47 )

Megjelent a Firefox alá készített, Google Chrome böngészőben használt Flash Player használatát lehetővé tevő plugin legújabb, 0.2.4-es verziója.

A változások listája:

Ma éjjel jelenik meg a WWM (No, megállj csak!) 1.3-5 kiadása

 ( babo | 2015. április 21., kedd - 20:37 )

Ma éjjel jelenik meg a WWM (No megállj csak!) 1.3-5 kiadása, mely nem csak hibajavítást, hanem kézikönyvet (man-t) is tartalmaz.

  • Fix: update-rc.d called by postinst so you don't need to run manualy
  • Fix: suffixes_[a-z]+ parameter regex altered to force the existance of one IP field
  • Fix: suffixes_[a-z]+ parameter check now gives an error if there are more than one username field.
  • Fix: only one white event / cicle were added to an internal table and white events did't get counted
  • Fix: runner did not clean last lines of previous run

Open IT

 ( KAMI911 | 2015. március 25., szerda - 9:02 )

Open IT - 2015. április 18.

A rendezvény célja a megmutatni a konferencia vendégeinek a nyílt forráskódú szabad szoftverekkel történt feladat-megoldásokat, a szabad szoftvereket, a nyílt adat és nyílt kultúra működését és az ezeken a projekteken dolgozó hazai közösségeket. Előadások három teremben a kezdőtől a haladókig. Az előadások főként magyar nyelven lesznek.

Tavaszi szabad szoftveres aktivitások - A közösséged is jönne?

 ( KAMI911 | 2015. március 14., szombat - 15:02 )

Összefoglalnám, hogy milyen lehetőségek lennének a közösség megjelenítésére a következő hetekben, április és május folyamán. Szeretném, ha mindegyiken néhány aktivistával ott lennétek.

  • Open IT: lesz lehetőség előadni és lenne asztal is az aulában, aminél a közösség jelen lehetne.
  • Veletech + PlayIT: Egy Open Source/Culture/Data/StreetMap sátrat szeretnék sok projektet bemutatni, vagy standszerűen elrendezve, vagy kis szigetekkel a különféle körökkel.
  • Fordítónap: közös fordítás, új önkéntesek elérése (ha van esetleg valakinek ötlete, kapcsolata, hogy honnan (egyetem, angol szak, nyelviskola stb. akkor nyugodtan keressen meg engem).

Brackets 1.2

 ( Dacr | 2015. március 2., hétfő - 21:19 )

Megjelent a nyílt forrású Brackets legrissebb, 1.2-es verziója. Az alapvetően HTML, CSS és JavaScript nyelvekre optimalizált szerkesztő számos újdonságot hozott, de a motorháztető alatt végre javításra került az a hiba, mely az 1.1-es verziót sok esetben használhatatlanná tette Linux alatt.

Az újdonságok listáját itt, a csomagokat pedig itt találhatod meg. Fedora 21 nem hivatalos repo itt lelhető fel.

Hírcsokor - 20140812

 ( trey | 2014. augusztus 12., kedd - 17:51 )

Ismét lesz Open Academy novemberben

 ( SzBence | 2013. november 7., csütörtök - 14:50 )

November 20-án rendszerüzemeltetésre fókuszáló tematikával újra indul az Open Academy. Ezúttal is izgalmas témákkal várnak mindenkit a szervezők. Lesz szó rendszernaplózásról, Wi-Fi hálózatokról, a Linux disztribúciók illetve a szilícium technológiák jövőjéről, mobil rendszerek üzemeltetéséről és más érdekes témákról. A rendezvény továbbra is fapados, szponzoroktól mentes és ingyenes. A programot pedig ízlés szerint a résztvevők és a közösség alakíthatja, még mindig lehet jelentkezni előadással a Meetup szekcióba. Fontos tudnivaló, hogy nem a jól megszokott helyen lesz az esemény, ne a Q hanem a mellete lévő I épületbe menjen mindenki, ahol a nagy előadó ad otthont ezúttal az rendezvénynek. Regisztrálni a szokásos helyen lehet.

