Vissza a Linux desktop-ra (Mac OS X-ről)

Címkék

Az O'Reilly Linux DevCenter oldalán jelent meg egy cikk egy fazontól, aki korábban vásárolt egy 15"-os PowerBook-ot, elkezdte használni, aztán rájött, hogy a Mac OS X nem az igazi számára. A négy oldalas cikkben leírja, hogy mi az ami "nem jött be" neki az OS X-ben, mi az amit elvárt volna tőle, és természetesen azt is, hogy miről kell lemondania azzal, hogy OS X-ről Linuxra váltott (vissza).

A cikk írója nem az a kimondott Linux megszállott, azt is leírja, hogy mit nem szeret/mi hiányzik a Linux(ban)ból. A végén az összegzésben leírja, hogy a Mac OS X nem rossz operációs rendszer, de nem tudja felváltani a gépén a Linuxot.

A cikk itt.

Hozzászólások

Az illeto gondolom jot akart, megprobalta objektiven eloadni a mondandojat, de ez azert full of bullshit ebben a formaban.

- nem tudta kifilozni hogy mukodik a gdb, lsof, strace OS X alatt -- newsflash: az elobbi ketto ugyanugy, mint barhol mashol, utobbi helyett van ktrace (ahogy BSD alatt is, pont ugyanugy mukodik is)
- Developer Tools telepitese -- hat ez az a resz, ami tenyleg fajt, gondolom nem tunt fel neki a ,,customize'' gomb a telepites kozben (ha csak gcc-t akar, akkor az allitasaval ellentetben nem kell az egeszet felrakni)
- lack of freedom -- nem muszaj iTunest hasznalni, van kismillio media player OS X ala is
- parancssori toolok mukodnek resource forkokkal is az allitassal ellentetben
- hogy mukodik a linker -- ezt komolyan kerdezi a faszi?
- package management -- nem derul ki mi baja a Finkkel (bar aki az apt-cache searchot is rootkent futtatja attol logikus magyarazatot ne varjunk), vagy akar a Darwinports-szal
- software uninstall -- pont az a lenyege a bundle-nak, hogy az .app-on belul van minden, amire szuksege van (jol viselkedo szoftver ezen kivul max a felhasznalo home konyvtaraba pakol konfig fajlokat a ~/Library ala)
- allitasa szerint nagy bugvadasz, ha nem is fejleszto, de szeret szoftverrel pepecselni -- ehhez kepest egy szot sem ejt arrol, ami miatt sokan OS X-re valtanak (CHUD, Shark, fejlesztoi kornyezet)

Azt hiszem elsiklottál egy apróság felett: az első szakaszban a fickó leírja, hogy mindezt 10.2 alatt élte át. Minthogy nekem is volt szerencsém futni egy pár kört a 10.2 Unix támogatásával, azt kell mondjam, hogy sok dologban igaza volt. Abban például 100%-ig biztos vagyok, hogy a cp, mv, stb. nem vitte a resource forkokat, az egytelen amivel meg lehetett oldani, az a ditto volt. Az XCode akkori verziója meg tényleg nagyon sok fájdalmas hiányossággal rendelkezett (mondjuk én még a 10.4-ben sem szeretem...). Másrészt persze szerintem sincs egy jó pár dologban igaza, de azt is kiemeli, hogy az volt a legfőbb problémája, hogy nem tudta az OS X-et hozzáigazítani a megszokott munkastílusához. Ez pedig még most is igaz egy csomó esetben: az Apple Human Interface Guidelines-nak megfelelő szoftvereket csak azon az egyféle módon lehet használni, ahogy a fejlesztő/designer elképzelte.

Szóval a lényeg: ez az írás egy 10.2-esről szólt. Azóta sok minden megjavult már...

Igaz, tenyleg 10.2-rol ir a faszi (bar ezt maximum implicit modon emliti: vett egy Powerbookot, es pont akkoriban jott ki a Jaguar). Akkor viszont csak az a kerdes, hogy korrekt dolog -e 2006 junius 1-jen cikket kozzetenni egy kereken 4 eves szoftverrol, ami azota szamtalan kisebb es ket nagyobb kiadast ert meg (ugy, hogy meg sem emliti, az altala serelmezett dolgokat esetleg mar kijavitottak)...

