Konzol módba lépés bootoláskor

Fórumok

Hogyan léphetek konzol módba a FreeBSD rendszer bootolásakor. 

Ugyanis próbáltam az Alt+Ctrl+F1(F2) billentyű kombinációjával, mint ahogy a linuxnál szoktam de nem reagál.

Hozzászólások

bootolásakor

Valamilyen boot-logó-szerűséget eltüntetve akarod látni az üzeneteket?

Azért érdekelne a problémamegoldás, mert egy külső HDD-re (is) feltelepíttem a FreeBSD-t, mégpedig asztali gépről. Van egy Lenovo Chrmebook-om és mivel abban "kemény" 16 Gb-os MMC van és az nem cserélhető, vagy csak valami agyafúrt módon,. Végül is fel tudtam rá telepíteni a szóban forgó rendszert, de sem a billentyűzet sem az egér halottak rajta. Ezért döntöttem a külső Hdd mellett, gondolván, hogy arról futtatom a rendszert. 

Igen ám, de mivel a telepítéskor az asztali gép VGA driverével telepítettem, ami Nvidia, viszont a Chrmebook-on Intel VGA van. Így tehát igaz, hogy bebootol a külső Hdd-ről de a bootolás úgymond elakad, gondolom ott ahol a videókártya betöltése történne meg.. Itt az jelenik meg, hogy

mountroot>

Így arra következtetésre jutottam, hogy ha tudnék lépni konzolos módba, akkor fel tudnám telepíteni az Intel drivert.. Talán baromság ez az elképzelés de mivel éppen a rendes tavaszi kórházi ápolás alatt állok és azért egy asztali géppel a hasamon nem fekhetek a kórházi ágyon.

Itt persze az is kérdés, hogy így felül tudom e írni az Nvidia drivert, már amennyiben betudnnék lépni konzolos módba?

A mountroot prompt azt jelenti, hogy elindult a kernel, de az alapértelmezett helyen nem talál számára felismerhető fájlrendszert, ezért ott meg is szakad, ahol kb. 0. lépésként felcsatolná a / fájlrendszert.

Szóval kb azt kellene csinálni, hogy újraindítod a gépet, és a boot loader-nél kérsz egy "Exit to loader prompt" vagy valami ilyen funkciót.Ott van valami minimális (!) segítség, ami megmondja, hogy hogyan lehet beállítani különböző eszközöket, kerneleket, stb. Neked nagy valószínűség szerint a root FS beállítására van szükséged.

Pedig a Ctrl+Alt+F{1-7}-nek simán működnie kell, nekem FreeBSD-n, és OpenBSD-n is működött. Ha nem is feltétlen F1 vagy F2, de nyomkodd végig F7-ig.

Amúgy milyen felület fut, valami DE, vagy valami WM, pl. cwm? Login manager van?

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

mountroot-tal nem volt még dolgom, így nem értek hozzá. De tedd át a HDD-t egy másik gépbe (lehet virtuális gép is), nem is kell bebootolni, csak felcsatolod, és a /boot/loader.conf-ból kiszeded, hogy induljon az nvidia modulja, meg a /usr/local/etc/X11/xorg.conf.d/ mappában található X.org.conf-ból kiszeded a Device részt, ahol az nvidia betette magát. Így be kéne bootolnia a célgépen.

Nem kizárt, hogy mountroot-ból is megoldható, de annak utána kéne olvasnom nekem is.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)