LOK2013 Szabad Szoftver Konferencia

 ( muszashi | 2013. szeptember 10., kedd - 14:31 )

Idén is megrendezésre kerül az FSF.hu alapítvány szervezésében a LOK2013, azaz a Linux az Oktatásban és Szabad Szoftver Konferencia. A konferencia 2013. október 19-én lesz, Budaörsön. A konferencia oldalán lévő tartalom folyamatosan frissül, ahogy egyre jobban körvonalazódik az esemény.

Gallium3D-alapú Direct3D 9 megvalósítás

 ( mynheer_gabor | 2013. július 17., szerda - 16:13 )

Christoph Bumiller Nouveau fejlesztő munkájának eredményeképp a Gallium3D alapú drivert (radeon, nouveau) használó Linux rendszereken futó alkalmazások D3D --> OpenGL wrapper nélkül is használhatják a Direct3D API 9-es verzióját. A fejlesztő reményei szerint a projektnek nagyobb sikere lesz, mint a korábbi hasonló D3D 10/11 kezdeményezésnek, ami érdeklődés hiányában egyszerűen megszűnt.

Open Academy - Közösségi képzés fejlesztőknek

 ( SzBence | 2013. május 7., kedd - 12:29 )

Május 23-án (17:00-22:00) ismét lesz Open Academy, melyre ezúttal is számos izgalmas témával és kiváló előadóval készülnek a szervezők. A helyszín (BME Q épület) továbbra is változatlan, a BME-VIK és a BalaBit által összeállított programban pedig megtalálható a BlackBerry alkalmazásfejlesztés, a Behavior-Driven Development, a Chorme Dev Toolbar, de lesz Coding dojo és eltemetjük az Objektumokat is (vagy mégsem?). A Meetup szekcióban hallhatunk az SQL problémáiról és a Firefox OS-ről. Az előadók pedig a BME, Ustream, BalaBit, Emarsys, Synaptel munkatársai, de érkezik előadó a The Guardian napilaptól is. A rendezvény továbbra is nonprofit és ingyenes, minden érdeklődőt sok szeretettel várnak, csupán egy regisztrációra van szükség a http://www.balabit.hu/openacademy címen a szervezők életének megkönnyítése érdekében. Idén is jó buli lesz sok érdekes előadással. Gyere el!

NETWORKSHOP 2013

 ( trey | 2013. március 27., szerda - 14:53 )

Idézet:
A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI), a HUNGARNET Egyesület és a Magyar Internet Társaság 2013-ban ismét megrendezi országos Networkshop konferenciáját. Az évek során ez a rendezvény a hazai számítógép-hálózati informatikai élet (Internet) legrangosabb találkozójává nőtte ki magát.

[...]

Idézet:
Sopronban
a Nyugat-Magyarországi Egyetemen
9400 Sopron, Cházár András tér 1. "P" épület

2013. március 26. és 28. között

Stream-ek, infók itt.

Dunaújvárosi Főiskola szakmai nap a szabad szoftver jegyében

 ( tigris | 2013. január 28., hétfő - 20:45 )

A Kerpely Antal Computers Szakkollégium és a Dunaújvárosi Főiskola Informatika Intézete, 2013. április 9-én szakmai napot szervez a szabad szoftver világának megismerése és az oktatók, kutatók, szakmai résztvevők kapcsolatainak erősítése érdekében.

A konferencia szervezői az informatika alábbi – de nem kizárólagos – területeihez kapcsolódóan várnak előadásokat:

Évvégi pénzgyűjtőkampányok: FreeBSD, NetBSD, Wikimedia

 ( trey | 2012. december 31., hétfő - 18:17 )

Az évvége közeledtével több szervezetnél is zajlott, zajlik pénzgyűjtő kampány. Köztük a FreeBSD Foundation-nél, a NetBSD Foundation-nél, a Wikimedia-nál.