Nem olvastam a cikket.

En a heten vasaroltam egy iBook-ot csak hobbi celokra.
Ma mar kikapcsolva van a polcon es kedvenc distrom alol irom ezt a hozzaszolast. Szerintem a MacOSX azoknak valo akik nem akarnak erteni a gepukhuz, csak az kell nekik, hogy mukodjon. Ezert nem nekem valo. Ettol fuggetlenul tudom ajanlani mindenkinek, akit nem erdekel a szamitastechnika, de muszaj hasznalnia (p)pc-t.

van laptopom. szal ennek nem lenne sok ertelme.

felesegemmel egyforma laptopom van, megprobaltam elcserelni vele (hogy legyen ket egyformam) raugrott megnezegette, es megkerdezte:
Linuxot lehet ratenni?

szal szvsz egy win usernek feludules a macosx, de egy kde usernek edeskeves, kimondottan szegenyes sw osszetevok (gui alkalmazasok) miatt.

Szal nem hithu linuxosnak talatak ki.

Szia Oregon :)

Vettem két PPC-s gépet és azért nem teljesen értek veled egyet. Bele lehet ennek is mászni a lelkivilágába, bár tény, hogy sosem lesz az olyan, mint egy Linux esetében. Én pont azért szereztem be egy G4 PowerMac MDD-t mert érdekel a számítástechnika azon része, ami nem M$ :) Pedig tudod biztosan, hogy nálam is rengeteg Linux és egyéb alternatíva van.

Persze nem ezzel akartam kiváltani a Linuxos dolgaimat. Véleményem szerint Linux után is felüdülés (ha azt tekintjük felüdülésnek, hogy más a rendszer és más a feeling) :D Linuxot ezután is ugyanúgy használni fogok, de ha kedvem van hozzá, akkor egy Mac elé ülök le.

Akinek tuti nem ajánlott, az a hardcore Linux felhasználó. Annál zártabb rendszer az OS X. Nekem is elég fura volt, de most már kezdem megszokni eme rendszer jellemzőit is. Egy átlagos usernek viszont tuti kellemes rendszer, mert elviekben minden a keze alá van adva a géphez mellékelt DVD-ken. Ezen szoftverek használata pedig szerintem elég egyszerű. Dózer után biztosan élmény lehet.

Nem kezdtem el én sem lelkendezni róla, mint a Windowsról átállók, mert stabilitásban semmivel se jobb, a gyorsasága számomra ugyanolyannak tűnik, a felület meg ugye adott. Ami elsőre hiányzott, az a virtuális munkaasztalok, de ezt megoldottam egy kis alkalmazással. JEdit, Gimp, Inkspace, OOo, VLC, MPlayer megy ezen is, zenére meg alaphelyzetben maradt az iTunes, ami mondjuk nekem nagyon nem tetszik, mert francnak az a sok csicsa ami bele van téve. Persze lehetne keresgélni más zenelejátszókat is (Whamb, etc etc), de lusta dög vagyok :)

Kesi: egy dolgot elfelejtesz! te grafix orult vagy :)

meg van a helye mac-nek is (nalam is) de az nem amindennapok hanem:

- olykor netezes (ejjeliszekreny)
- photoshop
- dvd nezes
- zene halgatas (airport jo dolog, lehet veszek hozza)

De melomra nem tudom kivaltani a Linux+KDE parost ugy, hogy a munkavegzes azonosan hatekony legyen. Napi 8h melom 12h lenne ha mac-et hasznalnek.

én is vettem egy PPC-t (PM G4 AGP), de kifejezetten a Haiku OS miatt (OpenBeOS). Igaz, amíg még nem fut rajta (svn-t azért folyamatosan frissítem) jól elvagyok az OS X-el és a Linux-al. Tényleg jó az OS X, főleg winsuxx után, öcsémet is sikerült rábeszélni, hogy inkább azt használja, a szüleim is gond nélkül elboldogulnak vele, jobban, mint a winfossal. Egy Mac szerintem hardware ügyileg sokkal elegánsabban és kényelmesen van összerakva, mint egy mezei PC, legyen az teszkógazdaságos vagy márkásabb, igaz, meg is kérik az árát.

én itthon a saját gépemen osx-ezem, a családi gépen mandriva van....
most hogy konfigolgattam a családnak a cuccot, nagyon visszahúz a szívem...
melóhelyi gépeken is olyanokat nosztalgiázok...
de sajnos van 1 dolog ami visszatart a "visszaváltásról" a jó közösségen kívül:
photoshop.... webhez kell nekem és nem vok hajlandó megtanulni gimp-ezni,
pedig anno azzal kezdtem.
amúgy az OSX GYP képzős de ha akarom ugyanúgy elnavigálom mint egy linuxot.
a GYP kézés pedig szvsz mindennapi használatra nem gáz.... egyszerűen jó használni,
nem kell gondolkodni.. .gondolkodok eleget, ha kérnek rá.

Peace & Love
http://bsys.php.hu

Oregon: akkor várd meg, mig kijön PS-ből az unibin, mert ahogy elnézem a fórumokat, egyenlőre az Inteles Mac tulajok eléggé anyáznak a Rosettán keresztüli PS használattal kapcsolatban :)

Nekem meg Gimp bőven megfelel, azt szoktam meg és a PS az, ami testidegen :) Persze nem DTP-zem, biztos azé' van ez az érzésem :)

Szerintem az OS X nem való egyelőre azoknak, akik nem akarnak érteni a gépükhöz, legalábbis itthon. Ti. perpillanat nincsen rendesen magyarítva. Engem ez - és a supportról olvasott horrorsztorik - térítettek el attól, hogy a páromnak itthonra Mac Minit vegyek. Így maradunk a Kubuntu 6.06-nál. :)

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

Itt van egy nagyon helyes NFS front-end OS X-re: http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/9301
De mindezt meg tudod parancssorból is csinálni, a fenti progi is csak vezérel. Mellesleg én nfs-eztem Mac OS X-ről és NeXTStepről párhuzamban FreeBSD-re. Simán megy.

Sz'tem nem voltál elég kitartó. Pláne, ha van némi UNIX ismereted, akkor ezért kár volt a supportot keresned, magadtól is meg tudtad volna oldani :)

Nos.

Nekem két gépem van. Egy powermac és egy asztali pc.
Powermacen Mac OS X, pc-n Kubuntu.

Véleményem szerint az Os X sokkal kiforrottabb, letisztultabb, felhasználóbarátabb, mindig működik, gombnyomásra sleepel (semmi hangja nem lesz a gépnek), gombnyomásra 1 mp alatt felébred, mintha mise történt volna, akár 2 hét után.
Jó reggel felkelni, és még mielőtt felteszem a kávét főzni, megnyomni az egeret, ezzel a gép rögtön "felébred", 2 mp múlva már olvasom a leveleimet, nézem a HUP-ot, stb...

Viszont amikor valami komolyabb munkába akarok kezdeni, ftp-zni, ssh-zni akarok iskolai szerverre akár, akkor ebben már jobb a linux, jobb az ablakkezelése, jobban el lehet rajta férni.

A lényeg: mind a kettő maximálisan használható, de más-más idegállapot kell hozzá.
Mellesleg: nálam még a Mac OS X még nem fagyott le, és csak egyszer telepítettem...
Linuxot forrasztgatni kell néha hogy menjen egy program. Ez hiányzik az OsX-ben :D (mondjuk a Finkkel is lehet bajlódni).

A windowst meg már el is felejtettem hogy milyen :)

Véleményem szerint az Os X sokkal kiforrottabb, letisztultabb, felhasználóbarátabb, mindig működik, gombnyomásra sleepel (semmi hangja nem lesz a gépnek), gombnyomásra 1 mp alatt felébred, mintha mise történt volna, akár 2 hét után.
Jó reggel felkelni, és még mielőtt felteszem a kávét főzni, megnyomni az egeret, ezzel a gép rögtön "felébred", 2 mp múlva már olvasom a leveleimet, nézem a HUP-ot, stb

Eredetileg en is az ejjeliszekrenyemre vettem. Amit leirtal arra jo, de a hetvegem is ugy telt, hogy egyik gep az olembe a masik az ejjeliszekrenyemen es cserelgettem, az altalad emlitett okok miatt.