A FreeBSD Foundation 2012-ben fél millió dollárnyi támogatást tervezett összegyűjteni. A kitűzött céljuk már napokkal ezelőtt teljesült. A számlálójuk jócskán túlcsordult. Jelenleg 684 905 dolláron áll. A FreeBSD idei támogatói közt megtaláljuk egyebek mellett a NetApp-ot (Iridium / 100 000 dollár - 249 999 dollár), a Hudson River Trading LLC-t (Platinum / 50 000 dollár - 99 999 dollár), a Google-t (Gold / 25 000 dollár - 49 999 dollár), az iXSystems-t (Gold), az EMC-t (Silver / 10 000 dollár - 24 999 dollár), a Juniper-t (Silver), a McAfee-t (Silver), az S2 Factory-t (Silver), a VERISIGN INC.-et (Bronze / 5000 dollár - 9999 dollár). Idén a legnagyobb adomány egy névtelen adományozótól érkezett, aki Uranium (250 000+ dollár) szintű szponzora lett a FreeBSD-nek. A cégek mellett magányszemélyek is szép számmal adakoztak. Közülük kiemelkedik John H. Baldwin, aki Silver szintű szponzora lett a FreeBSD-nek 2012-ben. A teljes lista megtalálható itt.

Novemberben ismét ingyen képezheted magad az Open Academy következő felvonásán

 ( trey | 2012. november 14., szerda - 17:36 )

November végén több száz informatikus vehet részt a BME és a BalaBit közös, ingyenes képzésén. A szervezők ezúttal az IT üzemeltetéssel foglalkozó szakembereknek kedveztek a tematika összeállítása során.

Az IT biztonsági termékeiről ismert BalaBit IT Security a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetemmel közösen tartja meg november 28-án az Open Academy névre keresztelt rendezvénysorozat következő felvonását. Az ingyenes képzésre olyan informatikus szakembereket várnak, akik szeretnék a legújabb trükköket elsajátítani és szaktudásukat frissen, naprakészen tartani.

A tervezett program:

LGPL alatt jelent meg a Motif 2.3.4

 ( neuron | 2012. október 29., hétfő - 21:15 )

Egy nem teljesen nyílt licenccel eddig is elérhető volt a Motif toolkit forráskódja (Open Motif), de a legújabb, 2.3.4-es verziót már LGPL v2.1 alatt adta ki az Integrated Computer Solutions Inc.. Az új kiadás hibajavításainak listája a kiadási megjegyzésekben. Forráskód és bináris csomagok (RHEL, Fedora, Ubuntu) letölthetők innen.

RFC 6716 - Az IETF szabványosította az Opus audio codec-et

 ( trey | 2012. szeptember 12., szerda - 8:44 )

Az Internet Engineering Task Force (IETF) szabványosította az Opus audio codec-et. Az idevágó RFC az RFC 6716. A Xiph.org szerint az Opus az első state-of-art, teljesen nyílt és szabad audio codec, amelyre nagyobb szabványügyi szervezet áldását adta. Az Opus a tesztek szerint a minőséget tekintve legalább olyan jó vagy jobb, mint versenytársai.

További részletek a Mozilla blogbejegyzésében és a Xiph.org bejelentésében.

OpenWrt Attitude Adjustment 12.09-beta

 ( drag0njoe | 2012. szeptember 8., szombat - 17:16 )

Az OpenWrt Release Team bejelentette a készülő Attitude Adjustment bétaverzióját. Főbb újdonságok listája a teljesség igénye nélkül:

Lightworks v11

 ( Dacr | 2012. szeptember 5., szerda - 19:25 )

Egy igen szűkszavú hírlevélben tudatta az EditShare, hogy elérhetővé vált a Lightworks nem-lineáris videószerkesztő szoftverének újabb, v11 jelzéssel ellátott verziója. A letöltési oldalon a v11.0.2 windowsos telepítője a kiadási megjegyzések szerint javarészt bugfixeket hordoz, de találhatunk egy-egy újdonságot is, mint például többcsatornás audio exportot. A dokumentum szerint azért még vannak szép számmal ismert hibák, remélhetőleg ezek gyorsan javítva lesznek.

A Linux és OSX verzióra még sajnos várnunk kell.