"Viszont amikor valami komolyabb munkába akarok kezdeni, ftp-zni, ssh-zni akarok iskolai szerverre akár, akkor ebben már jobb a linux, jobb az ablakkezelése, jobban el lehet rajta férni."

Ezt komolyan mondod?? Az OS X-hez ugyanolyan "jó" ftp-t, ssh-t kapsz, mint Linuxhoz. Na pont ebben nem tér el az OS X a Linuxtól vagy más UNIX-like rendszertől.

Az elférésről: szubjektív. Itthon iMac 17"-os gépen dolgozom, munkahelyen Gentoo Linuxszal Dell gépen 24"-os monitoron. Hát elférésben nem jobb a helyzet, az Eclipse így se, úgy se fér el rendesen :) Nem akarom bántani egyiket se, mert mindkettővel tudok dolgozni. De OS X-en legalább van Exposé, ami igen hasznos.

A GUI-ról pedig. 2.8 GHz-es Dual Core Dell gépen sajnos nem hasít a Gnome + X11. Pedig a gép csúcskategóriás, 2 GB memória + valami nagyobb NVidia kártya van benne. Ráadásul egy Linux-geek konfigolta, nem én :)) És az X11 lassúságáról nem a gép tehet. Már rég ki kellett volna kukázni, mint egy ócskavasat és valami használhatóbbat írni helyette ...

És még valami: a Linux egér kezelése valami csapnivaló. Napi használatban már az idegbaj kerülget tőle, Quake 3-azni meg egyenesen hátrány.

Summázva: munkahelyen én döntöttem a Linux mellett Windows helyett és ma sem bánom. Szeretek vele dolgozni. De marad az OS X preferált rendszerként, mert ugyanazt a feladatot el tudom rajta is végezni, mint Linuxon, viszont a rendszer számomra kiforrottabb, az összhang nagyjából teljes.

dettó... annó azért döntöttem kde mellett, se a gnome sem pedig az xfce nem tudta -akkor még- asszem ma már mindkettőnek van, de nem tetszik a fájlkezelése (meg az ikonok default installnál... értem ezalatt, hogy a gnome-ból nem nagyon láttam olyan screenshoot-ot ami mellette döntött volna)

a "screen"-t erdemes megtanulni es atallni ra. nagysagrendekkel noveli a hatekonysagot, gyakorlatilag feleslegesse teszi a tab-os terminal-t, van osx-ben is defaultbol es egysegesen kezelheto minden *nix alatt. arrol nem is beszelve h a benne futtatott dolgok nem allnak le attol meg ha kilepunk a terminal emulatorunkbol. ha hianyzik esetleg az, h shift/alt/ctrl-jobbra-balra hatasara valthasson ablakot, az is megoldhato, bar az teny h pl putty alol nem ugy mukodik mint rxvt-bol vagy a macosx default terminaljabol. sokan nem tudjak azt is, h bekapcsolhato a screen-ben status sor, amin latod, h melyik ablakban vagy. stb stb. nekem a virtualis desktopokat is gyakorlatilag kivaltja. irc meg icq screenben fut. skype sajnos nem ;)

Nekem a virtual desktopok hiányoznak MacOS alatt nagyon.
Találtam vmi programot ami elvileg adott 4 desktopot, de nem lehetett külön konfigolni a background-ot, így számomra megkülönböztethetetlennek tűntek.
Elférésről annyit, hogy a linuxos gépemen én is jobban elférek mert az 1400x1050 az ibook meg 1024x768 de ez nem az OS hibája.
__________________________________________________
Valaha nagyon gátlásos voltam, de ma már gátlástalan vagyok.

végülis ez elmondható windows-ra is :DDDD.

Ha pl generik vga-t drivert használnál notepaddal, és nem a gyártó drivereit, illetve nem third-party progikat... igaz nem biztos hogy minden zsír új harver működik... de legalább elmondható hogy stabil...
mint OpenBSD-ről hogy secure ;) (szolgáltatások nélkül default install)

Kösz az infót, de ezzel sem tudom beállítani, hogy minden desktopon más background legyen (vagy elbénáztam valamit).
Az előző program sem bugzott csak funkciószegény volt.
__________________________________________________
Valaha nagyon gátlásos voltam, de ma már gátlástalan vagyok.

Ha Rolls Royce-szal mennék szántani, azután elakadna akkor én is így sírnék, mint a cikk szerzője.
A szerzőnek az a baja, hogy olyan feladatokra akarta használni a mac-et, amire nem a legjobb.

A héten vettem egy ibook-ot, előtte OSx86-ot (is) használtam a notebookomon. A MacOS arra tényleg nem jó, hogy az ultimate freedom érzést megadja (nekem legalább is), de ami tetszik az a letisztult dizájn az egységesség és hogy tudom szinkronizálni a telefonommal és a PDA-mal is. Második gépnek (netezésre stb.) szerintem tökéletes.
__________________________________________________
Valaha nagyon gátlásos voltam, de ma már gátlástalan vagyok.

Azért PDA-ról könnyebb zenét hallgatni a metrón mint ibook-ról (utóbbit csak feltételezem, mert még nem próbáltam. Ha valaki meggyőződött az ellenkezőjéről, akkor szóljo és adok neki egy esélyt :) ).
Mindennek megvan a maga felhasználási területe.
A legfőbb indok ami miatt az ibook mellett döntöttem, hogy 12"-os és cca 4.5 órát bírja az akksija. Az ilyen kategóriájú (nem MSI) x86 notebookok kb. 1.5x annyiba kerülnek mint ez és ha azokra linuxot teszek akkor a sleep vagy megy vagy nem, de biztosan nem stabil (sleep==suspend to ram). + Ezt jóval egyszerűbb cipelni mint a 15"-os Asus-t.
__________________________________________________
Valaha nagyon gátlásos voltam, de ma már gátlástalan vagyok.

en 1.5honapja gyurom az osxet es drutil-al irok dvdt, es a default terminaljabol screen-el adminolok debiant meg gentoot, mplayer-el hallgatok mp3at meg lounge-radiot es nezek dvdt, tunnelblick-el m1ek openvpn-en keresztul be mindenhova, erikfia teflonnal gprs-ezek meg address bookot syncelek gepek kozt. szal nemigen talaltam olyan feladatot, amit ne tudnek ugyanolyan konnyen megoldani osxel mint linuxal. szervernek mondjuk meg nem hasznaltam, bar semmi gond a beleintegralt sambaval apacheal s sshval. az igaz mondjuk h a finder fejere neha ra kell baszni alma-alt-esc-el.. az 5-6 ora uzemido meg 1xuen potolhatatlan, a sleeprol nem is beszelve..

az ilyesmi attereseknek sztem az a titka, h ismerj vki olyat, aki a legalapvetobb kerdesekre gyorsan megadja a valaszt, igy nem m1 L a kedved az egesztol tul hamar.