AVReal

 ( Uhum2004 | 2012. szeptember 4., kedd - 21:01 )

Pár fanatikus Linux és AVR proci fan összefogott Arduino jellegű kis vezérlő hw-sw környezet kialakítására. A cucc az összes ilyen-olyan "stamp" jellegű fejlesztésekhez képest merőben új, mert real-time alapokra szándékozik helyezni a perifériakezelések többségét. A PC-n futó fejlesztői környezet USB-n csatlakozik a 24 vagy 28 lábú AVReal panelra.

A Nyílt Dokumentumformátum Szövetség Magyarországi Tagozatának állásfoglalása a Microsoft felajánlása kapcsán

 ( babo | 2012. június 21., csütörtök - 7:34 )

Idézet:
Az ODFA Magyarország örömmel értesült a sajtóból, hogy a Microsoft Magyarország hazánkban nagyvonalú üzleti modellt kíván alkalmazni az új online szolgáltatásai terjesztésére: 52 milliárd forint értékben ajánl fel ingyenes szolgáltatásokat a közoktatás számára. Örömünk azonban nem határtalan, olyan szolgáltatásokról van szó, amelyeket más szolgáltatók eleve ingyenesen biztosítanak a felhasználók részére. Reméljük, hogy az amerikai szoftvercég ezzel a progressziv és világ változásait követő döntésével nem a saját termékeihez és az internet szolgáltatókhoz kívánja láncolni a felhasználókat, hanem beszáll a szabad versenybe és licencdíj-mentesen elérhetővé teszi a mindennapokon használt többi szoftverét is.

A teljes állásfoglalás elolvasható itt. Kapcsolódó cikk itt.

Ingyenes képzés fejlesztőknek – júniusban újra startol az Open Academy

 ( SzBence | 2012. május 22., kedd - 7:36 )

Agilis módszertanok, Ruby, Android, Windows 8 fejlesztés, TDD és számos más téma várja azokat, akik eljönnek az Open Academy június 7-i rendezvényére. A részvétel mindenki számára ingyenes, a jó hangulat és a bullshit-mentes tartalom a legutóbbi alkalomból kiindulva garantált. További információk és regisztráció: http://www.balabit.hu/openacademy

[UP] Közösségtalálkozó és kiadási bulik az Uránia moziban

 ( KAMI911 | 2012. május 18., péntek - 10:54 )

Idén ismét együtt ünnepeljük a Firefox böngésző, a Thunderbird levelezőprogram és más Mozilla termékek kiadását, valamint a LibreOffice irodai programcsomag új verziójának megjelenését is. Örömünkre szolgál, hogy idén az Ubuntu és a Fedora közösség is velünk ünnepel. Az ismeretterjesztés és a közösségépítés mellett fontos feladatunknak érezzük, hogy az érdeklődők számára érdekes és testhezálló feladatokat találjunk a közösségek keretein belül. Szükséges hangsúlyozni, hogy mindenki végezhet a szabad szoftveres közösségek számára hasznos munkát és ehhez nem kell programozónak vagy számítástechnikai szakembernek lennie.

ODF eszközök fejlesztését támogatja a magyar kormányzat

 ( trey | 2012. április 26., csütörtök - 20:17 )

Az Európai Bizottság Joinup weboldala arról számol be, hogy a magyar kormányzat 370 millió forintot invesztál egy ~ 3 éves projektbe, amelynek célja olyan alkalmazások (tovább)fejlesztése, amelyek Open Document Format-ot használnak. A támogatás megoszlik a Szegedi Tudományegyetem és a Multiráció Kft. közt. A megtámogatott projekt megnevezése: "A Nyílt Dokumentum Formátum európai bázisú alkalmazáscsomagjának kifejlesztése újszerű szoftverminőség-biztosítási, csoportmunka és mobiltechnológiák alkalmazásával".

A Szegedi Tudományegyetem a minőségbiztosítást, a használhatósággal kapcsolatos kutatásokat és az eszközfejlesztéseket végzi majd. A Multiráció az office alkalmazást fogja fejleszteni és különböző kiterjesztéseken fog dolgozni. A hírek szerint a Multiráció az EuroOffice olyan verzióján (is) dolgozik majd, amely tableteken lesz használható.

A részletek itt olvashatók.