Lehet az egekig magasztalni az OSX-et, én viszont azt mondom, hogy az sem egy desktop-eldorádó. A munkahelyemen napi nyolc órában használom (G5-ös gépen) és azt tapasztaltam, hogy sok baj van vele. Rengetegszer lefagyott már, a programok (főleg a Photoshop) olykor hip-hop kiugranak a munk a kellős közepén. A fájlok jogosultságait hülyén kezeli, teljesen összezavarodnak néha a csoport-és tulajdonosi jogok, igaz ez csak egy nagy méretű, vegyes hálózat esetén jön elő. Azután ott vannak a megmagyarázhatatlan hibák, melyek végtelen színes korongozást idéznek elő és a hibás fájlok, melyekre elég csak rákattintani, hogy betojjon az osziksz.
Az én gépemet már vagy háromszor kellett újrahúzni. Arról nem is beszélve, hogy nem lehet rendesen elrendezni a nagy mennyiségű tartalmat az ablakban, nincs több ablak és a kezelő egy windowmaker szintjén van az átméretezhetőség és kezelhetőség szempontjából.
Ja és még nem szóltam az utf8 támogatásáról, ami ugyan van, de valami nem stimmel vele. Pl. ékezetes neveket adok a képeimnek, hazaviszem és az otthoni Linux gépemen csak krikszkraxokat látok ill. ha ékezetes nevű képeket töltök fel az utf8 -as drupal portálomra, ugyanaz az eredmény. Az Osx-hez való gpl-es progik rosszabbak, mint Linuxon vagy nem is ingyen adják őket, pl. nem lehet olyan html szerkesztőt találni, ami ne izélgetne állandóan, hogy fizess.
Szóval én nem vagyok túlzottan elégedett vele. Lehet, hogy ízlés kérdése, de jobban szeretem az otthoni Linux desktopomat (KDE, Fedora4)

andras.dhost.hu

Egy idoben en is dolgoztam osx-szel. Amig standalone asztali gepkent uzemelt addig tip-top volt, de a ceges halozatba kotes utan tenyleg sokat kellett vele szivni. Volt, hogy pl nagyobb fajlok (20-30 GB) fajlszerverre masolasa kozben eldobalta a halozati kapcsolatot, vagy egyszeruen csak lemerevedett masolas kozben.

Szal, azert meg van ennek is a helye, egy kis szervezetnek irodaban szovegszerkesztesre, vagy komolyabb multimedias feladatokra (hang, video vagas) vagy privatba otthonra kivalo megoldas ha az ember "csak hasznalni" akarja es nem akarja allandoan buherni.

Szvsz nem kell egy OS-tol elvarni, hogy minden igenyt kielegitsen, egyszeruen csak arra kell hasznalni amire idealis. :-)

---------------------
Ригидус а бетегадьбол

En ugyan meg sohasem hasznaltam OSX-et, de a latottak alapjan nem tartom egy huu de jonak. Meg mindenki el van szallva, hogy milyen jol nez ki, hat szerintem undorito, az a femes vilag amit a kinezete visszaad:S Hogy mas theme is letezik-e hozza azt nemtudom, en mindenholazzal a rondaval latom...
En is teljessen Linus/KDE parti vagyok. Ezt nem mulja felul semmi az tuti!:)

a kinezet izlesek es pofonok
ennek is siman belemaszhatsz a lelki vilagaba, csak BSD-sen
viszont amikor nem akarok akkor nem kell
pont ez tetszik, hogy ha akarod konnyeben kezelheto mint a winfos, de ha arra van igyened turhatod a lelki vilagat.
en megprobalkoztam intelen egy 10.4.3 hackolt osx-el :D
a kovetkezo igenyeim voltak:
shellscript, awk.
ez volt, gnuplot forgatasa nehezkesebb volt, de megoldottam :D
amin 2 napot anyaztam az az opendx forgatasa volt
eloszor a motif-ot
az ugy ahogy
es utanna opendx -et java tamogatas nelkul, mert arra tenleg nem volt idegrendszerem.
erdekes tapasztalat volt :D
de nekem tetszett, egy nagy baj van ezzel az OSX, linux , unix temaval.
en 3d grafikaval foglalkozom, es baromi sok program amit hasznalnom kell win only... ugyhogy most le is pucoltam minden mast a gepemrol, es imatkozom:
- vagy legyen mindenbol linux support, darper akkor ugrik vissza
vagy,
- reactos legyen hasznalhazo
vagy,
- ne omoljon ossze a rendszer, aminek azert kicsi a valoszinusege ha nem nezek porno oldalakat, es nem telepitgetek minden szart :D
igaz sony modositott kicsit media center edition-on nemi plusz dll, stb, es egesz stabil, es jo teljesitmenyu igy a rendszer, persze csakis a hozza valo sony vason :D

Lehet, amilyet akarsz.

En is teljessen Linus/KDE parti vagyok. Ezt nem mulja felul semmi az tuti!:)

En is azt hittem ;)

En szeretem. Foleg azert, mert nem kell varazsolni, hogy mukodjon. Melohelyen notebookkent hasznalom a gepem, otthon desktopkent egy 19"-os TFT es egy USB HUB-ra csoportositott eszkozhalmazzal (bill, eger, PDA dock, DVD iro, mittomenmegmi).

Kinyitom, WiFi automatikusan felderiti a halozatot, csatlakozik ra, ujrainditja a VPN szaraim, es egy gombnyomas nelkul mar dolgozhatom vele. (Latom itt linux user kollegakat mit szopnak egy szimpla AP+WPA+passwd comboval, es csak rohogok.)

Masik kedvenc sztorim a bluetooth. Anno linuxon masfel nap volt, mire osszevarazsoltam minden szukseges komponenst, hogy mukodjon, lassa telefont, PDA-t, stb egy USB X-Micro dondle-val (ennel gagyibbat talan nem is lattam meg). OSX-en annyi volt hogy bedugtam es minden mukodott. (GPRS is. Nem kellett pppd/chat scripteket irogatnom.)

A szitu ugyan ez a TV-Out kapcsan. Anno X-szel varazsolni kellett, hogy menjen tv-n, ket monitorral, stb. Itt annyi hogy bedugom a kabelt...

Szamtalan ilyen aprosag van.

Pl. eleg sokat programozom, s az OS-hez adott Framework-ok korrekt modon meg vannak csinalva. Anno CD/DVD cseret detektalni nem volt epp szep megoldas linuxon. OSX-en annyi, hogy a DiskArbiration Framework-nek atadok egy callback-ot, es maga az OS ertesit ennek megtortenterol. Igy siman megtudtam oldani a DVD katalogus szarommal, hogy csak adagolni kell a DVD-ket, a tobbit elintezi a vackom. S nem lett bloatware a kod. (Azert irtam sajatot, mert nem tetszett a kinalat.) A gep teljes konfiguralasa megoldhato ilyen Framework-okkel. Letisztult. Ez linux alatt a fene nagy szabadsaggal nincs meg. S egy masik post-ban elmeseltem, hogy lehet linux alatt binaris terjesztessel megoldani, hogy mukodjon, de ilyen szopas itt nincs.

Persze vannak arnyoldalai is, mind mindennek amire az IT ratette a kezet. En ugyan nem tapasztalom azokat a bugokat, amiket itt a forumban leirtak, de a kornyezetem is szokott anyazni miattuk :) Valoszinuleg en vagyok a szerencses, pedig szerencsetlen nyomorek enKonyv ki van hajtva rendesen.

A 4-5-6 oras aksi ido pedig rettenetesen kellemes ;)

De a dolog itt is a szokasos. Izlesek es pofonok. Nem szandekozom senkit megteriteni, ezek csak a tapasztalataim.

Ja ! Amiota nem hasznalom otthon a tuskot, 4 ronggyal csokkent a villanyszamlam :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Same here.

Amugy erdekes - es szomoru - olvasni az ezekben a commentekben leirt OSX bugokat (nehanyat kozuluk valamelyest elkepzelhetonek tartva azert hozzatennem, hogy a linkelt cikk viszont egy oriasi, hisztis flamebait, tele hazugsagokkal es csusztatasokkal, lasd vili commentje), es en is lattam mar nehany hajmereszto bugot (igaz ehhez hibas notebookok kellettek), de megsem valtanek el rola semmi penzert. Miert? Mert ha a rendszer jol tervezettseget es hasznalhatosagat ara'nyba allitom a bugok szamaval, verhetetlen. Egyetlen desktop OS sem kozeliti ebbol a szempontbol meg, sot a legtobb desktop linuxnal ez az arany meg csak most kezd (!) megfordulni, es 2-3 even belul biztosan nem fog ennek a kozelebe se erni. Es majd meg elobb ra kell jonniuk, hogy nemcsak a kulcsiny a minden (lasd XGL), nagyreszt a kozponti tervezes megvalositasa a donto (communityben ennek megvalosulasa -> impossible). Raadasul egyelore kettojuk kozott meg a windows is ott all, masodik helyen...

Szoval elore a linux desktop rogos orszagutjan - mar ha valaki szereti az orokos szelmalomharcot :)

P.s.: egyetlen ficsor van a linuxban amit - legalabbis - kiprobalnek az Apple notebookokon: a sleep led vinyo ledkent valo hasznalatat :)

Nagyon nem fogom fel, hogy miért mennek állandóan ezek a keresztbe-anyázások... Hát nem azért (is) van ennyiféle kacat, hogy mindenki azt használjon ami tetszik neki? Én pl Linux-fan vagyok. Qrvára nem érdekelnek az OSX bugjai, elvagyok a linuxos hibákkal... Meg a munkahelyen a kereskedelmi unixok "csodás világával". Nem is beszélve a sokmillióba kerülő vállalatirányítási rendszer farokságairól... ;-)

mert az egyszeri linuxos, akinek esetleg megfelel ez a bughalmaz oprencernek neha depresszioba esik, hogy bezzeg a tobbi rendszernek milyen jo a driverellatottsaga, hogy laptopokon a tobbiek milyen jol es konnyen mukodnek stb. es altalaban kisebbrendusegi komplexusuk van amiatt, hogy az atlagember soha nem is hallot az operacios rendszerukrol. emiatt aztan neha kifakadnak, es ezt hivjuk flamenek
:)

ezek akkor is tök felesleges polémiák. mindenki húzzon a fa*, illetve a vasára azt, amit akar, ami tetszik neki. és ha bugos? na és? melyik nem? wazze, rohadt unalmas, hogy a HUP-on megjelenik egy hír, majd egy valag hozzászólás generálódik (természetesen a legjobb szakértőktől), gyakorlatilag ugyanazzal a tartalommal. "hő, merezaztán stabil, de a tijed meg nem, meg a tijjed nem biztonságos, de ez aztán fúúú".
Eh...

Bezony igy van. En Linux user vagyok nagyobb szazalekban, kisebb szazalekban meg minden mas, de azzal egyetertek, hogy a Linux kernel "felett" ami van - init scriptnel kezdve - azt ugy kellene kihajitani ahogy van. Nincs egy tisztesseges DDE ami osszefogna az egyes alkalmazasokat, hogy a rendszeresemenyeket normalisan lehetne nyomon kovetni, vagy alkalmazasok kozti adatcseret dinamikusan lebonyolitani, helyette van egyiranyu karakteres adatcsere stdin/stdout, ami nem art ha van, de azert ma mar nem erre kellene alapozni.

Kiakaszto, hogy ahany system service van, annyifele _workaround_ annak a leallitasara, vagy csak annak felderitesere, hogy fut-e avagy nem.

Hardverkomponensek attributumaihoz szinten karakteres vagdosassal lehet hozzaferni (Lasd -> proc). Ez akkor kulonosen kiraly amikor van egy gepben kb. 500 processzor es pl csak figyeltetni akarom a homersekletuket (grep --> grep --> grep --> awk --> awk --> grep --> "goto 10"). Jo, most mar ott a sysfs, de oszinten megvallva attol sem vagyok elajulva. Egy bajtnyi adat kozlesere 4096 bytenak foglal memoriat.

Az autoconf megint nagyon asz megoldas, ez egy "ugyes" programocska a telepitett (szanaszet-szabvanyu) rendszerkomponensek felderitesere. Ez akkor kulonosen kiraly, amikor forgatok egy gentoo desktopot es 300x futtatja le ugyanazokat library detektalasokat, ami mar egyszer (szazszor) lefutott.

Az X elemzesebe meg mar kar lenne belemenni, mert az mar olyan mint egy agyonplasztikazott 90 eves nagymama 30 eves kulsovel. Lehet attol meg akarmilyen uber a KDE, mert az, de ami alatta van az a Tokeletes Random Kaosz letakarva.

A workaroundok workaroundja.

PS: Aki nem tudja, hogy eddig mirol volt szo az nyugodtan kopkodhet esz nelkul, mar hozzaszoktunk. :-)
---------------------
Ригидус а бетегадьбол